Gert Fröbe (1912-1988): cast.
Er zijn 85 films gevonden.

Der Falke

1982 | Avonturenfilm

Duitsland​/​​Joegoslavië 1982. Avonturenfilm van Vatroslav Mimica. Met o.a. Franco Nero, Gert Fröbe, Sanja Veynovic, Dragan Nicolic en Gisela Fackeldey.

Een Servische edele verstoot zijn vrouw niet wanneer deze hem ontrouw wordt wanneer ze in Turkse gevangenschap is. Het geheel speelt zich af in de tweede helft van de veertiende eeuw en is de inhoud van een beroemde Servische sage. Dat er in die tijd ook gemarteld en gefolterd werd heeft men zeker niet vergeten.

Soko

1981 | Avonturenfilm, Historische film

Joegoslavië​/​​Duitsland 1981. Avonturenfilm van Vatroslav Mimica. Met o.a. Franco Nero, Gert Fröbe, Petra Peters, Dragan Nicolic en Sanja Vejnovic.

Een heldenepos uit de middeleeuwen, spelend in Servië. Een arme ridder neemt het, uit liefde voor zijn vrouw, niet alleen op tegen de Turken, maar ook tegen zijn mede-edelen. Wat rauw, soms mooi gefilmd. Er wordt nét iets te veel ingegaan op allerlei martelingen en onthoofdingen. De regisseur schreef het scenario met Aleksander Petrovic. Ook bekend als: BANOVI[KA1]C STRAHINJA.

Le coup du parapluie

1980 | Komedie, Actiefilm

Frankrijk 1980. Komedie van Gérard Oury. Met o.a. Pierre Richard, Gert Fröbe, Valérie Mairesse, Christine Murillo en Vittorio Caprioli.

Een berooide acteur komt solliciteren voor een rol in een gangsterfilm, maar belandt per ongeluk op het kantoor van een mafioso. Deze verwacht een killer die een rivaal voor hem moet uitschakelen. Hij neemt nietsvermoedend de opdracht aan en blijft tot aan de bloedige afloop in de waan dat hij zich op een filmset bevindt. Dit aardige uitgangspunt kreeg een uitermate teleurstellende en flauwe uitwerking, waarbij iedere grap eindeloos wordt uitgekauwd (voorzover de film niet wordt stopgezet voor uitvoerige sluikreclame). Pogingen van Richard om leuk te doen zonder dat het scenario de kans ertoe geeft maakt het werk onuitstaanbaar. Scenario van regisseur Oury en Danièle Thompson. Camerawerk van Henri Decae.

Le Coup De Parapluie

1980 | Komedie

Frankrijk 1980. Komedie van Gérard Oury. Met o.a. Valérie Mairesse, Gert Fröbe, Pierre Richard en Christine Murillo.

Een berooide acteur komt solliciteren voor een rol in een gangsterfilm, maar belandt per ongeluk op het kantoor van een mafioso. Deze verwacht een killer die een rivaal voor hem moet uitschakelen. Hij neemt nietsvermoedend de opdracht aan en blijft tot aan de bloedige afloop in de waan dat hij zich op een filmset bevindt. Dit aardige uitgangspunt kreeg een uitermate teleurstellende en flauwe uitwerking, waarbij iedere grap eindeloos wordt uitgekauwd (voorzover de film niet wordt stopgezet voor uitvoerige sluikreclame). Pogingen van Richard om leuk te doen zonder dat het scenario de kans ertoe geeft maakt het werk onuitstaanbaar. Scenario van regisseur Oury en Danièle Thompson. Camerawerk van Henri Decae.

Der Tiefstapler

1978 | Komedie

Duitsland 1978. Komedie van Karl-Heiz Bieber. Met o.a. Gert Fröbe, Georg Thomalla, Charo López, Lois Lifante en Jose Canalejas.

In een bananenrepubliek rijzen grote moeilijkheden: wanneer een aangekondigd staatsbezoek niet doorgaat probeert men dubbelgangers te vinden. Natuurlijk het begin van een hoop drukte. Ondanks de imponerende rolbezetting met Fröbe en Thomalla werd het een saaie komedie.

Der Schimmelreiter

1978 | Drama

Duitsland 1978. Drama van Alfred Weidenmann. Met o.a. John Phillip Law, Anita Ekström, Gert Fröbe, Vera Tschechowa en Lina Carstens.

Een niet geheel gelukte fantastische film naar Theodor Storms verhaal over de dijkgraaf die trage dorpsbewoners dwingt een nieuwe dijk te bouwen.

Tod oder Freiheit

1977 | Historische film, Drama

Duitsland 1977. Historische film van Wolf Gremm. Met o.a. Peter Sattmann, Erika Pluhar, Gert Fröbe, Mario Adorf en Harald Leipnitz.

Boeren rebelleren tegen de adel in de 18e eeuw. Een toneelmatige regie hindert de professionele aanpak. Het scenario is van regisseur Gremm. Het camerawerk is van Jost Vacano.

The Serpent's Egg

1977 | Drama, Experimenteel, Thriller

Duitsland​/​​Verenigde Staten 1977. Drama van Ingmar Bergman. Met o.a. Heinz Bennent, David Carradine, Glynn Turman, James Whitmore en Liv Ullmann.

'Carradine was een nachtmens en viel voortdurend in slaap. Hij was tegelijkertijd ambitieus, punctueel en goed voorbereid. We konden de film binnen de gestelde tijd afmaken.' Bergman dacht met David Carradine de juiste hoofdpersoon voor zijn film The Serpent's Egg te hebben gevonden. De Zweedse regisseur, die zo snel mogelijk een nieuwe productie wou afleveren om de wereld te bewijzen dat hij dat nog kon, was na de opnamen bijzonder trots en vol hoop op een flink succes. 'Het pijnlijke inzicht dat ik een behoorlijke ramp had gemaakt kreeg ik pas veel later. Pas toen mijn bestaan weer een kalmer ritme had gekregen, begreep ik de omvang van mijn mislukking.' Alleen voor zeer fanatieke Bergman-liefhebbers.

Das Gesetz des Clans

1977 | Misdaad

Duitsland 1977. Misdaad van Eugen York. Met o.a. Horst Frank, Gert Fröbe, Heidi Brühl, Hellmut Lange en Ulrich Beiger.

De Clan, een groep hoteleigenaars, controleert op Ibiza de (criminele) zaken. Maar Clanlid Pepe raakt gevangen tussen zijn privébelangen en die van de Clan. Een gangsterfilm die ondanks de goede rolbezetting middelmatig blijft.

Les Magiciens

1976 | Thriller

Italië​/​​Duitsland​/​​Frankrijk 1976. Thriller van Claude Chabrol. Met o.a. Franco Nero, Jean Rochefort, Stefania Sandrelli, Gert Fröbe en Gila von Weitershausen.

Een zich vervelende rijkaard in Tunesië probeert de voorspellingen van een helderziende charlatan uit te doen komen. Voor een moordprofetie lijkt een jong echtpaar met problemen het aangewezen manipulatie-object, maar er valt een ander slachtoffer dan voorzien was. Een niet zo zeer mislukte als wel oninteressante Chabrol-film waarbij ironie de intrige uit de flut-roman niet op een ander plan tilt, maar de indruk maakt van een vakantiefilm waarbij de betrokkenen zich op exotische locaties prima geamuseerd hebben, maar hun werk vergeten zijn.

Mein Onkel Theodor

1975 | Familiefilm

Duitsland 1975. Familiefilm van Gustav Ehmck. Met o.a. Gert Fröbe, Barbara Rütting, David Bennent, Wera Frydtberg en Josef Moosholzer.

Gert Fr[KA3]obe in een dubbelrol in een matte kinderfilm waarin de vader van een gezin met zes kinderen (onder wie David Bennent, later beroemd geworden in DIE BLECHTROMMEL) de slaapziekte krijgt. Ehmcks eerste kinderfilm met Fröbe was RÄUBER HOTZENPLOTZ.

