Nieuwe serie: Madam Secretary

Supervrouw

, Colin van Heezik

De nieuwe Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken komt niet echt in de problemen in de nieuwe serie Madam Secretary..

Hoe je met je goede bedoelingen in de knoop komt zodra er internationale intriges en terroristische aanslagen in de lucht hangen, zagen we al in Homeland . Nu is er Madam Secretary, opnieuw een serie waarin een vrouw die deugt het moet opnemen tegen cynische collega's voor wie alleen macht en schone schijn van belang zijn. Professor Elizabeth McCord (Téa Leoni) is gelukkig met haar baan, kinderen en – zoals Variety haar man beschreef – een 'too-good-to-be-true husband', wanneer haar opeens wordt gevraagd of ze minister van Buitenlandse Zaken wil worden. Want haar oud-CIA collega die inmiddels president is, zegt een Secretary of State met idealen te willen, eentje die juist 'geen politica' is : 'You don't just think outside the box,' zegt hij, 'You don't know there is a box'.

De trailer...

McCord laat zich overhalen, maar komt al snel in troebele wateren terecht. En hoe zit dat precies met haar voorganger die is overleden in een vliegtuigongeluk? Echt vervelend wordt het wanneer haar man, ook hoogleraar, voor het blok wordt gezet door een diplomaat wiens dochter een vak bij hem volgt (het vak 'ethiek', om het allemaal nog wat scherper aan te zetten). Krijgt zij een goed cijfer van hem, dan zal de vrijlating van een Amerikaanse gevangene opeens een stuk soepeler verlopen. Een ethisch dilemma, waarbij een mensenleven moet worden afgewogen tegen een rapportcijfer. Meneer McCord, vanaf nu dus echt man ván, weigert.

Maar gelukkig weet Elizabeth McCord een uitweg, zoals zij die altijd weet – en dat is meteen de kritiek op de serie. De Hollywood Reporter schreef: 'Elizabeth is misschien iets te goed in haar werk; de serie zal beter werken als er een echte worsteling in komt, niet een soort superwomanbekwaamheid.' Het is inderdaad een van de verschillen met Homeland: is Carrie een sterke én kwetsbare vrouw met grote talenten én zwaktes, die telkens een uitputtend gevecht moet leveren om een resultaat te bereiken dat nooit helemaal rooskleurig is, Elizabeth McCord blijft een beetje te stabiel en iets te behendig in het jongleren tussen de problemen van de kinderen op school en die van de internationale politiek.

 

Madam Secretary is vanaf 23 februari te zien op Eén

advertentie