Irwin Allen (1916-1991): regie, scenario en productie.
Er zijn 12 films gevonden.

Alice In Wonderland

1985 | Familiefilm, Fantasy, Drama, Animatie

Verenigde Staten 1985. Familiefilm van Harry Harris. Met o.a. Natalie Gregory, Sheila Allen, Scott Baio, Steve Allen en Ernest Borgnine.

Zoveelste verfilming van het vermaarde boek van Lewis Carroll uit 1865 [KL]Alice`s Adventures In Wonderland[KLE]. Alice wordt gespeeld door de negen-jarige Gregory, die het witte konijn in de tuin volgt naar het wonderbaarlijke spiegelrijk. De belangrijkste attractie van deze film is het herkenningsspel voor cinefielen die 48 sterren uit de film- en muziekwereld in een gastrolletje mogen opsporen. Reeds eerder verfilmd in 1933, 1950, 1951 (een mooie tekenfilm van Disney), 1966 (een Britse tv-film die waarschijnlijk de beste is), 1968 (tekenfilm van FLINTSTONE- makers Hanna-Barbera), 1972 en 1976. Scenario van Paul Zindel en camerawerk van Disney-veteraan Fred J. Koenekamp. Zeepgigant Procter & Gamble was medeproducent.

When Time Ran Out...

1980 | Drama, Avonturenfilm, Actiefilm

Canada​/​​Verenigde Staten 1980. Drama van James Goldstone. Met o.a. Paul Newman, Jacqueline Bisset, William Holden, James Franciscus en Ernest Borgnine.

Een oliebron en een luxehotel, vlak bij de rand van een vulkaan, dat kan natuurlijk niet goed gaan. Vooral niet in het tijdperk van de rampenfilm. Helaas is dit niet een van de beste exemplaren uit het genre, vooral omdat scenaristen Carl Foreman (High Noon) en Stirling Silliphant (In the Heat of the Night) wel erg veel tijd nemen om de personages te introduceren. Paul Newman is nog wel aardig, en de kostuums kregen een Oscarnominatie. Maar wanneer de lavastroom op het exotische eiland op gang komt, valt de spanning grotendeels weg, vanwege de knullige special effects.

Beyond the Poseidon Adventure

1979 | Misdaad, Avonturenfilm, Actiefilm, Drama

Verenigde Staten 1979. Misdaad van Irwin Allen. Met o.a. Michael Caine, Sally Field, Telly Savalas, Peter Boyle en Jack Warden.

Na de ramp met de Poseidon zoeken enkele zeelui en een arts op het zinkende schip naar eventuele overlevenden. De arts blijkt echter een schurk te zijn, die uit is op de lading plutonium in het ruim. Idiote en totaal overbodige sequel op THE POSEIDON ADVENTURE, die niet alleen te lijden heeft onder een bar slecht scenario (geschreven door Nelson Gidding), maar ook onder effecten die zelfs in een amateurfilm niet door de beugel zouden kunnen. De personages en hun belevenissen zijn uitermate onwaarschijnlijk. Een pijnlijke bedoening voor alle acteurs die erbij betrokken waren. Joseph Biroc zette het allemaal in beeld. Gedraaid in Panavision.

The Swarm

1978 | Horror, Actiefilm, Drama

Verenigde Staten 1978. Horror van Irwin Allen. Met o.a. Michael Caine, Katharine Ross, Richard Widmark, Henry Fonda en Richard Chamberlain.

The swarm is een rampenfilm, typisch zo'n product uit de jaren zeventig, de bloetijd van het genre. Na het succes van Airport (1970) - niet te verwarren met de tegenwoordig bekendere parodie Airplane! (1980) - overspoelde de ene na de andere ramp de bioscoopzalen. Je kon het zo gek niet bedenken of het werd wel verfilmd. Naast voor de hand liggend onheil als overstromingen (Flood!), scheepsrampen (The Poseidon Adventure), aardbevingen (Earthquake), branden (The Towering Inferno), waren er ook originelere rampen als inslagen van meteorieten (Meteor) en op hol geslagen vissen (Piranah). The swarm, over een forse zwerm agressieve bijen, past uitstekend in dat rijtje. Jammer dat regisseur Irwin Allen, bijgenaamd de Master of Disaster, weinig origineels had te melden. The swarm is saai, traag en voorspelbaar. Zonde van de sterrencast.

The Towering Inferno

1974 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1974. Drama van John Guillermin. Met o.a. Steve McQueen, Paul Newman, William Holden, Faye Dunaway en Fred Astaire.

Tijdens het openingsfeestje, dat gehouden wordt op de 135ste etage van een gloednieuwe wolkenkrabber, de hoogste ter wereld, ontdekt architect Roberts (Newman) een beginnende brand op de 81ste verdieping. Al snel breidt het vuur zich steeds sneller uit. Gelukkig is naast Roberts ook brandweercommandant O'Hallorhan (McQueen) paraat. Personages proberen hun eigen hachje te redden of vertonen juist heldhaftig gedrag in deze rampenfilm uit de jaren zeventig, een van de betere uit de periode. Zoals gebruikelijk in het genre werd een enorme lading sterren ingehuurd. Drie Oscars, voor camerawerk, montage en liedje.