Ein Unbekannter rechnet ab

1974 | Thriller, Mysterie, Misdaad

Verenigd Koninkrijk​/​​Italië​/​​Duitsland​/​​Frankrijk​/​​Spanje 1974. Thriller van Peter Collinson. Met o.a. Oliver Reed, Richard Attenborough, Elke Sommer, Gert Fröbe en Stéphane Audran.

Tien mensen worden vermoord in een afgelegen Perzisch hotel. De derde en minst geslaagde filmversie van Agatha Christie's moordroman, ditmaal verplaatst naar Iran. Een schitterend gegeven verzuipt in een saaie regie, waaraan zelfs de stem van Orson Welles als verteller niets kan verhelpen.

L' Homme sans visage

1973 | Avonturenfilm, Mysterie

Italië​/​​Frankrijk 1973. Avonturenfilm van Georges Franju. Met o.a. Jacques Champreux, Gayle Hunnicutt, Gert Fröbe, Josephine Chaplin en Ugo Paglai.

Een misdadiger, die vermommingskunstenaar is, heeft een historicus vermoord om achter de bergplaats van de Tempeliersschat te komen. In allerlei gedaantes en met al even geraffineerde handlangers neemt hij het op tegen de neef van de geleerde en een detective. De tweede poging van Franju - na JUDEX - om een film te maken in de stijl van het melodrama van vóór 1920. Het lukt ditmaal minder, omdat de toon aarzelt tussen parodie en hommage - aan Feuillades FANTOMAS - en omdat het gebruik van kleur het eigentijdse Parijs al te realistisch maakt voor de sfeer van de jaren twintig met mysterie en magie.

Der Räuber Hotzenplotz

1973 | Familiefilm, Fantasy

Duitsland 1973. Familiefilm van Gustav Ehmck. Met o.a. Gert Fröbe, Lina Carstens, Rainer Basedow, Josef Meinrad en David Friedmann.

Ehmck maakte best wel een aardige kinderfilm met Fröbe als de bekende sprookjesfiguur Hotzenplotz, maar het geheel mist de vonk die er leven in had kunnen brengen. Het vervolg heette NEUES VON RÄUBER HOTZENPLOTZ.

Ludwig

1972 | Biografie, Drama, Experimenteel

Duitsland​/​​Frankrijk​/​​Italië 1972. Biografie van Luchino Visconti. Met o.a. Helmut Berger, Trevor Howard, Silvana Mangano, Gert Fröbe en Helmut Griem.

Ludwig II is koning van Beieren terwijl Duitsland beheerst wordt door Bismarck. Zonder aanleg of interesse voor politiek gebruikt hij het staatsgeld voor het stimuleren en protegeren van kunst en kunstenaars zoals Richard Wagner. Na de confrontatie met zijn homoseksualiteit isoleert hij zich van de steeds bedreigender buitenwereld in zijn droomkastelen tot zijn lijk vlak voor de staatsgreep in een meer wordt gevonden. Visconti maakte de film niet met de barok die door het onderwerp, de locaties en zijn eerdere films verwacht kon worden, maar met een ingetogen en zeker niet kritiekloze compassie die door de jaren heen steeds meer indruk maakt. Berger is ideaal in de hoofdrol. Er bestaan versies van ruim twee uur en ruim drie uur. De meest complete versie is de gerestaureerde van 246m door voormalige medewerkers van Visconti, cutter Ruggere Mastroianni en scenariste Suso Cecchi D'Amico, die dit deden na zijn dood in opdracht van de Italiaanse omroep RAI. Visconti's oorspronkelijke opzet was daarvoor de grondslag. Camerawerk van Armando Nannunzi. De decors zijn van Mario Chiari en de kostuums van Pierro Tosi.

$

1971 | Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1971. Misdaad van Richard Brooks. Met o.a. Warren Beatty, Goldie Hawn, Gert Fröbe, Scott Brady en Robert Webber.

Beatty, beveiligingsdeskundige voor een Amerikaanse bank in Duitsland, plant een originele bankroof. Als expert kent hij de volledige beveiligingsinstallatie van de bank, dus wordt het een eenvoudig klusje. Zijn buit moet het te witten geld zijn dat drugshandelaren gedeponeerd hebben. Hij schakelt Hawn in om de benodigde afluisterapparatuur te bedienen. Veel te lange actiefilm over een bankoverval en de daaropvolgende achtervolging, die meer dan de helft van de film in beslag neemt. Goede actie, uitstekende acteursprestatie, maar de film lijkt nergens naartoe te leiden. Voor een moderne kijker flink gedateerd spul. Brooks schreef zelf het zeer rappe scenario. Petrus Schloemp zorgde voor het camerawerk. Ook bekend als $(DOLLARS).

Il Rallye di Montecarlo...e tutta quella confusione

1969 | Komedie

Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk​/​​Italië​/​​Verenigde Staten 1969. Komedie van Ken Annakin. Met o.a. Tony Curtis, Susan Hampshire, Eric Sykes, Gert Fröbe en Peter Cook.

De slapstickachtige belevenissen van de deelnemers, die van vijf verschillende Europese plaatsen in Europa vertrekken om deel te nemen aan de autorace van 2.100 kilometer naar Monte Carlo anno 1920. Lichte ironie over menselijke zwakheid, ondanks alle grappige scènes toch wat te veel aangedikt. Gefilmd in Panavision.

Chitty Chitty Bang Bang

1968 | Musical, Komedie, Familiefilm

Verenigd Koninkrijk 1968. Musical van Ken Hughes. Met o.a. Dick Van Dyke, Sally Ann Howes, Lionel Jeffries, Gert Fröbe en Anna Quayle.

'Wat maakt die auto een gek geluid!' kirt Jeremy tegen zijn vader. 'Hij praat tegen ons,' vertelt pa de uitvinder verheugd. 'Hij zegt chitty chitty bang bang.' Het opgewekte titellied volgt, terwijl Caractacus Potts en zijn twee koters door het Engelse heggenlandschap tuffen, ergens begin vorige eeuw. Niet veel later blijkt de wonderlijke wagen te kunnen varen en vliegen; het startsein voor een doldriest musical-avontuur met piraten en kastelen, aangelengd met kleurrijke typetjes in de marge (waaronder Benny Hill). Een succesnummer in 1968, en de belegen kolder is nog altijd vermakelijk.

Caroline chérie

1968 | Avonturenfilm, Romantiek, Erotiek

Italië​/​​Frankrijk​/​​Duitsland 1968. Avonturenfilm van Denys de La Patellière. Met o.a. France Anglade, Giorgio Albertazzi, Charles Aznavour, Bernard Blier en Jean-Claude Brialy.

Tijdens en na de Franse revolutie weet de aristocrate Caroline haar leven en status te redden door gebruik te maken van haar charmes, tot ze in het leger van Generaal Bonaparte haar eerste en grote liefde terugvindt. 'Remake' van eerdere succesfilm heeft kraak noch smaak en laat een reeks van Europese sterren snel op- en afgaan, meestal letterlijk over Caroline heen. In die rol doet de popperige Anglade voorgangster Martine Carol in de herinnering alsnog een groot actrice lijken.

The Upper Hand

1967 |

1967. Denys de La Patellière. Met o.a. George Raft, Jean Gabin en Gert Fröbe.

Tijdens en na de Franse revolutie weet de aristocrate Caroline haar leven en status te redden door gebruik te maken van haar charmes, tot ze in het leger van Generaal Bonaparte haar eerste en grote liefde terugvindt. 'Remake' van eerdere succesfilm heeft kraak noch smaak en laat een reeks van Europese sterren snel op- en afgaan, meestal letterlijk over Caroline heen. In die rol doet de popperige Anglade voorgangster Martine Carol in de herinnering alsnog een groot actrice lijken.

