George Roy Hill (1921-2002): regie, cast, productie en schrijver.
Er zijn 15 films gevonden.

Funny Farm

1988 | Komedie

Verenigde Staten 1988. Komedie van George Roy Hill. Met o.a. Chevy Chase, Joseph Maher, Jack Gilpin, Brad Sullivan en MacIntyre Dixon.

Stadsmussen Chase en Smith besluiten een huisje te kopen op het platteland in een godvergeten dorpje. Hij wil een boek schrijven, zij het land bewerken. Ze kunnen zich echter niet aanpassen aan de dorpsmentaliteit. Met zijn boek wil het niet vlotten, maar ondertussen heeft zij een kinderverhaal geschreven, dat ze probleemloos kan verkopen. De spanningen tussen hen groeien voelbaar. Gemakkelijke humor, die al sinds THE EGG AND I blijkt in te slaan. Het scenario van Jeffrey Boam naar de roman van Jay Cronley bevat een aantal originele gags, maar het geheel sleurt zich toch te geforceerd naar een goede, maar niet optimaal uitgewerkte climax. De fotografie van Miroslav Ondriceck oogt uiterst weelderig en de muziek van Elmer Bernstein is licht en zwierig. Vooral voor onvoorwaardelijke Chase-fans.

The Little Drummer Girl

1984 | Thriller

Verenigde Staten 1984. Thriller van George Roy Hill. Met o.a. Diane Keaton, Yorgo Voyagis, Klaus Kinski, Sami Frey en Michael Cristofer.

Keaton is tweederangsactrice met pro-Palestijnse sympathieën. Op een dag wordt ze door de Israëlische contra-spionage benaderd met het verzoek als lokeend te dienen voor de internationale Palestijnse terrorist Frey, zodat hij geliquideerd kan worden. Ze gaat helemaal op in haar nieuwe rol, tot ze walgt van de onmenselijkheid van beide partijen. Soms een verwarrende en wat trage plot, waarmee de kijker uiteindelijk wat moeite kan hebben. Er zitten uitstekende momenten in de film, maar het geheel is wat aan de magere kant. Het scenario van Loring Mandel is gebaseerd op een roman van John Le Carré. Wolfgang Treu was verantwoordelijk voor het camerawerk en Dave Grusin voor de muziek. Keaton speelt goed en dat maakt het voor velen de moeite waard.

The World According to Garp

1982 | Drama, Komedie, Romantiek

Verenigde Staten 1982. Drama van George Roy Hill. Met o.a. Robin Williams, Glenn Close, John Lithgow, Mary Beth Hurt en Hume Cronyn.

Sterkste punt van deze rechtlijnige verfilming van John Irvings gelijknamige bestseller is ongetwijfeld John Lithgow, die hier een goedaardige transseksuele ex-American football-speler vertolkt. Deze tragikomedie volgt het leven van Garp (Williams), die slechts een gelukkig gezinnetje wenst, maar wiens leven voortdurend door rampspoed wordt geteisterd. Zijn moeder is verpleegster Jenny (Close), die na publicatie van haar autobiografie tot haar eigen verbazing een spreekbuis voor de feministische beweging wordt. Irvings omstreden visie op, en portret van hardvochtige feministen die uit solidariteit met een verkrachtingslachtoffer hun tong uitsnijden, wordt in de film nogal gesimplificeerd weergegeven. Lithgow en Close ontvingen Oscarnominaties.

A Little Romance

1979 | Komedie, Drama, Romantiek

Verenigde Staten​/​​Frankrijk 1979. Komedie van George Roy Hill. Met o.a. Laurence Olivier, Arthur Hill, Sally Kellerman, Thelonious Bernard en Broderick Crawford.

Een boeiende film over de relatie van een jong Amerikaans meisje (Lane) dat in Parijs woont, en een charmante Franse jongen (Bernard), die begeleid wordt door een alleraardigste gauwdief (Olivier, die het er heerlijk dik bovenop legt). Een geslaagde come-back voor regisseur Hill (WORLD OF HENRY ORIENT) waarin hij het thema van de opgroeiende jeugd behandelt, maar niet zo goed. Crawford in een amusante bijrol als zichzelf. George Delarue kreeg een Oscar voor zijn muziek.

