Kaneto Shindo (1912-2012) is regisseur en scenarist.
Er zijn 15 films gevonden.

The Geisha House

1998 |

Japan 1998. Kinji Fukasaku. Met o.a. Nogawa Yumiko, Minami Kaho, Tsugawa Masahiko, Fuji Sumiko en Miyamoto Maki.

Gogo no Yuigonjo

1995 |

Japan 1995. Kaneto Shindo. Met o.a. Kyoko Asagiri, Nobuto Otowa en Haruko Sugimura.

Chikuzan Hitori Tabi

1977 | Drama, Biografie

Japan 1977. Drama van Kaneto Shindo. Met o.a. Chikuzan Takahashi, Ryuzo Otowa, Dai Kanai, Yoshie Shimamura en Mitsuko Baisho.

Een gedramatiseerde biografie van de in Japan naar het schijnt erg bekende en populaire shamisen-speler Chikuzan Takahashi (een shamisen is een Japans snaarinstrument dat een beetje aan een citer doet denken). Chikuzan zelf vertelt van zijn leven, waarvan bepaalde episodes door Shindo naturalistisch worden gevisualiseerd. De blindheid van Chikuzan wordt op geen enkel moment gesentimentaliseerd en ook de fotografie is eerder functioneel dan wel picturaal mooi. De lengte is echter, zeker gezien de dramatische eenvoud van het onderwerp, overdreven. Ook bekend als THE LIFE OF CHIKUZAN.

Under the Flag of the Rising Sun

1972 |

Japan 1972. Kinji Fukasaku. Met o.a. Nakamura Kanemon, Nakahara Sanae, Mitani Noboru, Tanba Tetsuro en Hidari Sachiko.

Een gedramatiseerde biografie van de in Japan naar het schijnt erg bekende en populaire shamisen-speler Chikuzan Takahashi (een shamisen is een Japans snaarinstrument dat een beetje aan een citer doet denken). Chikuzan zelf vertelt van zijn leven, waarvan bepaalde episodes door Shindo naturalistisch worden gevisualiseerd. De blindheid van Chikuzan wordt op geen enkel moment gesentimentaliseerd en ook de fotografie is eerder functioneel dan wel picturaal mooi. De lengte is echter, zeker gezien de dramatische eenvoud van het onderwerp, overdreven. Ook bekend als THE LIFE OF CHIKUZAN.

Tsuyomushi Onna to Yowamushi Otoko

1969 | Drama

Japan 1969. Drama van Kaneto Shindo. Met o.a. Nobuko Otowa, Eiko Yamagishi, Taiji Tonoyama en Hideo Kanze.

Als haar man zijn werk verliest, besluiten een vrouw en haar dochter als serveersters in een cabaret met een twijfelachtige reputatie te gaan werken. Een film, gemaakt en geschreven door Kaneto Shind, die een ijzeren reputatie heeft op gebouwd als de expert van realistische en perverse onderwerpen.

Sei no Kigen

1968 | Drama

Japan 1968. Drama van Kaneto Shindo. Met o.a. Taiji Tonoyama, Nobuko Otowa, Hideki Ayashi en Kayo Matsuo.

Een man op leeftijd probeert de verpleegster die hem verzorgt te verleiden. Na het schandaal dat hierdoor ontstaat, begint de zoon van de bejaarde een relatie met de verpleegster. Een zwaar beladen erotisch psycho-drama van filmische betekenis, hoewel hij niet behoort tot het belangrijkere werk van Kaneto Shindo.

Yabu no naka no kuroneko

1967 | Horror, Fantasy, Historische film

Japan 1967. Horror van Kaneto Shindo. Met o.a. Kichiemon Nakamura, Nobuko Otowa, Kei Sato, Rokko Toura en Taiji Tonoyama.

Twee vrouwen, verkracht en vermoord door plunderende samoerai, terroriseren Japan als wraakzuchtige, vampierachtige geesten. Een heldhaftige samoerai die ze moet vernietigen ontdekt dat het zijn vermiste vrouw en moeder zijn. Een formele, maar niet stijve Japanse spookfilm, die in elkaar zit als een knap maar grimmig sprookje. Ook bekend als BLACK CAT en ODD AFFINITY.

Kenka erejii

1966 | Drama, Familiefilm, Avonturenfilm

Japan 1966. Drama van Seijun Suzuki. Met o.a. Seijuro Onda, Kayo Matsuo, Isao Tamagawa, Takeshi Kato en Chikako Miyagi.

Een jongerendrama in het Japan van de jaren 1930-1940. Centraal staat Rinroku, een jongen die onder de invloed staat van een beruchte vechtersbaas en door diens toedoen in allerlei knokpartijen betrokken raakt. Hoewel thematisch interessant lijdt de film aan een gebrek aan dramatische structuur zodat de verschillende, op zich vaak erg geslaagde scènes nooit echt een geheel vormen. Scenario van Kaneto Shindo. Camerawerk van Kenji Hagiwara. Ook bekend als QUARREL ELEGY.

