Henry Berman (1914-1979): productie en montage.
Er zijn 12 films gevonden.

Tell Me That You Love Me, Junie Moon

1970 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1970. Komedie van Otto Preminger. Met o.a. Liza Minnelli, Ken Howard, Robert Moore, James Coco en Kay Thompson.

Een bewogen verhaal over drie randfiguren die besluiten te gaan samenwonen: Minnelli met een verminkt gelaat, epilepticus Howard en de aan een rolstoel gebonden homoseksueel Moore. De kluchtige, melodramatische en gevoelige momenten vloeien vakkundig in elkaar over in één van de beste Preminger-films.

Elvis: That's the Way It Is

1970 | Muziek, Documentaire

Verenigde Staten 1970. Muziek van Denis Sanders.

In augustus 1970 beleefde Elvis Presley een comeback met een grandioze show in het International Hotel in Las Vegas. De film volgt Elvis tijdens de voorbereidingen. Onthullende citaten levert dat niet op, wel leuke scènes waarin we The King sympathiek zien omgaan met zijn musici en het personeel. Dan volgt de show zelf. Elvis, nog een paar jaar verwijderd van zijn schrijnende eindfase, is in topvorm en zijn publiek bestaat uit heel wat beroemdheden. Voor diehards uiteraard niet te missen, maar of de Elvis-mythe overkomt op een jongere generatie is twijfelachtig.

Point Blank

1967 | Thriller, Film noir, Actiefilm

Verenigde Staten 1967. Thriller van John Boorman. Met o.a. Lee Marvin, Angie Dickinson, Keenan Wynn, Carroll O'Connor en Lloyd Bochner.

Nadat hij door zijn vrouw en beste vriend is neergeschoten en beroofd van 93 duizend dollar wil crimineel Walker (Marvin) zijn geld terug. Goedschiks of kwaadschiks. Sterke noir-thriller, vooral dankzij de uitstekende rol van Marvin, die een fenomenale natuurkracht neerzet. Point Blank wordt verteld in flashbacks en flashforwards, een bewust gekozen fragmentarische structuur, volgens regisseur Boorman 'om achter de plot een tweede betekenis te suggereren', en 'de karakters ambiguïteit te geven'. In een matige remake uit 1999, Payback, kan Mel Gibson niet tippen aan Marvin.

Grand Prix

1966 | Drama, Sportfilm, Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1966. Drama van John Frankenheimer. Met o.a. James Garner, Yves Montand, Eva Marie Saint, Toshirô Mifune en Brian Bredford.

Na een ongeluk waarbij een teamgenoot gewond raakt wordt de Amerikaanse Formule 1-coureur Pete Aron (Garner) ontslagen. Hij probeert het bij een concurrerende, Japanse renstal. Tussen de races door, hebben de renners het in Frankenheimers Grand Prix ook heel druk met hun liefdesleven. Prachtige, spannende beelden van autoraces, met wagens die weliswaar niet zo hard konden als de hedendaagse exemplaren, maar er wel veel beter uitzagen. Gedraaid op 70 mm film, met prachtig resultaat. Deels opgenomen op de circuits van Monaco, Monza en Zandvoort. Oscars voor effecten, montage en geluid.

Sweet Bird of Youth

1962 | Drama

Verenigde Staten 1962. Drama van Richard Brooks. Met o.a. Paul Newman, Geraldine Page, Shirley Knight, Ed Begley en Madeleine Sherwood.

Gekuiste versie van het spraakmakende toneelstuk van Tennessee Williams over Chance Newman, een opportunistische gigolo die heeft besloten dat-ie acteur wil worden. Gekuist, omdat regisseur Richard Brooks in 1962, toen hij Sweet Bird of Youth maakte, nog te maken had met de zogenoemde Production Code. Deze zelfregulerende lijst met 'afspraken' teisterde Hollywood van 1934 tot 1966 (!). Wat stond er zoal op die lijst? Seks tussen verschillende rassen was taboe, elke vloek (zelfs Lord, Christ, Gawd en damn) was verboden, lang en gepassioneerd kussen kon echt niet, enz., enz. Geen wonder dat Brooks het einde van Williams' toneelstuk (als Chance gecastreerd wordt) voor de film heeft aangepast.

Men of the Fighting Lady

1954 | Oorlogsfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1954. Oorlogsfilm van Andrew Martin en Andrew Marton. Met o.a. Van Johnson, Walter Pidgeon, Louis Calhern, Dewey Martin en Keenan Wynn.

Een zeer goede actiefilm over de Koreaanse oorlog, met het leven van de bemanning op een Amerikaans vliegdekschip als uitgangspunt.

Lucky Partners

1940 | Komedie

Verenigde Staten 1940. Komedie van Lewis Milestone. Met o.a. Ronald Colman, Ginger Rogers, Jack Carson, Spring Byington en Cecilia Loftus.

