Franco Fabrizi (1916-1995): cast.
Er zijn 72 films gevonden.

Il piccolo diavolo

1988 | Komedie, Fantasy

Italië 1988. Komedie van Roberto Benigni. Met o.a. Walter Matthau, Roberto Benigni, Nicoletta Braschi, John Lurie en Stefania Sandrelli.

Een kleine duivel wordt uitgedreven uit een meisje, maar hij heeft weinig zin om naar de hel terug te gaan. Hij besluit op aarde te blijven en een menselijke gedaante aan te nemen om het leven van de mensen te kunnen bestuderen. Uiteraard veroorzaakt de schelm heel wat moeilijkheden en haalt hij ondeugende grappen uit. Sterke rollen van Benigni als de duivel en Matthau als de priester die door hem lastig gevallen wordt. Het scenario is van Vincenzo Cerami en de regisseur. Het camerawerk is van Robby Müller.

Symphonie

1987 | Drama

Zwitserland​/​​Frankrijk 1987. Drama van Jean-Pierre Desagnat. Met o.a. Gisèle Pascal, Wolf Roth, Joséphine Chaplin, Pierre Michael en Rachel Cathoud.

De geschiedenis van een rijk horlogemakersgeslacht uit Chaux- de-Fonds naar een speciaal voor deze film geschreven scenario van Cesare Ferrario. Een imitatie van al die eindeloze Amerikaanse series. Niets ontbreekt, alle voor de lezers van 'France-Soir' gangbare cliché's zijn aanwezig. Knap verpakt door een regisseur die niet vreselijk goed en ook niet vreselijk slecht werk aflevert voor zowel televisie- als bioscoopscherm. Deze internationale produkties zijn evenwel volkomen gespeend van een ziel en daarbij niet erg origineel.

Giovanni Senzapensieri

1986 | Komedie

Italië 1986. Komedie van Marco Colli. Met o.a. Sergio Castellite, Eleonora Giorgi, Franco Fabrizi, Aldo Fabrizi en Anita Durante.

Giovanni is de enig overgebleven telg van een adellijke familie. Het is een dromer, zonder zorgen, vandaar zijn bijnaam 'Zonder Zorgen'. Zijn chronisch geldgebrek is voor hem geen probleem, hij verkoopt gewoon enige erfstukken. De verliefdheid op de buurvrouw en het gedrag van de hem bemoederende oude dametjes doen hem besluiten alles in de steek te laten.

Ginger e Fred

1986 | Komedie, Avonturenfilm, Drama, Muziek

Frankrijk​/​​Duitsland​/​​Italië 1986. Komedie van Federico Fellini. Met o.a. Giulietta Masina, Marcello Mastroianni, Toto Mignone, Augusto Poderosi en Friedrich von Thun.

In deze Fellini-film wordt de commerciële tv met haar showprogramma's bekritiseerd. De hoofdpersonen zijn twee bejaarde dansers die aan de vergetelheid worden ontrukt voor een show met andere menselijke rariteiten. Het thema dat Fellini tracht over te brengen is de groteske karikatuur van menselijke exploitatie in een op massamedia en consumptie gerichte maatschappij van naar commercie hongerende kijkers. Het bejaarde paar biedt ons in een onvergetelijke finale nog een sprankje hoop. Verbluffende beelden; een gedenkwaardige film. Scenario van regisseur Fellini, Tonino Guerra en Tullio Pinelli. Camerawerk van Tonino Delli Colli et Ennio Guarnieri. Klasse! Ook bekend als GINGER AND FRED.

Qualcosa di biondo

1984 | Drama, Komedie, Romantiek

Verenigde Staten 1984. Drama van Maurizio Ponzi. Met o.a. Daniel J. Travanti, Sophia Loren, Ricky Tognazzi, Edoardo Ponti en Anna Strasberg.

Sophia als grootste attractie, samen met haar elf-jarige zoon Edoardo (zijn debuut). Ze speelt een vrouw die haar verschillende ex-minnaars ompraat om te betalen voor de oogoperatie van de jongen. Bij dit familieprodukt zijn ook betrokken haar stiefzoon Alex Ponti als producent, en haar nicht Allesandra Mussolini, kleindochter van Il Duce, in een kleine rol. Ricky Tognazzi is de zoon van veteraan Ugo, en Anna Strasberg is de weduwe van Lee (en stiefmoeder van Susan), hetgeen allemaal veel interessanter is dan de film zelf.

L' Affaire Suisse

1978 | Thriller

Frankrijk​/​​Zwitserland​/​​Italië 1978. Thriller van Peter Ammann. Met o.a. Jean Sorel, Brigitte Fossey, Franco Fabrizi, Colette Descombes en Silvano Tranquilli.

Een politie-inspecteur uit Genève stelt een onderzoek in naar de geheimzinnige dood van een journalist in Italië en ontdekt corruptie en misdadige praktijken bij Zwitsers-Italiaanse financiële transacties. Ondanks schandalen en moordaanslagen blijven deze praktijken bestaan. De kritische en actuele benadering van Zwitserse bankspeculaties gaat verloren in een warrig scenario waarin de met deze speelfilm debuterende documentarist Ammann helderheid noch spanning weet te brengen.

La Polizia ha le mani legate

1975 | Misdaad

Italië 1975. Misdaad van Luciano Ercoli. Met o.a. Claudio Cassinelli, Arthur Kennedy, Franco Fabrizi, Sara Sperati en Bruno Zanin.

Milanese politie moet aanslagen van terroristen zien te bestrijden, maar de met het onderzoek belaste commissaris wordt gedood, waarna een collega eigenmachtig het onderzoek in handen neemt en daarbij de dubbele rol van zijn eigen vriendin ontdekt. De aanslagen blijken werk van rechtse hooggeplaatsten die de verdenking op links willen werpen. Chaotisch opgebouwd scenario heeft ideologisch interessante personages en kanttekeningen en krijgt enkele verrassende regievondsten, maar de film blijft grotendeels binnen de middelmaat van het genre.

L'Agression

1975 | Misdaad

Italië​/​​Frankrijk 1975. Misdaad van Gérard Pirès. Met o.a. Jean-Louis Trintignant, Claude Brasseur, Michèle Grellier, Franco Fabrizi en Milena Vukotic.

Een man wiens vrouw en dochtertje door onbekenden bij de autoweg zijn gedood, gaat samen met zijn schoonzuster op zoek naar de schuldigen. Hij denkt ze te herkennen, heeft geen bewijzen en wil persoonlijk wraak nemen. Een Franse variant op Amerikaanse vigilante-films is even bedenkelijk als zijn Amerikaanse voorbeelden, maar onderscheidt zich door goed spel, vooral een verrassend dynamische Deneuve, die even uit de kleren gaat.

Gente di rispetto

1975 | Drama, Misdaad

Italië 1975. Drama van Luigi Zampa. Met o.a. Franco Nero, Jennifer O'Neill, James Mason, Orazio Orlando en Aldo Giuffrè.