The Poseidon Adventure

1972 | Avonturenfilm, Thriller, Drama, Actiefilm

Verenigde Staten 1972. Avonturenfilm van Ronald Neame en Irwin Allen. Met o.a. Gene Hackman, Ernest Borgnine, Red Buttons, Carol Lynley en Roddy McDowall.

Het gigantische passagiersschip S.S. Poseidon is bezig aan zijn laatste cruise, voordat het overgedragen wordt aan zijn nieuwe eigenaars. De kapitein merkt dat er iets fout is met het stabilisatiesysteem, maar zijn bazen dringen aan op snelheid want ze zijn reeds drie dagen te laat. Aan boord is het feest, tot het schip gegrepen wordt door een reusachtige vloedgolf en omgekeerd in het water komt te liggen. De overlevenden moeten proberen zich een weg te banen door een labyrint van gangen naar de kiel van het schip. Onwaarschijnlijke, maar goed gemaakte rampenfilm, met een aantal uitstekende acteurs. Oscars gingen naar de speciale effecten en naar de song 'The Morning After' van Al Kasha en Joel Hirschhorn.

City Beneath the Sea

1971 | Sciencefiction, Actiefilm

Verenigde Staten 1971. Sciencefiction van Irwin Allen. Met o.a. Stuart Whitman, Rosemary Forsyth, Robert Wagner, Joseph Cotten en Richard Basehart.

Het is het jaar 2053: kolonisten in de eerste onderwaterstad moeten in het eerste jaar blootstaan aan pogingen tot invasie, oceaanmonsters en onderlinge ruzies. Meer dan middelmatige productie, dankzij Irwin Allen.

Five Weeks in a Balloon

1962 | Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1962. Avonturenfilm van Irwin Allen. Met o.a. Red Buttons, Barbara Eden, Fabian, Cedric Hardwicke en Peter Lorre.

Onschuldig amusement volgens standaard-scenario naar Jules Verne's verhaal over een ballonexpeditie naar Afrika, in de lucht gehouden door prima acteurs onder wie veteranen Billy Gilbert, Herbert Marshall, Reginald Owen, Henry Daniell.

Voyage to the Bottom of the Sea

1961 | Sciencefiction, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1961. Sciencefiction van Irwin Allen. Met o.a. Walter Pidgeon, Joan Fontaine, Robert Sterling, Barbara Eden en Michael Ansara.

Onderhoudende, kleurige nonsens over conflicten aan boord van een reusachtige atoomonderzeeër waarvan Pidgeon de dominerende kapitein is, die probeert te voorkomen dat de aarde in een stralingsgordel terechtkomt. Graaft niet direct diep, maar is beslist onderhoudend. Het werd later een tv-serie met wel liefst 110 afleveringen. Gedraaid in CinemaScope.

The Lost World

1960 | Avonturenfilm, Sciencefiction, Familiefilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1960. Avonturenfilm van Irwin Allen. Met o.a. Michael Rennie, Jill St. John, Claude Rains, David Hedison en Fernando Lamas.

Deze adaptatie van Arthur Conan Doyles klassieke avonturenverhaal over de ontdekking van een verborgen prehistorisch rijk heeft niet de culturele waarde van de versie uit 1925 of de indrukwekkende effecten van Steven Spielbergs variant, maar is wel veruit het grappigst. Al is het maar vanwege de dino's - gewone hagedissen met opgeplakte hoorns - of de dialogen, die uit de eerste de beste soap geplukt lijken. De campwaarde lijkt intentioneel: regisseur Allen, 'the master of disaster', stond bekend om zijn slechte smaak en ontving in 1985 een ere-Razzie voor 'Worst Career Achievement'.

The Big Circus

1959 | Drama

Verenigde Staten 1959. Drama van Joseph M. Newman. Met o.a. Victor Mature, Red Buttons, Rhonda Fleming, Peter Lorre en Kathryn Grant.

Hank Whirling (Mature), eigenaar van een groot circus, zit krap bij kas. De bank wil hem wel geld lenen, maar dan op voorwaarde dat burgermannetje Randy Sherman (Buttons) met het circus mee mag om een oogje in het zeil te houden. En dat brengt weer ongemakken met zich mee, zoals de aanstelling van Helen Harrison (Fleming) als persagente. Intussen probeert een concurrent de boel te saboteren. Grootse circusfilm, maar niet zo groots als de zeven jaar oudere Moeder Aller Circusfilms: Cecil B. DeMille's The Greatest Show on Earth. Ondanks wagonladingen leuke acteurs een stuk zwakker dan het grote voorbeeld.

The Story of Mankind

1957 | Avonturenfilm

Verenigde Staten 1957. Avonturenfilm van Irwin Allen. Met o.a. Ronald Colman, Hedy Lamarr, Groucho Marx, Harpo Marx en Chico Marx.

Een ambitieus idee, met een belachelijk resultaat! Hendrik van Loons boek over de hoogtepunten van het menselijk bestaan wordt een reeks clichématige historische afleveringen, met een slechte rolbezetting en belabberde regie.