Marc Eyraud is acteur.
Er zijn 60 films gevonden.

Victoire ou la douleur des femmes : Été 1939

2000 | Drama

Frankrijk 2000. Drama van Nadine Trintignant. Met o.a. Marie Trintignant, Marina Vlady, Yves Lambrecht, Jean-Michel Fete en Christine Citti.

In september 1939 wordt Arnaud (Lambrecht) gemobiliseerd. Als hij afscheid neemt van zijn verloofde Victoire (Trintignant) gaan ze voor de eerste keer samen naar bed. De weken verstrijken en Victoire merkt dat ze zwanger is. Het dorp waarin ze woont is klein en er wordt over het minste geroddeld. Dus besluit haar moeder dat Victoire het kind moet laten aborteren. De illegale operatie mislukt echter en Victoire besluit dat ze het kind wil houden. Samen met haar vriendin Jeanette (Citti) trekt ze naar Parijs, waar ze voor het eerst kennis maakt met vrouwen die strijden voor hun rechten. Eerste deel van een driedelige film die de feministische strijd illustreert over drie decades. De sfeer van het Parijs, juist voordat de stad bij WO II betrokken raakte, is uitstekend weergegeven met veel gevoel voor detail. Trintignant schittert in haar veeleisende hoofdrol en wordt uitstekend bijgestaan door Vlady als Natacha. Yves Belaubre, Évelyne Pisier, Éva Darlan en Nadine & Marie Trintignant baseerden het scenario op de gelijknamige roman van Gilbert Schlögel. Nostalgisch ogende fotografie van Patrick Blossier. Stereo.

Une paix royale

1991 | Misdaad

Frankrijk 1991. Misdaad van Gérard Gozlan. Met o.a. Jacques Debary, Marc Eyraud, Henri Virlojeux, Evelyne Dress en Loïc Frémont.

Het lichaam van een officier van de Koninklijke Marine wordt aan boord van zijn plezierboot ontdekt, die onder duistere omstandigheden om het leven is gekomen. Na zijn begrafenis doen commissaris Cabrol (Debary), bijgestaan door zijn eeuwige metgezel, inspecteur M[KA1]enardeau (Eyraud) in Brest en omgeving het onderzoek. Het loopt als een trein, ook al lijken alle films uit deze serie erg op elkaar. Wat betreft de twee hoofdrolspelers, zij hebben een onuitputtelijk lijkende goudmijn aangeboord.

Un mort sur le carreau

1991 | Misdaad

Frankrijk 1991. Misdaad van Maurice Frydland. Met o.a. Jacques Debary, Marc Eyraud, Henri Marteau en Pierre Maguelon.

Op het eerste oog lijkt `jeu de boules` een rustig spel zonder problemen. In Cavaillon ligt de werkelijkheid echter anders. Daar is het spel de inzet van astronomische weddenschappen tussen grote handelaren in groente en fruit en cre[KA3]eert het een sfeer die de plaats de naam `het Las Vegas van de ballen` bezorgt. E[KA1]en van de spelers raakt volledig geru[KA3]ineerd tijdens een rampzalige partij en wordt de volgende dag op zijn kantoor gevonden met een revolver in zijn hand en een kogel in zijn hoofd. `Zelfmoord`, denkt iedereen. Het is echter weer tijd voor een onderzoek door commissaris Cabrol (Debary) en zijn trouwe collega Ménardeau. Scenario- en dialogenschrijver Claude Desailly heeft het voor dit genre tamelijk originele onderwerp bedacht. Hij houdt de spanning er prima in. De personages zijn kleurrijk en het aangename licht van de Provence verlicht deze keer onder andere een nogal duistere ziel!

Un mod[KA2]le du genre

1991 | Misdaad, Thriller

Frankrijk 1991. Misdaad van Gilles Combet. Met o.a. Jacques Debary, Marc Eyraud en Anny Romand.

Een bekend fotomodel is thuis om het leven gebracht met een messteek in haar hals, en de enige getuigen zijn haar kat en een gluurder, die een foto maakte. En commissaris Cabrol (Debary) weer op onderzoek uit, met zijn eeuwige tweede man, inspecteur Menardeau (Eyraud). Behalve door het kundig in elkaar zittende plot, wordt de aandacht getrokken door de modewereld, die niet zonder vinnigheid en op weinig vriendelijke wijze wordt beschreven, dat wil zeggen als hard, neurotisch en gewetenloos. Kortom, een jungle in deze film, en dat is het ook in werkelijkheid. Meedogenloos en

Les Cinq dernières minutes : Prête-moi ta plume

1991 | Misdaad

Frankrijk 1991. Misdaad van Louis Grospierre. Met o.a. Jacques Debary, Marc Eyraud, Henri Courseaux, Clémentine Amouroux en Geneviève Omini.

De titel van dit door Fran[KA10]cois-Olivier Rousseau met zorg bewerkte scenario is symbolisch, daar de intrige zich afspeelt in de uitgeverswereld. Een verlaten landweg, een auto met pech en twee passagiers. Een van de twee gaat op hulp uit. Wanneer hij twee uur later terugkomt, treft hij zijn makker dood aan, met een kogel in de borst. En commissaris Cabrol (Debary), zoals altijd bijgestaan door zijn trouwe inspecteur M[KA1]enardeau (Eyraud), gaat deze hoogst merkwaardige zaak onderzoeken. Een ingenieus scenario en een correcte, onpersoonlijke regie, zoals gebruikelijk in dit soort series.

La quadrature des cercles

1991 | Misdaad

Frankrijk 1991. Misdaad van Pierre Richard. Met o.a. Jacques Debary, Marc Eyraud, Daniel Baretta, Gérard Darier en Bernard Tiphaine.