Een jonge onderwijzeres wordt bij haar aankomst in een Siciliaans dorp lastiggevallen door een stoere bink, die de volgende dag vermoord wordt gevonden, evenals later ook anderen die haar tegenwerken. Ze zoekt steun bij wat geciviliseerder notabelen en zet zich in voor sociale verbeteringen, die alleen ten goede van de grootgrondbezitters blijken te komen. Deze niet geheel evenwichtige combinatie van misdaadfilm met sociaal drama steunt in beide opzichten op al te bekende elementen, zodat de interesse gaande wordt gehouden door de merkwaardige rolbezetting.

Permettete, signora, che amo vostra figlia?

1974 | Komedie, Oorlogsfilm

Italië​/​​Frankrijk 1974. Komedie van Gian Luigi Polidoro. Met o.a. Ugo Tognazzi, Bernadette Lafont, Franco Fabrizi, Felice Andreasi en Ernesto Colli.

Een steracteur van een derderangs tourneegezelschap oogst opeens succes met een stuk over de liefde van Mussolini en Carla Petacci, die ietwat parallel loopt met zijn verhouding met de hoofdrolspeelster. Identificatie met [KL]Il duce[KLE] (de leider) werkt ook buiten de voorstellingen door en resulteert bij de ommekeer van het politieke getij in zijn arrestatie. Deze onevenwichtige en weinig stijlvast uitgewerkte groteske tragikomedie heeft een bravoure-rol van Tognazzi - die zich van het resultaat overigens distantieerde - en treft alleen in de laatste sc[KA2]ene de juiste toon van pathos en zwarte humor, die duidelijk maakt hoe de film had kunnen (en moeten) worden.

La Polizia chiede aiuto

1974 | Misdaad, Erotiek

Italië 1974. Misdaad van Massimo Dallamano. Met o.a. Giovanna Ralli, Farley Granger, Mario Adorf, Marina Berti en Claudio Cassinelli.

Reeks geheimzinnige moorden op jonge vrouwen brengt de politie op het spoor van prostitutie van minderjarigen, waarbij notabelen betrokken blijken. Met de ontdekking en het neerschieten van de moordenaar wordt het onderzoek echter afgesloten. Maatschappij-kritische pretentie lijkt niet meer dan alibi voor het sensationeel etaleren van onfrisse taferelen en moorden met een slagershakbijl. Kwaliteitsrolbezetting en bekwame vorm makende film niet verkwikkelijker.

L' Ultimo treno della notte

1974 | Drama, Thriller, Erotiek

Italië 1974. Drama van Aldo Lado. Met o.a. Enrico Maria Salerno, Flavio Bucci, Macha Méril, Giacomo de Grassi en Marina Berti.

Twee zusjes komen van een Duits internaat naar huis voor de kerstvakantie en worden in de trein geterroriseerd door enkele psychotische junks, die worden opgehitst door een decadente dame. De daders krijgen op het station een lift van de nietsvermoedende vader, die zich daarna bloedig wreekt als hij achter de waarheid komt. Deze onzinnige en onzindelijke film vol opgeklopte camera- en montage-effecten en hysterisch spel is hooguit verbazingwekkend als men ziet in welke smakeloze toestanden zelfs bekwame acteurs soms belanden. (Hoewel men toch mag aannemen dat ze eerst het scenario gelezen hebben). Tot overmaat van ramp zingt Demis Roussos op de geluidsband.

Società a responsabilità molto limitata

1973 | Drama, Misdaad

Italië 1973. Drama van Giorgio Bianchini. Met o.a. Gianni Morandi, Maurizio Arena, Vittorio Caprioli en Franco Fabrizi.

Een ex-bokser en een crimineel ontmoeten elkaar na vijf jaar in de gevangenis te hebben gezeten. Zij hebben het plan opgevat om een zak cocaïne te stelen en deze door te verkopen aan een ziekenhuis. Maar het verloopt allemaal niet zo gladjes als beraamd. Een film met een uitstekende rolbezetting, verknald in een banale en slecht geregisseerde prent.

Padella calibro 38

1972 | Western

Italië 1972. Western van Antonio Secchi. Met o.a. Scott Holden, Keenan Wynn, Della Boccardo, George Trestin en Mimmo Palmara.

De drie hoofdrolspelers hebben de verantwoordelijkheid op zich genomen om per koets, in de nadagen van de Amerikaanse Burgeroorlog, een lading goud voor het leger te vervoeren. Natuurlijk komen er bandieten (vooral Mexicanen) en Indianen op af. De gebruikelijke tamtam in deze spaghetti-western, maar met vaart gemaakt én onderhoudend.

La mala ordine

1972 | Misdaad, Actiefilm

Spanje​/​​Italië​/​​Duitsland 1972. Misdaad van Ferdiando Di Leo. Met o.a. Mario Adorf, Henry Silva, Woody Strode, Luciana Paluzzi en Sylva Koscina.

Een drugsleverantie voor Milaan komt niet aan op zijn bestemming, zodat een Newyorkse mafioso beroepsmoordenaars naar Itali[KA3]e stuurt om de rekening te vereffenen. Hun onterechte verdenking valt op een pooier (Adorf), die echter de gangsteroorlog overleeft en dan zelf de macht kan overnemen. Een vlot gemaakte B-film die aan het eind weinig acteurs in leven laat, maar het etaleren van bloedbaden en wreedheid vermijdt. De anatomie van de actrices wordt wel uitvoerig onthuld, maar zonder andere reden dan de kassa, en er is ook de onvermijdelijke plankgas-scène. Scenario van Ingo Hermes en regiesseur Di Leo.

La Polizia ringrazia

1972 | Drama, Misdaad

Duitsland​/​​Italië 1972. Drama van Steno. Met o.a. Enrico Maria Salerno, Mariangela Melato, Mario Adorf, Cyril Cusack en Franco Fabrizi.

Pers en pressie-groepen maken met hun voortdurende kritiek op de politie wetshandhaving nagenoeg onmogelijk. Een inspecteur merkt dat er een ondergrondse organisatie bestaat die eigenmachtig deze misdaad bestrijdt en tot excessen komt. Bij een poging hen te ontmaskeren wordt hij gedood, wat resulteert in de openbaarmaking. Deze verrassend genuanceerde politiefilm van deze in komedies gespecialiseerde regisseur heeft een overtuigende hoofdrol van Salerno. De romance met journaliste Melato blijft echter wezenloos en vertraagt de film onnodig.

Il Generale dorme in piedi

1972 | Komedie

Italië 1972. Komedie van Francesco Massaro. Met o.a. Ugo Tognazzi, Mariangela Melato, Mario Scaccia, Georges Wilson en Franco Fabrizi.

Een kolonel dankt zijn militaire carrière aan een in de doofpot gestopt schandaal tijdens WO II en aan administratieve vergissingen. Hardop dromend wil hij nog wel eens pijnlijke bekentenissen doen, waartegen hij zich veilig stelt door staande te slapen. Inmiddels verwacht hij zijn promotie tot generaal. Satire steunt al te zeer op de tekst - memoires die de hoofdpersoon schrijft - om echt effectief te zijn, maar Tognazzi's zoveelste opportunistenrol blijft een genot om naar te kijken.

