Totò (1898-1967): cast en muziek.
Er zijn 113 films gevonden.

Bonheur

1993 | Komedie, Familiefilm

Frankrijk 1993. Komedie van Cédric Kahn. Met o.a. Estelle Perron, Caroline Trousselard, Malek Bechar, Didier Borga en Naguime Bendidi.

Enkele weken geleden werd Perron van school gestuurd, maar toch trekt ze nog steeds op met haar vriendin Trousselard. Samen met hun vriendjes Bechar en Borga gaan ze zwemmen in het meer. Op weg naar huis worden ze opgepikt door de auto van Bouchouareb, broer van Bechar. Omdat haar ouders niet thuis zijn, stelt Trousselard voor om een feestje te organiseren. Opgepept door muziek en alcohol, worden geesten en lichamen opgehitst. Voorspelbare tragi-komedie over jongeren die zich laten gaan onder invloed van drank en rock. De hoofdpersonages komen afstandelijk over en hun gedrag zal weinig interesse wekken. Kahn schreef het scenario samen met Ismaël Ferroukhi. Fotografie van Antoine Roch. Kahn bewerkte het onderwerp ook tot de bioscoopfilm TROP DE BONHEUR in 1994.

Dune

1984 | Sciencefiction, Experimenteel, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1984. Sciencefiction van David Lynch. Met o.a. Kyle MacLachlan, Francesca Annis, Jürgen Prochnow, Brad Dourif en Virginia Madsen.

Wie Frank Herberts gelijknamige sciencefiction-reeks niet gelezen heeft, tast waarschijnlijk in het duister tijdens het kijken naar deze verfilming van David Lynch, toch al geen regisseur die het mysterie schuwt in zijn verhaallijnen. Lynch, kunstschilder van huis uit, ging naar eigen zeggen ooit filmen 'to make paintings move', en dat is hem in deze visueel sterke film prima gelukt. Het verhaal, voor zover na te vertellen, gaat over twee rivaliserende families in het jaar 10191. Om het universum te domineren hebben ze het goedje Spice nodig, dat alleen te halen is op de woestijnwereld Arrakis, oftewel Dune.

Super Totò

1980 | Komedie

Italië 1980. Komedie van Brando Giordani en Emilio Ravel. Met o.a. Totò, Isa Barzizza, Nino Taranto, Silvana Pampanini en Franca Faldini.

Een compilatie van dertig filmfragmenten, zwart/wit en kleur, uit de beste films van Totò, die het onthouden waard zijn. We zien de man achter het komische masker, de vrouw, de perfectie die hij nastreeft, zijn roem en rijkdom, en zijn onweerstaanbare persoonlijkheid. Er zit geen verhaallijn in de film, maar we zien de opkomst van Totò als de legendarische Italiaanse komiek, en zijn uitzonderlijk vakmanschap. Helaas is het allemaal wat te fragmentarisch.

Totò story

1968 | Documentaire, Komedie

Italië 1968. Documentaire van Mario Mattoli en Camillo Mastrocinque. Met o.a. Totò, Peppino De Filippo, Arnoldo Tieri, Dorian Gray en Aldo Fabrizi.

Deze bloemlezing over de grote Napolitaanse komiek kwam tot stand nadat hij in 1967 op 69-jarige leeftijd gestorven was en wordt kort ingeleid door zijn oude collega Mario Castellani. Verschillende fragmenten uit films, zoals TOTÒ SCEICCO, LA BANDA DEGLI ONESTI, TOTÒ, PEPPINO E I FUORILEGGE en TOTOTRUFFA '62, laten zien hoe de excentriciteit en de scherpzinnigheid van deze man hem tot de meest geliefde en populaire komiek van Italië maken, zelfs na zijn dood.

Totò story

1968 | Komedie

Italië 1968. Komedie van Maroi Mattioli en Camillo Mastrocinque. Met o.a. Aldo Fabrizi, Peppino De Filippo en Totò.

Deze bloemlezing over de grote Napolitaanse komiek kwam tot stand nadat hij in 1967 op 69-jarige leeftijd gestorven was en wordt kort ingeleid door zijn oude collega Mario Castellani. Verschillende fragmenten uit films, zoals TOTÒ SCEICCO, LA BANDA DEGLI ONESTI, TOTÒ, PEPPINO E I FUORILEGGE en TOTOTRUFFA '62, laten zien hoe de excentriciteit en de scherpzinnigheid van deze man hem tot de meest geliefde en populaire komiek van Italië maken, zelfs na zijn dood.

Capriccio all'Italiana

1968 | Komedie, Avonturenfilm

Italië 1968. Komedie van Steno, Mauro Bolognini, Pier Paolo Pasolini, Pino Zac en Mario Monicelli. Met o.a. Totò, Laura Betti, Walter Chiari, Ninetto Davoli en Ira von Fürstenberg.

Zesluik is volstrekt willekeurig allegaartje, met zelfs een stukje tekenfilm. Episode van Pasolini met acteurs als marionetten die OTHELLO naspelen waarna titelrol door publiek van kinderen in stukken wordt gescheurd is een juweeltje. Episode van Monicelle over kinderen die gewelddadige stripverhalen verslinden mag ook nog gezien worden, maar de overige sketches zijn beneden ieder peil.

Le streghe

1967 | Komedie, Experimenteel, Romantiek

Italië​/​​Frankrijk 1967. Komedie van Luchino Visconti, Mauro Bolognini, Pier Paolo Pasolini, Franco Rossi en Vittorio De Sica. Met o.a. Silvana Mangano, Clint Eastwood, Annie Girardot, Francisco Rabal en Massimo Girotti.

Rode draden in deze intrigerende, zij het erg wisselvallige collectie korte films van Italiaanse regisseurs zijn producent Dino De Laurentiis, zijn vrouw Silvana Mangano, die in alle vijf episodes een rol speelt, en het thema 'heksen'. Geen van de regisseurs lijkt écht z'n best te hebben gedaan, maar elke bijdrage bevat wel een goede vondst of fijne, meestal absurdistische toon. Hoogtepunten zijn de surrealistische bijdrage van Pasolini en de onkarakteristieke rol van Eastwood in Una serata come le altre van De Sica. Eastwood kreeg er van De Laurentiis een Ferrari voor.
Het vijfluik bestaat uit:
1. La strega bruciata viva (The Witch Burned Alive) van Luchino Visconti.
2. Senso civico (Civic Sense) van Mauro Bolognini.
3. La terra vista dalla Luna (The Earth As Seen From The Moon) van Pier Paolo Pasolini.
4. La siciliana (The Girl From Sicily) van Franco Rossi.
5. Una serata come le altre (A Night Like Any Other) van Vittorio De Sica.

Uccellacci e uccellini

1966 | Fantasy, Experimenteel, Komedie

Italië 1966. Fantasy van Pier Paolo Pasolini. Met o.a. Ninetto Davoli, Femi Benussi, Rossana Di Rocco, Gabriele Baldini en Rosina Morini.

Een proletarische vader en zijn zoon wandelen door Italië als een niemandsland tussen katholicisme en marxisme, gevolgd door een sprekende kraai die voortdurend links intellectuele commentaren geeft tot ze hem vermoorden en opeten. Dit politieke sprookje kreeg een Chaplineske vormgeving vol bedekte en directe verwijzingen, zoals de puur documentair geregistreerde begrafenis van Togliatti. Ook bekend als THE HAWKS AND THE SPARROWS.

Operazione San Gennaro

1966 | Komedie, Misdaad

Frankrijk​/​​Duitsland​/​​Italië 1966. Komedie van Dino Risi. Met o.a. Nino Manfredi, Senta Berger, Mario Adorf, Claudine Auger en Totò.

Een trio Amerikaanse gangsters wil de schat uit de San Gennaro-kerk in Napels stelen en zoekt contact met de lokale onderwereld, met name Dudu (Manfredi) die liever lui dan moe is. Deze onderhoudende combinatie van misdaadkomedie en Italiaanse zedensatire is het sterkst in de laatste aspecten, ondanks de beoogde flirt naar de internationale bioscoopmarkt. De gemengde rolbezetting heeft de nodige verve.

Totò. gli amanti latini

1965 | Romantiek

Italië 1965. Romantiek van Mario Costa. Met o.a. Totò, Franco Franchi, Ciccio Ingrassia en Aldo Giuffrè.

Een satire op de BOCCACCIO-mode: een vijfluik, die de draak steekt met de Italiaanse houding ten opzichte van het diepere gevoelsleven. Niet een van Totò's beste films, maar het is evenwel grappig en onderhoudend. Het spel is toneelmatig en overdreven komisch gebracht.

Rita, la figlia americana

1965 | Muziek, Komedie

Italië 1965. Muziek van Piero Vivarelli. Met o.a. Totò, Rita Pavone, Fabrizio Capucci en Lina Volonghi.

Middelmatige muzikale komedie over een man die gek is op klassieke muziek, terwijl zijn dochter moderne popsongs zingt. Ze doet erg haar best om hem over te halen om op te treden in een nachtclub voor een jeugdig publiek en slaagt daar uiteindelijk in. Totò is, zoals gewoonlijk, verrukkelijk en zorgt voor de meeste lachwekkende momenten.

Le Belle famiglie

1965 | Komedie

Italië​/​​Frankrijk 1965. Komedie van Ugo Gregoretti. Met o.a. Susy Andersen, Tony Anthony, Adolfo Celi, Susanna Clemm en Annie Girardot.

Een vierluik. Een dienstbare Siciliaanse is uitgehuwelijkt aan een afstotelijke rijkaard, maar zij fantaseert zich een droomprins. Zijn verhouding met een aantrekkelijke Duitse wekt jaloezie op en gekonkel bij vrienden van een Italiaan. De echtgenote van een overspannen zakenman verzorgt hem liefdevol en verlaat hem zodra hij hersteld is. Een vrouw probeert haar onverschillige echtgenoot jaloers te maken met hun huisknecht. Deze niet al te diep doorprikkende satire moet het hebben van de schilderachtige typeringen door de topbezetting.

La Mandragola

1965 | Historische film, Romantiek

Italië​/​​Frankrijk 1965. Historische film van Alberto Lattuada. Met o.a. Rosanna Schiaffino, Philippe Leroy, Jean-Claude Brialy, Romolo Valli en Totò.