Zeer besloten, ja zelfs klandestiene, clubjes nemen een hoge vlucht in het tegenwoordige Parijs waarbij vergeleken Chicago een rustig provinciestadje lijkt. Een zeer klassieke geschiedenis over het onderzoek dat ingesteld wordt door commissaris Cabrol (Debary) die terzijde wordt gestaan door zijn eeuwige inspecteur M[KA1]enardeau (Eyraud) in deze meer dan louche milieus die bescherming van de nacht en vooral politieke bescherming genieten. Er is een man vermoord die 20.000 Franse franken en een professioneel kaartspel op zak had, hoewel hij wiskundeleraar van beroep was! De originaliteit van de film zit `em trouwens vooral in de voor de tv nogal ongebruikelijke beschrijving van de politieke corruptie, maar ook in de verschijning van twee nieuwe, jonge hulpagenten die te veel Amerikaanse films hebben gezien: dit ontneemt het genre op komische (maar niet onschuldige) wijze zijn luister in een tijd dat de tv eindelijk beseft dat zij de hoofdverantwoordelijke is voor de toenemende criminaliteit. Een andere ongewone contradictie: de tv-maker Richard blijkt op de tv veel inventiever te zijn dan op het witte doek waar hij aardig wat snertfilms maakte als regisseur-producent.

[KA4]Ca sent le sapin

1990 | Misdaad

Frankrijk 1990. Misdaad van Youri. Met o.a. Jacques Debary, Marc Eyraud, Yves Penay, Jean-Pierre Clami en Jean Bouchaud.

Een nieuw avontuur van commissaris Cabrol (Dabary), geschreven en verfilmd door Youri. Het verhaal draait rond twee jonge vrouwen die doodgeschoten met een jachtgeweer in het bos worden aangetroffen. Uiteraard zijn er meerdere mogelijke verdachten. De gedegen plot, de onverwachte wendingen, het natuurlijke decor, dat goed benut wordt, en de ambigue personages dragen ertoe bij dat de film een verkwikkend geheel vormt.

Une mer bleue de sang

1990 | Misdaad

Frankrijk 1990. Misdaad van Maurice Frydland. Met o.a. Jacques Debary, Marc Eyraud, Alexandra Stewart, François-Eric Gendron en Florence Giorgetti.

Het lichaam van een onbetrouwbare journalist (eigenlijk een pleonasme) wordt gevonden op het schiereiland van de C[KA4]ote d`Azur, waar de elite - miljardairs, sterren en consorten - veel komt. Het gaat om een moord en commissaris Cabrol (Debary), bijgestaan door zijn trouwe inspecteur M[KA1]enardeau (Eyraud), leidt het onderzoek. Hij ontdekt de uiteraard niet zo nette onderkant van een dergelijk milieu. Voor een keer is er niet als te zeer bezuinigd op de middelen, en dit is dan ook misschien wel de beste aflevering van deze serie tot nu toe, dankzij een levendige regie en het scenario van Emmanuel Errer, dat tamelijk harde dialogen bevat. Goede acteerprestaties, waarbij vooral Stewart in de rol van een ster, die verlegen zit om een come- back, eruit springt.

Une beauté fatale

1990 | Misdaad

Frankrijk 1990. Misdaad van Stéphane Kurc. Met o.a. Jacques Debary, Marc Eyraud, François en Jean-Claude Montalban.

Een ex-wereldkampioen body-building, een veertigjarige atleet van oorsprong uit Martinique, wordt dood aangetroffen in de zaal waar hij spieroefeningen gaf. Een verdacht sterfgeval en de onvermijdelijke commissaris Cabrol (Debary), vergezeld van zijn onafscheidelijke inspecteur M[KA1]enardeau (Eyraud), leidt het onderzoek. Uiteraard is het steeds weer hetzelfde liedje, maar spannend is het zeker, tot aan de bijbehorende verrassing aan het slot toe. Regie van een weinig succesvol cineast (L'OEIL DU MAITRE), die niettemin beter verdient dan de onbenullige televisie-opdrachten die hij tegenwoordig krijgt.

Un parfum d'angélique

1990 | Misdaad

Frankrijk 1990. Misdaad van Jean-Yves Jeudy. Met o.a. Jacques Debary, Marc Eyraud, Maurice Chevit en Alain Mottet.

De oude Landry weigert zijn zeer aardige huisje, midden in de schitterende landschappen van de Marais Poitevin gelegen, te verkopen. Op een ochtend wordt ontdekt dat hij is vermoord en commissaris Cabrol gaat op onderzoek uit. Hij komt er al vrij gauw achter met een vrij ingewikkelde zaak te maken te hebben, want er bestaan in Niort redenen genoeg om Landry te vermoorden. Een onopvallende regie, zoals een ambtenaar in loondienst betaamt, goed spel en voortreffelijk camerawerk.

Techniques douces

1990 | Misdaad

Frankrijk 1990. Misdaad van Claude Loursais. Met o.a. Jacques Debary, Marc Eyraud, André Valmy, Vania Vilers en Laurence Imbert.

Commissaris Cabrol begeeft zich deze keer voor onderzoek naar een hippiegemeenschap op het platteland. Een knap in elkaar zittend plot, een aanvaardbare regie maar meer ook niet. Schitterende rollen.

Sang à l'heure

1990 | Misdaad

Frankrijk 1990. Misdaad van Nicola M André. Met o.a. Jacques Debary, Marc Eyraud, Michel Bardinet, Pascale Audret en Robert Etcheverry.

Dit keer doen commissaris Cabrol (Debary) en inspecteur M[KA1]enardeau (Eyraud) onderzoek naar automobilisten die agressieve, onbezonnen en ten slotte criminele manoeuvres (zonder voorbedachten rade) uitvoeren. Een tamelijk actueel onderwerp, dat handig is uitgewerkt, maar tevens vanuit een voor de hand liggende documentaire invalshoek wordt bekeken.

Patte et griffe

1990 | Misdaad

Frankrijk 1990. Misdaad van Jacques Debary. Met o.a. Marc Eyraud, Nadien Alari, Prudence Harrington, François Dyrek en Danieelle Duroux.

