Christian Schwalbe

Producer

Christian Schwalbe is producer.
Er zijn 2 films gevonden.

Im Laboratorium des Doktor von Trier

1998 | Documentaire, Biografie

Duitsland 1998. Documentaire van Achim Forst. Met o.a. Lars von Trier, Henning Camre, Tómas Gislason, Maurice Drouzy en Peter Schepelern.

Het echte Kopenhagen heeft niets te maken met het sombere, lugubere universum dat Lars von Trier (1956) ervan maakte in zijn films. Met abrupte montages en beweeglijke handcamera roept hij een parallele wereld op die niet steeds bij iedereen in goede aarde valt. Ook al geven zijn films hierdoor soms een slordige indruk, toch worden ze tot in de puntjes voorbereid en wordt er niets aan het toeval overgelaten. Hij begon zijn carri[KA2]ere met het maken van artistieke films, zoals NOCTURNE (1980) en BILDER DER BEFREIUNG (1982), maar vanaf zijn doorbraak in 1984 met THE ELEMENT OF CRIME werd hij grimmig en alles behalve vriendelijk. Zijn bewondering voor Dreyer, het Duitse expressionisme, Tarkovsky en Bergman komt tot uiting in gans zijn [KL21]uvre, w.o. EPIDEMIC (1987), MEDEA (1988), EUROPA (1991) en de kitscherige tv-reeks RIGET (1994 en 1996). Met BREAKING THE WAVES (1996) sloeg hij weer een andere richting in, terwijl zijn volgende IDIOTERNE (1998) voor heel wat controversen zorgde. Tijdens de opnamen voor de documentaire bereidde hij DANCER IN THE DARK voor. Een boeiend portret van een niet alledaagse, onvoorspelbare cineast, die de mensen bewust tegen zich in het harnas jaagt. Zo kreeg hij ook heel wat kritiek te slikken met het 'Dogma 95' dat hij samen met Thomas Vinterberg opstelde. Frost schreef het scenario. Sylvia Lauer en Ute Rübesamen stonden in voor de montage en Lars Beier en Holger Gleitsmann tekenden voor de fotografie.

Das Jiddische Kino

1983 | Documentaire

Duitsland 1983. Documentaire van Hans Peter Kochenrath, Ronny Loewy en Walter Schobert. Met o.a. Natalia Mikhoels, Jozef Green, Seymour Rechtzeit, Sharon Renivau en Hai Seiden.

De Jiddische film heeft veertig jaar lang bestaan. Hij is ontstaan dank zij Alexei Granowski, die rond 1915 in Rusland HET JOODSE GELUK maakte. Tot begin jaren 1950 werden er in Polen en Amerika tientallen Jiddische films gedraaid, waarvan er eigenlijk weinig tot ons doorgedrongen zijn. Deze films ontstonden vooral uit de rijke Jiddische literatuur en toneeltraditie. Deze veel te korte documentaire tracht de hedendaagse filmliefhebber een idee te geven van deze aparte filmkunst die volledig doordrongen is van de Joodse tradities. De makers praten met regisseur Jozef Green en acteur David Opatoshu, twee getuigen die nog over hun werk konden spreken. Fragmenten worden getoond uit HET JOODSE GELUK, DYBUK van Michal Waszynski (Polen 1937, de enige klassieker), PURIM (Polen 1937) en EEN BRIEF AAN DE MOEDER (Polen 1938), beiden van Jozef Green, TEVYA (USA 1939) van en met Maurice Schwartz (de populairste Jiddische acteur) en DIE KLIADSCHE (USA 1939) van Edgar George Ulmer, de enige cineast van de Jiddische film die carrière maakte in Hollywood. Kochenrath, Loewy en Schobert deden de research en schreven het scenario. Kirsten Krämer en Barbara Riedel stonden in voor de montage en de camera werd bediend door Horst Bendel, Joseph J. Friedman, Siegfried Ruster, Reiner Starke en Mario Vitale. In 1997 werd de documentaire gedeeltelijk herwerkt.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Christian Schwalbe op televisie komt.

Reageer