Herbert Stothart (1885-1949): muziek.
Er zijn 66 films gevonden.

Rose Marie

1954 | Musical, Komedie

Verenigde Staten 1954. Musical van Mervyn LeRoy. Met o.a. Ann Blyth, Howard Keel, Fernando Lamas, Bert Lahr en Marjorie Main.

Volgt de operette getrouwer dan de film uit 1936 maar biedt niet zoveel vermaak. Mountie Keel probeert de jongensachtige Blyth te 'beschaven', maar wordt in plaats daarvan verliefd op haar. Avonturier Lamas complementeert het trio. Lahr zingt 'I'am the Mountie Who Never Got His Man' in een kluchtig hoogtepunt. Scenario van Ronald Miller en George Froeschel naar de operette van Otto A. Harbach, Oscar Hammerstein II, Rudolf Friml en Herbert Stothart. Camerawerk van Paul Vogel.

The Miniver Story

1950 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1950. Drama van H.C. Potter. Met o.a. Cathy O'Donnell, Henry Wilcoxon, Leo Genn, Walter Pidgeon en Reginald Owen.

Volgt de operette getrouwer dan de film uit 1936 maar biedt niet zoveel vermaak. Mountie Keel probeert de jongensachtige Blyth te 'beschaven', maar wordt in plaats daarvan verliefd op haar. Avonturier Lamas complementeert het trio. Lahr zingt 'I'am the Mountie Who Never Got His Man' in een kluchtig hoogtepunt. Scenario van Ronald Miller en George Froeschel naar de operette van Otto A. Harbach, Oscar Hammerstein II, Rudolf Friml en Herbert Stothart. Camerawerk van Paul Vogel.

The Three Musketeers

1948 | Avonturenfilm, Historische film

Verenigde Staten 1948. Avonturenfilm van George Sidney. Met o.a. Gene Kelly, Lana Turner, June Allyson, Van Heflin en Angela Lansbury.

Een luxueuze productie van het klassieke verhaal van Alexandre Dumas met Kelly als de loyale D'Artagnan, die de door de verraderlijke kardinaal de Richelieu gestolen diamanten van de Franse koningin probeert te bemachtigen. Hoewel er een aantal fraaie (scherm-)scènes inzitten, verandert de stijl voortdurend en Heflin's slaperige spel vertraagt de vaart. Lana is een oogverblindende Lady DeWinter. Scenario van Robert Ardrey. Camerawerk van Robert Planck.

Hills of Home

1948 | Familiefilm, Drama, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1948. Familiefilm van Fred M. Wilcox. Met o.a. Edmund Gwenn, Donald Crisp, Tom Drake, Janet Leigh en Rhys Williams.

William MacLure is arts in het kleine dorpje Drumtochty in de Schotse Hooglanden. Op een dag komt boer Milton naar hem toe met een collie, Lassie genaamd. Lassie is bang voor water en dat maakt haar ongeschikt voor het schapenhoeden. MacLure is eigenlijk ook niet zo blij met de hond, maar geeft hem toch een gedegen opvoeding. En wanneer hij op weg naar een patiënt van zijn paard valt en bewusteloos in de sneeuw ligt, laat Lassie zien dat het vertrouwen dat haar baasje in haar heeft terecht is.

The Unfinished Dance

1947 | Romantiek, Musical, Drama, Muziek

Verenigde Staten 1947. Romantiek van Henry Koster. Met o.a. Margaret O'Brien, Cyd Charisse, Karin Booth, Danny Thomas en Esther Dale.

Meg Merlin zit op de balletschool, maar in plaats van in de klas zit ze liever in het theater om daar haar grote voorbeeld Ariane Bouchet te zien optreden. Tot Megs grote verdriet gaat de hoofdrol in het Zwanenmeer niet naar haar idool maar naar de prima ballerina La Darina. Meg besluit wraak te nemen en is van plan om bij de première de schijnwerper uit te schakelen. In plaats daarvan opent ze per ongeluk een luik in het podium en La Darina maakt zo'n ongenadige val dat ze nooit meer zal kunnen dansen....

The Sea of Grass

1947 | Western, Drama

Verenigde Staten 1947. Western van Elia Kazan. Met o.a. Spencer Tracy, Katharine Hepburn, Melvyn Douglas, Phyllis Thaxter en Robert Walker.

Befaamd regisseur Kazan (A Streetcar named Desire) noemde The Sea of Grass de enige film waarvoor hij zich schaamde. Waarom precies is niet duidelijk. Het koppel Tracy-Hepburn, dat vaak schitterde in stedelijke komedies, maakt hier niet zijn beste beurt, maar de sterkracht is aanwezig, de plaatjes zijn wonderschoon en het soapdrama is episch - zij het niet verrassend. Tracy speelt een veebaron in New Mexico die met alle macht de koloniserende boeren wil tegenhouden aangezien de eindeloze 'zee van gras' voor zijn koeien verloren gaat aan de boerenhekken. Zijn koppige vrouw (Hepburn) steunt hem aanvankelijk, maar kiest eieren voor haar geld wanneer haar man de wet overtreedt.

Undercurrent

1946 | Drama, Komedie, Thriller

Verenigde Staten 1946. Drama van Vincente Minnelli. Met o.a. Katharine Hepburn, Robert Taylor, Robert Mitchum, Edmund Gwenn en Marjorie Main.

Een muf damesdrama over een vrouw die ontdekt dat haar man slecht is, gered door een prima bezetting en de gebruikelijke glans van een MGM-productie. Scenario van Edward Chodorov naar een verhaal van Thelma Stradel You Where There. Camerawerk van Karl Freund.

The Yearling

1946 | Familiefilm, Drama

Verenigde Staten 1946. Familiefilm van Clarence Brown. Met o.a. Gregory Peck, Claude Jarman jr, Jane Wyman, Margaret Wycherly en Chill Wills.

