Richard Matheson (1926-2013): cast, scenario en schrijver.
Er zijn 24 films gevonden.

The Box

2009 | Sciencefiction, Thriller, Mysterie, Drama

Verenigde Staten 2009. Sciencefiction van Richard Kelly. Met o.a. Cameron Diaz, James Marsden, Frank Langella, James Rebhorn en Holmes Osborne.

Op een dag ontvangt een jong Amerikaans stel met geldproblemen een geheimzinnige doos. Drukken ze op de rode knop bovenop, dan krijgen ze een miljoen dollar. De keerzijde: ergens ter wereld zal iemand dood neervallen. Drukken ze? Derde film van Richard Kelly (naar een verhaal van Richard Matheson) werd bij uitkomst onthaald als mislukking in de lijn van zijn epische flop Southland Tales (2006), maar verdient alsnog een plek naast zijn cultsucces Donnie Darko (2001). The Box is weliswaar onevenwichtiger, maar eveneens uniek: origineel, intrigerend en prachtig vormgegeven.

I Am Legend

2007 | Sciencefiction, Drama, Thriller, Actiefilm, Horror

Verenigde Staten 2007. Sciencefiction van Francis Lawrence. Met o.a. Will Smith, Alice Braga, Charlie Tahan en James Michael McCauley.

I Am Legend, gebaseerd op de gelijknamige thriller van Richard Matheson uit 1954, verhaalt over wetenschapper Robert Neville (Smith) die het alleen moet zien te redden, nadat de mens van de aarde is weggevaagd. Overdag jaagt hij met zijn hond in de straten van New York op rondspringende herten, 's nachts sluit hij zich op in een appartement, dan worden de met onkruid begroeide straten bevolkt door jagende, vampier-achtige wezens. Een technisch verbluffende blockbuster en tegelijk een intrigerende parabel over eenzaamheid, rouw en schuldgevoel.

Stir of Echoes

1999 | Horror, Thriller, Mysterie

Verenigde Staten 1999. Horror van David Koepp. Met o.a. Kevin Bacon, Kathryn Erbe, Zachary David Cope, Illeana Douglas en Kevin Dunn.

'Hypnotiseer mij maar,' lalt Tom (Kevin Bacon) tegen zijn schoonzus, 'wat kan er nou helemaal gebeuren.' Niet veel later is hij de ongelukkige ontvanger van allerlei griezelige visioenen waarin de geest van een jonge vrouw figureert. Hij kan het 'niet stoppen, niet afremmen en niet begrijpen'. Kevin Bacon is vol op stoom als de stereotiepische exponent van de arbeidersklasse, een eenvoudige familieman die in korte tijd vertrouwd moet raken met de onbekende uithoeken van zijn simpele ziel. De film had destijds de pech een maand na het thematisch enigszins vergelijkbare The Sixth Sense te worden uitgebracht.

What Dreams May Come

1998 | Drama, Fantasy, Romantiek

Verenigde Staten​/​​Nieuw-Zeeland 1998. Drama van Vincent Ward. Met o.a. Robin Williams, Cuba Gooding Jr., Annabella Sciorra, Max von Sydow en Werner Herzog.

Overleden man (Williams) ontdekt in de hemel dat zijn vrouw op aarde zelfmoord heeft gepleegd en in de hel dreigt te belanden. What Dreams May Come werd vanwege vermeende melodramatische sentimentaliteit neergesabeld door de recensenten, maar dat het uiterlijk verbijsterend was beaamde zelfs de meest cynische criticus. Wat de critici verzuimden te zien is dat de speciale effecten in de film prachtig gebruikt worden, en dienen om enige rake observaties over leven en dood te kunnen doen. Sciorra, Gooding jr en ook Williams spelen alledrie zeer krachtig. De muziek werd gecomponeerd door Michael Kamen, die ook de noten schreef bij Brazil, Die Hard en Mona Lisa.

The Shining

1997 | Horror, Thriller

Verenigde Staten 1997. Horror van Mick Garris. Met o.a. Rebecca De Mornay, Steven Weber, Melvin Van Peebles, Wil Horneff en Elliott Gould.

Schrijver Stephen King was ontevreden over Stanley Kubricks interpretatie van zijn boek en vond het zeventien jaar na Kubricks film tijd voor een nieuwe The Shining. Dit keer bleef geen letter onverfilmd, wat resulteerde in een spaarzaam spannende miniserie.

