Grigori Kozintsev

Regisseur, Scenarist

Grigori Kozintsev is regisseur en scenarist.
Er zijn 15 films gevonden.

King Lear

1971 | Drama

SU/Rusland 1971. Drama van Grigori Kozintsev en Iosif Shapiro. Met o.a. Joeri Jarvet, Elza Radzinya, Galina Volchok, Valentina Shendrikova en Donatas Banionis.

Na het succes van zijn Hamlet-verfilming, begon Kozintsev met Shakespeares King Lear, die hij wederom op een eigen wijze interpreteerde, marxistisch volgens sommigen. King Lear wordt niet meer alleen beschouwd als een persoonlijke tragedie. Er komt een sterke sociale dimensie bij, waardoor Lears lot verbonden wordt met dat van het volk. De in Estland opgenomen en mooi zwart-wit gefotografeerde film heeft alom veel succes geboekt.

Hamlet

1964 | Drama

SU 1964. Drama van Grigori Kozintsev. Met o.a. Innokenti Smoktunovsky, Mikhail Nazvanov, Elza Radzinya, Yuri Tolubeyev en Anastasia Vertinskaya.

Na jarenlange ervaring met het regisseren van Shakespeares toneelstukken, heeft Kozintsev het aangedurfd Hamlet te verfilmen. Hij is daarbij uitgegaan van de vrije vertaling van Boris Pasternak. Volgens de gezaghebbende filmhistoricus Georges Sadoul is deze film de beste verfilming die ooit van dit Shakespeare-stuk is gemaakt.

Don Quixote

1957 |

SU 1957. Grigori Kozintsev. Met o.a. Nikolai Tsjerkassov, Yuri Tolubeyev en Serafima Birman.

Een goed gemaakte en nog steeds vermakelijke bewerking van Cervantes` beroemde roman. De film betekende Kozintsevs artistieke comeback (na een inzinking sinds de beëindiging van een 20-jarige samenwerking met Trauberg), waarna zijn beroemde Shakespeare verfilmingen HAMLET en KING LEAR volgden. De hoofdrol wordt vertolkt door de grote Tsjerkassov, bekend van o.m. ALEXANDER NEVSKI en IVAN GRONZY.

Pirogov

1947 | Biografie

SU 1947. Biografie van Grigori Kozintsev. Met o.a. Konstantin Skorobogatov, Nikolai Cherkasov, V. Chestnokov en Alexei Diki.

Een gedramatiseerde biografie over de bekende 19e-eeuwse Russische chirurg Pirogov. Na deze zeer patriottische, conventionele film trok Kozintsev zich voor een aantal jaren in het theater terug. In 1950 schreef hij een scenario voor een film die nooit werd gemaakt, in 1953 maakte hij wederom een biografische film (BILINSKI) en pas in 1957 maakte hij een sterke comeback met zijn verfilmingen van klassieke werken (DON QUIXOTE, HAMLET en KING LEAR)

Prostije ljoedi

1945 | Drama

SU 1945. Drama van Grigori Kozintsev en Leonid Trauberg. Met o.a. Yoeri Tolubejev, Boris Zjoekovsky en Jelena Kortsjagina-Alexandrovskaja.

Een film over de moeilijkheden bij de evacuatie van een fabriek als gevolg van een slechte leiding. De film was bedoeld als huldebetuiging aan de mensen van het thuisfront. Direct na het uitbrengen werd de film verboden vanwege de negatieve verwijzingen naar het gebrek aan leiding van de Partij tijdens WOII. De regisseurs werden zwaar bekritiseerd, wat voor Trauberg resulteerde in een werkverbod voor een aantal jaren. Dit betekende tevens het einde van zijn twintigjarige samenwerking met Kozintsev. Een herziene versie werd in 1956 uitgebracht.

Vyborgskaja storona

1939 | Drama

SU 1939. Drama van Grigori Kozintsev en Leonid Trauberg. Met o.a. Boris Tsjirkov, Valentina Kibardina, Natalia Oezjvi, Michail Zjarov en A. Tsjistjakov.