Commissaris Cabrol (Debary) doet een onderzoek naar de meer dan verdachte moord op een groot Parijs' couturier, die een immens fortuin achterlaat. Een plot vol vondsten, overtuigend spel maar ontzettend klungelig opgenomen.

Paris le 15 août

1990 | Misdaad

Frankrijk 1990. Misdaad van Guy Lessertisseur. Met o.a. Jacques Dabary, Marc Eyraud en Catherine Arditi.

Het scenario is afkomstig van de bekende Franse misdaadschrijver Fred Kassak. Met zijn assistent Ménardeau onderzoekt commissaris Cabrol de dood onder verdachte omstandigheden van een jonge vrouw in een kliniek, die een te grote dosis medicijnen had ingenomen. Een ingenieuze ontknoping. Een redelijke en onopvallende regie, zoals gebruikelijk bij deze tv-regisseur.

Nous entrerons dans la carrière

1990 | Misdaad

Frankrijk 1990. Misdaad van Claude Loursais. Met o.a. Jacques Debary, Marc Eyraud, Michel Brulé en Marc Chapiteau.

Een klassieke misdaadfilm. Een gezochte gangster, die ook souteneur was, is vermoord. Met een camera doorkruiste hij de streek Joigny van noord naar zuid en west naar oost om de niet meer in gebruik zijnde steengroeves te filmen, waar hij dan champignons kan kweken (sic). De populaire televisiefiguur commissaris Cabrol ontdekt dat het om hele andere zaken gaat. Een redelijke, weinig persoonlijke regie maar goed spel.

Nadine

1990 | Misdaad, Thriller

Frankrijk 1990. Misdaad van Philippe Joulia. Met o.a. Jacques Debary, Marc Eyraud, Jacques Balutin en Jacques Alric.

Niet de rechter zelf maar in plaats daarvan is per ongeluk zijn zoon neergeschoten. De vraag is door wie en waarom. Dat moet commissaris Cabrol onderzoeken. Klassieke suspense vol wendingen te danken aan de meester Jean Cosmos. Overtuigend spel, maar een onopvallende regie.

Mystères et pommes de pin

1990 | Misdaad

Frankrijk 1990. Misdaad van Jean-Pierre Desagnat. Met o.a. Jacques Debary, Marc Eyraud en Germaine Montero.

Commissaris Cabrol (Debary) en zijn trouwe metgezel inspecteur M[KA1]enardeau (Eyraud) doen ditmaal onderzoek in de Landes en in Gascogne. Er is daar een verschrikkelijke misdaad gepleegd, die de twee Parijzenaars doet belanden in het ruwe wereldje der bosarbeiders die voor de papierfabriek in de omgeving werken. Het beheerste scenario vol wendingen van de hand van Charles Maître komt goed tot zijn recht door de kundige enscenering en de mooie woudopnamen. Eén van de beste films uit de reeks.

Mort d'orque

1990 | Misdaad

Frankrijk 1990. Misdaad van Gérard Gozlan. Met o.a. Jacques Debary, Marc Eyraud en Agnès Blanchot.

Commissaris Cabrol (Debary) moet ditmaal onderzoek doen naar de dood van een orkadresseerder, die in het dolfinarium van Antibes door zijn pupillen als lijk boven water wordt gebracht. Het scenario is ingenieus en de orka's hebben beslist talent. Voor de rest is het verfilming van het type dertien in een dozijn, gemaakt door het dienstdoende regieslaafje.

Le dernier grand prix

1990 | Misdaad

Frankrijk 1990. Misdaad van Nicole M. André. Met o.a. Jacques Debary, Cécile Magnet, Sylvain Joubert, Marc Eyraud en Jean-Gilles Barbier.

Commissaris Cabrol (Debary) onderzoekt deze keer het geval van een vuurwapenschot, met als gevolg dat de achterband van een van de favorieten van de Grand Prix voor motorrijders van Frankrijk, op het circuit van Lemans, knalt. Het aanzien waard voor wie houdt van de decibellen, hoewel deze met weinig geld snel in elkaar gedraaide tv-produkties uiteindelijk allemaal als twee druppels water op elkaar lijken.

Le Miroir aux alouettes

1990 | Misdaad

Frankrijk 1990. Misdaad van Guy Jorré. Met o.a. Jacques Debary, Marc Eyraud, Roger Souza, Marion Bierry en Renée Faure.

In de wijk ten westen van Montparnasse waar gerenoveerd wordt, wordt een man vermoord. Tijdens het onderzoek ontdekt commissaris Cabrol (Debary) dat iedereen hem kende, maar werkelijk niemand schijnt zijn dood te betreuren: noch de schoenmaker, noch de boekverkoopster, noch de bloemiste, noch zijn ex-maîtresse, noch zijn oude baas, een aannemer die onder andere eigenaar is van een cabaret waar chansons ten gehoor worden gebracht 'Le Miroir aux alouettes'. De zaak begint zich geleidelijk aan rondom dit cabaret af te spelen. Routineuse uitvoering. Het scenario is gelukkig solide en rijk aan verwikkelingen die zich in een nogal verontrustende sfeer van collectieve leugens afspelen.

La peau du rôle

1990 | Misdaad

Frankrijk 1990. Misdaad van Guy Jorré. Met o.a. Jacques Debary, Marc Eyraud en Judith Magre.

Op een ochtend wordt het lichaam van een acteur, die de rol van Polonius in HAMLET zou spelen, gevonden. Hij is doodgestoken. Commissaris Cabrol (Debary), terzijde gestaan door zijn trouwe inspecteur M[KA1]enardeau (Eyraud) leidt een moeilijk onderzoek. Een klassieke misdaadfilm, gelijk aan bijna alle andere uit deze serie.

La mémoire longue

1990 | Misdaad

Frankrijk 1990. Misdaad van Claude Loursais. Met o.a. Jacques Debary, Marc Eyraud, Jean Topart, René Lefebvre en Georgette Anys.

