Michel Magne (1930-1984): cast en muziek.
Er zijn 76 films gevonden.

Autopsie d'un genre... Le polar français

1999 | Documentaire, Misdaad

Frankrijk 1999. Documentaire van Fred Demont. Met o.a. François Guérif, Bertrand Tavernier, Jean-Pierre Mocky, Alain Corneau en Pierre Granier-Deferre.

Réveillon chez Bob

1984 | Komedie

Frankrijk 1984. Komedie van Denys Granier-Deferre. Met o.a. Jean Rochefort, Guy Bedos, Agnès Soral, Michel Galabru en Mireille Darc.

Gescheiden tekenaar Louis Alban (Rochefort) krijgt een brief van zijn zoon Jérémie die klaagt over het gewelddadig gedrag van zijn stiefvader. Alban en enkele vrienden zwerven rond in de buitenwijken van Parijs alwaar zij van feest naar feest trekken en soms de weg kwijtraken na kennismakingen met 'schilderachtige' karaktertypes uit allerlei landen. Het blijkt ook Kerstavond te zijn en de zoon had het hele verhaal verzonnen alleen om zijn vader te kunnen zien bij die gelegenheid! Het scenario is onsamenhangend en vele opnames doen niets goeds aan het verhaal. Verre van het gebruikelijke niveau van Pierre Granier-Deferre, maar wel aardig en het fotografische werk van Alain Derobe is bijzonder goed.

Surprise Party

1983 | Familiefilm

Frankrijk 1983. Familiefilm van Roger Vadim. Met o.a. Caroline Cellier, Michel Duchaussoy, Robert Hossein, Mylène Demongeot en Maurice Ronet.

Een groep middelbare scholieren organiseert alvast een feestje om het nog te behalen succes van hun eindexamen te vieren, hetgeen voor sommigen uitmondt in een eerste verkenning op het terrein van de liefde en seks. Vadim - ooit koploper in de filmerotiek - loopt amechtig achter bij de bioscoopmode van tienerseks in een ouwelijke en vrij gluurderige optiek. Voor de oudere generatie is dit een aangenaam weerzien met sterren van weleer, zoals Ronet in zijn laatste rol. De jonge held wordt gespeeld door de zoon van de regisseur (en van Catherine Deneuve).

S.A.S. à San Salvador

1983 | Actiefilm, Thriller

Frankrijk​/​​Duitsland 1983. Actiefilm van Raoul Coutard. Met o.a. Miles O'Keeffe, Raimund Harmsdorff, Dagmar Lassander, Anton Diffring en Monika Kaelin.

Een Oostenrijkse prins werkt als free-lancer voor de C.I.A. om zijn kasteel te kunnen onderhouden. Hij moet een fascistische terrorist in de burgeroorlog in San Salvador liquideren. Deze film, deel 1 van een serie naar flutromannetjes van G[KA1]erard de Villiers, komt niet alleen tien jaar n[KA1]a de geheim-agenten-rage, maar is bovendien spanningloos en onder de middelmaat. Top-cameraman Coutard toont zich als regisseur onge[KA3]interesseerd (zelfs de fotografie lijkt nergens op) en ex-Tarzan O'Keeffe houdt zijn fotogenieke torso, maar of hij kan acteren blijft - met een slechte Franse nasynchronisatie - de vraag. Niet dat er iets te acteren valt...

S.A.S. Malko - Im Auftrag des Pentagon

1983 | Actiefilm

Frankrijk​/​​Duitsland 1983. Actiefilm van Raoul Coutard. Met o.a. Miles O'Keeffe, Raimund Harmsdorf, Anton Diffring, Catherine Jarret en Dagmar Lassander.

Malko, een afstammeling van Oostenrijkse adel, werkt voor de C.I.A. Hij krijgt de opdracht om een Cubaan, die is overgelopen, uit de weg te ruimen. De film toont zijn spannende speurtocht naar Enrico Chacon.

Emmanuelle 4

1983 | Erotiek

Frankrijk 1983. Erotiek van Francis Giacobetti. Met o.a. Sylvia Kristel, Mia Nygren, Patrick Bauchau, Christian Marquand en Deborah Power.

Sylvia tracht te ontsnappen aan haar obsessie voor een ex- minnaar door plastische chirurgie. Zij wordt getransformeerd in de jeugdige Nygren en maagdelijke Emmanuelle, die na een Braziliaanse spoedcursus in erotische ervaringen haar liefde van weleer gaat heroveren zonder haar identiteit kenbaar te maken. Deze ongegeneerd slimme poging om een beproefde succesformule te prolongeren met een nieuwe titelrol biedt voor het overige weinig verrassingen (die door de liefhebbers waarschijnlijk ook niet gewenst zouden zijn). De film werd opgenomen in 3-D, maar in de platte versie in roulatie gebracht. Regisseur Giacobetti liet zijn naam van de titels verwijderen en werd vervangen door Francis Leroi.

Les Misérables

1982 | Drama, Historische film

Frankrijk​/​​Duitsland 1982. Drama van Robert Hossein. Met o.a. Lino Ventura, Michel Bouquet, Jean Carmet, Christiane Jean en Evelyne Bouix.

4-delige miniserie naar het boek van Victor Hugo. Jean Valjean heeft negentien jaar gevangen gezeten vanwege het stelen van een brood. Na zijn vrijlating steelt hij zilverwerk van een bissschop die hem onderdak verleent. De man klaagt hem niet aan, Valjean betert z'n leven, neemt een nieuwe identiteit aan en schopt het tot burgemeester. Maar Valjean komt niet los van zijn verleden.

Le Transfuge

1982 | Erotiek, Drama

Frankrijk 1982. Erotiek van Yves Prigent. Met o.a. Bertrand Altmann, Michèle Perello en Thizou Durand.

Een bewerking van de roman [KL]L`Ile sans rivage[KLE] van Th[KA1]er[KA2]ese Doguet, die ook het scenario schreef. Blijft over kennis te nemen van wat de regisseur van het oorspronkelijke stramien heeft gemaakt. Een vreselijk mengsel van softporno, gewelddadig sadisme, (door het Oostblok betaalde moordenaars komen het gezin van een dissidente schrijver die naar het Westen is gevlucht met electrische shocks en cirkelzaag afslachten!). Wat is dit? Anti-Sovjetpropaganda? Belachelijk, om nog maar te zwijgen van de keiharde muziek, die de dialogen die op zich al stompzinnig genoeg zijn, overstemt. Je zou zeggen dat de medewerkers opzettelijk deze onderneming hebben verknald.

L'indic

1982 | Misdaad, Thriller

Frankrijk 1982. Misdaad van Serge Leroy. Met o.a. Daniel Auteuil, Thierry Lhermitte, Pascale Rocard, Bernard-Pierre Donnadieu en Michel Beaune.

De dood van een Corsicaanse gangsterbons en zijn noodzakelijke opvolging geeft de politie de kans om in de bende te infiltreren via de vertrouweling van de nieuwe 'caid', die meer een gemakzuchtige profiteur is dan een doorgewinterde crimineel. Deze conventionele politiefilm - naar een roman van inspecteur Borniche - heeft een tegendraadse rolbezetting met jonge komieken die in de harde rollen echter weinig overtuigen. Bewerking van het scenario door de regisseur.

T'es folle ou quoi?

