Het gaat dan toch echt gebeuren. Enkele maanden geleden al kwam de eerste teaser online, sinds deze week is ook de ‘official trailer’ uit voor de Entourage-film. Als (voormalig) fan van de schaamteloze ‘bro’s before ho’s’-serie een zegen en een vloek, een treinongeluk waar ik niet bij weg kan blijven. Deze zomer in de bioscoop.

Entourage (2004-2011) is het bewijs dat niet alles uit de HBO-stal per definitie goed is, zoals televisiecritici nogal eens lijken te denken. Het verhaal is simpel: Vincent Chase (Adrian Grenier) is een jonge filmster, die zich door Hollywood beweegt met zijn drie beste jeugdvrienden uit Queens, New York. Rode lopers, drank, drugs, feestjes, snelle auto’s en natuurlijk heel veel mooie vrouwen. Een (al dan niet natte) jongensdroom.

Entourage zette zichzelf in de markt als een satire op het Hollywood-leven. Glitter en glamour met een knipoog, gebaseerd op de ervaringen van acteur (en executive producer van de serie) Mark Wahlberg en zijn groepje vrienden in de jaren negentig. Een leeg wereldje, opgeleukt door het kattenkwaad van de vier heren uit New York. Vooral Kevin Dillon als de continu falende C-acteur Johnny Drama en Jeremy Piven als Ari Gold, agent van de sterren, sprongen eruit. Piven won niet voor niets drie keer op rij een Emmy voor zijn rol als driftkikker, een man die kon ontaarden in de meest fantastische tirades.

Om de serie extra geloofwaardig te maken, zat die elk seizoen bomvol gaststerren. Ook voor ’s werelds grootste celebrities was Entourage een zogeheten ‘water cooler show’. De serie leverde elk jaar weer commentaar op hun wereldje, en dat was leuk voor de sterren én voor ons. Entourage liet zien hoe het er achter de schermen aan toeging bij een grote superheldenfilm (Vince werd Aquaman), hoe talkshows en filmfestivals werken en wat er gebeurt als je flopt.

Maar daar zat ook de crux. Het enige wat de makers van Entourage niet durfden, was de personages echt te laten falen. In de acht seizoenen stond Vince wel drie keer op het randje van de afgrond, maar wist hij ook altijd weer via een of ander magisch (voornamelijk ongeloofwaardig) moment terug te keren. Terug naar de grote huizen en sekspartijen. De serie werd een trieste ‘bro-show’: mannen van in de dertig die elkaar ’s ochtends aanstoten met de vraag ‘Hé, heb je nog geneukt?’.

Als één van de vier heren zich daarbij ook maar enigszins dreigde los te maken van de entourage, werd die verhaallijn hardhandig in de kiem gesmoord. Vriendschap – maar vooral de status quo – was heilig. De laatste drie, vier seizoenen van Entourage zijn een herhaling van zetten om het feestje nog maar even door te laten gaan. Net zo leeg als het wereldje zelf.

Zelfs na een werkelijk afschuwelijk achtste seizoen is de koek blijkbaar nog niet op. De nieuwste trailer belooft weer seks, drank, rode lopers, een vleet gaststerren en die eeuwige vraag: gaat Vince het redden?

Vast wel. En verdorie, ik zit waarschijnlijk nog in de bioscoop om het te zien gebeuren ook.