John Williams (1932): regie, cast, productie en muziek.
Er zijn 116 films en 1 serie gevonden.

Indiana Jones and the Dial of Destiny

2023 | Actie, Avonturenfilm

Verenigde Staten 2023. Actie van James Mangold. Met o.a. Harrison Ford, Phoebe Waller-Bridge, Mads Mikkelsen, Boyd Holbrook en Antonio Banderas.

In deze vijfde en laatste Indiana Jones-film wordt de inmiddels bejaarde archeoloog bezocht door zijn pittige peetdochter (Waller-Bridge), die een tijdreisapparaat van Archimedes op het spoor is. Schoorvoetend gaat Indy nog eenmaal op avontuur, als vanouds achtervolgd door een snode nazi (Mikkelsen). Regisseur Mangold (Logan), die het stokje overnam van meester Spielberg, had duidelijk één prioriteit: de iconische filmheld een waardig afscheid geven. En dat is goed gelukt. De nostalgie ligt er wat dik bovenop, maar de actie is fijn, het slot verrassend, en de sfeer bij tijden mooi melancholiek. Petje af ook voor kwieke hoofdrolspeler Ford, tijdens de opnames 79 jaar jong.

The Fabelmans

2022 | Drama

Verenigde Staten 2022. Drama van Steven Spielberg. Met o.a. Gabriel LaBelle, Michelle Williams, Paul Dano, Seth Rogen en Judd Hirsch.

Door welke belevenissen werd de regisseur van E.T., Jurassic Park en Schindler’s List als kind en adolescent gevormd? Op zijn oude dag besloot Steven Spielberg dat verhaal eens te vertellen. De hoofdpersoon in dit tweeënhalf uur durende opgroeidrama, gesitueerd in de jaren vijftig en zestig, heet weliswaar Sammy Fabelman, maar de aaneengeregen anekdotes zijn goeddeels autobiografisch. Dat het typische Spielberg-sentiment er soms dik bovenop ligt, staat een meeslepende filmervaring niet in de weg. Wat vooral indruk maakt is de milde, empathische blik van de verteller. Mooi spel ook, vooral van Williams als theatrale moeder.

Obi-Wan Kenobi

2022 | Sciencefiction

Verenigde Staten 2022. Sciencefiction van Met o.a. Ewan McGregor, Moses Ingram, Vivien Lyra Blair, Hayden Christensen en Sung Kang.

Ewan McGregor keert terug in de rol van Obi-Wan Kenobi, die hij voor het laatst speelde in Star Wars: Episode III: Revenge of the Sith uit 2005. Obi-Wan Kenobi begint aan een cruciale missie tijdens het bewind van de keizer

Star Wars: The Rise of Skywalker

2019 | Avonturenfilm, Fantasy, Actiefilm

Verenigde Staten 2019. Avonturenfilm van J.J. Abrams. Met o.a. Daisy Ridley, Adam Driver, John Boyega, Oscar Isaac en Kelly Marie Tran.

De ‘Skywalker Saga’ komt in deze negende episode definitief ten einde. En dat mag ook wel eens, want The Force is niet meer zo sterk in het verhaal aanwezig. The Rise of Skywalker is wat betreft de hoeveelheid actie en spektakel een typische climaxfilm, en weet als zodanig behoorlijk te vermaken, maar mist een eigen smoel, zoals voorganger The Last Jedi die wel had. Het scenario lijkt moeizaam tot stand gekomen, met onlogische wendingen en te weinig karakterontwikkeling als gevolg. De goden van het Star Wars-universum broeden allicht alweer op nieuwe avonturen, maar moeten eerst de resetknop maar eens indrukken.

The Post

2017 | Biografie, Drama, Historische film

Verenigde Staten 2017. Biografie van Steven Spielberg. Met o.a. Meryl Streep, Tom Hanks, Sarah Paulson en Bob Odenkirk.

Spannend drama over onderzoeksjournalistiek dat als prequel naadloos zou passen bij Watergate-klassieker All the President’s Men (1976), die zich ook bij The Washington Post afspeelde. Hier draait het om de beslissing om, ­ondanks een rechterlijk verbod, toch te publiceren uit geheime overheids­documenten over de Vietnamoorlog. Een knoop die Katharina Graham (Streep), de eerste vrouwelijke krantenuitgever van de VS, uiteindelijk moet doorhakken. Hoewel het verhaal zich volgens vertrouwde lijnen ontvouwt, is het pakkende, actuele materie met een nadrukkelijk feministische toon. Oscarnominatie voor beste film en voor Streep.

Star Wars: The Last Jedi

2017 | Avonturenfilm, Actie

Verenigde Staten 2017. Avonturenfilm van Rian Johnson. Met o.a. Daisy Ridley, Adam Driver, Mark Hamill, John Boyega en Oscar Isaac.

Na een drietal mindere films werd de balans in het Star Wars-universum in 2015 hersteld met The Force Awakens, het prima begin van een nieuwe trilogie. Dit vervolg, Episode VIII, is minstens zo geslaagd. Eerder opgeworpen vragen worden bevredigend beantwoord en nieuwe personages als Rey, Finn en Kylo Ren krijgen meer diepte. Maar het blijven de klassieke helden die de show stelen: Han Solo in The Force Awakens, en nu Luke Skywalker – acteur Mark Hamill is beter dan ooit. Incidentele oneffenheden in het scenario worden gecompenseerd door spannende actiescènes, fraaie nieuwe wezens en locaties, leuke grapjes en perfect gedoseerd sentiment.

The BFG

2016 | Familiefilm

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Canada 2016. Familiefilm van Steven Spielberg. Met o.a. Mark Rylance, Ruby Barnhill, Bill Hader, Ólafur Darri Olafsson en Penelope Wilton.

Verfilming van Roald Dahls beroemde verhaal over het Britse weesmeisje Sophie en de vriendschap die ze sluit met een grote vriendelijke reus. Vriendelijk, omdat hij in tegenstelling tot de andere (en veel grotere) reuzen weigert kinderen op te eten. Dromerige, filosofische en soms een beetje kabbelende jeugdfilm, maar altijd onderhoudend. En, zoals we van regisseur Spielberg gewend zijn, met veel visuele flair verteld. De jonge actrice Ruby Barnhill is goed gecast als Sophie, maar de meesterzet is acteur Mark Rylance - begin 2016 nog Oscarwinnaar voor zijn bijrol in Spielbergs spionnenthriller Bridge of Spies - als BFG, de Big Friendly Giant uit de titel.

Star Wars: The Force Awakens

2015 | Sciencefiction, Avonturenfilm, Fantasy, Actiefilm

Verenigde Staten 2015. Sciencefiction van J.J. Abrams. Met o.a. Daisy Ridley, John Boyega, Carrie Fisher, Mark Hamill en Harrison Ford.

Hè fijn: het zevende deel in de Star Wars-reeks doet de bloedeloze prequel-trilogie in één klap vergeten. Zo'n dertig jaar nadat Darth Vader en zijn Empire zijn uitgeschakeld, is er een nieuw rijk der duisternis opgestaan: The First Order. Intussen is Luke Skywalker – de laatste hoop voor het universum – mysterieus verdwenen. The Force Awakens knipoogt hier en daar wel erg vet naar de oorspronkelijke films (vooral A New Hope), maar doet daar qua spektakel, humor, avontuur – en jawel: magie – niet voor onder. In de woorden van Han Solo: 'Chewie, we're home.'

To Catch a Thief

1955 | Thriller, Romantische komedie

Verenigde Staten 1955. Thriller van Alfred Hitchcock. Met o.a. Cary Grant, Grace Kelly, Jessie Royce Landis, Charles Vanel en Brigitte Auber.

Niet zoveel suspense van de Master of Suspense ditmaal, in deze thriller annex romantische komedie waarin de altijd charmante Grant een super-inbreker met pensioen vertolkt. Hij raakt in moeilijkheden wanneer er een serie inbraken plaatsvindt die zijn stempel dragen. Om zijn onschuld te bewijzen gaat hij samen met een rijke erfgename (Kelly) op zoek naar de dader. Een Oscar voor beste camerawerk van Robert Burks. De plot werd in 1974 opnieuw gebruikt voor de Blake Edwards komedie The Return of the Pink Panther.

The Book Thief

2013 | Drama

Verenigde Staten​/​​Duitsland 2013. Drama van Brian Percival. Met o.a. Sophie Nélisse, Geoffrey Rush, Emily Watson en Ben Schnetzer.

Een jonge heldin uit nazi-Duitsland, die al haar problemen overwint dankzij de kracht van literatuur: het is zo'n verhaal waar men in Hollywood van smult. Zeker als het bronmateriaal - roman The Book Thief van Australiër Markus Zusak - meer dan acht miljoen keer over de toonbank ging. De onvermijdelijke verfilming is echter uitgedraaid op een complete mislukking, met dank aan lachwekkende Duitse accenten, tenenkrommende dialogen en een zielloze verbeelding van de gruwelen van de Tweede Wereldoorlog.

The Beat Beneath My Feet

2014 | Drama, Muziek

Verenigd Koninkrijk 2014. Drama van John Williams en Thomas Goldser. Met o.a. Luke Perry en Lisa Dillon.

Tiener Tom (Galitzine) en zijn moeder krijgen een nieuwe buurman: Steve (Perry) is een voormalige rocker die een jaar of wat geleden zou zijn overleden. In werkelijkheid houdt hij zich schuil voor de belastingdienst. Aspirant muzikant Tom belooft te zwijgen, in ruil voor muziekles. Lichtvoetig coming of age-drama over een jongen die muzikaal uit zijn schulp komt, werd op het festival van Berlijn genomineerd voor de Glazen Beer voor jeugdfilms. Regisseur Williams gebruikt animatie en veel leuke muziek voor zijn weliswaar voorspelbare, maar onderhoudende drama.

Lincoln

2012 | Historische film, Biografie, Drama

Verenigde Staten 2012. Historische film van Steven Spielberg. Met o.a. Daniel Day-Lewis, Sally Field, Tommy Lee Jones, David Strathairn en Joseph Gordon-Levitt.

Spielbergs langverwachte film over de meest gevierde president van de Verenigde Staten is verrassend genoeg geen traditionele 'biopic', maar een stevige politieke praatfilm over de wijze waarop 'Honest Abe' tijdens de burgeroorlog zijn antislavernijwet door het Congres heen loodste. Nog verrassender is de beheerste regie van Spielberg, die zijn monumentale cast alle ruimte gunt zich uit te leven met de ronkende dialogen van scenarist Tony Kushner. Geen puntje-van-je-stoel-cinema, wel een intelligente, volwassen, subtiel-meeslepende geschiedenisles. Met meesterlijke hoofdrol van Day-Lewis.

War Horse

2011 | Drama, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 2011. Drama van Steven Spielberg. Met o.a. Jeremy Irvine, Peter Mullan, Emily Watson, Niels Arestrup en Benedict Cumberbatch.

Een typische Steven Spielberg, deze verfilming van Michael Morpurgo's roman over de vriendschap tussen een jongen en een paard ten tijde van de Eerste Wereldoorlog. Groots melodrama, groots geschoten, vet aangezette muziek van John Williams als soundtrack, en een even mierzoet als onwaarschijnlijk einde. Liefhebbers van de pompeuze stijl van Spielberg zouden War Horse zomaar als de belichaming van cinema kunnen ervaren. Voor wie daar minder van gecharmeerd is, rest een technisch hoogstaand tussendoortje, vol dynamisch camerawerk en adembenemende composities.

The Adventures of Tintin

2011 | Animatie, Actiefilm, Avonturenfilm, Familiefilm

Nieuw-Zeeland​/​​Verenigde Staten 2011. Animatie van Steven Spielberg. Met o.a. Jamie Bell, Andy Serkis, Daniel Craig, Simon Pegg en Nick Frost.

Voor zijn dood in 1983 gaf Kuifje-bedenker Hergé zijn fiat aan Steven Spielberg om zijn creatie op het witte doek te brengen. Niet ten onrechte, bewijst de regisseur bijna dertig jaar later, met een inventieve, wervelend gefilmde 'motion capture'-animatieprent, die Spielbergs eigen Indiana Jones-films in herinnering brengt. Het scenario, van oa Edgar Wright (Shaun of the Dead, Baby Driver), vat drie Kuifje-albums samen met behoud van de oorspronkelijke toon. Andy Serkis steelt de show als manische kapitein Haddock. Peter Jackson produceerde en droeg bij aan de effecten.

Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull

2008 | Avonturenfilm

Verenigde Staten 2008. Avonturenfilm van Steven Spielberg. Met o.a. Harrison Ford, Shia LaBeouf, Cate Blanchett, Karen Allen en Jim Broadbent.

Archeoloog en avonturier Indiana Jones (Ford) neemt het ditmaal op tegen de Russische feeks Irina Spalko (Blanchett) en haar legertje boosaardige Sovjetsoldaten. In de race om als eerste bij de kristallen schedel uit de titel te komen krijgt Indy hulp van oude vlam Marion (Allen) en jonge sidekick Mutt Williams (LaBeouf). Vanwege Fords leeftijd (65) moeten zijn uitstekende stuntmannen wat vaker in actie komen, maar de actiescènes zijn spannend als vanouds, de locaties vertrouwd exotisch. Het script is veruit het zwakste punt van deze film.

War of the Worlds

2005 | Sciencefiction, Drama, Thriller

Verenigde Staten 2005. Sciencefiction van Steven Spielberg. Met o.a. Tom Cruise, Justin Chatwin, Tim Robbins, Dakota Fanning en Miranda Otto.

Driepotige buitenaardse wezens (Tripods) vallen de aarde aan. Een gescheiden vader moet zijn zoon en dochter in veiligheid brengen en komt gaandeweg tot de ontdekking dat naastenliefde het sterkste wapen van de mens is. Zo verandert hij van een egoïst in een tedere vader. Spielberg en scenarioschrijver Josh Friedman gebruiken de moordzucht van de Tripods om de boodschap uit te dragen dat de Westerse mens met cynisme en vooringenomenheid niet verder komt. Het rotsvast geloof in het goede maakt War of the Worlds - de tweede verfilming van H.G. Wells sf-klassieker - inhoudelijk weinig interessant.

Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith

2005 | Sciencefiction, Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 2005. Sciencefiction van George Lucas. Met o.a. Hayden Christensen, Ewan McGregor, Natalie Portman, Ian McDiarmid en Samuel L. Jackson.

In de derde prequel van George Lucas' Star Wars saga komt Anakin Skywalker steeds meer in de ban van de Dark Side of the Force. Voor ­oningewijden in de Star Wars mythologie klinkt dit waarschijnlijk als abracadabra, voor fans is het gesneden koek. Die zullen zich ook niet storen aan de traditioneel ­erbarmelijke dialogen, het gedragen acteren, de ellenlange actiescènes of de bakvissenromantiek. Zij zullen zich vergapen aan de fraaie, met de computer gemaakte ­virtuele werelden. Een redelijk te pruimen aflevering, voor de gelovigen.

Munich

2005 | Thriller, Drama, Historische film

Verenigde Staten 2005. Thriller van Steven Spielberg. Met o.a. Eric Bana, Daniel Craig, Geoffrey Rush, Mathieu Kassovitz en Ciarán Hinds.

Na de moord op Israëlische atleten tijdens de Olympische Spelen van 1972 in München krijgt een team Mossad-agenten onder leiding van Avner (Bana) de opdracht om daders en opdrachtgevers op te sporen en te vermoorden. Een lastige opdracht, vooral omdat de agenten zich ermee moeten verzoenen dat ze uiteindelijk net zoveel dood en verderf zaaien als hun doelwitten. Een van de beste serieuze films van Spielberg. Hij kiest partij, niet tegen de Palestijnen of de Israëli's, maar tegen de vicieuze cirkel van wraaknemingen. Prima spel van alle acteurs.

Memoirs of a Geisha

2005 | Drama, Biografie, Romantiek, Historische film

Verenigde Staten 2005. Drama van Rob Marshall. Met o.a. Zhang Ziyi, Michelle Yeoh, Gong Li, Ken Watanabe en Cary-Hiroyuki Tagawa.

De hoofdrollen in deze film over het leven van Japanse geisha's worden gespeeld door drie beroemde Chinese actrices. Ach, die zien er immers ook Aziatisch uit. Gong Li is een vooraanstaande geisha in Kyoto, Michelle Yeoh haar iets oudere concurrente. Zhang Ziyi speelt de hoofdpersoon, het jonge meisje vanuit wier perspectief het uitgaansdistrict van Kyoto wordt getoond. De film won Oscars voor camerawerk, kostuums en art direction. De gelikte buitenkant maakt Memoirs of a Geisha zeer gemakkelijk en prettig te consumeren. Maar hij heeft zelfs niet de pretentie een authentiek beeld van Japan te geven.

The Terminal

2004 | Drama, Komedie, Romantiek

Verenigde Staten 2004. Drama van Steven Spielberg. Met o.a. Tom Hanks, Catherine Zeta-Jones, Stanley Tucci, Zoe Saldana en Benny Golson.

Tom Hanks speelt de brave goedzak Viktor Navorski, afkomstig uit een fictieve Oostblokrepubliek, die na een politieke omwenteling in zijn moederland langdurig op een New Yorks vliegveld strandt. Daar ontpopt hij zich al snel als een intelligente, handige en charmante doorzetter. Om de tijd te doden bemoeit hij zich onder andere met het liefdesleven van stewardess Amelia (Zeta-Jones) en douanier Dolores (Saldana). Losjes gebaseerd op de geschiedenis van de Iraniër Mehran Nasseri, die van 1988 tot 2006 vastzat op een Parijs vliegveld. De vormgeving is, zoals altijd bij Spielberg, onberispelijk.

Harry Potter and the Prisoner of Azkaban

2004 | Fantasy, Familiefilm, Jeugdfilm, Avonturenfilm

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 2004. Fantasy van Alfonso Cuarón. Met o.a. Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint, Gary Oldman en David Thewlis.

Geslaagd, griezelig derde Potter-deel, waarin Sirius Black, die medeverantwoordelijk wordt gehouden voor de dood van Harry's ouders, is ontsnapt uit de tovenaarsgevangenis Azkaban. Het vermoeden bestaat dat hij het nu op de tovenaarsleerling zelf heeft gemunt. Volop actie en spanning in dit deel, dat de overgang markeert naar wat grimmigere films, voor een minder jong publiek. Regisseur Cuarón verzorgt in het voorbijgaan met liefde elk detail. De bijrollen van volwassen acteurs zijn formidabel, net als de vormgeving en de computereffecten. Misschien wel de beste film uit de serie.

Star Wars: Episode II - Attack of the Clones

2002 | Sciencefiction, Avonturenfilm

Verenigde Staten 2002. Sciencefiction van George Lucas. Met o.a. Ewan McGregor, Natalie Portman, Hayden Christensen, Christopher Lee en Samuel L. Jackson.

Met Attack of the Clones wordt de tweede stap gezet in een trilogie die voortborduurt op een eerdere trilogie, maar in feite daarvan een voorganger is. Zo ingewikkeld steekt de sage van Star Wars in elkaar als je een decennium niet hebt opgelet. In Attack of the Clones krijg je een reünie voorgeschoteld van bekende personages, zoals de jedi-meesters Yoda en Obi-Wan Kenobi, gevangen op planeten die worden gedomineerd door CGI, Computer Generated Images. Tussendoor veel dialogen met uitleg, en de zeldzaam houterige romance van Anakin Skywalker en prinses Padmé Amidala.

Minority Report

2002 | Sciencefiction, Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten 2002. Sciencefiction van Steven Spielberg. Met o.a. Tom Cruise, Colin Farrell, Samantha Morton, Max von Sydow en Lois Smith.

Anno 2054 is moord in Washington uitgeroeid. Een afdeling met een drietal toekomstvoorspellers (onder wie Morton) maakt het mogelijk dat de daders al opgepakt kunnen worden voordat ze hun misdaad hebben gepleegd. Politieman John Anderton (Cruise) is degene die zorgt dat er actie wordt ondernomen als de toekomstbeelden van de drie binnenkomen. Maar op een dag voorspellen ze dat hijzelf een moord zal plegen. Hij vraagt zich dus - eindelijk - af of die voorspellingen wel altijd kloppen? Mooi vormgegeven, enerverende sf naar een verhaal van Philip K. Dick, met prima spel van de hoofdrolspelers.

Harry Potter and the Chamber of Secrets

2002 | Fantasy, Avonturenfilm, Jeugdfilm, Familiefilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten​/​​Duitsland 2002. Fantasy van Chris Columbus. Met o.a. Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma Watson, Kenneth Branagh en Richard Harris.

Harry’s tweede jaar op ­Hogwarts School of Witchcraft and ­Wizardry begint beroerd als een magisch wezen een feestje bij zijn oom en tante in het honderd laat lopen, de ­magische toegang tot de trein naar school plotseling geblokkeerd blijkt en een tocht met een vliegende auto ­eindigt met een landing in een buitengewoon agressieve boom met de ­bijnaam ‘Whomping Willow’. De tweede ­Harry Potter-film is weer mooi, verzorgd en grappig, vooral in de passages met de onuitstaanbaar ijdele professor Gilderoy Lockhart (Branagh), maar biedt niet veel nieuws. Het einde is nogal eng voor de kleintjes.

Catch Me If You Can

2002 | Misdaad, Komedie

Verenigde Staten 2002. Misdaad van Steven Spielberg. Met o.a. Leonardo DiCaprio, Tom Hanks, Christopher Walken, Martin Sheen en Nathalie Baye.

Ouderwetse misdaadkomedie met fris geschoren typetjes die elkaar in de jaren zestig bij toerbeurt een poets bakken. DiCaprio speelt de jonge, gewiekste zwendelaar Frank Abagnale. FBI-agent Hanratty (Hanks) probeert hem te vangen maar dat valt nog niet mee. Het volgens de echte Abagnale voor tachtig procent waargebeurde, zeer vermakelijke verhaal werd enigszins overbodig opgetuigd met een doorsnee opgroeidrama, waarbij DiCaprio's personage wat vaal afsteekt tegen het acteergeweld van Walken. Die won een BAFTA en kreeg een Oscarnominatie voor zijn fenomenale vaderrol.

Ichiban utsukushii natsu

2001 | Komedie, Drama

Japan 2001. Komedie van Met o.a. Maho Ukai, Yoshie Minami, Tsutomu Niwa, Etsuko Kimata en Atsushi Ono.

Ouderwetse misdaadkomedie met fris geschoren typetjes die elkaar in de jaren zestig bij toerbeurt een poets bakken. DiCaprio speelt de jonge, gewiekste zwendelaar Frank Abagnale. FBI-agent Hanratty (Hanks) probeert hem te vangen maar dat valt nog niet mee. Het volgens de echte Abagnale voor tachtig procent waargebeurde, zeer vermakelijke verhaal werd enigszins overbodig opgetuigd met een doorsnee opgroeidrama, waarbij DiCaprio's personage wat vaal afsteekt tegen het acteergeweld van Walken. Die won een BAFTA en kreeg een Oscarnominatie voor zijn fenomenale vaderrol.

Harry Potter and the Philosopher's Stone

2001 | Fantasy, Avonturenfilm, Jeugdfilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 2001. Fantasy van Chris Columbus. Met o.a. Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma Watson, Richard Harris en Robbie Coltrane.

De jonge Harry Potter wordt uit een treurig bestaan bij akelige stiefouders verlost wanneer hij ontdekt dat hij een tovenaar is, en mag instromen op een prestigieuze toverschool. Er werd door fans met smart gewacht op deze eerste film uit het Potter-universum van de Britse auteur Joanne Rowling. Ze mochten niet mopperen: regisseur Columbus wist de grappige en fantasierijke sfeer uit de boeken fraai naar film te vertalen. Deze eerste film is nog niet zo eng, en geschikt voor niet al te jonge kinderen, die het vast ook niet zo erg vinden dat de prille acteurs nog niet zo goed speelden.

Artificial Intelligence: AI

2001 | Sciencefiction, Fantasy, Drama

Verenigde Staten 2001. Sciencefiction van Steven Spielberg. Met o.a. Haley Joel Osment, Sam Robards, Jude Law, Frances O'Connor en William Hurt.

Twee ouders in de niet al te verre toekomst treuren om hun zoon, die ingevroren ligt te wachten tot ooit een remedie voor zijn ziekte zal worden gevonden. Als troost kopen ze een levensecht robotjongetje (Osment). Maar het medicijn wordt gevonden, de zoon komt terug en de robot gaat afgedankt de boze buitenwereld in. De verwachtingen - Spielberg die een project van Kubrick voltooit - waren zo torenhoog dat het daarna alleen nog maar kon tegenvallen. Toch is A.I. zeker geen slechte sf-film, al gaat hij aan het einde helaas ten onder aan een te hoog suikergehalte.

