Stewart Stern: cast en scenario.
Er zijn 8 films en 1 serie gevonden.

The Last Movie Stars

2022 | Documentaire

Verenigde Staten 2022. Documentaire van Met o.a. George Clooney, Zoe Kazan, Laura Linney, Josh Hamilton en Oscar Isaac.

In de jaren tachtig vroeg acteur Paul Newman (1925-2008) de bevriende scenarist Stewart Stern zijn biografie te schrijven. Stern sprak daarvoor niet alleen uitvoerig met Newman zelf, maar ook met familie, vrienden en collega’s. Het project verwaterde, maar na zijn dood vonden Newmans erfgenamen zo’n vijftienduizend pagina’s aan uitgetikte interviews. Daarmee stapten ze naar acteur en Newman-fan Ethan Hawke, die er deze zesdelige docuserie omheen maakte, met citaten die worden voorgelezen door een hele stoet beroemde acteurs. Rode draad is Newmans turbulente, vijftigjarige huwelijk met actrice Joanne Woodward. En passant wordt er een halve eeuw Hollywoodgeschiedenis behandeld. Lange zit, maar goud voor cinefielen.

The Celluloid Closet

1996 | Documentaire, Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Duitsland​/​​Verenigde Staten 1996. Documentaire van Jeffrey Friedman en Rob Epstein. Met o.a. Tony Curtis, Whoopi Goldberg, Jan Oxenberg, Harvey Fierstein en Stewart Stern.

Documentaire over de geschiedenis van de al dan niet verhulde homoseksualiteit in de Amerikaanse film. In de dagen van de censuur (de z.g. Hays-code) was homoseksualiteit een absolute taboe. Inventieve regisseurs legden toch bepaalde elementen in de film, die later als een protest tegen de discriminatie van homo's uitgelegd konden worden. Er zijn opvallende voorbeelden: SUDDENLY LAST SUMMER en THE CHILDREN'S HOUR. Een al te suggestieve scène tussen Tony Curtis en Laurence Olivier in SPARTACUS sneuvelde op de snijtafel van de censor. Hierna mochten in Hollywood homo's alleen op de gevoelige laag vastgelegd worden als ze belachelijk werden, angst aanjoegen bij de kijker of medelijden opwekten. Pas in de jaren 1970 werd het onderwerp serieus genomen, dankzij enkele doorbraak films als SUNDAY, BLOODY SUNDAY, MAKING LOVE en BOYS IN THE BAND, ook al weigerden de hele bekende acteurs hieraan hun medewerking te verlenen. Deze documentaire is oprecht en geeft een gedetailleerd overzicht van de homoseksualiteit in de film aan de hand van een honderdtal filmfragmenten en gesprekken met een aantal acteurs, actrices, regisseurs en producenten die ermee te maken hadden. Het scenario van Epstein, Friedman en Sharon Wood is gebaseerd op het boek van Vito Russo, die in 1990 op 44-jarige leeftijd aan AIDS overleed. Het commentaar van Armistead Maupin wordt ingesproken door Lily Tomlin. Voor de montage tekenden Friedman en Arnold Glassman, terwijl Nancy Schreiber nieuw beeldmateriaal bezorgde. Bekroond op het Sundance Film Festival in 1996. Dolby Stereo S.R.-Digital.

Sybil

1976 | Drama

Verenigde Staten 1976. Drama van Daniel Petrie. Met o.a. Joanne Woodward, Sally Field, Brad Davis, Martine Bartlett en Jane Hoffman.

Deze psychologische film over een jonge vrouw die door haar jeugdervaringen een zestienvoudige gespleten persoonlijkheid had, kreeg de tv-Oscar 'Emmy'. Field is opmerkelijk in de hoofdrol en Woodward geeft glans aan de psychiater. Een uiterst fascinerend, maar onthutsend drama.

The Last Movie

1971 | Avonturenfilm, Drama, Western

Verenigde Staten 1971. Avonturenfilm van Dennis Hopper. Met o.a. Dennis Hopper, Julie Adams, Peter Fonda, Kris Kristofferson en Sylvia Miles.