Een verhaal over de concurrentiestrijd tussen Parijse antiekhandelaren in het XVIe arrondissement, gepaard gaande met een misdrijf. Een klassiek onderzoek van commissaris Cabrol (Debary). Pure, pretentieloze ontspanning.

La boule perdue

1990 | Misdaad

Frankrijk 1990. Misdaad van Claude Loursais. Met o.a. Jacques Debary, Marc Eyraud, Nadine Alari, Hubert Gignoux en Vania Vilers.

Drie zieken, opgenomen in een Parijs ziekenhuis, sterven gelijktijdig, nadat de schuiven van de zuurstofapparatuur die hen in leven hield 's nachts afgesloten zijn geweest. Commissaris Cabrol komt erachter dat het om een drievoudige moord gaat. Maar wie heeft er belang bij het uit de weg ruimen van een oud muzikantenechtpaar en een jonge onderwijzeres die nog wel na een zelfmoordpoging in het ziekenhuis belandde? Jean Cosmos, iemand die thuis is in het genre, nam het scenario, de bewerking en de dialogen. Een gelijkmatige regie maar vanwege het ingenieuze plot blijft het een interessante film.

La ballade de Ménardeau

1990 | Misdaad

Frankrijk 1990. Misdaad van Maurice Frydland. Met o.a. Jacques Debary, Marc Eyraud, Christiane Minazzoli, Vania Vilers en Alain Bauguil.

De jonge inspecteur M[KA1]enardeau, gespeeld door Eyraud, probeert een jonge, aantrekkelijke prostitu[KA1]ee te beschermen die zich voor haar souteneur verbergt. Ze is uit een eroscentrum in Hamburg gevlucht waar hij haar voor straf naar toe had gestuurd. Gelukkig voor de inspecteur is zijn meerdere, commissaris Cabrol (Debary), op zijn hoede. Een film die het aanzien waard is.

L'impasse des brouillards

1990 | Misdaad

Frankrijk 1990. Misdaad van Claude Loursais. Met o.a. Jacques Debary, Marc Eyraud en Gérard Laureau.

De eigenaresse van een bar sterft aan de gevolgen van wat ogenschijnlijk een ongeluk is. Maar er zijn twee personen die haar vermoord zouden kunnen hebben. Ten eerste een jongere vriendin die mede-exploitante van de bar is, en deze zou erven, terwijl zij een geliefde van haar eigen leeftijd heeft, en ten tweede een bizarre musicus die in de hele wijk brieven heeft rondgestuurd, waarin hij uitlegt dat de eigenaresse tijdens de Duitse bezetting joodse families heeft aangegeven, waaronder haar eigen ouders. Ziedaar een aardig raadsel dat commissaris Cabrol (Debary), vergezeld van zijn trouwe inspecteur M[KA1]enardeau (Eyraud), niet zonder meer kan oplossen. Een gelijkvormige regie zoals gewoonlijk bij deze tv-maker, maar scenarioschrijver Christian Baillemont is een knap suspense-maker.

L'Ecluse du temple

1990 | Misdaad

Frankrijk 1990. Misdaad van Claude Loursais. Met o.a. Jacques Debary, Marc Eyraud, Véronique Silver en Marc Chapiteau.

'L'Ecluse du temple' is een bar-restaurant, gevestigd langs het Saint-Martin kanaal in Parijs. Wanneer de zoon des huizes wordt opgedregd uit het kanaal start het onderzoek. Een traditioneel en niet erg origineel verhaaltje, gelukkig gedeeltelijk gered door de sfeer en de aantrekkelijke locatie, dezelfde als die in HOTEL DU NORD...

Hallali

1990 | Misdaad

Frankrijk 1990. Misdaad van Patrick Bureau. Met o.a. Jacques Debary, Marc Eyraud, Gérard Blain, Gérard Hérold en Gérard Gingold.

Een onderzoek naar de moord op een man in het Forum des Halles te Parijs, in de 'vehitte' sfeer aan de vooravond van de voetbalwedstrijd Manchester-PSG. Een fauneske stoet van allerlei types komt vervolgens op het politiebureau langs: skins, punks, agressieve dronken Engelsen etc. De detectiveschrijver Thierry Jonquet heeft zich als scenario- en dialoogschrijver prima van zijn taak gekweten, terwijl de filmcriticus Bureau zijn klassieken, vooral de Amerikanen, kende. Enigszins gekunsteld maar degelijk, waarbij Blain opvalt, die zoals altijd geloofwaardig is.

Fais-moi cygne

1990 | Misdaad

Frankrijk 1990. Misdaad van Louis Grospierre. Met o.a. Jaqcues Debary, Marc Eyraud, Micheline Boudet, Isabelle Lacamp en Paul Barge.

Een jong meisje aanvaardt via Minitel (het Franse interactive systeem) een uitnodiging van een man die zich 'Minos' laat noemen. Prompt wordt ze vermoord. Een stel politieagenten doet onderzoek naar deze zaak, waarvoor geen motief voorhanden lijkt. Een onverschillige regie, maar de Alain Demouzon, schrijver van misdaad-verhalen, leverde een degelijk scenario en dito dialogen af.

Du côté du Bois de Boulogne

1990 | Misdaad

Frankrijk 1990. Misdaad van Claude Loursais. Met o.a. Jacques Debary, Marc Eyraud, Jean-Roger Caussimon, Pierre Chaussat en Gérard Dournel.

In een circus doen zich allerlei dramatische gebeurtenissen voor. Een moordpoging op de koorddanser, een vergiftigde merrie en de onverklaarbare dodelijke val van een jonge leerling tijdens zijn nummer trapezewerk op het slappe koord. Zo kan het niet langer en commissaris Cabrol gaat op onderzoek uit. Een scenario met suspense-elementen en ingenieuze wendingen, een nauwgezet gereconstrueerde circussfeer en overtuigend spel. Met de medewerking van de familie Gruss en leerlingen van de ruiterschool.

