Johan de Meester: regie, cast en scenario.
Er zijn 3 films gevonden.

Veertig Jaren

1938 | Historische film

Nederland 1938. Historische film van Edmond T. Gréville, Johan de Meester en Edmond T. Greville. Met o.a. Cees Laseur, Lily Bouwmeester, Ank van der Moer, Eduard Verkade en Cor van der Lugt Melsert.

Ter gelegenheid van koningin Wilhelmina's veertigjarige jubileum als staatshoofd werd een Algemeen Comité opgericht, dat Gréville aantrok om een 'nationale film' te maken over de verhouding koningin-vaderland en koloniën. Ben van Eysselsteyn schreef met Jo van Ammers-Küller een tamelijk literair scenario dat met een reeks van familie-scènetjes, symbolische hink-stap-sprongen door de vaderlandse geschiedenis heenwipte, zonder enige dramatische betooglijn. De film werd ingezet met het voor die tijd ongelooflijk grote aantal van vijftig kopieën en werd een flop.

Pygmalion

1937 | Komedie, Drama

Nederland 1937. Komedie van Ludwig Berger. Met o.a. Lily Bouwmeester, Johan de Meester, Emma Morel, Eduard Verkade en Wim Kan.

Verfilming van Shaws beroemde toneelstuk over de taalprofessor die om een weddenschap een bloemverkoopstertje omtovert in een sjieke dame. Eén van de meest geslaagde vooroorlogse Nederlandse films, met een verrassend filmgenieke Lily Bouwmeester in de titelrol. Een vakkundige regie en een boeiende montage, maar voor huidige begrippen soms wel erg bekakt taalgebruik.

Rubber

1936 | Drama

Nederland 1936. Drama van Gerard Rutten en Johan de Meester. Met o.a. Jules Verstraete, Frits van Dongen, Enny Meunier, Dolly Mollinger en Constant van Kerkhoven.

NL 1936. Van Gerard Rutten en Johan de Meester. Met oa Enny Meunier, Frits van Dongen en Jules Verstraete. In de late jaren twintig arriveert de kokette Renée Gerberda in Nederlands-Indië: na twee jaar wil ze haar verloofde John van Laer, opzichter op een Sumatraanse rubberplantage, terugzien. Nadat het stel in de echt is verbonden, ervaart Renée al snel de keerzijden van het koloniale plantersmilieu en haar mores. Deze sfeerrijke adaptatie van Madelon Székely-Lulofs' controversiële roman uit 1931 bestaat nog slechts in een 65-minutenversie, waardoor welbeschouwd een onderhoudend Bouquetreeksje met enkele scherpe randjes overschiet. Opnamen op de desa's van Deli waren voor hun tijd opzienbarend. Fraaie fotografie van László Schäffer.