Boer Penny Baxter leidt, samen met zijn vrouw Orry en zijn elfjarig zoontje Jody, een rustig bestaan in Florida, aan de rand van de wildernis. Jody raakt bevriend met een hertje en ze groeien samen op tot het dier schade aan de boerderij begint toe te brengen.

They Were Expendable

1945 | Oorlogsfilm, Drama

Verenigde Staten 1945. Oorlogsfilm van John Ford. Met o.a. Robert Montgomery, John Wayne, Donna Reed, Jack Holt en Ward Bond.

Amerikaanse lt. ter zee (Wayne), commandant van een ondermaatse kanonneerboot, wil overplaatsing naar een volwassen destroyer. Want, laat hij zijn superieur (Montgomery) weten, 'op triplex maak je geen carrière'. Dat zal toch moeten, want juist nu worden Pearl Harbor en kort daarna de Filipijnen, aangevallen door de Japanners. They were expendable? Het tegendeel blijkt waar, ook al varen ze maar met een badkuip. John Ford (Stagecoach, Fort Apache, The Searchers) brengt in deze propagandistische oorlogsfilm uit 1945 hommage aan al die marinemensen die 'teamgeest lieten prevaleren boven hun persoonlijke belang'.

The Valley of Decision

1945 | Drama

Verenigde Staten 1945. Drama van Tay Garnett. Met o.a. Greer Garson, Gregory Peck, Donald Crisp, Lionel Barrymore en Preston Foster.

Pittsburgh, 1873. Mary Rafferty komt als dienstmeisje bij de familie Scott in huis, tot grote ergernis van haar vader Pat, die als mijnwerker voor de Scotts werkte en door een bedrijfsongeval in een rolstoel terecht is gekomen. Mary wint al snel het respect van de Scotts. De oudste zoon van de familie, Paul, wordt verliefd op haar.

The Picture of Dorian Gray

1945 | Horror, Fantasy, Drama, Thriller

Verenigde Staten 1945. Horror van Albert Lewin. Met o.a. George Sanders, Hurd Hatfield, Donna Reed, Angela Lansbury en Peter Lawford.

Gilmore schildert een prachtig portret van de jonge Dorian Gray (Hatfield), die hij afgebeeld heeft als een adonis. Iedereen die het ziet is onder de indruk en Hatfield verzucht, dat hij zijn ziel zou willen verruilen om zo jong te blijven als het schilderij. Zijn wens wordt vervuld en hij is een gevierde society-held, die de eeuwige jeugd schijnt te bezitten. Tot zijn schrik ontdekt hij dat het schilderij veroudert in plaats van hijzelf.

Son of Lassie

1945 | Familiefilm, Avonturenfilm, Drama

Verenigde Staten 1945. Familiefilm van S. Sylvan Simon. Met o.a. Peter Lawford, Donald Crisp, June Lockhart, Nigel Bruce en William Severn.

Een redelijk vervolg op LASSIE COME HOME, maar jammer genoeg raakt de collie betrokken in oorlogssituaties. Terry Moore wordt in de cast vermeld als Helen Koford.

National Velvet

1945 | Familiefilm, Sportfilm, Drama

Verenigde Staten 1945. Familiefilm van Clarence Brown. Met o.a. Mickey Rooney, Elizabeth Taylor, Donald Crisp, Anne Revere en Angela Lansbury.

Meisje Taylor is paardengek. Als haar lievelingspaard Pie door de eigenaar verloot wordt, trekt zij het winnende lot. Ze gaat uit haar dak, maar haar vader Crisp is niet zo enthousiast en denkt dat ze niet goed snik is als zij aankondigt deel te gaan nemen aan de nationale hindernisrace in Aintree. Haar moeder Revere toont wat meer begrip voor haar onstuimige pupil, maar haar ware bondgenoot is de morsige ex-jockey Rooney, die op het bedrijf van haar vader werkt. Een voortreffelijke familiefilm. Taylor en Rooney zijn geweldig en worden ondersteund door perfecte bijrolspelers. Revere kreeg een Oscar voor de beste vrouwelijk bijrol. De doorbraak van de twaalf-jarige Taylor in een hoofdrol, die overigens bij de opname een nare val maakte, die haar in het verdere leven zou kwellen. Het scenario werd geschreven door Theodore Reeves en Helen Deutsch naar de roman van Enid Bagnold. Fotografie van Leonard Smith. Jaren later kwam de vervolgfilm INTERNATIONAL VELVET.

Adventure

1945 | Komedie, Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1945. Komedie van Victor Fleming. Met o.a. Clark Gable, Greer Garson, Joan Blondell, Thomas Mitchell en Tom Tully.

Gable is terug en Garson heeft hem; beiden gaan ten onder in deze omslachtige komedie over varende vrijbuiter en volgzame bibliothecaresse. Zelfs de joviale Blondell kan film niet redden.

Thirty Seconds Over Tokyo

1944 | Oorlogsfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1944. Oorlogsfilm van Mervyn LeRoy. Met o.a. Van Johnson, Robert Walker, Spencer Tracy, Phyllis Thaxter en Scott McKay.

Een opwindende WO-II-actiefilm over de VS-aanval op Japan met een sterke bezetting en een gastrol van Tracy als generaal Doolittle. De speciale effecten wonnen een Oscar.

The White Cliffs of Dover

1944 | Oorlogsfilm, Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1944. Oorlogsfilm van Clarence Brown. Met o.a. Irene Dunne, Alan Marshal, Van Johnson, C. Aubrey Smith en Dame May Whitty.

De Amerikaanse Dunne trouwt met de Engelsman Marshal in een vaderlandslievende romance uit WO I. Handig maar hol.

Kisses

1944 | Documentaire, Animatie, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1944. Documentaire van William Dieterle. Met o.a. Robert Warwick, James Craig, Florence Bates, Harry Davenport en Ronald Colman.

