Marc Bechtold: montage.
Er zijn 21 films gevonden.

De Slag om de Schelde

2020 | Oorlogsfilm, Drama

Nederland 2020. Oorlogsfilm van Matthijs van Heijningen jr.. Met o.a. Gijs Blom, Jamie Flatters, Susan Radder, Jan Bijvoet en Tom Felton.

In het kader van 75 jaar bevrijding initieerde het vfonds deze groots opgezette film over een enigszins vergeten hoofdstuk uit WOII. Het scenario van Paula van der Oest (The Domino Effect) volgt drie jonge personages: een Zeeuws verzetsmeisje, een Nederlandse nazi en een Britse piloot. Door de constante perspectiefwisselingen duurt het even voor de film op gang komt, maar de toon is aangenaam genuanceerd en onsentimenteel. Regisseur Van Heijningen (van Hollywoodgriezelfilm The Thing) voert de spanning vaardig op en focust meer op persoonlijk drama dan groot spektakel, wat vooral goed uitpakt in de bloedstollende, Saving Private Ryan-achtige finale.

Messias

2016 | Drama

Nederland 2016. Drama van Rob Lücker. Met o.a. Jappe Claes, Saman Amini, Huug van Tienhoven en Beppe Costa.

In Nederland legt de laatste gelovige het loodje. De blijde boodschap is uitgewerkt. Het Vaticaan is not amused en dreigt de bisschop met overplaatsing naar Siberië. Wanhopig bidt de bisschop om genade uit de hemel. En zie: Jezus Christus keert terug op aarde.

De Grote Zwaen

2015 | Misdaad, Komedie, Thriller

Nederland 2015. Misdaad van Max Porcelijn. Met o.a. Peter van de Witte, Ruben van der Meer, Michiel Romeyn, Ton Kas en Anniek Pheifer.

Pretentieuze schrijver Gerard F. Zwaen (Van de Witte) verwierf ooit roem in literaire kring, maar zijn nieuwste novelle loopt matig. Hij is blut, van zijn uitgever krijgt hij geen voorschot meer. Daarom ziet hij zijn kans schoon als hij in een vakantiepark bij zijn buurman binnenloopt, daar drie lijken aantreft, én een tas met heel veel geld. Geestige misdaadkomedie, mooi opgebouwd, met fijne, losse dialogen. Goed spel, vooral Romeyn is geweldig als goedgebekte, vriendelijke psychopaat.

Rendez-vous

2015 | Thriller

Nederland 2015. Thriller van Antoinette Beumer. Met o.a. Loes Haverkort, Mark van Eeuwen, Peter Paul Muller, Pierre Boulanger en Jennifer Hoffman.

Verfilming van de gelijknamige oestrogeenthriller van succes-schrijfster Esther Verhoef. Dertigplussers Simone en Eric trekken met hun twee kindertjes in de Franse bouwval die Simone van haar moeder heeft geërfd. Bij de verbouwing krijgen ze hulp van een gescheiden Nederlandse aannemer die al jaren in het pittoreske Franse dorpje woont. 'Je zult er geen spijt van krijgen,' zegt hij nadat ze hun samenwerking met een handdruk hebben bekrachtigd. De kijker weet wel beter. Veel spannends gebeurt er evengoed niet in Rendez-vous; de film moet het hebben van de broeierige sfeer.

De Boskampi's

2015 | Jeugdfilm, Komedie

Nederland 2015. Jeugdfilm van Arne Toonen. Met o.a. Thor Braun, Henry van Loon, René van 't Hof, Fedja van Huêt en Raymond Thiry.

'Hé, heb je het tegen mij?!' De 'eerste Nederlandse gangsterfilm voor kinderen' begint sterk met de verhollandsing van een van de befaamdste oneliners uit de Amerikaanse filmgeschiedenis. Puber Rik Boskamp meet zichzelf en zijn onhandige vader Paul na hun verhuizing een nieuw imago aan als de maffiose Boskampi's, om pestkoppen af te schrikken. Regisseur Toonen vermengt elementen uit zijn actiekomedie Black Out en kinderfilm Dik Trom tot een vrolijk, geestig geheel, vol verwijzingen naar klassieke misdaadfilms. Dat de verwikkelingen op den duur wat repetitief worden, is overkomelijk.

Bloed, zweet & tranen

2015 | Biografie, Drama

Nederland 2015. Biografie van Diederick Koopal. Met o.a. Martijn Fischer, Hadewych Minis, Marcel Hensema, Fedja van Huêt en Raymond Thiry.

