Hélène Louvart: camera.
Er zijn 34 films gevonden.

La chimera

2023 | Drama, Komedie

Italië​/​​Frankrijk​/​​Zwitserland 2023. Drama van Alice Rohrwacher. Met o.a. Josh O'Connor, Isabella Rossellini, Alba Rohrwacher, Carol Duarte en Luca Chikovani.

Toscane, ergens in de jaren tachtig van de vorige eeuw. De enigszins verlopen en diepbedroefde Britse kunstrover Arthur (The Crown’s Josh O’Connor) heeft het bijna magische vermogen om met zijn wichelroede diep verborgen Etruskische kunstschatten te kunnen vinden. Bij die zoektochten wordt hij geholpen door een kleurrijk groepje Fellini-achtige schavuiten, die niet altijd even betrouwbaar blijken. Maar het meest is Arthur nog op zoek naar zijn geliefde en onlangs overleden Beniamina. Bijna sprookjesachtig drama van regisseur Alice Rohrwacher (Lazzaro Felice) is afgezien van een onweerstaanbaar schelmenverhaal, ook een aangrijpend drama over verlies en verwerking.

Un petit frère

2022 | Drama

Frankrijk 2022. Drama van Léonor Serraille. Met o.a. Annabelle Lengronne, Stéphane Bak en Jean-Christophe Folly.

Alleenstaande moeder Rose (Lengronne, onsympathiek maar sterk) gaat met twee van haar vier zoons eind jaren tachtig van Abidjan (Ivoorkust) naar Parijs om een nieuw leven op te bouwen. Maar dat blijkt geen eenvoudige opgave, zeker niet voor de wispelturige en vaak (noodgedwongen?) opportunistische Rose. Die sleept haar tienerzoons Jean en Ernest van relatie naar relatie en van stad naar stad. Onverbiddelijk drama over moederschap, je plek vinden en de ketenen van de liefde dat zich afspeelt over een periode van ruim twintig jaar. Geschreven en geregisseerd door Serraille, die zelf wit is, maar moeder van twee kinderen van een zwarte vader.

The Lost Daughter

2021 | Drama

Verenigde Staten​/​​Griekenland 2021. Drama van Maggie Gyllenhaal. Met o.a. Olivia Colman, Dakota Johnson, Peter Sarsgaard, Jessie Buckley en Paul Mescal.

IJzersterke bewerking van de gelijknamige, beklemmende novelle van de Italiaanse schrijfster Elena Ferrante, over de 48-jarige literatuurprofessor Leda Caruso (uitstekend gespeeld door zowel Colman als de jonge Buckley, in de flashbacks). Die ziet tijdens werkvakantie op Grieks eiland een jonge moeder en haar dochtertje op het strand spelen. De manier waarop de moeder (Johnson) met haar dochter op het strand speelt, en hoe die op haar beurt moedertje speelt over haar pop, roepen bij Leda herinneringen op aan haar eigen moederschap. Maar dat zijn geen goede herinneringen.

Rocks

2019 | Drama

Verenigd Koninkrijk 2019. Drama van Sarah Gavron. Met o.a. Bukky Bakray, Kosar Ali, Shaneigha-Monik Greyson, D'angelou Osei Kissiedu en Ruby Stokes.

De makers van dit sociaal-realistische drama wierven hun jonge hoofdrolspelers op middelbare scholen en lieten hen zelf meewerken aan het script. Die werkwijze leidde tot een zeldzaam realistisch inkijkje in de levens van een groep Londense tienermeiden. Centraal staat de vijftienjarige Shola – bijgenaamd ‘Rocks’ – die na het onverwachte vertrek van haar verwarde moeder ineens voor haar zesjarige broertje moet zorgen. Het verhaal is in feite hartverscheurend, maar de film heeft een onstuitbaar hoopvolle toon en zit vol humor en aandoenlijke details. Prachtig hoe de multiculturele samenstelling van Rocks’ vriendengroep als iets rijks en vanzelfsprekends wordt gepresenteerd.

Never Rarely Sometimes Always

2020 | Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 2020. Drama van Eliza Hittman. Met o.a. Sidney Flanigan, Talia Ryder, Théodore Pellerin, Ryan Eggold en Sharon Van Etten.

