Van Heflin: cast.
Er zijn 58 films gevonden.

The Last Child

1971 | Sciencefiction, Drama

Verenigde Staten 1971. Sciencefiction van John Llevellyn Moxey en John Llewellyn Moxey. Met o.a. Michael Cole, Janet Margolin, Van Heflin, Harry Guardino en Edward Asner.

De Amerikaanse regering verbiedt in 1994 het hebben van meer dan [KA1]e[KA1]en kind per gezin. De Millers (Cole & Margolin) willen uit de gevangenis blijven en vluchten naar Canada. Ze worden achtervolgd door de wet en tenslotte geholpen door een oude Amerikaanse senator (Heflin). Het accent van dit drama valt op de gebruikelijke kenmerken van een totalitair systeem en biedt niets nieuws, maar de actie en vertolkingen, inclusief de laatste rol van Heflin, zijn zeer adequaat.

Neither Are We Enemies

1970 | Historische film, Drama, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1970. Historische film van David Pressman. Met o.a. Van Heflin, Ed Begley, Kate Reid, J.D. Cannon en Leonard Frey.

Josef van Arimathea (Heflin), een vooraanstaand rechter in Judea gedurende de Romeinse bezetting komt in conflict met zijn zoon Jonathan (Tabori) die van mening is dat alleen onmiddellijk gewapende actie tegen de Romeinen kan helpen. Zijn vader wil dat liever politiek tot stand brengen. Het was het acteerdebuut van Tabori, de zoon van actrice Viveca Lindfors en regisseur George Tabori. De film zit vol Bijbelse personen zoals Jezus (Madison Mason), Barabbas (Yulin), Judas Iskariot (Frey) en Pilatus (Cannon).

Airport

1970 | Drama

Verenigde Staten 1970. Drama van George Seaton en Henry Hathaway. Met o.a. Burt Lancaster, Dean Martin, Helen Hayes, Jacqueline Bisset en Jean Seberg.

Luchthavendirecteur Mel Bakersfeld (Lancaster) heeft zijn dag niet. Zijn vrouw wil van hem scheiden, er loeit een sneeuwstorm over de landingsbanen en zijn rokkenjagende zwager (Martin) is piloot op een vliegtuig waarin ook een psychopaat en diens bom vervoerd worden. 'De beste film van 1944' spotte een Amerikaanse journaliste over Airport bij uitkomst in 1970. Het concept van Airport - een grootse soap met een ensemblecast - was inderdaad nogal ouderwets, maar door het enorme succes werd de film toch het grote voorbeeld voor een hele serie rampenfilms.

The Big Bounce

1969 | Erotiek, Drama, Horror, Sciencefiction, Thriller

Verenigde Staten 1969. Erotiek van Alex March. Met o.a. Ryan O'Neal, Leigh Taylor-Young, James Daly, Robert Webber en Lee Grant.

Warrig verhaal over de zwerver O'Neal die in contact komt met Taylor-Young, een kreng van een vrouw die er vreemde ideeën op na houdt als het erom gaat haar kicks te krijgen.

The Man Outside

1967 | Thriller

Verenigd Koninkrijk 1967. Thriller van Samuel Gallu. Met o.a. Van Heflin, Heidelinde Weis, Peter Vaughan, Pinkas Braun en Charles Gray.

Londen, jaren '70. Bill MacLean (Van Heflin), een in Londen gestationeerde geheim agent van de CIA wordt ontslagen als hij de onschuld van een van verraad beschuldigde vriend en collega wil bewijzen. Hij geeft echter niet op en zoekt contact met een Russische topagent (Braun), die over wil lopen en meer van de zaak afweet. Pretentieloze spionagethriller naar de roman 'Double agent' van Gene Stackleborg.

Ognuno per sé

1967 | Western

Duitsland​/​​Italië 1967. Western van Giorgio Capitani. Met o.a. Van Heflin, Klaus Kinski, Gilbert Roland, George Hilton en Sarah Ross.

Een oude goudzoeker heeft eindelijk een rijke goudader gevonden en zoekt een vennoot. Hij meent die te vinden in een jongeman die vroeger als een zoon voor hem was. Deze is echter een onbetrouwbaar heerschap geworden en omdat de goudzoeker vreest voor zijn leven zoekt hij een nieuwe bondgenoot.

Stagecoach

1966 | Western

Verenigde Staten 1966. Western van Gordon Douglas. Met o.a. Ann-Margret, Alex Cord, Red Buttons, Bing Crosby en Bob Cummings.

Een kleurige met sterren afgeladen western die goed is, maar niet op kan tegen het origineel van 1939. Een te lange film met zo nu en dan een actiescène ter afwisseling. Gedraaid in CinemaScope.

The Greatest Story Ever Told

1965 | Avonturenfilm, Drama, Actiefilm

Verenigde Staten 1965. Avonturenfilm van George Stevens. Met o.a. Charlton Heston, Caroll Baker, Angela Lansbury, Sidney Poitier en Shelley Winters.