Slap Shot

1977 | Sportfilm

Verenigde Staten 1977. Sportfilm van George Roy Hill. Met o.a. Paul Newman, Jennifer Warren, Michael Ontkean, Strother Martin en Lindsay Crouse.

Newman speelt de coach van een ijshockeyteam vol losers en lomperiken, dat nog één kans heeft op succes. Een standaard sportfilmgegeven, ware het niet dat Slap Shot nu eens geen inspirerend familiedrama is, maar een rauw, politiek incorrect en bij vlagen hilarisch portret van een van de bruutste professionele sporten. De getoonde uitspattingen schijnen niet eens ver van de werkelijkheid te liggen: scenarist Nancy Dowd liet zich nauwkeurig voorlichten door haar broer Ned, een ijshockeyster. Newman en regisseur Hill maakten samen klassiekers als Butch Cassidy and the Sundance Kid en The Sting - Slap Shot is van een andere orde, maar eveneens erg genietbaar.

The Great Waldo Pepper

1975 | Komedie, Biografie, Drama

Verenigde Staten 1975. Komedie van George Roy Hill. Met o.a. Robert Redford, Bo Svenson, Bo Brundin, Susan Sarandon en Geoffrey Lewis.

Commercieel gezien een teleurstellend product van de hand van de regisseur van BUTCH CASSIDY AND THE SUNDANCE KID en THE STING. Het is een persoonlijke film over een tweetal luchtvaart-pioniers en hij tracht het midden te houden tussen slapstick en drama. Overigens op briljante wijze gefilmd door Robert Surtees. Best het bekijken waard. Scenario van William Goldman naar een verhaal van George Roy Hill.

The Sting

1973 | Misdaad, Komedie

Verenigde Staten 1973. Misdaad van George Roy Hill. Met o.a. Paul Newman, Robert Redford, Robert Shaw, Charles Durning en Ray Walston.

Na het complete succes van de sterk geromantiseerde cowboyfilm Butch Cassidy and the Sundance Kid (1969), kwamen regisseur George Roy Hill en hoofdrolspelers Paul Newman en Robert Redford vier jaar later opnieuw samen voor het al even succesvolle The sting, een sterk geromantiseerde misdaadkomedie. The Sting is in wezen een moderne variant op het verhaal van David en Goliath. Kleine zwendelaars (Newman en Redford) nemen het op tegen een grote schurk (Shaw). De film die destijds wegliep met zeven Oscars (op 10 nominaties), deed wonderen voor de ragtime-muziek van Scott Joplin, die voor de film bewerkt was door Marvin Hamlisch. Joplins 'The Entertainer' werd zowaar een pophit.

Slaughterhouse Five

1972 | Sciencefiction, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1972. Sciencefiction van George Roy Hill. Met o.a. Michael Sacks, Ron Leibman, Eugene Roche, Sharon Gans en Valerie Perrine.

Naar de korte roman van Kurt Vonnegut [KL]Slaughterhouse-Five or The Children`s Crusade[KLE].Het speelt gedeeltelijk op een planeet (Trafalmadore) ergens in de ruimte, waar de hoofdpersoon Billy Pilgrim (Sacks) gevangen wordt door kleine groene aliens die hem (naakt) in een kooi in de dierentuin opsluiten. Anderzijds reist hij door de tijd en is hij de krijgsgevangene, die in 'Schlachthof V' tijdens het verschrikkelijke bombardement van Dresden in WO II gevangen zit.

Butch Cassidy and the Sundance Kid

1969 | Western, Avonturenfilm, Komedie, Actiefilm

Verenigde Staten 1969. Western van George Roy Hill. Met o.a. Paul Newman, Robert Redford, Katharine Ross, Strother Martin en Henry Jones.

Anti-western over de laatste successen uit de carrière van twee legendarische treinrovers bezorgde Redford (als the Sundance Kid) sterstatus. Het roemloze einde van het geweldloze duo wordt door regisseur Hill fotogeniek maar - volgens veel Amerikaanse critici - grof en smakeloos in beeld gebracht. Bovendien maakte Fox de kostbare Hollywoodfout om met de dood van de beide helden een vervolg onmogelijk te maken. Tien jaar later waren ze eruit: een prequel! (die overigens best aardig werd). De originele Butch Cassidy and the Sundance Kid kreeg onder andere een Oscar voor het scenario van William Goldman en voor Burt Bacharachs liedje 'Raindrops keep fallin' on my head'.