The Patriot

2000 | Actiefilm, Historische film

Verenigde Staten​/​​Duitsland 2000. Actiefilm van Roland Emmerich. Met o.a. Mel Gibson, Heath Ledger, Joely Richardson, Jason Isaacs en Chris Cooper.

Wraak! Dat is het motief van The Patriot waarin Mel Gibson - een geboren Amerikaan en dus geen Australiër zoals velen denken - vol overgave een zuidelijke patriot neerzet tijdens de Amerikaanse Revolutie. Hij schippert tussen loyaliteit voor land en gezin wat respectievelijk uiterst bloedige en uiterst melodramatische momenten oplevert. Onthoofdingen? Check. Amputaties? Check. Bijlmoorden? Check. Maar ook romige romantiek tegen flakkerende vuren. En humor. Over hondenvlees, vrijerszakken en inktthee. En de idyllische plaatjes van pre-industrieel Amerika zorgen voor de afleiding tijdens het niet geringe aantal trage momenten.

Star Wars: Episode I - The Phantom Menace

1999 | Sciencefiction, Avonturenfilm, Fantasy

Verenigde Staten 1999. Sciencefiction van George Lucas. Met o.a. Liam Neeson, Ewan McGregor, Natalie Portman, Jake Lloyd en Pernilla August.

Lucas wist zestien jaar na zijn laatste Star Wars-film met een zogenaamde prequel een geheel nieuwe generatie Star Wars-fans aan zich te binden. Alsof het woord 'epos' te benauwend voor hem geworden was visualiseerde hij een veldslag met duizenden robots en buitenaardsen, een onderwaterachtervolging met monsters en een luchtwagenrace. De race wordt gewonnen door een jong kind genaamd Anakin (Lloyd), die later de duistere leider Darth Vader, vader van held Luke Skywalker zal worden. Jedi-ridder Qui-Gon Jinn (Neeson) ontwaart veel Force in de jongen en ziet in hem een langverwachte leider. Star Wars: Episode II en III volgden resp. in 2002 en 2005. Vanaf 2012 is Episode I ook te zien in 3D.

Angela's Ashes

1999 | Biografie, Drama

Verenigde Staten​/​​Ierland 1999. Biografie van Alan Parker. Met o.a. Emily Watson, Robert Carlyle, Joe Breen, Ciaran Owens en Michael Legge.

Naar het veelgeprezen en met een Pulitzer Prize bekroonde boek van Frank McCourt. Parkers film blijft dicht bij McCourts tragische, autobiografische verhalen over zijn kindertijd in een groot Iers gezin dat wordt geteisterd door armoede. Drie verschillende jongens vertolken hoofdpersonage Frank die moet toezien hoe het alcoholisme van zijn vader (Carlyle) het welzijn van de kinderen maar vooral dat van zijn moeder in de weg staat. De moeder wordt gespeeld door Emily Watson, de actrice die sinds haar doorbraak in Breaking the Waves van iedere rol iets bijzonders maakt.

Stepmom

1998 | Drama

Verenigde Staten 1998. Drama van Chris Columbus. Met o.a. Julia Roberts, Susan Sarandon, Ed Harris, Jena Malone en Liam Aiken.

Wat een geluk hebben regisseur Columbus en zijn rij scriptdokters met de voor Stepmom beschikbare acteurs! Je zou het de filmmakers nauwelijks gunnen, zo dik krijg je de sentimentele boodschap van deze tearjerker op de boterham en zo hard worstelen de acteurs om niet in de stroop te zakken. Sarandon speelt de ex-echtgenoot van Luke (Harris), die moeite heeft met het stiefmoederschap dat Luke's nieuwe vriendin Isabel (Roberts) in haar schoot geworpen krijgt. Uiteraard gaan we van achterbakse nijd naar pure familieharmonie. En dat alles kost ons bijna tweeënhalf uur.

Saving Private Ryan

1998 | Oorlogsfilm, Drama, Actiefilm

Verenigde Staten 1998. Oorlogsfilm van Steven Spielberg. Met o.a. Tom Hanks, Tom Sizemore, Matt Damon, Edward Burns en Barry Pepper.

Omdat al zijn broers zijn gesneuveld in WO II mag soldaat Ryan naar huis. Capt. Miller (Hanks) gaat in Normandië naar hem op zoek om het goede nieuws te brengen. Met name de tweede scène, waarin de soldaten landen op het strand van Normandië, wordt door regisseur Spielberg zeer gruwelijk in beeld gebracht 'because I felt that the truth about what happened on Omaha Beach was long overdue'. De slachtpartij duurt ongeveer 25 minuten en ging de filmgeschiedenis in als een van de meest intense oorlogsscènes aller tijden. De film werd unaniem bejubeld en verdiende bakken met geld.

Return to Normandy

1998 | Documentaire, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1998. Documentaire van David Castell. Met o.a. Stephen Ambrose, Barney Oldfield, Tom Hanks, Dale Dye en C. Berry Savory.

Omdat al zijn broers zijn gesneuveld in WO II mag soldaat Ryan naar huis. Capt. Miller (Hanks) gaat in Normandië naar hem op zoek om het goede nieuws te brengen. Met name de tweede scène, waarin de soldaten landen op het strand van Normandië, wordt door regisseur Spielberg zeer gruwelijk in beeld gebracht 'because I felt that the truth about what happened on Omaha Beach was long overdue'. De slachtpartij duurt ongeveer 25 minuten en ging de filmgeschiedenis in als een van de meest intense oorlogsscènes aller tijden. De film werd unaniem bejubeld en verdiende bakken met geld.

The Making of Amistad

1997 | Documentaire

Verenigde Staten 1997. Documentaire van Christen Harty Schaefer. Met o.a. Steven Spielberg, Debbie Allen, Morgan Freeman, Djimon Hounsou en Matthew McConaughey.

Omdat al zijn broers zijn gesneuveld in WO II mag soldaat Ryan naar huis. Capt. Miller (Hanks) gaat in Normandië naar hem op zoek om het goede nieuws te brengen. Met name de tweede scène, waarin de soldaten landen op het strand van Normandië, wordt door regisseur Spielberg zeer gruwelijk in beeld gebracht 'because I felt that the truth about what happened on Omaha Beach was long overdue'. De slachtpartij duurt ongeveer 25 minuten en ging de filmgeschiedenis in als een van de meest intense oorlogsscènes aller tijden. De film werd unaniem bejubeld en verdiende bakken met geld.

The Lost World: Jurassic Park

1997 | Sciencefiction, Avonturenfilm, Horror, Actiefilm, Thriller

Verenigde Staten 1997. Sciencefiction van Steven Spielberg. Met o.a. Jeff Goldblum, Julianne Moore, Pete Postlethwaite, Arliss Howard en Richard Attenborough.

Aan het eind van de eerste Jurassic Park-film was het plan van excentrieke rijkaard John Hammond - een dierentuin op een eiland met door gentech in elkaar geknutselde dinosauriërs - gruwelijk in de soep gelopen. Maar Hammond wil het plan een tweede kans geven, en hij heeft nog wat prehistorische dieren rondlopen op een ander eiland. De dino's zien er beter uit dan in deel een, maar het script is matig. Ook regisseur Spielberg was niet zo tevreden over deze sequel. In 2001 werd een al even teleurstellend derde deel uitgebracht, maar in 2015 verscheen de alleraardigste reboot Jurassic World.

Seven Years in Tibet

1997 | Avonturenfilm, Drama, Biografie, Historische film

Verenigde Staten 1997. Avonturenfilm van Jean-Jacques Annaud. Met o.a. Brad Pitt, David Thewlis, Jamyang Jamtsho Wangchuk, BD Wong en Mako.

Prachtig gefotografeerd epos met een sterke Brad Pitt in de hoofdrol. In 1939 probeert de jonge Oostenrijker Heinrich Harrer als lid van een expeditie de Nanga Parbat te beklimmen. De poging loopt op niets uit en de bergbeklimmers komen door het uitbreken van WO II in een Brits krijgsgevangenenkamp terecht. Vijf jaar later ontsnapt Harrer met een vriend. Na veel ontberingen belandt hij in Tibet, waar hij de nog jonge, vriendelijke en nieuwsgierige Dalai Lama ontmoet. Tussen de twee ontstaat een bijzondere vriendschap. In hetzelfde jaar uitgebracht als Martin Scorsese's iets betere Kundun, ook over de jonge Dalai Lama. Gebaseerd op Harrers autobiografische boek.

Rosewood

1997 | Drama

Verenigde Staten 1997. Drama van John Singleton. Met o.a. Jon Voight, Ving Rhames, Don Cheadle, Bruce McGill en Loren Dean.

In 1923 werd het 'zwarte' dorp Rosewood, gelegen in Florida, tijdens een vierdaags beleg van de kaart geveegd door een woeste witte menigte uit een wit dorp. 70 tot 250 zwarte doden waren het gevolg, maar de gruwelijke episode werd meteen in de doofpot gestopt. Regisseur Singleton (Boyz 'n the hood) en zijn scenarist maken de verschrikkingen van de massamoord inzichtelijk door goede acteurs echte mensen te laten spelen. Wanneer een zwarte gevangene dichtbij Rosewood van zijn chain gang ontsnapt en een witte vrouw (Catherine Kellner) van het naburige Sumner zegt verkracht te zijn door een zwarte, gaat een gefrustreerde, racistische groep witten uit Sumner op pad voor wraak. Muziekleraar Sylvester Carrier (Cheadle) is de ware held van deze tragedie, en hij doet wat hij moet om te overleven. Opmerkelijk genoeg voegden de filmmakers de fictieve Mann (Rhames) hier aan toe, een combinatie van Hollywoodse Eastwood-personages en Shaft die ondanks zijn kracht verloren lijkt tussen al dat ultra-realisme.

Amistad

1997 | Historische film, Drama

Verenigde Staten 1997. Historische film van Steven Spielberg. Met o.a. Morgan Freeman, Anthony Hopkins, Djimon Hounsou, Matthew McConaughey en Nigel Hawthorne.

Ambitieus project, gebaseerd op een beroemde rechtszaak uit 1839 omtrent de legale status van een groep zwarte slaven die zichzelf aan boord van slavenschip de Amistad hadden bevrijd. De beelden van de slavernijterreur zijn aangrijpend, maar Spielberg lardeerde zijn epos wat al te rijkelijk met juridisch geharrewar. De impact wordt verder ondermijnd door de weeïge strijkmuziek die ieder dramatisch moment volledig dichtsaust. Maar het pleidooi van senator John Quincy Adams (Hop­kins) is indrukwekkend, als hij refereert aan Amerika's belangrijkste waarde: vrijheid.

Sleepers

1996 | Drama, Thriller, Misdaad

Verenigde Staten 1996. Drama van Barry Levinson. Met o.a. Kevin Bacon, Robert De Niro, Jason Patric, Billy Crudup en Ron Eldard.

In de jaren zestig belanden vier New Yorkse straatjongens in een tuchthuis na een onfortuinlijke misdaad. Vanwege hun lange detentietijd worden ze 'sleepers' genoemd. Maar van slapen komt het niet vaak vanwege het gruwelijke misbruik door enkele bewakers, onder wie Sean Nokes (Kevin Bacon). Vele jaren later krijgen de vier inmiddels volwassen mannen, gespeeld door Jason Patric, Billy Crudup, Ron Eldard en Brad Pitt, een mogelijkheid om wraak te nemen. De meeste grote sterren van Sleepers (onder wie ook Dustin Hoffman als verlopen advocaat en Robert De Niro als meinedige pastoor) komen pas in het tweede, 'volwassen' deel van het misdaaddrama voor. Gek genoeg hebben we dan al het beste en natuurlijkste acteerwerk achter de rug.

Sabrina

1995 | Romantische komedie

Verenigde Staten​/​​Duitsland 1995. Romantische komedie van Sydney Pollack. Met o.a. Julia Ormond, Harrison Ford, Greg Kinnear, John Wood en Nancy Marchand.

De dochter van de chauffeur van de stinkend rijke familie Larrabee wordt verliefd op playboy David Larrabee, woont een tijd in Parijs, komt terug als aantrekkelijke dame, en moet uiteindelijk kiezen tussen David en diens verantwoordelijke oudere broer Linus. In 1954 was Sabrina, naar een toneelstuk van Samuel A. Taylor, wél leuk, voornamelijk vanwege de hoofdrol van Audrey Hepburn en de ironische toon die het My Fair Lady-achtige sprookje wat stekeltjes gaf. Deze remake voegt er niets aan toe, sprankelt met Ormond veel minder in plaats van Hepburn en verwart liefdesgeluk met rijkdom.