Abuso di potere

1972 | Misdaad

Duitsland​/​​Frankrijk​/​​Italië 1972. Misdaad van Camillo Bazzoni. Met o.a. Frederick Stafford, Marilù Tolo, Umberto Orsini, Claudio Gora en Raymond Pellegrin.

Stafford moet het als inspecteur Luca Micele opnemen tegen de maffia. Hij leidt ook nog een moeilijk privé-bestaan vol zorgen, en vooral vol emoties. Hij weet de plaatselijke maffialeiders op de knieën te krijgen maar dat leidt privé tot een dramatische climax.

Morte a Venezia

1971 | Drama

Italië​/​​Frankrijk 1971. Drama van Luchino Visconti. Met o.a. Dirk Bogarde, Björn Andrésen, Silvana Mangano, Romolo Valli en Mark Burns.

Gebaseerd op de novelle 'Tod in Venedig' (1912) van Thomas Mann. Bogarde speelt de Duitse componist Aschenbach (gebaseerd op Gustav Mahler) die tijdens een bezoek aan Venetië in een jonge Poolse toerist de kracht van zinnelijke schoonheid ontdekt die hij in zijn werk tevergeefs heeft nagestreefd. Bogarde was bijzonder tevreden: 'For me Death in Venice is the peak - the end - of my career. I can never hope to give a better performance or be in a better film.' Schitterend camerawerk van Pasquale de Santis, de meeslepende muziek van Mahler (onder andere het Adagietto uit de Vijfde Symfonie) en perfecte sfeertekening maken film en boek eindelijk eens gelijkwaardig.

Il provinciale

1971 | Romantiek, Komedie

Italië 1971. Romantiek van Luciano Salce. Met o.a. Gianni Morandi, Maria Grazia Buccella, Sergio Leonardi, Teri Hare en Franco Fabrizi.

De 22-jarige Giovanni Di Giacomo (Morandi) gaat van Zuid- Italië naar Rome om daar journalist te worden. Alles blijkt anders te zijn dan wat de naïeve jongen uit de provincie zich had voorgesteld: zijn 'invloedrijke' oom is butler, niemand in de pers zit op hem te wachten en Giovanni moet aan de kost zien te komen als automonteur.

L'homme-orchestre

1970 | Komedie, Muziek

Frankrijk​/​​Italië 1970. Komedie van Serge Korber. Met o.a. Louis de Funès, Noëlle Adam, Olivier de Funès, Puck Adams en Franco Fabrizi.

L'homme orchestre, of: waarin een B-film groots kan zijn. Deze pretentieloze komedie franchouillarde in kleurrijke FranScope trakteert de kijker op een ware De Funès-potpourri van charmant-idiote plot en cinematografisch-muzikale uitbundigheid. Fufu speelt de tirannieke Monegaskische dirigent-choreograaf Evan Evans die zijn ballerina's flink onder de duim heeft. Totdat, enfin, aan alle mooi-foute dingen een eind komt. Fantastisch swingende muziek van François de Roubaix (1939-1975), bijrol van De Funès' jongste zoon Olivier. Hoogtepunten: EE vertelt het sprookje 'De wolf en het lammetje' aan zijn danseressen, en het topnummer 'Piti-piti-pas'. Onweerstaanbaar vrolijke flauwekul.

Sissignore

1969 | Komedie

Italië 1969. Komedie van Ugo Tognazzi. Met o.a. Ugo Tognazzi, Gastone Moschin, Franco Fabrizi, Maria Grazia Buccella en Ferruccio de Ceresa.

Een bitterzoete satire: de chauffeur van een rijke industrieel accepteert het ene compromis na het andere, om toch zijn baantje maar niet kwijt te raken. Met groot gevoel voor humor gemaakt en gespeeld. Pareltjes van karikaturen.

Satyricon

1968 | Avonturenfilm, Historische film, Erotiek

Italië 1968. Avonturenfilm van Gianluigi Polidoro. Met o.a. Ugo Tognazzi, Laura Antonelli, Tina Aumont, Don Backy en Mario Carotenuto.

De wederwaardigheden van de student Encolpio in het decadente Rome van Keizer Nero, samen met zijn vrienden Ascilto en Oitone. Dit gelijktijdig met Fellini's film gemaakte vluggertje houdt zich meer aan de letter van Petronius Arbitro's nagelaten romandelen, maar mist smaak, stijl en fantasie. Het resultaat is vermoeiend en vervelend, rumoerig en platvloers. Het orgie-achtige banket met de extravagante Trimalcione als gastheer is hier de finale, Fellini begon zijn film hiermee. Het is de moeite van het wachten waard, want Tognazzi brengt als enige de juiste combinatie van decadentie en ironie in zijn rol.

Le petit baigneur

1968 | Komedie

Italië​/​​Frankrijk 1968. Komedie van Robert Dhéry. Met o.a. Louis de Funès, Andréa Parisy, Jacques Legras, Franco Fabrizi en Michel Galabru.

Louis de Funès, daar moet je van houden. Maar de uitbundige stijl van deze geliefde Franse komiek (hij maakte ruim 100 films en beleefde professioneel zijn beste tijden in de jaren 50 en 60) blijft altijd populair: kijk maar naar het succes van ADHD-grapjas Jim Carrey. De Funès speelt de baas van een scheepswerf die een werknemer heeft ontslagen. Maar wanneer het ontwerp van die man blijkt aan te slaan wordt er alles aan gedaan hem weer terug te winnen. Chaotisch, lawaaierig en hier en daar echt grappig, bijvoorbeeld in de scène waarin Legras de show steelt als pastoor op een krakkemikkige preekstoel.

É stato lungo, difficile, però adesso... che notte, ragazzi!

1966 | Komedie, Misdaad

Italië​/​​Spanje 1966. Komedie van Giorgio Capitani. Met o.a. Philippe Leroy, Marisa Mell, Alberto Lionello, Conrado Sanmartin en Nieves Navarro.

Een onhandige advocaat (Leroy) moet een cheque van 2 miljoen dollar brengen aan een jonge weduwe (Mell) in Zuid-Amerika. Er zijn veel kapers op de kust wat tot avontuurlijke en romantische verwikkelingen leidt. Deze niet zo leuke, wat fletse misdaadkomedie bezwijkt bijna onder de talloze grappen en knipogen. Fraaie locaties en enkele sterke bijrollen. USA titel: WHAT A NIGHT, BOYS!

Una questione d'onore

1966 | Misdaad

Italië​/​​Frankrijk 1966. Misdaad van Luigi Zampa. Met o.a. Ugo Tognazzi, Nicoletta Machiavelli, Bernard Blier, Franco Fabrizi en Lucien Raimbourg.