Biopic over het bewogen leven van volkszanger André Hazes aan de hand van drie episodes uit zijn leven: begin jaren zestig, toen hij als achtjarig straatschoffie door Johnny Kraaijkamp werd ontdekt, begin jaren tachtig, toen hij doorbrak, en de laatste maanden voor zijn dood in 2004. Maar de chemie tussen Hazes-vertolker Martijn Fischer en zijn tegenspelers ontbreekt, en het duurt lang voor er echt iets gebeurt. De film - ook te beschouwen als anti-Heineken-reclame - bewijst vooral dat Hazes' authenticiteit zich niet zo makkelijk laat kopiëren.

Het leven volgens Nino

2014 | Familiefilm

Nederland 2014. Familiefilm van Simone van Dusseldorp. Met o.a. Rohan Timmermans, Arend Bouwmeester, Koen De Graeve, Rifka Lodeizen en Ronald Goedemondt.

Als de moeder van Nino verongelukt, moet het achtjarige joch het zien te rooien met zijn depressieve vader en broer die nooit thuis is. Gelukkig heeft hij zijn konijn nog, met wie hij opeens blijkt te kunnen praten. Het scenario van Het leven volgens Nino is geschreven door Urszula Antoniak, bekend van compromisloze artfilms als Nothing Personal en Code Blue. De regie is van Simone van Dusseldorp, maakster van jeugdfilms als Kikkerdril en Briefgeheim. Het resultaat van hun samenwerking is navenant onevenwichtig: een volwassen sprookje voor kinderen, dat op net te veel gedachten hinkt.

Soof

2013 | Komedie, Drama

Nederland 2013. Komedie van Antoinette Beumer. Met o.a. Lies Visschedijk, Fedja van Huêt en Dan Karaty.

Een feelgoodfilm 'naar de columns van Sylvia Witteman'. Wat moeten we ons daarbij voorstellen? Geen losse verzameling anekdotes, maar een fictief verhaal over een vrouw van rond de veertig, dat vooral de sfeer van Wittemans stukjes ademt. Soof is gelukkig met man, kids en baan als zelfstandig cateraar, maar heeft steeds meer last van is-dit-alles-gevoelens. Wat tot de nodige tragikomische (relatie)verwikkelingen leidt. Soof is vaak komisch en herkenbaar, soms ontroerend en soms ook vervelend karikaturaal. Grootste troef is Soof zelf, precies goed gespeeld door Visschedijk.

Milo

2012 | Drama

Nederland 2012. Drama van Berend Boorsma en Roel Boorsma. Met o.a. Lorcan Bonner, Stuart Graham, Laura Vasiliu, Dolf de Vries en Jer O'Leary.

De tienjarige Milo Mulder heeft een zeldzame huidafwijking. Zonder dat hij het zelf weet; zijn kille, overbeschermende vader heeft de afwijking voor het joch én de buitenwereld verborgen weten te houden. Als Milo niet mee mag op schoolkamp loopt hij van huis weg en staat hem een pijnlijke verrassing te wachten, in een tikje schematische, maar sympathieke coming of age-film. Op het Cinekid festival werd de Engels gesproken en in Ierland opgenomen productie van de broers Berend en Roel Boorsma door de MovieSquad-jury bekroond als Beste Internationale Kinderfilm.

De marathon

2012 | Komedie, Drama

Nederland 2012. Komedie van Diederick Koopal. Met o.a. Stefan de Walle, Martin van Waardenberg, Marcel Hensema, Frank Lammers en Mimoun Oaïssa.

De veelvuldig bekroonde reclamemaker Diederick Koopal ('Biertje?!') verfilmde een tien jaar oud script van de oer-Rotterdamse cabaretier/acteur Martin van Waardenberg en Gerard Meuldijk tot een fijne tragikomedie, waarin vier ongetrainde Rotterdammers van het type ruwe bolster blanke pit de Marathon van Rotterdam dienen uit te lopen om hun slecht lopende garagebedrijf van een faillissement te redden. Er wordt gevloekt en gescholden dat het een lust is, de grappen zijn grof en talrijk, maar ook de traan komt vanzelf in deze slimme, Rotterdamse The Full Monty-variatie.

Jackie

2012 | Komedie, Drama

Nederland 2012. Komedie van Antoinette Beumer. Met o.a. Carice van Houten, Jelka van Houten, Holly Hunter, Jeroen Spitzenberger en Elise Schaap.

Antoinette Beumers goedgehumeurde Amerikaanse roadmovie met Carice en Jelka van Houten is het verhaal van twee Nederlandse zussen, de een te meegaand, de ander te opstandig, die hun verloren gewaande Amerikaanse moeder opzoeken en daarna gedrieën in een gammele camper over Amerikaanse B-wegen trekken. Jackie wil vooral een luchtige roadmovie voor een groot publiek zijn en in die opzet is de film geslaagd, ook al lijkt die een herhaling van scènes uit een half dozijn eerdere films.