Crime sur Mégahertz

1990 | Misdaad, Thriller

Frankrijk 1990. Misdaad van Joannick Declercs. Met o.a. Jacques Debary, Marc Eyraud en Roland Bertin.

Een nieuw onderzoek van commissaris Cabrol (Debary) naar de zaak van een moord op een omroepster bij een vrije radiozender. In allerijl opgenomen zonder een cent te makken, en op net zo persoonlijke wijze als een robot dat had gedaan. Mag echter gezien worden vanwege het plot, en het degelijke acteerwerk van zowel Débary als zijn trouwe maat Eyraud als inspecteur Menardeau.

Crime blanc-bleu

1990 | Misdaad, Thriller

Frankrijk 1990. Misdaad van Louis Grospierre. Met o.a. Jacques Debary, Marc Eyraud, Corinne Marchand en Jean-François Garreaud.

Wit slaat op de parels en blauw op het bloed van een perverse aristocraat namens Louis de Roncières, de laatste telg uit een geslacht van Parijse handelaren in edelstenen uit de rue La Fayette, die vermoord in zijn huis wordt aangetroffen. Commissaris Cabrol, een rol van Debary, lijkt werkelijk met een volmaakte misdaad te maken te hebben! Het vernuftige scenario is routinematig verfilmd met de gebruikelijke zuinigheid.

Claire obscure

1990 | Misdaad

Frankrijk 1990. Misdaad van Franck Apprédéris. Met o.a. Jacques debary en Marc Eyraud.

In het heldere water van een oesterbekken wordt in de vroege ochtend een lijk gevonden, dat aan de oppervlakte drijft. Commissaris Cabrol, gespeeld door Debary, wordt belast met het onderzoek. Slappe verfilming volgens een uiterst conventioneel stramien. In een lichtere uitvoering zou dit wellicht een interessante documentaire over de oestercultuur kunnen opleveren.

Régis

1989 | Misdaad

Frankrijk 1989. Misdaad van Guy Lessertisseur. Met o.a. Jacques Debary en Marc Eyraud.

Een onderzoek van commissaris Cabrol naar het motief achter de moord op een zwerver, dood aangetroffen op het eiland Saint- Louis. Een slecht in elkaar zittend plot, een slappe regie en langdradige gedeelten.

Mort au bout du monde

1989 | Misdaad

Frankrijk 1989. Misdaad van Claude Loursais. Met o.a. Jacques Debary, Marc Eyraud, Christiane Millet, Marc Chapiteau en Jean de Conninck.

De onderwijzer van Combes is dood aangetroffen in het ravijn van H[KA1]eric. Men gelooft dat het een ongeluk is want de plek heeft de naam gevaarlijk te zijn. Maar autopsie wijst uit, dat de gedachte aan moord eerder op zijn plaats is. Vanaf dat moment gaan commissaris Cabrol (Debary) en zijn onafscheidelijke inspecteur M[KA1]enardeau (Eyraud) deze vreemde moord 'aan het einde van de wereld' onderzoeken. De regie is ondergeschikt aan het vindingrijke scenario, de bewerking en de dialogen van Sylvain Joubert. Daarnaast zijn er geslaagde opnamen van weinig bekende plaatsen.

Les cinq dernières minutes

1989 | Misdaad

Frankrijk 1989. Misdaad van Claude Loursais. Met o.a. Jacques Debary, Marc Eyraud en Anne-Marie Descott.

De sfeer op de boerderij van Princ[KA1]e is gespannen want de paarden zijn ontsnapt uit hun afrastering. Ze worden allemaal weer gevangen genomen, met uitzondering van juist het duurste fokpaard. Commissaris Cabrol (Debary) gaat op onderzoek uit. Weinig opzienbarend, zonder verrassingen in scenario en regie. Zonder meer een fatsoenlijke vertolking. Het bekijken waard.

Les chérubins ne sont pas des anges

1989 | Misdaad

Frankrijk 1989. Misdaad van Jean-Pierre Desagnat. Met o.a. Jacques Debary, Marc Eyraud, Evelyne Dress, Jean-François Garreaud en Raoul Billerey.

Een zakenman en oplichter die bij justitie redelijk bekend is, wordt op de binnenplaats van zijn flatgebouw doodgestoken. Hij was de eigenaar van een bar ('De Cherubijnen'!) en zat in het onroerend goed. Commissaris Cabrol-Debary gaat op onderzoek uit. Charles Maître, die scenario en dialogen schreef, zal niet gauw overwerkt raken en schaamt zich er niet voor af en toe in herhalingen te vervallen. Is om aan te zien want vermakelijk zonder banaal te zijn.

La mort aux truffes

1989 | Misdaad

Frankrijk 1989. Misdaad van Maurice Frydland. Met o.a. Jacques Debary, Marc Eyraud, Jacques Fabbri, Paulette Dubost en Françoise Bertin.

Tite is 's morgens vroeg op pad gegaan om truffels te zoeken en ontdekt het lijk van de jonge dienstmaagd van de dorpsherberg. Commissaris Cabrol reist af naar een wel heel erg zwijgzaam dorp. Een klassieke policier met niet meer pretenties dan het bieden van ontspanning. Geslaagd dankzij het overtuigende spel en de fraaie beelden uit een vergeten uithoek van de Lubéron.

La fête glorieuse

1989 | Avonturenfilm, Komedie, Historische film

Frankrijk 1989. Avonturenfilm van Charles Brabant. Met o.a. Michel Aumont, Guillaume de Pontenec, Isabelle Gélinas, Sophie Bouilloux en Marc Eyraud.

1790. De eerste verjaardag van de Revolutie wordt in Parijs gevierd. De mensen hebben nog illusies. De communards komen overal vandaan en de kijker volgt de avonturen van `Le Hibou` en een jonge Fransman die rechtsstreeks vanuit de provincie is aangekomen. Een vrije verfilming van het werk van Nicolas Restif de la Bretonne (1734-1806), dat 40.000 pagina`s telde. Zijn bijnaam was `Le Hibou`. Er is niet bezuinigd op de middelen (een tweede eeuwfeest verplicht...) en dat maakt het tot een tegelijk kleurrijk en ontspannend fresco, waarin de bandeloze sfeer van die tijd goed is weergegeven.