De zeventienjarige Autumn is ongewenst zwanger. Ze wil het kind laten weghalen, maar dat mag in haar thuisstaat Pennsylvania alleen met toestemming van haar ouders. Omdat ze die niet wil inlichten, reist ze met een nichtje af naar New York, waar de regels soepeler zijn. Dit ingetogen sociale drama, stilistisch verwant aan het werk van de broers Dardenne, is een subtiel feministisch statement dat bij vlagen erg ontroert. De onbekende hoofdrolspeelsters zijn fantastisch, al blijven hun personages wel erg passief en daardoor enigszins op afstand. In Berlijn genomineerd voor een Gouden Beer en winnaar van de Grote Juryprijs.

The Invisible Life of Euridice Gusmao

2019 | Drama

Brazilië​/​​Duitsland 2019. Drama van Kamir Aïnouz. Met o.a. Julia Stockler, Carol Duarte, Flávia Gusmão, António Fonseca en Nikolas Antunes.

Je zou dit Braziliaanse melodrama, gebaseerd op de succesvolle roman van Martha Batalha, een psychologische variant op een rampenfilm kunnen noemen: regisseur Aïnouz introduceert een paar sympathieke personages en laat zijn publiek vervolgens twee uur in gefascineerde afschuw toekijken hoe hun wereld stukje bij beetje wordt vernietigd. Slachtoffers zijn de zusjes Eurídice en Guida, die in het Rio de Janeiro van de jaren vijftig op allerlei manieren worden onderdrukt door nare machomannen. Knap spel, aangrijpende epiloog, maar man man man, wat een misère.

Lazzaro Felice

2018 | Drama

Italië 2018. Drama van Alice Rohrwacher. Met o.a. Adriano Tardiolo, Luca Chikovani, Alba Rohrwacher, Agnese Graziani en David Bennent.

Tragikomische fabel over het vergeten dorpje Inviolata in het midden van Italië, waar een gemene markiezin de bewoners uitbuit en voor niets op haar tabaksplantage laat werken. Wanneer haar jonge, vrijgevochten neef op bezoek komt en vriendschap sluit met de pure en in en in fatsoenlijke Lazzaro (onvergetelijk gespeeld door nieuwkomer Tardiolo), lijkt haar rol snel uitgespeeld. Soms onnavolgbare vertelling van Rohrwacher (Le meraviglie) gaat halverwege een totaal onverwachte kant op, maar spreekt desondanks van begin tot eind tot de verbeelding. En zegt ondertussen heel verstandige dingen over de verschillen tussen arm en rijk.

Beach Rats

2017 | Drama

Verenigde Staten 2017. Drama van Eliza Hittman. Met o.a. Harris Dickinson, Madeline Weinstein, Kate Hodge, Neal Huff en Nicole Flyus.

De 19-jarige Frankie uit Brooklyn brengt de broeierige zomerdagen door op het strand met zijn macho vrienden. Daar ontmoet hij Simone, met wie hij voorzichtig een relatie begint. Tegelijkertijd flirt hij stiekem met oudere mannen op internet. Regisseur Eliza Hittmann geeft met Beach Rats een nieuwe draai aan de coming out-film, door te kiezen voor een personage dat juist niet de dupe is van een vijandig, homofoob milieu. Ze toont zijn verhaal in dromerige beelden, geschoten op 16mm. Met Beach Rats won ze de prijs voor beste regie op het Sundance Film Festival.

D'une pierre deux coups

2016 | Drama

Frankrijk 2016. Drama van Fejria Deliba. Met o.a. Milouda Chaqiq en Brigitte Roüan.

De Algerijnse zeventigplusser Zayane heeft nog nooit haar Parijse banlieue verlaten. Wanneer ze een brief met het overlijdensbericht van een man uit haar geboorteland krijgt voorgelezen - Zayane is analfabeet -, laat ze alles vallen en gaat op weg. Haar elf volwassen kinderen staan voor een raadsel. Ondanks sympathiefactor is dit ernstig overbevolkte regiedebuut net een familiebijeenkomst waar de kijker zich voortdurend afvraagt wie nu wie is. Rijkelijk gekleurd beeld van jonge Maghrebijnse voorbeeldburgers in Frankrijk wekt na een tijdje vooral irritatie op.

Y aura-t-il de la neige à Noël?

1996 | Drama

Frankrijk 1996. Drama van Sandrine Veysset. Met o.a. Dominique Reymond, Daniel Duval, Jessica Martinez, Alexandre Roger en Xavier Colonna.