Het leven van Christus wordt hier voorgesteld als een Boeketreeks-verhaal en opgeluisterd met spectaculaire beelden en tientallen bekende gezichten, die meestal miscast zijn en soms maar één zinnetje te zeggen hebben. Het valt te betwijfelen of God gelukkig zal zijn met Von Sydow als zijn gekwelde zoon, en John Wayne speelt als Romeinse soldaat aan het kruis van Christus de belachelijkste rol uit zijn loopbaan. Er werd heel wat geld gestoken in deze productie, die door de langdradigheid het evangelie meer kwaad dan goed zal doen. In Amerika werd de film trouwens ingekort tot 141m. In Europa rouleren versies van 195m en 225m. Een totaal nutteloze big- budget-film, met prachtige beelden van William C. Mellor en Loyal Griggs en een adembenemende score van Alfred Newman, maar een vervelend scenario van Stevens en James Lee Barrett. Gedraaid in Ultra Panavision 70.

Once a Thief

1965 | Misdaad, Drama, Thriller

Verenigde Staten​/​​Frankrijk 1965. Misdaad van Ralph Nelson. Met o.a. Ann-Margret, Alain Delon, Van Heflin, Jack Palance en John Davis Chandler.

De jonge ex-gedetineerde Delon wil het rechte pad bewandelen en gaat terug naar zijn vrouw Ann-Margaret. Hij wordt dwarsgezeten door de smerige rechercheur Heflin waardoor hij zijn baantje verliest. Hij belandt weer in de verkeerde kringen en wordt het werktuig bij een andere misdaad. Bepaald niet belangwekkend en al honderd keer eerder vertoond. Scenario van Zekial Marko naar zijn boek Scratch a Thief. Camerawerk van Robert Burks. Gedraaid in Panavision.

Cry of Battle

1963 | Oorlogsfilm, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1963. Oorlogsfilm van Irving Lerner. Met o.a. Van Heflin, Rita Moreno, James MacArthur en Leopoldo Salcedo.

Onevenwichtige actiefilm die op de Filippijnen speelt met MacArthur als de zoon van een rijke zakenman die de partizanen helpt, verliefd wordt en volwassenheid bereikt.

Sotto dieci bandiere

1960 | Avonturenfilm, Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Italië 1960. Avonturenfilm van Duilio Coletti en Silvio Narizzano. Met o.a. Van Heflin, Charles Laughton, Mylène Demongeot, John Ericson en Eleonora Rossi-Drago.

Een Duits oorlogsschip is tijdens de oorlog de Britse koopvaardijvloot in de Indische oceaan steeds te slim af, maar de kapitein neemt overlevenden aan boord en zet ze op neutraal gebied aan land, tot een Amerikaanse spion achter de code komt waarmee hij een schip identificeert. Deze film naar ware gebeurtenissen - naar een dagboek van kapitein B. Rogge - kreeg een spannende en vaak spectaculaire vorm, ondanks zinloze romantiek van de vrouwenrollen. De keuze voor Duitse helden werd geneutraliseerd door ze te laten spelen door Amerikaanse acteurs.

Jovanka e le altre

1960 | Oorlogsfilm, Drama

Italië 1960. Oorlogsfilm van Martin Ritt. Met o.a. Silvana Mangano, Jeanne Moreau, Vera Miles, Van Heflin en Carla Gravina.

Tijdens de bezetting door de nazi's worden vijf meisjes in Joegoslavië door partizanen nagezeten omdat ze met Duitsers hebben gevreeën. De meisjes worden aangevoerd door Jovanka, een moedige vrouw, die hen naar een andere partizanengroep leidt. De film is mooi geregisseerd, het spel is sterk en het verhaal goed.

5 Branded Women

1960 | Oorlogsfilm, Drama

Verenigde Staten 1960. Oorlogsfilm van Martin Ritt. Met o.a. Van Heflin, Silvana Mangano, Jeanne Moreau, Vera Miles en Barbara Bel Geddes.

Overambitieuze produktie spelend in Joegoslavië in WO II met de verkeerde rolbezetting. Vijf vrouwen, door partizanen veracht om hun Nazi-gezindheid, bewijzen hun patriottisme.

They Came to Cordura

1959 | Western, Drama, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1959. Western van Robert Rossen. Met o.a. Gary Cooper, Rita Hayworth, Van Heflin, Tab Hunter en Richard Conte.

Een gefrustreerde officier stuurt z'n majoor, volgens hem een lafaard, voor een opdracht naar een woestijn waar hij vrijwel zeker niet zal overleven.

La tempesta

1958 | Avonturenfilm, Historische film, Romantiek

Frankrijk​/​​Italië​/​​Joegoslavië 1958. Avonturenfilm van Alberto Lattuada. Met o.a. Silvana Mangano, Van Heflin, Geoffrey Horne, Viveca Lindfors en Agnes Moorehead.

Deze nieuwe, spectaculair uitgebouwde verfilming van Poesjkin`s [KL]Kapiteinsdochter[KLE] - rebellie en liefde tijdens de regering van Catharina de Grote - kreeg een internationale sterbezetting. Omdat iedereen ten minste [KA1]e[KA1]en grote sc[KA2]ene moet hebben, worden tempo en overzichtelijkheid ietwat ondermijnd. (Een aantal actie- en massascènes werd anoniem geregisseerd door Michelangelo Antonioni in geldnood).