1981 | Komedie

Frankrijk 1981. Komedie van Michel Gérard. Met o.a. Nicole Calfan, Fabrice Luchini, Aldo Maccioni, Darry Cowl en Catherine Lachens.

Een verlegen tv-journalist is de protégé van zijn directeur met wie hij een dubbele flat deelt. Dan komt hij door zijn werk in contact met een uitbundige gemeenteambtenares, die vervolgens verliefd op hem wordt en daarmee de jaloezie van zijn werkgever en mogelijke minnaar opwekt. Deze zonder kraak of smaak geregisseerde komedie die inhaakt op de onlangs populaire nichtenkluchtigheid, is binnen dat genre niettemin weinig vulgair en zelfs een beetje subtiel, vooral dank zij acteurs die hun rollen voor platte karikatuur behoeden en de normalisering van hun relatiepatroon betrekkelijk stellen: de held wordt tot heteroseksualiteit 'bekeerd' door een aantrekkelijke, maar zich uiterst mannelijk gedragende Calfan.

Angélique marquise des Anges

1977 | Avonturenfilm, Romantiek

Duitsland​/​​Frankrijk​/​​Italië 1977. Avonturenfilm van Bernard Borderie. Met o.a. Michèle Mercier, Robert Hossein, Jean Rochefort, Claude Giraud en Giuliano Gemma.

Hermontage van de films ANG[KA1]ELIQUE MARQUISE DES ANGES (1964) en MERVEILLEUSE ANG[KA1]ELIQUE (1964) naar de populaire romans van Anne en Serge Golon. Consumptieliteratuur levert een consumptiefilm op en Borderie - die niet veel later is overleden - had geen enkele pretentie maar hij was een goed technicus en een goede regisseur. Bovendien wordt de dialoog van Daniel Boulanger vlot gespeeld.

Néa

1976 | Drama, Erotiek

Frankrijk​/​​Duitsland 1976. Drama van Nelly Kaplan. Met o.a. Sami Frey, Ann Zaccharias, Micheline Presle, Françoise Brion en Ingrid Caven.

Een zestienjarige wil uit rebellie tegen haar bourgeois milieu, onder een pseudoniem een erotische roman schrijven, en vraagt de uitgever haar te ontmaagden, zodat ze weet, waarover ze schrijft. Ondanks het succes van het boek wil hij daarna de relatie weer zakelijk maken, maar zij klaagt hem aan wegens aanranding, en zij verstoort de gezinsverhoudingen thuis door een lesbische relatie van haar moeder met haar tante aan te moedigen. Het verhaal van de EMMANUELLE-schrijfster werd verfilmd door Kaplan die het zelf óók als auteur beter kan. Ondanks de bekwame vormgeving, goed spel en een vage feministische invalshoek, blijft het effect van de film beneden zijn eigen niveau en intelligentie.

Les Chinois à Paris

1973 | Komedie

Frankrijk 1973. Komedie van Jean Yanne. Met o.a. Jean Yanne, Michel Serrault, Bernard Blier, Nicole Calfan en Macha Méril.

De Chinezen hebben Europa veroverd. Franse opportunist maakt van situatie gebruik om grootindustrieel van riksja's te worden, maar draagt vervolgens bij aan weer aan de macht helpen van Franse regering en trekt daar weer profijt van. Het bijeenbrengen van al het Chinees horeca-personeel van Parijs levert verrassende massascènes op, maar film is onduidelijk in verhaalsverloop, strekking en doelwit van satire. Geslaagde gags naast flauwe, grove en racistische grappen. Bij première dreigend politiek schandaal is film echter niet waard.

Le complot

1973 | Drama, Historische film

Frankrijk​/​​Italië​/​​Spanje 1973. Drama van René Gainville. Met o.a. Jean Rochefort, Michel Bouquet, Michel Duchaussoy, Marina Vlady en Raymond Pellegrin.

Dit drama speelt zich af in de nadagen van de Algerijnse Onafhankelijkheidsoorlog: tussen 1954 en 1962 speelde de strijd tussen Frankrijk en toenmalige kolonie Algerije. Een complex, zeer bloedig conflict, waarbij ook veel mensen een Frans-Algerije nastreefden. Militair Dominique Clavet (Rochefort) bijvoorbeeld probeert middels een complot de onvermijdelijke ontwikkelingen tegen te houden. Degelijk politiek drama, dat begint met een wilde achtervolging in mooie jaren zestig-auto's, heeft prima acteurs en geeft een aardige indruk van de complexe politieke situatie destijds.

Tout le monde il est beau, tout le monde il est gentil

1972 | Komedie, Drama

Italië​/​​Frankrijk 1972. Komedie van Jean Yanne. Met o.a. Jean Yanne, Bernard Blier, Marina Vlady, Michel Serrault en Jacqueline Danno.

Regiedebuut van acteur-agent provocateur Jean Yanne (alias Jean Gouyé; 1933-2003), met de maker zelf als radioreporter die de wanpraktijken van collegae belachelijk maakt. In de hatelijke satire op media en journalistiek zit heel wat venijn dat de maker tijdens zijn eigen tropenjaren bij krant en radio had opgespaard. 'Un vrai film français pas cher', beloofde indertijd de trailer sarcastisch. Inderdaad: met plezier schopt non-conformist Yanne, die graag de botte bijl contra bourgeois gezapigheid hanteerde, tegen meer dan één heilig huisje. Leuke muziek van Michel Magne en een bijrol van Léo Ferré-tekstschrijver Jean-Roger Caussimon als pastoor.

Moi y en a vouloir des sous

1972 |

Frankrijk 1972. Jean Yanne. Met o.a. Jean Yanne, Bernard Blier, Michel Serrault, Nicole Calfan en Fernand Ledoux.

Een financieel adviseur komt in conflict met zijn werkgever en sluit zich aan bij vakbondsacties, waarbij hij aangeeft hoe het kapitalisme met eigen middelen te bestrijden. Eigen baat neemt hierbij ook weer de overhand. De satire verliest haar doeltreffendheid in een reeks flauwe grappen en acteursnummers.

Don Juan 73

1972 | Drama, Erotiek

Frankrijk 1972. Drama van Roger Vadim. Met o.a. Brigitte Bardot, Maurice Ronet, Robert Hossein, Jane Birkin en Robert Walker jr..

Vrouwelijke Don Juan biecht aan priester gevolgen van haar erotische initiatieven: huisvader wordt gecompromitteerd, muzikant pleegt zelfmoord, vriendin van derde man blijkt lesbisch. Dan verleidt ze haar biechtvader, maar wraak van haar eerste slachtoffer wordt haar noodlottig. Ooit koploper in erotische vrijmoedigheid probeert Vadim in reünie met B.B. recentere ontwikkelingen in te halen, maar resultaat is amechtig, muf en onbedoeld moralistisch.

De la part des copains

1970 | Misdaad, Actiefilm, Thriller

Italië​/​​Frankrijk​/​​Verenigde Staten 1970. Misdaad van Terence Young. Met o.a. Charles Bronson, Liv Ullmann en James Mason.

De thriller Ride the Nightmare van Richard Matheson is omgebouwd tot een typische Bronson-actiefilm, waarin onze held een Amerikaanse 'expatriate' speelt die in Frankrijk door onderwereldkoning Mason gedwongen wordt drugs te pushen. Scenario van Shimon Wencelberg en Albert Simonin.