Een student wil in Florence een beeldschone notarisvrouw veroveren, die haar man nog geen erfgenaam heeft geschonken. Hij geeft zich uit voor arts en zegt over een steriliteit genezende drank te beschikken, die echter bij de eerste paring na toediening dodelijk kan zijn voor de man. Ondanks verzet van de vrouw zelf laat de echtgenoot zich door kerk en familie overreden en haalt met geweld een zwerver van de straat en in de slaapkamer van zijn eega. De zwerver is de vermomde student zélf. De beroemde en ooit geruchtmakende komedie van Macchiavelli kreeg een stijlvol aangeklede en met verve geacteerde verfilming, waarin Lattuada aan de oorspronkelijke satire op de dubbele moraal nog een pleidooi toevoegt voor de heilzame werking van een gezonde erotiek.

Totò e Cleopatra

1964 | Komedie

Italië 1964. Komedie van Fernando Cerchio. Met o.a. Totò, Franco Sportelli, Moira Orfei en Lia Zoppelli.

Deze parodie op Marcus Antonius en Cleopatra is een van Tot[KA2]o`s leukste films. Hij speelt een dubbelrol als Marcus Antonius en diens halfbroer Totonno. In 41 v.Chr., na de moord op Julius Caesar, zeilt Marcus Antonius met zijn luitenant Enobarbo (Sportelli) naar Alexandri[KA3]e. Hij wordt verliefd op Cleopatra (No[KA4]el). Terug in Rome wordt Marcus Antonius gekidnapt door zijn jaloerse vrouw Fulvia (Zoppelli). Zijn evenbeeld Totonno neemt zijn plaats in. Maar als Totonno naar Egypte gaat, blijkt hij absoluut niet vatbaar voor de verleidingskunsten van Cleopatra, die daar uiteraard niets van begrijpt.

Totò d'Arabia

1964 | Komedie, Avonturenfilm

Italië​/​​Spanje 1964. Komedie van José Antonio de la Loma. Met o.a. Totò, Nieves Navarro, George Rigaut en Fernando Sancho.

Totò is de butler van het hoofd van de Engelse spionage- afdeling. In die hoedanigheid kent hij op een veilige en vriendelijke afstand diverse internationale spionnen. Op één of andere manier vertrekt hij op een missie naar Koeweit om de sjeik over te halen zijn oliebronnen over te dragen aan de Engelsen. Daar komt hij de spionnen van weleer weer tegen onder minder geciviliseerde omstandigheden. Lichte spotternij op LAWRENCE OF ARABIA van David Lean. Humoristisch, maar geen top van de grote komediant.

Totò contro il pirata nero

1964 | Komedie, Avonturenfilm

Italië 1964. Komedie van Fernando Cerchio. Met o.a. Totò, Mario Petri, Aldo Giuffrè, Pietro Carloni en Mario Castellani.

In deze vrolijke avonturenfilm heeft Totò het aan de stok met de Zwarte Piraat, de schrik van de zeven zeeën.Totò, altijd de kruimeldief, werkt zich voortdurend in de nesten. Het gevaar loert, maar door zijn slimheid weet hij de Zwarte Piraat te verslaan en hij wordt de held.

Totò baby

1964 | Komedie

Italië 1964. Komedie van Ottavio Alessi. Met o.a. Totò, Pietro de Vico, Ivy Holzer, Mischa Auer en Edy Biagiotti.

In deze parodie op Robert Aldrich's film WHAT HAPPENED TO BABY JANE? speelt Totò een dief uit noodzaak. Hij gapt op het station een koffer met compromitterende inhoud, en beseft niet in wat voor gevaar hij zichzelf stort. Gevolg is een reeks misverstanden en ongelukken die grenzen aan het krankzinnige. Iets in die koffer moet de oorzaak zijn van zijn moeilijkheden. Dolle pret.

Risate all'italiana

1964 | Komedie

Italië 1964. Komedie van Steno. Met o.a. Mario Mattoli, Giorgio Simonelli, Totò, Walter Chiari en Vittorio De Sica.

Een verzameling komische scènes en sketches uit verschillende films, gespeeld door de beste komieken van Italië. Ieder onderdeel wordt ingeleid door een verteller. Een leuke en onderhoudende compilatie. Alle stukjes komen uit films van verschillende regisseurs, waaronder Giorgio Bianchi en Camillo Mastrocinque. Alleen Steno Mario is er niet bij.

Che fine ha fatto Totò baby?

1964 | Komedie

Italië 1964. Komedie van Ottavio Alessi. Met o.a. Totò, Pietro De Vico, Mischa Auer en Ivy Holzer.

Parodie op WHATEVER HAPPENED TO BABY JANE? van Robert Aldrich uit 1962. Een van de laatste films van Totò. Hij en De Vico zijn twee broers, die met list en bedrog de eindjes aan elkaar weten te knopen. In gestolen bagage vinden ze een lijk, en ze besluiten het belastende pakket te dumpen op het platteland. Dit is zeker niet Totò's beste film. Hij lijkt wat vermoeid. Totò stierf in 1967, op 69-jarige leeftijd.

Totò sexy

1963 | Komedie

Italië 1963. Komedie van Mario Amendola. Met o.a. Totò, Macario, Gianni Agus, Tony Ucci en Franca Polesello.

Twee musici, beide contrabasspelers, belanden in de gevangenis. Daar houden ze hun dromen miet meer geheim, en hijsen zich in het pak om schel klinkende maar levendige optredens ten beste te geven. Later, wanneer zij weer op vrije voeten zijn, hebben zij veel succes en treden op in enkele van de meest deftige clubs in Parijs, Londen, Hamburg en Madrid. Heel leuk, en het zijn de beide acteurs, Totò en Macario, die de film redden van het niveau van een slechts middelmatige komedie.

Totò contro i quattro

1963 | Komedie

Italië 1963. Komedie van Steno. Met o.a. Totò, Aldo Fabrizi, Erminio Macario, Peppino De Filippo en Rossella Como.

Als een politiecommissaris naar zijn werk gaat, ontdekt hij dat zijn auto gestolen is. De arme man wordt de hele dag geplaagd door de vreemdste bezoekers: iemand die zijn papegaai meebrengt om te getuigen tegen zijn ontrouwe echtgenote; een gek die een stel entertainers aanziet voor misdadigers; een priester die alle criminelen uit de hele stad kent. Maar alles komt op z'n pootjes terecht. Totò toont zich ook hier weer een buitengewone clown, hoewel hij erg oud is in deze film. Hij wordt bijgestaan door enkele van de beste Italiaanse komieken. Een onderhoudende komedie van Stefano Vanzina, beter bekend als Steno.

Le motorrizate

1963 |

1963. Marino Girolami. Met o.a. Raimondo Vianello, Walter Chiari en Totò.

Als een politiecommissaris naar zijn werk gaat, ontdekt hij dat zijn auto gestolen is. De arme man wordt de hele dag geplaagd door de vreemdste bezoekers: iemand die zijn papegaai meebrengt om te getuigen tegen zijn ontrouwe echtgenote; een gek die een stel entertainers aanziet voor misdadigers; een priester die alle criminelen uit de hele stad kent. Maar alles komt op z'n pootjes terecht. Totò toont zich ook hier weer een buitengewone clown, hoewel hij erg oud is in deze film. Hij wordt bijgestaan door enkele van de beste Italiaanse komieken. Een onderhoudende komedie van Stefano Vanzina, beter bekend als Steno.

Il comandante

1963 | Komedie

Italië 1963. Komedie van Paolo Heusch. Met o.a. Totò, Andreina Pagnani, Luciano Marin en Franco Fabrizi.

Bitterzoete film over een gepensioneerde kolonel, die depressief is van het nietsdoen en de verveling. Zijn geliefde echtgenote heeft haar handen vol aan zijn zwaarmoedige houding. Door hem voor een onderneming te laten werken, probeert zij hem wat actiever te maken, maar zij is degene die zijn salaris uitbetaalt. Niet de leukste film van Totò, maar wel een ontroerende komedie met een voortreffelijke bezetting.

Il Monaco di Monza

1963 | Komedie

Italië 1963. Komedie van Sergio Corbucci. Met o.a. Lisa Gastoni, Nino Taranto en Totò.

Bitterzoete film over een gepensioneerde kolonel, die depressief is van het nietsdoen en de verveling. Zijn geliefde echtgenote heeft haar handen vol aan zijn zwaarmoedige houding. Door hem voor een onderneming te laten werken, probeert zij hem wat actiever te maken, maar zij is degene die zijn salaris uitbetaalt. Niet de leukste film van Totò, maar wel een ontroerende komedie met een voortreffelijke bezetting.

Il Monaco de Monza

1963 | Komedie, Historische film

Italië 1963. Komedie van Sergio Corbucci. Met o.a. Totò, Nino Taranto, Lisa Gastoni, Erminio Macario en Adriano Celentano.

In 1600 worden een schoenlapper en zijn twaalf kinderen verdreven van huis en haard. Hij verkleedt zich als monnik, om zo makkelijker een onderkomen te vinden voor zichzelf en zijn talrijke nakroost. Hij wordt ontvangen op een kasteel door een perfide markies, die zijn eigen schoonzuster, Fiorenza, gevangen houdt. Vele malen probeert de schoenlapper haar te bevrijden en als dat eindelijk is gelukt, mag hij van de dankbare Fiorella zijn hele leven op het kasteel blijven wonen. Leuke film, goed geregisseerd en met een prachtige rolbezetting.

Gli onorevoli

1963 | Komedie

Italië 1963. Komedie van Sergio Corbucci. Met o.a. Totò, Peppino De Filippo, Franca Valeri, Gino Cervi en Walter Chiari.

De parlementsverkiezingen staan voor de deur en de kandidaten van de verschillende partijen bezinnen zich op hun tactiek. De kandidate van een partij uit het midden trouwt met een vrijbuiter, waardoor ze haar geloofwaardigheid verliest. Twee rechtse kandidaten zien hun campagne in rook opgaan omdat de een gokt en de ander achter de meiden aanzit. Verder is er nog een linkse kandidaat en de monarchist Antonio La Trippa (Totò), die tegen de wil van zijn familie een parlementszetel probeert te bemachtigen. Een verrukkelijke, dolle klucht waarin de Italiaanse politiek flink op de hak wordt genomen.

