Dragan Nikolic is acteur.
Er zijn 11 films gevonden.

Normalni ljudi

2001 | Drama

Duitsland/Joegoslavi00EB 2001. Drama van Oleg Novkovic en Oleg Novkovic. Met o.a. Ljubinka Klaric, Ivan Jevtovic, Nikola Duricko, Slobodan Ninkovic en Vladan Dujovic.

Novkovic, die zelf aan de rand van het bestaansminimum leeft, schetst in de stijl van zijn uit 1994 daterende film WHY HAVE YOU LEFT ME een serie portretjes van het dagelijkse leven in Belgrado nadat dictator Slobodan Milosevic verdreven was en de NATO- bombardementen opgehouden waren. Het blijkt moeilijk te zijn om in het naoorlogse Joegoslavi[KA3]e op te krabbelen. Zo zien we ambulancechauffeur Toma (Glogovac), die hoopt met Mira (Klaric) een bestaan op te bouwen, maar Mira is blind voor Toma`s oprechte bedoelingen. Ze houdt van haar `verloofde` Krle (Popovic), die zich in leven houdt met kleine vergrijpen, en ze wil niet inzien dat hij er op losbeukt inplaats van zijn gevoel te laten spreken. Steva (Duricko) dingt naar de hand van jonge toneelspeelster Irena (Lazarevic), maar zij heeft alleen maar oog voor een carri[KA2]ere op de b[KA3]uhne. Duya (Dujovic) heeft in Canada gewerkt en met zijn zuur verdiende dollars een motor gekocht, maar hij komt er niet ver mee: er is geen benzine en als je een kentekenbewijs wilt hebben, moet je zwaar betalen. Bane (Ninkovic) runt een café, maar de mensen hebben geen geld om een consumptie te nemen - hij moet genoegen nemen met zijn vrienden als cliëntele. Een goedbedoelde maar minimale film voor geëngageerde kijkers. Het scenario is van Srdjan Koljevic en regisseur Novkovic. Het camerawerk is van Miladin Colakovic. Opgenomen in de chique serie Das kleine Fernsehspiel in de reeks OSTWIND. Dolby SR.

Den Serbiske dansker

2001 | Thriller

Denemarken 2001. Thriller van Jacob Grønlykke. Met o.a. Dejan Cukic, Lotte Anderson, Philip Zandén, Troels Lyby en Nasrin Pakkho.

Caroline Holmberg (Andersen) is de literaire critica van een gerenommeerd dagblad in Denemarken. Ze wil juist op vakantie gaan met haar man Johan (Zand[KA1]en) als haar hoofdredacteur Tagesen (Spanning) haar vraagt de Iraanse schrijfster Sara Santanda (Pakkho) te interviewen, die ter gelegenheid van een congres over de mensenrechten naar Kopenhagen komt. Caroline kent Per Toftlund (Lyby) en door hem komt ze erachter dat er achter de schermen heel wat gaande is en dat een Servische huurmoordenaar op weg is naar Kopenhagen. Interessante, lange suspensefilm, die niet onderdoet voor de Zweedse avonturen van BECK of een aflevering van de Duitse TATORT. Het scenario is van Thomas Borgström naar de roman van Leif Davidsen. Het camerawerk is van Nicolai Brüel. Wordt meestal in twee of vier delen uitgezonden.

Sa mère, la pute

2000 | Drama

Frankrijk 2000. Drama van Brigitte Roüan. Met o.a. Dragan Nikolic, Florence Loiret Caille en Brigitte Roüan.

ëMoi, ik ben pretentieus; ik heb de pretentie een morele film te maken,´ vertelde actrice/regisseuse Rouän over haar Sa mère, la pute. Zij infiltreerde ervoor met een kleine digitale camera in de rosse buurt van het 18de arrondissement in Parijs. Deze methode geeft haar film, wel degelijk fictie, een air van authenticiteit, waardoor de beoogde `moraal´ van Rouän harder aankomt. Zelf speelt ze Catherine. Haar dochter Coralie is dood aangetroffen. Nu wil Catherine ontdekken hoe haar dochter leefde en hoe en waarom zij stierf. Een en ander voert haar naar de Parijse onderwereld, waar zich ook voor Catherine verlokkingen en gevaren voordoen. (IdH/VPRO Gids)

Lovers

1999 | Romantiek, Drama

Frankrijk 1999. Romantiek van Jean-Marc Barr. Met o.a. Sergej Trifunovic, Geneviève Page, Dragan Nikolic, Philippe Duquesne en Thibault de Montalembert.

Vijfde Dogma 95 film waarin de liefde tussen Dragan en Jeanne centraal staat. Dragan is een schilder uit Joegoslavië en Jeanne een vrouw uit Parijs. De liefde wordt verstoord wannneer Jeanne erachter komt dat Dragan illegaal in Frankrijk verblijft en het land moet verlaten.

Place Vendôme

1998 | Drama, Misdaad, Thriller

Frankrijk 1998. Drama van Nicole Garcia. Met o.a. Catherine Deneuve, Emmanuelle Seigner, Jean-Pierre Bacri, Bernard Fresson en Jacques Dutronc.