Jules Verne's Rocket to the Moon

1967 | Komedie, Sciencefiction, Avonturenfilm

Verenigd Koninkrijk 1967. Komedie van Don Sharp. Met o.a. Burl Ives, Troy Donahue, Gert Fröbe, Jimmy Clitheroe en Terry-Thomas.

Een zakenman verlaat na zijn faillissement Amerika en raakt in Engeland betrokken bij de organisatie van de eerste bemande maanvlucht. Onder de medewerkers aan dit project bevinden zich echter oplichters - onvakkundige ingenieurs en spionnen - dus rampspoed lijkt het lot van deze ruimtevlucht. Een dolle persiflage op sf-films, bevolkt door een groot aantal gestoorde typetjes; malle dialogen, sterk aangezette situaties en de bekende grappen. Toch heel amusant. Het scenario is van Dave Freeman en Peter Welbeck (pseudoniem van Harry Alan Towers). Het camerawerk is van Reg Wyer.

J'ai tué Raspoutine

1967 | Drama, Historische film

Frankrijk​/​​Duitsland 1967. Drama van Robert Hossein. Met o.a. Gert Fröbe, Peter McEnery, Geraldine Chaplin, Robert Hossein en Ira von Fürstenberg.

De monnik Raspoetin heeft door zijn invloed op de tsarina de macht aan het hof en over de Russische staat overgenomen. Een revolutionaire jonge prins weet zijn vertrouwen te winnen, zodat hij hem met zijn politieke medestanders in de val weet te lokken en te doden. Het vaak geromantiseerde brok historie krijgt een getrouwere filmverbeelding naar de memoires van Prins Joessoepov zelf, maar dat maakt het resultaat ondanks de verzorgde aankleding en reconstructie overtuigender noch boeiender. Zwak spel, met uitzondering van McEnery als weifelende moordenaar. Het acteren van Fröbe gaat alle perken te buiten en maakt onwaarschijnlijk dat iemand de monnik serieus heeft kunnen nemen.

J'ai Tue Raspoutine

1967 |

Frankrijk 1967. Robert Hossein. Met o.a. Gert Fröbe, Robert Hossein en Geraldine Chaplin.

De monnik Raspoetin heeft door zijn invloed op de tsarina de macht aan het hof en over de Russische staat overgenomen. Een revolutionaire jonge prins weet zijn vertrouwen te winnen, zodat hij hem met zijn politieke medestanders in de val weet te lokken en te doden. Het vaak geromantiseerde brok historie krijgt een getrouwere filmverbeelding naar de memoires van Prins Joessoepov zelf, maar dat maakt het resultaat ondanks de verzorgde aankleding en reconstructie overtuigender noch boeiender. Zwak spel, met uitzondering van McEnery als weifelende moordenaar. Het acteren van Fröbe gaat alle perken te buiten en maakt onwaarschijnlijk dat iemand de monnik serieus heeft kunnen nemen.

I Killed Rasputin

1967 |

1967. Robert Hossein. Met o.a. Robert Hossein, Ira von Fürstenberg, Peter McEnery, Geraldine Chaplin en Gert Fröbe.

De monnik Raspoetin heeft door zijn invloed op de tsarina de macht aan het hof en over de Russische staat overgenomen. Een revolutionaire jonge prins weet zijn vertrouwen te winnen, zodat hij hem met zijn politieke medestanders in de val weet te lokken en te doden. Het vaak geromantiseerde brok historie krijgt een getrouwere filmverbeelding naar de memoires van Prins Joessoepov zelf, maar dat maakt het resultaat ondanks de verzorgde aankleding en reconstructie overtuigender noch boeiender. Zwak spel, met uitzondering van McEnery als weifelende moordenaar. Het acteren van Fröbe gaat alle perken te buiten en maakt onwaarschijnlijk dat iemand de monnik serieus heeft kunnen nemen.

Paris brûle-t-il?

1966 | Oorlogsfilm, Experimenteel

Frankrijk 1966. Oorlogsfilm van René Clément. Met o.a. Jean-Paul Belmondo, Alain Delon, Anthony Perkins, Charles Boyer en Gert Fröbe.

Brandt Parijs? zou de Duitse leider in 1944 aan z'n generaals hebben gevraagd. Een wat al te zijdelingse titel voor een film waarin de bevrijding van Parijs door het Franse verzet wordt bejubeld. Inderdaad, het Franse verzet als bevrijder, en niet het Amerikaanse leger. Dat was de wil van Generaal de Gaulle, anders mochten de makers niet filmen in Parijs. Zo strompelt het onnavolgbaar meanderende drama bijna drie uur lang van de ene halfwaarheid in de andere. Zonde, want in de brij schuilt een kunststuk, gedraaid en verbeeld door kunstenaars.

Triple Cross

1966 | Oorlogsfilm, Thriller, Actiefilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk 1966. Oorlogsfilm van Terence Young. Met o.a. Christopher Plummer, Romy Schneider, Trevor Howard, Gert Fröbe en Claudine Auger.

De avonturen rond een Britse brandkastkraker op de Kanaaleilanden, die zich door nazi's laat betalen om te spioneren, en later de Britten overhaalt hem te belonen voor dubbelspionage, is gebaseerd op de ware ervaringen van Eddie Chapman. Toch komt de film Triple Cross niet zo echt over. Plummer speelt ongeïnteresseerd de hoofdrol, de nazi's zijn karikaturen en eigenlijk voelt alles zo afstandelijk als een James Bond-film, waar regisseur Young er niet toevallig veel van heeft gemaakt. Het is wel altijd aangenaam om acteurs Brynner, Schneider en Fröbe (hij speelde Goldfinger) te zien, om het even in welke rol.

Ganovenehre

1966 | Komedie

Duitsland 1966. Komedie van Wolfgang Staudte. Met o.a. Gert Fröbe, Mario Adorf, Helen Vita, Karin Baal en Ilse Pagé.

In de Berlijnse massagesalon 'Venus von Milo' komen in 1925 allerlei bandietenfiguren en prostituées genoeglijk bij elkaar. Een aardig niemendalletje waarmee Staudte de sfeer van de jaren 1920-'30 terughaalt.

Du rififi à Paname

1966 | Misdaad

Frankrijk​/​​Duitsland​/​​Italië 1966. Misdaad van Denys de La Patellière. Met o.a. Jean Gabin, Nadja Tiller, Georges Raft, Gert Fröbe en Claudio Brook.

Een bende van internationale goudsmokkelaars wordt belaagd door een concurrerende bende die de contacten in Londen en München ombrengt. De Franse gangsterbaas wordt bij een aanslag gered door een jonge Amerikaan die hij prompt als lijfwacht aanstelt, maar die in werkelijkheid een politieman is. Opmerkelijke rolbezetting is voornaamste attractie in zowel warrig als weinig verrassend scenario van Auguste Le Breton dat mat geregisseerd werd.

Du Rififi A Paname

1966 | Thriller

Frankrijk 1966. Thriller van Denys de La Patellière. Met o.a. Mireille Darc, Jean Gabin en Gert Fröbe.

Een bende van internationale goudsmokkelaars wordt belaagd door een concurrerende bende die de contacten in Londen en München ombrengt. De Franse gangsterbaas wordt bij een aanslag gered door een jonge Amerikaan die hij prompt als lijfwacht aanstelt, maar die in werkelijkheid een politieman is. Opmerkelijke rolbezetting is voornaamste attractie in zowel warrig als weinig verrassend scenario van Auguste Le Breton dat mat geregisseerd werd.

Those Magnificent Men In Their Flying Machines

1965 | Komedie, Actiefilm, Avonturenfilm

Verenigd Koninkrijk 1965. Komedie van Ken Annakin. Met o.a. Stuart Whitman, Sarah Miles, James Fox, Alberto Sordi en Robert Morley.