Gunman's Walk

1958 | Western

Verenigde Staten 1958. Western van Phil Karlson. Met o.a. Van Heflin, Tab Hunter, Kathryn Grant, James Darren en Will Wright.

De strenge maar rechtvaardige rancher Lee Hacket (Van Heflin) probeert zijn twee zoons Ed (Tab Hunter) en Davy (James Darren) op te voeden tot respectabele burgers. Probleem is dat vader niet inziet dat hij de teugels moet laten vieren om de jongens de ruimte te geven hun eigen leven in te richten. Als het met allebei mis gaat vraagt hij zich vertwijfeld af: 'I don't know which one shames me more.' Mooie compacte western werd door de christelijk bevlogen Phil Karlson en zijn scenarioschrijver en western-specialist Frank S. Nugent (Fort Apache) voorzien van een pacifistische ondertoon.

3:10 to Yuma

1957 | Western, Misdaad, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1957. Western van Delmer Daves. Met o.a. Glenn Ford, Van Heflin, Leora Dana, Felicia Farr en Henry Jones.

Lang voordat Hollywood de filmische romans van Elmore Leonard ontdekte (oa Get Shorty, Out of sight), werd een van zijn korte verhalen al geadapteerd voor deze intelligente western, die qua sfeer en plot doet denken aan genreklassieker High Noon. Een rancher krijgt opdracht een crimineel op de trein te zetten naar de rechtbank terwijl diens bende wordt opgerold. Tijdens het wachten ontvouwt zich een psychologisch spel tussen de twee. In 2007 verscheen een prima remake met Russell Crowe en Christian Bale in de hoofdrollen.

Patterns

1956 | Drama

Verenigde Staten 1956. Drama van Fielder Cook. Met o.a. Van Heflin, Everett Sloane, Ed Begley, Beatrice Straight en Elizabeth Wilson.

Een prachtig Rod Sterling-drama over de machtsstrijd binnen een bedrijf, met een meesterlijke vertolking van Begley. De directiepsychologie uit het midden van de jaren vijftig is weliswaar verouderd, maar veel beter dan in een gelijksoortige EXECUTIVE SUITE.

Count Three and Pray

1955 | Western

Verenigde Staten 1955. Western van George Sherman. Met o.a. Van Heflin, Joanne Woodward, Phil Carey, Raymond Burr en Allison Hayes.

Herb Meadows schreef deze western naar het boek Calico Pony dat eveneens door hem was geschreven. Het verhaal speelt zich af vlak na de Burgeroorlog. Heflin keert terug naar huis om het te herbouwen. Hij wil als dominee in vrede leven. Het was het filmdebuut van Woodward, die in 1958 met Paul Newman zou trouwen.

Battle Cry

1955 | Oorlogsfilm, Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1955. Oorlogsfilm van Raoul Walsh. Met o.a. Van Heflin, Tab Hunter, Dorothy Malone, Aldo Ray en Mona Freeman.

De rekruten van het VIde Regiment Mariniers, die in de kazerne in San Diego hun harde basisopleiding krijgen, zijn afkomstig uit alle hoeken van Amerika. Het idyllische leventje waaraan ze met weemoed terugdenken, staat in schril contrast met de werkelijkheid die wordt gedomineerd door majoor Huxley (Heflin) en sergeant Mac (James Whitmore). Wanneer ze in volle oorlogstijd naar het front in de Stille Zuidzee worden gestuurd, zijn de zorgeloze tieners geharde soldaten geworden. Patriottische oorlogsfilm die het heldendom op z'n Amerikaans verheerlijkt, is gemodelleerd naar de onfeilbare succesformule waarin actie en geweld worden afgewisseld met romantiek.

Woman's World

1954 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1954. Drama van Jean Negulesco. Met o.a. Clifton Webb, June Allyson, Van Heflin, Arlene Dahl en Lauren Bacall.

Een intellectualistische kijk in de wereld van het grote zakenleven, en op de mannen en vrouwen die deze wereld uitmaken, met Webb als de typische directeur van een multinational die een opvolger zoekt.

The Raid

1954 | Actiefilm, Historische film, Western

Verenigde Staten 1954. Actiefilm van Hugo Fregonese. Met o.a. Van Heflin, Anne Bancroft, Richard Boone, Lee Marvin en Tommy Rettig.

In 1864, enkele maanden voor het einde van de Amerikaanse Burgeroorlog, ontsnapt majoor Heflin samen met een paar andere zuidelijke officieren uit het gevangenenkamp in Platsburg. Ze ontkomen naar Canada, en daar plannen ze een aanval op een stadje in Vermont. Goed opgebouwde western, met uitstekend spel van vooral Bancroft en de kleine Rettig. Het scenario, dat Sydney Boehm baseerde op Francis Cockrells adaptatie van Herbert Ravenal Sass' roman Affair At St. Albans, is geïnspireerd door een waargebeurd feit, en het geeft een realistisch beeld van de zinloosheid van oorlogsgeweld. Lucien Ballard hanteerde de camera en Roy Webb componeerde de score.