Twilight Zone: Rod Serling's Lost Classics

1994 | Mysterie, Horror

Verenigde Staten 1994. Mysterie van Robert Markowitz. Met o.a. Amy Irving, Gary Cole, Patrick Bergin, Jenna Stern en Jack Palance.

De schepper van Twilight Zone stierf in 1975 en de twee verhalen zijn bewerkt door Richard Matheson, die een tijdlang met hem heeft samengewerkt. De sfeer is nog helemaal Serling en Matheson heeft zich ook trouw aan de verhalende stijl van de vroegere afleveringen gehouden.

Full Eclipse

1994 | Actiefilm, Sciencefiction, Misdaad, Horror, Thriller

Verenigde Staten 1994. Actiefilm van Anthony Hickox. Met o.a. Mario Van Peebles, Patsy Kensit, Anthony John Denison, Jason Beghe en Bruce Payne.

In naam der gerechtigheid het geweld verheerlijkende actiefilm die in de toekomst speelt, met fijne fascistoïde trekjes. Wie toch wil gaan kijken moet weten waarover het gaat: duistere geesten bij de Amerikaanse politie dienen gedeprimeerde korpsleden een serum toe dat ze onkwetsbaar maakt met de bedoeling ze als genadeloze, efficiënte vechtmachines in te zetten. Alwaar vrouwe Justitia faalde of niet snel genoeg is met oordelen, corrigeren deze enge machthebbers de maatschappij. Sympatico Van Peebles gaat er in zijn uppie tegen in. Wat zonde van Mario's talent, voor zo ver hij dat heeft. Het scenario voor deze snertfilm werd in elkaar gezet door Christian Matheson en Michael Reaves. Het camerawerk is van Sandi Sissel.

The twighlight zone: Rod Serling's lost classics

1993 | Sciencefiction, Horror, Thriller

Verenigde Staten 1993. Sciencefiction van Robert Markowitz. Met o.a. Heidi Swedberg, Gary Cole en Amy Irving.

In naam der gerechtigheid het geweld verheerlijkende actiefilm die in de toekomst speelt, met fijne fascistoïde trekjes. Wie toch wil gaan kijken moet weten waarover het gaat: duistere geesten bij de Amerikaanse politie dienen gedeprimeerde korpsleden een serum toe dat ze onkwetsbaar maakt met de bedoeling ze als genadeloze, efficiënte vechtmachines in te zetten. Alwaar vrouwe Justitia faalde of niet snel genoeg is met oordelen, corrigeren deze enge machthebbers de maatschappij. Sympatico Van Peebles gaat er in zijn uppie tegen in. Wat zonde van Mario's talent, voor zo ver hij dat heeft. Het scenario voor deze snertfilm werd in elkaar gezet door Christian Matheson en Michael Reaves. Het camerawerk is van Sandi Sissel.

Loose Cannons

1990 | Komedie, Actiefilm

Verenigde Staten 1990. Komedie van Bob Clark. Met o.a. Gene Hackman, Dan Ackroyd, Dom DeLuise, Ronny Cox en Nancy Travis.

Een beneden elk peil duikende film, die niet meer is dan een excuus voor allerlei auto-achtervolgingen. Het verhaal gaat over twee smerissen uit Washington D.C. die klem komen te zitten tussen een stel ex-nazi's en hun Israëlische tegenstanders die bakkeleien over een geheimzinnige film over het privé- leven van Hitler. Een ongeinige en onaangename film, die op de plank bleef liggen, omdat de mensen van de filmstudio niet wisten wat ze ermee aan moesten. Voor de meeste deelnemers betekende deze film het dieptepunt in hun carrière. Scenario van Richard C. Matheson en regisseur Clark. Gedraaid in Panavision.

Three O'Clock High

1987 | Familiefilm, Komedie

Verenigde Staten 1987. Familiefilm van Phil Joanou. Met o.a. Casey Siemaszko, Anne Ryan, Richard Tyson, Jeffrey Tambor en Philip Baker Hall.

Het is acht uur in de ochtend van wat wel eens de laatste dag van het leven van collegestudent Ciemaszko kan zijn. Om drie uur stipt moet hij verschijnen op de gevaarlijkste afspraak uit zijn jonge bestaan, op de angstwekkend lege parkeerplaats van de school. Zijn tegenstander: de grootste, gemeenste en gevaarlijkste leerling van de school, Tyson. Een futloze tienerkomedie van Spielberg-protégé Joanou, die duidelijk wel kan filmen maar geen raad weet met het scenario van Richard Christian Matheson en Thomas Szollosi. Alle mogelijke studentengrollen worden aangewend om het script toch nog een beetje aantrekkelijk te maken. De hoofdrolspeler kwijt zich wel goed van zijn taak. Fotografie was in handen van Barry Sonnenfeld.