...or How I Flew from London to Paris in 25 hours 11 minutes. Filmmaker Ken Annakin (The Longest Day) vond de lange titel wat 'pompeus', maar gaf naar verluidt ook toe dat de oorspronkelijke titel Flying Crazy waarschijnlijk geen kaskraker had opgeleverd. Het publiek smulde in elk geval van het vliegracespektakel, de slapstick, en van de vele Britse komieken (zoals Terry-Thomas, Eric Sykes en Benny Hill). Het draait om een vliegrace van Londen naar Parijs begin vorige eeuw, en de deelnemers komen uit alle landen waar voor het eerst vliegmachines van de grond kwamen. Alleraardigst.

König Drosselbart

1965 | Familiefilm, Fantasy

Oost Duitsland 1965. Familiefilm van Walter Beck. Met o.a. Karin Ugowski, Manfred Krug, Martin Flöchinger, Evamarie Heyse en Gert Fröbe.

Een sprookjesfilm over een mooie, verwaande, luie en vervelende prinses, die graag wil trouwen met de grappige gebaarde koning van haar dromen. Haar toornige vader meent dat hoogmoed voor de val komt en vindt dat ze eerst maar eens haar nare eigenschappen moet kwijtraken en ervaring moet opdoen; hij stelt haar onder toezicht van een rondtrekkende muzikant. De film loopt goed af zoals dat in een sprookje behoort. De grappige rol van steracteur Fröbe als kapitein Lobos is vermeldenswaard.

Das Liebeskarussell

1965 | Komedie, Erotiek, Romantiek

Oostenrijk 1965. Komedie van Rolf Thiele, Alfred Weidenmann en Axel von Ambesser. Met o.a. Gert Fröbe, Curd Jürgens, Ivan Desny, Nadja Tiller en Heinz Rühmann.

Deze film geeft in vier schetsen diverse invalshoeken op een centraal thema: het amoureuze avontuurtje. In geen der deeltjes is veel spiritualiteit of zelfs maar een lichte toets te bespeuren. Van al het Duitse acteertalent is alleen Rühmann vermeldenswaardig. Echt een gemiste kans. Later ook nog ingekort tot 91m.

A High Wind in Jamaica

1965 | Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1965. Avonturenfilm van Alexander Mackendrick. Met o.a. Anthony Quinn, James Coburn, Dennis Price, Gert Fröbe en Lila Kedrova.

Vijf kinderen van ouders die op Jamaica wonen, worden naar Engeland gestuurd voor beter onderwijs. Onderweg wordt hun schip aangevallen door piraten. In de loop van het gevecht komen de kinderen op het piratenschip terecht, waar ze blijven. Ze zullen het leven van deze misdadigers beïnvloeden. Knappe studie van het gedrag van kinderen in een vreemde omgeving. Jammer van het gezochte, sentimentele einde. Goed spel van zowel kinderen als volwassenen. Stanley Mann, Ronald Harwood en Denis Cannan bewerkten de roman van Richard Hughes. Zeer mooie fotografie van Douglas Slocombe. Gedraaid in CinemaScope.

Échappement libre

1964 | Komedie, Actiefilm

Spanje​/​​Italië​/​​Frankrijk​/​​Duitsland 1964. Komedie van Jean Becker. Met o.a. Jean-Paul Belmondo, Jean Seberg, Gert Fröbe, Renate Ewert en Wolfgang Preiss.

Een smokkelaar krijgt de opdracht om als journalist goud van Barcelona naar Beiroet te brengen, met een fotografe als reisgezelschap. Het goud is omgegoten tot de carrosserie van een sportwagen, een Triumph TR4. De contactpersoon in Beiroet is gearresteerd en een smokkelaar probeert voor zijn eigen rekening de auto te verkopen. De misdaadorganisatie zet Fröbe in om de wagen te recupereren. Het avontuur speelt in Italië, Griekenland en Duitsland, maar de locaties en internationale rolbezetting rond het duo uit A BOUT DE SOUFFLE weten de film niet van eentonigheid te redden. Vijf schrijvers konden van het misdaadromannetje geen onderhoudend scenario maken en de regisseur heeft geen gevoel voor ritme of dynamiek.

Tonio Kröger

1964 | Komedie

Duitsland​/​​Frankrijk 1964. Komedie van Rolf Thiele. Met o.a. Jean-Claude Brialy, Nadja Tiller, Rudolf Forster, Werner Hinz en Gert Fröbe.

Door het vele pseudo-literair gezwets van een rondreizende koopmanszoon, naar een verhaal van Thomas Mann, barst de film van pretenties volslagen uit zijn voegen.

Goldfinger

1964 | Sciencefiction, Thriller, Actiefilm

Verenigd Koninkrijk 1964. Sciencefiction van Guy Hamilton. Met o.a. Sean Connery, Gert Fröbe, Shirley Eaton, Honor Blackman en Bernard Lee.

Een van de beste vroege Bond-films, blinkt uit door leuk gevonden gadgets als een auto met raketwerpers, een laserstraal die James Bond (Connery) bijna doormidden snijdt en een huis met meubilair dat voortdurend van plaats verandert. De zeer geslaagde slechterik Goldfinger (met zichtbaar plezier gespeeld door Fröbe) wil, geholpen door zijn werkelijk formidabele Koreaanse butler Oddjob (Harold Sakata), door middel van een ingenieus plan ontstellend rijk worden. Meest indrukwekkende beeld is een geheel met goud bedekte Eaton, de titelsong van Shirley Bassey werd een enorme hit.

Echappement libre

1964 | Thriller, Actiefilm

Duitsland​/​​Italië​/​​Spanje​/​​Frankrijk 1964. Thriller van Jean Becker. Met o.a. Gert Fröbe, Jean Seberg en Jean-Paul Belmondo.

Een van de beste vroege Bond-films, blinkt uit door leuk gevonden gadgets als een auto met raketwerpers, een laserstraal die James Bond (Connery) bijna doormidden snijdt en een huis met meubilair dat voortdurend van plaats verandert. De zeer geslaagde slechterik Goldfinger (met zichtbaar plezier gespeeld door Fröbe) wil, geholpen door zijn werkelijk formidabele Koreaanse butler Oddjob (Harold Sakata), door middel van een ingenieus plan ontstellend rijk worden. Meest indrukwekkende beeld is een geheel met goud bedekte Eaton, de titelsong van Shirley Bassey werd een enorme hit.

Cent milles dollars au soleil

1964 | Avonturenfilm, Komedie, Actiefilm

Frankrijk​/​​Italië 1964. Avonturenfilm van Henri Verneuil. Met o.a. Jean-Paul Belmondo, Lino Ventura, Reginald Kernan, Bernard Blier en Andréa Parisy.

Deze ouderwetse avonturenfilm van de Franse specialist Verneuil speelt zich af in Marokko, waar vrachtwagenchauffeur Marec (Ventura) door zijn baas de woestijn in wordt gestuurd in achtervolging van een gestolen voertuig. Uiteraard schuilen er diverse addertjes onder het gras en krijgt Marec de ene na de andere tegenslag te verduren, wat leidt tot afwisselend kolderieke en enerverende momenten. Voor wie de genreclichés voor lief neemt, valt er voldoende te genieten van de geestige dialogen, slimme twists, mooie vrouwen en charmante schurk Belmondo.

Le meurtrier

1963 | Drama, Thriller

Frankrijk​/​​Duitsland​/​​Italië 1963. Drama van Claude Autant-Lara. Met o.a. Maurice Ronet, Marina Vlady, Robert Hossein, Yvonne Furneaux en Gert Fröbe.