Les étrangers

1969 | Misdaad, Avonturenfilm, Thriller

Frankrijk​/​​Spanje​/​​Duitsland​/​​Italië 1969. Misdaad van Jean-Pierre Desagnat. Met o.a. Senta Berger, Michel Constantin, Hans Meyer, Julián Mateos en Alberto Fernandez.

Mijnbouwingenieur Chamoun (Constantin) is met zijn aantrekkelijke vrouw May (Berger) op de vlucht voor de maffia en verschuilt zich in New Mexico in een oude mijnschacht, die niet meer geëxploiteerd wordt. Tegelijkertijd heeft Kaine (Mateos) een overval gepleegd, waarbij doden zijn gevallen. Met de politie op de hielen verstopt hij zich in de gangen, waar Chamoun belooft hem te verbergen voor de helft van de buit, ruwe diamanten, waarmee Chamoun hoopt hem te kunnen smeren naar Europa. De uitgeputte Kaine gaat akkoord, maar wil hem smeren zodra hij weer op adem is zonder af te rekenen. Kaine heeft buiten de waard gerekend met sherif Blade (Meyer) die zijn kruit niet eerder verschiet dan wanneer hij de doelen in zijn vizier krijgt: dat zijn eerst de gangsters, die Chamoun gevonden hebben en later Kaine. Chamoun en May krijgen de beloning die de verzekering heeft uitgeloofd en kunnen daarmee naar de Oude Wereld. Regisseur Desagnat hield er lekker de vaart in en het resultaat is een ouderwetse, onderhoudende avonturenfilm, zo'n typische coproductie uit de jaren 1960, die in de Nieuwe Wereld speelt. De hoofdrollen zijn heel genietbaar, vooral Constantin en mooie Berger, die nog een hele lange carrière voor zich had en een soort tweede bloei beleefde op de tv tussen 1989 en 2002. Het scenario is van Pascal Jardin, Attilio Pandolfi en de regisseur naar de roman van André Lay L'Oraison du plus fort. Het camerawerk is van Marcel Grignon.

I Bastardi

1969 | Misdaad, Drama

Duitsland​/​​Frankrijk​/​​Italië 1969. Misdaad van Duccio Tessari. Met o.a. Giuliano Gemma, Rita Hayworth, Klaus Kinski, Claudine Auger en Margaret Lee.

Gangster wordt na een juwelenroof bedrogen door medeplichtige broer en zijn vriendin en raakt verminkt. Na een moeizame revalidatie bezint hij zich op wraak, nog zonder van het dubbele spel van de geliefde te weten. De ontdekking daarvan doet hem zijn wraak pas echt doorzetten. (Waarna hij in de oorspronkelijke versie zelf door zijn moeder wordt gedood - scène die in de meeste exportversies werd gecoupeerd, maar Hayworth nog enig bestaansrecht in de film geeft die haar voor het overige als een wazige alcoholiste alleen maar door het beeld laat lopen.) Eigentijdse misdaadfilm met de pretenties van een noodlotsdrama, werd gefilmd in de barokke stijl van spaghettiwestern, met de Spaanse hoogvlakte als de prairie rond Phoenix.

The Sergeant

1968 | Drama

Verenigde Staten 1968. Drama van John Flynn. Met o.a. Rod Steiger, John Phillip Law, Frank Latimore, Elliott Sullivan en Ludmila Mikaël.

Een voorspelbaar drama, gesitueerd in Frankrijk, over homoseksuele sergeant Steiger en zijn genegenheid voor de knappe soldaat Law. Regisseur Flynn heeft een goed oog voor details, maar het is een weinig indrukwekkende film.

Sous le signe de Monte-Cristo

1968 | Avonturenfilm, Drama

Frankrijk 1968. Avonturenfilm van André Hunebelle. Met o.a. Paul Barge, Anny Duperey, Pierre Brasseur, Raymond Pellegrin en Michel Auclair.

Het scenario volgt het verhaal van Alexandre Dumas` roman vrij getrouw, maar verplaatst het verraad van Edmond Dant[KA2]es naar winstbejag binnen een verzetsgroep tijdens WO II en laat de held na 1947 een schat vinden in Zuid-Amerika. Deze eigentijdse bewerking is niet origineel genoeg om een overbekend verhaal verrassend te maken en plaatst de helden en schurken ongenuanceerd zwartwit tegenover elkaar (al zijn de laatsten kleurrijker en boeiender dan de eersten)

Catherine, il suffit d'amour

1968 | Avonturenfilm, Historische film, Romantiek

Duitsland​/​​Frankrijk​/​​Italië 1968. Avonturenfilm van Bernard Borderie. Met o.a. Olga Georges-Picot, Roger Van Hool, Claude Brasseur, Horst Frank en Francine Bergé.

Parijs wordt in de 15e eeuw verdeeld in een strijd tussen de Bourgondiërs en de Armagnacs. Tegen die achtergrond beleeft Catherine amoureuze en andere avonturen die haar van de gevangenis tot aan het hof van hertog Philippe brengen. Een poging van de regisseur om na de ANGELIQUE-serie met een verwante film te komen heeft dezelfde aanpak en een hoofdrolspeelster die mooier is en beter acteert, maar het succes en de vervolgen bleven onverklaarbaar uit. Het scenario is van regisseur Borderie en Antoine Tudal naar een roman van Juliette Benzoni. Het camerawerk is van Henri Persin en Gilles Donneau.

Angélique et le Sultan

1968 | Avonturenfilm, Romantiek, Actiefilm

Frankrijk​/​​Duitsland​/​​Italië 1968. Avonturenfilm van Bernard Borderie. Met o.a. Robert Hossein, Jean-Claude Pascal, Roger Pigaut, Bruno Dietrich en Sieghardt Rupp.

Laatste deel van avonturen van Angélique die eindelijk met echtgenoot De Peyrac herenigd wordt, maar eerst nog op de slavenmarkt van Algiers wordt verkocht en favoriete in de harem van een sultan wordt. Mercier blijft bij alle ontberingen expressieloos als altijd. Pascale Jardin, Francis Cosne en de regisseur bewerkten de roman van Anne en Serge Golon tot scenario.

Un homme de trop

1967 | Drama, Oorlogsfilm

Frankrijk 1967. Drama van Costa-Gavras. Met o.a. Jean-Claude Brialy, Michel Piccoli, Charles Vanel, Bruno Cremer en Gérard Blain.

Een verzetsgroep bevrijdt twaalf ter dood veroordeelden uit de gevangenis, maar er blijkt er één méér te zijn die misschien wel een verrader is die zo in de ondergrondse wil infiltreren. Deze spannende oorlogsthriller met een topbezetting snijdt een aantal morele vraagstukken aan, zonder aan die discussie zijn spectaculaire karakter te offeren.

Indomptable Angélique

1967 | Avonturenfilm, Romantiek, Erotiek, Actiefilm

Italië​/​​Duitsland​/​​Frankrijk 1967. Avonturenfilm van Bernard Borderie. Met o.a. Robert Hossein, Roger Pigaut, Ettore Manni, Bruno Dietrich en Sieghard Rupp.

