Hans Jaray

Acteur

Hans Jaray is acteur.
Er zijn 9 films gevonden.

Die Geschichte der 1002. Nacht

1969 | Drama, Historische film

Duitsland 1969. Drama van Peter Beauvais. Met o.a. Johanna Matz, Grete Zimmer, Hans Jaray, Guido Wieland en Walter Kohut.

Rond 1875 reist een perzische sjah (Ragheb) naar Wenen en wil kennismaken met Europese vrouwen, aan wie hij vervolgens oneerbare voorstellen doet. Hij is heel kieskeurig en wil op een bepaald moment een dame uit de betere kringen ontmoeten. Hoewel men een vorst niets weigeren mag, wil het toeval dat het hoertje Mizzi Schinagl (Matz) als twee druppels water lijkt op de gravin Wernberg (wederom Matz). De gastheer haalt Mizzi over om zich uit te geven als gravin Wernberg. Mizzi wordt begeleid door de jonge ritmeester baron von Taittinger (Reyer) die verliefd op haar geworden is. Mizzi vertelt, vertelt en vertelt, maar haar bedrog komt uit en zij belandt in de gevangenis, al heeft de sjah nooit iets gemerkt. Als zij weer uit de gevangenis is, helpt de ritmeester haar bij het maken van een nieuwe start. Dan komt de vorst weer op bezoek en hij is de gravin nog niet vergeten... Tegen de achtergrond van de verdwenen Oostenrijks-Hongaarse monarchie een ouderwetse film die in principe niet veroudert, maar toch verouderd aandoet. Een uitgebreide rolverdeling die in het vergeetboek is geraakt, voert de boventoon in een rolprent, die netjes verhaalt wat men in de JOSEFINE MUTZENBACHER-films heel aanschouwelijk opdient. Het scenario is van Herbert Asmodi.

Frühlingsstimmen

1952 | Muziek, Romantiek

Oostenrijk 1952. Muziek van Hans Thimig. Met o.a. Paul Hörbiger, Christl Mardayn, Susi Nicoletti en Hans Jaray.

Een schooljongen komt met zijn oudere zuster naar Wenen, waar hij lid wordt van de Wiener Sängerknaben en zij op een mode-atelier gaat werken. Beiden ondervinden eerst nogal wat moeilijkheden, maar uiteindelijk is het alleen nog maar rozegeur en maneschijn in deze zoetelijke, romantische film.

Der Pfarrer von Kirchfeld

1937 | Romantiek

Oostenrijk 1937. Romantiek van Jakob Fleck en Luise Fleck. Met o.a. Hans Jaray, Hansi Stork, Karl Paryla, Frieda Richard en Ludwig Stoessel.

Een jonge pastoor bezwijkt niet voor de charmes van een aantrekkelijk meisje en wordt aan het slot dus terecht door de Wiener Sängerknaben toegezongen! Idyllische film, die valse sentimentaliteit redelijk op een afstand houdt.

Fräulein Lilli

1936 | Avonturenfilm

Oostenrijk 1936. Avonturenfilm van Hans Behrendt. Met o.a. Franziska Gaal, Hans Jaray en S.Z. Sakall.

Een meisje, dat in Monte Carlo juwelen moet afleveren, wordt verliefd op een jongen die ze aanvankelijk voor een dief houdt. Met Franziska Gaal in de hoofdrol wordt de film enigszins genietbaar.

Letzte Liebe

1935 | Drama

Oostenrijk 1935. Drama van Fritz Schulz. Met o.a. Albert Bassermann, Hans Jaray, Else Bassermann, Oskar Karlweis en Michiko Meinl.

Een componist van middelbare leeftijd wordt verliefd op een zangstudente. Vooral door Albert Bassermann (als de componist) verdrinkt de film niet in een voor de hand liggende sentimentaliteit.

Hoheit tanzt Walzer

1935 | Muziek

Servië en Montenegro/Oostenrijk 1935. Muziek van Max Neufeld. Met o.a. Hans Homma, Anna Kallina, Phillis Fehr, Hans Jaray en André Mattoni.

Een musicus houdt van een prinses, maar zij is voor een ander bestemd. De verfilming van de gelijknamige operette van Ascher, die ook onder vele andere titels is gespeeld, in Nederland b.v. als 'In einer kleinen Konditorei' door de Hoofdstadoperette.

Ball im Savoy

1935 | Muziek

Oostenrijk/Hongarije 1935. Muziek van Stefan Szekely. Met o.a. Gitta Alpar, Hans Jaray, Rosi Barsony, Willy Stettner en Felix Bressart.

Een zangeres houdt een baron voor hoteldief. In deze aardige filmversie van de operette van Abraham speelt Alpar de hoofdrol. Deze fameuze operettediva moest kort voor het verschijnen van de film vanwege haar joodse afkomst Duitsland verlaten en zou later naar de V.S. vertrekken.

Das Mädchen von der Tankstelle

1934 | Komedie

Oostenrijk/Hongarije 1934. Komedie van Hermann Kosterlitz. Met o.a. Franziska Gaál, Hans Jaray, Felix Bressart, Otto Wallburg en Hans Richter.

De dakloze Eva (Ga[KA1]al) en haar grootvader moeten als straatzangers de kost verdienen. Ga[KA1]al heeft zich daartoe in mannenkleren gestoken, en zij krijgt een baantje als pompbediende. Ga[KA1]al, die inmiddels Peter heet, ontmoet een arts zonder geld (Jaray), en is hem behulpzaam bij het verwerven van een praktijk die goed gaat lopen. Na allerlei hevige verwikkelingen worden ze een stel. Gaál, van Hongaarse afkomst zet een uitstekende rol neer, en laat zien dat ze heel goed dansen en zingen kan. In deze prent laat Jaray zien dat hij ook een goede komediespeler is. Alle rollen doen het goed. De nazi's verboden deze film vanwege de niet-arische spelers, en werd pas voor het eerst vertoond in 1952 in de DDR. Een leuke komedie der verwisselingen; een groot deel van de pret wordt bedorven als je weet, dat bijna alle acteurs kort na de opnamen van de film gedwongen werden hun land te verlaten. Het lot van Wallburg is des te afschrikwekkender, want hij werd in 1944 in Auschwitz vergast.

Leise fliehen meine Lieder

1933 | Biografie, Muziek

Duitsland/Oostenrijk 1933. Biografie van Willi Forst. Met o.a. Hans Jaray, Martha Eggerth, Luise Ullrich, Hans Moser en Raoul Aslan.

Een film over de achtste symfonie van Schubert, die we kennen als de [KL]Unvollendete[KLE]. Schubert (Jaray), huisleraar aan het hof van Esterhazy, wordt verliefd op de oudste dochter (Eggerth) van de vorst (Treßler). Maar het standsverschil staat hun romance in de weg. Als het meisje met een ander trouwt verscheurt Schubert het derde deel van het aan haar opgedragen werk. Net als zijn liefde voor haar, zal ook zijn compositie geen einde hebben. In deze eerste regie laat Willy Forst zijn meesterschap al zien. Met veel inzicht en gevoel heeft hij deze film geschreven en geregisseerd, zonder in kitsch te vervallen. Jaray is prachtig als de in zichzelf gekeerde Schubert. Er werd tegelijkertijd een Engelse versie gedraaid, getiteld: THE UNFINISHED SYMPHONY.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Hans Jaray op televisie komt.

Reageer