Een politie-inspecteur ziet parallellen tussen de moorden op twee vrouwen en de alibi's van hun verdachte echtgenoten. Inderdaad heeft de tweede man zich laten inspireren door de 'volmaakte misdaad' van de eerste, die zich op hem zal wreken voor deze imitatie. Deze matte bewerking van een roman van Patricia Highsmith maakt van bekwame acteurs ongeïnteresseerde slaapwandelaars, met uitzondering van Fröbe en Furneaux die tot driemaal toe te véél doen. Opnieuw gefilmd als Der Mörder.

Die Dreigroschenoper

1963 | Musical

Duitsland 1963. Musical van Wolfgang Staudte. Met o.a. Curd Jürgens, June Ritchie, Gert Fröbe, Lino Ventura en Hildegard Knef.

Staudte's Dreigroschenoper-versie was feitelijk reclame voor Pabst's oorspronkelijke film die overal van stal werd gehaald. En wat is Sammy Davis Jr vergeleken bij Ernst Busch als Moralitätssänger...

Die Rote

1962 | Drama

Italië​/​​Duitsland 1962. Drama van Helmut Käutner. Met o.a. Ruth Leuwerik, Rossano Brazzi, Gert Fröbe, Richard Münch en Girogio Albertazzi.

Filmische poëzie die op de kijker afkomt als schokbeton want natuurlijk loopt het slecht af met Leuwerik als ze wat anders wil dan haar luxueuze sleurleventje.

Das Testament des Dr. Mabuse

1962 | Thriller, Mysterie, Misdaad

Duitsland 1962. Thriller van Werner Klingler. Met o.a. Gert Fröbe, Senta Berger, Wolfgang Preiss, Helmut Schmid en Charles Régnier.

Fritz Langs ijzersterke origineel uit 1933 werd lang verboden door de nazi's, vanwege de naziteksten die door schurken werden uitgesproken, en door de suggestie van overeenkomsten tussen Hitler en de megalomane meesterschurk Dr. Mabuse. In deze remake zonder politieke lading wordt een stad opgeschrikt door brute moorden. Alles wijst op bemoeienis van Mabuse, maar die zit veilig vast in een inrichting. Of zou het criminele genie een vorm van gedachtencontrole hebben ontwikkeld? Minder sterk dan de film van Lang, maar toch, dankzij capabel acteerwerk van de hoofdrolspelers, het bekijken waard.

Via mala

1961 | Drama

Duitsland 1961. Drama van Paul May. Met o.a. Gert Fröbe, Christine Kaufmann, Joachim Hansen, Anita Höfer en Christian Wolff.

Natuurlijk speelt een in werkelijkheid alleraardigste acteur de schurkenrol in deze nieuwe versie van de 1945-produktie over een door de vader geterroriseerd gezin, maar gezien het moddervet aangezette melodrama waren kerkelijke autoriteiten verstandiger en protesteerden ditmaal niet meer.

The Green Archer

1961 | Drama, Thriller, Actiefilm

Verenigd Koninkrijk 1961. Drama van Jurgen Roland en Michael Forlong. Met o.a. Klausjürgen Wussow, Karin Dor, Gert Fröbe, Ed Begley en Bill Travers.

Natuurlijk speelt een in werkelijkheid alleraardigste acteur de schurkenrol in deze nieuwe versie van de 1945-produktie over een door de vader geterroriseerd gezin, maar gezien het moddervet aangezette melodrama waren kerkelijke autoriteiten verstandiger en protesteerden ditmaal niet meer.

Im Stahlnetz des Dr. Mabuse

1961 | Misdaad, Mysterie, Thriller

Duitsland​/​​Frankrijk​/​​Italië 1961. Misdaad van Harald Reinl. Met o.a. Gert Fröbe, Lex Barker, Daliah Lavi, Wolfgang Preiss en Fausto Tozzi.

Met behulp van de dubieuze FBI-agent Joe Como ( Barker) onderzoekt commissaris Lohmann (Fröbe) de moord op een Interpol-agent en een gangster uit Chicago. Het spoor leidt naar de gevangenis, waar een chemicus gebruikt wordt om een nieuw drug te ontwikkelen. Lohmann krijgt steeds meer het idee dat aartsvijand dr. Mabuse achter de moorden zit. Dit is een van de vijf naoorlogse Dr. Mabuse-films, die niet door Fritz Lang gemaakt werden.

Der Grüne Bogenschütze

1961 | Misdaad

Duitsland 1961. Misdaad van Jürgen Roland. Met o.a. Gert Fröbe, Karin Dor, Eddi Arent en Klausjürgen Wussow.

Zie: Edgar Wallace-serie.

Soldatensender Calais

1960 | Oorlogsfilm

Duitsland 1960. Oorlogsfilm van Paul May. Met o.a. Helmut Schmid, Gert Fröbe, Peter Carsten, Siegfried Lowitz en Klausjürgen Wussow.

Een onderhoudende spionagefilm over een Duits geheim-agent, die zijn broer uit de klauwen van de Gestapo redt met de hulp van een in Engeland gestationeerde propagandazender voor de Duitse troepen 'Soldatensender Calais'. Goed spel en behoorlijke regie.

Le Bois des amants

1960 | Drama, Oorlogsfilm

Frankrijk​/​​Italië 1960. Drama van Claude Autant-Lara. Met o.a. Laurent Terzieff, Erika Remberg, Françoise Rosay, Horst Frank en Gert Fröbe.

De vrouw van een Duitse officier die tijdens WOII haar man in Brest wil bezoeken, vindt onderdak bij een Franse verzetsstrijder. Hun liefde van één nacht resulteert in haar dood. Dit geforceerde melodrama krijgt van het scenario en de regie geringe overtuigingskracht en geeft de acteurs ook weinig kansen. Voor alle betrokkenen teleurstellend.

Die 1000 Augen des Dr. Mabuse

1960 | Misdaad, Thriller

Duitsland​/​​Frankrijk​/​​Italië 1960. Misdaad van Fritz Lang. Met o.a. Gert Fröbe, Wolfgang Preiss, Dawn Addams, Peter van Eyck en Werner Peters.

Derde Dr. Mabuse-film van Fritz Lang (Metropolis) en tevens de zwanenzang van de Duitse cineast (1890-1976). Schrijver Norbert Jacques kwam begin vorige eeuw op de proppen met Dr. Mabuse, een archetypisch duister genie dat verlangt naar wereldheerschappij. In Die 1000 Augen heeft de snoodaard zich verschanst in het door de nazi’s gebouwde Hotel Luxor waar hij met behulp van technische observatiesnufjes en meegaande handlangers een spoor van dood en verderf zaait. Rechercheur Kras (Fröbe) verschanst zich in de lobby om de meestercrimineel te dwarsbomen. Geen topstuk in Langs oeuvre maar de lowbudgetfilm weet te intrigeren dankzij tal van dubbelzinnige personages.

Der Gauner und der liebe Gott

1960 | Drama, Actiefilm, Komedie

Duitsland 1960. Drama van Axel von Ambesser. Met o.a. Gert Fröbe, Karlheinz Böhm, Ellen Schwiers, Manfred Kunst en Lucie Englisch.

Een onschuldig veroordeelde man ontsnapt uit de gevangenis en verschuilt zich in een kerk. Daar vindt hij priesterkleren en besluit zich uit te geven voor de nieuwe pastoor van het dorp. Dat lukt aardig en in korte tijd wint hij het respect en het vertrouwen van de inwoners. Niet echt spetterend origineel, maar aardig gebracht en met een sterke hoofdrol van Fröbe.

Bis daß das Geld euch scheidet

1960 | Drama

Duitsland 1960. Drama van Alfred Vohrer. Met o.a. Gert Fröbe, Luise Ullrich, Corny Collins, Christiane Nielsen en Wolfgang Lukschy.

