Jiri Trnka

Regisseur

Jiri Trnka is regisseur.
Er zijn 6 films gevonden.

Midsummer Night's Dream

1959 | Animatie

Servië en Montenegro 1959. Animatie van Jiri Trnka.

Shakespeares beroemde midzomernachtsdroom kreeg gestalte in deze schitterende poppenfilm. De film steunt zwaar op de muziek: er is geen dialoog, alleen wat commentaar. Deze bijzonder knappe film, die tot het beste wat Trnka heeft gemaakt wordt gerekend, zou zijn laatste grote werk zijn.

Dobrý voják Svejk

1954 | Animatie

Servië en Montenegro 1954. Animatie van Jiri Trnka.

Het bekende boek over de soldaat Schweik, die van zijn luitenant de opdracht krijgt zo discreet mogelijk een fles cognac te kopen. De film bestaat uit drie verschillende kortere filmpjes, waarbij van verschillende technieken gebruik is gemaakt. De ene keer is het een poppenfilm; de andere keer zien we uitgeknipte figuren. Al met al werd het een rommelig geheel, dat niet uit de verf komt. Trnka kan beter.

Staré pověsti české

1953 | Animatie

Servië en Montenegro 1953. Animatie van Jiri Trnka.

De vierde grote poppenfilm van Trnka vertelt over het ontstaan van Tsjechoslowakije. De film is verdeeld in zes kleine verhaaltjes, waarvan de kwaliteit nogal wisselend is. Technisch gezien is deze poppenfilm bijna perfect. Je vergeet wel eens dat je naar een poppenfilm kijkt.

Bajaja

1950 | Animatie

Servië en Montenegro 1950. Animatie van Jiri Trnka.

Poppenfilmer Trnka grijpt nogal eens naar de Tsjechische folklore, zoals ook weer in deze film. Twee oude verhalen werden tot één film verweven, met hier en daar een satirische knipoog naar het hedendaagse bestaan. De film kent wat trage momenten, maar is desondanks goed.

Císařuv slavík

1948 | Animatie

Servië en Montenegro 1948. Animatie van Jiri Trnka en H. Jiri Brdecka.

Het bekende sprookje van Andersen, De nachtegaal van de keizer, ligt ten grondslag aan deze onvergetelijke poppenfilm. Mede dankzij de fraaie muziek is deze film een hoogtepunt in zijn soort.

Spaliček

1947 | Animatie

Servië en Montenegro 1947. Animatie van Jiri Trnka.

Hoogtepunten als het carnaval en kerstmis in het leven van alledag in Tsjechoslowakije werden meesterlijk verfilmd door de poppenfilmer bij uitstek, Jiri Trnka.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Jiri Trnka op televisie komt.

Reageer