Dit derde deel van de MAKSIM-trilogie, volgt Maxims laatste stadium van politieke volwassenheid en zijn prestaties als commissaris van de Staatsbank. Hij ontmoet Lenin en Stalin en weet een aanslag op Lenin te verijdelen. Uiteindelijk treedt hij in het Rode Leger om zijn land tegen de Duitsers te verdedigen. De indrukwekkende trilogie is gemaakt in de stijl van het socialistisch realisme, zonder hang naar symbolisme en formalistische hoogstandjes.De eerste twee delen van de trilogie zijn JOENOST MAKSIMA en VOZVRASJTSJENIJE MAKSIM.

Vozvrasjtsjenije Maksima

1937 | Drama

SU 1937. Drama van Grigori Kozintsev en Leonid Trauberg. Met o.a. Boris Tsjirkov, Valentina Kibardina, Alexander Zrazjevsky, A. Koeznetsov en Michail Zjarov.

Het tweede deel van de MAXIM-trilogie. Tijdens WO I protesteren Maxim en zijn vrouw tegen de oorlog en wijden zich aan de Bolsjevistische zaak. Evenals de andere delen is ook dit deel gesitueerd in St-Petersburg. De po[KA3]etische toon van het eerste deel is afgezwakt, de uitbeelding van de klassieke revolutionaire held is even sterk gebleven. Vervolg op JOENOST MAKSIMA (1935), en het volgende deel was VYBORESKAJA STORONA (1939)

Joenost Maksima

1935 | Drama

SU 1935. Drama van Grigori Kozintsev en Leonid Trauberg. Met o.a. Boris Chirkov, Stepan Kayukov, Valentina Kibardina en Mikhail Tarkhanov.

Het eerste deel van de MAKSIM-trilogie baseerden Kozintsev en Trauberg op hun onderzoek van de memoires van oude Bolsjewieken. Maxim is een jonge arbeider in de jaren voor WO I. Met een mengeling van ernst en lichte humor worden zijn karakter en zijn groeiend bewustzijn van de behoefte aan politieke verandering ontvouwd. De film won de eerste prijs op het Moskou Filmfestival in 1935. De vervolgdelen zijn getiteld: VOZVRASJTSIENIJE MAKSIMA en VYBORGSKAJA STORONA.

Odna

1931 | Drama

1931. Drama van Grigori Kozintsev.

Het eerste deel van de MAKSIM-trilogie baseerden Kozintsev en Trauberg op hun onderzoek van de memoires van oude Bolsjewieken. Maxim is een jonge arbeider in de jaren voor WO I. Met een mengeling van ernst en lichte humor worden zijn karakter en zijn groeiend bewustzijn van de behoefte aan politieke verandering ontvouwd. De film won de eerste prijs op het Moskou Filmfestival in 1935. De vervolgdelen zijn getiteld: VOZVRASJTSIENIJE MAKSIMA en VYBORGSKAJA STORONA.

Novyj Wawilon

1929 | Drama, Zwijgende film

SU/Rusland 1929. Drama van Leonid Trauberg, Grigori Kozintsev, Vsevolod Pudovkin en Grigori Kosinzew. Met o.a. Yelena Kuzmina, Piotr Sobolevsky, David Gutman, Sophie Magarill en Sergej Gerassimov.

Een klassieke zwijgende film over de opstand van de Parijse Commune (1871) tijdens de Frans-Duitse oorlog, waarin een verkoopster van het warenhuis `La nouvelle Babylone` en haar geliefde (een soldaat) centraal staan, doch ieder zich aan één kant van de strijdende partijen bevindt. Met veel oog voor beeldcompositie en stilering van het decor weten de vertegenwoordigers van de poëtische richting van de revolutionaire Sovjet-film op indringende wijze situaties en gevoelens uit te beelden. De schitterende muziek van Dmitri Sjostakovitsj is bijzonder expressief zonder louter illustratief te zijn. Een kleine rol van regisseur Poedovkin. Camerawerk van Andrej Moskvin en Jevgeni Michailov.

S.V.D. (Soiuz Velikogo Dela)

1927 | Drama, Historische film

SU 1927. Drama van Grigori Kozintsev en Leonid Trauberg. Met o.a. Sergei Gerasimov, Andrei Kostrichkin, Piotr Sobolevski, Constantin Khokhlov en Sofia Magarill.