Plan C

2011 | Komedie, Misdaad, Thriller

Nederland 2011. Komedie van Max Porcelijn. Met o.a. Ruben van der Meer, Ton Kas, René van 't Hof, Kees Hulst en Rifka Lodeizen.

Ingetogen zwarte misdaadkomedie met de drie ongekroonde koningen van het understatement: Ruben van der Meer (als Ronald), Ton Kas (als Bram) en René van ’t Hof (als Gerrit). Ronald is een rechercheur met gokschulden. Als zijn zoontje en ex-vrouw worden bedreigd door Chinese onderwereldfiguren aan wie hij binnen een week 10.000 euro moet terugbetalen, plant hij met de goedmoedige kruimeldief Gerrit een overval op een illegaal pokercafé in Amsterdam-Noord. Maar als vervolgens ook ongeleid projectiel Bram aan boord komt, loopt alles net even anders.

Black Out

2012 | Actiefilm, Komedie, Misdaad

Nederland 2012. Actiefilm van Arne Toonen. Met o.a. Raymond Thiry, Kim van Kooten, Robert de Hoog, Katja Schuurman en Birgit Schuurman.

Een dag voor zijn bruiloft wordt Jos (Thiry) wakker met een enorme kater. Zijn vrijgezellenfeest is klaarblijkelijk wel heel erg uit de hand gelopen, bedenkt hij, als hij naast zich in bed een pistool vindt, en een bebloed lijk. Maar wat is er gebeurd? Hij kan zich geen schietpartij herinneren. Misschien heeft het allemaal te maken met zijn criminele verleden? Hij gaat op zoek naar zijn oude bekenden uit de onderwereld. Geestige misdaadfilm, waarin de soms vergezochte ontwikkelingen en personages pruimbaar blijven door de enthousiaste en leuke acteurs. Vooral Thiry is, zoals meestal, erg goed.

Vakantie in eigen land

2011 | Drama, Familiefilm

Nederland 2011. Drama van Hanro Smitsman. Met o.a. Lottie Hellingman, Max van den Burg, Frederik Brom, Elle van Rijn en Gianni Janzen.

Regisseur Smitsman, die in 2007 in Berlijn een Gouden Beer won voor zijn kortfilm Raak en die daarna televisiefilms als Skin, De Punt en Gelukzoekers maakte, zet in deze familiefilm een balletmeisje en een Sinti-jongen tegenover elkaar. Saskia (Yuno) en haar ouders gaan voor de verandering op vakantie in Nederland. Ze huren een caravan, vlakbij het kamp van een Sinti-familie. Saskia sluit, ondanks veel onderlinge verschillen, vriendschap met Dukker, die veel van muziek houdt. Terwijl de volwassenen in dit opgewekte drama verstrikt zitten in grotemensenzaken als de kredietcrisis, bepleit de maker via de kinderen de noodzaak van 'vriendschap en solidariteit'.

De president

2011 | Komedie

Nederland 2011. Komedie van Erik de Bruyn. Met o.a. Achmed Akkabi, Najib Amhali, Charlie Chan Dagelet, Dirk Zeelenberg en Rosa Reuten.

De Marokkaanse Joes komt met zijn oom illegaal naar Nederland, waar de monarchie is afgeschaft, net als het meerpartijenstelsel. Hij wordt redder van de Nederlandse democratie. De goede bedoelingen van deze door Erik de Bruyn geregisseerde film spatten van het scherm. Maar wat heb je aan goede bedoelingen als je ze koppelt aan slechte smaak. Alles is plat in deze film. De personages, het verhaal, en wat nog het ergste is, de humor. En dat terwijl De Bruyn na zijn filmdebuut Wilde mossels (2000) nog werd gezien als de redder van de Nederlandse cinema.

Shocking Blue

2010 | Drama

Nederland 2010. Drama van Mark de Cloe. Met o.a. Ruben van Weelden, Jim van der Panne, Lisa Smit, Niels Gomperts en Dragan Bakema.

Dikke vrienden Jacques (Gomperts), Thomas (Van Weelden) en Chris (Van der Panne) gaan in hun vrije tijd naar wedstrijden van AZ, ze maken lugubere foto's, of ze rijden wat rond op brommers door de Noord-Hollandse bollenvelden. Ze zijn natuurlijk ook geïnteresseerd in meisjes, maar als twee van hen vallen op de mooie Manou (Smit) moet dat haast wel fout gaan, en dat doet het ook. Interessant opgroeidrama van De Cloe (Boy Meets Girl Stories, De sterkste man van Nederland). Goed spel, vooral van Smit, en mooi, effectief camerawerk van Rob Hodselmans.

Schemer

2010 | Drama

Nederland 2010. Drama van Hanro Smitsman. Met o.a. Matthijs van de Sande Bakhuyzen, Gaite Jansen, Roos Netjes, Robert de Hoog en Gerson Oratmangoen.