The Golden Mask

1954 |

1954. Jack Lee. Met o.a. Wanda Hendrix, Eric Portman en Van Heflin.

In 1864, enkele maanden voor het einde van de Amerikaanse Burgeroorlog, ontsnapt majoor Heflin samen met een paar andere zuidelijke officieren uit het gevangenenkamp in Platsburg. Ze ontkomen naar Canada, en daar plannen ze een aanval op een stadje in Vermont. Goed opgebouwde western, met uitstekend spel van vooral Bancroft en de kleine Rettig. Het scenario, dat Sydney Boehm baseerde op Francis Cockrells adaptatie van Herbert Ravenal Sass' roman Affair At St. Albans, is geïnspireerd door een waargebeurd feit, en het geeft een realistisch beeld van de zinloosheid van oorlogsgeweld. Lucien Ballard hanteerde de camera en Roy Webb componeerde de score.

Tanganyika

1954 | Avonturenfilm

Verenigde Staten 1954. Avonturenfilm van André De Toth. Met o.a. Van Heflin, Ruth Roman, Howard Duff, Jeff Morrow en Joe Comadore.

Een goed avonturenverhaal over ontdekkingsreiziger Heflin die allerlei gevaren overwint zoals een bloeddorstige stam bosjesmannen, onder aanvoering van de fanatieke Engelsman Morrow en planter Duff die hem verraadt en in de steek laat, bij het in kaart brengen van Oostelijk Afrika rond 1900.

Black Widow

1954 | Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1954. Misdaad van Nunnally Johnson. Met o.a. Ginger Rogers, Van Heflin, Gene Tierney, George Raft en Peggy Ann Garner.

De bekende dramaturg Heflin heeft zijn vrouw Tierney weggebracht voor een bezoek aan haar zieke moeder. Zelf gaat hij naar een feestje van Rogers, de vedette van zijn laatste Broadway-hit. Hier maakt hij kennis met de ambitieuze schrijfster Garner, die zich zonder scrupules aan hem opdringt. Heflin bezwijkt voor haar charmes en geeft haar toestemming in zijn appartement te komen werken. Wanneer Tierney thuiskomt ontdekt ze in de badkamer het lijk van Garner. Heeft Heflin haar vermoord? Een thriller die uiterst sterk begint, om dan te verwateren tot een alledaagse wie-is-de-dader. Onderhoudend verteld en redelijk gespeeld. Johnson baseerde zijn scenario op de roman Fatal Woman van Patrick Quentin. Fotografie van Charles G. Clarke. Gefilmd in CinemaScope.

Wings of the Hawk

1953 | Western, Actiefilm

Verenigde Staten 1953. Western van Budd Boetticher. Met o.a. Van Heflin, Julie Adams, Abbe Lane, George Dolenz en Anthony Moreno.

Heflin is mijningenieur en hij wil niets te maken hebben met de revolutie in Mexico. Maar als hij goud heeft gevonden delen Mexicaanse troepen hem mee dat zij voor hun bescherming vijftig procent willen hebben. Woedend sluit hij zich aan bij de rebellen onder Acosta. Dat loopt fout maar met Adams weet hij te vluchten tot zij opnieuw gevangen wordt genomen. Hij heeft de keus: Adams redden óf zijn mijn en rijkdom. James Moser bewerkte de roman van Gerald Drayson Adams. Clifford Stine nam hem op voor producent Aaron Rosenberg, die een redelijke western afleverde.

Shane

1953 | Western

Verenigde Staten 1953. Western van George Stevens. Met o.a. Alan Ladd, Jean Arthur, Van Heflin, Brandon De Wilde en Jack Palance.

Klassieke western speelt zich af in Wyoming, waar kleine boeren herrie krijgen met een veebaron. Vreemdeling Shane (Ladd) neemt het op voor kolonist Joe Starrett (Van Heflin) en zijn gezin. Film behoort tot het beste werk van Stevens die ook onder meer Woman of the Year, A Place in the Sun en Giant maakte. Loyal Griggs kreeg een Oscar voor zijn schitterende (kleuren-)camerawerk, en bijrolacteurs Palance en de elfjarige De Wilde werden genomineerd. De scène waarin het jochie Joey zijn idool met een hartverscheurend 'Shane!', weerkaatst in het berglandschap, naroept, is onvergetelijk.

My Son John

1952 | Drama

Verenigde Staten 1952. Drama van Leo McCarey. Met o.a. Helen Hayes, Robert Walker, Dean Jagger, Van Heflin en Frank McHugh.

In dit reactionaire kostuumdrama vermoeden de oerburgerlijke (en archetypische) ouders (Hayes, Jagger) communistische sympathie[KA3]en bij hun zoon (Walker). Een overdramatisch werkstuk, maar als sociale geschiedenis boeiend. Walker (in een uitnemende rol) stierf voor de film kon worden voltooid; opnamen van hem in het slotgedeelte zijn genomen uit STRANGERS ON A TRAIN.