Angélique weet dat haar echtgenoot nog leeft en gaat hem in de Middellandse Zee-havens zoeken. Van aanranding door de kapitein van een galeischip wordt ze gered door piraten van wie de aanvoerder haar óók begeert. Later verkoopt hij haar teleurgesteld als blanke slavin. Deel vier uit de serie is de minst geslaagde door herhaling van eerdere perikelen en een zwakke rolbezetting zodat de expressieloosheid van Mercier niet door tegenspel wordt gecompenseerd. Scenario van Pascal Jardin, Francis Cosne en Borderie.

Fleur d'oseille

1967 | Komedie, Misdaad

Frankrijk 1967. Komedie van Georges Lautner. Met o.a. Mireille Darc, Anouk Ferjac, Henri Garcin, Maurice Biraud en Amidou.

Weduwe van gangster wil buit van diens laatste inbraak besteden aan opvoeding van haar kind. Samen met andere alleenstaande moeder gaat ze op onderzoek uit en moet het opnemen tegen zwaarbewapende gangsterbende. Misdaadkomedie bereikt haar effecten door twee jonge moeders de overmacht te slim af te laten zijn. De humor van de dialoog is al te gezocht, maar Darc en Ferjac acteren met aanstekelijke bravoure.

Fantômas contre Scotland Yard

1967 | Avonturenfilm, Komedie, Fantasy

Italië​/​​Frankrijk 1967. Avonturenfilm van André Hunebelle. Met o.a. Jean Marais, Louis de Funès, Mylène Demongeot, Françoise Christophe en Henri Serre.

Een geniale schurk chanteert een Schotse lord die de steun inroept van commissaris Juve en journalist Fandor met zijn vriendin. Op het landgoed resulteren Fantômas' vermommingskunsten in onvoorstelbare situaties en een reeks moorden. Deel drie heeft niets nieuws te bieden in de serie die al te weinig fantasierijk van start ging. Scenario van Jean Hallain. Camerawerk van Marcel Grignon. Opgenomen in Franscope. Ook bekend als FANTOMAS AGAINST SCOTLAND YARD.

Estouffade à la Caraïbe

1967 | Avonturenfilm

Italië​/​​Frankrijk 1967. Avonturenfilm van Jacques Besnard. Met o.a. Frederick Stafford, Jean Seberg, Serge Gainsbourg, Paul Crauchet en Maria Rosa Rodriguez.

Ex-kraker wordt door idealistische Amerikaanse overgehaald om één keer tot oude vak terug te keren en de kluis open te breken waarin Zuidamerikaanse dictator zijn geïnde woekerbelastingen heeft opgeborgen. Kluis bevindt zich in zwaar bewaakt fort met tanks en mitrailleurs. Onderhoudende avonturenfilm wordt nooit echt spannend of spectaculair, maar biedt de nodige actie en de locaties in Colombia, Seberg en de biceps van zwemkampioen Stafford zijn uiterst fotogeniek.

Des frissons partout

1967 | Komedie, Misdaad

Frankrijk 1967. Komedie van Raoul André. Met o.a. Eddie Constantine, Perrette Pradier, Clément Harari, Janine Vila en Daniel Emilfork.

Twee rivaliserende bendes betwisten elkaar de buit van de meest onwaarschijnlijke overval van de eeuw, bestaande uit diamanten die op de place Vendôme werden gestolen. In één van die bendes is een agent van de FBI geïnfiltreerd. Een pretentieloze misdaadkomedie, zoals alle films van deze cineast, nog altijd het bekijken waard, dankzij het humoristische spel van Constantine als Jeff Gordon. Scenario van Michel Lebrun. Camerawerk van Henri Persin.

Brigade anti-gangs

1966 | Misdaad

Italië​/​​Frankrijk 1966. Misdaad van Bernard Borderie. Met o.a. Robert Hossein, Raymond Pellegrin, Pierre Clémenti, Gabriele Tinti en Amidou.

Een commissaris verdenkt een inbreker van een kraak, maar hij heeft geen bewijzen en kan hem alleen op andere gronden arresteren. Diens dochter hoort bij de jeugdbende die haar vader uit de cel weet te bevrijden. Een voorspelbaar misdaadverhaal met naast de bekende veteranen een groep jonge acteurs die enige verrassing en frisheid in het geheel brengen.

Avec la peau des autres

1966 | Thriller

Frankrijk​/​​Italië 1966. Thriller van Jacques Deray. Met o.a. Lino Ventura, Jean Servais, Jean Bouise, Marilù Tolo en Wolfgang Preiss.

Regisseur Deray verdiepte zich graag in de onderwereld, zoals in films als Borsalino en Le Marginal, met acteurs Alain Delon en Jean-Paul Belmondo. Dit keer levert hij een spionageverhaal af, waarin een geheim agent (Ventura) naar Wenen wordt gestuurd om een collega agent in de gaten te houden. Even later stuit hij op de KGB. Rechttoe-rechtaan thriller met Koude Oorlogthematiek, waarin Ventura - prima op zijn plek - een plezier is om naar te kijken. Naar een boek van Gilles Perrault.

A tout coeur à Tokyo pour OSS 117

1966 |

Frankrijk 1966. Michel Boisrond. Met o.a. Frederick Stafford, Marina Vlady, Henri Serre, Tetsuko Yoshimura en Colin Drake.

Geheim agent OSS 117 moet een Japans wapen waarmee een Amerikaanse basis is aangevallen zien te vernietigen. Een employée van de ambassade blijkt gechanteerd te zijn om gegevens over de basis door te geven. Exotische locaties en een vlotte regie maken deze film een van de betere in de reeks naar de Jean Bruce-romans, ondanks de clichés in het scenario dat werd geschreven door JAMES BOND-regisseur Terence Young.

A Tout Coeur A Tokyo Pour O.s.s.117

1966 | Thriller

Italië​/​​Frankrijk 1966. Thriller van Michel Boisrond. Met o.a. Henri Serre, Marina Vlady en Frederick Stafford.

Geheim agent OSS 117 moet een Japans wapen waarmee een Amerikaanse basis is aangevallen zien te vernietigen. Een employée van de ambassade blijkt gechanteerd te zijn om gegevens over de basis door te geven. Exotische locaties en een vlotte regie maken deze film een van de betere in de reeks naar de Jean Bruce-romans, ondanks de clichés in het scenario dat werd geschreven door JAMES BOND-regisseur Terence Young.

Par un beau matin d'été

1965 | Drama, Misdaad

Italië​/​​Spanje​/​​Frankrijk 1965. Drama van Jacques Deray. Met o.a. Jean-Paul Belmondo, Sophie Daumier, Geraldine Chaplin, Akim Tamiroff en Gabriele Ferzetti.

Een oude Amerikaanse gangster rekruteert uit de onderwereld van Nice twee gangsters voor de kidnapping van een miljonairsdochter. De vakbekwame regie van het standaard- misdaadverhaal blijft onderhoudend zonder ooit echt te boeien, ook omdat de acteurs in de typeringen nergens van hun overbekende personages afwijken. De debuterende Chaplin als ontvoerd meisje doet nog niets van later acteertalent vermoeden.

Les bons vivants

1965 | Komedie

Frankrijk 1965. Komedie van Gilles Grangier en Georges Lautner. Met o.a. Bernard Blier, Frank Villard, Dominique Davray, Yori Bertin en Andréa Parisy.