Catherine Deneuve speelt een melancholieke en alcoholistische grande dame die na de zelfmoord van haar echtgenoot zeven ruwe diamanten aan de man probeert te brengen. In mooie lange scènes probeert ze de verdachte herkomst van de stenen te achterhalen, en komt ze gaandeweg meer te weten over de levenswandel van haar man en vooral ook over zichzelf. Regisseuse Garcia confronteert haar personages met de schimmige diamanthandel om - zoals ze het zelf formuleerde - 'de effecten te meten van fantasieën en leugens op het leven van alledag'. Deneuve kreeg in Venetië de Gouden Leeuw voor de beste vrouwelijke acteerprestatie.

Bure Baruta

1998 | Komedie

Griekenland/Macedonië/Frankrijk/Turkije/Joegoslavi00EB/Servië 1998. Komedie van Goran Paskaljevic. Met o.a. Miki Manojlovic, Nebojsa Glogovac, Ana Sofrenovic, Dragan Nikolic en Lazar Ristovski.

Bure Baruta, wrang vertaald als Cabaret Balkan en gebaseerd op een toneelstuk van Dejan Dukovski, is een zwart, nijdig drama over de recente Balkan-crisis. In diverse wanhopig makende episodes laat de regisseur zien hoe schijnbaar kleine conflicten aanleiding zijn voor gewelderupties waarbij dikwijls vrouwen het slachtoffer worden van misplaatst, door de oorlog gevoed machogedrag. Het geweld is zo willekeurig en zo weinig politiek gemotiveerd, dat vaak niet eens duidelijk is wie aan welke 'kant' staat. (RdL/VPRO Gids)

Nesto izmedu

1983 | Drama

Joegoslavi00EB 1983. Drama van Srdjan Karanovic. Met o.a. Caris Corfman, Predag Manojlovic, Dragan Nikolic, Zorka Doknic en Sonia Savic.

Een subtiel liefdesdrama over een Amerikaanse journaliste die in Belgrado een oude vriend gaat bezoeken en na enige tijd, zeer tegen de zin van diens ouders, bij hem intrekt. Heel innemend vertolkt door Corfman en Manojlovic en, voor wie in het trage tempo van de film kan meekomen, beslist boeiend.

Balkan Ekspres

1983 | Drama, Komedie, Oorlogsfilm

Joegoslavi00EB 1983. Drama van Branko Baletic. Met o.a. Dragan Nikolic, Bora Todorovic en Bata Zivojinovic.

Een stel gauwdieven maakt van de verwarring tijdens de Duitse invasie in Belgrado gebruik om ongestoord hun gang te gaan, tot ze opgescheept worden met een joods meisje dat op de vlucht is voor de Duitse troepen. Ze besluiten het meisje te helpen en raken tegen wil en dank betrokken bij het partizanenverzet. De verdienste van Baletic is dat hij dit op het eerste gezicht tragische gegeven heeft weten om te buigen tot een geestige komedie zonder beroep te doen op platte effecten. Toch blijft de indruk hangen dat het thema beter zou zijn gediend bij een andere, meer specifiek dramatische behandeling.

Sezona mira u Parizu

1981 | Drama

Frankrijk/Joegoslavi00EB 1981. Drama van Predrag Golubovic. Met o.a. Dragan Nikolic, Maria Schneider, Jane Chaplin, Daniel Gélin en Erland Josephson.

Een jonge Joegoslaaf die als kind in een concentratiekamp heeft gezeten, komt in Parijs oorlogsdocumentatie bestuderen en wordt verliefd op een beeldhouwster. Een reeks ontmoetingen met een ex-nazi en gewelddadige neo-fascisten doet hen besluiten het verleden levend te houden, tot het meisje verongelukt door een oude Duitse landmijn in de bunkers van Normandië. Met de vervreemding van de held in de wereldstad, de poëtische symboliek via straatartiesten en een al te prekerig toontje haalt deze film meer overhoop dan hij overtuigend weet te verwerken. De internationale rolbezetting is curieus en draagt - met de Italiaan Vallone als een Duitse oorlogsveteraan - niet bij tot de aannemelijkheid.

Ko to tamo peva?

1980 | Komedie

Joegoslavi00EB 1980. Komedie van Slobodan Syan. Met o.a. Pavle Vuisic, Dragan Nikolic, Danilo Stojkovic, Aleksander Bercek en Neda Arneric.

Een zwarte komedie over een busreis naar Belgrado aan de vooravond van de Duitse inval in 1941. De hindernissen die de tocht ondervindt, veroorzaken de nodige conflicten in het gem [KA4]eleerde gezelschap. Met veel humor en warmte pleegt Syan een soort mentaliteitsonderzoek. Het gebeuren wordt van commentaar voorzien door schitterende liederen, gezongen door twee zigeuners. Dit debuut en dat van landgenoot Godina (HET VLOT MEDUSA) verraste het publiek tijdens Film International 1981.

Ko to tamo peva

1980 | Komedie

Joegoslavi00EB 1980. Komedie van Slobodan Syan. Met o.a. Danilo Stojkovic, Slobodan Aligrudic, Aleksander Bercek, Dragan Nikolic en Pavle Vujisic.

Een zwarte komedie over een busreis naar Belgrado aan de vooravond van de Duitse inval in 1941. De hindernissen die de tocht ondervindt, veroorzaken de nodige conflicten in het gem [KA4]eleerde gezelschap. Met veel humor en warmte pleegt Syan een soort mentaliteitsonderzoek. Het gebeuren wordt van commentaar voorzien door schitterende liederen, gezongen door twee zigeuners. Dit debuut en dat van landgenoot Godina (HET VLOT MEDUSA) verraste het publiek tijdens Film International 1981.