Terwijl we naar de nieuwe Vlaamse dramaserie Over water kijken, wordt overduidelijk dat er parallellen zijn tussen ons beeldscherm en de werkelijkheid.

In de Vlaamse kwaliteitsserie Over water (scenario Tom Lenaerts en Paul Baeten Gronda), die zondag 16 december op televisie de première beleeft, verlaat de beroemde televisiepersoonlijkheid John Beckers voor de zoveelste keer een afkickkliniek. Hoe krijgt de gevallen ster – daarnaast ook echtgenoot en vader van twee kinderen – zijn leven weer op de rails? Met hernieuwde moed besluit hij aan de slag te gaan bij de firma van zijn schoonvader: een havenbedrijf in Antwerpen.

En zo zien we hoe een gelikte, voormalige tv-vedette zich staande probeert te houden in een wereld van troosteloze havendokken, grofgebekte mannen in fluorescerende hesjes, filterkoffie en stinkende zaakjes.

Een paar jaar geleden zou de naïeve kijker misschien besluiten dat het hier om een ongeloofwaardig scenario gaat. Inmiddels zijn we door de werkelijkheid ingehaald. ‘Over water is gebaseerd op waargebeurde feiten die tussen 2014 en 2017 plaatsvonden,’ kondigen de openingstitels al aan. Op 7 oktober 2014 werd in de Antwerpse dokken maar liefst 467 kilo cocaïne aangetroffen, vernuftig verstopt in een pallet bananen uit Zuid-Amerika. De Belgische autoriteiten verdenken voormalig NCRV-presentator Frank Masmeijer van betrokkenheid bij de smokkel. Saillant detail: ook Masmeijer kreeg een baan in de havens aangeboden via een familielid van zijn vrouw.

Ruth Becquart en Tom Dewispelaere in Over water

Maar er zijn veel meer redenen waarom de tiendelige reeks – met onder anderen de Nederlandse acteur en dichter Ramsey Nasr en de Vlaamse acteurs Tom Dewispelaere en Natali Broods – aanzet tot bespiegelingen op het postmoderne leven. De verslavingstherapeut vraagt om een selfie met zijn beroemde cliënt, de liefdevolle grootvader bezoekt een bordeel en draagt een pistool op zak, de ijdele televisiepresentator blijkt onbaatzuchtig in de verzorging van een comapatiënt.

In navolging van Amerikaanse dramaseries als Breaking Bad en Narcos spelen ook in deze serie complexe antihelden een hoofdrol. Het is de taak van de kijker om deze figuren te doorgronden en zijn of haar sympathie, voor welke partij dan ook, voortdurend te herzien. Daarnaast: Over water laat zien hoe we tegenwoordig het roer omgooien, maar dat echt opnieuw beginnen slechts is weggelegd voor de enkeling die bereid is radicaal te breken met zichzelf, zijn omgeving en zijn verleden. En zelfs wie dat kan, zal op enig moment merken dat het oude leven zich weer aandient.

Televisiedrama imiteert leven imiteert televisiedrama: Over water is een overtuigend psychologisch kijkspel.

Over water is vanaf zondag 16 december wekelijks te zien op Eén, 21.20-22.05 uur