Nixon

1995 | Biografie, Drama

Verenigde Staten 1995. Biografie van Oliver Stone. Met o.a. Anthony Hopkins, Joan Allen, Powers Boothe, Ed Harris en Bob Hoskins.

Hopkins is goed op dreef in dit fascinerende portret van Richard Nixon, de Amerikaanse president die na het Watergate schandaal in 1974 het veld moest ruimen. Regisseur Stone haalt de man niet gemakzuchtig onderuit, maar gaat op zoek naar Nixons tragiek. Van zijn moeizame jeugd als kind van strenge Quakers tot en met zijn politieke loopbaan die niet werd wat hij er misschien van verwachtte. Intrigerend is vooral de afgunst die Nixon lijkt te voelen voor John F. Kennedy. Allen, net als Hopkins genomineerd voor een Oscar, is goed als Pat, Nixons vrouw die geen greep krijgt op zijn duistere, zelfdestructieve kant.

Schindler's List

1993 | Oorlogsfilm, Drama, Biografie

Verenigde Staten 1993. Oorlogsfilm van Steven Spielberg. Met o.a. Liam Neeson, Ben Kingsley, Ralph Fiennes, Caroline Goodall en Embeth Davidtz.

Prachtfilm met treffende muziek, bekroond met zeven Oscars, naar de gelijknamige roman van Thomas Keneally. De Duitse zakenman Oskar Schindler (Neeson) is een nazi die denkt een slaatje te kunnen slaan uit de oorlog door in Krakau een potten- en pannenfabriek te openen. Als werknemers zijn immers goedkope, Joodse dwangarbeiders beschikbaar. Het is Schindler aanvankelijk alleen om het geld te doen, maar als hij getuige is van een zuivering in het getto komt hij tot inkeer. Uiteindelijk gebruikt hij zijn hele vermogen om meer dan duizend Joden te redden.

Jurassic Park

1993 | Sciencefiction, Avonturenfilm, Fantasy

Verenigde Staten 1993. Sciencefiction van Steven Spielberg. Met o.a. Sam Neill, Laura Dern, Jeff Goldblum, Richard Attenborough en Bob Peck.

In 1993 waren de special effects waarmee Steven Spielberg zijn dino's op het doek toverde nog ontzagwekkend, inmiddels zijn ze natuurlijk enigszins achterhaald. Gelukkig heeft Jurassic Park meer te bieden: een goed script, sterke acteurs en precies voldoende humor. Een rijke zonderling heeft fossiel dino-DNA in kikkerdril laten injecteren, en zo levende brachiosaurussen en triceratops gekweekt. En dino's met enorme tanden. Ze ontsnappen allemaal als tijdens een storm de stroom uitvalt. Rennen! Twee vervolgfilms waren veel minder leuk, net als de nieuwe trilogie die begon met Jurassic World (2015).

Home Alone 2: Lost in New York

1992 | Komedie, Familiefilm, Drama

Verenigde Staten 1992. Komedie van Chris Columbus. Met o.a. Macaulay Culkin, Joe Pesci, Daniel Stern, Catherine O'Hara en John Heard.

In dit vervolg op de megahit Home Alone herhalen regisseur Columbus, scenarist John Hughes en de cast merkwaardig genoeg bijna alles uit het origineel. De mensen stonken voor zo'n 200 miljoen dollar in deze commerciële val. Dit keer zet het vroegwijze ventje Kevin (Culkin) zijn dievenvallen niet thuis, maar in New York. Domme criminelen Harry (Pesci) en Marv (Stern) zijn opnieuw de dupe van Kevins agressie. Zelfs na van hem rotsblokken op de kop te hebben gehad staan de dieven nog op, als in een cartoon. Maar Home Alone 2 is geen cartoon en daarom niet grappig, maar waarschijnlijk toch aantrekkelijk voor kinderen.

Far and Away

1992 | Romantiek, Avonturenfilm, Drama

Verenigde Staten 1992. Romantiek van Ron Howard. Met o.a. Tom Cruise, Nicole Kidman, Thomas Gibson, Barbara Babcock en Robert Prosky.

Avonturenfilm rond de Oklahoma Land Rush, eind negentiende eeuw. Tijdens een opstand van Ierse boeren vlucht een arme boerenzoon samen met de recalcitrante en verwende dochter van zijn landheer naar Amerika. Ze beleven vele avonturen, in een haat-liefdeverhouding aan elkaar gekoppeld door geldgebrek, zonder nader tot elkaar te komen. Het verhaal heeft niet al te veel om het lijf, maar dit betreft dan ook een vehikel voor de jonggehuwden Cruise en Kidman. De climax, de letterlijke race om een stukje land in Oklahoma te bemachtigen, is (gedraaid op het superieure 70 mm filmmateriaal) evengoed ronduit spectaculair.

JFK

1991 | Thriller, Historische film, Drama

Verenigde Staten​/​​Frankrijk 1991. Thriller van Oliver Stone. Met o.a. Kevin Costner, Gary Oldman, Tommy Lee Jones, Kevin Bacon en Michael Rooker.

Visueel meeslepende thriller over de moord op president Kennedy. Regisseur Oliver Stone, nooit te beroerd om een steen in een vijver te gooien, ontvouwde in zijn film een complottheorie die voor het eerst werd uiteengezet in het boek On the trail of the assassins van officier van justitie Jim Garrison: Kennedy's dood zou het werk zijn geweest van het militair-industrieel complex. Betrokkenen die zijn versie niet accepteren zullen moeten wachten tot het jaar 2029, wanneer alle geheime dossiers worden geopend. JFK: Het verhaal dat nooit ophoudt, zoals de volledige Nederlandse titel luidde, werd onderscheiden met Oscars voor de beste montage en beste fotografie.

Hook

1991 | Familiefilm, Fantasy, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1991. Familiefilm van Steven Spielberg. Met o.a. Robin Williams, Dustin Hoffman, Julia Roberts, Bob Hoskins en Maggie Smith.

Spielbergs boodschap in Hook is: vergeet alsjeblieft niet dat je ooit kind bent geweest. Zakenman Peter Banning (Williams) is vergeten dat hij ooit de magische Peter Pan was. Nu Peters kinderen zijn ontvoerd door kapitein Hook (Hoffman) moet hij eerst zijn oude leven oprakelen. Het lichtelfje Tinkerbell (Roberts) komt hem daarbij helpen, en dan gaat de reis naar Neverland. Als iemand nog weet hoe het is om kind te zijn is het Williams wel, en hij is dan ook het beste punt van Hook. Maar Neverland is foeilelijk ontworpen, en Spielberg blijkt helaas niets nieuws te kunnen doen met het fantasievolle toneelstuk van J.M. Barrie.

Stanley & Iris

1990 | Romantisch drama

Verenigde Staten 1990. Romantisch drama van Martin Ritt. Met o.a. Robert De Niro, Harley Cross, Jane Fonda, Jamey Sheridan en Martha Plimpton.

Stanley is een kok in een grote bakkerij, en analfabeet. In dezelfde bakkerij werkt Iris, een weduwe die nog steeds om haar man treurt en moeder is van twee kinderen. In haar onschuld verraadt Iris Stanley, die wordt ontslagen omdat hij niet lezen kan. Iris voelt zich schuldig en biedt Stanley aan hem te onderwijzen. Tijdens de lessen aan de keukentafel ontwikkelt zich een warme vriendschap. De film heeft zijn tekortkomingen, zoals een aantal overbodig dramatische subplots, maar de voortreffelijke acteerprestaties van De Niro en Fonda maken van Stanley & Iris een ontroerende film over eenvoudige mensen en hun liefde voor elkaar.

Presumed Innocent

1990 | Thriller, Drama

Verenigde Staten 1990. Thriller van Alan J. Pakula. Met o.a. Harrison Ford, Brian Dennehy, Raul Julia, Bonnie Bedelia en Paul Winfield.

Nadat zijn minnares (Scacchi) verkracht en vermoord aangetroffen wordt krijgt officier van Justitie Sabich (Ford) van zijn baas (Dennehy) de opdracht om de zaak te onderzoeken, omdat hij 'de enige betrouwbare man' is. Maar, o jee, al het bewijsmateriaal wijst in Sabich' richting, dus gaandeweg wordt hijzelf de hoofdverdachte. Bovendien is zijn vrouw (Bedelia) not amused over zijn vreemdgaan. Broeierige karakterthriller met sterk acteerwerk van Ford, Scacchi, Dennehy en Bedelia, goochelt met ieders angst om ten onrechte schuldig te worden bevonden. Regisseur Pakula schreef het subtiele script samen met Frank Pierson (Dog Day Afternoon).

Home Alone

1990 | Komedie, Familiefilm, Drama

Verenigde Staten 1990. Komedie van Chris Columbus. Met o.a. Macaulay Culkin, Joe Pesci, Daniel Stern, John Heard en Roberts Blossom.

De eerste aflevering van Home Alone (over een achtjarige jongen die zijn huis verdedigt tegen stuntelende inbrekers wanneer papa en mama weg zijn) was de grootste kaskraker van 1990 en betekende de doorbraak van de toen tienjarige Macaulay Culkin, die al vanaf z’n vierde acteerde. Pijlsnel werd hij een van Hollywoods best betaalde acteurs. Hoe krankzinnig die situatie ook was, het getuigt van zakelijk instinct van Culkin, (of eigenlijk van zijn ouders) om meteen maar zoveel mogelijk dollars te toucheren. Het is immers niet gezegd dat een kleine ster ook een grote ster zal worden. In 1992 was er nog geen vuiltje aan de lucht. Toen maakte regisseur Columbus, met ongeveer dezelfde cast, Home Alone 2.

Indiana Jones and the Last Crusade

1989 | Avonturenfilm, Actiefilm, Familiefilm

Verenigde Staten 1989. Avonturenfilm van Steven Spielberg. Met o.a. Harrison Ford, Sean Connery, Denholm Elliott, Alison Doody en John Rhys-Davies.

In deel 3 van Spielbergs succesvolle reeks over de energieke archeoloog-avonturier komt Indiana Jones opnieuw in conflict met de nazi’s, die menen de locatie van de Heilige Graal te hebben ontdekt. Ditmaal gaat zijn vader (Sean Connery in degelijk tweed) mee op pad. Die zorgt voor extra stress én veel vrolijkheid in deze razende actiefilm met religieuze trekken. Dankzij de proloog met de vroeggestorven River Phoenix als de jonge Indy weten we hoe onze held aan zijn hoed, het litteken op zijn kin en zijn fobie voor slangen komt.

Born on the Fourth of July

1989 | Oorlogsfilm, Drama, Biografie

Verenigde Staten 1989. Oorlogsfilm van Oliver Stone. Met o.a. Tom Cruise, Kyra Sedgwick, Raymond J. Barry, Jerry Levine en Frank Whaley.

Regisseur Stone baseerde het tweede deel van zijn drieluik (Platoon, Heaven & Earth) over de Vietnamoorlog op de autobiografie van Ron Kovic, die mentaal en fysiek gebroken uit de strijd terugkeerde en actief werd in de anti-oorlogbeweging. Dappere onderneming van Cruise, die overtuigt als naïeve idealist, die diep verbitterd raakt en eindigt als energieke activist. Net als veel films van Stone aan de bombastische kant, maar bovenal een trefzeker verwoorde boodschap over de verstrekkende gevolgen van de oorlog voor de Amerikaanse samenleving.

Always

1989 | Fantasy, Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1989. Fantasy van Steven Spielberg. Met o.a. Richard Dreyfuss, Holly Hunter, Brad Johnson, John Goodman en Audrey Hepburn.

Remake van Victor Flemings A Guy Named Joe (1943), een fantasyfilm over de omgekomen piloot Pete die als onzichtbare spirituele gids van een jongere collega (Brad Johnson) naar de aarde terugkeert. Richard Dreyfuss - de ideale Pete in Spielbergs ogen - bleek meer dan bereid om die rol voor zijn rekening te nemen, Holly Hunter toonde zich een perfecte weduwe, en Audrey Hepburn liet zich strikken voor de rol van Hap (haar zwanenzang). De film bleek echter geen succes. De kritiek was wisselend en het publiek liet het afweten.

The Accidental Tourist

1988 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1988. Drama van Lawrence Kasdan. Met o.a. William Hurt, Kathleen Turner, Geena Davis, Amy Wright en Bill Pullman.