Hoewel er schrijnende zaken in plaatsvinden, is deze film meer een sfeertekening van een streek in Zuid-Frankrijk en een boerengezin dan een scherp omlijnd drama met kop en staart. Dominique Reymond speelt met veel warmte een gescheiden moeder die met de moed der wanhoop probeert om haar kinderen een gelukkig leven te verschaffen. 'Misschien sneeuwt het wel met Kerst,' legt zij haar kinderen voor in een van haar geslaagde pogingen om ondanks alles dromen te koesteren. Kreeg de Franse Oscar voor beste film.

Le meraviglie

2014 | Drama

Italië​/​​Zwitserland​/​​Duitsland 2014. Drama van Alice Rohrwacher. Met o.a. Maria Alexandra Lungu, Sam Louwyck, Alba Rohrwacher en Monica Bellucci.

Duits-Italiaans gezin, bestaande uit imker Wolfgang, zijn vrouw Angelica en hun vier dochters, leeft teruggetrokken op het Italiaanse platteland en verdient wat geld met de honing van de bijen. Persoonlijke, maar volgens schrijver/regisseur Rohrwacher niet autobiografische film over de rol van het landschap, de landbouw en de tradities. Met als middelpunt de jonge, debuterende actrice Maria Alexandra Lungu als oudste dochter Gelsomina, die ondanks haar twaalf jaren de meest volwassene van het gezin is. Winnaar van de Grand Prix (zeg maar: de op een na beste film) op het filmfestival van Cannes in 2014.

Xenia

2014 |

2014. Panos H. Koutras.

Nadat zijn Albanese moeder is overleden, verruilt Danny (Nikouli) - vijftien jaar, homoseksueel en flamboyant gekleed - Kreta voor Athene om zijn broer Odysseas (Gelia) op te zoeken. Dat is het begin van een luchtige roadmovie dwars door hedendaags Griekenland: de broers willen hun vader vinden. Ondertussen werken ze aan Odysseas’ zangambities. Levendig, vrolijk drama duurt wat lang, maar maakt puntige observaties over immigratiebeleid, economische crisis en tolerantie. Verder zijn de beide onervaren acteurs – in gezelschap van een wit konijn – een plezier om naar te kijken.

Les Apaches

2013 | Drama

Frankrijk 2013. Drama van Thierry de Peretti. Met o.a. Aziz El Hadachi, François-Joseph Cullioli, Hamza Meziani, Maryne Cayon en Joseph-Marie Ebrard.

Aziz en zijn hangjongerenkliek houden een avondfeestje rond het zwembad van een villa waarvan de Franse eigenaars afwezig zijn. De boel loopt uit de klauw: een antiek geweer wordt gestolen en een malafide, invloedrijke vastgoedondernemer bemoeit zich ermee. Conform de fatsoenscultuur tracht dit vervelende, trage pauperdrama empathie te kweken voor Noord-Afrikaanse onderklassejongeren in Europa. Vergeefs: Aziz en zijn nietsnuttende straatmaatjes wekken slechts ergernis op. Terloopse schets van de Corsicaanse bovenwereldcultuur met onderwereldmores blijkt het interessantste scenario-element.

Ça ne peut pas continuer comme ça!

2012 | Komedie, Drama

Frankrijk 2012. Komedie van Dominique Cabrera. Met o.a. Aurélien Recoing, Serge Bagdassarian, Sylvia Bergé, Bérangère Bonvoisin en Denis Podalydès.

Midden in crisistijd is de Franse president Nuissbaum al doodziek. Er moeten niettemin drastische beslissingen worden genomen om allerlei landsproblemen het hoofd te bieden. Aldus rijpt het eureka-idee om een acteur in te huren die als dubbelganger naar buiten treedt. Krankjoreme premisse wordt strak uitgespeeld in deze amusante tv-film van de Frans-Algerijnse scenariste-regisseuse Cabrera. De farce is bovendien een novum in de rijke filmhistorie van Frankrijk: het betreft hier de eerste coproductie met de prestigieuze Comédie Française. Bijrollen van Denis Podalydès en Julie-Marie Parmentier.

Goodbye Morocco

2012 | Drama

Frankrijk​/​​België 2012. Drama van Nadir Moknèche. Met o.a. Lubna Azabal, Grégory Gadebois, Faouzi Bensaïdi, Ralph Amoussou en Abbes Zahmani.