Totò e Peppino a Berlino

1962 | Komedie

Italië 1962. Komedie van Giorgio Bianchi. Met o.a. Totò, Peppino De Filippo, Nadine Sanders en Luigi Pavese.

Een spionnen-komedie, waarvan je soms pijn in je buik krijgt van het lachen over een verwisselde identiteit, een valse beschuldiging en ontsnapping. Gesitueerd in Berlijn, waar de twee komieken om zich te ontrekken aan de fascisten, ontsnappen naar de communisten. Ze begeven zich op zeer glad ijs als ze proberen te vermijden om bij geen van beide politieke kampen betrokken te raken. Bijna absurd, maar onderhoudend.

Totò diabolicus

1962 | Komedie

Italië 1962. Komedie van Steno. Met o.a. Totò, Raimondo Vianello en Nadine Sanders.

Parodie op de populaire stripfiguur Diabolik, de superdief. Vijf broers, erfgenamen van een markies, moeten het opnemen tegen een duister individu dat uit is op hun dood en, in het verlengde daarvan, hun erfenis. Als hij er drie heeft uitgeschakeld, neemt hij identiteit en uiterlijk aan van een van hen, om zo zijn plan verder uit te voeren. Weliswaar niet Totò's beste film, maar er valt genoeg te lachen.

Totò di notte n.l

1962 | Komedie

Italië 1962. Komedie van Mario Amendola. Met o.a. Totò, Erminio Macario, Margaret Rose Keil en Mac Ronay.

Nin[KA2]i Cantachiaro (Tot[KA2]o) krijgt een erfenis en besluit op reis te gaan met zijn assistent Mim[KA2]i (Macario). Als amateurmuzikanten willen ze graag in chique nachtclubs spelen. Ze reizen naar Madrid, Londen, Parijs, New York en Hong Kong, maar nergens kunnen ze hun droom verwezenlijken en ze besluiten terug te keren naar Rome. Een parodie op de ontelbare aftreksels van de succesvolle documentaire EUROPA DI NOTTE uit 1958. Daarin wordt het nachtleven in verschillende landen getoond en de verboden dromen van de Italianen, die nog steeds in een moralistische en schijnheilige wereld leven. Totò ziet er oud en vermoeid uit, maar hij weet nog steeds de lachers op zijn hand te krijgen, bijgestaan door Macario.

Lo Smemorato di collegno

1962 | Drama, Komedie

Italië​/​​Verenigde Staten 1962. Drama van Sergio Corbucci. Met o.a. Totò, Nino Taranto, Gisella Sofio, Erminio Macario en Macario.

Een sociale satire met als middelpunt een man van middelbare leeftijd (Totò) die aan geheugenverlies lijdt en in een openbare badgelegenheid ingesloten raakt. Vervolgens beleeft de kijker een aaneenschakeling van drie situaties, die moeten leiden tot zijn identificatie. De vrouw van een rijke fabrikant herkent in hem de in Rusland verdwenen en doodgewaande echtgenoot; een vluchtelinge beweert dat hij haar lotgenoot was, die haar jaren geleden in de steek heeft gelaten en een dief zegt hij zijn maat in de misdaad was. Geen enkel verhaal is waar. Maar dan komt er een hond, die weet wie hij is. Goed spel en een puik verhaal. De film is vaag gebaseerd op de Bruneri- Canella-zaak die in de jaren 20 de publieke aandacht in heel Italië vasthield.

Le Motorizzate

1962 | Komedie

Spanje​/​​Italië​/​​Frankrijk 1962. Komedie van Camillo Mastrocinque. Met o.a. France Anglade, Walter Chiari, Pierre Doris, Sophie Desmarets en Michel Galabru.

Een reeks komische sketches zonder onderling verband over de gevolgen van een verkeerschaos en de hebbelijkheden van automobilisten. De film wisselt voor de hand liggende grappen (een non achter het stuur) met origineler vondsten (een werkloze in politie-uniform geeft instructies die tot overtredingen leiden die hij voor eigen rekening verbaliseert), maar er wordt over de hele linie aanstekelijk (over)geacteerd. Chiari als belaagde voetganger is de leukste. Een onvoorziene grap is dat de destijds zeer overdreven verkeersdrukte door de werkelijkheid inmiddels ver is overtroffen.

Il Giorno più corto

1962 | Komedie, Oorlogsfilm

Italië 1962. Komedie van Sergio Corbucci. Met o.a. Franco Franchi, Ciccio Ingrassia, Anouk Aimée, Jean-Paul Belmondo en Pierre Brice.

De film handelt over de komische lotgevallen van twee Siciliaanse soldaten tijdens de Eerste Wereldoorlog, die door het per ongeluk opblazen van een vijandige oorlogsbodem de Italiaanse zege bewerkstelligen. Deze reeks van vaak flauwe en soms voor niet Italianen onbegrijpelijke revuesketches voert in hoog tempo 88 grote en kleine beroemdheden op, de enige overeenkomst met THE LONGEST DAY, waar dit geen satire op is.

I Due colonnelli

1962 | Komedie, Oorlogsfilm

Italië 1962. Komedie van Steno. Met o.a. Totò, Walter Pidgeon, Scilla Gabel, Nino Taranto en Adriana Facchetti.

Een dorpje aan de Grieks-Albanese grens wordt in 1943 afwisselend door Britse en Italiaanse troepen bezet, waarbij de vrouwelijke bevolking om beurten met beide legers heult. De herbergierster probeert een stel bejaarde kolonels van Engeland en Italië tegen elkaar uit te spelen. Die worden tenslotte vrienden en bondgenoten tegen de Duitsers. De gemakzuchtige regie laat veel komische kansen van het scenario ongebruikt, zodat de contrasterende veteranen-acteurs de film op eigen kracht moeten dragen; zij hadden beter verdiend.

Totò truffa '62

1961 | Komedie

Italië 1961. Komedie van Camillo Mastrocinque. Met o.a. Totò, Nino Taranto en Estella Blain.

Een verhaal over de dochter van een gewetenloze dief, die verliefd is op de zoon van een politie-agent. De jonge man probeert een oplossing te vinden voor de laatste misstap van zijn toekomstige schoonfamilie, waarvan de leden nogal wat erfelijke overeenkomsten vertonen. De zoveelste Totò-film met dezelfde humoristische en sentimentele ingrediënten. Hoewel de komiek duidelijk ouder is, heeft hij nog steeds hetzelfde vlotte gevoel voor humor en timing.

Totò contro Maciste

1961 | Komedie

Italië 1961. Komedie van Fernando Cerchio. Met o.a. Totò, Nino Taranto, Samson Burke en Nadine Sanders.

De populaire Italiaanse komiek Totò heet in deze film Totòkamen en gaat door voor de zoon van een god. Een farao stuurt hem op pad als bevelhebber van een leger tegen Maciste, die tijdelijk in een crisis verkeert en zijn enorme kracht heeft verloren. Een zwak script, maar Totò redt de film met zijn komische grollen.

Toto, Peppino e... la dolce vita

1961 | Komedie

Italië 1961. Komedie van Sergio Corbucci. Met o.a. Totò, Peppino De Filippo, Francesco Mulè, Taina Beryll en Gloria Paul.

Totò komt uit een provincie die aan Rome grenst, en gaat naar de hoofdstad, om gesteund door zijn lokale vrienden, politici ertoe te bewegen, een nieuwe geplande snelweg door hun provincie aan te leggen. Hij vertrekt naar Rome met veel geld maar niemand hoort ooit nog van hem. Het zoete leven van de eeuwige stad eist weer een nieuw slachtoffer. Goede vertolkingen van de komedianten in een overigens matige film.

Sua eccellenza si fermò a mangiare

1961 |

Italië 1961. Mario Mattoli. Met o.a. Totò, Ugo Tognazzi, Virna Lisi, Lauretta Masiero en Lia Zoppolli.

Totò is een dief die zich uitgeeft voor Dr. Tanzella. Ernesto stelt hem voor aan zijn vrouw als een vroegere vriend uit het leger, om zijn lange afwezigheid te verklaren. Zo weet Totò een uitnodiging te krijgen voor een diner bij Ernesto's schoonfamilie, ter ere van een minister. Hij steelt het gouden bestek, een diefstal waarvan een politicus beschuldigd wordt door jaloerse rivalen. Maar Totò lost de zaak op en verdwijnt met de smoes dat hij de arts is van Mussolini. Schitterende politieke en sociale satire.

I due marescialli

1961 | Komedie

Italië 1961. Komedie van Sergio Corbucci. Met o.a. Totò, Vittorio De Sica, Roland Bartrop, Gianni Agus en Arturo Bragaglia.

In September 1943, tijdens de tweede wereldoorlog, wisselen een priester en een politie-officier van kleding. Volgt een aantal misverstanden en ongelukken, terwijl de Duitsers en de fascisten hoe langer hoe zenuwachtiger worden. Deze satire, waarin de oorlog belachelijk wordt gemaakt, is eén van de beste films van Totò. Prima bijrollen.

Chi si ferma è perduto

1961 | Komedie

Italië 1961. Komedie van Sergio Corbucci. Met o.a. Totò, Peppino De Filippo, Aroldo Tieri, Alberto Lionello en Luigi De Filippo.

Twee vrienden, die allebei werken bij een transportbedrijf in Napels, willen promotie, maar worden in dat streven dwarsgezeten door hun chef. Als hij doodgaat, stellen ze alles in het werk om hun felbegeerde bevordering te krijgen. Een onderhoudende en zeer amusante klucht.

Totò, Fabrizi e i giovani d'oggi

1960 | Komedie

Italië 1960. Komedie van Mario Mattoli. Met o.a. Totò, Aldo Fabrizi, Christine Kaufmann en Geronimo Meynier.

Een jongen en een meisje willen trouwen, maar hun vaders krijgen ruzie over het voorgenomen huwelijk en dwarsbomen de plannen van het stel. Deze film is weliswaar niet de grappigste die Totò heeft gemaakt, maar het is zeker een van de betere wat betreft het verhaal.