De Amerikaanse Dunne trouwt met de Engelsman Marshal in een vaderlandslievende romance uit WO I. Handig maar hol.

Kismet

1944 | Fantasy, Animatie, Actiefilm

Verenigde Staten 1944. Fantasy van William Dieterle. Met o.a. Ronald Colman, Edward Arnold, Florence Bates, James Craig en Joy Ann Page.

Een niet erg opvallende, maar in plezierige kleuren gefilmde fabel uit de 1001-nachten; onecht, maar de moeite waard, al was het alleen maar om Dietrichs dansscène met haar goudgeverfde lichaam. Opnieuw gemaakt als Broadwaymusical in 1955.

Dragon Seed

1944 | Oorlogsfilm, Drama

Verenigde Staten 1944. Oorlogsfilm van Jack Conway en Harold S. Bucquet. Met o.a. Harold S. Bucquet, Katharine Hepburn, Walter Huston, Aline MacMahon en Turhan Bey.

Goedbedoelde maar veel te lange film naar Pearl Buck's verhaal over een Chinese stad die wordt verscheurd door de Japanse bezetting. Fascinerende pogingen om de oosterse sfeer te schetsen.

Thousands Cheer

1943 | Musical

Verenigde Staten 1943. Musical van George Sidney. Met o.a. Mickey Rooney, Judy Garland, Gene Kelly, Red Skelton en Eleanor Powell.

Grayson woont met haar vader, officier Boles, vlakbij de kazerne waar zij voor de soldaten een All-Star-show wil organiseren. Een gebruikelijk gegeven dat veel amusement biedt.

The Human Comedy

1943 | Oorlogsfilm, Komedie

Verenigde Staten 1943. Oorlogsfilm van Clarence Brown. Met o.a. Mickey Rooney, Frank Morgan, James Craig, Marsha Hunt en Fay Bainter.

Een lange, maar over het geheel genomen uitstekende verfilming van Saroyans novelle over de manier waarop Rooney zijn familie wist te onderhouden gedurende WO II; zeer Amerikaans.

Song of Russia

1943 | Drama

Verenigde Staten 1943. Drama van Gregory Ratoff. Met o.a. Robert Taylor, Susan Peters, John Hodiak, Robert Benchley en Felix Bressart.

De poging van MGM om voor Rusland te doen wat MRS. MINIVER voor Engeland deed. Een kitscherig, maar doeltreffend verhaal over de Amerikaanse dirigent Taylor, verliefd op de Russische musicienne Peters. Interessant wegens de toenmalige visie op de Sovjet-Unie.

Madame Curie

1943 | Drama, Biografie

Verenigde Staten 1943. Drama van Mervyn LeRoy. Met o.a. Greer Garson, Walter Pidgeon, Henry Travers, Albert Bassermann en Robert Walker.

Ondanks sommige langdradige scènes is de biografie van de beroemde wetenschapsvrouw over het algemeen uitmuntend. Garson en Pidgeon vormen als altijd een goed stel. Scenario van Paul Osborn en Paul H. Rameau naar het boek van Eve Curie. Camerawerk van Joseph Ruttenberg.

A Guy Named Joe

1943 | Drama, Fantasy, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1943. Drama van Victor Fleming. Met o.a. Spencer Tracy, Irene Dunne, Van Johnson, Ward Bond en James Gleason.

Goede acteurs spartelen in een wat warrige fantasie waarin de hemelse Tracy afdaalt naar de aarde om dienstplichtige Johnson in WO II een handje te helpen. Scenario van Dalton Trumbo naar een verhaal van Chandler Sprague en David Boehm. Camerawerk van George Folsey en Karl Freund.

Rio Rita

1942 | Musical, Komedie

Verenigde Staten 1942. Musical van S. Sylvan Simon. Met o.a. Budd Abbott, Lou Costello, Kathryn Grayson, John Carroll en Tom Conway.

Een belegen Broadwaymusical, geactualiseerd door de ranch waar Abbott en Costello werken te laten bezetten door nazi's. De goede muziek maakt de film toch de moeite waard. Eerder in 1929 verfilmd met Wheeler en Woolsey.

Random Harvest

1942 | Romantisch drama

Verenigde Staten 1942. Romantisch drama van Mervyn LeRoy. Met o.a. Greer Garson, Ronald Colman, Philip Dorn, Susan Peters en Henry Travers.

Naar een verhaal van James Hilton over een legerofficier Colman die als gevolg van WO I aan geheugenverlies lijdt, maar door de niet aflatende pogingen van een jonge revuedanseres gered wordt voor eeuwige opsluiting in een psychiatrische inrichting. Oscar-nominaties voor Colman, Leroy, Peters, en het scenario dat door George Froeschel, Claudine West, Arthur Wimperis en Hilton werd geschreven. Camerawerk van Joseph Ruttenberg.

Mrs. Miniver

1942 | Drama, Oorlogsfilm, Romantiek

Verenigde Staten 1942. Drama van William Wyler. Met o.a. Greer Garson, Walter Pidgeon, Teresa Wright, Henry Travers en Dame May Whitty.

Greer Garson speelt het titelpersonage, een gewone vrouw die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog staande tracht te houden wanneer man en zoon aan het front zijn en zij een gewonde jonge Duitser in huis haalt. Sterk melodrama van Wyler werd onderscheiden met zes Oscars, oa voor Garson, Wright, regisseur Wyler en Best Picture, en gaf naar verluidt mede aanzet tot het geven van Amerikaanse steun aan de Britse bondgenoten - hoewel het geschetste beeld van het leven in Engeland beslist 'gehollywoodiseerd' is. Mrs. Miniver is gebaseerd op het gelijknamige boek van Jan Struther (pseudoniem van Joyce Anstruther) dat in 1960 voor tv opnieuw werd verfilmd.