Vierde kunststuk van Algerijns-Franse arthouse-regisseur Moknèche (Paloma Delight), met deze keer niet Algerije maar Marokko als horizondoek. Spil van de film is een vrijgevochten Marokkaanse projectontwikkelaar in Tanger die haar zoon - woonachtig bij vader - wil kidnappen richting Europa, samen met haar Servische partner. De vondst op haar bouwplaats van een vierde-eeuws christelijk fresco zet de deur naar Europa open, althans financieel. Maker Moknèche jongleerde knap met invalshoeken die moderniteit, traditie en volksaard belichten, maar hij vergreep zich nergens aan goedkoop multiculti effectbejag.

Pina

2011 | Documentaire, Biografie, Muziek

Duitsland​/​​Frankrijk​/​​Verenigd Koninkrijk 2011. Documentaire van Wim Wenders.

Filmmaker Wim Wenders neemt de kijker mee op een sensuele en visueel adembenemende ontdekkingsreis in zijn documentaire over de Duitse choreografe en danseres Pina Bausch. Haar onverwachte overlijden in de zomer van 2009 was een zwarte dag voor de danswereld en haar eigen dansgezelschap 'Tanztheater Wuppertal' in het bijzonder. De dansers van het wereldberoemde ensemble, die jarenlang intensief met Pina Bausch samenwerkten, voeren de kijker mee in haar unieke werkwijze. Wenders adapteert deze methode in deze documentaire. De dansers geven op het podium en in de open lucht expressie aan hun emoties voor Pina Bausch.

Corpo celeste

2011 | Drama

Italië​/​​Zwitserland​/​​Frankrijk 2011. Drama van Alice Rohrwacher. Met o.a. Yle Vianello, Salvatore Cantalupo, Paola Lavini, Renato Carpentieri en Anita Caprioli.

Na een lang verblijf in Zwitserland keert de dertienjarige Marta (Vianello) terug naar haar geboortegrond, in zuidelijk Italië, waar ze prompt wordt ondergedompeld in het katholicisme. Haar communie, eerste menstruatie, vragen over het geloof en het leven, kantelen haar blik en haar relatie met haar moeder en zus. Marta zet haar eerste stappen naar een eigen leven. Gevoelig, ingetogen coming of age drama, naturalistisch gefilmd door debutante Rohrwacher, deed het goed in het internationale festivalcircuit. Mooie rol van de jonge Vianello.

Im Alter von Ellen

2010 | Drama

Duitsland 2010. Drama van Pia Marais. Met o.a. Jeanne Balibar, Stefan Stern en Georg Friedrich.

Stewardess Ellen valt in een diepe midlifecrisis als haar vriend opbiecht een kind te hebben verwekt bij een ander. Vervolgens verliest ze na een paniekaanval ook nog eens haar baan, waarna ze besluit zich volledig in het ongewisse te storten: ze zoekt aansluiting bij militante dierenactivisten, neemt deel aan een hotelorgie en begint een affaire met een veel jongere man. Het wankele script laat veel te wensen over - selbstfindungskitsch, aldus een Duitse criticus - maar Française Balibar overtuigt volledig in de hoofdrol. Prijs voor beste actrice in Buenos Aires.

Copacabana

2010 | Drama, Komedie

Frankrijk​/​​België 2010. Drama van Marc Fitoussi. Met o.a. Isabelle Huppert, Lolita Chammah, Aure Atika, Jurgen Delnaet en Chantal Banlier.

Nadat haar dochter Esméralda (Chammah) haar heeft verzocht om vooral toch niet aanwezig te zijn op haar bruiloft, 'anders breng je me toch maar in verlegenheid', verhuist de gekwetste maar inderdaad nogal onconventionele Babou (Huppert) naar Oostende. Ze bemachtigt er een treurig baantje: ze moet timeshare-appartementen verkopen aan toeristen. Huppert tilt deze verder niet eens zo opmerkelijke film over moeder-dochter relaties op een zeer hoog plan met haar zoals altijd voortreffelijke spel. Chammah is ook in het echte leven de dochter van Huppert.

Salamandra

2008 | Drama

Frankrijk​/​​Argentinië​/​​Duitsland 2008. Drama van Pablo Agüero. Met o.a. Joaquín Aguila, Dolores Fonzi en Daniel Fanego.