Een ten onrechte van moord beschuldigde vluchteling laat zich op Sardinië strikken om een vendetta te beslechten, maar verzaakt zijn opdracht opdat hij de nacht met zijn jonge echtgenote door kan brengen. Soortgelijke onderwerpen zijn gewoonlijk stof voor satirische komedies waarmee vooral de acteurs geassocieerd zijn. De humorloze voorstelling van zaken in deze film laat zich van de weeromstuit nauwelijks serieus nemen. Niettemin boeiende momenten, maar ook erg uitgesponnen.

Bang bang

1966 | Komedie

Italië​/​​Frankrijk 1966. Komedie van Serge Piollet. Met o.a. Sheila, Brett Halsey, Jean Yanne, Franco Fabrizi en Guy Lux.

Een film, gemaakt voor en rond Sheila, toen zij nog aan de top van de hitparades stond, alvorens in de vergetelheid te geraken. Een onschuldige komedie, in elkaar gezet door Albert Simonin (die zich niet te veel heeft uitgesloofd), waarin een middelbare scholiere een detectivebureau erft, plus wat daarop volgt. De wil is er wel, maar hoewel zij innemend is, acteert de actrice-zangeres als een kip zonder kop, zijn haar chansons zwak en getuigt de onbekende cineast, die verder ook weinig inbreng had, van geen enkele persoonlijkheid. Wat overblijft zijn de reuze grappige teksten van Albert Simonin, die soms iets van de geest van ZAZIE DANS LE METRO uitstralen. Ook de overige acteurs zijn het niet helemaal.

Signore e signori

1965 | Komedie, Erotiek

Frankrijk​/​​Italië 1965. Komedie van Pietro Germi. Met o.a. Virna Lisi, Gastone Moschin, Nora Ricci, Gigi Ballista en Beba Loncar.

Een feestavondje bij een belangrijk burger in een Italiaanse provinciestad is het decor voor drie verschillende episodes waarin het meerderwaardigheidsgevoel en de dubbele moraal van de Italiaanse man danig op de hak worden genomen. Deze uitbundige satire weet een reeks vermakelijke karikaturen met verve aan elkaar te rijgen, maar de niet aflatende rumoerigheid werkt in combinatie met de lengte op den duur afmattend. De film werd onderscheiden met de Grote Frijs in Cannes. Het scenario is van Furio Scarpelli, Agnore Incrocci, Luciano Vincenzoni en regisseur Germi. Het camerawerk is van Aiace Parolin.

Le Facteur s'en va-t-en guerre

1965 | Komedie, Oorlogsfilm

Frankrijk 1965. Komedie van Claude Bernard-Aubert. Met o.a. Charles Aznavour, Maria Minh, Daniel Ceccaldi, Michel Galabru en Jean Rochefort.

Avontuurlijke verhalen doen een postbode besluiten zich aan te melden voor het Franse leger in Indo-China. Hij wordt met andere soldaten gevangengenomen waarbij de commandant de moed er in houdt door ontsnappingsplannen te maken. Ontsnapping lukt pas nadat de vrede is getekend. Satire op absurditeit van oorlog mist doel door al te opgelegd vriendelijke aanpak, terwijl historisch gesproken een scherpere Franse zelfkritiek wel zo terecht zou zijn.

I Complessi

1965 | Komedie

Italië 1965. Komedie van Dino Risi, Franco Rossi en Luigi Filippo d' Amico. Met o.a. Nino Manfredi, Ugo Tognazzi, Alberto Sordi, Franco Fabrizi en Gaia Germani.

Een episodenfilm: I Een verlegen werknemer wil op het personeelsfeestje zijn liefde aan een collega verklaren, maar wordt gestrikt door een hitsige oude vrijster. II Een vooraanstaande intellectueel wil een seks-film doen verdwijnen, waarin zijn echtgenote ooit speelde. III Ondanks de handicap van een paardengebit brengt een man het tot tv-presentator. Deze Commedia all'Italiana in kort bestek is wisselend van niveau, hoewel Risi's sketch een juweeltje van observatie is. Tognazzi en Sordi tillen zwakkere bijdragen boven matte regie uit.

El Misterioso señor Van Eyck

1965 | Actiefilm

Italië​/​​Spanje 1965. Actiefilm van Agustín Navarro. Met o.a. Espartaco Santoni, Tere Velázquez, Massimo Girotti, Franco Fabrizi en Emilio Gutiérrez Caba.

Een avonturier raakt betrokken bij diamanthandel. Grof, simpel en erbarmelijk slecht.

Tempesta su Ceylon

1963 | Avonturenfilm

Frankrijk​/​​Duitsland​/​​Italië 1963. Avonturenfilm van Gerd Oswald. Met o.a. Lex Barker, Maurice Ronet, Eleonora Rossi-Drago, Ann Smyrner en Magali Noël.

Een archeoloog krijgt de opdracht om in de jungle van Ceylon een oude tempel op te sporen met een kostbaar Boeddha-beeld. Avonturiers en fortuinjagers zijn ook op de buit uit en staan elkaar naar het leven, waarbij een jager voor de internationale dierentuinen te hulp komt. De jungle-avonturen kregen een vlotte filmvorm van de uit Hollywood teruggekeerde B-filmveteraan, maar het onbegrip of de desinteresse van de acteurs voor wat ze moeten doen, bevordert de spanning niet.

Il comandante

1963 | Komedie

Italië 1963. Komedie van Paolo Heusch. Met o.a. Totò, Andreina Pagnani, Luciano Marin en Franco Fabrizi.

Bitterzoete film over een gepensioneerde kolonel, die depressief is van het nietsdoen en de verveling. Zijn geliefde echtgenote heeft haar handen vol aan zijn zwaarmoedige houding. Door hem voor een onderneming te laten werken, probeert zij hem wat actiever te maken, maar zij is degene die zijn salaris uitbetaalt. Niet de leukste film van Totò, maar wel een ontroerende komedie met een voortreffelijke bezetting.

Il Criminale

1963 | Thriller, Misdaad

Italië 1963. Thriller van Marcello Baldi. Met o.a. Jack Palance, Yvonne Furneaux, Salvo Randone, Franco Fabrizi en Andrea Checchi.

Op kerstavond, in een bijna lege trein van Rome naar Milaan wordt een man door zijn medepassagier herkend als een Duitse oorlogsmisdadiger. De man schudt aanvankelijk met succes de door de passagiers gealarmeerde politie van zich af, maar wordt toch neergeschoten, zodat hij zijn op het eindstation wachtende oude moeder niet zal terugzien. Deze thriller slaagt er niet in suspense te wekken of van de dramatische mogelijkheden van de rijdende trein gebruik te maken. Lusteloos geacteerd, behalve de melodramatische schmiere van Palance.

Casablanca, nid d'espions

1963 | Thriller, Oorlogsfilm, Muziek

Frankrijk​/​​Spanje​/​​Italië 1963. Thriller van Henri Decoin. Met o.a. Sara Montiel, Maurice Ronet, Franco Fabrizi, Leo Anchoriz en Gerard Tichy.