Een film die een tijdsbeeld schept aan de hand van een familie, die zich snel wist te verrijken in de opbouwperiode na WO II. De echtgenoot (Fröbe) neemt een maîtresse en het draait uit op een echtscheiding. In de finale keert hij als een gebroken man terug naar de verlaten en lege woning. Een niet al te subtiele film met goede vertolkingen van de maker van Edgar Wallace-krimis en Simmel verfilmingen. Scenario van Heinz-Oskar Wuttig.

Und ewig singen die Wälder

1959 | Drama

Oostenrijk 1959. Drama van Paul May. Met o.a. Gert Fröbe, Hansjörg Felmy, Joachim Hansen, Carl Lange en Anna Smolik.

Noorse grondbezitter Dag Björndal senior en zijn opvliegende zoon Tore hebben minachting voor de adellijke buren Von Gall, en ook voor de ingetogen Dag junior. De haat veroorzaakt ramp op ramp. Und ewig singen die Wälder en vervolg Das Erbe von Björndal waren bijna even populair als de Sissi-reeks. Zoals een Heimatfilm betaamt bevat Und ewig singen die Wälder mooie pre-industriële landschappen en wat knulligheid - zoals een gevecht met een 'beer' die duidelijk een verklede man is. Fröbe, die beroemd werd als Goldfinger in de gelijknamige James Bond-film, krijgt als Dag senior de meeste speelminuten en benut die goed.

Menschen im Hotel

1959 | Drama

Frankrijk​/​​Duitsland 1959. Drama van Gottfried Reinhardt. Met o.a. Otto Wilhelm Fischer, Michèle Morgan, Heinz Rühmann, Gert Fröbe en Sonja Ziemann.

Een van de vele verfilmingen van Vicki Baums roman over allerlei figuren die een hotel bevolken. Greta Garbo was in de Hollywoodversie van 1932, GRAND HOTEL, wel wat beter dan Morgan als Grusinskaja. Scenario van Hans Jacoby en Ladislaus Fodor. Camerawerk van Göran Strindberg.

Jons und Erdme

1959 | Drama, Romantiek

Italië​/​​Duitsland 1959. Drama van Victor Vicas. Met o.a. Giulietta Masina, Carl Raddatz, Gert Fröbe, Richard Basehart en Karin Baal.

De veenarbeider Jons is getrouwd met de serveerster Erdme. Breed hebben ze het niet. Zij wordt verliefd op een ander en hun ongetrouwde dochter raakt zwanger. Hun huwelijk raakt in een ernstige crisis.

I Battelieri del Volga

1959 | Avonturenfilm, Historische film, Romantiek

Frankrijk​/​​Duitsland​/​​Italië 1959. Avonturenfilm van Victor Tourjansky. Met o.a. John Derek, Elsa Martinelli, Dawn Addams, Rik Battaglia en Charles Vanel.

Russisch officier trouwt met pleegdochter van gouverneur die zwanger blijkt van haar pleegvader. Confrontatie in openbaar doet gouverneur hem uit rang ontheffen en in een strafkamp plaatsen. Echtgenote probeert zijn ontsnapping te organiseren. Kleurrijk en romantisch avonturenverhaal biedt genoeg afwisseling om tegen weinig dynamische regie op te wegen. Pittoresk spel, vooral in de bijrollen, en scènes met de Wolgabootslieden geven aanleiding tot fraaie plaatjes.

Douze heures d'horloge

1959 | Misdaad, Thriller

Frankrijk​/​​Duitsland 1959. Misdaad van Géza von Radványi. Met o.a. Lino Ventura, Eva Bartok, Laurent Terzieff, Hannes Messemer en Gert Fröbe.

Drie misdadigers maken gebruik van de Quatorze Juillet- feestelijkheden om te ontsnappen en hebben dan twaalf uur om hun verborgen buit op te halen en valse papieren te bemachtigen voor hun vlucht naar het buitenland. Diverse tegenslagen en rivaliteiten worden elk van hen fataal, zodat alleen de maîtresse van de jongste met het geld overblijft. De thriller heeft een sterke rolbezetting, maar de verwikkelingen van het scenario om de spanning gaande te houden zijn erg geforceerd. Scenario van Geza von Radvanyi, René Lefevre en Claus Hardt, die een idee van het bekende schrijversduo Boileau en Narcejac uitwerkten. Camerawerk Henri Alekan.

Der Schatz vom Toplitzsee

1959 | Oorlogsfilm

Duitsland 1959. Oorlogsfilm van Franz Antel. Met o.a. Joachim Hansen, Sabine Sesselmann, Gert Fröbe en Werner Peters.

Deze film is gebaseerd op historische feiten: tegen het einde van WO II wilde Duitsland valse pond-sterling-biljetten in omloop brengen om de Engelse economie te ontredderen. Dit plan moest echter worden opgegeven en de kisten met het valse geld werden in de Toplitzsee geworpen. Het trage verhaal pakt de draad op aan de hand van de misdaden van een voormalig SS-man, die nu een rijke bankier is, en gaat verder over de moed van een journalist die hem wil ontmaskeren.

Das kunstseidene Mädchen

1959 | Komedie, Drama

Duitsland​/​​Frankrijk​/​​Italië 1959. Komedie van Julien Duvivier. Met o.a. Giulietta Masina, Agnes Fink, Gert Fröbe, Ingrid von Bergen en Gustav Knuth.

Giulietta Masina als het Duitse meisje Doris Putzke in een film waarvoor producent Kurt Ulrich de franse regisseur Duvivier over liet komen. Het meisje verlangt naar kleren van echte zijde in plaats van goedkope nylon. Maar de heren die zij ontmoet denken alleen maar aan vandatteme en niet aan trouwen.

Am Tag, als der Regen kamn

1959 | Misdaad

Duitsland 1959. Misdaad van Gerd Oswald. Met o.a. Mario Adorf, Christian Wolff, Corny Collins, Elke Sommer en Gert Fröbe.

De leider van een jeugdbende (Adorf), afkomstig uit een behoorlijk milieu (zijn vader is arts in ruste, Fr[KA3]obe) verdenkt een jong lid ervan hen verraden te hebben en mishandelt hem dusdanig, dat hij aan zijn verwondingen overlijdt. Hij gaat echter onverdroten door met de criminalitieit (een nieuw bendelid dat zich moet bewijzen) ondanks de hete adem van de politie in zijn nek, zijn vader die hem op het rechte pad wil brengen en zijn middelende vriendin uit Oost-Duitsland. Een pretentieuze film over jeugdcriminaliteit, die niet meer dan een ballon vol hete lucht is, en waarvan er bovendien dertien in een dozijn gaan. Naar een ware gebeurtenis, en met gemakkelijk in het oor liggende schlagers, die als 'Ohrwürmer' in de annalen van de Duitse filmgeschiedenis terecht gekomen zijn.

Alt-Heidelberg

1959 | Romantiek

Duitsland 1959. Romantiek van Ernst Marischka. Met o.a. Christian Wolff, Gert Fröbe, Sabine Sinjen, Rudolf Vogel en Ernst Stahl-Nachbaur.

Een in Heidelberg studerende prins wordt verliefd op de dochter van een herbergier. Om staatsredenen moet hij haar opgeven. Het aan het toneelstuk van Wilhelm Meyer-Förster ontleende gegeven heeft van Ernst Marischka de romantisch- sentimentele behandeling gekregen die 't behoeft en die de liefhebbers van het genre zal plezieren.

Roseanna

1958 | Thriller

1958. Thriller van Rolf Thiele. Met o.a. Nadja Tiller, Mario Adorf, Peter van Eyck en Gert Fröbe.

Een in Heidelberg studerende prins wordt verliefd op de dochter van een herbergier. Om staatsredenen moet hij haar opgeven. Het aan het toneelstuk van Wilhelm Meyer-Förster ontleende gegeven heeft van Ernst Marischka de romantisch- sentimentele behandeling gekregen die 't behoeft en die de liefhebbers van het genre zal plezieren.