They Met In Bombay

1941 | Komedie, Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1941. Komedie van Clarence Brown. Met o.a. Clark Gable, Rosalind Russell, Peter Lorre, Jessie Ralph en Reginald Owen.

Twee beruchte juwelendieven, Gerald Meldrick (Gable) en Anya Von Duren (Russell) stoten op elkaar in exotische omstandigheden als ze jacht maken naar hetzelfde waardevolle sieraad. Tijdens hun vlucht voor de politie, raken ze erg op elkaar gesteld, maar ze moeten het nog opnemen tegen het Japanse leger. Een prettige actie-komedie in het genre van het latere ROMANCING THE STONE. De twee hoofdrolspelers zijn zalig in hun samenspel, maar op een bepaald moment wordt de show toch gestolen door Lorre, als scheepskapitein Chang, die maar al te graag vlug rijk zou worden zonder er veel moeite voor te doen. Als je goed oplet, kan je ook nog Alan Ladd zien voorbijgaan. Inventief scenario van Anita Loos, Leon Gordon en Edwin Mayer. Het camerawerk is van William Daniels.

Men of Boys Town

1941 | Drama, Misdaad

Verenigde Staten 1941. Drama van Norman Taurog. Met o.a. Spencer Tracy, Mickey Rooney, Bobs Watson, Larry Nunn en Darryl Hickman.

Als je BOYS TOWN mooi vond... Deze aflevering: Pater Flanagan (Tracy) vertegenwoordigt voor de rechtbank een invalide, elf- jarige jongen, die van doodslag beschuldigd wordt. Hij weet noodweer aannemelijk te maken en vrijspraak te bewerkstelligen, maar de jongen blijft gesloten als een pot. Scenario van James Kevin McGuinnes. Camerawerk van Harold Rosson.

Come Live with Me

1941 | Romantiek, Komedie, Experimenteel

Verenigde Staten 1941. Romantiek van Clarence Brown. Met o.a. James Stewart, Hedy Lamarr, Ian Hunter, Verree Teasdale en Donald Meek.

Charmante, romantische komedie met de van honger omkomende schrijver Bill Smith (Stewart) die met Johnny Jones (Lamarr) trouwt om niet het land te worden uitgezet. Sterke bijrollen, met name van Reynolds als Stewart's moeder. Naar een verhaal van Virginia Van Upp, door Patterson McNutt tot scenario bewerkt. Camerawerk van George Folsey.

Blossoms in the Dust

1941 | Drama, Biografie

Verenigde Staten 1941. Drama van Mervyn LeRoy. Met o.a. Greer Garson, Walter Pidgeon, Felix Bressart, Marsha Hunt en Fay Holden.

Handig zakdoekendrama over een weeshuis in Texas dat door Garson wordt gesticht als ze haar eigen kind verliest. Stijlvol geacteerd. Scenario van Anita Loos. Camerawerk van Karl Freund en W. Howard Greene.

Waterloo Bridge

1940 | Romantiek, Drama, Komedie

Verenigde Staten 1940. Romantiek van Mervyn LeRoy en Vivien Leigh. Met o.a. Robert Taylor, Lucile Watson, Virginia Field, Maria Ouspenskaya en C. Aubrey Smith.

September 1939. De Engelsen beseffen nu dat oorlog met Duitsland onvermijdelijk is. Kolonel Taylor moet naar Frankrijk, naar het front. Vlak voor zijn vertrek ontmoet hij op de Waterloo Bridge de knappe balletdanseres Leigh. Ze willen trouwen tijdens zijn eerste verlof. Wat later verliest ze haar baan, waardoor ze aan lager wal raakt. Wie graag de tranen laat vloeien, zit hier op de juiste plaats. Sentimenteler (en ouderwetser) kan het niet. Taylor en Leigh spelen met een ernst die (anderen) op de lachspieren gaat werken. Toch werd de film een klassieker in het genre. S.N. Behrman, Hans Rameau en George Froeschel bewerkten het toneelstuk van Robert E. Sherwood. Reeds in 1931 verfilmd en in 1956 nogmaals het onderwerp van de film GABY. Mooi camerawerk van Joseph Ruttenberg. Bestaat ook in een ingekleurde versie.

Susan and God

1940 | Drama

Verenigde Staten 1940. Drama van George Cukor. Met o.a. Joan Crawford, Fredric March, Ruth Hussey, John Carroll en Rita Hayworth.

Crawford in de rol Gertrude Lawrence op het toneel heeft een milde aandoening van godsdienstwaanzin en hierdoor verwaarloost ze haar huwelijk. March vastbesloten hun echtverbintenis te redden doet een voorstel: ze blijven de zomermaanden bij elkaar, samen met hun dochter. Is hij in die periode geen enkele maal dronken, beginnen ze opnieuw. Ze gaat ermee akkoord. Langdradig melodrama, naar het toneelstuk van Rachel Crothers, met veel te veel dialoog. March is o.k., maar Crawford schmiert verschrikkelijk. Zeer goede bijrollen van Hussey en Hayworth. Enkel in het laatste kwartier lijkt Cukor de touwtjes terug goed in handen te krijgen. Scenario van Anita Loos naar het toneelstuk van Rachel Crothers. Camerawerk van Robert Planck.

Pride and Prejudice

1940 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1940. Komedie van Robert Z. Leonard. Met o.a. Greer Garson, Laurence Olivier, Mary Boland, Edna May Oliver en Edmund Gwenn.

Interessante Jane Austen-verfilming met Garson in de hoofdrol als de levendige en aantrekkelijke twintigjarige Elizabeth die haar sociaal onhandige 28-jarige huwelijkskandidaat Darcy (Olivier) aanvankelijk helemaal verkeerd inschat. Ondanks aanpassingen in toon, tijdperk en ontknoping is deze versie toch geliefd vanwege het subtiele spel en de fraaie verbeelding van de verstikkende lage landadel. Deze Pride and Prejudice kwam nog geen maand na de bevrijding uit in ­Nederland en was daarmee een welkome bron van geallieerd vermaak.