Amazing Stories: The Doll

1986 | Fantasy

Verenigde Staten 1986. Fantasy van Phil Joannou. Met o.a. John Lithgow, Annie Helm, Sharon Spellman, Rainbow Phoenix en Albert Hague.

De 42-jarige vrijgezel John Walters (Lithgow) bezoekt regelmatig de poppenwinkel van de heer Liebemacher (Hague). Hij is eenzaam en slaagt er maar niet in de geschikte vrouw te vinden. Wanneer hij voor een nichtje een pop koopt, gebeurt er iets heel vreemds met hem. Hij wordt gefascineerd door de pop, waarvoor een knappe onderwijzeres model heeft gestaan. Feeërieke fantasie over een man van middelbare leeftijd die met de hulp van een mysterieuze poppenmaker zoekt naar de liefde. Het scenario is van Richard Matheson, die zijn eigen verhaal op uiterst sfeervolle wijze bewerkte, terwijl Lithgow zijn personage haast volmaakt gestalt geeft. Het camearwerk is van Robert Stevens. Aflevering 22 van het eerste seizoen, nummer 22 van 45. Dolby.

Amazing Stories: One For The Books

1986 | Sciencefiction, Fantasy

Verenigde Staten 1986. Sciencefiction van Lesli Linka Flatter. Met o.a. Leo Penn, Joyce Van Patten, Nicholas Pryor, John Alvin en Cary Bergher.

Op een avond wordt onderhoudsman Penn door een onbestemd geluid een klaslokaal ingelokt. Nadien blijkt hij onberispelijk Frans te spreken. De volgende dag staat hij in het wiskundelokaal en even later kan hij een wiskundige onder tafel praten. Vreemd, want hij stond als niet bijster snugger bekend. Wat is er met de man aan de hand? Vreemd mysterie dat pas aan het einde wordt opgelost. Goed 'tongue in cheeck' geacteerd door een kleine cast, met een schitterende Penn als de man die verwonderd is over zijn eigen, onverklaarbare kunnen. Goed opgebouwd scenario van Richard Matheson, gebaseerd op zijn eigen verhaal uit de bundel Shock!. John McPherson stond achter de camera.

Amazing Stories: Magic Saturday

1986 | Fantasy

Verenigde Staten 1986. Fantasy van Robert Markowitz. Met o.a. M. Emmet Walsh, Taliesin Jaffe, David Crowley, Caren Kaye en Jeff B. Cohen.

De kleine Jaffe houdt zielsveel van zijn opa Walsh, die hem allerlei wonderlijke verhalen vertelt en die als geen ander honkbal speelt. Op een dag echter krijgt zijn grootvader een hartaanval en de jongen herinnert zich een oude Chinese formule die hij ooit van zijn grootva leerde. Hij spreekt deze uit met de meest wonderlijke gevolgen. De eeuwige confrontatie tussen jong en oud resulteert hier in een sentimenteel sprookje dat net niet over de schreef gaat. Erg indrukwekkend is niet, maar het is behoorlijk vermaak, geschreven door Richard Christian Matheson (niet moeilijk voor een reeks waarvan papa Jaffe creative consultant is). Aan de camera stond Robert Stevens.

Jaws 3-D

1983 | Horror, Thriller

Verenigde Staten 1983. Horror van Joe Alves. Met o.a. Dennis Quaid, Bess Armstrong, Simon MacCorkindale, Louis Gossett jr en John Putch.

Tijdens de futloze revival die de 3D-film begin jaren tachtig maakte (getuige onder andere Amityville 3-D en Friday the 13th 3-D) kregen we de tweede sequel van Jaws: Jaws 3-D. Onder het mom 'The third dimension is terror' had deze horrorfilm ondertussen helemaal niks meer te maken met Spielbergs briljante klassieker. Deze keer was er een monsterlijk grote haai terecht gekomen in een attractiepark. Hoe en waarom maakte niet uit, het was in 1983 met de roodgroene brilletjes op lachen om de nephaaien en afgebeten lichaamsdelen die in je popcorn belandden. Nu, voor de buis met de borrelnoten, lijkt de film minder indrukwekkend tot zielig.