Thoroughly Modern Millie

1967 | Komedie, Musical, Drama, Muziek

Verenigde Staten 1967. Komedie van George Roy Hill. Met o.a. Julie Andrews, Mary Tyler Moore, Carol Channing, James Fox en John Gavin.

Tot op zekere hoogte is deze poging van Ross Hunter om iets van de magie te vangen van Andrews' THE BOY FRIEND geslaagd, maar na bijna twee en een half uur begin je toch te gapen. Dit komedietje, geplaatst in de jaren 1920-1930, lijdt te veel aan vrolijkheid. Toch een Oscar voor Channing als Beste Bijrol. Het scenario is van Richard Morris. Het camerawerk is van Russell Metty en Russell Harlan.

Hawaii

1966 | Drama, Historische film

Verenigde Staten 1966. Drama van George Roy Hill. Met o.a. Julie Andrews, Max von Sydow, Richard Harris, Gene Hackman en Caroll O'Connor.

Onderhoudende kroniek van het missiewerk in de 19de eeuw in Hawaii en de wederwaardigheden van vijf zendelingen in het bijzonder. Een hachelijke situatie ontstaat als een van hen, een puritein van het ergste soort, kersvers uit de Yale Divinity School gerold, zijn wil en opvattingen over 'beschaving' wil opleggen aan de tamelijk relaxte eilandbewoners, die een idyllisch leventje leiden. Een prima verfilming van het dikke boek van James Michener, al is het wat lang. Oorspronkelijk uitgebracht met een lengte van 189 m, maar er is tevens een versie van 151 m.

The World of Henry Orient

1964 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1964. Komedie van George Roy Hill. Met o.a. Peter Sellers, Paula Prentiss, Angela Lansbury, Tippy Walker en Merrie Spaeth.

Een fijne komedie over twee meisjes die de buitenissige pianist Sellers aanbidden en hem in en om New York volgen. Bosley en Lansbury zijn schitterend als Walkers ouders en Thaxter is aantrekkelijk als Spaeths begrijpende moeder. Scenario van Nora Johnson, die haar eigen roman met Nunally bewerkte. Camerawerk van Arthur J. Ornitz en Boris Kaufman. Gedraaid in Panavision.

Toys in the Attic

1963 | Drama

Verenigde Staten 1963. Drama van George Roy Hill. Met o.a. Dean Martin, Geraldine Page, Yvette Mimieux, Wendy Hiller en Gene Tierney.

Een ingehouden bewerking door James Poe van het toneelstuk van Lillian Hellman over een man die thuiskomt met een kindbruidje. Page en Hiller zijn Martins bemoeizuchtige zussen. Het camerawerk is van Joseph F. Biroc.

Period of Adjustment

1962 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1962. Komedie van George Roy Hill. Met o.a. Tony Franciosa, Jane Fonda, Jim Hutton, Lois Nettleton en John McGiver.

Het wel en wee van twee jonggehuwde stelletjes die orde op zaken willen stellen; Fonda en Hutton proberen dat binnen hun huwelijk terwijl Franciosa en Nettleton met hun wederzijdse schoonouders in het reine willen komen. Beide koppels helpen elkaar, waardoor uiteindelijk alle problemen worden opgelost. Statische, theatrale verfilming van een toneelstuk van Tennesee Williams. Af en toe zeer geestig, maar per saldo minder geschikt voor het witte doek. Een overdosis aan dialogen en te weinig aan actie stellen het uithoudingsvermogen van de toeschouwer erg op de proef. Goede spelprestaties maken echter veel goed.

Walk East on Beacon

1952 | Misdaad

Verenigde Staten 1952. Misdaad van Alfred L. Werker. Met o.a. George Murphy, Finlay Currie, Virginia Gilmore en George Roy Hill.

Een goed FBI-drama in de vorm van een documentaire over een spionage-onderzoek. Ter plekke verfilmd in Boston.