Weekend with Father

1951 | Komedie

Verenigde Staten 1951. Komedie van Douglas Sirk. Met o.a. Van Heflin, Patricia Neal, Virginia Field, Gigi Perreau en Richard Denning.

Een aardig niemendalletje over een weduwe en een weduwnaar die elkaar het hof maken, al is dit hun kinderen niet naar de zin.

Tomahawk

1951 | Western

Verenigde Staten 1951. Western van George Sherman. Met o.a. Van Heflin, Yvonne De Carlo, Preston Foster, Jack Oakie en Alex Nicol.

Een actierijke western met een onlogisch scenario van Silvia Richards en Maurice Geraghty naar een verhaal van Daniel Jarrett. De blanken breken de verdragen met de Indianen aan de lopende band als ze dat zo uitkomt. Hun dorpen worden door het leger platgebrand en vrouwen en kinderen worden vermoord. Heflin is scout Jim Bridger, die begrip voor de Indianen heeft maar niet kan verhinderen dat de zoveelste Indianenoorlog uitbreekt. Sherman is daarna volledig in zijn element: goede actiescènes, door Charles P. Boyle routineus opgenomen.

The Prowler

1951 | Thriller

Verenigde Staten 1951. Thriller van Joseph Losey. Met o.a. Van Heflin, Evelyn Keyes, John Maxwell, Katharine Warren en Emerson Treacy.

Politieman Heflin wordt verliefd op Keyes nadat hij een onderzoek voor haar moest instellen naar een voyeur. Zij is getrouwd met een radio-omroeper, dus hij weet steeds wanneer ze alleen is. Zijn liefde voor haar wordt een obsessie. Uiteindelijk doodt hij haar man en laat iedereen geloven dat dit een ongeluk was. Tenslotte trouwen ze. Maar dan wacht hen nog een verrassing. Schitterende film noir die baadt in een sfeer van corruptie en verderf. Hetzelfde thema van manipulatie zou Losey later gebruiken in zijn meesterwerk THE SERVANT. Ook nu is het hoofdpersonage, vertolkt door Helfin, allesbehalve sympathiek. Het scenario werd geschreven door Hugo Butler en Dalton Trumbo en is gebaseerd op een verhaal van Robert Thoeren en Hans Wilhelm. Regie-assistent was Robert Aldrich. Camerawerk van Arthur Miller.

Madame Bovary

1949 | Drama

Verenigde Staten 1949. Drama van Vincente Minnelli. Met o.a. Jennifer Jones, James Mason, Van Heflin, Louis Jourdan en Gene Lockhart.

Een statische weergave van de 19e-eeuwse roman van Gustave Flaubert over een sensuele Française die iedereen voor haar liefdesgrillen opoffert. Jones is te bezadigd in de hoofdrol. Scenario van Robert Ardrey.

East Side, West Side

1949 | Drama, Zwijgende film, Musical

Verenigde Staten 1949. Drama van Mervyn LeRoy en Vincent Sherman. Met o.a. Barbara Stanwyck, James Mason, Ava Gardner, Van Heflin en Cyd Charisse.

Stanwyck en Mason spelen de centrale rollen als chic society- stel in New York City met een rijke scala aan huwelijksproblemen, die worden aangewakkerd door de verleidelijke Gardner en de begrijpende Heflin. Statische MGM-versie van Marcia Davenport's oppervlakkige roman. Isobel Lennart schreef het scenario. Het camerawerk is van Charles Rosher.

The Three Musketeers

1948 | Avonturenfilm, Historische film

Verenigde Staten 1948. Avonturenfilm van George Sidney. Met o.a. Gene Kelly, Lana Turner, June Allyson, Van Heflin en Angela Lansbury.

Een luxueuze productie van het klassieke verhaal van Alexandre Dumas met Kelly als de loyale D'Artagnan, die de door de verraderlijke kardinaal de Richelieu gestolen diamanten van de Franse koningin probeert te bemachtigen. Hoewel er een aantal fraaie (scherm-)scènes inzitten, verandert de stijl voortdurend en Heflin's slaperige spel vertraagt de vaart. Lana is een oogverblindende Lady DeWinter. Scenario van Robert Ardrey. Camerawerk van Robert Planck.

Tap Roots

1948 | Western, Drama

Verenigde Staten 1948. Western van George Marshall. Met o.a. Van Heflin, Susan Hayward, Boris Karloff, Julie London en Whirfield Connor.

Dit familiedrama met een westernachtergrond speelt zich af in de tijd van de Burgeroorlog. Alan LeMay bewerkte de roman van James Street over de familie Dabney, door Bond aangevoerd in een weinig overtuigende rol. Hayward en London zijn twee zusters. Hun leven wordt door de oorlog totaal ontwricht. Heflin is een krantenuitgever (een goede rol) en Karloff is de Indiaanse vriend des huizes. De afwerking door cameramannen Lionel Lindon en Winton C. Hoch was goed. De latere producer Aaron Rosenberg was regie-assistent. De actiescènes werden verfilmd door George Templeton voor producent Walter Wanger.