Drieluik (UN GRAND SEIGNEUR, LA FERMETURE, AU TRIBUNAL) over de nasleep van de sluiting van een bordeel. Uiteindelijk wordt een burgerman die zich over een dakloze hoer heeft ontfermd door haar erkentelijke collega's gepromoveerd tot nieuwe bordeelhouder. Deze episodenfilm heeft het voordeel dat de sketches op elkaar aansluiten. Alleen de laatste bijdrage echter - van Lautner, met Darc en De Funès - heeft enige verve en sjeu. Scenario van Albert Simonin en camerawerk van Michel Magne.

Journal d'une femme en blanc

1965 | Drama

Frankrijk 1965. Drama van Claude Autant-Lara. Met o.a. Marie-José Nat, Jean Valmont, Paloma Matta, Claude Gensac en Jacques Santi.

Een gynaecologe doet stage in een kraamkliniek en maakt mee hoe jonge vrouw sterft aan miskraam. Zelf wordt ze zwanger van een collega, maar kiest voor abortus. Deze film hield zeker voor de ontstaansperiode een dapper pleidooi voor 'baas in eigen buik', maar doet dat, om een zo groot mogelijk publiek te bereiken, binnen de clichés van de doktersroman. Het spel van de hoofdrolspelers legt de nadruk op de smartlap in plaats van een strijdvaardige overtuigingskracht.

Furia à Bahia pour OSS 117

1965 | Avonturenfilm, Actiefilm, Thriller

Frankrijk​/​​Italië 1965. Avonturenfilm van André Hunebelle. Met o.a. Frederick Stafford, Mylène Demongeot, Raymond Pellegrin, Perrette Pradier en Jacques Riberolles.

Een Franse geheim-agent moet een terroristenorganisatie in Brazilië ontmaskeren. Zijn contactpersoon in Rio blijkt verongelukt te zijn, en ook hem wachten valstrikken en aanslagen aan de lopende band. De romanheld van Jean Bruce kreeg een nieuwe vertolker in de Australische zwemkampioen. Geen verbetering, maar de film zelf heeft meer actie en afwisseling dan eerdere delen uit serie. Scenario van regisseur Hunebelle, Pierre Foucaud en Jean Halain. Camerawerk van Marcel Grignon.

Fantômas se dechaîne

1965 | Fantasy, Komedie

Frankrijk 1965. Fantasy van André Hunebelle. Met o.a. Jean Marais, Louis de Funès, Mylène Demongeot, Jacques Dynam en Olivier de Funès.

Als politiecommissaris Juve onderscheiden wordt met het Légion d'Honneur, komt aartsvijand Fantômas weer in actie en ontvoert de atoomgeleerde, wiens uitvinding hem de wereldheerschappij kan bezorgen. De uitvinding is echter incompleet zonder bijdrage van een tweede geleerde, wiens plaats wordt vervangen op het congres in Rome door de journalist Fandor. Het tweede deel uit deze serie heeft dezelfde onderhoudende kwaliteiten en zwakheden van de eerste film, waarbij een aantal opvallend doorzichtige trucages extra-minpunten zijn. Scenario van Jean Halain en Pierre Foucaud. Camerawerk van Raymond Le Moigne. Ook bekend als FANTÔMAS CONTRE INTERPOL.

Coplan FX 18 casse tout

1965 | Actiefilm

Frankrijk​/​​Italië 1965. Actiefilm van Riccardo Freda. Met o.a. Richard Wyler, Jany Clair, Valeria Ciangottini, Jacques Dacqmine en Gil Dekamare.

Geheim agent Coplan verslaat een Egyptische krankzinnige geleerde die vanaf een geheime raketbasis de wereldheerschappij wil overnemen. Het scenario doet denken aan een Het Beste van alle succesvolle spionage-avonturen van dat moment. Freda's desinteresse voor verhaal en personages maakt het de toeschouwer onmogelijk sympathie of antipathie te investeren in wie of wat ook. Tegelijk weet hij door fotografie en enscenering verrassende accenten te leggen en redelijk stuntwerk spectaculairder te doen lijken. Zo raakt men geboeid door een aantal scènes in een geheel dat als zodanig geen interesse wekt.

Compartiment-tueurs

1965 | Thriller, Misdaad

Frankrijk 1965. Thriller van Costa-Gavras. Met o.a. Yves Montand, Michel Piccoli, Simone Signoret, Catherine Allégret en Jacques Perrin.

Bij aankomst van de slaaptrein van Marseille naar Parijs blijkt een van de passagiers vermoord. In de wagon waren slechts vijf andere passagiers, voor de permanent verkouden inspecteur Grazziani (Montand) moet het dus een peulenschil zijn de zaak op te lossen. Maar dan wordt een van de vijf verdachten ook vermoord. En daarna nog een. Dit debuut van Costa-Gavras is een behoorlijk spannende thriller met een absolute topcast, maar haalt het niet bij zijn latere politiek geladen films als Z (1969), État de siège (1972) en Missing (1982). Naar het boek van Sébastien Japrisot.

Angélique et le Roi

1965 | Avonturenfilm, Romantiek, Actiefilm

Frankrijk​/​​Duitsland​/​​Italië 1965. Avonturenfilm van Bernard Borderie. Met o.a. Robert Hossein, Sami Frey, Jean Rochefort, Jacques Toja en Fred Williams.

Voor de tweede maal weduwe geworden wordt Angélique door de koning naar de Perzische ambassadeur gezonden en zij kwetst diens ijdelheid zo dat hij haar gevangen zet. Ze wordt de inzet voor een verbond tussen Frankrijk en Perzië en geraakt in steeds meer moeilijkheden, als ze gered wordt door haar doodgewaande eerste man die onmiddellijk weer verdwijnt. In deel drie uit de succesreeks is Merciers expressieloosheid in alle omstandigheden overgeslagen op tegenspelers Frey en Williams die ook alleen decoratief blijven wat hun veronderstelde passies nogal komisch maakt. Alain Decaux, Bernard Borderie en Francis Cosne bewerkten de roman van Anne en Serge Golon tot scenario.

Merveilleuse Angélique

1964 | Avonturenfilm, Romantiek, Historische film, Actiefilm

Italië​/​​Duitsland​/​​Frankrijk 1964. Avonturenfilm van Bernard Borderie. Met o.a. Michèle Mercier, Jean-Louis Trintignant, Jean Rochefort, Claude Giraud en Guiliano Gemma.

Angélique is terug! Berooid en alleen, ten tijde van koning Lodewijk de Veertiende. Maar haar Route naar Versailles, de titel van Anne en Serge Golons bronboek, gaat gelukkig voor haar en de kijkers al snel via de woon- en slaapkamers van talloze gegoede mannen. Die al dan niet geregeld met elkaar op de vuist gaan. Weldadig kolderiek topvermaak in jaren zestig Frankrijk en omstreken. Vervolg op kassucces Angélique, marquise des anges (1964). Meer zotternij in Angélique et le roy (1966), Indomptable Angélique (1967) en Angélique et le sultan (1968).

Les Gros bras

1964 | Komedie, Mysterie

Frankrijk 1964. Komedie van Francis Rigaud. Met o.a. Roger Pierre, Jean-Marc Thibault, Darry Cowl, Francis Blanche en Patricia Viterbo.