Een film over de opstand van de Decembristen in 1825 tegen de autocratische Tsaar. Hoofdpersoon is een internationale avonturier en valsspeler, die wist door te dringen tot het geheime genootschap van de Decembristen. Hij verried hen aan de politie. Het genootschap was toch al sterk verzwakt en het lag niet aan zijn verraad dat de opstand mislukte. Als dank werd hij vermoord door agenten van de regering, die hem niet vertrouwden. In 1974 vond men enkele kopiën terug; ze werden hersteld met hulp van de Duitse zender ZDF, die zich op dit terrein zeer verdienstelijk heeft gemaakt. S.V.D. staat voor Unie van de Grote Zaak. Scenario van Iouri Tynianov en Iouri Oksman. Camerawerk van Andreï Moskvin.

Tsjortovo koleso

1926 | Experimenteel

SU 1926. Experimenteel van Grigori Kozintsev en Leonid Trauberg. Met o.a. Ludmila Semyonova, N. Foregger, Pyotr Sobolevsky, Sergei Gerasimov en Emil Gal.

Een verhaal over de onderwereldfiguren die de bewoners van Petrograd teisteren tijdens de burgeroorlog. Dit is de derde film die is voortgekomen uit de FEKS (Fabriek van excentrieke acteurs), een kunstenaarscollectief dat, o.a. door Kozintsev en Trauberg, in 1922 werd opgezet. De ongebruikelijke fotografie geeft de film een bijna bizarre stijl en benadert bij tijden het expressionisme. De film is weleens een 'citatenfilm' genoemd vanwege de vele ontleningen aan o.m. Griffith en de Duitse expressionisten. Het opmerkelijkst zijn de scènes in een pretpark.

Shinjel

1926 | Komedie

SU 1926. Komedie van Grigori Kozintsev en Leonid Trauberg. Met o.a. Andrei Kostritsjkin, Sergei Gerasimov en Anna Zjeimo.

Deze 'filmvertelling in de stijl van Gogol' baseert zich voornamelijk op Gogols verhalen De mantel en Nevsky Prospekt. Het is een tragi-komisch verhaal over een man die tweemaal verliefd wordt, eenmaal op een meisje van de Nevsky Prospekt en eenmaal op een mantel. De film valt op door de stijl van acteren en de expressionistische fotografie. In 1959 maakte de acteur Alexei Batalov de film opnieuw.

Chertovo koleso

1926 | Misdaad

SU 1926. Misdaad van Grigori Kozintsev en Leonid Trauberg. Met o.a. Piotr Sobolevski, Liudmila Semenova, Sergei Gerasimov, Sergei Martinson en Yanina Zheimo.

Een jonge matroos deserteert en sluit zich aan bij een dievenbende. Hij neemt, samen met zijn vriendin, deel aan een roofoverval, maar ze komen tot de conclusie dat het gangsterleven niets voor hen is. Ze keren terug naar de maatschappij van rechtschapen mensen en ze aanvaarden hun straf. Typisch produkt van de avant-garde studio Factory of Comic Actor uit de jaren 1920-30. Opvallend is het prachtige camerawerk van Andrei Moskvin.

Pohozhdenia Oktiabriny

1924 | Actiefilm

SU 1924. Actiefilm van Grigori Kozintsev en Leonid Trauberg. Met o.a. Z. Tarahovskaya, E. Kumeyko, Sergei Martinson, Fedor Knorre en Gerbert Rappoport.

De eerste poging van de [KL]Factory of Comic Actor[KLE] studio van Kozintsev en Trauberg om in de Sovjetunie een avantgardistische filmstijl te ontwikkelen. Het verhaal speelt in Leningrad (het tegenwoordige Sint-Petersburg), waar een jonge revolutionaire piloot, vliegend over de stad, de vijanden van Sovjet Rusland bestrijdt, een gevecht dat zich onder andere afspeelt op de koepel van de Sint-Isaakskathedraal. Absurdisme troef bij deze aaneenschakeling van grappen en grollen die we kennen uit Amerikaanse lachfilms.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Grigori Kozintsev op televisie komt.

Reageer