Frank van den Engel is regisseur, scenarist en producer.
Er zijn 18 films gevonden.

Mijn Rembrandt

2019 | Documentaire

Nederland 2019. Documentaire van Oeke Hoogendijk.

Regisseur Hoogendijk (Het nieuwe Rijksmuseum) portretteert Rembrandt-eigenaren aan de hand van de portretten die ze bezitten en belicht zo wat Rembrandt vandaag de dag bij ons losmaakt. Een spannende speurtocht met in de hoofdrol onder meer Amsterdams, Frans en Schots ‘oud geld’ naast Amerikaans ‘nieuw geld.’ Van de liefde voor kunst tot ijdelheid en geldingsdrang; niets blijkt de heren-van-een-zekere-stand vreemd. Waarmee Hoogendijk zich een kind van de Hollandse meester betoont, die net als zij de schoonheid in het onvolkomene zag.

De rode ziel

2017 | Documentaire

Nederland 2017. Documentaire van Jessica Gorter.

Hoe komt het dat er nog zoveel Russen zijn die Stalin blijven verdedigen als held? De rode ziel legt de psyche bloot van de hedendaagse Rus en laat een wereld zien vol tegenstrijdigheden.

Liefde is aardappelen

2017 | Documentaire

Nederland 2017. Documentaire van Aliona van der Horst.

Na een sterfgeval in de familie helpt documentairemaakster Aliona van der Horst opruimen in haar moeders geboortehuis op het Russische platteland. Daar treft ze stapels oude schoenen, affiches, foto's, brieven en tegenstrijdige verhalen van familieleden over dramatische gebeurtenissen uit de harde jaren onder Lenin en Stalin, die verklaren waarom de zes zussen die er opgroeiden zwegen over hun jeugd. Aangrijpende familiegeschiedenis over angst en overleven in een schemergebied tussen herinneren, vluchten en vergeten, met zwart-wit-animaties van de Italiaanse animator Simone Massi als symbolisch commentaar.

Hier ben ik

2017 | Documentaire

Nederland 2017. Documentaire van Sarah Vos en Sander Snoep.

Documentaire over een aantal Bloemendalers dat worstelt met een bestaan waarin ambitie en gejaagdheid de standaard zijn geworden. Predikant Ad van Nieuwpoort probeert hen te helpen.

How to Meet a Mermaid

2016 | Documentaire

Nederland 2016. Documentaire van Coco Schrijber.

Contemplatieve documentaire over drie mensen die onder 'paradijselijke' omstandigheden in zee verdwijnen. Lex, een ervaren duiker en broer van de regisseur, verdween op vakantie in de Rode Zee; de Britse Rebecca verdween van een Disney droom-cruiseschip, en de Mexicaan Miguel bereidt zijn oversteek - per surfplank - naar Amerika voor. Fascinerende, blikverbredende film met oogstrelende beelden en onthutsende bespiegelingen over paradijs, perceptie en illusie. Zelfs de wat suggestieve voice-over van Rebecca en het lichtvoetige deel over Miguel doen daaraan niet af.

Stranger in Paradise

2016 | Documentaire

Nederland 2016. Documentaire van Guido Hendrikx.

Confronterend politiek essay waarin een acteur (Dhaenens) in een Zuid-Italiaans opvangcentrum een klaslokaal vol migranten een spoedcursus asielproblematiek geeft. Eerst krijgen de nieuwkomers het rechtse verhaal voorgeschoteld, met wat ze ons kosten, dan het linkse, waarin ze tot slachtoffers worden gereduceerd. In het derde deel worden hun individuele verhalen getoetst aan de bestaande Nederlandse toelatingsregels. Wie niet voldoet, moet het lokaal verlaten. Dat levert geen nieuwe inzichten op, maar de technocratische toon maakt wel de machtsverhoudingen en onmenselijkheid van het Europese migratiedebat voelbaar. Openingsfilm IDFA 2016 en winnaar van de speciale juryprijs.

Zoete rook van het vaderland

2012 | Documentaire

Nederland 2012. Documentaire van Masha Novikova.

Drie oude mensen uit Spanje, Litouwen en Abchazië zagen oorlogen komen en gaan. Ze hielden zich afzijdig, bebouwden het land en ruimden de puinhopen op.

Kill Your Darling

2012 | Documentaire

Nederland 2012. Documentaire van Jaap van Hoewijk.

In 1990 werd in het water van de Rotterdamse Westersingel het lichaam van een vrouw gevonden, ontdaan van hoofd en handen. Pas in 2008 werd met behulp van DNA-onderzoek haar identiteit vastgesteld: Melissa Halstead, een Amerikaans fotomodel en fotografe. Vanaf dat punt volgde documentairemaker Jaap van Hoewijk zowel de Rotterdamse als Londense politie in hun jarenlange onderzoek, sprak met de familie van het slachtoffer én de in 2011 veroordeelde dader. Vooral als kijk achter de schermen bij de recherche bijzonder intrigerend.

Mijn Enschede

2010 | Documentaire

Nederland 2010. Documentaire van Astrid Bussink.

Documentairemaker Astrid Bussink keert terug naar Enschede, de stad waar ze aan de kunstacademie studeerde en waaruit ze op 13 mei 2000 zou verhuizen. Die dag verwoest de vuurwerkramp haar huis. Bijna tien jaar later ziet ze hoe de wijk Roombeek is herbouwd en onderzoekt ze de nooit opgeloste oorzaak van de ramp in een documentaire over verlies, verdriet, herinnering en complottheorieën.