Edison, the Man

1940 | Biografie, Drama

Verenigde Staten 1940. Biografie van Clarence Brown. Met o.a. Spencer Tracy, Rita Johnson, Lynne Overman, Charles Coburn en Gene Lockhart.

Het vervolg op Young Tom Edison, waarin Tracy goed spel laat zien in zijn rol van de oprechte onderzoeker met een groot talent voor elektro-mechanische uitvindingen. De feiten en de fantasie van MGM combineren goed in de sentimentele verwerking. Het scenario is van Talbot Jennings en Bradbury Foote naar een verhaal van Dore Schary en Hugo Butler. Het camerawerk is van Harold Rosson.

'Northwest Passage' (Book I -- Rogers' Rangers)

1940 | Western, Drama, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1940. Western van King Vidor. Met o.a. Spencer Tracy, Robert Young, Walter Brennan, Ruth Hussey en Nat Pendleton.

Major Robert Rogers (Tracy), die aan het hoofd staat van de legendarische Rogers' Rangers, zoekt naar nieuwe gebieden om het Westen te kolonialiseren. Het wordt een harde strijd tegen zowel de natuur als tegen de vijandige Indianen. Spannende western met actie van begin tot einde, sterk vertolkt door een cast van topacteurs. Destijds was de film een grandioos succes en niemand leek de opmerking te maken dat de weg naar de zee uit de titel nooit gevonden werd. De oorzaak hiervan was dat de film in productie ging toen de roman van Kenneth Roberts nog maar half af was en de producenten niet langer wensten te wachten, dus werd de ondertitel Book I -- Rogers' Rangers toegevoegd. Het vervolg werd nooit verfilmd. Scenaristen Lawrence Stallings en Talbot Jennings schreven er nog enkele nieuwe scènes bij om het geheel af te ronden. Knappe fotografie van Sidney Wagner en William V. Skall.

Idiot's Delight

1939 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1939. Drama van Clarence Brown. Met o.a. Clark Gable, Norma Shearer, Edward Arnold en Charles Coburn.

Gable is een man die zingt en danst en in een hotel aan de grens bij Italië terechtkomt. Daar treft hij Shearer, een oude geliefde.De bedachtzame bewerking van Robert Sherwoods stuk dat dateert van vóór WO II en pacifistisch getint is.

Sweethearts

1938 | Musical, Komedie

Verenigde Staten 1938. Musical van W.S. Van Dyke. Met o.a. Jeanette MacDonald, Nelson Eddy, Frank Morgan, Florence Rice en Ray Bolger.

Eddy en MacDonald zijn zes jaar getrouwd en voeren net zo lang dezelfde show op te Broadway. Ze willen eens iets anders en Hollywood lonkt. Uit angst hen te verliezen laat hun producer Morgan, geholpen door Auer, het gerucht circuleren dat zijn nieuwe show geïnspireerd is door de ontrouw van Eddy. Het komt tot een breuk tussen beiden. Kleurrijke en spectaculaire muzikale komedie naar de operette van Victor Herbert met beide acteurs op het hoogtepunt van hun kunnen. Er werden nog enkele bijkomende songs geschreven door Bob Wright en Chet Forrest. Muzikale leiding had Herbert Stothard. Het scenario van Dorothy Parker en Alan Campbell is gebaseerd op het libretto van Fred de Gresac, Harry B. en Robert B. Smith en werd veel te lang uitgesponnen. Cameraman Oliver T. Marsh sleepte een Oscar in de wacht voor zijn kleurenfotografie.

Marie Antoinette

1938 | Historische film, Drama, Biografie

Verenigde Staten 1938. Historische film van W.S. Van Dyke. Met o.a. Norma Shearer, Tyrone Power, John Barrymore, Robert Morley en Gladys George.

Deze kostbare MGM-produktie over de 18e eeuwse Franse vorstin mist vaart, maar laat goed acteerwerk zien, met een prachtige rol van Morley als Lodewijk XVI. Shearer treft de essentie van de titelrol - van Oostenrijkse prinses tot verguisde vorstin over een afbrokkelend rijk - zoals verteld door haar kleedster. Scenario van Claudine West, Donald Ogden Stewart en Ernest Vajda naar een verhaal van Stefan Zweig. Camerawerk van William Daniels.

The Good Earth

1937 | Drama

Verenigde Staten 1937. Drama van Sidney Franklin en Victor Fleming. Met o.a. Paul Muni, Luise Rainer, Walter Connolly, Charley Grapewin en Jessie Ralph.

De strijd van een Chinees echtpaar tegen hebzucht en natuurgeweld. De film, gebaseerd op de roman van Nobelprijswinnares, Pearl S. Buck, verloopt traag en gekunsteld, maar de meesterlijke portrettering van het paar door Muni en Rainer, geeft een diepere dimensie aan dit werk, dat uitgroeide tot een klassieker van de zevende muze. Franklin weet steeds de aandacht van de toeschouwer terug te winnen door spectaculaire gebeurtenissen, zoals de aanval van de sprinkanen op het einde. Rainer kreeg een verdiende Oscar, evenals cameraman Karl Freund, voor de magistrale zwart/wit fotografie. Verdere nominaties voor beste film en regie.

Rosalie

1937 | Musical

Verenigde Staten 1937. Musical van W.S. Van Dyke. Met o.a. Eleanor Powell, Nelson Eddy, Frank Morgan, Edna May Oliver en Ray Bolger.

Loodzware MGM-musical over de verkering tussen een West Pointkadet en een prinses uit een mythisch koninkrijk. Het levende bewijs dat geld alleen nog geen goede film maakt. Cole Porter-muziek met o.a. 'In the Still of the Night'

Conquest

1937 | Historische film, Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1937. Historische film van Clarence Brown. Met o.a. Greta Garbo, Charles Boyer, Reginald Owen, Alan Marshal en Henry Stephenson.

