Golab Adineh

Acteur

Golab Adineh is acteur.
Er zijn 3 films gevonden.

Zendan-e zanan

2002 | Drama

Iran 2002. Drama van Manijeh Hekmat en Manijeh Hekmat. Met o.a. Roya Nonahali, Roya Taymourian, Pegah Ahangarani, Golab Adineh en Maryam Boubani.

In 2003 werd tijdens het International Film Festival Rotterdam voor het eerst de Amnesty International DOEN Award uitgereikt aan een filmmaker die in zijn of haar werk mensenrechten onder de aandacht brengt. De prijs ging naar de Iraanse Manijeh Hekmat. In haar boeiende en fraai geconstrueerde speelfilmdebuut schetst zij in een tijdsbestek van twintig jaar het leven in een Iraanse vrouwengevangenis en laat de veranderingen die elders in de maatschappij plaatsvinden, doorklinken binnen de dikke gevangenismuren. Hekmat kreeg een filmverbod opgelegd. Pas nadat de film met succes in het buitenland was vertoond mochten Iraniërs zelf komen kijken. Die kwamen in groten getale.

Cinquième saison

1997 | Komedie

Frankrijk/Iran 1997. Komedie van Rafi Pitts. Met o.a. Roya Nonahali, Ali Sarkhani, Parviz Poorhosseni, Ghorban Nadjafi en Golab Adineh.

Deze vrolijke film speelt zich af in een dorpje in Iran, waar twee families elkaars rivalen zijn. De clan der Jamalvandi en de clan der Kamalvandi kunnen elkaar niet luchten of zien. Ze staan echter op het punt van de grote verzoening door een huwelijk, maar de toekomstige echtgenoot, Karamat (Sakhani) weigert de andere partij de verschuldigde bruidsschat te betalen. Hij laait de gemoederen nog meer op als hij een autobus koopt en de tegenpartij verbiedt de bus te bestijgen om zich naar een nabij gelegen stadje te begeven. Daarop verkoopt de gebelgde partij een stuk grond om ook een bus aan te schaffen. En zo wordt het gehele dorp gedwongen een kamp te kiezen. Als de bus van de Jamalvandi- clan een wiel verliest en niet naar het dorp terugkeert, breekt er algemene paniek uit. Mehrbanou van de Kamalvandi-clan maakt zich evenwel grote zorgen en zij haalt Jan Ali over om deel te nemen aan de zoektocht naar de bus. De film schept een beeld van Iran dat de drempel moet overschrijden naar de moderne 21ste eeuw, maar gevangen zit in middeleeuwse zeden en gewoontes, die op een perfecte wijze worden geïllustreerd door de bruiloft in traditioneel gewaad en de slag om de busdiensten. Deze rolprent rekent overigens af met de cinéma-vérité- stijl van regisseurs als Kiarostami en biedt ons een fresco met frisse ideeën en laat ons beseffen dat aan al dat gewedijver tenslotte ook grenzen zitten. De prachtige beelden, met name die van de uitgebreide woestijnvlakten, van cameraman Memat Haghighi, verhogen het kijkplezier en leiden ons in het geheel niet af van de inzet van het spel.

Rusariye Abi

1995 | Romantiek, Drama

Iran 1995. Romantiek van Rakhshan Bani-Etemad. Met o.a. Ezzatollah Entezami, Fatemeh Motamed-Aria, Golab Adineh, Asfar Asadi en Jamshid Esmailkhani.

Rassul, een zestiger en weduwnaar, leeft samen met zijn dochter. Als eigenaar van een plantage wijdt hij zich volledig aan zijn werk. Tijdens een feest schenkt zijn meesterknecht een portie vlees aan alle werknemers. De gehuwde arbeidsters krijgen een grotere portie dan de niet-gehuwden. De niet-gehuwde Agar, maar kostwinster voor drie personen, komt tegen deze ongelijkheid in opstand en weigert het geschenk. Rassul besluit het probleem op te lossen en gaat persoonlijk het geschenk aan Agar overhandigen. Hij ontdekt dat zij en haar familie in de grootste armoede leven. Om hun lijdensweg te verzachten wil hij Nobar, de zuster van Agar, werk geven op de plantage. Nadien doen geruchten de ronde dat Rassul verliefd is op Nobar. De sociale regels verbieden echter dat een baas verliefd wordt op een van zijn werkneemsters. Zijn naaste medewerkers en zijn dochter trachten meteen deze 'tegennatuurlijke' relatie stop te zetten. Het leeftijdsverschil en verschil in sociale rang staan centraal.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Golab Adineh op televisie komt.

Reageer