B.F.'s Daughter

1948 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1948. Drama van Robert Z. Leonard. Met o.a. Barbara Stanwyck, Van Heflin, Charles Coburn, Richard Hart en Keenan Wynn.

Stanwyck als dominerende rijkelui's dochter die het huwelijk van de anti-kapitalistische professor Heflin ruïneert. Een desastreuze film, naar de roman van J.P. Marquand. De film kan gekenmerkt worden als een 'socio-exploitation'-werkje, dat handig probeerde in te haken op de na-oorlogse socialistische gezindheid van het publiek, door toespelingen op de bittere ervaringen van de depressie-jaren in de V.S. die vooral gekenmerkt werden door grote werkloosheid en armoede.

B. F.'s Daughter

1948 |

1948. Robert Leonard. Met o.a. Richard Hart, Charles Coburn, Barbara Stanwyck, Keenan Wynn en Van Heflin.

Stanwyck als dominerende rijkelui's dochter die het huwelijk van de anti-kapitalistische professor Heflin ruïneert. Een desastreuze film, naar de roman van J.P. Marquand. De film kan gekenmerkt worden als een 'socio-exploitation'-werkje, dat handig probeerde in te haken op de na-oorlogse socialistische gezindheid van het publiek, door toespelingen op de bittere ervaringen van de depressie-jaren in de V.S. die vooral gekenmerkt werden door grote werkloosheid en armoede.

Act of Violence

1948 | Drama, Thriller, Film noir

Verenigde Staten 1948. Drama van Fred Zinnemann. Met o.a. Van Heflin, Robert Ryan, Janet Leigh, Mary Astor en Phyllis Thaxter.

De kreupele, verbitterde Ryan gaat op zoek naar Heflin, de man die tijdens de oorlog in een krijgsgevangenenkamp zijn mensen verraadde. Een adembenemend spannende 'kleine' film, die door de ontvangst bij het publiek destijds 'groot' werd. Het verhaal wordt in een razend ritme verteld, en op het sentimentele einde na zit er geen enkel zwak punt in de film. Heflin en Ryan schitteren in hun rol, maar ook sympathieke prostituée Astor steelt een deel van de show. Het sterk realistische scenario van Robert I. Richards is gebaseerd op een verhaal van Collier Young. Prachtige fotografie van Robert Surtees.

Possessed

1947 | Drama, Thriller, Misdaad, Film noir

Verenigde Staten 1947. Drama van Curtis Bernhardt. Met o.a. Joan Crawford, Van Heflin, Raymond Massey, Geraldine Brooks en Stanley Ridges.

Joan Crawford kreeg een Oscarnominatie voor haar hoofdrol in dit drama over een vrouw die na een wanhoopsdaad in een psychiatrische kliniek belandt. Daar blikt ze, onder invloed van psychofarmaca, terug. Op de relaties met de man die niet genoeg van haar hield (Heflin), de man met wie ze dan maar trouwde (Massey), en haar stiefdochter (Brooks). Crawford, op haar carrièrepiek na haar prachtrol in Mildred Pierce (1945), deed research in een Californische kliniek en gooit zich met overgave én diva-discipline in haar rol. Heerlijk.

Green Dolphin Street

1947 | Romantiek, Drama, Komedie, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1947. Romantiek van Victor Saville. Met o.a. Lana Turner, Van Heflin, Donna Reed, Richard Hart en Frank Morgan.

Sophie an Edmund waren verliefd, maar Edmund vertrok toen Sophie door haar ouders gedwongen werd te trouwen met de rijke Octavius. Jaren later keert Edmund terug met William, zijn zoon. William en Sophie's dochter, Marguerite, worden ook verliefd op elkaar. Marguerite's zus, Marianne, is ook verliefd op William. Timothy, een meubelmaker, is verliefd op Marianne. Als William per ongeluk een man vermoord, helpt Edmund hem ontsnappen naar Nieuw Zeeland. Daar ontmoet hij William die weggelopen is uit de marine. Samen beginnen ze een succesvolle zaak. Als hij op een nacht erg dronken is, schrijft William een brief aan Octavius. Hij eist dat hij mag trouwen met zijn dochter. Omdat hij dronken is vraagt hij per ongeluk om de hand van Marianne.

Till the Clouds Roll By

1946 | Musical, Biografie

Verenigde Staten 1946. Musical van Richard Whorf. Met o.a. Robert Walker, Van Johnson, June Allyson, Lucille Bremer en Judy Garland.

De film over het leven van de vermaarde liedjescomponist Jerome Kern (Walker). De productie is weelderig, maar het scenario is tamelijk zwak. De mooie melodieën, de kleurige kostuums en de buitengewoon goede bijrollen maken de film de moeite waard.

The Strange Love of Martha Ivers

1946 | Drama, Film noir

Verenigde Staten 1946. Drama van Lewis Milestone. Met o.a. Barbara Stanwyck, Kirk Douglas, Lizabeth Scott, Van Heflin en Judith Anderson.

