Lya De Putti (1899-1931): cast.
Er zijn 6 films gevonden.

The Informer

1929 | Thriller, Romantiek, Drama

Verenigd Koninkrijk 1929. Thriller van Arthur Robison. Met o.a. Lya De Putti, Lars Hanson, Warwick Ward, Cecil Harbord en Dennis Wyndham.

Dublin 1920, de Ierse onafhankelijkheidsstrijd woedt in alle hevigheid. Tijdens een vergadering schiet Francis McPhilip (Harbord) het hoofd van politie neer en vlucht. Van de IRA krijgt hij geld om uit te wijken naar Amerika. Hij wil zijn meisje Katie Fox (De Putti) ophalen, maar zij is ingetrokken bij zijn beste vriend Gypo Nolan (Hanson). Omdat Gypo bang is dat Katie hem zal verlaten, verklikt hij Francis uit jaloezie en om het geld bij de politie. Als Gypo`s partijgenoten ontdekken wie de verrader is, wordt hij ongenadig opgejaagd. De eerste verfilming van het toneelstuk van Liam O`Flaherty, dat in 1935 op meesterlijke wijze vereeuwigd zou worden door John Ford. Robinson`s versie bevat heel wat sfeer en spanning, maar de vertolkingen van de Zweed Hanson en de Hongaarse De Putti zijn iets te theatraal. Ray Milland staat niet op de aftiteling vermeld, maar is eventjes te zien als scherpschutter, die met echte patronen schiet (in die tijd bestonden er nog geen losse flodders of toneelrevolvers). Het scenario is van Benn W. Levy en Rolfe E. Vanlo naar O'Flaherty's toneelstuk. Het camerawerk is van T. Sparkuhl en Werner Brandes. Mono.

Manon Lescaut

1926 | Drama

Duitsland 1926. Drama van Arthur Robison (Robinson). Met o.a. Lya De Putti, Wladimir Gaidarow, Siegfried Arno, Theodor Loos en Frieda Richard.

Abbé Prévosts voor theater, opera en herhaalde verfilmingen bewerkte roman was geknipt voor Lya de Putti die een van haar meest klassieke rollen speelde. Fraai camerawerk van Theodor Sparkuhl.

Varieté

1925 | Drama, Zwijgende film

Duitsland 1925. Drama van Ewald André Dupont. Met o.a. Emil Jannings, Lya De Putti en Warwick Ward.

Een voor moord veroordeelde circusartiest vertelt zijn levensverhaal. Gevierd om zijn trapezewerk was Boss Huller (Jannings) gelukkig met vrouw en kind, toen hij verliefd raakte op Bertha-Marie (De Putti). Hun nieuwe leven samen werd verstoord door een Engelsman wiens trapezestunts overal in Europa bekend zijn. Expressionistisch werk van de Duitse Dupont, die even later de oversteek naar Hollywood zou maken, werd gelauwerd om lichtgebruik, visuele flair en vooral spectaculaire momenten aan de trapeze. ‘Een Duits meesterwerk’, meende de New York Times destijds. Filmster Emil Jannings was enkele jaren later te zien in zijn beroemdste rol in Der blaue Engel.

Phantom

1922 | Zwijgende film, Drama

Duitsland 1922. Zwijgende film van F.W. Murnau. Met o.a. Grete Berger, Alfred Abel, Anton Edthofer, Lil Dagover en Lya De Putti.

De Duitse expressionistische filmmaker Friedrich Murnau maakte in 1922 de klassieker Nosferatu, in 1924 de verbluffende Der Letzte Mann. Tussen deze twee meesterwerken in ontstond Phantom, de verfilming van het boek van Gerhart Hauptmann. Alfred Abel speelt een man die zich verslingert aan een mooie blonde dame die onbereikbaar voor hem blijkt. Dat tragische gegeven resulteert in ellende, tegenslag en moord. Het verhaal wordt wat traag verteld, maar Murnau betoont zich de alom bewonderde beeldkunstenaar in droomscènes en de verbeelding van waanzin. De film was lange tijd zoek, maar is sinds 2006 in een fraaie, gerestaureerde versie beschikbaar.

Othello

1922 | Drama

Duitsland 1922. Drama van Dimitri Buchowetzki en Stats Hagen. Met o.a. Emil Jannings, Werner Krauss, Ica von Lenkeffy, Theodor Loos en Lya De Putti.

Shakespeares drama met Jannings in een overtuigende hoofdrol als de jaloerse Moor die door een vriend in het ongeluk wordt gestort. Een klassieke verfilming die destijds veel succes had.

Der brennende Acker

1922 | Drama

Duitsland 1922. Drama van F.W. Murnau. Met o.a. Eugen Klöpfer, Vladimir Gaïdarov, Eduard von Witterstein, Lya De Putti en Stella Arbenina.

Lang was dit indrukwekkende expressionistische drama verloren gewaand. Dankzij de inspanningen van de Cineteca uit Milaan, het bondsarchief in Koblenz en het filmmuseum uit M[KA3]unchen slaagde men in 1988 erin uit de bijeengegaarde prints weer een complete versie te restaureren, inclusief de met de hand ingekleurde delen. Regisseur Eric Rohmer leverde expertise bij de totstandkoming van deze werkzaamheden. Ergens in Polen ligt een armzalig boerendorpje dat gedomineerd wordt door het kasteel van graaf von R[KA3]udenberg (von Witterstein). De mare gaat dat een voorvader in de put verdronken is, toen hij een legendarische schat zocht. Op het land leeft boer Rog (Kl[KA3]opfer), die twee zonen heeft. De een zal zijn noodlijdende bedrijfje overnemen, terwijl de ander (Ga[KA3]idarov) door de wijde wereld trok en nu secretaris is van de graaf. Ga[KA3]idarov wordt verliefd op de dochter van de slotheer Gerda (De Putti). Wat begint als een flamboyant avontuur op zoek naar de schat, eindigt als een realistisch sociaal boerendrama en een - voor die tijd modieuze - aanklacht tegen het kapitalisme. Anne-Marie Fijal zorgde in 1994 op verzoek van het ZDF voor begeleidende muziek van de gerestaureerde versie. De interessante decors zijn van Rochus Gliese. Aan het scenario werkten filmcritici Willy Haas en Arthur Rosen samen met de inmiddels al zeer beroemde Thea von Harbou. De camera werd bemand door Karl Freund en Fritz Arno Wagner.