Sergei Gerasimov

Regisseur, Acteur

Sergei Gerasimov is regisseur en acteur.
Er zijn 6 films gevonden.

Tichi Don (deel I)

1958 | Drama, Oorlogsfilm

SU 1958. Drama van Sergei Gerasimov. Met o.a. Daniel Iltsjenko, Pjotr Glebov, Jelina Bystritskaja, Zinaida Kirienko en A. Filippova.

Een nauwgezette weergave van de roman van Michail Sjolotsjov over het leven van een familie in een klein dorpje tijdens WO I en de eerste jaren daarna. Een boeiende studie van de sociale omwentelingen veroorzaakt door revolutie en oorlog.

Oblomok imperii

1929 | Drama

SU 1929. Drama van Fridrih Ermler en Fridrikh Ermler. Met o.a. Fedor Nikitin, Liudmila Semenova, V. Solovtsov, Ya. Gudkin en Sergei Gerasimov.

De held van het verhaal verliest ten gevolge van een ernstige verwonding tijdens WO I zijn geheugen. Als hij vele jaren later werkt als bewaker van een klein stationnetje, herkent hij door het raam van een passerende trein zijn vrouw. Hij krijgt zijn geheugen gedeeltelijk terug, maar er ontbreken nog steeds heel wat jaren. De film, die werd opgedragen aan mensen die zichzelf en hun leven opnieuw ontdekken, is een produktie van Ermler, een der belangrijkste sovjetregisseurs van de zwijgende film.

S.V.D. (Soiuz Velikogo Dela)

1927 | Drama, Historische film

SU 1927. Drama van Grigori Kozintsev en Leonid Trauberg. Met o.a. Sergei Gerasimov, Andrei Kostrichkin, Piotr Sobolevski, Constantin Khokhlov en Sofia Magarill.

Een film over de opstand van de Decembristen in 1825 tegen de autocratische Tsaar. Hoofdpersoon is een internationale avonturier en valsspeler, die wist door te dringen tot het geheime genootschap van de Decembristen. Hij verried hen aan de politie. Het genootschap was toch al sterk verzwakt en het lag niet aan zijn verraad dat de opstand mislukte. Als dank werd hij vermoord door agenten van de regering, die hem niet vertrouwden. In 1974 vond men enkele kopiën terug; ze werden hersteld met hulp van de Duitse zender ZDF, die zich op dit terrein zeer verdienstelijk heeft gemaakt. S.V.D. staat voor Unie van de Grote Zaak. Scenario van Iouri Tynianov en Iouri Oksman. Camerawerk van Andreï Moskvin.

Tsjortovo koleso

1926 | Experimenteel

SU 1926. Experimenteel van Grigori Kozintsev en Leonid Trauberg. Met o.a. Ludmila Semyonova, N. Foregger, Pyotr Sobolevsky, Sergei Gerasimov en Emil Gal.

Een verhaal over de onderwereldfiguren die de bewoners van Petrograd teisteren tijdens de burgeroorlog. Dit is de derde film die is voortgekomen uit de FEKS (Fabriek van excentrieke acteurs), een kunstenaarscollectief dat, o.a. door Kozintsev en Trauberg, in 1922 werd opgezet. De ongebruikelijke fotografie geeft de film een bijna bizarre stijl en benadert bij tijden het expressionisme. De film is weleens een 'citatenfilm' genoemd vanwege de vele ontleningen aan o.m. Griffith en de Duitse expressionisten. Het opmerkelijkst zijn de scènes in een pretpark.

Shinjel

1926 | Komedie

SU 1926. Komedie van Grigori Kozintsev en Leonid Trauberg. Met o.a. Andrei Kostritsjkin, Sergei Gerasimov en Anna Zjeimo.

Deze 'filmvertelling in de stijl van Gogol' baseert zich voornamelijk op Gogols verhalen De mantel en Nevsky Prospekt. Het is een tragi-komisch verhaal over een man die tweemaal verliefd wordt, eenmaal op een meisje van de Nevsky Prospekt en eenmaal op een mantel. De film valt op door de stijl van acteren en de expressionistische fotografie. In 1959 maakte de acteur Alexei Batalov de film opnieuw.

Chertovo koleso

1926 | Misdaad

SU 1926. Misdaad van Grigori Kozintsev en Leonid Trauberg. Met o.a. Piotr Sobolevski, Liudmila Semenova, Sergei Gerasimov, Sergei Martinson en Yanina Zheimo.

Een jonge matroos deserteert en sluit zich aan bij een dievenbende. Hij neemt, samen met zijn vriendin, deel aan een roofoverval, maar ze komen tot de conclusie dat het gangsterleven niets voor hen is. Ze keren terug naar de maatschappij van rechtschapen mensen en ze aanvaarden hun straf. Typisch produkt van de avant-garde studio Factory of Comic Actor uit de jaren 1920-30. Opvallend is het prachtige camerawerk van Andrei Moskvin.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Sergei Gerasimov op televisie komt.

Reageer