L'amiral aux pieds nus

1989 | Misdaad, Avonturenfilm

Frankrijk 1989. Misdaad van Pierre Desfons. Met o.a. Jacques Debary, Marc Eyraud, Hubert Deschamps en Jacques Alric.

Commissaris Cabrol onderzoekt de dood onder verdachte omstandigheden van een oude marine-officier en stuit op een complete gemeenschap, waar de klok is stilgezet aan het einde van het Franse keizerrijk en die al dertig jaar de gewone wereld weigert te accepteren. Een iel thema en weinig boeiend voor de niet-Franse televisiekijker maar wel een tamelijk verrassende reeks persoonsbeschrijvingen: een koloniale infanterieofficier, een prinses uit Laos, een geruïneerd zakenman etc. Aardig schilderachtig.

Mort d'homme

1988 | Misdaad

Frankrijk 1988. Misdaad van Joannick Desclercs. Met o.a. Jacques Debary, Marc Eyraud, Jean-Pierre Sentier en Florence Giorgetti.

Een hoogleraar wordt vermoord gevonden in een klein hotel in de vallei van Chamonix. Commissaris Cabrol en zijn assistent gaan op onderzoek uit en ontdekken het geheime leven van het slachtoffer. Niet bijster origineel, maar degelijk gemaakt.

Les cinq dernières minutes

1988 | Misdaad

Frankrijk 1988. Misdaad van Jean-Jacques Goron. Met o.a. Jacques Debary, Marc Eyraud, Jacqueline Jolivet en Alexandre Arbatt.

Een jonge Russische paleontholoog doet een onderzoek in het Natuurhistorisch museum in Parijs. Hij trouwt met de dochter van een Franse vakgenoot. Er volgt geen officiële reactie van de Russische autoriteiten, maar enkele dagen later wordt zijn verminkte lichaam gevonden. Een mager verhaaltje in deze politieke thriller. Zwakke regie en getuigend van een nogal gedateerd anti-communisme.

Le Fantôme de la Villette

1988 | Fantasy, Misdaad

Frankrijk 1988. Fantasy van Nicole M. André en Roger Pigaut. Met o.a. Jacques Debary, Marc Eyraud, Caroline Silhol, Marc Adjadj en Jacques Frantz.

De zoon van commissaris Belmont ziet hoe een jonge vrouw wordt vermoord in een park, maar als zijn moeder op de plaats van het misdrijf aankomt, zijn zowel het lijk als de moordenaar onvindbaar. Een bijzonder onderzoek begint. De film is niet geniaal, maar vakkundig gemaakt.

La Chine à Paris

1988 | Misdaad

Frankrijk 1988. Misdaad van François Martin. Met o.a. Jacques Debary, Marc Eyraud, Michel Auclair, Marion Peterson en Philippe Ogouz.

De grote baas van de Parijse glasmarkt is gescheiden. Hij komt er achter dat zijn ex-vrouw er in geslaagd is tijdens een veiling een Gall[KA1]e-lamp met een waarde van een ton te bemachtigen die hij zelf wil hebben. Natuurlijk ontstaat er trammelant en commissaris Cabrol (Debarry) en zijn trouwe inspecteur M[KA1]enardeau (Eyraud) gaan op onderzoek uit. Van de eindeloze (zo mogen we het toch wel stellen) serie Les cinq dernières minutes. Geen pretenties of originele filmische stijl, maar wel onderhoudend. De titel heeft niets te maken met China. Het betreft hier het Franse werkwoord 'chiner'. Een 'chineur' is iemand die alle uitdragers en openbare markten en verkopen afloopt op zoek naar zeldzame boeken en objecten!

Eh bien, chantez maintenent!

1988 | Misdaad

Frankrijk 1988. Misdaad van Alain Franck. Met o.a. Jacques Debary, Marc Eyraud, Frédérique Tirmont, Geneviève Omini en Martine Chauvin.

In een Frans stadje in Thiérache, vlakbij de Belgische grens, leidt men een rustig leven. Dan wordt de rust wreed verstoord door beledigende anonieme brieven en telefoontjes. De slachtoffers delen een geheim. Niet zo goed als LE CORBEAU van Clouzot, maar de plot zit goed in elkaar.

Deuil en caravane

1988 | Misdaad

Frankrijk 1988. Misdaad van Jean Muller. Met o.a. Jacques Debary, Marc Eyraud, Valeria Cavalli, Jean Turlier en Amélie Robert.

Commissaris Cabrol moet een merkwaardige en lastige zaak oplossen bij de achterdochtige en zwijgende zigeunergemeenschap, onderling verdeeld in Roms en Manouches. Er is een moord gepleegd op het kerkhof. Een eerlijke film met een interessante schets van de zeden en gebruiken bij de zigeuners.

A bout de courses

1988 | Misdaad

Frankrijk 1988. Misdaad van Claude Loursais. Met o.a. Jacques Debary en Marc Eyraud.

Aan het einde van een voor hem dramatisch verlopen wedstrijd, komt zijn paard door zijn toedoen om. Hij wordt onmiddellijk daarna vermoord en commissaris Cabrol (Debary), bijgestaan door zijn trouwe inspecteur Menardeau (Eyraud) gaat op onderzoek uit. Ze ontdekken dat het om een nepwedstrijd ging. Heeft men de jockey betaald voor zijn medeplichtigheid? Of is zijn rechterhand soms de dader van de misdaad? Alles spreekt tegen hem maar de onderzoekers wantrouwen deze veels te ideale schuldige, die zichzelf niet eens verdedigt. Knap gedaan en behalve de misdaad wordt de kijker een blik in een nauwelijks bekend en vrij eigenaardig wereldje gegund.