Een zakkenroller heeft in een vliegtuig de armband van een miljonairsvrouw gestolen en die voor de douane-controle in de tas van een fotomodel verborgen. Zijn latere pogingen om met haar in contact te komen wekken de jaloezie van haar verloofde en ondertussen zoeken politie en verzekeringsexperts ook naar de juwelen, die vals blijken te zijn, omdat de miljonair de echte diamanten aan zijn bijzit heeft gegeven. Het beproefde kluchtstramien geeft aanleiding tot enkele verrassende episodes en er wordt in vlot tempo en met animo in geacteerd.

Les Barbouzes

1964 | Komedie

Frankrijk​/​​Italië 1964. Komedie van Georges Lautner. Met o.a. Lino Ventura, Francis Blanche, Bernard Blier, Mireille Darc en Jess Hahn.

Wanneer een louche wapenmagnaat tijdens de erotische gymnastiek het hoekje om gaat, sturen diverse landen hun sluwste geheimagenten (‘barbouzes’) op pad. Missie: op haar Duitse kasteeltje de weduwe inpalmen om zo aan de nucleaire nalatenschap te geraken. Zwarte komedie met stripverhaalflair van het gouden span Lautner/Michel Audiard (Les tontons flingueurs) zit vol puntige dialogen, maffe types en regie- en montagegrapjes. Darc, met ondeugende glimlach en prachtige schouderbladen, is om te zoenen. Knipoog van componist Michel Magne: La Marseillaise in traag walsarrangement als Leitmotiv.

Le Monocle rit jaune

1964 | Avonturenfilm, Thriller

Italië​/​​Frankrijk 1964. Avonturenfilm van Georges Lautner. Met o.a. Paul Meurisse, Barbara Steele, Olivier Despax, Marcel Dalio en Renée Saint-Cyr.

Atoomgeleerden over de hele wereld worden vermoord. De Franse geheim-agent Monocle ontdekt het hoofd van het complot in Hong Kong en krijgt mede- en tegenwerking van collega's van andere nationaliteiten. De invloed van het James Bond-succes doet in deel III van de serie meer het accent leggen op de spectaculaire actie dan op de humor, waardoor Meurisse - die de leeftijd noch de bouw voor knokwerk heeft - minder kansen krijgt. De film is met vaart gemaakt en weet exotische locaties behendig te gebruiken.

Le Gentleman de Cocody

1964 | Avonturenfilm, Komedie

Italië​/​​Frankrijk 1964. Avonturenfilm van Christian-Jaque. Met o.a. Jean Marais, Liselotte Pulver, Philippe Clay, Jacques Morel en Maria Grazia Buccella.

Franse geleerde in Abidjan wordt vermoord door leden van geheimzinnige sekte. Assistente wil zijn onderzoekingen voortzetten, maar wordt tijdens tocht in de jungle ook belaagd, terwijl attaché van ambassade haar probeert te beschermen. Deze avonturenfilm heeft uiterst onwaarschijnlijk scenario, maar wordt met vaart gebracht op allerlei exotische locaties, met soms imponerend stuntwerk.

La Ronde

1964 | Komedie, Romantiek, Erotiek

Frankrijk 1964. Komedie van Roger Vadim. Met o.a. Marie Dubois, Claude Giraud, Anna Karina, Jean-Claude Brialy en Jane Fonda.

De wisseling van tien partners begint bij een hoertje en een soldaat en wordt gesloten als een graaf in bed bij hetzelfde hoertje belandt. Vadim en scenarioschrijver Jean Anouilh verplaatsten de handelingen naar Parijs aan de vooravond van WOI, maar misten de stilering en post-coïtale katterigheid van Schnitzlers Reigen en Ophüls' eerdere verfilming zodat een reeks voorspelbare pikanterieën overbleef. De actrices zijn mooi en geestig, de acteurs krijgen in deze aanpak geen enkele kans.

La Chasse à l'homme

1964 | Komedie, Romantiek

Frankrijk 1964. Komedie van Edouard Molinaro. Met o.a. Françoise Dorléac, Bernadette Lafont, Micheline Presle, Francis Blanche en Noël Roquevert.

Jongeman, die op het punt van trouwen staat, wordt de huwelijkse staat door verhalen van vrienden z[KA1]o tegengemaakt dat hij zijn bruiloft ontvlucht en samen met een makker met vakantie gaat in plaats van op huwelijksreis. Uiteindelijk lopen alle drie toch (weer) in de val. Komedie onderscheidt zich van andere episodefilms door een verbindende lijn in het verhaal, maar afzonderlijke sketches zijn van zeer wisselend gehalte. Aardigste zijn Rich tussen Presle en Deneuve en Brialy met Dorléac. Verdere rolbezetting krijgt in onaangename en niet zeer geestige humor weinig kansen.

La Bonne occase

1964 | Komedie

Frankrijk 1964. Komedie van Michel Drach. Met o.a. Francis Blanche, Claude Brasseur, Jacques Charrier, Darry Cowl en Edwige Feuillère.

Tweedehands DS wisselt voortdurend van eigenaar en is decor en aanleiding voor reeks van komische sketches. Cabaretachtige humor wisselt per sc[KA2]ene van toon en niveau (tien scenarioschrijvers), maar film heeft in elk geval tempo en laat naast overbekende komieken niet in dit genre gespecialiseerde acteurs zien met soms verrassend resultaat.

Fantômas

1964 | Fantasy, Komedie

Frankrijk 1964. Fantasy van André Hunebelle. Met o.a. Jean Marais, Louis de Funès, Mylène Demongeot, Marie-Hélène Arnaud en Jacques Dynam.

De ongrijpbare meester-misdadiger is de vermommingskunstenaar die zowel het uiterlijk van de sensatiejournalist als die van de politiecommissaris, die al jaren op hem loert, weet aan te nemen en vanuit de daardoor ontstane verwarring steeds vrijuit kan gaan. De figuur inspireerde Louis Feuillade tot een reeks van verontrustende en poëtische zwijgende films. In deze versie is daar niets van over en is de aandacht alleen voor de atletische vermogens van Marais en grimassen van De Funès. Scenario van Jean Halain en Pierre Foucaud. Camerawerk van Marcel Grignon.

Banco à Bangkok pour O.S.S. 117

1964 | Avonturenfilm

Italië​/​​Frankrijk 1964. Avonturenfilm van André Hunebelle. Met o.a. Kerwin Matthews, Robert Hossein, Dominique Willms, Anna-Maria Pier Angeli en Henri Virlojeux.

De held uit de Jean Bruce-romans wordt naar Thailand gezonden om een sekte te ontmaskeren die een pestbacil wil verspreiden. Exotische locaties krijgen ten koste van het tempo alle aandacht. Een curieuze rol van Hossein als Aziaat en als kwade genius. Scenario van regisseur Hunebelle, Pierre Foucaud en Michel Lebrun. Camerawerk van Raymond Lemoigne.

Angélique, marquise des Anges

1964 | Avonturenfilm

Italië​/​​Duitsland​/​​Spanje​/​​Frankrijk 1964. Avonturenfilm van Bernard Borderie. Met o.a. Michèle Mercier, Robert Hossein, Jean Rochefort, Claude Giraud en Giuliano Gemma.

Angélique wordt uitgehuwelijkt aan een mismaakte markies die gespecialiseerd is in natuurwetenschappen. Ze gaat ondanks zijn uiterlijk van hem houden tot hij wegens ketterij en zwarte kunst door Koning Lodewijk XIV ter dood wordt veroordeeld. Ze sluit zich aan bij de Parijse onderwereld om hem te wreken. Het eerste deel van een reeks films naar de romans van het echtpaar Anne en Serge Golon is de beste, dankzij de rol van Hossein als de gekwetste en idealistische markies. Het scenario werd geschreven door Claude Brule, Francis Cosne en regisseur Borderie.

