Dai Sijie is regisseur, acteur, scenarist en auteur.
Er zijn 5 films gevonden.

The Little Chinese Seamstress

2002 | Romantiek, Drama, Historische film, Biografie

China/Frankrijk 2002. Romantiek van Dai Sijie. Met o.a. Zhou Xun, Liu Ye en Kun Chen.

Begin jaren zeventig worden de tandartszoon Luo (Chen) en vioolspelende leeftijdgenoot Ma (Liu) om uiteenlopende redenen naar een Maoïstisch heroepvoedingsdorp gestuurd om de laatste restjes bourgeois denken uit hun geest te laten wringen. Aldaar veranderen een lieftallig naaistertje (Zhou) en een verborgen stapel Franse literatuur voorgoed hun leven. Voor dit zachtmoedige sprookje vol aimabele personages en anekdotische scènes baseerde regisseur Dai Sijie zich op zijn eigen autobiografische roman. De roerende epiloog, die zo'n dertig jaar later speelt, verwijst mede naar de bouw van de reusachtige Drieklovendam, waarvoor de Chinese overheid een hele regio liet verzinken.

Rends-moi mon nom

2000 | Komedie, Drama

Frankrijk 2000. Komedie van Patrice Martineau. Met o.a. Steve Tran, XuJian Huang, Heling Li, Dai Sijie en Lianxa Li.

De vader van Wang Min (Tran-Quan) uit de Chinezenwijk Choisy in Parijs verliest bij het gokken al zijn geld en verspeelt de paspoorten en de verblijfsvergunning van zijn gezin. Bij gevolg moeten ze onderduiken en verder leven zoals zoveel illegale immigranten in de Lichtstad. Voor Wan Min betekent het nog meer: hij moet gaan helpen met werken, in plaats van naar school te gaan en zijn kansen op het skateboardkampioenschap kan hij wel op zijn buik schrijven. Door een toeval ontdekt Wang Min, wie hun papieren heeft; het is een Chinese familie, die op een buurtmarktje groente en fruit verkoopt. De jongen die Wang Mins papieren heeft, blijkt een allerliefst meisje met kort haar te zijn, Lili. De tieners worden verliefd en Lili komt kijken naar de skateboardkampioenschappen. Als Wang Min haar van school wil halen, waar ze doorgaat voor een jongetje, trekken jonge maghrebijnen haar in het jongenstoilet de broek omlaag. Dan is het uit met het verblijf van de familie en ze worden uitgewezen en op het vliegtuig gezet. De wanhopige Wang Min, die niet weet wat er aan de hand is en een speurtocht naar zijn vriendinnetje was begonnen, krijgt van een oude buurvrouw haar rugzak die ze voor hem had achtergelaten. Als hij te laat op het vliegveld arriveert, vallen zijn papieren en die van zijn familie uit de tas. Dai Siji en Nadine Perront die het scenario schreven, hebben op een lichte, maar geslaagde manier een tipje van de sluier opgelicht van de verborgen wereld van de illegale immigranten in Frankrijk aan de hand van een aandoenlijke kalverliefdesgeschiedenis (waar de Fransen overigens heel sterk in zijn) van twee prille tieners. De film zit hecht in elkaar en XuJian Huang is echt een schatje.

Nguol thuà

1998 | Fantasy

Canada/Frankrijk/Vietnam 1998. Fantasy van Dai Sijie. Met o.a. Akihiro Nishida, Tapa Sudana, Nguyen Minh Chau, Nguyen Hoa Thuy en Trinh Nguyen Chan Cuong.

Een Chinees dorpje in de bergen wordt geteisterd door lepra. Volgens een oud volksgeloof kan de ziekte bestreden worden als een gezin met vijf zonen en vijf dochters de monsterachtige vis die in het nabij gelegen Hemelse Meer zou huizen, doodt. Tang de Elfde (Nishida) die een restaurant runt, gaat zijn broer Tang de Eerste (Sudana) die in het dorpje woont, opzoeken omdat hij ziek is. Het toeval wil dat de vrouw van Tang de Elfde in verwachting is en dat ze al vijf zonen en vier meisjes hebben. Dus Tang de Elfde is voorbestemd voor een hele bijzondere missie zonder dat hij het beseft. Het scenario van regisseur Dai en Nadine Perront is spanningsloos, onwerkelijk en staat ver van ons af. Het camerawerk van Guy Dufaux is heel mooi en de prachtige, weidse beelden van het landschap, noden om het land te bezoeken. Het is overigens niet China, maar Vietnam, waar gedraaid werd. Ondanks de behoorlijke spelprestaties, krijgt de kijker geen binding met het gebodene en laat de film hem tamelijk koud.

Le mangeur de lune

1994 | Komedie

Frankrijk 1994. Komedie van Dai Sijie. Met o.a. Chick Ortega, Rufus, Mohamed Camara, Catherine Hiegel en Geneviève Fontanel.

Satire over Popov, de zwarte, Russische clown van een circus, die een nummer heeft met een arend. Als ze in Parijs optreden, ontsnapt het beest en Popov moet hem vangen. Hij mist daardoor het vertrek van de troep en moet ze per trein (naar Venetië) achterna reizen. Tegelijkertijd verlaat een boerenkinkel de hoeve, die het leven van vogelverschrikker beu is als zijn moeder een plaatselijke lijkdrager huwt waardoor zijn kansen op eventueel bezit uitzichtloos worden. In diezelfde trein onmoet hij de zwarte cirusartiest en raakt gefascineerd van hem en diens roofvogel. Vervolgens wijkt hij nimmer meer van diens zijde. Een wonderlijke film met een komische noot. Het scenario is van Nadine Perront en regisseur Sijie. Het camerawerk is van Ricardo Aronovich.

Chine ma douleur

1989 | Drama

Frankrijk 1989. Drama van Dai Sijie. Met o.a. Guo Liang Yi, Tien Quan Nghien, Vuon Han Lai en Chi Vy Sam.

Een jongen van dertien jaar zit gevangen in een Chinees heropvoedingskamp omdat hij tijdens de Culturele Revolutie naar 'opruiende redevoeringen' op verboden grammofoonplaten heeft geluisterd. Hij legt contact met een jonge dief en een oude monnik. De autoriteiten willen echter diè gevangene vrijlaten die zijn gedrag het meest verbetert, wat een onterende concurrentiestrijd ontketent. Een heel interessant onderwerp maar de film is in Frankrijk opgenomen, waardoor hij iets bedrieglijks krijgt als het gaat om de geloofwaardigheid van de omgeving waar het speelt. De acteurs zijn allemaal Aziatisch maar niet noodzakelijkerwijs Chinees. Enkele niet echt ernstige fouten worden goedgemaakt door de kwaliteit van het spel en de virtuoze aanpak van een delicaat thema.