Jean-Paul Fargier

Regisseur

Jean-Paul Fargier is regisseur.
Er zijn 2 films gevonden.

Jazz Collection: Martial Solal

1998 | Documentaire, Biografie, Muziek

Frankrijk 1998. Documentaire van Jean-Paul Fargier. Met o.a. Martial Solal, André Hodeir, Daniel Humair, Michel Portal en Claudia Solal.

Martial Solal werd in 1927 geboren in Algiers. In het koloniale Algerije trad hij op in diverse bigbands waar hij de improvisatie leerde beheersen. Hij werd een virtuoze jazz-pianist die in 1950 door Don Byas naar Parijs gehaald werd waar hij de pianist werd van de Club Saint-Germain. Hier begeleidde hij de grootste jazz-namen uit de geschiedenis. Zijn eerste studio opname was als begeleider van Django Reinhard in diens laatste sessie. Toen de nouvelle vague-cineasten hun voorkeur te kennen gaven voor jazz als muzikale begeleiding, begon hij tevens filmmuziek te schrijven voor o.a. À BOUT DE SOUFFLE, ÉCHAPPEMENT LIBRE en LEON MORIN, PRÊTRE. Ook in Amerika werd hij een graag geziene gast op de jazz-scène. De documentaire is opgebouwd rond een openluchtoptreden van Solal in 1998 in het Parc Floral de Paris. Een aantal collega's getuigen over zijn talent en we zien hem aan het werk in archiefmateriaal met enkele topnamen uit de jazz-wereld en met zijn dochter Claudia die een prachtige interpretatie weggeeft van 'Round About Twelve'. Een must voor de liefhebbers. Gérald Arnaud schreef het scenario. Commentaar werd ingesproken door Diane Niederman. Voor de montage werd beroep gedaan op Sandra Paugam. Fotografie is van Jean-Michel Gautreau en Jean-Philippe Bouyer.

Altazor o el viaje en paracaidas

1988 | Experimenteel

Frankrijk/Chili 1988. Experimenteel van Jean-Paul Fargier en Juan Forch. Met o.a. Nini Crépon, Luis Vera, Javier Maldonado, Tati Penna en Carola Fredes.

Vastgeketend in een metalen bouwsel dragen de `acteurs` delen van de gedichten-cyclus van Vincente Huidobro (1931) voor. Dat is een vrij ontoegankelijke en slechts voor ingewijden begrijpelijke cyclus, hetgeen ook voor de film opgaat. Het gevolg is een wezenlijk communicatieprobleem tussen de voorlezers en de toeschouwers. Kortom, een ondermaatse en soms ergeniswekkende film. Dit cinematografische experiment is desondanks een uniek en bizar werkstuk.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Jean-Paul Fargier op televisie komt.

Reageer