Als Alba, de onbekwame, kettingrokende moeder van de zesjarige Inti, wordt vrijgelaten uit de gevangenis, besluit ze samen met haar zoon haar intrek te nemen in een chaotische hippiecommune aan de voet van de Andes. Terwijl zij zich op drugs, de vrije liefde en de eindeloze feesten stort, blijft Inti alleen achter. Regisseur Agúero stort vervolgens allerlei ellende over zijn jonge hoofdrolspeler uit, maar lijkt meer geïnteresseerd in het choqueren van de kijker dan in het daadwerkelijke drama.

Les plages d'Agnès

2008 | Documentaire, Biografie

2008. Documentaire van Agnès Varda.

Autobiografische documentaire van filmmaakster Agnès Varda.

L'homme qui marche

2007 | Drama

Frankrijk 2007. Drama van Aurélia Georges. Met o.a. César Sarachu, John Arnold, Judith Henry en Mireille Perrier.

Een Russische schrijver leeft vanaf de jaren 70 tot in de jaren 90 in Parijs en leidt daar een teruggetrokken bestaan.

Les ambitieux

2006 | Komedie

Frankrijk 2006. Komedie van Catherine Corsini. Met o.a. Karin Viard, Éric Caravaca en Jacques Weber.

Julien, timide aspirant romancier uit de provincie, dorst naar publicatie. Judith, professioneel en privé gehaaide uitgeefster in Parijs, ziet een verzetje. Hun ontmoeting zorgt voor wederzijds besnuffelen en, nadat Julien het verhaal van Judiths activistische vader ontdekt, voor gedonder. In deze aangenaam lichtvoetige komedie met kartelrandjes bewegen de scrupuleniveaus der hoofdpersonages zich gaandeweg in tegenovergestelde richting. Het geeft Viard en Caravaca vrijbrieven voor subtiel spel met karakterontwikkeling, en regisseur Corsini ruimte voor malicieuze observaties over de ambitiemens en het literaire wereldje.

Ma mère

2004 | Drama

2004. Drama van Christophe Honoré. Met o.a. Isabelle Huppert, Louis Garrel, Emma de Caunes, Philippe Duclos en Jean-Baptiste Montagut.

Filosoof Georges Bataille (1897-1962) werd gedreven door geweld, dood, erotiek en religie. In zijn postuum uitgegeven (onvoltooide) werk Ma mère komen zijn drijfveren samen in een deels autobiografisch verhaal over een religieuze jongeman die na de dood van zijn vader door zijn immorele en bevallige moeder wordt blootgesteld aan verregaande genotzucht en verdorvenheid. Regisseur Honoré verplaatste Batailles 'hypermorele' handelingen naar de Canarische eilanden waar Isabelle Huppert (La pianiste) imponeert in de hoofdrol met Garrel aan haar zijde als de naar liefde hunkerende zoon. Regisseur/scenarist Honoré registreert koel maar oordeelt met klaagzang en tekenend overbelicht camerawerk.

In the Battlefields

2004 | Drama, Biografie

Libanon​/​​Frankrijk​/​​België​/​​Duitsland 2004. Drama van Danielle Arbid. Met o.a. Marianne Feghali, Rawia Elchab, Laudi Arbid, Aouni Kawas en Danielle Arbid.

Danielle Arbid (Beiroet, 1970) keerde vanuit Frankrijk terug naar haar geboortestad om een semi-autobiografische debuutfilm over de besognes van een 12-jarig meisje te schieten. De wereld van alter ego Lina wordt gedomineerd door haar ruziënde ouders, omsingeld door de burgeroorlog buitenshuis. Dankzij haar vriendschap met de iets oudere Sihab (Elchab), de huishoudster van haar helse tante, ontdekt Lina de geneugten van vrijheid. Maar, de deceptie is groot als blijkt dat Sihab wil vluchten. Maarek hob is een meanderend egodocument dat op gekunstelde wijze klein en groot leed integreert. In Frankrijk uitgebracht als Dans les champs de bataille.

Martha... Martha

2001 | Drama

Frankrijk 2001. Drama van Sandrine Veysset. Met o.a. Valérie Donzelli, Yann Goven, Lucie Régnier, Lydia Andrei en Séverine Vincent.