Hurt speelt op uitstekende wijze een man die gebroken is door de dood van zijn zoon en alleen uit zijn schulp komt als hij een uitgekookte, agressieve jonge vrouw (Davis), die in een dierenpension werkt, ontmoet, en die niet minder zijn type kon zijn. Deze goed in elkaar gezette, zeer trouwe bewerking van de gelijknamige roman van Anne Tyler (dat in ons taalgebied als De Toevallige Toerist is verschenen) neemt er de tijd voor en kan te traag en actieloos zijn voor sommige kijkers, maar heeft veel te bieden voor degenen die zijn kwaliteiten kunnen waarderen. Het scenario is van regisseur Kasdan en Frank Galati.

The Witches of Eastwick

1987 | Komedie, Romantiek, Fantasy

Verenigde Staten 1987. Komedie van George Miller. Met o.a. Jack Nicholson, Cher, Susan Sarandon, Michelle Pfeiffer en Veronica Cartwright.

Drie jonge vrouwen in Eastwick, een rustig plaatsje waar werkelijk geen enkele leuke man rondloopt, mijmeren op een avond over de ideale vent. Dan klinkt er een donderslag, en de volgende dag komt er een intrigerende vreemdeling in de stad wonen, genaamd Daryl Van Horne. Hij lijkt aanvankelijk niet erg op de man van hun dromen, maar heeft onvermoede kwaliteiten. Geslaagde komedie, met leuke rollen voor Cher, Sarandon en Pfeiffer. Maar de show wordt gestolen door Nicholson als vadsige, maar toch onweerstaanbare duivel. Gebaseerd op een roman van John Updike.

Empire of the Sun

1987 | Oorlogsfilm, Avonturenfilm, Biografie, Drama

Verenigde Staten 1987. Oorlogsfilm van Steven Spielberg. Met o.a. Christian Bale, John Malkovich, Joe Pantoliano, Miranda Richardson en Nigel Havers.

Ambitieuze film vol indrukwekkende beelden verhaalt van een Brits jongetje dat een beschermd leventje heeft geleid in Shanghai, van zijn ouders wordt gescheiden en voor zichzelf moet opkomen als Japan aan het begin van WO II China binnentrekt. Het gegeven wordt door Spielberg bijna bombastisch in beeld gebracht, geholpen door de muziek van zijn vaste componist John Williams. Tom Stoppard maakte een bewerking van de autobiografische roman van J.G. Ballard, die trouwens aan het begin van de film even te zien is in Beefeater-kostuum tijdens een partyscène. Camerawerk van Allen Daviau.

SpaceCamp

1986 | Sciencefiction, Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1986. Sciencefiction van Harry Winer. Met o.a. Kate Capshaw, Lea Thompson, Kelly Preston, Larry B. Scott en Tom Skerritt.

In een trainingskamp voor jongens die astronaut willen worden wordt een groepje dwarse kinderen naar de ruimte gelanceerd door toedoen van een speelse robot. Nu moeten ze wel als team samenwerken om de shuttle veilig terug te doen keren. Het verhaal is bij vlagen spannend maar het merendeel van de wendingen is erg gezocht en zeer ongeloofwaardig. De beelden bestaan uit een verwarrend mengsel van goede special effects en nogal povere filmopnames van echte space shuttle-lanceringen.

Emma's War

1986 | Oorlogsfilm, Drama

Australië 1986. Oorlogsfilm van Clytie Jessop. Met o.a. Lee Remick, Miranda Otto, Bridey Lee, Terence Donovan en Mark Lee.

Het verhaal speelt in 1942 rond de 14-jarige Emma (Otto). De gebeurtenissen worden dramatisch als vader Donovan als soldaat naar Nieuw-Guinea wordt gezonden en moeder Remick na een Japanse duikbootaanval de stad verlaat. Emma moet naar een andere school en krijgt problemen. Moeder raakt aan de alcohol en vader komt thuis. Jessops debuut is goed, maar niet altijd even boeiend. Ze schreef zelf het scenario, samen met echtgenoot Peter Smalley, en produceerde de film samen met Andrena Finlay.

Amazing Stories: The Mission

1986 | Fantasy

Verenigde Staten 1986. Fantasy van Steven Spielberg. Met o.a. Kevin Costner, J.J. Cohen, John Philbin, Casey Siemaszko en Kiefer Sutherland.

Ondanks alle voorzorgsmaatregelen voor de 24e onheilsvlucht, na 23 geslaagde missies, lijkt het onmogelijk het noodlot te ontlopen. Captain Costner's bommenwerper wordt geraakt door wrakstukken van een door hen neergeschoten vijandig vliegtuig. Veel schade is er niet, enkel aan de onderkant. De schutter Siemaszko, de mascotte van de bemanning, zit opgesloten in de koepel in de buik van het toestel en het landingsgestel is stuk, zodat hij bij landing onmogelijk gespaard kan blijven. Maar de schutter is een tekenaar. Spannend en tegelijk luchtig, het kenmerk van de Spielberg uit die tijd, die hier zijn kapitein voor het dilemma plaatst wie hij moet redden: de hele bemanning of de schutter, die voor de bijgelovige crew een geluksbrenger is. Costner en Sutherland zijn uitstekend in deze vroege rollen. Geschreven door Menno Meyjes naar een verhaal van Spielberg. Camerawerk van John McPherson. Pilotaflevering van de tv-serie AMAZING STORIES.

Amazing Stories: Ghost Train

1985 | Fantasy

Verenigde Staten 1985. Fantasy van Steven Spielberg. Met o.a. Robert Blossems, Scott Paulin, Gail Edwards, Lukas Haas en Renny Roker.

75 jaar geleden, toen hij zo oud was als zijn kleinzoon Haas nu, viel opa Blossoms op de treinrails in slaap, met als gevolg dat de Highball Express ontspoorde. Niemand overleefde de ramp. Nu hebben de ouders van Haas een huis gekocht dat is gebouwd op de plaats waar destijds het ongeval plaatsvond. Blossoms is ervan overtuigd dat de trein hem zal komen halen. Ontroerend, verrassend, hartverwarmend en mysterieus. Goede sfeerschepping en uitstekend spel maken van deze aflevering een juweeltje van een spookverhaal, en wie vlug kijkt zal Barrymore en Irving herkennen als treinpassagiers. Frank Deese paste het verhaal van Spielberg aan, humoristisch en met een gezond vleugje sentiment. Allen Daviau hanteerde de camera.

Amazing Stories

1985 | Fantasy, Sciencefiction, Horror, Thriller

Verenigde Staten 1985. Fantasy van Robert Zemeckis, W. Dear en Steven Spielberg. Met o.a. Scott Coffey, Tom Harrison, Kevin Costner, Casey Siemaszko en Bronson Pinchot.

In de periode 1985-87 bracht Steven Spielberg deze ambitieuze tv-serie op het kleine scherm; hij liet daarin bekende en minder bekende regisseurs een fantastisch verhaal vertellen. Deze korte films van uiteenlopende lengte werden in volledige artistieke vrijheid gemaakt door de cineasten in kwestie, waardoor elke aflevering een andere stijl meekreeg. Hieraan is zowel de kwalitatieve waarde als het publieke fiasco van de reeks te wijten. Toch werden 45 episodes uitgezonden. De productievoorwaarden zijn duidelijk beperkter dan men bij Spielberg gewend is. Weinig locaties, minimale cast, geen sub- plots. Drie van deze korte films werden gebundeld en in Europa in de zalen getoond als Steven Spielberg`s AMAZING STORIES: de pilootaflevering THE MISSION (1985), MUMMY DADDY (1985) en GO TO THE HEAD OF THE CLASS (1986). Deze drie werden tevens samen uitgebracht op een video van 109m. Verdere afleveringen zijn te vinden op zes videobanden van elk ca. 70m. De tune van de reeks werd gecomponeerd door John Williams.

The River

1984 | Drama

Verenigde Staten 1984. Drama van Mark Rydell. Met o.a. Mel Gibson, Sissy Spacek, Shane Bailey, Becky Jo Lynch en Scott Glenn.

Een Amerikaans plattelandsdrama over de boerenfamilie Garvey, die zowel een zware strijd tegen het natuurgeweld (een snelstromende rivier) moet leveren als tegen de grote, keiharde zakenwereld om hun vrijheid en karige bestaan te handhaven, die ze al generaties lang putten uit hun stukje grond in de staat Tennessee. Mooie plaatjes van Vilmos Zsigmond maar Gibson kan, in tegenstelling tot Spacek, niet uit de voeten met het genre.

Indiana Jones and the Temple of Doom

1984 | Avonturenfilm, Familiefilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1984. Avonturenfilm van Steven Spielberg. Met o.a. Harrison Ford, Kate Capshaw, Ke Huy Quan, Amrish Puri en Roshan Seth.

In deze tweede film over de avontuurlijk ingestelde archeoloog Indiana Jones moet hij op zoek naar gestolen kunstvoorwerpen en verdwenen kinderen in bergachtig Noord-India. Hij komt op het spoor van een allerakeligste cultus, die zich bezighoudt met roof, slavernij en zwarte magie. The Temple of Doom is uiterst spannend, maar absoluut ongeschikt voor te jonge kijkers (vanwege een gruwelijke mensenofferscène) of voor mensen die bang zijn voor kriebelbeestjes. Regisseur Spielberg beleefde weinig plezier aan het draaien van de film, maar leefde naderhand nog lang en gelukkig met actrice Kate Capshaw.

Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi

1983 | Sciencefiction, Fantasy, Avonturenfilm, Actiefilm, Familiefilm

Verenigde Staten 1983. Sciencefiction van Richard Marquand. Met o.a. Mark Hamill, Carrie Fisher, Harrison Ford, David Prowse en Warwick Davis.

Nadat het keizerrijk keihard heeft teruggeslagen in het tweede deel van de oorspronkelijke Star Wars-trilogie zal Luke Skywalker (Hamill) in dit derde deel de confrontatie met de gevreesde Darth Vader aan moeten gaan. Maar dan blijkt dat al het voorafgaande onderdeel was van een plan van de in-slechte keizer. Een van de mindere afleveringen van de sage, met als hoogtepunt de confrontatie tussen Goed en Kwaad en als dieptepunt de strijd tussen een legioen elitesoldaten en een met stenen en stokken gewapend leger teddyberen. De film kreeg een Oscar voor de - zeker voor die tijd - prachtige special effects.

Jaws 3-D

1983 | Horror, Thriller

Verenigde Staten 1983. Horror van Joe Alves. Met o.a. Dennis Quaid, Bess Armstrong, Simon MacCorkindale, Louis Gossett jr en John Putch.

Tijdens de futloze revival die de 3D-film begin jaren tachtig maakte (getuige onder andere Amityville 3-D en Friday the 13th 3-D) kregen we de tweede sequel van Jaws: Jaws 3-D. Onder het mom 'The third dimension is terror' had deze horrorfilm ondertussen helemaal niks meer te maken met Spielbergs briljante klassieker. Deze keer was er een monsterlijk grote haai terecht gekomen in een attractiepark. Hoe en waarom maakte niet uit, het was in 1983 met de roodgroene brilletjes op lachen om de nephaaien en afgebeten lichaamsdelen die in je popcorn belandden. Nu, voor de buis met de borrelnoten, lijkt de film minder indrukwekkend tot zielig.

Yes, Giorgio

1982 | Romantiek, Komedie, Experimenteel

Verenigde Staten 1982. Romantiek van Franklin J. Schaffner. Met o.a. Luciano Pavarotti, Kathryn Harrold, Eddie Albert, Paolo Borboni en James Hong.

De opera-vedette Pavarotti speelt in deze z.g. romantische komedie... een opera-vedette die een onafhankelijk ingestelde vrouwelijke dokter het hof maakt tijdens een Amerikaanse toernee. Hier krijgt de term 'oude stijl' een slechte bijklank. Een optreden van karakteracteurs als Mischa Auer en Herman Bing zou het geheel nog verteerbaar hebben kunnen maken. Alleen het zingen van Pavarotti is goed. Scenario van Norman Steinberg. Camerawerk van Fred J. Koenekamp.

Monsignor

1982 | Drama

Verenigde Staten 1982. Drama van Frank Perry. Met o.a. Christopher Reeve, Geneviève Bujold, Fernando Rey, Jason Miller en Joseph Cortese.

Aalmoezenier Reeve wordt tijdens WO II in het Vaticaan ontboden omdat hij zich te actief met de oorlog bemoeit. Daar wordt hij belast met de reorganisatie van de kerkelijke financiën, die in niet geringe mate aan de mafia gelieerd zijn; hij wordt tot kardinaal benoemd. Een clichématige en saaie film, waarin veel te veel wordt gepraat. Scenario van A. Polonsky en M. Maves. Camerawerk van Billy Williams.