Nasser Asphalt

1958 | Drama

Duitsland 1958. Drama van Frank Wisbar. Met o.a. Horst Buchholz, Martin Held, Maria Perschy, Gert Fröbe en Inge Meysel.

Een verslaggever doet ijverig zijn best om te ontdekken dat zijn werkgever een louche persagentschap is. Een stoffig zedendrama.

Es geschah am hellichten Tag

1958 | Misdaad, Thriller

Duitsland​/​​Zwitserland​/​​Spanje 1958. Misdaad van Ladislao Vajda. Met o.a. Heinz Rühmann, Michel Simon, Ewald Balser, Gert Fröbe en Berta Drews.

Eerste grote krimi van Duits acteerkanon Heinz Rühmann (1902-1994), de acteur die in de naoorlogse Duitse filmtheaters vooral de paljas uithing. In de cultklassieker Es geschah am hellichten Tag speelt Rühmann een politiecommissaris die vlak voor zijn pensioen een moordenaar hoopt te ontmaskeren met een meisje als lokaas. De booswicht in de film, acteur Gert Fröbe, werd vanwege zijn overtuigende werk gestrikt als tegenspeler van James Bond in Goldfinger (1964). Amerikaanse acteur Jack Nicholson evenaarde Rühmanns spel in de remake The Pledge (2001).

Der Pauker

1958 | Komedie

Duitsland 1958. Komedie van Axel von Ambesser. Met o.a. Heinz Rühmann, Wera Frydtberg, Gert Fröbe, Peter Kraus en Klaus Löwitsch.

Hermann Seidel is een autoritaire leraar op een klein gymnasium. Als hij wordt overgeplaatst naar een grote school in de stad, wordt hij met zijn opvoedingsdenkbeelden zwaar op de proef gesteld.

Das Mädchen Rosemarie

1958 | Drama

Duitsland 1958. Drama van Rolf Thiele. Met o.a. Nadja Tiller, Peter van Eyck, Carl Raddatz, Gert Fröbe en Mario Adorf.

Nadja Tiller werd op slag wereldberoemd als Rosemarie, het luxe hoertje dat gebruikt wordt om industriële spionage te plegen. Het is een van Rolf Thieles beste films en een ongenadige kritiek op de manier waarop het Westduitse 'Wirtschaftswunder' werd bereikt.

Echec au porteur

1957 | Misdaad, Drama

Frankrijk 1957. Misdaad van Gilles Grangier. Met o.a. Paul Meurisse, Jeanne Moreau, Serge Reggiani, Simone Renant en Gert Fröbe.

Voor zijn huwelijk wil een jonge gangster een laatste slag slaan met het verhandelen van in een voetbal verstopte drugs, maar hij heeft gerekend buiten de onscrupuleuze methoden van een rivaliserende bende en de slimheid van een politieman die daar tactisch op inspeelt. De geroutineerde regie en een sterke rolbezetting tillen dit doorsnee gangsterdrama boven de middelmaat uit.

Der Tolle Bomberg

1957 | Drama, Komedie

Duitsland 1957. Drama van Rolf Thiele. Met o.a. Hans Albers, Gert Fröbe, Camilla Spira, Paul Henckels en Marion Michael.

Een nieuwe versie van een film uit 1932 die wel erg sleets is. Harald Juhnke is te zien als 28-jarige minnaar. Het scenario is van Hans Jacoby en Per Schwenzen naar de roman van Josef Winkler. Het camerawerk is van Vaclav Vich.

Das Herz von St. Pauli

1957 | Misdaad, Drama

Duitsland 1957. Misdaad van Eugen York. Met o.a. Hans Albers, Gert Fröbe, Hansjörg Felmy, Jürgen Wilke en Karin Baal.

De trotse ex-kapitein Jonny Jensen wil zijn havencafé redden van een faillissement. Hij trekt de boef Jabowski aan als partner en moet vervolgens toezien hoe Das Herz von St. Pauli verwordt tot een nachtclub.

Charmants garçons

1957 | Musical, Komedie, Romantiek

Frankrijk 1957. Musical van Henri Decoin. Met o.a. Zizi Jeanmaire, Daniel Gélin, Henri Vidal, François Périer en Jacques Dacqmine.

Een music-hall-ster heeft reeksen aanbidders, van wie er niet één een geschikte echtgenoot blijkt, omdat ze te oud of al getrouwd zijn of als minnaar tekort schieten. Deze op maat gemaakte film voor Jeanmaire laat haar zingen en dansen, maar het scenario is weinig gevarieerd en biedt de talrijke acteurs nauwelijks kansen. Vidal is uiterst komisch als bokskampioen die zijn conditie niet door het bedrijven van liefde wil schaden.

Waldwinter

1956 | Drama

Duitsland 1956. Drama van Wolfgang Liebeneiner. Met o.a. Rudolf Forster, Helene Thimig, Claus Holm, Sabine Bethmann en Susanne Cramer.

Een zuivere Heimat-rolprent vanuit het aspect: `aanpakken en opbouwen` over een door WO II (1939-45) berooide baron uit Selezië, die in Beieren gelukkig nog een kasteeltje met een glasblazerij had waar hij tien jaar na de oorlog weer een bestaan heeft opgebouwd, maar dat wreed verstoord wordt door zijn naar Frankrijk uitgeweken kleinzoon, nu een succesvolle zakenman, die vindt dat zijn oom het familiegoed maar moet verkopen. Uitsluitend genietbaar voor de generatie die het meemaakte en neurotische waarnemers van Fröbe- en Kinski- gekken. Het scenario is van Werner P. Zibaso en Frank Dimen en net zoals de film uit 1936 gebaseerd op de roman van Paul Keller. Het camerawerk is van Bruno Mondi.

Typhon sur Nagasaki

1956 | Drama

Frankrijk​/​​Japan 1956. Drama van Yves Ciampi. Met o.a. Jean Marais, Danielle Darrieux, Keiko Kishi, Gert Fröbe en Hitomi Nozohe.

Een Franse ingenieur werkt met veel genoegen in Nagasaki en is verliefd geworden op een Japans meisje. Zijn Franse ex- vriendin weet hem echter te heroveren, tot een tyfoon hem zijn liefde doet beseffen en hij de Japanse redt. Interessante locatie-opnamen compenseren de simpele driestuiversromantiek van het scenario, terwijl de tyfoon als dramatisch hoogtepunt ook filmisch weinig overtuigingskracht krijgt. Darrieux en Kishi spelen de rivalen in de liefde beter dan hun rollen geschreven zijn.

Robinson soll nicht sterben

1956 | Drama

Duitsland 1956. Drama van Josef von Báky. Met o.a. Romy Schneider, Horst Buchholz, Erich Ponto, Gustav Knuth en Magda Schneider.

De film speelt in het Londen van 1730. De schrijver Daniel Defoe (Ponto) vindt een gewillig oor bij de buurtkinderen, met name Maud (Romy). Defoe heeft ruzie met zijn zoon Tom (Buchholz) die zelfs met het manuscript van Robinson Crusoë op de loop gaat. Maud brengt vader en zoon echter weer samen.

Ein Mädchen aus Flandern

1956 | Oorlogsfilm, Romantiek

Duitsland 1956. Oorlogsfilm van Helmut Käutner. Met o.a. Nicole Berger, Maximilian Schell, Viktor de Kowa, Anneliese Römer en Gert Fröbe.

Een warme, eenvoudige, hartveroverende liefdesgeschiedenis over een Duitse officier die verliefd is op een Vlaams meisje, maar het is WO I.

Celui qui doit mourir

1956 | Drama

Frankrijk 1956. Drama van Jules Dassin. Met o.a. Jean Servais, Melina Mercouri, Pierre Vaneck, Nicole Berger en Grégoire Aslain.