Danielle Arbid (Beiroet, 1970) keerde vanuit Frankrijk terug naar haar geboortestad om een semi-autobiografische debuutfilm over de besognes van een 12-jarig meisje te schieten. De wereld van alter ego Lina wordt gedomineerd door haar ruziënde ouders, omsingeld door de burgeroorlog buitenshuis. Dankzij haar vriendschap met de iets oudere Sihab (Elchab), de huishoudster van haar helse tante, ontdekt Lina de geneugten van vrijheid. Maar, de deceptie is groot als blijkt dat Sihab wil vluchten. Maarek hob is een meanderend egodocument dat op gekunstelde wijze klein en groot leed integreert. In Frankrijk uitgebracht als Dans les champs de bataille.

Le lait de la tendresse humaine

2001 | Drama

België​/​​Frankrijk 2001. Drama van Dominique Cabrera. Met o.a. Patrick Bruel, Marilyne Canto, Dominique Blanc, Bruno Salvador en Sergi López.

Een zomerse dag in de Jura. Jonge moeder Christelle (Maryline Canto) doet haar baby in bad. Plotseling staat ze op en rent het huis uit. De camera blijft achter en registreert hoe het water onder de badkamerdeur uitloopt. De openingsscène van Le lait de la tendresse humaine grijpt direct naar de strot. Net zoals het leven Christelle naar de strot grijpt. Haar echtgenoot (Patrick Bruel) kan zich nauwelijks verplaatsen in haar somberte. Samen met familie en vrienden gaat hij op zoek naar Christelle die ondertussen haar heil heeft gezocht bij de buurvrouw. Cineast Dominique Cabrera maakte eerder een documentaire over depressie (Demain et encore demain) en laat in deze speelfilm zien dat zij het onderwerp en het filmmedium tot in de puntjes beheerst. Haar uitgelezen personages bewegen zich in een scherp contrasterende wereld van zonlicht en warmte, blindelings op zoek naar liefde en naar elkaar. Een hartverwarmende film over 'het onstuitbare leven dat ons begeleidt en soms alleen achterlaat', aldus de maker.

Le harem de Mme Osmane

2000 | Drama

Marokko​/​​Spanje​/​​Frankrijk 2000. Drama van Nadir Moknèche. Met o.a. Carmen Maura, Linda Slimani en Myriam Amarouchene.

Drama over de gespannen situatie in Algiers in 1993, gezien door de ogen van voormalig verzetsstrijder Madame Osmane en de huurders in haar appartementengebouw. Het is de debuutfilm van Moknèche (1967), geschoten in Marokko. Hij schetst de titel-antiheldin als zelfgekroond hoofd van wat hij een moderne harem noemt. Een collectief van vrouwelijke personages dat tegen wil en dank samenklontert vanwege de bedreigende buitenwereld van politieke en patriarchale handjeklap. Knap geconstrueerd werk, gedragen door de passend tragikomische noot van hoofdrolspeelster Carmen Maura.

Paris Mon Petit Corps est Bien las de ce Grand Monde

1999 |

Frankrijk 1999. Franssou Prenant. Met o.a. Cecile Garcia Fogel, Manuel Cedron en Franssou Prenant.

Drama over de gespannen situatie in Algiers in 1993, gezien door de ogen van voormalig verzetsstrijder Madame Osmane en de huurders in haar appartementengebouw. Het is de debuutfilm van Moknèche (1967), geschoten in Marokko. Hij schetst de titel-antiheldin als zelfgekroond hoofd van wat hij een moderne harem noemt. Een collectief van vrouwelijke personages dat tegen wil en dank samenklontert vanwege de bedreigende buitenwereld van politieke en patriarchale handjeklap. Knap geconstrueerd werk, gedragen door de passend tragikomische noot van hoofdrolspeelster Carmen Maura.

La voleuse de Saint Lubin

1999 | Drama

Frankrijk 1999. Drama van Claire Devers. Met o.a. Dominique Blanc, Denis Podalydès, Michelle Goddet, Maryline Even en Chantal Neuwirth.

Drama over de gespannen situatie in Algiers in 1993, gezien door de ogen van voormalig verzetsstrijder Madame Osmane en de huurders in haar appartementengebouw. Het is de debuutfilm van Moknèche (1967), geschoten in Marokko. Hij schetst de titel-antiheldin als zelfgekroond hoofd van wat hij een moderne harem noemt. Een collectief van vrouwelijke personages dat tegen wil en dank samenklontert vanwege de bedreigende buitenwereld van politieke en patriarchale handjeklap. Knap geconstrueerd werk, gedragen door de passend tragikomische noot van hoofdrolspeelster Carmen Maura.