Als kind was Stanwyck verantwoordelijk voor de dood van haar tirannieke tante. Achttien jaar later is ze gehuwd met Douglas, die getuige was van het gebeuren maar zijn mond hield. Wanneer haar jeugdvriend Heflin na lange afwezigheid terugkeert in het stadje, breekt het drama los. Douglas denkt dat Heflin hun geheim kent en wil hem uit de weg ruimen, maar bij Stanwyck bloeien de gevoelens die ze destijds voor Heflin koesterde weer op. Een knap psychologisch drama, typisch voor de tijd waarin het werd gemaakt, met een niet aanstootgevende erotische achtergrond. Uitstekend spel van de hoofdrolspelers en van Anderson als de hardvochtige tante. Robert Rossen baseerde zijn scenario op een verhaal van Jack Patrick. Achter de camera stond Victor Milne. Filmdebuut van Douglas.

Presenting Lily Mars

1943 | Musical, Komedie

Verenigde Staten 1943. Musical van Norman Taurog. Met o.a. Judy Garland, Van Heflin, Fay Bainter, Richard Carlson en Spring Byington.

Vrolijke musical volgens een beproefd recept volgt een meisje dat droomt van een zangcarrière op Broadway. De hier 21-jarige Garland, als kind gelanceerd als 'the little girl with the great big voice' is uiteraard de attractie en haar liedjes zijn de hoogtepunten van dit sprookje. Heflin speelt de producent wiens aandacht de wannabe star probeert te trekken. Met succes uiteraard.

The Kid Glove Killer

1942 | Misdaad

Verenigde Staten 1942. Misdaad van Fred Zinnemann. Met o.a. Van Heflin, Lee Bowman, Marsha Hunt, Samuel S. Hinds en Cliff Clark.

Een degelijke B-film over gifdeskundige bij de politie Heflin die de moordenaar van een burgemeester ontmaskert; strak geregisseerd door Zinnemann (zijn eerste Hollywoodfilm). Scenario van Allen Rivkin en John C. Higgins. Camerawerk van Paul Vogel.

Tennessee Johnson

1942 | Historische film

Verenigde Staten 1942. Historische film van William Dieterle. Met o.a. Van Heflin, Lionel Barrymore, Ruth Hussey, Marjorie Main en Charles Dingle.

Een eerlijke behandeling van het historische drama van president Andrew Johnsons opkomst en zijn conflicten met het Congres. Een luxe MGM-produktie.

Seven Sweethearts

1942 | Familiefilm, Drama

Verenigde Staten 1942. Familiefilm van Frank Borgzage en Frank Borzage. Met o.a. Kathryn Grayson, Van Heflin, Marsha Hunt, S.Z. Sakall en Cecilia Parker.

Een fondantverhaal over Sakalls nest vol dochters die niet kunnen trouwen voordat de oudste aan de man is. Liedje: 'You and the Waltz and I'.

Kid glove killer

1942 | Thriller

Verenigde Staten 1942. Thriller van Fred Zinnemann. Met o.a. Cliff Clark, Lee Bowman, Samuel S. Hinds, Marsha Hunt en Van Heflin.

Gerald I. Ladimer is een advocaat met politieke ambities die zich voordoet als een fanatiek strijder tegen de georganiseerde misdaad, maar ondertussen nauwe contacten onderhoudt met de maffia. Zo zorgt hij ervoor dat er een officier van justitie wordt uitgeschakeld, zodat hij diens plaats in kan nemen. En zodra burgemeester Daniels wantrouwen begint te krijgen, vermoordt Ladimer hem in koelen bloede. Een jonge politielaborant blijkt de beslissende schakel te zijn in de opheldering van de moord.

Grand Central Murder

1942 | Mysterie

Verenigde Staten 1942. Mysterie van S. Sylvan Simon. Met o.a. Van Heflin, Patricia Dane, Cecilia Parker, Virginia Grey en Samuel S. Hinds.

Een vlotte, zich snel voltrekkend wie-is-de-dader-verhaaltje met Heflin als privé-detective, Rocky Custer, die de moord onderzoekt op een beeldschone actrice in een privé treinwagon, die is blijven staan op Grand Central Station.

The Feminine Touch

1941 | Komedie

Verenigde Staten 1941. Komedie van W.S. Van Dyke. Met o.a. Rosalind Russell, Don Ameche, Kay Francis, Van Heflin en Donald Meek.

Subtiele komedie over de schrijver Ameche die werkt aan een boek over jaloezie en ontdekt dat hij daar zelf het slachtoffer van is, als hij met zijn vrouw naar New York City gaat en zij hem ervan verdenkt dat hij een verhouding heeft met de mooie Francis.

Johnny Eager

1941 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1941. Drama van Mervyn Le Roy en Mervyn LeRoy. Met o.a. Robert Taylor, Lana Turner, Edward Arnold, Van Heflin en Robert Sterling.