Hoppers fatale pretentieuze vervolg op EASY RIDER is alleen maar interessant als curiositeit. Een onbegrijpelijk verhaal over een klein Peruaans dorpje nadat een filmmaatschappij is weggetrokken. Heeft mooie fotografie en goed acteerwerk van Adams, maar voor de rest bent u gewaarschuwd. Alle hippe vrienden van Hopper zijn (soms onherkenbaar) terug te vinden. Hopper zou pas in 1981 weer een film regisseren. Ook bekend als: CHINCHERO.

Rachel, Rachel

1968 | Drama

Verenigde Staten 1968. Drama van Paul Newman. Met o.a. Joanne Woodward, James Olson, Kate Harrington, Estelle Parsons en Donald Moffatt.

Een prachtige, gevoelige, volwassen film over een ongehuwde schooljuffrouw die uit haar schulp tracht te komen. Woodward is subliem, geregisseerd door haar man Newman.

The Outsider

1961 | Oorlogsfilm, Biografie

Verenigde Staten 1961. Oorlogsfilm van Delbert Mann. Met o.a. Tony Curtis, James Franciscus, Bruce Bennett, Gregory Walcott en Vivian Nathan.

Diepzinnige biografische film, waarin Curtis een van zijn beste rollen neerzet als een schoorvoetende Amerikaanse held. Hij speelt hier Ira Hamilton Hayes, de Pima-indiaan die bij de mariniers hoorde die de Amerikaanse vlag op Iwo Jima plantten. Scenario van Stewart Stern naar het verhaal The Hero of Iwo Jima van William Bradford Huie. Camerawerk van Joseph LaShelle.

Thunder in the Sun

1959 | Western

Verenigde Staten 1959. Western van Russell Rouse. Met o.a. Susan Hayward, Jeff Chandler, Jacques Bergerac, Blanche Yurka en Carl Esmond.

Rond 1850 trekt een groep Basken door Montana. Ze willen een nieuw leven opbouwen in Californië met als belangrijkste handelsmiddel wijn. Gids Chandler leidt hen door een moeilijk en gevaarlijk gebied. Hij komt al vlug met de traditiebewuste Basken in conflict. Tevens voelt hij zich aangetrokken tot de jonge vrouw van hun leider, Hayward. Terwijl het Indiaanse gevaar hen beloert, lopen binnen de groep de gemoederen hoog op. Ongewone western met interessante elementen, maar in het geheel toch te weinig actie. Hayward is miscast als Baskische schone. Het beste fragment in de film is het gevecht in de bergen van de Basken tegen een overmacht van Indianen. Prachtige choreografie. Rouse en Stewart Stern baseerden hun scenario op een verhaal van James Hill en Guy Trosper. Knappe fotografie van Stanley Cortez.

Rebel Without a Cause

1955 | Drama

Verenigde Staten 1955. Drama van Nicholas Ray. Met o.a. James Dean, Natalie Wood, Sal Mineo, Jim Backus en Ann Doran.

‘Teenage terror torn from today’s headlines!’ Zo werd het publiek lekker gemaakt voor dit moralistische, maar nog altijd erg vermakelijke melodrama over de met het leven worstelende, eenzame tiener Jim Stark (Dean), die de naoorlogse frustraties niet bepaald ­terughoudend ventileert. Mooie rollen van de piepjonge Wood en Mineo. James Dean is ontegenzeglijk cool in de hoofdrol, maar ook een beetje over the top wanneer hij zijn ouders huilend toeschreeuwt: ‘You’re tearing me apart!’ De klassieke autorace­scène heeft een wrange bijsmaak omdat de jonge ster een maand voor verschijning van de film omkwam bij een auto-ongeluk.

Teresa

1951 | Drama, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1951. Drama van Fred Zinnemann. Met o.a. John Ericson, Pier Angeli, Patricia Collinge, Richard Bishop en Peggy Ann Garner.

Een intrigerend, maar oppervlakkig verhaal over oorlogsveteraan Ericson die naar de V.S. terugkeert met een Italiaans bruidje en geconfronteerd wordt met vooroordelen. Het debuut van Rod Steiger in een rol als psychiater. Stewart Stern schreef het scenario, en William J. Miller bemande de camera.