Een Franse politie-inspecteur in Casablanca 1942 wordt verliefd op een nachtclubzangeres, wier minnaar als verrader door het verzet is gedood. Een gestapo-commandant manipuleert haar om via haar aanbidder zich in het Franse verzet te infiltreren. Een pittoreske, maar onevenwichtige film die het gebruikelijke muzikale Montiel-vehikel combineert met een oorlogsthriller, maar die ondanks de beweeglijke regie stagneert in de verplichte zangnummers - onder andere: 'La vie en rose' - terwijl de plot zich zonder veel verrassingen ontwikkelt.

Le Rat d'Amérique

1962 | Avonturenfilm

Frankrijk 1962. Avonturenfilm van Jean-Gabriel Albicocco. Met o.a. Charles Aznavour, Marie Laforêt en Franco Fabrizi.

Een berooide Fransman vervoegt zich bij zijn rijke familie in Paraguay die niets van hem wil weten. Uit financiële nood wordt hij wapensmokkelaar voor revolutionairen en moet met zijn geliefde vluchten naar Bolivia en vervolgens naar Chili waar al zijn ondernemingen dramatisch misgaan, tot hij door gokwinst naar Frankrijk kan terugkeren. Het chaotische scenario dat ondanks alle avonturen nooit spannend wordt, is een alibi voor een Zuidamerikaanse reisreportage die door al te gekunstelde fotografie in het prentenboek blijft steken.

Il Giorno più corto

1962 | Komedie, Oorlogsfilm

Italië 1962. Komedie van Sergio Corbucci. Met o.a. Franco Franchi, Ciccio Ingrassia, Anouk Aimée, Jean-Paul Belmondo en Pierre Brice.

De film handelt over de komische lotgevallen van twee Siciliaanse soldaten tijdens de Eerste Wereldoorlog, die door het per ongeluk opblazen van een vijandige oorlogsbodem de Italiaanse zege bewerkstelligen. Deze reeks van vaak flauwe en soms voor niet Italianen onbegrijpelijke revuesketches voert in hoog tempo 88 grote en kleine beroemdheden op, de enige overeenkomst met THE LONGEST DAY, waar dit geen satire op is.

Copacabana Palace

1962 | Komedie

Italië​/​​Frankrijk 1962. Komedie van Steno. Met o.a. Walter Chiari, Mylène Demongeot, Sylva Koscina, Claude Rich en Franco Fabrizi.

Luxe-hotel tijdens carnaval in Rio is decor voor drie verhalen, over overspel, een geplande kraak en stewardessen die aan de man willen komen. Scenario varieert van flauw tot platvloers en acteurs hebben zich zichtbaar alleen laten strikken voor betaalde vakantie. Beelden van carnaval voegen niets aan film toe behalve lengte, maar zijn het enige bezienswaardige.

Via Margutta

1961 | Drama, Komedie

Italië​/​​Frankrijk 1961. Drama van Mario Camerini. Met o.a. Antonella Lualdi, Gérard Blain, Yvonne Furneaux, Franco Fabrizi en Christina Gaioni.

Een Romeinse straat is een ontmoetingscentrum voor jonge kunstenaars die het nog niet gemaakt hebben. Een bezeten schilder veronachtzaamt zijn toegewijde geliefde door zijn drukke werk voor een expositie, die echter door de homoseksuele galeriehouder is georganiseerd om hem aan zich te binden. Een ander verkoopt zijn doeken pas als hij voorgeeft dat ze 'naïef' werk van een serveerster zijn. De onderhoudende en episodische milieuschets heeft soms melodramatische of moraliserende trekken, maar de aandacht die verdeeld wordt over goed geacteerde personages houdt alles binnen de perken.

Una Vita difficile

1961 |

Italië 1961. Dino Risi. Met o.a. Alberto Sordi, Lea Massari, Franco Fabrizi, Claudio Gora en Daniele Vargas.

Een ex-verzetsstrijder probeert na de oorlog trouw aan zijn idealen te blijven, hoewel de liefde voor zijn ambitieuze echtgenote en omstandigheden hem steeds weer bijna tot compromissen en corruptie brengen. De sociale kritiek werd opzettelijk zó melodramatisch aangezet dat de film uiterst komisch werkt, maar niet minder zinnig. Contact van de hoofdpersoon met de filmwereld zorgt voor gastrollen van Mangano, Gassman en regisseur Blasetti.

Orazi e Curiazi

1961 | Avonturenfilm, Drama

Spanje​/​​Italië 1961. Avonturenfilm van Ferdinando Baldi en Terence Young. Met o.a. Alan Ladd, Franca Bettoja, Jacques Sernas, Robert Keith en Alana Ladd.

Aan de eindeloze oorlog tussen Rome en Alba moet een einde worden gemaakt door drie broers uit elke stad tegen elkaar te laten uitkomen, hoewel de zuster van de Romeinen door een tegenstander wordt bemind. De strijd heeft één overlevende die de suprematie van Rome bevestigt. De invloed van de Britse actieregisseur blijkt vooral uit het hoge tempo en het soms geslaagde spektakel. Ladd - in de nadagen van zijn carrière - heeft het postuur noch het voorkomen noch de conditie voor de Romeinse heldenrol.

Le Puits aux trois vérités

1961 | Drama, Thriller

Italië​/​​Frankrijk 1961. Drama van François Villiers. Met o.a. Michèle Morgan, Jean-Claude Brialy, Catherine Spaak, Scilla Gabel en Franco Fabrizi.

Een door een kogelschot gestorven jonge getrouwde vrouw wordt gevonden. Drie elkaar tegensprekende en aanvullende versies van het drama: van de moeder, de echtgenoot en vanuit een nagelaten dagboek van het slachtoffer zelf. De scenariostructuur is niet altijd duidelijk en onnodig pretentieus, maar slaagt er tegelijk in een banale driehoeksverhouding op intrigerende manier te presenteren, al houdt de film dat op den duur ook niet vol. De hoofdrollen zijn ideaal bezet met dit stertrio.

La moglie di mio marito

1961 | Komedie

Italië 1961. Komedie van Antonio Roman. Met o.a. Walter Chiari en Franco Fabrizi.

De wonderlijke avonturen van drie vrienden die in een badplaatsje een reclamecampagne voorbereiden: een industriëel, een tekstschrijver en een grafisch ontwerper. De moeilijkheden beginnen als drie vrouwen opduiken. Een typisch Italiaanse komedie.

I soliti rapinatori a Milano

1961 | Komedie, Misdaad

Italië 1961. Komedie van Giulio Petroni. Met o.a. Jacqueline Sassard, Franco Fabrizi, Maurizio Arena en Tiberio Murgia.

De mooie Jacqueline Sassard speelt weliswaar een rijke jonge vrouw, maar zij kan deze idiote misdaadkomedie niet redden. Het verhaal gaat over een playboy, die niet met de beste bedoelingen een rijke jonge vrouw verleidt. Met zijn kameraden heeft hij een plan opgezet om haar juwelen te stelen. Wanneer zij de diefstal ontdekt en merkt dat de playboy, waar ze voor is gevallen, en zijn makkers erbij betrokken zijn, heeft ze niet de moed de diefstal aan te geven.