Signori si nasce

1960 | Komedie

Italië 1960. Komedie van Mario Mattoli. Met o.a. Totò, Peppino De Filippo, Delia Scala, Carlo Croccolo en Peppino De Felippo.

Edelman Zaz[KA2]a (Totò) zit met de handen in het haar: het operettegezelschap dat hij financiert, staat aan de rand van de afgrond omdat de grote ster ervandoor is met haar geliefde. In wanhoop stuurt hij zijn trouwe dienaar naar zijn welgestelde broer, met de boodschap dat hij op het punt staat zelfmoord te plegen. Tot zijn verbazing verschijnt broerlief met een ambitieuze actrice. Een komedie die meer een klucht is, maar dan wel een bijzonder aardige en onderhoudende.

Risate di gioia

1960 | Komedie

Italië 1960. Komedie van Mario Monicelli. Met o.a. Anna Magnani, Totò, Ben Gazzara, Gina Rovere en Edy Vessel.

Een berooide filmfigurante heeft niemand om oudejaarsavond mee te vieren, maar komt dan in contact met een groep Amerikaanse oplichters, die in de Romeinse filmwereld hun slag hopen te slaan. Deze innemende, sentimentele komedie in de Hollywood- traditie van de jaren 1940-50 verloopt wat al te voorspelbaar, maar heeft een opmerkelijke rolbezetting, met een kranige Magnani als centrale figuur. Het scenario is van Age, Furio Scarpelli, Suso Cecchi D'Amico en de regisseur. Het camerawerk is van Leonida Barboni.

Noi duri

1960 | Komedie

Italië 1960. Komedie van Camillo Mastrocinque. Met o.a. Totò, Scilla Gabel, Fred Guscaglione, Bice Valori en Paolo Panelli.

Het gegeven is origineel: om twee elkaar bekampende smokkelaarsbenden in verdovende middelen te ontmaskeren moet een inspecteur doorgaan voor een orkestleider. De uitwerking is echter niet zo geslaagd. Gelukkig redt de aanwezigheid van Totó veel.

Il letto a tre piazze

1960 | Komedie

Italië 1960. Komedie van Steno. Met o.a. Totò, Peppino De Filippo en Nadia Gray.

De stabiliteit van een huwelijk wordt verstoord door de komst van de eerste echtgenoot van de vrouw. Hij was verdwenen in de Sovjet-Unie tijdens Stalins despotische regime. Het draait erop uit dat ze met z'n drieën samen gaan wonen. Een van Totò's zwakkere films, al blijft hij zelf altijd komisch.

Totò, Eva e il pennello proibito

1959 | Komedie

Spanje​/​​Frankrijk​/​​Italië 1959. Komedie van Steno. Met o.a. Abbe Lane, Mario Carotenuto, Totò en Louis de Funès.

De stabiliteit van een huwelijk wordt verstoord door de komst van de eerste echtgenoot van de vrouw. Hij was verdwenen in de Sovjet-Unie tijdens Stalins despotische regime. Het draait erop uit dat ze met z'n drieën samen gaan wonen. Een van Totò's zwakkere films, al blijft hij zelf altijd komisch.

Totò, Eva e il penello proibito

1959 | Komedie

Spanje​/​​Frankrijk​/​​Italië 1959. Komedie van Steno. Met o.a. Totò, Abbe Lane, Louis de Funès, Mario Carotenuto en Giacomo Furia.

Een adellijke oplichter schakelt een schilder van kopieën in om een 'Geklede Maya' van Goya voor hem te vervaardigen. Wanneer de schilder dit ontdekt gaat hij zelf Maya's aan de lopende band schilderen. Deze vervalsersklucht werd fantasieloos uitgewerkt en mat verfilmd. Zelfs legendarische komieken kunnen hierin niet voldoende soelaas bieden.

The Law Is The Law

1959 |

1959. Christian-Jaque. Met o.a. Mario Besozzi, Totò en Fernandel.

Een adellijke oplichter schakelt een schilder van kopieën in om een 'Geklede Maya' van Goya voor hem te vervaardigen. Wanneer de schilder dit ontdekt gaat hij zelf Maya's aan de lopende band schilderen. Deze vervalsersklucht werd fantasieloos uitgewerkt en mat verfilmd. Zelfs legendarische komieken kunnen hierin niet voldoende soelaas bieden.

La Cambiale

1959 | Komedie

Italië 1959. Komedie van Camillo Mastrocinque. Met o.a. Vittorio Gassman, Ugo Tognazzi, Totò, Peppino De Filippo en Georgia Moll.

Een industrieel heeft twee armoedzaaiers aangereden en hun een cheque van 100.000 lire gegeven. Als hij voor een dreigend faillissement komt te staan, gaan zijn werknemers op jacht naar de cheque, die van hand tot hand gaat en elke achtereenvolgende eigenaar in de problemen brengt. Het kansrijke gegeven en de sterke rolbezetting zijn niet opgewassen tegen de grove aanpak die van alle achtereenvolgende episodes opgeklopte revuesketches maakt.

I Tartassati

1959 | Komedie

Italië​/​​Frankrijk 1959. Komedie van Steno. Met o.a. Totò, Aldo Fabrizi, Luciano Marin, Cathia Caro en Louis de Funès.

Een accountant moet de boeken van een confectiefabrikant controleren en ontdekt dat deze door omkoperij een belastingschuld van 15 miljoen lire heeft weten te omzeilen. Daarnaast hebben beider echtgenotes vriendschap gesloten en is de zoon van de fabrikant verliefd geworden op de dochter van de inspecteur. Dit nauwelijks verhulde plagiaat van het eerdere succes GUARDIE E LADRI met dezelfde hoofdrollen, heeft weinig verrassingen of satirische scherpte. Door de nasynchronisatie valt de medewerking tegen van de Franse komieken, die het vooral van hun dialoogbehandeling moeten hebben.

I Ladri

1959 | Misdaad, Komedie

Italië 1959. Misdaad van Lucio Fulci. Met o.a. Totò, Giovanna Ralli, Armando Calvo, Giacomo Furia en Fred Buscaglione.

Een gangster wordt na het plegen van een overval uitgewezen van de V.S. naar Itali[KA3]e en zijn geld wordt in jampotten naar Napels gesmokkeld. Een havenarbeider ontdekt de verborgen buit en wil deze zelf behouden. Er blijkt nog een ander duister figuur achter de poet aan te zitten. Verder volgt een wakkere politiecommissaris (Totò) het hete spoor. Ondertussen zet de verbannen gangster nog een fikse kraak en zit hij achter zijn verscheepte buit aan. Een prima situatie-komedie.

Arrangiatevi

1959 | Komedie

Italië 1959. Komedie van Mauro Bolognini. Met o.a. Totò, Peppino De Filippo, Laura Adani, Cathia Caro en Christina Gajoni.

Een door ruimtegebrek en burenoverlast gekweld, groot gezin probeert vergeefs een andere woning te zoeken. Uiteindelijk vindt de vader een betaalbare etage in een voormalig bordeel zonder dat hij zijn familie van die voorgeschiedenis vertelt. Zijn vrouw en dochters worden daar bruut mee geconfronteerd en de hele kring van kennissen en verloofden keert zich van hen af. Wat traag uitgevallen, maar onderhoudende sociale komedie wordt gedragen door Peppino de Filippo als het schipperende gezinshoofd en Totò als de inwonende, excentrieke opa.

Totò, Peppino e le fanatiche

1958 | Drama

Italië 1958. Drama van Mario Mattoli. Met o.a. Totò, Peppino De Filippo, Alessandra Panaro, Johnny Dorelli en Aroldo Tieri.

Twee patiënten die voor herstel in een zenuwinrichting verblijven, worden opgehaald door familieleden. Ze moeten deelnemen in een opvoering die hun behoorlijk van de kaart zal brengen, maar op het allerlaatste ogenblik worden ze op tijd ervoor behoed door de leden van een vermaard orkest. Na de voorstelling, verkleed als clowns, belanden ze in de binnenstad en veroorzaken een complete puinhoop. De directeur van de inrichting realiseert zich echter dat het niet zijn ontsnapte patiënten zijn die gek zijn, maar hun familieleden. Een puike sociale satire.

Totò nella luna

1958 | Komedie, Sciencefiction

Italië 1958. Komedie van Steno. Met o.a. Totò, Ugo Tognazzi, Sylva Koscina, Luciano Salce en Sandra Milo.

Hoofdredacteur Totò ondekt dat zijn medewerker Achille, die op het punt staat ontslagen te worden vanwege zijn ongezonde belangstelling voor science fiction, beschikt over een stof waardoor het mogelijk is naar de maan te vliegen met alle risiko's vandien. Totò komt op de maan terecht met een kloon van Achille. Hij belooft op de maan te blijven als de kloon veranderd wordt in een mooie vrouw. Jammer dat de goede rolbezetting ten gronde is gegaan aan het slechte script en de uiterst magere film.

Totò e Marcellino

1958 | Komedie

Italië 1958. Komedie van Antonio Musu. Met o.a. Totò, Pablito Calvo, Memmo Carotenuto, Luigi Fanfulla en Jone Salinas.

Wanneer hij tijdens de begrafenis van zijn moeder in de stoet meeloopt, wordt de jonge Marcellino (Calvo) benaderd door een man (Totò), die zich voordoet als zijn oom. De man is in werkelijkheid een dief, bijgenaamd 'De professor', die werd betrapt tijdens een inbraak, en tracht de politie van zich af te schudden. Nadat zij elkaar hebben ontmoet, groeit tussen de jongen en de dief, die een goede inborst heeft, een hechte vriendschap. Een hele goede en gevoelige komedie. Het scenario is van Massimo Franciosa, Pasquale Festa Campanile, Diego Fabbri en regisseur Musú.

Totò a Parigi

1958 | Komedie

Frankrijk​/​​Italië 1958. Komedie van Camillo Mastrocinque. Met o.a. Totò, Sylva Koscina, Fernand Gravev, Lauretta Masiero en Luigi Pavese.

Zwerver Totò wordt door een baron in de val gelokt om in diens verblijf te kreperen, zodat de snode edelman de penningen van de levensverzekering kan innen. Het plan mislukt omdat Totò ontsnapt naar een wassenbeelden museum. Onvergetelijke scènes in het museum en waarschijnlijk Totò's beste film.