Giorgio Yes

1982 |

Verenigde Staten 1982. Franklin J. Schaffner. Met o.a. James Hong, Luciano Pavarotti, Beulah Quo, Paola Borboni en Kathryn Harrold.

Aalmoezenier Reeve wordt tijdens WO II in het Vaticaan ontboden omdat hij zich te actief met de oorlog bemoeit. Daar wordt hij belast met de reorganisatie van de kerkelijke financiën, die in niet geringe mate aan de mafia gelieerd zijn; hij wordt tot kardinaal benoemd. Een clichématige en saaie film, waarin veel te veel wordt gepraat. Scenario van A. Polonsky en M. Maves. Camerawerk van Billy Williams.

E.T.: The Extra-Terrestrial

1982 | Sciencefiction, Drama, Jeugdfilm, Avonturenfilm, Familiefilm, Fantasy

Verenigde Staten 1982. Sciencefiction van Steven Spielberg. Met o.a. Henry Thomas, Drew Barrymore, Dee Wallace, Peter Coyote en Robert MacNaughton.

Grootste kassucces uit de filmgeschiedenis - totdat Titanic het record brak - is een even komisch als meeslepend sprookje. Een jongetje neemt een bibberig, verdwaald buitenaards wezen in huis, maar moet het verbergen voor onbegrijpende volwassenen. Spielbergs lofzang op de kinderlijke onschuld en hang naar avontuur bezorgt zelfs de meest sceptische kijker een brok in de keel. Tot veler verontwaardiging werd Spielberg bij de Oscars gepasseerd - ten faveure van Richard Attenboroughs Gandhi - maar er gingen wel prijzen naar Spielbergs vaste componist John Williams en naar de disciplines geluid en visuele effecten.

Raiders of the Lost Ark

1981 | Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1981. Avonturenfilm van Steven Spielberg. Met o.a. Harrison Ford, Karen Allen, Wolf Kahler, Paul Freeman en John Rhys-Davies.

Nog nauwelijks verouderde ode aan de avonturenfilms waar de jonge Steven Spielberg op zaterdagmiddag naar placht te kijken. Waarin de heldhaftige archeoloog Indiana 'Indy' Jones het aan de stok krijgt met een onbetrouwbare rivaal, die in opdracht van Hitler op zoek is naar de mythische Ark des Verbonds, een historisch relikwie dat magische krachten heet te bezitten. Dus moet Indy afwisselend ingenieuze dodelijke vallen in ruïnes, griezelige fauna en akelige nazi's ontwijken. Spannend en grappig, een absoluut hoogtepunt in het sympathieke genre. Beter dan de drie vervolgfilms.

Heartbeeps

1981 | Komedie, Sciencefiction

Verenigde Staten 1981. Komedie van Allan Arkush. Met o.a. Andy Kaufman, Bernadette Peters, Randy Quaid, Kenneth McMillan en Melanie Mayron.

Kaufman speelt een huishoudrobot genaamd Val in de toekomst van 1995. Val vindt de robotliefde met Aqua (Peters), een vrouwelijke huishoudrobot. Samen vluchten zij uit de slavernij, adopteren een klein robotje en komen een komedierobot tegen. Heartbeeps blijft steken op C-3PO/R2D2-niveau, maar de kans om Kaufman - hoewel nauwelijks grappig en nauwelijks herkenbaar onder de Oscargenomineerde make-up - aan het werk te zien is het kijken naar deze geflopte maffe kinderfilm waard. (IdH/VPRO Gids)

Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back

1980 | Sciencefiction, Avonturenfilm, Fantasy, Actiefilm

Verenigde Staten 1980. Sciencefiction van Irvin Kershner. Met o.a. Mark Hamill, Harrison Ford, Carrie Fisher, David Prowse en Alec Guinness.

Dit fantastische vervolg op de eerste Star Wars-film slaagt erin het origineel te overtreffen. De personages zijn verder uitgewerkt, de speciale effecten (waarvoor een Oscar) zijn, zeker voor 1980, werkelijk duizelingwekkend en de film heeft een niet te stuiten vaart en is vol avontuur en opwinding. In dit deel wordt Luke Skywalker verder getraind door de groene, rimpelige, puntorige Jedi-meester Yoda, terwijl Han Solo en kornuiten in een guerrilla-oorlog met het perfide imperium zijn verwikkeld. Uiteindelijk komt Luke tijdens een confrontatie met de boosaardige Darth Vader tot een schokkende ontdekking.

Dracula

1979 | Horror, Romantiek

Verenigde Staten 1979. Horror van John Badham. Met o.a. Frank Langella, Laurence Olivier, Donald Pleasence, Kate Nelligan en Trevor Eve.

Mistige versie van Bram Stoker's klassieker met in de titelrol Frank Langella, die de rol eerder al met veel succes vertolkte op de Broadway-planken. De modieuze horroreffecten en misplaatste veranderingen aan het origineel zijn niet echt geslaagd te noemen, maar Langella sleept de kijker er doorheen. Gefilmd in Engeland. Het scenario is van Hamilton Deane. Het camerawerk is van Gilbert Taylor.

1941

1979 | Komedie, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1979. Komedie van Steven Spielberg. Met o.a. Christopher Lee, Dan Aykroyd, John Belushi, Ned Beatty en Treat Williams.

Een giganteske komedie uit de filmschool met het credo 'groter is leuker'. Enkele voortreffelijke fragmenten en verbluffende speciale effecten in dit vrijblijvende verhaal over oorlogspaniek onder Californiërs na de aanval op Pearl Harbour. De film is echter te veel van het goede. Voor tv- uitzendingen bestaat een versie die 26m langer is.

The Star Wars Holiday Special

1978 | Sciencefiction, Animatie, Avonturenfilm, Familiefilm

Verenigde Staten 1978. Sciencefiction van Steve Binder. Met o.a. Mark Hamill, Carrie Fisher, Harrison Ford, Peter Mayhew en Mickey Morton.

VV.

The Fury

1978 | Thriller, Misdaad, Horror, Sciencefiction

Verenigde Staten 1978. Thriller van Brian De Palma. Met o.a. Kirk Douglas, John Cassavetes, Carrie Sondgress, Amy Irving en Fiona Lewis.

Chique gemaakte rommel over een jonge vrouw met psychokinetische krachten en Douglas' wanhopige pogingen om te voorkomen dat zijn zoon, die dezelfde gave heeft, wordt gebruikt - of ten onder gaat. Bloedig en gewelddadig, een uitstekende lakmoestest voor hen die de vorm belangrijker vinden dan de inhoud. Debuut voor Daryl Hannah en wie goed oplet herkent James Belushi als een buitenaards wezen. John Farris schreef het scenario naar zijn eigen boek.

Superman

1978 | Sciencefiction, Actiefilm, Avonturenfilm, Fantasy

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1978. Sciencefiction van Richard Donner. Met o.a. Christopher Reeve, Margot Kidder, Gene Hackman, Marlon Brando en Ned Beatty.

Eerste van een hele serie Superman-films is met een aanstekelijke mengeling van grootse special effects en zelfrelativering nog altijd de leukste van de vier. Superbaby wordt door zijn vader Jor-El (Brando, die naar verluidt drie miljoen dollar betaald kreeg voor deze rol van een paar minuten) vanaf planeet Krypton naar de aarde gestuurd, groeit daar op om uiteindelijk als Superman een hele serie calamiteiten te helpen verhinderen. Grote verrassing destijds was hoofdrolspeler Christopher Reeve, die met zijn open gezicht en gespierde lichaam perfect voor de rol werd geacht. Gene Hackman is een grandioze Luthor.

Jaws 2

1978 | Thriller, Horror, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1978. Thriller van Jeannot Szwarc. Met o.a. Roy Scheider, Lorraine Gary, Murray Hamilton, Joseph Mascolo en Jeffrey Kramer.

Toen Steven Spielberg in 1975 met zijn tweede film Jaws groots doorbrak, lanceerde hij niet alleen zijn eigen naam maar ook het fenomeen blockbuster. In dit vervolg keren enkele acteurs terug: Roy Scheider als politiechef Brody, Lorraine Gary als bezorgde echtgenote, en Murray Hamilton in de rol van burgemeester die niet wil luisteren als iemand 'Shark!' schreeuwt. Ook de voor de eerste score met een Oscar onderscheiden componist John Williams is weer van de partij. Niet zo goed als het origineel maar er zijn veel onbeschaamdere vervolgen en rip-offs gemaakt.

Star Wars - Episode IV: A New Hope

1977 | Sciencefiction, Avonturenfilm, Fantasy

Verenigde Staten 1977. Sciencefiction van George Lucas. Met o.a. Mark Hamill, Harrison Ford, Carrie Fisher, Peter Cushing en Alec Guinness.

Regisseur/scenarist Lucas kreeg zijn Star Wars bijna niet van de grond. De filmmaatschappij verwachtte dat zo'n film zou floppen. Dat viel erg mee. Star Wars IV leverde alleen in de VS al een dikke 460 miljoen dollar op. Er kwamen acht vervolgfilms, een aantal series, talloze boeken, speelgoed en nog veel meer, allemaal zeer lucratief. Ook de culturele invloed is niet te onderschatten. Bijna iedereen weet wat The Force is, kent Darth Vader en weet hoe een lightsaber klinkt. En ten slotte is A New Hope ook nog een aardige sf-film.

Close Encounters of the Third Kind

1977 | Sciencefiction, Drama

Verenigde Staten 1977. Sciencefiction van Steven Spielberg. Met o.a. Richard Dreyfuss, François Truffaut, Teri Garr, Melinda Dillon en Bob Balaban.

Arbeider Roy Neary (Dreyfuss) ziet op een avond vreemde lichtsignalen in de lucht en gaat zich daarna, tot ontsteltenis van zijn gezin, steeds vreemder gedragen. Klassieke sf-film waarin Spielberg afrekent met het slechte imago van buitenaardse wezens en special effects-man Douglas Trumbull laat zien dat buitenaardsen zich niet verplaatsen in metalen schotels maar met sprookjesachtige lichtverschijnselen. Een van Spielbergs meest persoonlijke films. Zeer fraaie opbouw. Een vijftonig melodietje uit de soundtrack blijft nog jarenlang hangen.

Black Sunday

1977 | Muziek, Thriller, Actiefilm, Drama

Verenigde Staten 1977. Muziek van John Frankenheimer. Met o.a. Robert Shaw, Bruce Dern, Marthe Keller, Fritz Weaver en Steven Keats.

Een internationale terroristische bende is van plan de wedstrijd om de football-trofee (de Super Bowl) op te blazen en roept de hulp in van een voormalige krijgsgevangene uit de Vietnamoorlog (Dern), die het luchtschip van waaruit de tv- opnamen voor de wedstrijd gemaakt worden, bestuurt. Een glansrol van Dern.

The Missouri Breaks

1976 | Western

Verenigde Staten 1976. Western van Arthur Penn. Met o.a. Marlon Brando, Jack Nicholson, Kathleen Lloyd, Randy Quaid en Frederick Forrest.

Montana omstreeks 1880. Als Tom Logan (Nicholson), de leider van een agressieve bende paardendieven, een ranch koopt om als uitvalsbasis voor zijn activiteiten te gebruiken huurt een van zijn buren de excentrieke huurmoordenaar Lee Clayton (Brando) in om af te rekenen met de dieven. Schitterende anti-western die traag, maar fascinerend verloopt. Niet iedereen waardeerde het bizarre personage van Brando, of de abrupte overgangen tussen humor en ernst. The Missouri Breaks flopte jammerlijk en Penn (Bonnie and Clyde, Little Big Man) maakte daarna vijf jaar geen film.

Midway

1976 | Oorlogsfilm, Drama, Historische film

Verenigde Staten 1976. Oorlogsfilm van Jack Smight. Met o.a. Charlton Heston, Henry Fonda, James Coburn, Toshirô Mifune en Glenn Ford.

Fraai epos met all-star cast over de Slag bij Midway in 1942. Smight belicht het verhaal van de Amerikaanse en Japanse kant en maakt daarbij gretig gebruik van documentaires, nieuwsbeelden en Amerikaanse films als Thirty Seconds over Tokyo (1944) en Tora! Tora! Tora! (1970). De film is interessant als historisch document, al zullen WO II-kenners zich ongetwijfeld storen aan het naoorlogse materieel dat door Smight en zijn adviseurs werd ingezet. Het romantische plot rond Tom, de zoon van captain Matthew Garth (Heston) en een Japans meisje doet nogal geforceerd aan.