Regisseur Smitsman (Skin) liet zich voor Schemer inspireren door de moord op de zestienjarige Maja Bradaric. In een gelaagde, constant van perspectief veranderende vertelling toont hij hoe een clubje tieners tot het besluit komt om hun 'vriendin' Jessie om het leven te brengen. Daarbij zoekt hij gelukkig niet zozeer naar antwoorden, maar de groepsdynamiek overtuigt niet altijd, wat zowel aan het script als aan een deel van de cast te wijten is. De dromerige fotografie is wel bijzonder fraai.

Dik Trom

2010 | Familiefilm

Nederland 2010. Familiefilm van Arne Toonen. Met o.a. Michael Nierse, Marcel Musters, Eva van der Gucht, Thijs Römer en Loes Haverkort.

Eigentijds Dik Trom-verhaal waarin gezette vader, moeder en zoon Trom de harten en magen winnen van de door dieet en sport geobsedeerde inwoners van Dunhoven. Dik Trom zonder ezeltje is voor de Trom-purist zoiets als Hielke en Sietske zonder de Kameleon of Swiebertje zonder knapzak. Toch is deze Dik Trom-verfilming amusant, met name vanwege de talloze sympathieke rolletjes, stuk voor stuk uitgeschreven als zorgeloos olijke en tijdloze typetjes. Marcel Musters spant de kroon als aaibare vader Trom, op de voet gevolgd door filmlocatie Cape Helius in Hellevoetsluis, een kopie van een dorp aan de Amerikaanse oostkust.

De laatste reis van meneer Van Leeuwen

2010 | Drama

Nederland 2010. Drama van Hanro Smitsman. Met o.a. Frits Lambrechts, Ronald Top, Mike Reus en Rosa Reuten.

De broers Ernst en Nico zijn het niet eens over de verzorging van hun vader die Alzheimer heeft. Moet vader op de boerderij blijven of is het beter als hij naar een professioneel verzorgingstehuis gaat? Nico woont samen met zijn vader op de boerderij. Vader is al enige tijd ziek, maar Nico probeert dit voor de buitenwereld te verbergen uit angst voor de mogelijke gevolgen. Dit wordt echter moeilijker als vader zich steeds vreemder gaat gedragen. Soms voelt Nico zich zelfs genoodzaakt zijn vader vast te binden om ongelukken te voorkomen. Door de veeleisende zorg voor zijn vader lukt het Nico ternauwernood om de boerderij draaiende te houden. Ernst woont in de stad en heeft weinig contact met zijn broer en vader. Als hij langsgaat op de boerderij slaat hem de schrik om het hart als hij zijn vader vastgebonden aan een stoel aantreft. Deze situatie en de verwaarloosde staat van de boerderij doen hem beseffen dat zijn broer hun vader niet zelf meer kan verzorgen. Hij wil professionele hulp inschakelen en vader laten opnemen in een verzorgingtehuis. Of is er nog een andere oplossing?

Het leven uit een dag

2009 | Drama, Romantiek

Nederland 2009. Drama van Mark de Cloe. Met o.a. Matthijs van de Sande Bakhuyzen, Loïs Dols de Jong, Tygo Gernandt, Hadewych Minis en Egbert Jan Weeber.

Stel dat je slechts één keer de liefde kunt bedrijven: een moment van uitzinnig geluk of juist intens verdriet? De gelijknamige roman rond deze vraag van A.F.Th. Van der Heijden uit 1988 is in goede handen bij De Cloe (Boy Meets Girl Stories), die in zijn eerste bioscoopfilm met visuele poëzie en lyriek de geschiedenis van Benny en Gini vertelt. De gelieven weigeren zich erbij neer te leggen dat hun leven slechts één dag beslaat, en kiezen voor de hel: die plaats van eindeloze, zinloze herhalingen. Ons leven dus eigenlijk.

Skin

2008 | Drama

Nederland 2008. Drama van Hanro Smitsman. Met o.a. Robert de Hoog, John Buijsman, Sylvia Poorta, Juda Goslinga en Teun Kuilboer.

Als zijn moeder doodgaat, breekt Frankie (De Hoog), een schonkig joch met een pokdalig gezicht, met zijn joodse, getraumatiseerde vader en vindt hij aansluiting bij een groepje skinheads. Hij verandert van een behulpzame puber met een gekleurde beste vriend in een neonazi. Het gaat al snel van kwaad tot erger: van knokpartij naar steekpartij naar de gevangenis. Telefilm van regisseur Smitsman, die in 2007 met zijn korte film Raak een Gouden Beer won op het festival van Berlijn. De Hoog kreeg voor zijn rol een Gouden Kalf en werd eervol genomineerd voor een Emmy.