La loi c'est la loi

1958 | Komedie

Frankrijk​/​​Italië 1958. Komedie van Christian-Jaque. Met o.a. Fernandel, Totò, Nathalie Nerval, Leda Gloria en Mario Besozzi.

Een Franse douanier ligt overhoop met een Italiaanse smokkelaar die getrouwd is met zijn ex-vrouw. Dan blijkt hij net over de grens geboren te zijn en op de Franse noch Italiaanse nationaliteit aanspraak te kunnen maken. Verbitterd wil hij de misdaad in, maar zijn oude vijand helpt hem weer het rechte pad op. De confrontatie tussen twee beroemde komieken geeft geen van beiden optimale kansen, maar het scenario is leuk genoeg om de film desondanks vermakelijk te houden.

I soliti ignoti

1958 | Komedie, Misdaad

Italië 1958. Komedie van Mario Monicelli. Met o.a. Vittorio Gassman, Marcello Mastroianni, Claudia Cardinale, Renato Salvatori en Totò.

Een groep kruimeldieven plant, geholpen door een oude rot in het vak, een ambitieuze kraak: via een leegstaand huis kunnen ze makkelijk in de kluis komen van het pandjeshuis ernaast. Helaas laten de stoethaspels hun aandacht nogal verstrooien door de zorg voor hun moeder, hun baby, of de eer van hun veel te knappe zus. Klassieke Italiaanse komedie, het startpunt van een genre, maakte voor het eerst gebruik van het komische talent van Gassman en Mastroianni. Grappig, inventief en soms (voor 1958) opmerkelijk hard.

Gambe d'oro

1958 | Komedie

Italië 1958. Komedie van Turi Vasile. Met o.a. Paolo Ferrari, Rossella Como, Totò, Scilla Gabel en Memmo Carotenuto.

Het voortbestaan van een kleine voetbalclub staat op het spel als het elftal ontdekt dat twee van de beste spelers worden verkocht aan een andere club. Het team verzet zich tegen de plannen en redt de club en de spelers. Een slappe komedie, die zelfs door het optreden van Totò niet kan worden gered.

Totò, Vittorio e la dottoressa

1957 | Komedie

Spanje​/​​Italië​/​​Frankrijk 1957. Komedie van Camillo Mastrocinque. Met o.a. Totò, Vittorio De Sica, Abbe Lane, Agostino Salvietti en Titina de Filippo.

Een advocaat uit Napels wordt tijdens een internationaal medisch congres verliefd op een Amerikaanse arts. Na hun huwelijk botst haar ge[KA3]emancipeerde gedrag met de behoudende opvattingen van zijn dominante tantes, terwijl ze in haar praktijk pati[KA3]enten krijgt met voornamelijk amoureuze kwalen en oogmerken. Het aardige gegeven over de botsende opvattingen en culturen krijgt een nogal flauwe en voor de hand liggende uitwerking, met een traditioneel einde als de zwangere heldin een braaf huisvrouwtje wordt. Zowel Tot[KA2]o als De Sica hebben ondanks de titel vrij kleine (maar kleurrijke) bijrollen.

Totò, lascia o raddoppia?

1956 | Komedie

Italië 1956. Komedie van Camillo Mastrocinque. Met o.a. Totò, Valeria Moriconi, Mike Bongiorno, Carlo Croccolo en Edy Campagnoli.

Het thema van de film is een tv-quiz in de jaren 1950-60, als de tv doordringt tot Italië. Totò voert de boventoon in deze film, die weinig meer te bieden heeft dan de grollen van deze komediant.

Totò, Peppino e la malafemmina

1956 | Komedie

Italië 1956. Komedie van Camillo Mastrocinque. Met o.a. Totò, Peppino De Filippo, Teddy Reno, Dorian Gray en Vittoria Crispo.

Gianni (Reno) zal binnenkort afstuderen aan de universiteit. Hij wordt onderwijl krankzinnig verliefd op revuemeisje Marisa (Gray). Hij geeft zijn studie eraan en volgt haar als de revue naar Milaan vertrekt. Zijn moeder en zijn ooms Antonio (Tot[KA2]o) en Peppino (De Filippo) gaan hem verontrust achterna om hem op andere gedachten te brengen en hem los te weken van zijn artieste. Een van de beste komedies van het duo Totò en Peppino De Filippo.

Totò, Peppino e la malafemmena

1956 | Komedie

Italië 1956. Komedie van Camillo Mastrocinque. Met o.a. Teddy Reno, Peppino De Filippo en Totò.

Gianni (Reno) zal binnenkort afstuderen aan de universiteit. Hij wordt onderwijl krankzinnig verliefd op revuemeisje Marisa (Gray). Hij geeft zijn studie eraan en volgt haar als de revue naar Milaan vertrekt. Zijn moeder en zijn ooms Antonio (Tot[KA2]o) en Peppino (De Filippo) gaan hem verontrust achterna om hem op andere gedachten te brengen en hem los te weken van zijn artieste. Een van de beste komedies van het duo Totò en Peppino De Filippo.

Totò, Peppino e i fuorilegge

1956 | Komedie

Italië 1956. Komedie van Camillo Mastrocinque. Met o.a. Titina De Filippo, Peppino De Filippo, Totò en Dorian Gray.

Gianni (Reno) zal binnenkort afstuderen aan de universiteit. Hij wordt onderwijl krankzinnig verliefd op revuemeisje Marisa (Gray). Hij geeft zijn studie eraan en volgt haar als de revue naar Milaan vertrekt. Zijn moeder en zijn ooms Antonio (Tot[KA2]o) en Peppino (De Filippo) gaan hem verontrust achterna om hem op andere gedachten te brengen en hem los te weken van zijn artieste. Een van de beste komedies van het duo Totò en Peppino De Filippo.

Totò Peppino e i fuerilegge

1956 | Komedie

Italië 1956. Komedie van Camillo Mastrocinque. Met o.a. Totò, Peppino De Filippo en Titina De Filippo.

Een vrij humoristische film, maar lang niet de beste van Italiës grootste naoorlogse komiek. In dit verhaal, waarin hij weer met Peppino samenspeelt, is Totò ongelukkig getrouwd met een rijke, maar vrekkige vrouw. Hij besluit samen met zijn vriend een perfecte roof te organiseren door het geld van zijn vrouw te stelen. Natuurlijk zit de film vol komische situaties.

Racconti Romani

1956 | Komedie

Italië 1956. Komedie van Gianni Franciolini. Met o.a. Vittorio De Sica, Totò, Maurizio Arena, Maria Pia Casilio en Antonio Cifariello.

Een viertal vrienden beeldt zich in dat de wereld er is om bedrogen te worden en probeert met diverse oplichterijen het huishoudgeld aan te vullen. Al hun plannen mislukken en ze belanden bijna in de gevangenis. Door die ervaringen ontdekken ze dat hun vrouwen ook zonder dat ze rijk zijn van hen houden en dat eerlijke arbeid het beste is. De onderhoudende komedie heeft sociale en ietwat moraliserende ondertonen - die in het gelijknamige boek van Moravia níét voorkwamen - en een sterke bezetting, hoewel Pampanini enigszins belachelijk is.

Lady Doctor

1956 |

1956. Camillo Mastrocinque. Met o.a. Germán Cobos, Titina De Filippo, Vittorio De Sica, Totò en Abbe Lane.

Een viertal vrienden beeldt zich in dat de wereld er is om bedrogen te worden en probeert met diverse oplichterijen het huishoudgeld aan te vullen. Al hun plannen mislukken en ze belanden bijna in de gevangenis. Door die ervaringen ontdekken ze dat hun vrouwen ook zonder dat ze rijk zijn van hen houden en dat eerlijke arbeid het beste is. De onderhoudende komedie heeft sociale en ietwat moraliserende ondertonen - die in het gelijknamige boek van Moravia níét voorkwamen - en een sterke bezetting, hoewel Pampanini enigszins belachelijk is.

Totò, siamo uomini o caporali

1955 | Drama, Komedie

Italië 1955. Drama van Camillo Mastrocinque. Met o.a. Totò, Fiorella Mari, Agnese Dubbini, Paola Stoppa en Franca Faldini.

Een bitterzoete komedie die tegelijkertijd een fijne satire is, die hoge en lage rangen te kijk zet. Wat Totò betreft zijn er slechts twee soorten mensen: zij die hard werken en hun eigen bloed opgeven en zij, die het bloed van anderen opgeven. Bijtend, venijnig en vlijmscherp. Vol lachsalvo's en met humor van dè legendarische Italiaanse komediant.

Siamo uomini o caporali?

1955 | Komedie

Italië 1955. Komedie van Camillo Mastrocinque. Met o.a. Sylvia Cscina, Paolo Stoppa, Totò en Sylva Koscina.

Een bitterzoete komedie die tegelijkertijd een fijne satire is, die hoge en lage rangen te kijk zet. Wat Totò betreft zijn er slechts twee soorten mensen: zij die hard werken en hun eigen bloed opgeven en zij, die het bloed van anderen opgeven. Bijtend, venijnig en vlijmscherp. Vol lachsalvo's en met humor van dè legendarische Italiaanse komediant.

La banda degli onesti

1955 | Komedie

Italië 1955. Komedie van Camillo Mastrocinque. Met o.a. Totò, Peppino De Filippo, Giulia Rubini, Yoka Berretty en Nando Bruno.

Een portier erft van een ambtenaar-bij-de-munt de clichés en een hoeveelheid papier voor 10.000 lire biljetten, waarmee hij geld gaat drukken voor net zulke misdeelden als hij, totdat blijkt dat zijn eigen zoon opdracht heeft gekregen valsemunters op te sporen. Hij wil zich laten arresteren om zijn zoon promotie te laten maken, als blijkt dat niemand de moed heeft gehad om het geld uit te geven. Hoewel de regie ver onder de maat van het aardige Age & Scarpelli-scenario blijft, benut Totò alle kansen van zijn rol zo goed dat deze film een belangrijke plaats inneemt in de postume Totò- revival. Let op de karakterrol van de jeugdige Berretty. Het camerawerk is van Mario Fioretti.