Angélique

1964 | Avonturenfilm, Drama, Actiefilm

Duitsland​/​​Italië​/​​Frankrijk 1964. Avonturenfilm van Bernard Borderie. Met o.a. Claude Giraud, Giuliano Gemma, Jean Rochefort, Robert Hossein en Michèle Mercier.

Angélique wordt uitgehuwelijkt aan een mismaakte markies die gespecialiseerd is in natuurwetenschappen. Ze gaat ondanks zijn uiterlijk van hem houden tot hij wegens ketterij en zwarte kunst door Koning Lodewijk XIV ter dood wordt veroordeeld. Ze sluit zich aan bij de Parijse onderwereld om hem te wreken. Het eerste deel van een reeks films naar de romans van het echtpaar Anne en Serge Golon is de beste, dankzij de rol van Hossein als de gekwetste en idealistische markies. Het scenario werd geschreven door Claude Brule, Francis Cosne en regisseur Borderie.

Symphonie pour un massacre

1963 | Drama, Thriller

Frankrijk​/​​Italië 1963. Drama van Jacques Deray. Met o.a. Michel Auclair, Claude Dauphin, José Giovanni, Michèle Mercier en Daniela Rocco.

Een vijftal nachtclub-exploitanten beraamt een perfecte misdaad met cocaïnehandel, maar door onvoorziene foutjes wordt er onderling wantrouwen gewekt en worden de handlangers één voor één geliquideerd, tot de wraak van de weduwe ook de laatste overlevende fataal wordt. Het vernuftig geconstrueerde scenario geeft veel meer aandacht aan de karakterisering dan gewoonlijk, zodat goede spelprestaties - helaas niét van de actrices - samenvallen met een gespannen en franjeloze vormgeving die het fatale handelingsverloop een onafwendbare logica geeft.

Mélodie en sous-sol

1963 | Misdaad, Drama, Thriller

Frankrijk​/​​Italië 1963. Misdaad van Henri Verneuil. Met o.a. Jean Gabin, Alain Delon, Viviane Romance, Carla Marlier en Maurice Biraud.

Charles (Gabin), routinier onder dieven en net uit de gevangenis ontslagen, beraamt een laatste klus die hem en zijn vrouw Ginette (Romance) zal toestaan bemiddeld met pensioen te gaan. Een wankel onderdeel van zijn plan is voormalig celgenoot Francis (Delon). Die moet met zijn looks een sleutelpersoon verleiden en zo infiltreren in een blinkend jaren zestig-casino, maar de jongeman is snel afgeleid. Aangenaam landerige noir-thriller met veel sigaretten en jazz tegen het oogverblindend decor van de Côte d'Azur in de jaren zestig.

Méfiez-vous, mesdames

1963 | Komedie

Frankrijk 1963. Komedie van André Hunebelle. Met o.a. Michèle Morgan, Danielle Darrieux, Paul Meurisse, Sandra Milo en Gaby Sylvia.

Door zijn liefde voor een doortrapte vrouw is een advocaat in de gevangenis beland en hij probeert daarna wraak te nemen via huwelijksadvertenties, maar ook van die alleenstaande dames dreigt hij de dupe te worden. Het scenario en de regie laten heel wat kansen liggen, maar de cynische komedie wordt gered door de sterke rolbezetting waarbij met name Morgan opvalt door haar - te zelden gebruikte - humoristische talenten.

Les tontons flingueurs

1963 | Misdaad, Komedie, Actiefilm

Frankrijk​/​​Italië​/​​Duitsland 1963. Misdaad van Georges Lautner. Met o.a. Lino Ventura, Bernard Blier, Francis Blanche, Sabine Sinjen en Claude Rich.

Klassieke misdaadkomedie, volgens sommigen 'te Frans' om buiten Frankrijk op waarde geschat te kunnen worden vanwege alle verwijzingen en woordspelingen en vanwege de accenten die moeilijk te verstaan zijn. Niettemin is de film ook voor wie die nuances mist plezierig, vanwege de topacteurs en de bijzondere combinatie van criminaliteit, olijkheid en diepzinnigheid. Ventura speelt ex-gangster Fernand, die door zijn stervende, oude maffiabaas The Mexican (Dumesnil) wordt gevraagd om na diens dood wat touwtjes in handen te nemen. Andere maffiosi zijn daar uitgesproken tegen.

Le vice et la vertu

1963 | Drama, Erotiek, Oorlogsfilm

Frankrijk​/​​Italië 1963. Drama van Roger Vadim. Met o.a. Annie Girardot, Catherine Deneuve, Robert Hossein, O.E. Hasse en Philippe Lemaire.

Résistance-strijdster Justine (Deneuve) roept haar collaborerende zus Juliette (Girardot) te hulp wanneer Justines aanstaande in het nazi-cachot belandt. Een reddingsplan loopt echter faliekant mis en daarop zitten de zussen Deugd en Ondeugd stevig in de penarie. Vadim verlegde Justine (1787) van De Sade naar WO II-gedeeld Frankrijk en distilleert er een fraai ogend, sappig melodrama met erotische ondertonen uit. Hossein speelt met overgave de fielterige SS-officier Schörndorf. Uit dezelfde thematische potpourri knutselden de Italianen in de jaren zeventig het beruchte subgenre van de nazi-(soft)porno.

Germinal

1963 | Drama, Historische film

Hongarije​/​​Frankrijk 1963. Drama van Yves Allégret. Met o.a. Jean Sorel, Berthe Granval, Bernard Blier, Claude Brasseur en Lea Padovani.

Spoorwegarbeider is wegens socialistische overtuiging ontslagen en vindt nieuw werk in mijnen van Noord-Frankrijk. Slechte werkomstandigheden daar doen hem stakingsactie ontketenen die bloedig onderdrukt wordt. Meer zorgvuldig gereconstrueerd dan echt meeslepend sociaal pamflet naar roman van Zola. Opnamen in Hongarije geven overtuigend en indringend beeld van mijnen in vorige eeuw. Tragisch verlopende driehoeksverhouding - in boek zeer aannemelijk - werkt hier onnodig sentimenteel.

Un singe en hiver

1962 | Drama, Komedie

Frankrijk 1962. Drama van Henri Verneuil. Met o.a. Jean Gabin, Jean-Paul Belmondo, Suzanne Flon, Gabrielle Dorziat en Paul Frankeur.

De boegbeelden van twee filmgeneraties staan tegenover elkaar in deze geestige nostalgie-trip. Jean Gabin (1904-1976), in de jaren dertig de ster van films als Pépé le Moko en Quai des Brumes, speelt een herbergier die gezworen heeft nooit meer te drinken. Hij breekt zijn gelofte met een jongeman gespeeld door de jonge hond van de Nouvelle Vague-beweging, Jean-Paul Belmondo (À bout de souffle). Het tweetal zet het gedurende een nacht vol weemoed op een drinken van jewelste. Twee verschillende mensen, met eigen redenen voor deze uitspatting, vinden elkaar in de drank. De twee acteurs raakten overigens ook goed bevriend.