Irezumi

1966 | Drama

Japan 1966. Drama van Yasuzo Masumura. Met o.a. Akio Hasegawa, Ayako Wakao en Manbu Yamamoto.

Irezumi - wat tatoeage betekent in het Japans - verhaalt over de strijd tussen de seksen, een strijd die volgens regisseur Masumura onvermijdelijk leidt tot de ondergang van de man. Al lijkt het daar aan het begin van het filmverhaal niet op. Dan is de jonge Otsuya nog volop slachtoffer. Van haar ouders mag ze niet trouwen met haar grote liefde, waarna ze het ouderlijk huis ontvlucht om via een zakenpartner van haar vader in een geishahuis te belanden. Pas als ze een tatoeage op haar rug heeft laten aanbrengen - een bizarre erotische exercitie - voelt ze zich sterk genoeg om wraak te nemen op de mannen die het bed met haar delen. Intrigerendste van de negentien films die Masumura met zijn muse Ayako Wakao draaide.

Akuto

1966 | Drama

Japan 1966. Drama van Kaneto Shindo. Met o.a. Kyoko Kishida, Eitaro Ozawa, Nobuko Otowa en Isao Kimura.

Een wrede en geile heer in een topfunctie wenst hoe dan ook de echtgenote van een van zijn ondergeschikten te bezitten. Gebaseerd op eem verhaal van Junichiro Tanizaki, bewerkt voor de film en geregisseerd door Shindo zelf. Zij zijn ieder specialist op het gebied van rauwe en perverse drama's. Het resultaat is voor zijn genre opmerkelijk, en dat mocht men wel van hen verwachten.

Onibaba

1964 | Horror, Historische film

Japan 1964. Horror van Kaneto Shindo. Met o.a. Nobuko Otowa, Jitsuko Yoshimura, Kei Sato, Jukichi Uno en Taiji Tonoyama.

Tijdens de burgeroorlog in het 16de-eeuwse Japan maken twee vrouwen er een gewoonte van verdwaalde krijgers te vermoorden om hun wapenrusting te verkopen. De poging van een buurman om de jongere van de twee te verleiden leidt tot een groteske climax. De artisticiteit van de film wordt overschaduwd door de openlijk seksuele en gewelddadige scenes. Shindo eindigt dit sterke verhaal met een gedenkwaardige bovennatuurlijke wending. Scenario van regisseur Shindo. Camerawerk van Kiyomi Kuroda.

Naked Island, The

1961 | Drama

Japan 1961. Drama van Kaneto Shindo. Met o.a. Nobuko Otowa, Taiji Tonoyama, Shinji Tanaka, Masanori Horimoto en Nobuto Otowa.

Aangrijpend verslag in documentaire stijl over een boerengezin dat op een rotsachtig eiland bij Japan probeert in leven te blijven.

Kagi

1959 | Drama, Erotiek

Japan 1959. Drama van Kaneto Shindo. Met o.a. Machiko Kyo, Ganjiro Nakamura, Junko Kano en Tatsuya Nakadai.

Een kunstcriticus van middelbare leeftijd merkt dat hij op seksueel gebied steeds minder presteert; een ongemak dat een obsessie wordt, omdat zijn vrouw veel jonger is dan hij. Een film met veel erotiek en met harde psychologische opvattingen, gebaseerd op het idee van een tijdloze roman.

Waga koi wa moenu

1949 | Drama, Historische film

Japan 1949. Drama van Kenji Mizoguchi. Met o.a. Kinuyo Tanaka, Ichirô Sugai, Eitaro Ozawa, Koreya Senda en Eijirô Tono.

Een interessante film geïnspireerd op het leven van Eiko Kageyama, een vrouw die aan het einde van de 19de eeuw streed voor stemrecht en gelijkberechtiging van vrouwen in Japan. Haar politieke triomf betekent meteen ook het einde van haar huwelijk met een vooraanstaand politicus, waarvan ze ondervindt dat hij haar privé autoritair behandelt. Compact verteld, sociaal- historisch relevant en schitterend vertolkt door Tanaka in de hoofdrol. Engelse titel: MY LOVE HAS BEEN BURNING.

Josei no shôri

1946 |

Japan 1946. Kenji Mizoguchi. Met o.a. Shin Tokudaiji, Mitsuko Miura, Michiko Kuwano en Kinuyo Tanaka.

Over de beginnende emancipatie van de Japanse vrouw in een door de Amerikanen bezet naoorlogs Japan. Mizoguchi's eerste, door de Amerikanen in gang gezette statement over feodale vrouwenonderdrukking.