Il coraggio

1955 | Komedie

Italië 1955. Komedie van Domenico Paolella. Met o.a. Totò, Gino Cervi, Irene Galter, Gabriele Tinti en Leopoldo Trieste.

Een simpele, maar onderhoudende komedie. Een onderscheiden, rijke edelman heeft te kampen met een bemoeizieke, nukkige opportunist die hem op sluwe wijze probeert uit te buiten. Goede vertolking van Totò en Gino Cervi.

Destinazione provarolo

1955 |

Italië 1955. Domenico Paolella. Met o.a. Totò, Tina Pica, Paola Stoppa, Nino Besozzi en Marisa Merlini.

Totò is een spoorwegemploye met 46 jaar trouwe dienst op een hoofdstation in veraf gelegen vallei en hij hoopt op een promotie. Hij heeft nog best ambitie, maar hij is niet in staat zich aan de nieuwe fascistische normen aan te passen. Net als er zich de juiste gelegenheid voordoet om zijn promotie binnen te halen, raakt hij bekneld tussen de wederzijdse bedriegelijke arglistige spelletjes van de politieke jongens en de fascisten en zijn kansen verschrompelen. Een behoorlijk satire over politieke corruptie en bedrog, waar de gewone man altijd het slachtoffer van is.

Destinazione Piovarolo

1955 | Komedie

Italië 1955. Komedie van Domenico Paolella en Antonio Raccioppi. Met o.a. Paolo Stoppa, Nino Besozzi, Totò, Marisa Merlini en Giovanna Ralli.

Totò is een spoorwegemploye met 46 jaar trouwe dienst op een hoofdstation in veraf gelegen vallei en hij hoopt op een promotie. Hij heeft nog best ambitie, maar hij is niet in staat zich aan de nieuwe fascistische normen aan te passen. Net als er zich de juiste gelegenheid voordoet om zijn promotie binnen te halen, raakt hij bekneld tussen de wederzijdse bedriegelijke arglistige spelletjes van de politieke jongens en de fascisten en zijn kansen verschrompelen. Een behoorlijk satire over politieke corruptie en bedrog, waar de gewone man altijd het slachtoffer van is.

Totò e Carolina

1954 | Romantiek, Drama, Komedie

Italië 1954. Romantiek van Mario Monicelli. Met o.a. Totò en Anna-Maria Ferrero.

In dit werkje is Tot[KA2]o agent Caccavallo (Paardevijg) die verantwoordelijk is voor Caroline en die naar haar geboorteplaats op het land moet terugbegeleiden. De jonge vrouw was per abuis opgepakt door agenten in burger. Eenmaal thuis gekomen blijkt niemand enige interesse voor haar te hebben en besluit Totò haar weer mee terug te nemen op een reis vol onverwachte gebeurtenissen. Een vertederende, hartverwarmende, romantische, sociale komedie.

Totò cerca pace

1954 | Komedie

Italië 1954. Komedie van Mario Mattoli. Met o.a. Isa Barzizza, Enzo Turco, Paolo Ferrari, Ave Ninchi en Isa Berzizza.

De komst van een jonge leraar op een strenge meisjeskostschool brengt beroering onder de oudere leerlingen. Zij hebben geen aandacht voor zijn lessen, maar des te meer voor hun onderlinge rivaliteit. Een van hen krijgt hem, na het eindexamen. Deze simpele en soms uitgesproken sentimentele komedie heeft aardige momenten dankzij de aandachtig geregisseerde jonge actrices. Niets bijzonders, maar een aantal scènes zijn amusant.

Totò all'inferno

1954 | Komedie, Fantasy

Italië 1954. Komedie van Camillo Mastrocinque. Met o.a. Totò, Franca Faldini, Maria Frau en Nerio Bernardi.

Antonio Marchi (Tot[KA2]o) probeert op allerlei manieren zelfmoord te plegen, maar alles mislukt. Tot hij per ongeluk in de rivier valt en verdrinkt. Hij belandt in de hel, waar hij Cleopatra (Maria Frau) terug ziet, op wie hij in een vorig leven, Als Marcus Antonius, verliefd was. Hun hartstocht laait weer op, zeer tot ongenoegen van de jaloerse Duivel (Bernardi), die geen concurrentie duldt. De arme Antonio weet aan de wraak van de Duivel te ontkomen en vlucht terug naar de aarde, maar de Duivel weet hem te vangen en sleept hem voor het gerecht. Om zichzelf te verdedigen vertelt Antonio daar zijn onfortuinlijke laatste leven op aarde. Bijzonder aardig en onderhoudend.

Tempi nostri

1954 | Komedie

Italië​/​​Frankrijk 1954. Komedie van Alessandro Blasetti en Paul Paviot. Met o.a. Memmo Carotenuto, Elisa Cegani, Totò, Sophia Loren en Eduardo De Filippo.

Blasetti die met ALTRI TEMPI de formule van episodefilm een nieuw leven inblies, brengt een reeks schetsen, waarin ondanks armoede en sociale achterstand het optimisme toch steeds wint. Verschillende happy endings zijn meer sympathiek dan overtuigend, maar de film boeit toch, mede door de sterke rolbezetting. Beste schetsen zijn met Mastroianni en Padovani als arm echtpaar dat een baby te vondeling legt en na berouw probeert hem terug te vinden en met De Sica en Cegani als bejaarde filmfiguranten die elkaar nog van vroeger kennen.

Questa è la vita

1954 | Komedie, Drama

Italië 1954. Komedie van Giorgio Pastina, Mario Soldati en Luigi Zampa. Met o.a. Totò, Aldo Fabrizi, Lucia Bosè, Walter Chiari en Turi Pandolfini.

Dit vierluik, gebaseerd op korte verhalen van Luigi Pirandello, is een bijzonder aardige sociale satire, een beetje surrealistisch. Het eerste verhaal gaat over een paraplumaker die in een pot blijft steken nadat hij hem heeft gerepareerd, het tweede verhaal betreft een jonge moeder die om geld bedelt, en er dan een waaier van koopt; in het derde verhaal vraagt een tovenaar een vergunning om officieel de geneeskunst te mogen uitoefenen; en ten laatste zien we een professor die zijn kleren uitleent om een bruiloft, die dreigde te mislukken, te redden. Aldo Fabrizi speelt de prof, en voerde ook de regie van dit vierde deel. Een heerlijke, zeer onderhoudende film.

Miseria e nobiltà

1954 | Komedie

Italië 1954. Komedie van Mario Mattoli. Met o.a. Totò, Enzo Turco, Sophia Loren, Dolores Palumbo en Carlo Croccolo.

Een markies die verliefd is op een danseres vraagt aan twee gezinnen die een armelijke woning in Napels delen om voor zijn familie door te gaan, zodat hij toestemming van zijn rijke aanstaande schoonvader krijgt om te trouwen en zijn eigen ouders kan omzeilen. Deze 19de-eeuwse theaterklucht kreeg een curieuze filmvorm die begint en eindigt in een schouwburg en daardoor overkomt als een toneelreportage-van-binnenuit. Een schitterend groteske rol van Totò als de pauper die voor edelman speelt, al gaat zijn gestoei met dialecten voor niet-Italiaans publiek verloren.

L'oro di Napoli

1954 | Komedie

Italië 1954. Komedie van Vittorio De Sica. Met o.a. Silvana Mangano, Sophia Loren, Vittorio De Sica, Peppino De Filippo en Paolo Stoppa.

Dit vierluik met Napolitaanse volkshumor kwam als een verrassing voor wie De Sica alleen als neo-realistisch regisseur kende, maar zowel als vooroorlogse acteur als in zijn eerste eigen films tijdens de oorlog was het genre hem zeer vertrouwd. (Na 1960 zou zijn aanpak ontaarden in clichématige export- folklore). De producenten coupeerden voor de première twee ernstiger episodes, maar het deel met Mangano als uitgehuwelijkte prostituée heeft niet alleen komische maar ook gevoelige, rake momenten. De rol van Loren als de alom begeerde vrouw van een pizzabakker was de eerste waarin ze echt de aandacht trok.

Il Medico dei pazzi

1954 | Komedie

Italië 1954. Komedie van Mario Mattoli. Met o.a. Totò, Franca Marzi, Tecla Scarano en Aldo Giuffrè.

De burgemeester van een klein stadje gaat met zijn vrouw en dochter naar Napels om zijn neef, een psychiater, op te zoeken. Deze blijkt een nietsnut te zijn, die zijn oom zelfs geld afhandig maakt en hem doet geloven dat het pension tevens dient als kliniek. Niet de beste film van Totò, maar wel met enkele komische scènes.

I tre ladri

1954 | Komedie

Italië 1954. Komedie van Lionello De Felice. Met o.a. Totò, Simone Simon, Gino Bramieri, Jean-Claude Pascal en Giovanna Ralli.

Twee dieven staan verbaasd als zij zich in dezelfde flat bevinden, en schoppen herrie als de bewoners plotseling thuiskomen. Een van de twee dieven belandt in de gevangenis, terwijl de ander ontsnapt. De gevangen dief ontdekt dat de eigenaar van de flat niet alleen fabrikant is maar ook een dief, dus spannen zij samen en worden partners. Niet een van de beste komedies van Totó maar wel grappig en onderhoudend. Scenario van Franco Brusati, Filippo Sanjust en Félicien Marceau. Camerawerk van Romolo Garroni.

Una di quelle

1953 | Komedie

Italië 1953. Komedie van Aldo Fabrizi. Met o.a. Totò, Lea Padovani en Peppino De Filippo.

Een film met de beroemdste Italiaanse komiek van de jaren vijftig. Het verhaal gaat over een jonge weduwe die zich prostitueert om haar aan lager wal geraakte familie te helpen. Als ze een klant mee naar huis neemt, ontdekt ze dat haar zoon koorts heeft. De klant besluit haar te helpen. Een in alle opzichten middelmatige film.

Un Turco Napoletano

1953 | Komedie

Italië 1953. Komedie van Mario Mattoli. Met o.a. Totò, Isa Barzizza, Carlo Campanini en Franca Faldini.

Klucht der vergissingen, naar het verhaal van Scarpetta over een Turk uit Napels die zich uitgeeft voor eunuch en opdracht krijgt te waken over de eer van de beeldschone vrouw en de al even mooie dochter van de jaloerse Don Pasquale. Er valt veel te lachen, al is het scenario aan de zwakke kant.