Boyer als Napoleon en Garbo als de Poolse gravin Waleska in een redelijk interessante kostuumfilm met mooie rollen die een niet altijd opwindend scenario van Samuel Hoffenstein, Salka Viertel en S.N. Behrmann goedmaken. Gebaseerd op het toneelstuk van Helen Jerome en de roman Pani Walewska van Waclaw Gasiorowski. Het camerawerk is van Karl Freund. Ook bekend als: MARIE WALEWSKA.

Wife vs. Secretary

1936 | Komedie

Verenigde Staten 1936. Komedie van Clarence Brown. Met o.a. Clark Gable, Jean Harlow, Myrna Loy, May Robson en George Barbier.

Een volmaakt voorbeeld van vakwerk uit de droomfabriek van Hollywood: top-sterren laten zien wat zij met minderwaardig materiaal kunnen doen. Harlow is bijzonder goed als de secretaresse die zich onmisbaar maakt bij haar chef, uitgever Gable en in beider levens complicaties veroorzaakt. Loy is Gable's vrouw en Stewart is Harlows verloofde. Het scenario werd overigens door competente lieden geschreven: Norman Krasna, Alice Duer Miller en John Lee Mahin en gebaseerd op een verhaal van Faith Baldwin. Ray June verzorgde de geroutineerde fotografie.

Wife versus Secretary

1936 | Drama, Experimenteel, Komedie, Romantiek

Verenigde Staten 1936. Drama van Clarence Brown. Met o.a. Jean Harlow, Clark Gable en Myrna Loy.

Een volmaakt voorbeeld van vakwerk uit de droomfabriek van Hollywood: top-sterren laten zien wat zij met minderwaardig materiaal kunnen doen. Harlow is bijzonder goed als de secretaresse die zich onmisbaar maakt bij haar chef, uitgever Gable en in beider levens complicaties veroorzaakt. Loy is Gable's vrouw en Stewart is Harlows verloofde. Het scenario werd overigens door competente lieden geschreven: Norman Krasna, Alice Duer Miller en John Lee Mahin en gebaseerd op een verhaal van Faith Baldwin. Ray June verzorgde de geroutineerde fotografie.

Small Town Girl

1936 | Komedie, Romantiek

Verenigde Staten 1936. Komedie van William A. Wellman. Met o.a. Janet Gaynor, Robert Taylor, Binnie Barnes, Lewis Stone en Andy Devine.

Een luchthartige romance van Gaynor die Taylor tot een huwelijk verleidt terwijl hij dronken is, waarna zij achteraf als hij nuchter is, ook zijn hart probeert te winnen. Hertiteld als ONE HORSE TOWN.

San Francisco

1936 | Drama

Verenigde Staten 1936. Drama van W.S. Van Dyke. Met o.a. Clark Gable, Jeanette MacDonald, Spencer Tracy en Jack Holt.

Als Mary Blake (MacDonald) haar schamele bezittingen verliest bij een hotelbrand in San Francisco, moet ze de kost bij elkaar zingen in de bar van Blackie Norton (Gable). Daar hoort Jack Burley (Holt) haar prachtige stem en engageert haar voor zijn Tivoli-opera. Hij kondigt ook aan dat hij verloofd is met haar en dat maakt Blackie jaloers. Jack duwt Blackie ondertussen naar het randje van de financiële afgrond. Mary hoort hoe gemeen Jack is. Ze doet spontaan mee aan een zangwedstrijd, waar ze de hoofdprijs van tienduizend dollar in de wacht sleept, die zij Blackie wil geven, maar de trotse Blackie weigert. Op dat moment breekt de beruchte aardbeving van 1906 uit en Jack krijgt zijn verdiende loon: hij komt om onder het vallende puin. Nog altijd een prachtige film, die je beslist gezien moet hebben. Tracy is schitterend als pater Tim Mullin. Scenario van Anita Loos naar een verhaal van Robert Hopkins. Wordt ook vertoond in en ingekleurde versie. Camerawerk van Oliver T.T. Marsh.

Rose Marie

1936 | Musical

Verenigde Staten 1936. Musical van W.S. Van Dyke. Met o.a. Jeanette MacDonald, Nelson Eddy, Reginald Owen, Allen Jones en James Stewart.

Verwacht niet de oorspronkelijke operette: in dit verhaal is operazangeres Jeanette op zoek naar haar voortvluchtige broer Stewart, maar ook Mountie Nelson achtervolgt de man. De twee raken verliefd en zingen o.a. 'Indian Love Call'. Niven is kort te zien als Jeanette's ongelukkige vrijer. Hertiteld als INDIAN LOVE CALL.

Romeo and Juliet

1936 | Drama, Romantiek, Komedie

Verenigde Staten 1936. Drama van George Cukor. Met o.a. Norma Shearer, Leslie Howard, John Barrymore, Edna May Oliver en Basil Rathbone.

Goed geacteerde, weelderige produktie van Shakespeare's toneelstuk over noodlottige geliefden. Howard en Shearer zijn zo goed dat men vergeet dat ze te oud zijn voor hun rol. Niet de grote film die het had kunnen zijn, maar een hele goede.

Camille

1936 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1936. Drama van George Cukor. Met o.a. Greta Garbo, Robert Taylor, Lionel Barrymore, Elizabeth Allan en Laura Hope Crews.

De geschiedenis van Camille, de aristocratische courtisane die verliefd wordt op de onschuldige Armand Duval (Taylor). Van het aanvankelijke flirten tot het besef dat de dood tussen haar en haar geliefde komt, zien we een schitterende Garbo, die al haar registers opentrekt om de diverse stadia van emotie uit te beelden. Zij past zo in haar rol, dat zij de Camille is die Alexandre Dumas voor ogen gehad moet hebben toen hij zijn roman schreef. Alle acteurs die haar omringen worden door haar opgezweept tot topprestaties.