Somewhere in Time

1980 | Drama

Verenigde Staten 1980. Drama van Jeannot Szwarc. Met o.a. Christopher Reeve, Jane Seymour, Christopher Plummer, Teresa Wright en Bill Erwin.

Een gekunstelde smartlap over de ongelukkige schrijver Reeve die verliefd wordt op het zeventig jaar oude schilderij van een actrice (Seymour) en zichzelf terugwenst in de tijd om haar te ontmoeten. Starre dialoog, flauwe situaties, maar mooie achtergrondopnamen. Scenario van Richard Matheson die zijn eigen boek Bid Time Return bewerkte.

Les seins de glace

1974 | Thriller, Mysterie

Frankrijk​/​​Italië 1974. Thriller van Georges Lautner. Met o.a. Mireille Darc, Alain Delon, Claude Brasseur, Nicoletta Machiavelli en Fiore Altoviti.

Scenarioschrijver François (Brasseur) ontmoet op het strand een hoogblonde beeldschone vrouw, die toevallig sprekend lijkt op de hoofdpersoon van het script waar hij mee bezig is. Hij valt als een blok voor deze Peggy (Darc), maar hoort van haar schimmige advocaat (Delon) dat ze een duister en gewelddadig verleden heeft. Interessante thriller, waarvoor Lautner de roman Someone is Bleeding van Richard Matheson tot scenario bewerkte. Belangrijkste minpunt is de hoofdrol van Darc, producent Delons toenmalige vlam, die te weinig diepgang aan haar personage geeft.

The Legend of Hell House

1973 | Horror, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1973. Horror van John Hough. Met o.a. Roddy McDowall, Pamela Franklin, Clive Revill, Gayle Hunnicutt en Roland Culver.

Vier personen laten zich een week opsluiten in Hell House om zo het lugubere geheim ervan bloot te leggen. Het wordt hen al vlug duidelijk dat in het huis een sfeer van absoluut kwaad heerst, waarop hun wetenschappelijke aanpak geen vat krijgt. Een aantal van hen zal het experiment met de dood bekopen, maar de rest zal de boosaardige krachten ten slotte overwinnen. Uitzonderlijk goed geslaagde spookfilm, minder subtiel dan Wise`s THE HAUNTING, maar veel angstaanjagender. Een film die ten zeerste af te raden is voor gevoelige zielen. Richard Matheson bewerkte (en verbeterde) zijn eigen roman [KL]Hell House[KLE]. De acteurs spelen het spel knap mee. Michael Gough is even (ongecrediteerd) te zien als lijk. Een lekkere kluif voor de liefhebbers en een bewijs dat een goede spookfilm geen bloederige bedoening hoeft te zijn. Geslaagde effecten van Roy Whybrow en sfeervolle beelden van Alan Hume.

Duel

1971 | Thriller, Drama

Verenigde Staten 1971. Thriller van Steven Spielberg. Met o.a. Dennis Weaver, Eddie Firestone en Jacqueline Scott.

Zóveel succes had de 23-jarige Steven Spielberg met zijn televisie-speelfilmdebuut Duel, dat de film overzees in de bioscopen werd vertoond. Het verhaal van Richard Matheson (The Incredible Shrinking Man) vertelt simpelweg over een zakenman (Dennis Weaver) die besluit om met zijn gehuurde rode Plymouth een omweg te nemen door een ruige streek. Achteraf een onzalig plan, want op een stil gedeelte van het traject begint hij zich te realiseren dat een oude tankwagen erop uit is om hem bij de eerste de beste gelegenheid van de weg te drukken. Omdat hij de chauffeur van het voertuig nauwelijks te zien krijgt, heeft de vieze tankauto gaandeweg de film iets weg van een sinister roofdier.

The Comedy of Terrors

1964 | Komedie, Horror

Verenigde Staten 1964. Komedie van Jacques Tourneur. Met o.a. Vincent Price, Peter Lorre, Boris Karloff, Basil Rathbone en Joe E. Brown.

Bizarre zwarte komedie van een van de grootmeesters van het genre, vertolkt door vier van de beste horror-sterren uit de filmgeschiedenis. We zijn in New England in 1890. Het familiebedrijf van begrafenisondernemers Hinchley & Trumbull loopt niet best. Hinchley (Karloff) is 92 en seniel. Zijn dochter trouwde uit financi[KA3]ele overwegingen met Trumbull (Price). Maar de klanten blijven weg, en assistent Lorre moet helpen 'nieuwe klanten' te zoeken. Een goede kandidaat is huisbaas Rathbone, maar die wil maar niet dood. De acteurs overdrijven, soms op het storende af, maar het plezier waarmee ze dat doen werkt toch aanstekelijk. Brown doet het goed als kerkhofbewaker. Richard Matheson schreef het scenario, dat door Floyd Crosby werd gefilmd op de oude sets van Cormans Poe-films.