Family Plot

1976 | Thriller

Verenigde Staten 1976. Thriller van Alfred Hitchcock. Met o.a. Barbara Harris, Bruce Dern, Karen Black, William Devane en Ed Lauter.

Family Plot begint lekker mysterieus. Nep-medium Blanche wordt door een rijke, oude dame ingehuurd om dier ter adoptie afgestane neefje te vinden. De dame heeft gewetenswroeging gekregen en wil het verdwenen familielid opnemen in haar testament. Blanche wordt bijgestaan door haar vriendje en taxichauffeur George die in zijn vrije tijd detective speelt. Ondertussen ontvoert een ander stel met succes rijke mensen, die in ruil voor bijzondere juwelen hun vrijheid terugkrijgen. Als de paden en de verhalen van beide koppels elkaar kruisen, verdwijnt het mysterie en ontstaat een onderhoudende thriller. Hitchcocks laatste film mist echter de huiveringwekkende spanning die zo kenmerkend is voor zijn werk.

The Eiger Sanction

1975 | Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten 1975. Thriller van Clint Eastwood. Met o.a. Clint Eastwood, George Kennedy, Vonetta McGee, Jack Cassidy en Thayer David.

Kunstkenner professor Hemlock (Eastwood) vult zijn salaris aan door als huurmoordenaar te werken voor een speciale sectie van de Amerikaanse geheime dienst. Ditmaal wordt hem gevraagd om een dubbelspion uit de weg te ruimen. Enige probleem is dat diens identiteit onbekend is. Wel weet men dat hij of zij deel uitmaakt van een expeditie die de noordwand van de Eiger gaat beklimmen. Hemlock moet zich bij deze groep mensen aansluiten. Het rammelende script wordt ruimschoots gecompenseerd door de adembenemende opnamen van het beklimmen van de berg. Acteerprestaties zijn even onderkoeld als de sneeuw.

Jaws

1975 | Horror, Thriller

Verenigde Staten 1975. Horror van Steven Spielberg. Met o.a. Roy Scheider, Robert Shaw, Richard Dreyfuss, Lorraine Gary en Murray Hamilton.

Een badplaats wordt geterroriseerd door een grote witte mensenetende haai, die al verschillende slachtoffers heeft gemaakt. De burgemeester weigert het strand te sluiten. Sheriff Brody (Scheider) bindt dan, geholpen door een bioloog en een ruwe zeebonk, zelf de strijd aan met het monster. Op zee, terwijl hij eigenlijk watervrees heeft. Ruim een uur krijgen we de haai zo goed als niet te zien, wat niet erg is, want de mechanische haai Bruce zag er naar de huidige maatstaven niet erg realistisch uit. Verder is Jaws nauwelijks gedateerd, slim opgebouwd, briljant gefilmd en prima geacteerd. Oscar voor de montage en voor de uitstekende muziek van John Williams.

The Towering Inferno

1974 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1974. Drama van John Guillermin. Met o.a. Steve McQueen, Paul Newman, William Holden, Faye Dunaway en Fred Astaire.

Tijdens het openingsfeestje, dat gehouden wordt op de 135ste etage van een gloednieuwe wolkenkrabber, de hoogste ter wereld, ontdekt architect Roberts (Newman) een beginnende brand op de 81ste verdieping. Al snel breidt het vuur zich steeds sneller uit. Gelukkig is naast Roberts ook brandweercommandant O'Hallorhan (McQueen) paraat. Personages proberen hun eigen hachje te redden of vertonen juist heldhaftig gedrag in deze rampenfilm uit de jaren zeventig, een van de betere uit de periode. Zoals gebruikelijk in het genre werd een enorme lading sterren ingehuurd. Drie Oscars, voor camerawerk, montage en liedje.

The Sugarland Express

1974 | Actiefilm, Drama, Thriller

Verenigde Staten 1974. Actiefilm van Steven Spielberg. Met o.a. Goldie Hawn, Ben Johnson, Michael Sacks, William Atherton en Frank Steggall.

Lou Jean (Hawn) vraagt haar man Clovis (Atherton) om uit de gevangenis te ontsnappen, omdat hij haar moet helpen met een probleem: de kinderbescherming wil hun baby afpakken. Als hij vrij is slaan de twee op de vlucht en kidnappen ook nog een politieagent. Diens collega's zetten de achtervolging in. Spielberg schakelt soepel tussen genres, van komische western tot dramatische roadmovie, in zijn op ware gebeurtenissen gebaseerde speelfilmdebuut. Mooi in beeld gebracht door Vilmos Zsigmond (oa The Deer Hunter). Een jaar later brak Spielberg definitief door met Jaws.

Earthquake

1974 | Drama, Actiefilm, Thriller

Verenigde Staten 1974. Drama van Mark Robson. Met o.a. Charlton Heston, Ava Gardner, George Kennedy, Geneviève Bujold en Richard Roundtree.

Deze blockbuster over een zware aardbeving in Los Angeles verscheen in het kielzog van succesvolle rampenfilms als Airport en The Poseidon Adventure. Het script komt van Mario 'The Godfather' Puzo, maar het obligate drama is vanzelfsprekend ondergeschikt aan de spectaculaire special effects, die naar pre-CGI-maatstaven behoorlijk overtuigen. Om de spanning te verhogen werd Earthquake destijds uitgebracht met 'sensurround-audio', waarbij via speciale speakers zulke lage frequenties werden weergegeven dat de grond ervan trilde. Niet tot ieders vreugde: er werden diverse gevallen gemeld van scheurende plafonds, spontane neusbloedingen en dergelijk ongemak.

Conrack

1974 | Drama

Verenigde Staten 1974. Drama van Martin Ritt. Met o.a. Jon Voight, Paul Winfield, Hume Cronyn, Madge Sinclair en Tina Andrews.

Verfilming van de autobiografie van Pat Conroy. Een groep verwaarloosde, praktisch analfabetische zwarte kinderen op een eiland bij South Carolina krijgt Pat Conroy (mooi gespeeld door Voight) als leraar. Conroy (door de kinderen als Conrack uitgesproken) besluit de leerboeken overboord te gooien en net als in Dead Poets Society de nadruk te leggen op zaken die de kinderen interesseren, zoals films, klassieke muziek en zwemmen. Maar natuurlijk komt de gevestigde orde in opstand. (IdH/VPRO Gids)

The Paper Chase

1973 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1973. Drama van James Bridges. Met o.a. Timothy Bottoms, Lindsay Wagner, John Houseman, Graham Beckel en Edward Hermann.

De moeilijkheden van Bottoms eerste jaar aan de rechtenfaculteit van Harvard worden nog groter als hij verliefd raakt op de dochter van zijn tirannieke prof. Bottoms is aangenaam als de student, en de Oscar-winnende Houseman is voortreffelijk als de professor (een rol die hij herhaalde in de latere tv-serie). Mooi camerawerk van Gordon Willis. Uitstekende bewerking van Bridges naar de roman van John Jay Orsborn Jr. Gefilmd in Panavision.

The Man Who Loved Cat Dancing

1973 | Western, Actiefilm

Verenigde Staten 1973. Western van Richard C. Sarafian. Met o.a. Burt Reynolds, Sarah Miles, George Hamilton, Lee J. Cobb en Jack Warden.

Western over een uitdagende dame die haar echtgenoot verlaat en met een bende bandieten aan de haal gaat. Hier en daar traag, maar toch genietbaar. Eleanor Perry bewerkte de gelijknamige roman van Marilyn Durham. Camerawerk van Harry Stradling Jr. Gefilmd in Panavision.

The Long Goodbye

1973 | Misdaad, Film noir, Drama, Thriller

Verenigde Staten 1973. Misdaad van Robert Altman. Met o.a. Elliott Gould, Nina Van Pallandt, Sterling Hayden, Mark Rydell en Henry Gibson.

Privé-detective Philip Marlowe (Gould) helpt een goede vriend de Mexicaanse grens over, maar raakt vervolgens zelf stevig in de problemen. Zijn vriend wordt namelijk verdacht van de moord op zijn vrouw. Altmans ironische update van een boek van Raymond Chandler speelt zich niet af in duistere, regenachtige straten maar op zonnige locaties (zoals stranden) in Los Angeles, fraai in beeld gebracht door cameraman Vilmos Zsigmond en begeleid door sfeervolle muziek van John Williams. Het scenario is van de hand van Leigh Brackett, co-scenarist van The Big Sleep (1946), de bekendste en wellicht beste Chandler-verfilming. Het einde, anders dan in het boek, stuit sommige Chandler-fans tegen de borst. Let op korte optredens van David Carradine als gevangene en Arnold Schwarzenegger als de - uiteraard gespierde - rechterhand van een gangster (Rydell).

Cinderella Liberty

1973 | Drama

Verenigde Staten 1973. Drama van Mark Rydell. Met o.a. James Caan, Marsha Mason, Eli Wallach, Kirk Calloway en Burt Young.

Goedhartige matroos eerste klasse Caan leert tijdens een verlof hoertje Mason kennen. Hij wordt verliefd op haar en accepteert haar 10-jarige zoon Calloway erbij. Hij raakt zijn papieren kwijt en verblijft zonder soldij te ontvangen in haar woning. Daar wordt hij door een overijverige sociaal werkster (McLerie) tot kostwinner gebombardeerd en dan zit zij ook nog zonder uitkering.

The Poseidon Adventure

1972 | Avonturenfilm, Thriller, Drama, Actiefilm

Verenigde Staten 1972. Avonturenfilm van Ronald Neame en Irwin Allen. Met o.a. Gene Hackman, Ernest Borgnine, Red Buttons, Carol Lynley en Roddy McDowall.

Het gigantische passagiersschip S.S. Poseidon is bezig aan zijn laatste cruise, voordat het overgedragen wordt aan zijn nieuwe eigenaars. De kapitein merkt dat er iets fout is met het stabilisatiesysteem, maar zijn bazen dringen aan op snelheid want ze zijn reeds drie dagen te laat. Aan boord is het feest, tot het schip gegrepen wordt door een reusachtige vloedgolf en omgekeerd in het water komt te liggen. De overlevenden moeten proberen zich een weg te banen door een labyrint van gangen naar de kiel van het schip. Onwaarschijnlijke, maar goed gemaakte rampenfilm, met een aantal uitstekende acteurs. Oscars gingen naar de speciale effecten en naar de song 'The Morning After' van Al Kasha en Joel Hirschhorn.

The Cowboys

1972 | Western

Verenigde Staten 1972. Western van Mark Rydell. Met o.a. John Wayne, Roscoe Lee Browne, Bruce Dern, A Martinez en Alfred Barker Jr..

Gebaseerd op de roman van William Dale Jennings. De film toont hoe rancher Wayne een aantal jonge jongens aanneemt om met hem een kudde te drijven. De jongens zijn onervaren maar enthousiast. Tussen de oudere man en de jongens groeit een hechte band. Die wordt kapot gemaakt door de bandiet Dern, die Wayne van achteren neerschiet. De jongens nemen bloedig en weloverwogen wraak in samenwerking met de zwarte kok Browne. Goede en onderhoudende western, fiks werk van cameraman Robert Surtees en goed werk van Robert 'Buzz' Henry die voor deze film de actiescènes regisseerde maar die eens, in 1940, een eigen westernserie had als acteur onder de naam Buzzy Henry. Het scenario is van Irving Ravetch en Harriet Frank, Jr.

Pete 'n' Tillie

1972 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1972. Komedie van Martin Ritt. Met o.a. Walter Matthau, Carol Burnett, Geraldine Page, Barry Nelson en Rene Auberjonois.

Vlot komediedrama met goede momenten wanneer een zure vrijgezel op laconieke wijze dingt naar de hand van Burnett en met haar trouwt. De wending naar melodrama werkt echter niet en de bijrolpersonages van Page en Auberjonois zijn van geen betekenis. Genoeg goede kwaliteiten voor onschuldig vertier.

Images

1972 | Drama, Thriller

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Ierland 1972. Drama van Robert Altman. Met o.a. Susannah York, Marcel Bozzuffi, Hugh Millais, Cathryn Harrison en Rene Auberjonois.

Altman laat er al in de opmaat van zijn film geen misverstand over bestaan: de hoofdpersoon in Images, een sprookjesschrijfster (York), ziet meer dan er is. Droom en werkelijkheid, water en vuur smelten bij haar net als in het land van de Eenhoorn moeiteloos samen. De schrille klankbeelden van Stomu Yamash´ta beloven weinig goeds voor het vervolg. Wie belt haar op om door te geven dat haar man overspel pleegt; en hoe kan haar omgekomen ex-lover nog een rol spelen in haar gemankeerde huwelijksleven? Altman leverde met Images een intrigerende, soms een tikje trendy thriller af, die zich laat interpreteren als het verslag van een ziektegeschiedenis.