After the Thin Man

1936 | Mysterie, Thriller, Komedie

Verenigde Staten 1936. Mysterie van W.S. Van Dyke. Met o.a. William Powell, Elissa Landi, Myrna Loy, James Stewart en Joseph Calleia.

In deze verrukkelijke tweede film in de reeks treffen we de hoffelijke Charles in San Francisco aan, waar hij bezig is de zoveelste moord op te lossen, wanneer hij tenminste niet finaal laveloos is. Een iets te langdradige maar eersteklas film met een werkelijke verrassende dader en een leuke slotscène, waarin ook Asta meedoet. Frances Goodrich bewerkte een verhaal van Dashiell Hammett tot scenario. In beeld gebracht door Oliver T. Marsh. Zie ook: 'Boston Blackie'-serie.

Reckless

1935 | Musical, Komedie

Verenigde Staten 1935. Musical van Victor Fleming. Met o.a. Jean Harlow, William Powell, Franchot Tone, May Robson en Ted Healy.

Grote bezetting, flinke produktie, veel muzikale nummers brengen met elkaar geen redding voor het zwakke scenario over een revuesterretje, dat het leven van allerlei mensen in de war schopt. Vermoeiend en onecht. Scenario van P.J. Wolfson naar een verhaal van Olivier Jeffries. Allen Hoskins staat vermeld als Farina.

Mutiny on the Bounty

1935 | Avonturenfilm, Historische film, Drama

Verenigde Staten 1935. Avonturenfilm van Frank Lloyd. Met o.a. Charles Laughton, Clark Gable, Franchot Tone, Herbert Mundin en Eddie Quillan.

Op 28 April 1789 licht de Britse navy-klipper 'Bounty' het anker voor een wetenschappelijke expeditie naar het gebied rondom Tahiti. De wrede, gewetenloze kapitein Bligh voert het bevel, zijn eerste officier is Fletcher Christian. Na een verkwikkend oponthoud op een idyllisch eilandje besluit Christian op de terugreis, gesteund door de meerderheid van de bemanning, Bligh te ontheffen van zijn bevel: de muiterij is een feit. Deze versie ligt nog steeds vele zeemijlen voor op de herverfilmingen.

David Copperfield

1935 | Familiefilm, Drama

Verenigde Staten 1935. Familiefilm van George Cukor. Met o.a. Freddie Bartholomew, Basil Rathbone, W.C. Fields, Frank Lawton en Lionel Barrymore.

Nadat zijn moeder overlijdt wordt David Copperfield (Bartholomew) naar Londen gestuurd om in de fabriek van zijn hardvochtige stiefvader (Rathbone) te werken. Hij woont daar in het pension van de vriendelijke Micawber (Fields), maar als die wegens schulden naar de gevangenis gaat David lopend naar Dover, waar zijn tante woont. Mooie verfilming van het beroemde boek van Charles Dickens. Komiek Fields speelde voor de verandering een tamelijk serieuze rol en deed dat uitstekend. De film werd onderscheiden met drie Oscarnominaties waaronder die voor beste film.

China Seas

1935 | Avonturenfilm, Romantiek, Actiefilm

Verenigde Staten 1935. Avonturenfilm van Tay Garnett. Met o.a. Clark Gable, Jean Harlow, Wallace Beery, Lewis Stone en Rosalind Russell.

Zelfs de meest doorgewinterde en verstompte criticus moet deze film wel goed vinden vanwege de rolbezetting - al is het verhaal vol mysterieus gedoe over allerlei verhoudingen aan boord van het schip van Gable, dat onderweg is naar Singapore, lachwekkend. De opnamen van de huizenhoge vloedgolven die het schip overspoelen werden in de studio gemaakt en zijn hedentendage nog steeds indrukwekkend. Wordt soms op de tv vertoond in een ingekleurde versie. Scenario van Jules Furthman en James Keven McGuiness naar de roman van Crosbie Garstin. Wordt ook in een ingekleurde versie vertoond. Camerawerk van Ray June.

Biography of a Bachelor Girl

1935 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1935. Drama van Edward H. Griffith. Met o.a. Ann Harding, Robert Montgomery, Edward Everett Horton, Edward Arnold en Una Merkel.

Actrice Harding publiceert haar autobiografie en veroorzaakt daarmee, onbewust, moeilijkheden voor de vele mensen die erin voorkomen. Intrigerend verhaal, goed geacteerd.

Anna Karenina

1935 | Romantisch drama

Verenigde Staten 1935. Romantisch drama van Clarence Brown. Met o.a. Greta Garbo, Fredric March, Freddie Bartholomew, Maureen O'Sullivan en May Robson.

Leo Tolstoi's literaire negentiende-eeuwse klassieker kreeg een grootse MGM-verfilming met Greta Garbo, op de top van haar populariteit, in de rol van de tragische Russin die voor een buitenechtelijke relatie haar leven op z'n kop zet. Anna, getrouwd met hoge ambtenaar Karenin (Rathbone) raakt verliefd op militair Vronsky (March) en wordt daarmee al gauw het onderwerp van roddels in de gegoede kringen van Sint Petersburg. Garbo, die Anna in 1927 in Love had gespeeld, is prachtig als de vrouw die tussen man, minnaar en zoon in staat.

A Tale of Two Cities

1935 | Historische film, Drama

Verenigde Staten 1935. Historische film van Jack Conway. Met o.a. Ronald Colman, Elizabeth Allan, Edna May Oliver, Reginald Owen en Basil Rathbone.

