Nils Poppe

1908 -2000 Regisseur, Acteur

Nils Poppe (1908-2000) is regisseur en acteur.
Er zijn 6 films gevonden.

Ballongen

1961 | Komedie

Zweden 1961. Komedie van Nils Poppe. Met o.a. Nils Poppe, Marianne Löfgren en Inga Landgrebe.

Een man die sterft, wacht ergens tussen twee werelden onder de vorm van een ballon op zijn reïncarnatie. Ondertussen toont men hem in flash-backs zijn vorige leven. Soms tactvol, maar de grappen zijn meestal smakeloos.

Djävulens öga

1960 | Mysterie, Komedie

Zweden 1960. Mysterie van Ingmar Bergman. Met o.a. Jarl Kulle, Bibi Andersson, Nils Poppe, Sture Lagerwall en Stig Järrel.

De uitwerking van een Iers spreekwoord 'de kuisheid van een vrouw is een strontje in het oog van de duivel' laat satan Don Juan van de hel naar de aarde terugsturen om de maagdelijke domineesdochter te verleiden. Hij faalt omdat hij echt verliefd wordt, waardoor zij hem alleen maar deerniswekkend vindt. Een leugentje tegen haar nieuwe echtgenoot doet Satans oog toch genezen. De ironie van het scenario houdt geen gelijke tred met de weinig lichtvoetige vormgeving, terwijl van de acteurs alleen Andersson als de maagd en komiek Poppe als haar vader de juiste toon weten te treffen. Ook bekend als THE DEVIL'S EYE.

The Seventh Seal

1957 | Fantasy, Drama, Mysterie, Historische film

Zweden 1957. Fantasy van Ingmar Bergman. Met o.a. Bengt Ekerot, Bibi Andersson, Nils Poppe, Max von Sydow en Åke Fridell.

Een ridder keert van de Kruistochten terug in het door pest geteisterde Zweden. In een confrontatie met de Dood - een schaakspel - weet hij uitstel te krijgen, dat hij zal gebruiken om de jonge rondtrekkende komedianten Mia en Jof (Maria en Jozef), met hun kind te redden, terwijl hijzelf met zijn huishouding zich aansluit in de dodendans. Het filmisch mysteriespel maakte Bergman internationaal beroemd, maar was inmiddels zo vaak onderwerp van satire (oa Woody Allens Love and Death) dat de somberheid van Von Sydow en Ekerot als ridder en Dood zich nauwelijks nog zonder grinnikneiging laat aanzien. De poëzie rond het komediantengezin werkt echter onverminderd.

Tull-Bom

1951 | Komedie, Avonturenfilm

Zweden 1951. Komedie van Lars Eric Kjellgren. Met o.a. Nils Poppe, Inga Landgré, Gunnar Björnstrand, Jan Molander en Marianne Löfgren.

Een dienstklopperige douane-ambtenaar vaart per ongeluk mee uit op een smokkelschip en beleeft daar uitbundige avonturen met dranksmokkelaars. Deze zoveelste klucht rond Fabian Boem bevat aardige satirische scènes over de bureaucratie, maar voor de rest worden er voorspelbare en nogal onsamenhangende grappen gemaakt.

Soldat Bom

1948 | Komedie, Drama

Zweden 1948. Komedie van Lars-Eric Kjellgren. Met o.a. Nils Poppe, Inga Landgré, Douglas Hȧge, Gunnel Wadner en Ȧke Jensen.

Om een meisje te behagen wordt een overijverige stationschef soldaat. Hoewel de legerdiscipline aansluit bij zijn eigen stiptheid is zijn loopbaan als soldaat weinig succesvol. Het meisje voor wie hij het allemaal deed is inmiddels verliefd geworden op een knappe luitenant. Een aardige en originele variant op de gebruikelijke films in dit genre bezorgde de nationaal al populaire komiek Poppe ook bekendheid over de grenzen en resulteerde in een aantal vervolgfilms rond Fabian Bom.

Pengar

1946 | Komedie

Zweden 1946. Komedie van Nils Poppe. Met o.a. Nils Poppe, Inga Landgré, Sigge Fürst, Calle Reinholdz en Hilding Rolin.

Een zwerver vindt werk als houthakker en wordt dan door zijn collega`s grof in de maling genomen. Door een onverwachte erfenis worden de rollen omgedraaid, maar uiteindelijk verliest hij zowel het fortuin als de liefde van een anti-materialistische miljonairsdochter. Een regiedebuut van de Zweedse komiek Poppe, die zich een (kortstondige) internationale reputatie verwierf na WO II. Zijn scenario heeft ingenieuze verwikkelingen, maar de vergelijking met Chaplin lijkt achteraf erg overdreven.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Nils Poppe op televisie komt.

Reageer