Victor... pendant qu'il est trop tard

1998 | Drama, Experimenteel

Frankrijk 1998. Drama van Sandrine Veysset. Met o.a. Jérémy Chaix, Lydia Andrei, Mathieu Lané, Skan Guenin en Chantal Malebert.

Victor is thuis weggelopen nadat hij zijn ouders met perverse seksspelletjes in de weer zag. Hij komt terecht op de kermis. Duizelig geworden van de zweefcarrousel wordt Victor in één van de wagentjes gevonden. Mick, de eigenaar van de carrousel, brengt hem naar zijn vriendin Triche. De dertigjarige Triche werkt als prostituee en zit niet te wachten op een kind. Toch biedt ze hem onderdak op voorwaarde dat Victor, als mensen vragen stellen, zegt dat ze zijn tante is. In gezelschap van Triche komt Victor langzaam los en wordt het haar duidelijk dat hij niet voor niets is weggelopen. Zowel door hem als door de dood van haar vader wordt Triche weer geconfronteerd met haar jeugd. En wordt gedwongen om over haar toekomst na te denken.

Raddem

1998 |

Frankrijk 1998. Danielle Arbid. Met o.a. Renée Dick, Hiam Abbass, Nicolas Daniel en Ali Diab.

Victor is thuis weggelopen nadat hij zijn ouders met perverse seksspelletjes in de weer zag. Hij komt terecht op de kermis. Duizelig geworden van de zweefcarrousel wordt Victor in één van de wagentjes gevonden. Mick, de eigenaar van de carrousel, brengt hem naar zijn vriendin Triche. De dertigjarige Triche werkt als prostituee en zit niet te wachten op een kind. Toch biedt ze hem onderdak op voorwaarde dat Victor, als mensen vragen stellen, zegt dat ze zijn tante is. In gezelschap van Triche komt Victor langzaam los en wordt het haar duidelijk dat hij niet voor niets is weggelopen. Zowel door hem als door de dood van haar vader wordt Triche weer geconfronteerd met haar jeugd. En wordt gedwongen om over haar toekomst na te denken.

L'autre côté de la mer

1997 | Komedie, Drama

Frankrijk​/​​Argentinië 1997. Komedie van Dominique Cabrera. Met o.a. Claude Brasseur, Roschdy Zem, Marthe Villalonga, Agoumi en Catherine Hiegel.

Een oude Franse fabrieksbaas (nestor Claude Brasseur) verlaat noodgedwongen zijn geliefde Algerijnse kuststad Oran voor een oogoperatie in Parijs. De man die hem daar de ogen moet openen blijkt een Algerijnse chirurg met een diepgewortelde afkeer tegen het Noord-Afrikaanse land. Ziedaar de spanningsboog van parabel over onbestemde heimwee en gezwollen thuis-symboliek. Gelukkig is het duo Claude Brasseur en Roschdy Zem uitermate innemend, zodat ontstemming over de dunne inhoud gemakkelijk verdwijnt. Gemaakt door Dominique Cabrera, de bejubelde cineaste die op haar vijfde van geboorteland Algerije naar Frankrijk verhuisde.

Je ne vois pas ce qu'on me trouve

1997 | Komedie, Familiefilm, Romantiek

Frankrijk 1997. Komedie van Christian Vincent. Met o.a. Jackie Berroyer, Karin Viard, Tara Römer, Estelle Larrivaz en Zinedine Soualem.

Een oude Franse fabrieksbaas (nestor Claude Brasseur) verlaat noodgedwongen zijn geliefde Algerijnse kuststad Oran voor een oogoperatie in Parijs. De man die hem daar de ogen moet openen blijkt een Algerijnse chirurg met een diepgewortelde afkeer tegen het Noord-Afrikaanse land. Ziedaar de spanningsboog van parabel over onbestemde heimwee en gezwollen thuis-symboliek. Gelukkig is het duo Claude Brasseur en Roschdy Zem uitermate innemend, zodat ontstemming over de dunne inhoud gemakkelijk verdwijnt. Gemaakt door Dominique Cabrera, de bejubelde cineaste die op haar vijfde van geboorteland Algerije naar Frankrijk verhuisde.