De visie van Dickens op het tijdperk van de Franse Revolutie rond 1790 werd een MGM-kassucces met Colman als zorgeloze advocaat Sydney Carton die zich van zijn verantwoordelijkheden bewust wordt en slachtoffers van de terreur gaat helpen. Een overweldigende rolbezetting in een waarlijk luxueuze productie.

A Night at the Opera

1935 | Komedie, Muziek

Verenigde Staten 1935. Komedie van Sam Wood. Met o.a. Groucho Marx, Chico Marx, Harpo Marx, Kitty Carlisle en Allan Jones.

Als de Marx Brothers proberen carrière te maken in het operawereldje door Italiaanse vrienden voor grote sterren door te laten gaan, verloopt dat niet helemaal volgens plan en een grote, hilarische chaos is het gevolg. Romantiek, liedjes, grollen en grappen zijn naadloos tegen elkaar aangezet. Waarschijnlijk de beste Marx Brothers film, hoewel fervente liefhebbers misschien roepen dat het DUCK SOUP is. Scenario van George S. Kaufman, Morris Ryskind, Al Boasberg, Bert Kalmar en Harry Ruby. Camerawerk van Merrit B. Gerstad.

Viva Villa!

1934 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1934. Komedie van Jack Conway en Howard Hawks. Met o.a. Wallace Beery, Leo Carrillo, Fay Wray, Donald Cook en Stuart Erwin.

Beery in één van zijn beste films als de ruige Mexicaanse opstandeling die Madera's strijd voor een republiek aanvoerde. De film neemt een loopje met de historische feiten, maar het resultaat is onderhoudend. Scenario van Ben Hecht naar de roman Viva Villa van Edgcumb Pinchop en O.B.Stade. Camerawerk van James Wong Howe en Charles G. Clarke.

Treasure Island

1934 | Avonturenfilm, Historische film, Actiefilm

Verenigde Staten 1934. Avonturenfilm van Victor Fleming. Met o.a. Wallace Beery, Jackie Cooper, Lewis Stone, Lionel Barrymore en Otto Kruger.

Een roerende filmbewerking van Robert Louis Stevensons piratenroman over Engeland in de 18e eeuw en een reis naar een exotisch eiland. Beery is de joviale Long John Silver in een uitmuntende film die fraai geproduceerd werd. Het enige dat tegenzit is de stijve Cooper als Jim Hawkins. Scenario van John Lee Mahin. Camerawerk van Ray June, Clyde DeVinna en Harold Rosson.

The Painted Veil

1934 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1934. Drama van Richard Boleslawski. Met o.a. Greta Garbo, Herbert Marshall, George Brent, Warner Oland en Jean Hersholt.

Deze in de mysterieuze Oriënt spelende film volgt Somerset Maughams verhaal over een ontrouwe vrouw die haar leven betert. Het afgezaagde scenario krijgt kleur door Garbo's persoonlijkheid, met steun van Marshall als haar man en Brent als haar minnaar.

The Barretts of Wimpole Street

1934 | Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1934. Romantiek van Sidney Franklin. Met o.a. Norma Shearer, Fredric March, Charles Laughton, Maureen O'Sullivan en Katherine Alexander.

Knappe MGM-produktie van een klassiek liefdesverhaal van Elizabeth Barrett en Robert Browning in het Engeland van de 19e eeuw. Goed gespeelde romance misschien wat zwaar aangezet, tussen Elizabeth Barrett en de dichter Robert Browning, die Elizabeth redt van haar dominante vader (Laughton) en met haar trouwt. Regisseur Franklin maakte de film opnieuw in 1957. Hertiteld voor tv: THE FORBIDDEN ALLIANCE.

The Barbarian

1933 | Romantiek, Experimenteel, Komedie, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1933. Romantiek van Sam Wood. Met o.a. Ramon Novarro, Myrna Loy, Reginald Denny, Louise Closser-Hale en C. Aubrey Smith.

Zouteloos verhaal over een zogenaamd charmante Arabische gids die onvermoeibaar achter toeriste aanjaagt. Gefilmd in Egypte; veel beelden van Myrna, inclusief een naaktscène in bad. Scenario van Anita Loos en Elmer Harris. Camerawerk van Harold Rosson.

Queen Christina

1933 | Historische film, Romantiek, Drama, Biografie

Verenigde Staten 1933. Historische film van Rouben Mamoulian. Met o.a. Greta Garbo, John Gilbert, Ian Keith, Lewis Stone en C. Aubrey Smith.

Wellicht Garbo's beste film, met een uitmuntende rol als 17e- eeuwse koningin van Zweden, die uit liefde voor Gilbert afstand doet van de troon. De liefdesscènes van Garbo en Gilbert zijn gedenkwaardig, evenals het beroemde slot. Een film om niet te missen. Scenario van H.M. Harwood, Salka Viertel en Margaret P. Levino. De camera werd bediend door William Daniels.

Grand Hotel

1932 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1932. Drama van Edmund Goulding. Met o.a. Greta Garbo, Joan Crawford, John Barrymore, Wallace Beery en Lionel Barrymore.

Melodrama naar de veelgelezen roman Menschen im Hotel van Vicki Baum over een pluche hotel in Berlijn 'waar nooit wat gebeurt'. De sterren bewijzen het tegendeel: Garbo als eenzame ballerina, John Barrymore als haar minnaar, een juwelendief, Lionel Barrymore als een stervende man, Crawford als ambitieuze stenografe, Beery als keiharde zakenman en Stone die dit alles zo eens gadeslaat. Oscar voor beste film.

As You Desire Me

1932 | Drama

Verenigde Staten 1932. Drama van George Fitzmaurice. Met o.a. Greta Garbo, Melvyn Douglas, Erich von Stroheim, Hedda Hopper en Owen Moore.

Goede bewerking van een toneelstuk van Pirandello met een vrouw die haar geheugen heeft verloren en die naar haar echtgenoot terugkeert die zij zich niet goed kan herinneren. Nergens zo beklemmend als het had moeten zijn.