Il Più comico spettacolo del mondo

1953 | Komedie

Italië 1953. Komedie van Mario Mattoli. Met o.a. Totò, May Britt en Franca Faldini.

Een clown in een groot circus heeft een persoonlijk geheim dat hem ertoe dwingt altijd als een clown geschminkt te gaan. Dit komt de circuseigenaar goed van pas. De clown intussen is verliefd op het meisje van het trapezenummer. Een sympathieke film waarin goed geacteerd wordt.

Dov'é la libertà

1953 | Komedie

Italië 1953. Komedie van Roberto Rossellini. Met o.a. Totò, Vera Molnar, Leopoldo Trieste, Franca Faldini en Eugenio Orlandi.

De ongelukkige Salvatore (Totò) wordt vreselijk jaloers, wanneer een man zijn vrouw het hof begint te maken, en tenslotte vermoordt hij hem. Hij eindigt voor enige tijd in de gevangenis, maar als hij vrijkomt ontdekt hij dat zijn vrouw hem werkelijk in de steek heeft gelaten. Hoofdrolspeler Totò, die furore maakte als komiek en in eigen land gezien wordt als een van de grootste entertainers aller tijden, maakt zijn dramatische rol geloofwaardig, ook al zet hij dus niet zijn gebruikelijke stereotiepe personage neer. Goed geregisseerd door Roberto Rossellini (Roma città aperta), hoewel niet zijn meest gedenkwaardige film, noch zijn beste. Sommige scènes werden overigens helemaal niet door hem gedraaid, maar door collega's Mario Monicelli, Lucio Fulci en Federico Fellini.

Totò e le donne

1952 | Komedie

Italië 1952. Komedie van Steno. Met o.a. Totò, Peppino De Filippo, Lea Padovani en Franca Faldini.

Totò raakt wanhopig door zijn feeks van een vrouw, zodat hij zich terug trekt in eenzaamheid. Daar kijkt hij terug op zijn tegenspoed met vrouwen. Een grappige film over de strijd tussen de seksen. Scenario van Steno, Mario Monicelli, Age en Scarpelli. Camerawerk van Tonino Delli Colli.

Totò e i re di Roma

1952 | Komedie

Italië 1952. Komedie van Steno en Mario Monicelli. Met o.a. Totò, Alberto Sordi, Arnoldo Tieri, Giulio Stival en Anna Carena.

Een archivaris op een ministerie, die getrouwd is en vader van vijf kinderen, wordt ontslagen als men ontdekt dat hij geen enkel diploma heeft. Hij besluit te sterven en in een droom aan zijn vrouw te verschijnen om haar het winnende nummer in een loterij te geven. Zo komt hij in Olympus, maar niet alles verloopt even vlot. Een leuke komedie met goede bijrollen.

Totò a colori

1952 | Muziek

Italië 1952. Muziek van Steno. Met o.a. Totò, Virgilio Riento, Rocco D'Assunta, Vittorio Caprioli en Franca Valeri.

Antonio Scannagatti is een miskend componist die woont in Caianello, als ongewenste gast van zijn zwager. Zijn grootste tegenstander is dirigent Tiburzi, die de plaatselijke muziekkapel dirigeert. Maar het lot schenkt Antonio zoete wraak. Dit is de eerste kleurenfilm van Totò, vandaar de titel. Een komiek in een wat ernstiger rol, maar hij doet het goed.

L'uomo, la bestia e la virtù

1952 | Komedie

Italië 1952. Komedie van Steno. Met o.a. Totò, Welles, Orson Romance, Viviane Matania en Franca Faldini.

De verhouding tussen Assunta Perrella (Romance) en haar echtgenoot (Welles), een kapitein die slechts twee keer per jaar thuiskomt, stelt niet veel voor. Zij troost zichzelf tijdens zijn langdurige afwezigheid met professor Totò. Deze maakt haar echter zwanger. Om de situatie te redden, probeert zij haar echtgenoot te verleiden zodat hij geen argwaan zal koesteren en denken dat het verwekte kind van hem is. Naar een verhaal van Pirandello, die het terugbracht tot wat spitse kolder. Niet helemaal een geheel maar de twee legendarische acteurs, Totò en Orson Welles, die een betere film verdienden, maakten van een matige prent net iets meer. Vanzina regisseerde als Steno.

Totò le Moko

1951 | Komedie

Italië 1951. Komedie van Carlo Ludovico Bragaglia. Met o.a. Totò, Gianna Maria Canale, Luigi Pavese en Carla Calò.

Een straatmuzikant 'erft' de bende van Pépé le Moko in de kasba van Algiers. Dankzij zijn uitzonderlijke kracht, waarvan de oorsprong in zijn haren ligt, behoudt hij de macht over de onderwereld en de nachtkroegen tot zijn jaloerse vriendin hem kortknipt. De doodgewaande Pépé komt zijn plaats weer opeisen, maar de held geeft hem aan bij de politie en vertrekt naar Chicago om erfopvolger te worden van Al Capone. Deze bizare klucht vol spottende verwijzingen naar andere films in een exotisch decor van bordpapier geeft de ongebreidelde humor van Totò alle kansen. Helaas zijn diens talrijke verbale grappen - muzikantenjargon en bargoens en de begripsverwarringen over en weer - nauwelijks te vertalen en qua tempo niet bij te houden met ondertitels.

Guardie e ladri

1951 | Komedie, Drama

Italië 1951. Komedie van Mario Monicelli en Steno. Met o.a. Totò, Steno, Aldo Fabrizi, Ove Ninchi en Pina Piovani.

Kleine oplichter Ferdinando Esposito (Tot[KA2]o) wordt gearresteerd maar weet te ontsnappen, waardoor politieman Bottoni (Fabrizi) met ontslag wordt bedreigd. In burger weet deze het gezin van de dief binnen te dringen. Er ontstaat een hechte vriendschap tussen de beide mannen en hun families. De agent ziet van arrestatie af, maar de dief geeft zich omwille van zijn vriend zelf aan. Deze vroege voorloper van de commedia all'Italiana plaatst satirische kanttekeningen bij de toenmalige rooskleurigheid van het neorealisme en laat door middel van alle grappen Totò en Fabrizi genuanceerde rollen spelen als vertegenwoordigers van de arbeiders- en middenklasse, die ontdekken dat hun overeenkomsten groter zijn dan hun verschillen. Bekroond op Festival met de prijs voor het Beste Scenario van Piero Tellini en Steno. De dialogen zijn van Vitaliano Brancati, Aldo Fabrizi, Ennio Flaiano, Mario Monicelli en Ruggero Maccari. Het camerawerk is van Mario Bava. Mono.

Totò terzo uomo

1950 | Komedie

Italië 1950. Komedie van Mario Mattoli. Met o.a. Totò, Franca Marzi en Elli Parvo.

In een provinciestadje wonen twee tweelingbroers. De één is nors en egotistisch en de burgemeester van het plaatsje. De ander is een landeigenaar die van het leven geniet. Ze beginnen te discussiëren over de bouw van een nieuwe gevangenis, een controversieel project waarbij de hele provincie betrokken is. Op dat moment doet zich een onverwachte situatie voor, waar de zaken niet eenvoudiger op worden. Er arriveert in de gedaante van Totò een derde tweelingbroer in het stadje. Erg vrolijk en onderhoudend.

Totò sceicco

1950 | Komedie

Italië 1950. Komedie van Mario Mattoli. Met o.a. Totò, Tamara Lees, Arnoldo Tieri, Arnoldo Foà en Carlo Croccolo.

Totò is butler van een adellijke familie, en moet zijn jonge meester volgen naar Afrika om dienst te nemen in het Vreemdelingenlegioen. Door een misverstand komt hij bij Marokkaanse rebellen terecht. Een lachwekkende film en dat was ook de bedoeling.

Totò cerca moglie

1950 | Komedie

Italië 1950. Komedie van Carlo Ludovico Bragaglia. Met o.a. Marisa Merlini, Ave Ninchi en Totò.

Totò is butler van een adellijke familie, en moet zijn jonge meester volgen naar Afrika om dienst te nemen in het Vreemdelingenlegioen. Door een misverstand komt hij bij Marokkaanse rebellen terecht. Een lachwekkende film en dat was ook de bedoeling.

Tototarzan

1950 | Komedie

Italië 1950. Komedie van Mario Mattoli. Met o.a. Totò, Mario Castellani, Tino Buazzelli, Marylin Bufard en Bianca Fusari.

Drie kwaadwillende avonturiers, een vrouw en twee mannen, gaan in de jungle op zoek naar een blank aapmens, die als kind door zijn rijke vader in de wildernis werd achtergelaten en nu een reusachtig fortuin heeft geërfd. Een zeer komische film met Totò op zijn best. Je blijft lachen.

Toto sceicco

1950 | Komedie

Italië 1950. Komedie van Mario Mattoli. Met o.a. Aroldo Tieri, Tamara Lees en Totò.

Drie kwaadwillende avonturiers, een vrouw en twee mannen, gaan in de jungle op zoek naar een blank aapmens, die als kind door zijn rijke vader in de wildernis werd achtergelaten en nu een reusachtig fortuin heeft geërfd. Een zeer komische film met Totò op zijn best. Je blijft lachen.

Sette ore di guai

1950 | Komedie

Italië 1950. Komedie van Vittorio Metz. Met o.a. Totò, Isa Barizza, Arnoldo Tieri en Carlo Croccolo.

Deze film is niet een van de beste uit Totò's enorme filmrepertoire, maar desalniettemin zeer vermakelijk. Een Romeinse kleermaker gaat op zoek naar zijn zoon die is verdwenen sinds de dag dat hij gedoopt werd. Tijdens zijn zoektocht ervaart de kleermaker hoe gek het in het leven kan lopen als hij in allerlei vreemde en absurde situaties belandt.

Napoli millionaria

1950 | Drama

Italië 1950. Drama van Eduardo De Filippo. Met o.a. Totò, Eduardo De Filippo, Titina De Fillippo, Leda Gloria en Delia Scala.