Le svedesi

1960 | Komedie

Italië 1960. Komedie van Gian Luigi Polidoro. Met o.a. Franco Fabrizi en Franco Interlenghi.

Flauwe grapjesfilm over Italianen die op vakantie gaan in Zweden en teleurgesteld terugkomen omdat ze zich niet konden aanpassen aan de Zweedse leefwijze en gewoonten.

Le Sorprese dell'amore

1960 | Komedie

Italië 1960. Komedie van Luigi Comencini. Met o.a. Walter Chiari, Franco Fabrizi, Sylva Koscina en Elena Zareschi.

Een verlegen leraar is verloofd met een uitbundig meisje, terwijl zijn vriend juist een zeer romantisch meisje als verloofde heeft. Op een dag komen de meiskes met het plan van partner te ruilen. Aardig gefilmd in zwart/wit, met een bezetting die boven het gemiddelde acteert.

Genitori in blue-jeans

1960 | Komedie

Italië 1960. Komedie van Camillo Mastrocinque. Met o.a. Peppino De Filippo, Ugo Tognazzi, Scilla Gabel, Mario Carotenuto en Franco Fabrizi.

De eigenaar van een vermaarde herenmodezaak, zijn minnares en twee kooplieden beleven samen een aantal erotische en sentimentele avonturen. Een lichte komedie.

Un témoin dans la ville

1959 | Misdaad, Thriller

Italië​/​​Frankrijk 1959. Misdaad van Edouard Molinaro. Met o.a. Sandra Milo, Lino Ventura, Françoise Brion, Jacques Berthier en Franco Fabrizi.

Een rijke industrieel (Berthier) heeft ruzie met zijn maitresse en duwt haar voor een rijdende trein. Hij wordt niet gepakt: er is onvoldoende bewijs tegen hem. Maar dan besluit de echtgenoot van de vrouw (Ventura) het recht in eigen hand te nemen, en hij bedenkt een duivels plan. Dat loopt nét niet helemaal perfect. Stevige thriller met fraaie zwart-witfotografie van Henri Decaë (Les quatre cents coups) en een fijne jazzsoundtrack van Barney Wilen (Ascenseur pour l'échafaud), en Ventura op z’n film noirst.

Un Maledetto imbroglio

1959 | Drama, Thriller

Italië 1959. Drama van Pietro Germi. Met o.a. Pietro Germi, Eleonora Rossi-Drago, Claudio Gora, Claudia Cardinale en Franco Fabrizi.

Een commissaris onderzoekt de moord op een jonge vrouw. Het spoor leidt niet naar de onderwereld, maar naar de hogere klasse. Tenslotte komen de door een notaris georganiseerde seksuitstapjes met meisjes uit de arbeidersklasse aan het licht. Deze bekwaam opgebouwde en gedoseerde onderzoeksfilm leidt tot treffende observaties van uiteenlopende sociale milieus. In de sterke rolbezetting excelleert Germi zelf als de Maigret-achtige politieman Gravallo. Het scenario is van Alfredo Giannetti, Pietro Germi en Ennio De Concini.

R.P.Z. appelle Berlin

1959 | Thriller

Italië​/​​Frankrijk​/​​Duitsland 1959. Thriller van Ralph Habib. Met o.a. Dawn Addams, Peter van Eyck, Gino Cervi, Franco Fabrizi en Ernst Schröder.

De beramers van een anti-nazicomplot zoeken steun bij het Vaticaan waar hun koerier in de ban komt van een SS-spionne, die de plannen saboteert, maar door de liefde wel gewonnen wordt voor de goede zaak. De weinig overtuigende romance ontneemt iedere spanning aan deze spionage-thriller, die bovendien het Duitse volk voorstelt als onschuldig, gemanipuleerd slachtoffer van een handvol schurken. De zwart-wit personages dwingen de acteurs tot middelmatig spel.

Le Notti di Lucrezia Brogia

1959 | Historische film, Romantiek, Erotiek, Drama

Frankrijk​/​​Italië 1959. Historische film van Sergio Grieco. Met o.a. Belinda Lee, Jacques Sernas, Franco Fabrizi, Arnoldo Foá en Michèle Mercier.

Een jonge hoveling komt in de ban van Lucretia, de medeplichtige zuster van de corrupte vorst Cesare Borgia, maar verplaatst zijn loyaliteit naar de revolutionairen en de dochter van hun aanvoerder (die ook door Cesare wordt begeerd). Bordpapieren romantiek en komplotten leveren een onderhoudend prentenboek op, waarin Lees Lucretia nu eens niet getoond wordt als het tragische slachtoffer van haar kwalijke broer, maar als een vrouw die door en door slecht mag zijn.

Il Moralista

1959 | Komedie

Italië​/​​Duitsland 1959. Komedie van Giorgio Bianchi. Met o.a. Vittorio De Sica, Alberto Sordi, Maria Perschy, Franca Valeri en Franco Fabrizi.

De secretaris van een vereniging van zedelijkheidsapostels is door de voorzitter voorbestemd voor een huwelijk met zijn niet meer jonge dochter, die méér ziet in de eigenaar van een nachtclub die door toedoen van de vereniging wordt gesloten. In werkelijkheid is de moralist een handelaar in blanke slavinnen die zijn campagnes alleen met zoveel inzet voert om werkloze danseressen tot een minder eervol emplooi te brengen. Deze satire op de dubbele moraal kreeg een matte en voor de hand liggende uitwerking en laat de mogelijkheden van de ideale rolbezetting ongebruikt.

Costa Azzurra

1959 | Komedie, Erotiek

Italië​/​​Frankrijk 1959. Komedie van Vittorio Sala. Met o.a. Alberto Sordi, Giovanna Ralli, Rita Gam, Antonio Cifariello en Elsa Martinelli.

Vakantie aan de Côte d'Azur brengt filmsterren, miljonairs, fortuinjagers en simpele provincialen (die ook hopen op een kans in het 'grote leven') bij elkaar. Een ander decor voor een episodische genre-film, die voor het overige de overbekende elementen bij elkaar harkt. In de sterbezetting onderscheiden Ralli en Sordi zich als een groenteverkopend echtpaar, waarvan de vrouw hoopt op ontdekking door een filmregisseur, die echter veel méér ziet in de echtgenoot.

Racconti d'estate

1958 | Komedie

Italië​/​​Frankrijk 1958. Komedie van Gianni Franciolini. Met o.a. Alberto Sordi, Michèle Morgan, Marcello Mastroianni en Franco Fabrizi.

Het verhaal speelt aan de Rivièra, midden in het zomer- en vakantieseizoen. Romantiek en frivole avontuurtjes gaan hand in hand. Weinig opzienbarende maar best amusante sitcom.

Mogli periocolose

1958 | Komedie

Italië 1958. Komedie van Luigi Comencini. Met o.a. Sylva Koscina, Renato Salvatori, Dorian Gray, Franco Fabrizi en Giorgia Moll.