Les pièges

1987 | Misdaad

Frankrijk 1987. Misdaad van Claude Loursais. Met o.a. Jacques Debary, Marc Eyraud, Jean-Marie Richier, Thierry Gimenez en Victor Garrivier.

Een heuse in commando`s verdeelde militie voert `s nachts manoeuvres uit in de straten van een dorp waarvan de geterroriseerde bewoners hun huizen niet durven te verlaten. Ze hebben alles: verzwaarde gummieknuppels, portofoons en de rest van het paramilitaire arsenaal. Maar wie is er nu de baas en wat zoeken ze? Commissaris Cabrol (Debary) en zijn inspecteur Menardeau (Eyraud) zoeken naar antwoorden. Een alledaags script, zoals dat in deze serie de gewoonte is, een gegarandeerd dreigende nachtelijke sfeer en een slimme spanningsopbouw. Pretentieloos amusement.

Les cinq dernières minutes : Saute qui peut

1987 | Misdaad

Frankrijk 1987. Misdaad van Bernard Choquet. Met o.a. Jacques Debary, Marc Eyraud en Didier Sauvegrain.

Een debiele humoristische titel, want het verhaal gaat over een moordenaar in een parachutistencentrum in de buurt van Parijs. Tijdens een groepssprong krijgt [KA1]e[KA1]en van de mannen zijn parachute niet open om vervolgens te pletter te vallen. De specialisten hebben geen verklaring voor het ongeluk. Het moet dus wel een zorgvuldig voorbereide sabotagedaad zijn. Commissaris Cabrol (Debary) voert het onderzoek uit samen met zijn trouwe inspecteur Menardeau (Eyraud). Het is allemaal niet erg verheffend, te meer daar de regisseur alles nogal uit een luie stoel benadert. Net

Dynamite et compagnie

1987 | Misdaad

Frankrijk 1987. Misdaad van Raymond Bussières. Met o.a. Jacques Debary, Marc Eyraud en Jean-Claude Martin.

E[KA1]en van de ontelbare onderzoeken van commissaris Cabrol (Debary) en zijn trouwe inspecteur M[KA1]enardeau (Eyraud). Deze keer speelt het verhaal zich in zijn geheel in Parijs af en begint het met de ontdekking die een paar kinderen op een zondagochtend op een bouwterrein doen: het lijk van een jonge man met een revolverkogel in zijn rug. De spanning wordt er aardig in gehouden en de film is eigenlijk een wandeling langs een aantal zeer uiteenlopende aspecten van de grote stad Parijs. Verwar deze onbekende regisseur niet met de overleden acteur Raymond Bussi[KA2]eres (1907-1982).

Meurtre sans pourboire

1983 | Misdaad, Thriller

Frankrijk 1983. Misdaad van Jean Chapot. Met o.a. Marc Eyraud en Michel Simmonet.

De (op het beeldscherm) populaire commissaris Cabrol (Debary) onderzoekt de moord op een jonge ontwerpster, beroemd om haar creaties van hoofddoeken. Een schofterige moord, jaloerse concurrentie, een liefdesgeschiedenis? Het zou jammer zijn de afloop van deze knap in elkaar zittende misdaadfilm te verklappen, afkomstig van een filmer met een behoorlijk talent, hoewel hij duidelijk zuinig aan heeft moeten doen.

La tentation d'Antoine

1980 | Misdaad

Frankrijk 1980. Misdaad van Jean Chapot. Met o.a. Jacques Debary, Marc Eyraud, Henri Marteau, Dora Doll en Robin Renucci.

Een jonge vrouw wordt dood aangetroffen in de kelder van een goedkope huurflat. Het gaat ogenschijnlijk om een zelfmoord maar omdat zij eigenlijk geen enkele reden heeft zich van kant te maken, onderzoekt de politie de zaak toch en arresteert iemand, waarvan de vraag is of het wel de ware schuldige is. Kortom, een zeer klassieke misdaadfilm, en het is duidelijk dat Chapot, voorheen een talentvol cineast die het bepaald niet meezat, zich voortaan met karweitjes voor de tv inlaat. Ongetwijfeld valt dat te betreuren, maar hij verstaat tenminste nog de kunst te suggereren, en zorgt ervoor dat zijn personages geloofwaardig zijn. Voor de scenario- en dialoogschrijfster Nelly Kaplan, die aan deze film meewerkte, gaat hetzelfde verhaal op als voor de regisseur.

Perceval le Gallois

1978 | Avonturenfilm, Romantiek

Frankrijk 1978. Avonturenfilm van Eric Rohmer. Met o.a. Fabrice Luchini, André Dussollier, Marie-Christine Barrault, Marc Eyraud en Clémentine Amouroux.

Perceval is door zijn moeder in de bossen opgevoed zonder enige kennis van de verdere wereld, maar een ontmoeting met vijf ridders zet hem aan zijn diensten aan te bieden aan koning Arthur om ooit óók geridderd te worden. Rohmers trouw aan letter en geest van het heldendicht van Chrétien de Troyes leidde tot in achtjambige verzen geschreven scenario en decors waarin het ontbreken van perspectief in de middeleeuwse schilderkunst werd benaderd. Het resultaat is niet pretentieus gekunsteld, maar geeft de film een verrassende lichtheid en méér magie dan de ridderfilms die enkele jaren later onverwachts in de mode kwamen.

Le Passé simple

1977 | Drama, Thriller

Frankrijk 1977. Drama van Michel Drach. Met o.a. Marie-José Nat, Victor Lanoux, Anne Lonnberg, Vania Vilers en Philippe March.

Een vrouw lijdt na een auto-ongeval aan geheugenverlies. Haar pogingen om het verleden te reconstrueren worden tegengewerkt door haar echtgenoot. Dit overbekende uitgangspunt voor een psychologische thriller weet altijd weer te intrigeren.