Story of a Woman

1970 | Drama

Verenigde Staten 1970. Drama van Leonardo Bercovici. Met o.a. Bibi Andersson, Robert Stack, Annie Girardot, Didi Perego en Mario Nascimbene.

Een gezwollen verhaal over een pianiste die haar man trouw probeert te blijven, ondanks haar genegenheid voor een oude vlam. Andersons talent werd hier verspild.

Jane Eyre

1970 | Drama, Romantiek

Verenigd Koninkrijk 1970. Drama van Delbert Mann. Met o.a. George C. Scott, Susannah York, Ian Bannen, Jack Hawkins en Rachel Kempson.

De prachtige, mysterieuze decors en Scotts geweldige vertolking verhogen het plezier van deze toch wel erg ongeïnspireerde hervertelling van het klassieke Brontëverhaal.

The Reivers

1969 | Komedie, Drama, Actiefilm

Verenigde Staten 1969. Komedie van Mark Rydell. Met o.a. Steve McQueen, Sharon Farrell, Will Geer, Michael Constantine en Rupert Crosse.

Een schilderachtige en komische film naar een boek van William Faulkner over een boerenzoon van twaalf (Vogel) uit Mississippi, die een avontuurlijke autotocht maakt naar Memphis, met een zorgeloos excentriek familielid, McQueen, en de knecht Crosse. Onderweg wordt Crosse verliefd op een prostituée en verkoopt McQueen de dure automobiel om over geld te beschikken om te kunnen wedden bij de paardenraces. Vogel wordt zo enkele ervaringen rijker. Hartveroverende 'Americana', met veel kleurige taferelen en dito karakters. Een onjuiste weergave van het complexe werk van Faulkner.

Goodbye Mr. Chips

1969 | Musical, Drama

Verenigd Koninkrijk 1969. Musical van Herbert Ross. Met o.a. Siân Phillips, George Baker, Michael Redgrave, Petula Clark en Peter O'Toole.

Een schilderachtige en komische film naar een boek van William Faulkner over een boerenzoon van twaalf (Vogel) uit Mississippi, die een avontuurlijke autotocht maakt naar Memphis, met een zorgeloos excentriek familielid, McQueen, en de knecht Crosse. Onderweg wordt Crosse verliefd op een prostituée en verkoopt McQueen de dure automobiel om over geld te beschikken om te kunnen wedden bij de paardenraces. Vogel wordt zo enkele ervaringen rijker. Hartveroverende 'Americana', met veel kleurige taferelen en dito karakters. Een onjuiste weergave van het complexe werk van Faulkner.

Valley of the Dolls

1967 | Drama

Verenigde Staten 1967. Drama van Mark Robson. Met o.a. Barbara Parkins, Patty Duke, Sharon Tate, Susan Hayward en Paul Burke.

De dun gezaaide maar onbedoelde grappen wegen niet op tegen het afgrijselijk slecht geschreven scenario, het slechte spel en de mislukte regie van deze bewerking van Jacqueline Susann's boek over drie jonge vrouwen in de wereld van de showbusiness.

A Guide for the Married Man

1967 | Komedie

Verenigde Staten 1967. Komedie van Gene Kelly. Met o.a. Robert Morse, Walter Matthau, Inger Stevens, Sue Ane Langdon en Joey Bishop.

Constant grappige, met veel fantasie opgebouwde komedie voor boven de achttien waarin Morse probeert de trouwe echtgenoot Matthau het ABC van de volwassenheid te leren, daarbij geholpen door een groot aantal sterren, die Morses theorieën demonstreren. De grootste grap van alles is dat Matthau getrouwd is met de weelderige Inger Stevens.

The Rare Breed

1966 | Western, Komedie, Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1966. Western van Andrew V. McLaglen. Met o.a. James Stewart, Maureen O'Hara en Brian Keith.

Onevenwichtige film met aardige, maar ook heel vervelende momenten. Het draaiboek van Ric Hardman gaf McLaglen niet veel vrijheid. O'Hara komt met een Heresford-stier aanzetten. Ze wil er een kudde mee fokken. Tussen Stewart en Keith ontstaan problemen die uitlopen in een gevecht om de dame. De humor is niet altijd aanwezig, maar toch is het een ouderhoudend product. Ted Mapes (1901-1984) was voor ongeveer de dertigste maal de stuntman van Stewart. De eerste 'Dusty', de onderscheiding die in 1978 werd ingesteld voor stuntmannen, werd door Stewart aan Mapes overhandigd. Eerder was Mapes de stuntman van Gary Cooper, en daarvoor die van Charles Starrett. Ook bekend als: Rancho River.

Penelope

1966 | Komedie, Misdaad

Verenigde Staten 1966. Komedie van Arthur Hiller. Met o.a. Natalie Wood, Ian Bannen, Dick Shawn, Peter Falk en Jonathan Winters.

Bankiersvrouw Penelope heeft wegens gebrek aan aandacht een vorm van kleptomanie ontwikkeld. Ze besluit een pas geopende bank van haar man te overvallen, in de hoop eindelijk door hem opgemerkt te worden. Als blijkt dat de politie een verdachte heeft opgepakt, wil Penelope zichzelf aangeven.

Not with My Wife, You Don't!

1966 | Komedie

Verenigde Staten 1966. Komedie van Norman Panama. Met o.a. Virna Lisi, Virna Lisa, George C. Scott, Tony Curtis en Bob Hope.

Curtis speelt een militair die alle reden heeft om aan te nemen dat kameraad Scott achter zijn mooie Italiaanse vrouw aanzit. Ze staken elkaar immers al de loef af tijdens de Koreaanse oorlog. Niet voortdurend leuk.

How to Steal a Million

1966 | Komedie, Drama, Misdaad

Verenigde Staten 1966. Komedie van William Wyler. Met o.a. Audrey Hepburn, Peter O'Toole, Charles Boyer, Hugh Griffith en Eli Wallach.

How to Steal a Million had zonder schade een half uur korter gekund. En wat extra diepgang in het scenario van Harry Kurnitz had de film beslist goed gedaan. In de huidige vorm heeft deze komedie over een miljoenenroof uit een Parijs museum iets weg van een modeshow. Maar wat deert dat allemaal met een actrice als Audrey Hepburn. Regisseur Wyler houdt zichtbaar z'n adem in zodra ze in beeld komt. Ze ziet er dan ook prachtig uit in haar witte mantelpakje dat zo fraai afsteekt tegen haar rode sportwagen. Nog mooier is ze in zwarte avondjurk met bijpassend kanten 'masker'. De als altijd elegante Peter O'Toole is perfect gecast als haar belangrijkste accessoire.

Please Come Home John Goldfarb

1965 | Komedie

Verenigde Staten 1965. Komedie van J. Lee Thompson. Met o.a. Jackie Coogan, Peter Ustinov, Harry Morgan, Richard Crenna en Shirley MacLaine.

How to Steal a Million had zonder schade een half uur korter gekund. En wat extra diepgang in het scenario van Harry Kurnitz had de film beslist goed gedaan. In de huidige vorm heeft deze komedie over een miljoenenroof uit een Parijs museum iets weg van een modeshow. Maar wat deert dat allemaal met een actrice als Audrey Hepburn. Regisseur Wyler houdt zichtbaar z'n adem in zodra ze in beeld komt. Ze ziet er dan ook prachtig uit in haar witte mantelpakje dat zo fraai afsteekt tegen haar rode sportwagen. Nog mooier is ze in zwarte avondjurk met bijpassend kanten 'masker'. De als altijd elegante Peter O'Toole is perfect gecast als haar belangrijkste accessoire.

None But the Brave

1965 | Drama, Oorlogsfilm

Verenigde Staten​/​​Japan 1965. Drama van Frank Sinatra. Met o.a. Frank Sinatra, Tommy Sands, Clint Walker, Tony Bill en Brad Dexter.

Frank Sinatra regisseerde na zijn debuut None But the Brave nooit meer een film, en het is wel te zien waarom. Vooral de terugblikken in deze film zijn niet in balans. Als acteur laat Sinatra betere kanten zien. Hij is een cynische Amerikaanse militair arts die tijdens WO II met een regiment op een eiland in de Stille Oceaan strandt. Hier is, eveneens afgesloten van de eigen troepen, een Japans eskadron gelegerd. Amerikaanse en Japanse schrijvers deden hun best om in None But the Brave het perspectief van beide kampen te belichten, zodat de schermutselingen, de wapenstilstand en de tragische heropening van vuur maximale betekenis zouden hebben. Een dappere poging.

The Killers

1964 | Misdaad, Film noir, Thriller

Verenigde Staten 1964. Misdaad van Don Siegel. Met o.a. Lee Marvin, Angie Dickinson, Ronald Reagan, John Cassavetes en Claude Akins.

Gemaakt voor tv, maar indertijd vanwege de moord op president John Kennedy te gewelddadig bevonden en in de bioscopen uitgebracht. Nu weer terug op tv. Losjes gebaseerd op een kort verhaal van Ernest Hemingway over twee killers die de achtergronden van hun laatste opdracht gaan uitzoeken en o.a. stuiten op een leraar van een instituut voor gehoorgestoorden en de betrokkenheid bij de roofoverval op een geldtransportauto, die uit de hand loopt en eindigt in moord. Goed spel van de hoofdrollen en Reagan is geloofwaardig als gemene boef - zijn laatste rol op het witte doek. Scenario van Gene L. Coon. Camerawerk van Richard Rawlings.

Diamond Head

1962 | Drama

Verenigde Staten 1962. Drama van Guy Green. Met o.a. Charlton Heston, Yvette Mimieux, George Chakiris, France Nuyen en James Darren.

Soap-opera gesitueerd op Hawaii met Heston als dominerend gezinshoofd wiens dictatoriale optreden bijna hun levens kapotmaakt. Scenario van Marguwrite Roberts. Gefilmd in Panavision.

The Secret Ways

1961 | Avonturenfilm

Verenigde Staten 1961. Avonturenfilm van Phil Karlson. Met o.a. Richard Widmark, Sonja Ziemann, Senta Berger en Charles Régnier.

Gelukkig dat de meeste scènes op locatie werden geschoten, anders viel het avontuur van Widmark als vastberaden Amerikaanse soldaat die in communistisch Hongarije vluchtelingen helpt ontsnappen in het water.

Bachelor Flat

1961 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1961. Komedie van Frank Tashlin. Met o.a. Tuesday Weld, Richard Beymer, Celeste Holm en Terry-Thomas.

Weld bezoekt het strandhuis van haar moeder en vindt daar de geleerde Thomas aan het werk; ze trekt er niettemin in en zorgt voor de nodige onrust. Thomas heeft wel beter materiaal in handen gehad, maar het vertier van de film ligt toch alleen bij hem.

Witness for the Prosecution

1957 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1957. Drama van Billy Wilder. Met o.a. Tyrone Power, Marlene Dietrich, Charles Laughton, Elsa Lanchester en John Williams.

Sterk rechtbankdrama werd door Billy Wilder, die samen met Harry Kurnitz het scenario schreef, gebaseerd op een toneelstuk van Agatha Christie. Leonard Steven Vole (Power in zijn laatste rol) staat terecht voor moord op een rijke weduwe, maar zijn advocaat (Laughton) verdedigt met hart en ziel deze vriendelijk ogende, ongetwijfeld onschuldige man. De zaak wordt gecompliceerd wanneer Vole's echtgenote (Dietrich) moet getuigen. Film kreeg zes Oscarnominaties, waaronder voor Laughton en regisseur Wilder. In 1982 draaide Alan Gibson een frisse tv-remake met Diana Rigg in de Dietrich-rol.

Sabrina

1954 | Romantische komedie

Verenigde Staten 1954. Romantische komedie van Billy Wilder. Met o.a. Audrey Hepburn, Humphrey Bogart, William Holden, Walter Hampden en John Williams.

De verlegen Sabrina (Hepburn), dochter van de chauffeur van de rijke familie Larrabee, is al jaren verliefd op zoon David Larrabee (Holden), playboy van de familie. Een verblijf in Parijs verandert het bedeesde meisje in een echte dame. Dat valt ook David op, die haar voorheen nooit zag staan. Er bloeit iets op tussen Sabrina en David en dat is tegen de zin van de overige Larrabee's, onder wie Davids broer Linus (Bogart). Deze romantische en grappige sprookjesfilm, met een aandoenlijke Hepburn, is een hoogtepunt in Billy Wilders oeuvre. Een klassieker.