Een gelukkig getrouwde vrouw laat zich door twee vriendinnen, die het in hun huwelijk minder goed getroffen hebben, overhalen om de standvastigheid van haar man op de proef te stellen met een flirtcampagne door een van beiden. Een kettingreactie brengt drie huwelijken in beroering. Deze simpele, maar met animo geacteerde liefdeskomedie steunt op rumoerige dialogen en wordt door Comencini met niet meer dan vlotte routine geregisseerd.

Mogli pericolose

1958 | Komedie

Italië 1958. Komedie van Luigi Comencini. Met o.a. Sylva Koscina, Giorgia Moll, Nino Taranto en Franco Fabrizi.

Terwijl Pirro, Federico en Bruno genieten van een jachtuitstapje, besluiten hun vrouwen hun trouw op de proef te stellen. Tosca, Claudine en Ornella sluiten een weddenschap af om elkaars mannen te verleiden.

Mariti in città

1958 | Komedie

Italië 1958. Komedie van Luigi Comencini. Met o.a. Giorgia Moll, Renato Salvatori, Franco Fabrizi, Memmo Carotenuto en Nino Taranto.

Als hun vrouwen met zomervakantie vertrokken zijn, blijft een viertal mannen, door hun werk aan de stad gebonden, als 'groene' weduwnaars achter en laat zich door een vriend die vrijgezel is opstoken tot avontuurtjes. Nog voor de vakantie voorbij is hebben ze zich weer tot de echtelijke trouw bekeerd en zal ook de vrijgezel in het huwelijk treden. In deze simpele, maar onderhoudende komedie wordt met animo geacteerd en hij is met smaak geregisseerd, zonder ooit méér te worden dan een aardig niemendalletje.

Tous peuvent me tuer

1957 | Misdaad, Thriller

Frankrijk​/​​Italië 1957. Misdaad van Henri Decoin. Met o.a. François Périer, Eleonora Rossi-Drago, Anouk Aimée, Peter van Eyck en Franco Fabrizi.

Vijf mannen uit uiteenlopende milieus plegen samen een risicoloze inbraak bij een rijke oude vrouw, maar worden vervolgens gearresteerd voor een klein vergrijp. In de gevangenis worden ze één voor één vermoord, zodat de overlevende de buit voor zichzelf kan houden. De onderhoudende, maar wat erg uitgesponnen misdaadfilm geeft feitelijk onnodige aandacht aan de vrouwen thuis. De uitvoerige sterbezetting houdt de interesse niettemin steeds gaande.

Sait-on jamais?

1957 | Drama, Thriller, Erotiek

Italië​/​​Frankrijk 1957. Drama van Roger Vadim. Met o.a. Françoise Arnoul, Robert Hossein, Christian Marquand, O.E. Hasse en Franco Fabrizi.

Een Franse journalist wordt in Venetië verliefd op de protégée van een Duitse baron. De wetenschap dat de vrouw van de Duitser een enorme erfenis uit diens criminele verleden zal krijgen brengt een ex-minnaar bij haar terug. Rivaliteit tussen de drie mannen leidt tot confrontaties op leven en dood. De beste film van Vadim door de hechte opbouw van een verder niet zo opmerkelijk scenario en functioneel en sfeervol gebruik van Venetië. Arnoul is de uitdagende, mysterieuze en uiteindelijk tragische pion tussen de diverse mannen. De muziek door het Modern Jazz Quartet werkt effectief op de zenuwen.

Racconti Romani

1956 | Komedie

Italië 1956. Komedie van Gianni Franciolini. Met o.a. Vittorio De Sica, Totò, Maurizio Arena, Maria Pia Casilio en Antonio Cifariello.

Een viertal vrienden beeldt zich in dat de wereld er is om bedrogen te worden en probeert met diverse oplichterijen het huishoudgeld aan te vullen. Al hun plannen mislukken en ze belanden bijna in de gevangenis. Door die ervaringen ontdekken ze dat hun vrouwen ook zonder dat ze rijk zijn van hen houden en dat eerlijke arbeid het beste is. De onderhoudende komedie heeft sociale en ietwat moraliserende ondertonen - die in het gelijknamige boek van Moravia níét voorkwamen - en een sterke bezetting, hoewel Pampanini enigszins belachelijk is.

Noi siamo le colonne

1956 | Romantiek, Komedie

Italië 1956. Romantiek van Luigi Filippo D'Amico. Met o.a. Vittorio De Sica, Aroldo Tieri, Antonio Cifariello en Franco Fabrizi.

Typisch Italiaanse komedie uit de jaren 1950-60, met geweldige acteurs. Drie vrienden, studenten aan de universiteit van Pisa, wonen in hetzelfde pension. Ze beleven vele liefdesavonturen, tot een van hen hopeloos valt voor de dochter van de hospita. Dat verandert de zaak natuurlijk. Komisch, leuk en gezellig.

La Donna del giorno

1956 | Drama

Italië 1956. Drama van Francesco Maselli. Met o.a. Virna Lisi, Antonio Cifariello, Haya Harareet, Serge Reggiani en Franco Fabrizi.

Een fotomodel met filmambities doet bij wijze van publiciteitsstunt voorkomen dat ze is aangerand. De politie schuift de zaak terzijde waarna de vrouw van een van de verdachte arbeiders zelf op onderzoek uit gaat teneinde de onschuld van haar man te bewijzen. Hoewel de door haar verlangde screen-test een feit wordt, werkt de heldin zich met haar verhaal steeds meer in de nesten en wordt zij het slachtoffer van een chantage-affaire. De boeiende opzet over de manier waarop een willekeurige leugen het leven van onschuldige mensen kan beïnvloeden ontaardt tegen het eind in al te gezochte melodramatiek, maar de regie en de acteurs houden alles binnen de perken in deze sfeervol gefotografeerde film.

Calabuch

1956 | Komedie

Spanje​/​​Italië 1956. Komedie van Luís Garcia Berlanga. Met o.a. Edmund Gwenn, Valentina Cortese, Franco Fabrizi, Juan Calvo en José Luis Ozores.

Een Amerikaans atoomgeleerde ontvlucht de stress van zijn bestaan en duikt onder op een Spaans eilandje. Hij past zich aan het onbekommerde plattelandsbestaan aan, tot zijn verblijfplaats wordt ontdekt en hij moet terugkeren naar de beschaafde wereld. Deze vlotte en soms te vriendelijke komedie heeft aandacht voor kleine details en rake typeringen, hoewel de feitelijk bittere strekking in de te goedmoedige ironie verloren gaat.

Le amiche

1955 | Drama, Komedie, Experimenteel

Italië 1955. Drama van Michelangelo Antonioni. Met o.a. Eleonora Rossi-Drago, Madeleine Fischer, Yvonne Furneaux, Gabriele Ferzetti en Franco Fabrizi.