Terwijl een Grieks dorpje zich voorbereidt op de opvoering van een passiespel, maakt de komst van dakloze vluchtelingen tragisch duidelijk dat intolerantie van alle tijden is. De eerste in Griekenland gesitueerde film van Dassin heeft opmerkelijke landschapsfotografie van Kreta en een boeiend onderwerp, ontleend aan het boek Christus wordt weer gekruisigd van Nikos Kazantzakis. Hoewel de aandacht voortdurend geboeid blijft, is de film toch niet overtuigend. Misschien omdat de Frans-Duitse rolbezetting niet het geschikte temperament heeft om aannemelijke Grieken te spelen.

Les héros sont fatigués

1955 | Avonturenfilm, Misdaad

Frankrijk 1955. Avonturenfilm van Yves Ciampi. Met o.a. Yves Montand, María Félix, Curd Jürgens, Jean Servais en Gérard Oury.

De hoofdstad van een denkbeeldige Afrikaanse republiek trekt Europese avonturiers en misdadigers van allerlei allooi aan, waarbij zowel de jacht op gestolen diamanten als de amoureuze rivaliteit om een verleidelijke vrouw de strijd doet ontbranden. Een broeierige avonturenfilm met een sterke rolbezetting en een vaak beklemmende sfeer, maar de exotische achtergrond ontaardt in oppervlakkige en overbodige folklore.

Mannequins für Rio

1954 | Drama

Duitsland 1954. Drama van Kurt Neumann. Met o.a. Scott Brady, Raymond Burr, Johanna Matz, Ingrid Stenn en Gert Fröbe.

Handel in 'blanke slavinnen' op Zuid-Amerika; een redelijk spannend Neumann-melodrama.

Ewiger Walzer

1954 | Biografie, Muziek

Duitsland 1954. Biografie van Met o.a. Bernhard Wicki, Lis van Essen, Hilde Krahl, Annemarie Düringer en Gert Fröbe.

Johann Strauss (Wicki) speelt in het zomerpaleis Pavlovsk bij Sint Petersburg en hij wordt hopeloos verliefd op de achttien- jarige Olga (Van Essen), de dochter van kamerheer Gawrinoff (Fr[KA3]obe). Zijn orkest weet hem met een list zo ver te krijgen dat hij afreist. Enkele jaren later ontmoet hij operazangeres Henriette (Krahl), die op het hoogtepunt van haar carrière afscheid van het podium had genomen. Ze heeft grote invloed op de componist en ze haalt hem over de operette Indigo te schrijven. Ze trouwen met en elkaar en na haar dood schrijft de bedroefde componist de beroemde Donau Walzer. De geromantiseerde biografie, uiteraard overspoeld met muziek. Het scenario is van Alexander Lix en Friedrich Schreyvogel naar een idee van Ruth Charlotte Silbermann en Hanns Marschall. Achter de camera stond Franz Koch.

Das Zweite Leben

1954 | Drama

Duitsland 1954. Drama van Victor Vicas. Met o.a. Barbara Rütting, Michel Auclair, Simone Simon, Gert Fröbe en Bernhard Wicki.

Een niet al te originele bewerking van erg bekende filmstof: een Franse soldaat verliest door een verwonding aan het front zijn geheugen, maar de Duitsers denken dat hij een van hen is. Zijn Parijse verloofde zet hem later op het goede spoor.

Das Kreuz am Jägersteig

1954 | Drama

Duitsland 1954. Drama van Hermann Kugelstadt. Met o.a. Armin Dahlen, Beppo Brem, Albert Hehn, Gert Fröbe en Wera Freydtberg.

Een typische maar onbeduidende Heimatfilm over een hotelier en een bosbouwer, die ooit kameraden in WO II waren, maar nu elkaars ergste vijanden zijn. Niet alleen economische rivalen, maar ook nog in de liefde; de één is nog slechter dan de ander. Gefilmd tegen de achtergrond van de Beierse bergen en behoorlijk spel van Brem.

Cat Women of the Moon

1954 | Sciencefiction

Verenigde Staten 1954. Sciencefiction van Arthur Hilton. Met o.a. Sonny Tufts, Victor Jory, Marie Windsor, Bill Phipps en Douglas Fowley.

Allemaal sterren in kleverige SF film over een maanexpeditie die een vrouwenbeschaving en hun ondergrondse rijk ontdekt. Oorspronkelijk zo'n hoofdpijn verwekkende 3D-film met rode en groene bril; ook bekend als ROCKET TO THE MOON. Opnieuw gemaakt onder de titel MISSILE TO THE MOON.

Salto Mortale

1953 | Avonturenfilm

Duitsland 1953. Avonturenfilm van Victor Tourjansky. Met o.a. Margot Hielscher, Frits van Dongen, Karlheinz Böhm, Paul Kemp en Nikolai Kolin.

Na een ongeluk moet een circusdirecteur de leiding van zijn circus overdragen aan zijn dochter. In het begin heeft ze er moeite mee, maar gaandeweg lukt het haar een waardig opvolgster van haar vader te worden, niet in de laatste plaats door de hulp van haar slimme bankmanager (Böhm). Flauwe circusromance, vol clichés.

Die vertagte Hochzeitsnacht

1953 | Komedie, Familiefilm

Duitsland 1953. Komedie van Karl Georg Külb. Met o.a. Margot Hielscher, Theo Lingen, Viktor Staal, Hans Leibelt en Paul Westermeier.

Een vader doet alle moeite om zijn dochters te overtuigen van de onschuld van hun aanstaande echtgenoten, die allebei in onmiskenbaar overspelige situaties worden betrapt. Vader raakt daarbij verstrikt in zijn eigen verzinsels. Domme klucht-der- vergissingen, waarbij weinig te lachen valt.

Der Tag vor der Hochzeit

1952 | Familiefilm

Duitsland 1952. Familiefilm van Rolf Thiele. Met o.a. Paul Dahlke, Käthe Haak, Lisabet Müller, Joachim Brennecke en Elisabeth Flickenschildt.

Opwinding in een Duits universiteitsstadje vlak na het eind van WO II: er zal hoog staatsbezoek komen. Het zou een grote dag kunnen zijn voor de ambitieuze burgemeester, ware het niet dat precies op die dag zijn dochter zal trouwen. Het liefste zou hij het huwelijk uitstellen. Een hier en daar rake satire op de beginperiode van de Duitse Bondsrepubliek en de nasleep van de nazi-tijd. Dat het verhaal niet diep genoeg gaat wordt ruimschoots goedgemaakt door de opmerkelijke ploeg acteurs en de puntige dialogen.

Nach Regen scheint Sonne

1949 | Komedie

Duitsland 1949. Komedie van Erich Kobler. Met o.a. Gert Fröbe, Rudolf Platte, Ralph Lothar, Willy Reichert en Liesl Karlstadt.

Twee mensen die rondlopen met zelfmoordplannen leren elkaar toevallig kennen en worden verliefd. Ze ontdekken dat het leven toch niet zo troosteloos is. Grove filmlol met veel herrie en weinig sfeerschildering van die tijd.

Berliner Ballade

1948 | Drama

Duitsland 1948. Drama van Robert A. Stemmle. Met o.a. Gert Fröbe, Aribert Wäscher, Ute Sielisch, Tatjana Sais en Hans Deppe.

Deze film was de start van Gert Fröbe's fenomenale filmcarrière. Als Otto Normaalverbruiker, levend in 2049, keert hij middels een tijdmachine terug naar Berlijn anno 1949 en raakt verward temidden van bonkaarten, werknemersvergunningen, woonvergunningen en zwarte handel. De film is in feite een alleraardigst, soms nogal onevenwichtig, cabaretprogramma als satirisch commentaar op de naoorlogse Duitse maatschappij. Scenario van Günter Neumann. Camerawerk van Georg Krause.