La menace

1977 | Thriller, Misdaad, Actiefilm

Frankrijk/Canada 1977. Thriller van Alain Corneau. Met o.a. Yves Montand, Carole Laure, Marie Dubois, Jean-François Balmer en Marc Eyraud.

Henri Savin (Montand), bedrijfsleider bij een transportbedrijf, heeft een verhouding met zijn leidinggevende, Dominique, Als hij haar dumpt voor de jongere Julie, stort ze zichzelf van een klif. De politie denkt echter dat er sprake is van moord, met als hoofdverdachte Julie, die al snel wordt gearresteerd. Deels psychologisch drama, deels spectaculaire thriller, en in beide opzichten geslaagd. Tweede samenwerking tussen regisseur Corneau en zanger/acteur Montand, die een jaar eerder Police Python 357 maakten. Marie Dubois won een César voor haar rol als Dominique.

Un sac de billes

1975 | Familiefilm, Oorlogsfilm

Frankrijk 1975. Familiefilm van Jacques Doillon. Met o.a. Paul Eric Schulmann, Richard Constantini, Joseph Goldenberg, Reine Bartève en Michel Robin.

Joodse jongetjes worden in Parijs van 1941 niet-begrijpend geconfronteerd met het anti-semitisme (de jongste ruilt zijn gele ster in voor een zak knikkers) tot hun ouders hen voor het toenemend gevaar laten vluchten naar de vrije zone. Trouw aan de autobiografische roman van Joseph Joffo door Denis Ferraris en regisseur Doillon tot scenario bewerkt, legt het ongewone talent van Doillon aan conventionele banden, maar door zijn aandachtige kinderregie krijgt het verhaal toch alle tragische humor en spanning.

Aloïse

1974 | Drama

Frankrijk 1974. Drama van Liliane de Kermadec. Met o.a. Delphine Seyrig, Isabelle Huppert, Marc Eyraud, Michael Lonsdale en Jacques Weber.

Zwitserse jonge vrouw groeit in begin deze eeuw op met vaderbinding en kan gehoopte zangcarrière niet doorzetten. Opgenomen in psychiatrische inrichting begint ze te schilderen en wordt met beelden van een imaginair theater beroemd. Waar-gebeurde case history werd niet uitdrukkelijk militante vrouwenfilm met opmerkelijk spel van Seyrig in titelrol, die als jong meisje door Huppert wordt vertolkt.

L'araignée d'eau

1968 | Romantiek, Fantasy

Frankrijk 1968. Romantiek van Jean-Daniel Verhaeghe. Met o.a. Elizabeth Wiener, Marc Eyraud, Marie-Anne Duthiel, André Julien en Pierre Meyrand.

Een eenzame, onsuccesvolle schrijver van middelbare leeftijd vindt een waterspin, die verandert in een aantrekkelijke vrouw. Fantasie of werkelijkheid? Dit potentieel interessante verhaal beweegt zich op twee niveaus (een sprookje of de zinsbegoocheling van een eenzaam individu), maar is te langdradig om te blijven boeien.

Lamiel

1967 | Romantiek, Erotiek

Frankrijk 1967. Romantiek van Jean Aurel. Met o.a. Anna Karina, Michel Bouquet, Jean-Claude Brialy, Robert Hossein en Claude Dauphin.

Een mooi boerenmeisje (Karina) wordt de prot[KA1]eg[KA1]ee van een arts (Bouquet) die haar bij de Parijse aristocratie introduceert. Door het geraffineerd tegen elkaar uitspelen van vele minnaars weet ze het tot de adelstand en een huwelijk te brengen. Liefde en bevrediging kent ze pas in de armen van een bandiet (Hossein) voor wie ze haar leven geeft. Het scenario naar een onvoltooide roman van Henri Stendhal heeft zoveel romantische en pikante intriges in kort bestek dat het resultaat - ondanks literaire ambities en zeer goed spel - een oppervlakkig prentenboek werd, dat vooral aan vroegere Martince Carol-vehikels herinnert.

La bien-aimée

1967 | Drama

Frankrijk 1967. Drama van Jacques Doniol-Valcroze. Met o.a. Michèle Morgan, Paul Guers, Jean-Marc Bory, Eléonore Hirt en Marc Eyraud.

Meer een herziening dan een bewerking van de roman [KL]Fanny[KLE] van Lucie Faure. Parijs aan het einde van de negentiende eeuw. Een bankier, de graaf van Frezac (Guers) wordt na een hartaanval op de vloer van zijn kantoor aangetroffen. Een vriend vertelt het trieste verhaal aan Fanny (Morgan), die al tien jaar lang een relatie met de graaf had, hoewel hij getrouwd was en kinderen had. Tenminste, dat dacht iedereen toch. De waarheid blijkt echter heel anders te zijn. Behalve met de subtiele dialogen en het hoogstaande spel van de acteurs hebben we hier te maken met een regisseur die het tv-gebeuren heeft weten te verrijken met zijn scheppende geest (1920-1989). Elk beeldt verwijst naar een schilderij van de impressionistische meesters van die tijd. 'Overdreven esthetiek' volgens sommigen, maar dat doet niks af aan het verhaal en aan de bijzonder betoverende helderheid van het geheel.

Le coeur battant

1962 | Drama, Komedie

Frankrijk 1962. Drama van Jacques Doniol-Valcroze. Met o.a. Françoise Brion, Jean-Louis Trintignant, Raymond Gérôme, Marc Eyraud en Pénélope Portrait.

Een jonge schilder laat zich door zijn vriendin als alibi gebruiken om haar verhouding met een diplomaat geheim te houden. Doordat de minnaar enkele dagen later op de vakantie-afspraak komt, krijgt hij de kans om met haar alleen te zijn. Flinterdun gegeven is aanleiding voor subtiel geobserveerde toenaderingsstrategie, gevoelig en met humor gespeeld door de acteurs met de hoofdrollen. Scenario is van de regisseur, door de lens keek Christian Matras.