In een modezaak te Turijn groeit de vriendschap tussen de eigenares Clelia (Rossi-Drago) en haar klanten, die allen op verschillende manieren levensonmacht en relatiemislukkingen belichamen. De zelfmoord van Rosetta Savoni (Fischer) - na eerdere niet serieus genomen pogingen -doet hen de leegte en oppervlakkigheid van hun bestaan pijnlijk beseffen. De thematische invloed van schrijver Cesare Pavese op het werk van Antonioni culmineerde in deze verfilming van zijn verhaal Tra donne sole. Opmerkelijke vrouwenportretten, maar ook Ferzetti als wilszwakke, weinig succesvolle schilder Lorenzo die in zijn huwelijk met een intelligente, begrijpende collega óók geen oriëntatie vindt, is zeer goed. Het scenario is van Suso Cecchi d'Amico met medewerking van Alba De Cespedes en regisseur Antonioni. Het camerawerk is van Gianni Di Venanzo. Mono.

Il bidone

1955 | Komedie, Drama, Experimenteel

Italië​/​​Frankrijk 1955. Komedie van Federico Fellini. Met o.a. Broderick Crawford, Richard Basehart, Franco Fabrizi, Lorella De Luca en Irene Cefaro.

Een drietal oplichters weet met allerlei trucs en vermommingen goedgelovige plattelanders geld afhandig te maken, maar wordt door het thuisfront de doelloosheid van hun onbekommerde bestaan steeds meer duidelijk gemaakt. Bij de laatste grote slag komt de aanvoerder om het leven. Fragmentarisch opgebouwde en verrassend sober gefilmde tragikomedie geldt als een van Fellini`s mindere films, maar blijkt bij herzien goed gebleven (of zelfs beter geworden). Geslaagde spelprestaties en rake, licht satirische milieu- typeringen. Het scenario is van regisseur Fellini, Ennio Flaiano en Tullio Pinelli. Het camerawerk is van Otello Martelli.

Torna

1954 | Drama

Italië 1954. Drama van Raffaello Matarazzo. Met o.a. Amedeo Nazzari, Yvonne Sanson, Franco Fabrizi en Enrica Dyrell.

Een versmade minnaar intrigeert om het huwelijk van zijn vroegere vriendin kapot te maken en zaait twijfel over het vaderschap van hun kind. Uiteindelijk krijgt hij berouw en weet het echtpaar weer te verzoenen. Deze simpele smartlap, volgens de eertijds beproefde succesformule, laat zich nauwelijks nog serieus nemen, maar wordt met toegewijde pathetiek geacteerd.

Siluri umani

1954 | Oorlogsfilm

Italië 1954. Oorlogsfilm van Antonio Leonviola. Met o.a. Raf Vallone, Franco Fabrizi, Andrea Checchi, Ettore Manni en Elena Varzi.

Tijdens WO II verdedigde Italië zich ter zee tegen de geallieerden met kleine motorbootjes vol explosieven die de vijandige schepen moesten aanvaren, terwijl de bemanning zich tijdig in veiligheid bracht. Een weinig bekend onderdeel van de oorlog kreeg een spannend uitgewerkt scenario, maar een nogal slappe regie. Het veronderstelde heldendom van de personages is politiek-historisch discutabel, maar wordt niet erg aangedikt.

La Schiava del peccato

1954 |

Italië 1954. Raffaello Matarazzo. Met o.a. Silvana Pampanini, Marcello Mastroianni, Franco Fabrizi, Camillo Pilotto en Paul Muller.

Een prostiuée geeft haar werk op om een weesje te kunnen adopteren en ontmoet dan haar vroegere minnaar, die denkt dat het zijn kind is. Door haar verleden moet ze toch van het kind afstand doen en ziet haar pas weer terug als volwassen vrouw. Deze zoveelste film van de specialist van de Italiaanse smartlap over 'verboden moederliefde' wordt zeer gehandicapt door het optreden van Pampanini, die het pathos van haar rol geen enkele overtuigingskracht kan geven.

La Romana

1954 | Drama

Italië​/​​Frankrijk 1954. Drama van Luigi Zampa. Met o.a. Raymond Pellegrin, Xenia Valderi, Gino Buzzanca, Gina Lollobrigida en Franco Fabrizi.

Een in de liefde teleurgesteld volksmeisje probeert maatschappelijk hogerop te komen, maar vervalt tot prostitutie. Na een nieuwe liefde voor een politiek bewuste arbeider komt ze weer alleen te staan en moet voor haar aanstaand kind zorgen. Hoewel Moravia zelf de beroemde roman tot scenario bewerkte, ontbreken bijna alle nuances van het boek, ook omdat Lollobrigida haar rol alleen decoratief invult. Destijds was dat spectaculair genoeg om haar internationale sterstatus te bevestigen.

I vitelloni

1953 | Drama, Experimenteel, Komedie

Italië​/​​Frankrijk 1953. Drama van Federico Fellini. Met o.a. Franco Fabrizi, Franco Interlenghi, Alberto Sordi, Leonora Ruffo en Riccardo Fellini.

In een Italiaans kustplaatsje brengt een groepje werkeloze jongemannen hun tijd lummelend en zoekend naar vermaak door, tot een van hen moet trouwen met zijn zwangere vriendin. Verantwoordelijkheid voor werk en gezin leert hij met de nodige moeite dragen en ook zijn bevriende zwager neemt de eerste stappen naar een volwassener gedrag. Deze zedenkomedie met autobiografische elementen was de eerste belangrijke Fellini-film die met ironische observatie van personages en milieu het moralisme mist dat zijn beroemdere films uit de jaren 1950-60 nog wel eens ontsiert. Scenario van regisseur Fellini, Tullio Pinelli en Ennio Flaiano. Camerawerk van Otello Martelli, Luciano Trasatti en Carlo Carlini.

La Donna che invento l'amore

1952 | Drama, Romantiek

Italië 1952. Drama van Ferruccio Cerio. Met o.a. Silvana Pampanini, Rossano Brazzi, Mariella Lo, Landa en Franco Fabrizi.

Een aristocratische rokkenjager moet met zijn zwangere geliefde trouwen, waarmee hij afbreuk doet aan zijn militaire carrière. Zijn nieuwe echtgenote gebruikt haar charmes om het statusherstel van haar man tot stand te brengen, maar uiteindelijk overwint de gelouterde echtelijke liefde. Een romantische smartlap in de Italiaanse traditie, die wel veel zonde suggereert maar die angstvallig buiten beeld houdt en daardoor onfris wordt.

Il Mondo le condanna

1952 | Drama

Italië​/​​Frankrijk 1952. Drama van Gianni Franciolini. Met o.a. Alida Valli, Amedeo Nazzari, Serge Reggiani, Claude Nollier en Franco Fabrizi.

Een Italiaanse prostituée wil, na een zelfmoordpoging in Frankrijk, een nieuw leven beginnen in haar geboorteland. Een industrieel en een arbeider worden beiden verliefd op haar, maar haar souteneur wil haar niet loslaten. Het spel van Valli - in haar Italiaanse come-back na jaren in Hollywood en Frankrijk - maakt het voor de jaren vijftig kenmerkend hoerendrama het aanzien waard.