The Raven

1963 | Horror

Verenigde Staten 1963. Horror van Roger Corman. Met o.a. Vincent Price, Boris Karloff, Peter Lorre, Hazel Court en Jack Nicholson.

Engeland in de 15e eeuw: geheimzinnige kastelen en magische krachten. Twee tovenaars betwisten elkaar de titel van grootmeester, terwijl een derde veranderd werd in een raaf. Het komt tot een moorddadig, magisch duel. Een schitterende parodie op Cormans eigen Poe-cyclus, grandioos vertolkt door Price, Karloff en Lorre, geholpen (of tegengewerkt) door een jonge Nicholson. Richard Matheson leverde een prachtig, geïnspireerd scenario af, dat nog maar weinig te maken had met het gedicht van Poe, maar enkel puristen kunnen hier aanstoot aan nemen. Een Grand-Guignol film, die nog maar zelden geëvenaard werd. Floyd Crosby toverde het allemaal op het celluloid, op toon gezet door Les Baxter.

The Pit and the Pendulum

1961 | Horror

Verenigde Staten 1961. Horror van Roger Corman. Met o.a. Vincent Price, John Kerr, Barbara Steele, Luana Anders en Antony Carbone.

Rond 1550. Kerr bezoekt zijn zwager Price in diens kasteel in Spanje om meer te weten te komen over de onverwachte dood van zijn zus Steele. Niemand doet zijn mond open en Price stelt zich zelfs vijandig op. Kerr gaat zelf op onderzoek en dat brengt hem naar de folterkamer van Price's vader, de plaats waar Steele dood aangetroffen werd. Angstwekkend gotisch griezelverhaal, schitterend vertolkt door een zeer kleine cast. Tweede in de reeks Edgar Allan Poe-adaptaties door Corman, die meer nadruk legde op de sfeer van het verhaal dan op de inhoud. Richard Matheson is verantwoordelijk voor het knap opgebouwde scenario. Prachtige fotografie van Floyd Crosby. Gefilmd in Panavision.

Master of the World

1961 | Sciencefiction, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1961. Sciencefiction van William Witney. Met o.a. Vincent Price, Charles Bronson, Mary Webster, Henry Hull en Richard Harrison.

Twee romans van Jules Verne stonden aan de basis van dit SF- avontuur over een 19e-eeuws genie (Price) dat vanuit zijn ingenieuze vliegmachine, een kruising tussen een zeppelin en een helikopter, de oorlog wil tegenhouden. Bronson (in een merkwaardige rol) bewondert zijn doelstellingen, maar betreurt zijn methoden en probeert hem tegen te houden. Zeer goed gedaan. Scenario van Richard Matheson.

House Of Usher

1960 | Horror

Verenigde Staten 1960. Horror van Roger Corman. Met o.a. Vincent Price, Mark Damon, Myrna Fahey en Harry Ellerbe.

Wanneer Damon zijn verloofde, Fahey, wil wegvoeren uit het familiekasteel der Ushers, stoot hij op de mysterieuze tegenstand van haar broer, Price, die beweert dat krankzinnigheid erfelijk is in de familie. Hij wil dat met hen het geslacht der Ushers uitsterft. De eerste Poe-bewrking van Corman werd tevens zijn eerste internationaal succes. De film biedt alles dat men van een horrorfilm verlangt : decadente sfeer, vreemd handelende personages, barokke decors, overweldigende romantiek. De effecten zijn verbluffend, vertolking staat op hoog niveau. Knappe fotografie van Floyd Crosby. Het verhaal werd bewerkt door Richard Matheson.

The Incredible Shrinking Man

1957 | Sciencefiction, Horror

Verenigde Staten 1957. Sciencefiction van Jack Arnold. Met o.a. Grant Williams, Randy Stuart, April Kent, Paul Langton en William Schallert.

De uitmuntende speciale effecten verhogen het plezier bij dit knappe verhaal. Williams krimpt op mysterieuze wijze in en moet de wereld en zichzelf vanuit een ander perspectief aanschouwen dan ooit tevoren. Existentieel scenario van Richard Matheson en Richard Alan Simmons naar Matheson's gelijknamige roman. Camerawerk van Ellis W. Carter en Clifford Stine.