Sociologie-studente Lisbeth (Turner) ontmoet de genadeloze gangsterleider Johnny Eager (Taylor) en wordt verliefd op hem. Haar vader, aanklager John Benson Farrell (Arnold), waarschuwt haar voor diens slechte reputatie. Deze vurige liefdesgeschiedenis speelt zich af in de benevelde sfeer van de onderwereld. Destijds een groot kassucces, maar nu een hopeloos verouderd en ongeloofwaardig verhaal. Niettemin uitstekend gemaakt en Taylor speelde zelden een betere rol, ook al werd Heflin als zijn immer dronken vriend de ster van de film. Deze hield een Oscar over aan de prent. Het melodramatische scenario is van John Lee Mahin en James Edward Grant. Aan de camera stond Harold Rosson.

H.M. Pulham, Esq

1941 | Komedie

Verenigde Staten 1941. Komedie van King Vidor. Met o.a. Hedy Lamarr, Robert Young, Ruth Hussey, Charles Coburn en Van Heflin.

Het rijkeluiszoontje Young uit Boston leeft zich uit in New York, voordat hij zich weer moet wijden aan familieverplichtingen. Lamarr in een van haar beste rollen in een verhaal van John P. Marquand.

Esq. H.m. Pulham

1941 | Drama

1941. Drama van King Vidor. Met o.a. Bonita Granville, Fay Holden, Hedy Lamarr, Robert Young en Leif Erickson.

Het rijkeluiszoontje Young uit Boston leeft zich uit in New York, voordat hij zich weer moet wijden aan familieverplichtingen. Lamarr in een van haar beste rollen in een verhaal van John P. Marquand.

Santa Fe Trail

1940 | Western

Verenigde Staten 1940. Western van Michael Curtiz. Met o.a. Errol Flynn, Olivia de Havilland, Raymond Massey, Ronald Reagan en Alan Hale.

Robert Buckner schreef het verhaal dat zich vlak voor het uitbreken van de Burgeroorlog afspeelt. Flynn is Jeb Stuart, later een befaamd generaal van de Zuidelijken, en Reagan speelt George Armstrong Custer (de latere generaal van Little Big Horn). Ze verlaten de militaire academie van West Point en krijgen te maken met de acties van John Brown (Massey), de man die zich tegen de slavenhandel verzette en later opgehangen zou worden. Daarnaast worden beide mannen verliefd op De Havilland. In deze redelijke western probeert Buckner de kool en de geit te sparen door buiten beschouwing te laten wie de historische verantwoording dragen voor de bloederige gruwelen van de Burgeroorlog.

Back Door to Heaven

1939 | Drama

Verenigde Staten 1939. Drama van William K. Howard. Met o.a. Wallace Ford, Aline MacMahon, Stuart Erwin, Patricia Ellis en Ken Smith.

Grimmig sociaal drama met aandacht voor het harde leven van een arme jongen en zijn motieven waarom hij voor de misdaad kiest. Werd destijds veel over gepraat; sterke rollen van allen.

The Outcasts of Poker Flat

1937 | Western

Verenigde Staten 1937. Western van Christy Cabanne. Met o.a. Preston Foster, Jean Muir, Van Heflin, Virginia Weidler en Margaret Irving.

Een herverfilming van een tweetal verhalen - The Luck of Roaring Camp en het titelverhaal - van Bret Harte, door John Twist en Harry Segall bewerkt. Producent Robert Sisk stelde voldoende geld ter beschikking, maar toch bleef deze western beneden het onderhoudende niveau. Foster is John Oakhurst, die door dominee Heflin wordt bekeerd. Eenmaal ex-gokker adopteert hij een jongen en offert hij zich voor hem op. Het verhaal rond een geïsoleerde, door een sneeuwstorm bedreigde hut werd ongewijzigd overgenomen uit het oorspronkelijke werk.

Saturday's heroes

1937 | Drama, Sportfilm

Verenigde Staten 1937. Drama van Edward Killy. Met o.a. Van Heflin, Marian Marsh, Richard Lane, Alan Bruce en Minor Watson.

Pittig routinewerkje over een grote ster van het universiteits-`football` (Heflin) en zijn kruistocht tegen de hypocrieten en bureaucraten die de amateursporters uitbuiten. Deze bijtende aanklacht tegen de business van het universiteits-'football' is ook in onze tijd nog relevant.

Flight From Glory

1937 |

1937. Lew Landers. Met o.a. Whitney Bourne, Onslow Stevens, Richard Lane, Chester Morris en Van Heflin.

Pittig routinewerkje over een grote ster van het universiteits-`football` (Heflin) en zijn kruistocht tegen de hypocrieten en bureaucraten die de amateursporters uitbuiten. Deze bijtende aanklacht tegen de business van het universiteits-'football' is ook in onze tijd nog relevant.

A Woman Rebels

1936 | Drama

Verenigde Staten 1936. Drama van Mark Sandrich. Met o.a. Katharine Hepburn, Herbert Marshall, Elizabeth Allan, Donald Crisp en Doris Dudley.

Hepburn doet het schitterend als jonge vrouw in het Victoriaanse Engeland die door haar bittere ervaringen wordt aangespoord een kruistocht voor de rechten van de vrouw te ondernemen. Een goed geregisseerd damesdrama dat het op verbazingwekkende wijze nog steeds goed doet.