Schilder Colman wenst veel geluk toe aan het jonge verkoopstertje Rogers. Ze is erg onder de indruk van de jongeman en koopt een loterijbriefje. Ze spreken af dat als ze mocht winnen, ze samen een reis zullen maken. Dit valt echter niet in goede aarde bij haar verloofde Carson. Een scenario, geschreven door Allan Scott en John Van Druten, dat alle finesse en delicate humor uit het originele verhaal, Bonne Chance van Sacha Guitry mist, hoezeer de acteurs ook hun best doen om sprankelend en wervelend over te komen. Destijds was het een groot succes, nu blijft het een gedeeltelijk leuk curiosum. In beeld gezet door Robert de Grasse. Guitry schreef en regisseerde de originele Franse versie in 1935 waarin hij tevens de hoofrol vertolkte.

Kitty Foyle

1940 | Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1940. Romantiek van Sam Wood. Met o.a. Ginger Rogers, James Craig, Dennis Morgan en Eduardo Ciannelli.

Ginger Rogers kreeg een Oscar voor haar sympathieke rol als de idealistische en tegelijkertijd cynische jonge vrouw die vlak voor haar huwelijk met een dokter (Craig) haar oude vlam Wyn Strafford (Morgan) tegen het lijf loopt. In een serie flashbacks zien we haar turbulente geschiedenis met de rijke, aristocratische Strafford en hoe ze uiteindelijk in de heikele positie belandde. Rogers en Morgan vormen een geweldig duo dat na al die tijd nog steeds sprankelt. Zij was vooral bekend als de helft van het dansende duo Fred Astaire - Ginger Rogers en Kitty Foyle gaf haar de langverwachte erkenning voor haar dramatische acteerprestaties.

Gunga Din

1939 | Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1939. Avonturenfilm van George Stevens. Met o.a. Cary Grant, Victor McLaglen, Douglas Fairbanks jr, Joan Fontaine en Sam Jaffe.

In India gestationeerde Britse militairen Grant, Fairbanks en McLaglen krijgen opdracht om een groep fanatieke religieuze opstandelingen uit te schakelen. Losbol Grant kan het niet laten om tijdens de missie met Indiase waterdrager Gunga Din (Sam Jaffe) op zoek te gaan naar een fameuze schat in de buurt. Ondanks prachtige zwart-wit-fotografie, de charmant grappende Grant en wervelende finale is deze klassieker in het gouden Hollywood-jaar 1939 in de schaduw komen te staan van jaargenoten als Gone with the Wind, Stagecoach en The Wizard of Oz.

Vivacious Lady

1938 | Romantische komedie

Verenigde Staten 1938. Romantische komedie van George Stevens. Met o.a. Ginger Rogers, James Stewart, James Ellison, Beulah Bondi en Charles Coburn.

Verlegen academicus Peter Morgan (Stewart) raakt tijdens een bezoek aan New York verliefd op een nachtclubzangeres (Rogers) en trouwt onmiddellijk met haar. Wat vertelt hij nu zijn keurige, dominante ouders? Lichtvoetige romantische komedie met vele misverstanden drijft op de warmbloedige combi Stewart-Rogers. Geen dansscènes voor Rogers - haar voor 500.000 dollar verzekerde dansbenen werden wel stevig ingepakt tijdens een gevecht met de verloofde van de professor - maar ze zingt wel. Levendige cast omvat ook Beulah Bondi als Stewarts moeder - een rol die die ze meerdere keren zou spelen.

A Damsel in Distress

1937 | Musical, Romantiek, Komedie

Verenigde Staten 1937. Musical van George Stevens. Met o.a. Fred Astaire, Joan Fontaine, George Burns, Gracie Allen en Constance Collier.

Lady Alyce Marshmorton (Fontaine) moet van haar tante trouwen met een Brit, maar heeft zelf haar zinnen gezet op een Amerikaanse skiër die ze in Zwitserland ontmoette. Het personeel van het landhuis waar ze woont, gokt onderling op wie de gelukkige zal worden en door hun bemoeienissen komt een Amerikaanse danser (Astaire) als derde kandidaat in beeld. Eerste film die Astaire maakte na zijn iconische werk met Ginger Rogers werd commercieel geen succes, wellicht omdat Fontaine niet danst. Toch best leuk, vanwege het malle script van P.G. Wodehouse en de Oscarwinnende danschoreografie.

Swing Time

1936 | Musical, Romantiek

Verenigde Staten 1936. Musical van George Stevens. Met o.a. Fred Astaire, Ginger Rogers, Victor Moore, Helen Broderick en Eric Blore.

Het verhaal eromheen is een excuusgammeltje, maar de choreografieën van Hermes Pan en Astaire zijn een pièce de résistance in deze vooroorlogse RKO-musical. Dansende gokker Lucky (Astaire) arriveert te laat voor z'n bruiloft met Margaret (Betty Furness). Haar geschoffeerde pa eist dat Lucky 25.000 dollar ophoest als blijk van goede intenties. Platzak in de Big Apple met kompaan Pop (Moore), komt onze geluksvogel pittige danslerares Penny (Rogers) tegen en: boem. De scène waarin Fred, in Al Jolson-vermomming, op 'Bojangles of Harlem' danst met zijn drie reuzenschaduwen is een ragtimefeestje.