Een film over dingen die vele Napolitanen voor, tijdens of na WO II hebben meegemaakt. Eduardo De Filippo is Gennaro Iovine, een goudeerlijke trambestuurder, die aan het begin van de oorlog zijn baan verliest. Zijn vrouw Amalia (Leda Gloria) weet de situatie de baas te blijven door te scharrelen op de zwarte markt. Zij houdt haar man daar zorgvuldig buiten, want Gennaro vindt dat snel verdiend geld corrumpeert en de mensen hebzuchtig en ongevoelig maakt. Alleen Gennaro`s vriend Pasquale (Totò) weet van Amalia's activiteiten. Alle spelers zijn in topvorm. Naar het toneelstuk uit 1945 van acteur/regisseur/schrijver De Filippo.

Le sei mogli di Barbablù

1950 | Komedie

Italië 1950. Komedie van Carlo Ludovico Bragaglia. Met o.a. Totò, Isa Barzizza, Carlo Ninchi, Sophia Loren en Tino Buoazzelli.

Totò verlaat, na een gedwongen huwelijk, zijn vrouw. Hij trekt eerst naar Afrika, dan naar India en komt tenslotte terecht in New york. Op de boot ontmoet hij een oplichter, met wie hij verder optrekt. Stiekem keert hij terug naar Italië, waar hij per ongeluk wordt aangezien voor een succesvol detective. De Italiaanse politie roept zijn hulp in bij de jacht op Blauwbaard, een berucht misdadiger die zes jonge vrouwen heeft ontvoerd nadat hij hun mannen heeft vermoord. Totò is een verrukkelijke komiek en dat poets je niet weg, ook al is dit zeker niet zijn beste film.

Figaro qua, Figaro là

1950 | Komedie

Italië 1950. Komedie van Carlo Ludovico Bragaglia.

Het verhaal handelt over de barbier van Figaro die, tegen de voorschriften in, zijn klanten ook op zondag bedient. Op een dag komen regeringssoldaten naar zijn winkel en dan ontstaan er dolkomische situaties. Een meer dan gemiddelde komedie die nooit zijn vaart verliest. De schitterende Totò speelt een van zijn beste komische rollen. Helaas is de zwartwit-film technisch van slechte kwaliteit.

47 morte che parla

1950 | Komedie

Italië 1950. Komedie van Carlo Ludovico Bragaglia. Met o.a. Totò, Silvana Pampanini, Aldo Bufi-Landi, Dante Maggio en Adriana Benetti.

Antonio Peletti (Tot[KA2]o), een rijke, vrekkige baron, erft het vermogen van zijn vader, bestaande uit gouden munten en juwelen. Bij testament heeft de vader bepaald dat de helft van deze schat aan de gemeenschap moet worden geschonken. De andere helft is voor Gastone, de zoon van Peletti. De gierige baron verstopt de schat en ontkent vervolgens dat er zoiets als een testament bestaat. Hij gooit Gastone (Bufi-Landi) het huis uit. Zoonlief probeert op alle manieren zijn rechtmatige deel van het familiekapitaal te krijgen en de baron zal gestrafd worden voor zijn hebzucht. Totò is uitstekend op dreef in deze alleraardigste film, die speelt aan het begin van de 20e eeuw. Naar een bekend Italiaans toneelstuk van Eduardo Scarpetta.

Totò, L'imperatore di Capri

1949 | Drama

Italië 1949. Drama van Luigi Comencini. Met o.a. Totò, Yvonne Sanson, Marisa Merlini en Mario Castellani.

Een klassieke satire met Totò op het feestelijke eiland, een toevluchtsoord van de nouveau-riche die gevormd werd uit de naoorlogse en nooit radikaal geworden haut-chique. Een vlijmscherp portret vol humor en sarcasme dat een goed beeld schept van de gevestigde opvattingen in de tweede helft van de jaren veertig.

Totò cerca casa

1949 | Komedie

Italië 1949. Komedie van Mario Monicelli. Met o.a. Totò, Marisa Marlini, Alda Mangini en Aroldo Tieri.

Een komedie over een onfortuinlijk ambtenaartje dat een huis zoekt en de moeilijkheden die hij daarbij heeft. Een van de vele grappige films met Totò.

Totò al Giro d'Italia

1949 | Komedie

Italië 1949. Komedie van Mario Mattoli. Met o.a. Totò en Isa Barizizza.

Professor Totò wordt verliefd op een collega, maar zij moet hem niet met zijn opdringerigheid. Zij belooft met hem te trouwen als hij de Giro d'Italia wielerwedstrijd wint. Vertwijfeld sluit hij een pact met de duivel. Nog maar net op het nippertje weet hij zijn ziel te redden. Eén van de beste komedies van Totò.

Pompieri di Viggiù

1949 | Musical, Komedie

Italië 1949. Musical van Mario Mattoli. Met o.a. Totò, Isa Barzizza en Carlo Campanini.

Viggiù is een provinciestadje waar nooit iets gebeurt, geen brand of ongeval waarbij de plaatselijke vrijwillige brandweer kan laten zien wat ze waard is. Enige troost voor de brandweerlieden: zij mogen het muziektheater bewaken. Deze musical over verveling in een slaperig stadje is eigenlijk om te gillen, dankzij Totò.

Pompieri di Viggiu

1949 | Musical

Italië 1949. Musical van Mario Mattoli. Met o.a. Carlo Campanini, Isa Berzizza en Totò.

Viggiù is een provinciestadje waar nooit iets gebeurt, geen brand of ongeval waarbij de plaatselijke vrijwillige brandweer kan laten zien wat ze waard is. Enige troost voor de brandweerlieden: zij mogen het muziektheater bewaken. Deze musical over verveling in een slaperig stadje is eigenlijk om te gillen, dankzij Totò.

Fifa e arena

1948 | Komedie

Italië 1948. Komedie van Mario Mattoli. Met o.a. Totò en Mario Castellani.

Een parodie op de Tyrone Power-klassieker BLOOD AND SAND. Het eerste commerciële succes van de Italiaanse komiek Totò. Een apothekersassistent emigreert naar Spanje en verandert onverwacht in een matador. Zeer grappig.

I Due orfanelli

1947 | Komedie

Italië 1947. Komedie van Mario Mattoli. Met o.a. Totò, Carlo Campanini, Isa Barzizza en Isa Berzizza.

Een komedie die zich in het midden van de vorige eeuw in Parijs afspeelt. Twee volwassen wezen gaan op zoek naar hun ouders. E[KA1]en van hen ontdekt dat hij de zoon van een edelman is, terwijl de andere ontdekt dat hij de zoon van een beul is. Op het einde is alles bijna een droom. De film is niet zo vrolijk, maar wel behoorlijk onderhoudend, met een (ontoereikend) aantal heuse grappige scènes.

Il Ratto delle Sabine

1945 | Komedie

Italië 1945. Komedie van Mario Bonnard. Met o.a. Totò, Clelia Matania, Carlo Companini, Aldo Silvani en Laura Gore.

Het toneelgezelschap van professor Tromboni geeft een voorstelling in een provinciestadje, maar de recettes zijn te weinig om de honger te stillen. Een schoolmeester stelt hen voor in ruil voor eten zijn werk `Il ratto delle Sabine` (De schending van Sabine) te spelen. Hoewel het publiek in groten getale op het stuk komt toegestroomd, flopt het op de meest afschuwelijke wijze. De spelers doen het goed, een genietbare komedie, maar niet de beste film van Totò. Ook bekend als: IL PROFESSOR TROMBONI.

Totò nella fossa dei leoni

1943 | Komedie

Italië 1943. Komedie van Giorgio Simonelli. Met o.a. Totò, Vera Carmi, Primo Carnera, Enzo Biliotti en Lia Orlandini.

Een expeditie in donker Afrika onder leiding van een zekere Smith, een ontdekkingsreiziger, die enige overlevende was van een dergelijke expeditie, waarbij een beroemde wetenschapper was verdwenen. Totò gaat heimelijk aan boord van het expeditieschip, dat de onderzoekers stroomopwaarts moet voeren. Er zijn allerlei idiote voorvallen en gevaarlijke ongelukken voordat de mysterieuze verdwijning van de geleerde ontrafeld wordt. Grappig.

L'Allegro fantasma

1941 | Komedie

Italië 1941. Komedie van Amleto Palermi. Met o.a. Totò, Elli Pravo, Paola Stoppa, Amelia Chellini en Jone Salinas.

Dit is stellig niet de beste film van Totò. Het is eigenlijk geen verhaal en er is nauwelijks een plot, maar dat schept wel de gelegenheid voor Totò om zijn talent te tonen in zijn drievoudige rol van een drieling. Een lust om naar te kijken en ongemerkt wordt de kijker vermaakt.

San Giovanni decollato

1940 | Komedie

Italië 1940. Komedie van Amleto Palermi. Met o.a. Totò, Titina de Filippo, Silvana Jachino, Osvaldo Genazzani en Augusto di Giovanni.

Een met ontslag bedreigde conciërge hoopt uit financiële nood te komen door zijn dochter uit te huwelijken aan een gangster. De conflicten binnen zijn gezin worden tenslotte tot een rumoerig en bevredigend einde gebracht. Een oude toneelklucht was stof voor een van de eerste Totò- films. Zijn verbale humor zal zowel door het tempo als door het Siciliaans dialect verloren gaan buiten Italië, maar hij heeft ook prachtige mimische en motorische momenten als hij alleen in beeld is.

Fermo con le mani

1937 | Komedie

Italië 1937. Komedie van Gero Zambuto. Met o.a. Totò, Erzil Paal, Franco Coop, Tina Pica en Oreste Bilancia.

Een van Totò's eerste en minst bekende films. Hij is een zwerver die een kind van de straat oppikt en voor haar gaat zorgen. Hij vindt werk in een schoonheidsinstituut, maar wordt ontslagen nadat hij, als vrouw verkleed, een beroemde actrice heeft gemasseerd. De actrice is woedend en wil dat haar vriend Totò in elkaar slaat, maar deze weigert dat. Op zich heeft hij niets tegen hem. Na een aantal vreemde gebeurtenissen komt Totò tot de ontdekking dat hij van adel is en dat hij een fortuin heeft geërfd. In deze film toont Totò reeds het talent dat in volgende films zijn handelsmerk zou worden.