Photo and Copyright by G.P. Fieret

2009 |

Nederland 2009. Frank van den Engel.

In dit portret gaat Frank van den Engel op zoek naar de wereld die schuilgaat achter het uitzonderlijke en excentrieke talent van fotograaf G.P. Fieret. Hij spreekt met collega's en voormalige modellen en met verzamelaars en zoekt de fotograaf op in diens totaal verwaarloosde en vervallen huisje.

De verloren kolonie

2008 | Documentaire

Nederland 2008. Documentaire van Astrid Bussink.

Documentaire over de pogingen van het personeel om een ooit toonaangevend Abchazisch laboratorium in oude luister te herstellen.

Tussen Hemel En Aarde

2007 | Documentaire

Nederland/België 2007. Documentaire van Frank van den Engel en Masja Novikova.

Documentaire waarin makers Van den Engel en Novikova op zoek gaan naar het effect van de Oezbeekse politiek op het leven van normale mensen. Zo ziet de circusartiest Achat zich als mensenrechtactivist, collega Tursin noemt zich liever opvoeder.

Voices of Bam

2006 | Documentaire

Nederland 2006. Documentaire van Aliona van der Horst en Maasja Ooms.

Portret van de stad Bam in Iran, na de aardbeving in december 2003.

Mr. Right

2005 | Documentaire, Romantiek

Nederland 2005. Documentaire van Dree Andrea.

Documentaire van Dree Andrea over daten in New York. De maakster werd nieuwsgierig naar de dating cultuur met internetsites, speeddating en contact advertenties. Ze interviewde drie vrouwen over hun ervaringen en sloeg ook zelf aan het daten.

Alias Kurban Saïd

2004 | Documentaire

Nederland 2004. Documentaire van Jos de Putter.

Was de schrijver een Oostenrijkse gravin of een Azerbeidzjaanse jood die zich tot de islam bekeerde? In de documentaire Alias Kurban Said gaat Jos de Putter op zoek naar de ware identiteit van de auteur van de in 1937 verschenen roman Ali en Nino.

Normaal: Ik kom altied weer terug

2001 | Documentaire

Nederland 2001. Documentaire van Frank van den Engel.

Nadat eerder een kijkje werd genomen in het privéleven van André Hazes (André Hazes, Zij Gelooft In Mij) is Normaal-voorman Bennie Jolink aan de beurt. Alle ups en down van deze Achterhoeker met cowboyhoed en schorrre stem worden door regisseur Frank van den Engel onder de loep genomen. Dat de zanger van racen houdt was bekend, maar dat hij daarnaast ook een grote voorliefde heeft voor schilderen zal niet iedereen weten. Verder krijgen we te zien dat Jolink een heel gewone jongen is gebleven. Dat astma en andere kwalen hem steeds vaker dwingen thuis te blijven, dat zijn vrouw zijn tas inpakt en dat er eigenlijk nooit iemand over de vloer komt, met uitzondering van de familie. Normaal - Ik Kom Altied Weer Terug wilde nadrukkelijk ook het leven van Bennie Jolink buiten de band laten zien. Maar op sommige momenten gaat Van den Engel wel erg ver. Terwijl Jolink vertelt over zijn diarree, zijn depressies en de vrienden die hem belazerd hebben, is het haast of de camera via zijn poriën naar binnen wil dringen. Alsof de pijn daar nog beter zichtbaar is. Als kijker voel je je dan een indringer, en vraag je je opeens af of je dit wel allemaal van hem wil weten.

André Hazes, zij gelooft in mij

1999 | Documentaire, Muziek

Nederland 1999. Documentaire van John Appel.

Portret van volkszanger André Hazes (1951-2004), die gedurende tien maanden gevolgd werd. Het blijkt een aimabele, kwetsbare man, bij wie het leven zeker niet over rozen gaat. Een poging om een reeks concerten te geven in de toeristische gebieden van Spanje loopt bijvoorbeeld minder gesmeerd dan gehoopt. Schrijven van teksten voor z'n liedjes is ook een moeizaam proces, waarbij het rijmwoordenboek een waardevol hulpmiddel blijkt. Ronduit ontroerend is de verhaallijn rond de haperende relatie met z'n geliefde Rachel. De Amsterdamse vrolijkheid verdwijnt daar op de achtergrond en de snik dient zich aan. Het geheel wordt passend Hazesiaans afgesloten. Uitstekende documentaire.

Amer Raja: De beste bokser van de wereld

1999 |

Nederland 1999. Rob Vermeulen.

Portret van volkszanger André Hazes (1951-2004), die gedurende tien maanden gevolgd werd. Het blijkt een aimabele, kwetsbare man, bij wie het leven zeker niet over rozen gaat. Een poging om een reeks concerten te geven in de toeristische gebieden van Spanje loopt bijvoorbeeld minder gesmeerd dan gehoopt. Schrijven van teksten voor z'n liedjes is ook een moeizaam proces, waarbij het rijmwoordenboek een waardevol hulpmiddel blijkt. Ronduit ontroerend is de verhaallijn rond de haperende relatie met z'n geliefde Rachel. De Amsterdamse vrolijkheid verdwijnt daar op de achtergrond en de snik dient zich aan. Het geheel wordt passend Hazesiaans afgesloten. Uitstekende documentaire.