OSS 117 se déchaîne

1962 | Actiefilm

Frankrijk​/​​Italië 1962. Actiefilm van André Hunebelle. Met o.a. Kerwin Mathews, Irina Demich, Nadine Sanders, Henri-Jacques Huet en Roger Dutoit.

Gangsters hebben zich meester gemaakt van een militaire uitvinding waarmee de beweging van duikboten is te registreren. De verovering of sabotage van het apparaat mislukt, tot OSS 117 in actie komt. Het succes van de James Bond-serie inspireerde de Fransen tot een eigen reeks naar de romans van Jean Bruce, met een Hollywood B-acteur in de hoofdrol voor de export. De avonturen zijn met een geroutineerde vaart in beeld gebracht, maar de knipoog of fantasie om een aantal nadrukkelijke harde scènes te relativeren ontbreekt.

Les grands chemins

1962 | Drama, Avonturenfilm

Frankrijk​/​​Italië 1962. Drama van Christian Marquand. Met o.a. Robert Hossein, Anouk Aimée, Renato Salvatori, Fernand Sardou en Jean Lefebvre.

Rondtrekkende gitarist en kaartspeler sluit vriendschap met Italiaanse vrachtrijder en trekt ook in het pension van diens minnares. Dorpelingen wantrouwen zijn succes met kaartspelen en breken zijn handen. Depressieve zelfvernietigingsdrang laat hem de vrouw verleiden om daarmee de Italiaan ook tegen zich te krijgen. Drama van geïsoleerde mensen kreeg - ondanks geforceerd scenario - kracht mee door landschapsopnamen van Zuidwest-Frankrijk en passend gekweld spel van Hossein. Regiedebuut van acteur Marquand, met supervisie van Roger Vadim.

Les femmes d'abord

1962 | Actiefilm, Komedie, Thriller

Frankrijk 1962. Actiefilm van Raoul André. Met o.a. Eddie Constantine, Christiane Minazolli, Bernadette Lafont, Darío Moreno en Mischa Auer.

Een FBI-agent krijgt opdracht om handel in verdovende middelen op te rollen. Het gebruikelijke Eddie-recept, maar met meer accent op de humor dan in zijn films uit de periode 1950-60. De grappen zijn helaas al te zeer opgelegd. Scenario van Michel Lebrun.

Les Bricoleurs

1962 | Komedie, Thriller

Frankrijk 1962. Komedie van Jean Girault. Met o.a. Darry Cowl, Francis Blanche, Valérie Lagrange, Jacqeline Maillan en Clément Harari.

De weinig succesvolle werknemers van een makelaarskantoor moeten onder bedreiging van ontslag een huis zien te verkopen, waarin ze een lijk vinden dat ze verstoppen om de transactie niet in gevaar te brengen. Bij het oplossen van de moord tonen ze meer bekwaamheid dan in hun eigen beroep. Nogal mat vehikel voor het duo Cowl-Blanche, is erg slap in de thriller-elementen, terwijl de grappen ook weinig oorspronkelijk zijn, al worden ze soms met animo gepresenteerd.

Le repos du guerrier

1962 | Drama, Erotiek

Frankrijk 1962. Drama van Roger Vadim. Met o.a. Brigitte Bardot, Robert Hossein, Jean-Marc Bory, James Robertson Justice en Michel Serrault.

De jonge Parisienne Geneviève (Brigitte Bardot) gaat naar Dijon in verband met een erfenis en stuit daar op Renaud (Robert Hossein), die zelfmoord aan het plegen is. Ze redt zijn ­leven en krijgt een relatie met hem. Maar Renaud is een cynische alcoholist, die haar maar burgerlijk vindt en haar behandelt als oud vuil. Toch kan ze hem maar moeilijk verlaten. Deze internationaal minder bekende film was in Frankrijk de meest succesvolle uit het oeuvre van Bardot. Haar ex Roger Vadim regisseerde deze bewerking van de feministische roman van Christiane Rochefort.

Le Gorilla a mordu l'archevèque

1962 |

Frankrijk 1962. Maurice Labro. Met o.a. Roger Hanin, Roger Dumas, Huguette Hue, Jean Le Poulain en Pierre Dac.

Geheim agent Gorilla moet moord op president zakensyndicaat zien te voorkomen, maar zodra hij in actie komt wordt zijn zoontje ontvoerd. Hanin heeft titelrol overgenomen van Lino Ventura (die gorilla speelde in LE GORILLA VOUS SALVE BIEN) en schreef (onder pseudoniem) mee aan film, waarvan verhaalswendingen en humor weinig verrassend zijn, maar die wel actie en vaart biedt.

Le Diable et les dix commandements

1962 | Komedie

Frankrijk 1962. Komedie van Julien Duvivier. Met o.a. Françoise Arnoul, Charles Aznavour, Lucien Baroux, Maurice Biraud en Jean-Claude Brialy.

De duivel stelt alles in het werk om de mensheid van de Tien Geboden te laten afwijken in zeven episoden (die soms een paar zonden tegelijk combineren). Wisselend van niveau, maar evenwichtiger dan episodefilms van andere regisseurs. Simon als de vloekende knecht in een klooster en Darrieux als een actrice die in uitbestede, volwassen zoon Delon een bewonderaar vermoedt, stelen de show. Zwakste sketches - met Brialy-De Funès en Saval-Tisot - werden bij bioscooproulatie afwisselend gecoupeerd, vanwege de lengte.

Il Figlio del sceicco

1962 | Avonturenfilm

Frankrijk​/​​Italië 1962. Avonturenfilm van Mario Costa. Met o.a. Gordon Scott, Christina Gajoni, Gordon Mitchell, Moira Orfei en Jany Clair.

De zoon van de door de tiran gedode bedoeïenensheik begint een offensief, maar krijgt al de misdaden van de vijand in de schoenen geschoven. Als de waarheid aan het licht komt, worden de beroofde partijen zijn medestanders. Dit gemiddeld romantisch spektakel werkt verrassingsloos de verplichte elementen van het genre af en geeft alle aandacht aan de massale vechtpartijen, die ook een dynamischer vormgeving hadden mogen hebben.

Cyrano et d'Artagnan

1962 | Avonturenfilm, Historische film

Italië​/​​Frankrijk​/​​Spanje 1962. Avonturenfilm van Abel Gance. Met o.a. José Ferrer, Jean-Pierre Cassel, Daliah Lavi, Sylva Koscina en Michel Simon.

Hoewel hun loyaliteiten tegenover elkaar staan - bij koning Lodewijk XIII en bij koningin Anne - sluiten Cyrano de Bergerac en d'Artagnan toch vriendschap en gaan samen op het liefdespad met beroemde courtisanes. Ambitieuze poging om literaire helden bijeen te brengen in een scenario-in-versen struikelt over het gebrek aan financiële middelen zodat de film nooit echt spectaculair wordt. De rolbezetting - typisch coproductie ratjetoe - helpt ook onvoldoende. Treurig stemmende laatste film van pionier Gance, die ook het scenario schreef.

Abel Gance hier et demain

1962 | Documentaire, Biografie

Frankrijk 1962. Documentaire van Nelly Kaplan.

Hoewel hun loyaliteiten tegenover elkaar staan - bij koning Lodewijk XIII en bij koningin Anne - sluiten Cyrano de Bergerac en d'Artagnan toch vriendschap en gaan samen op het liefdespad met beroemde courtisanes. Ambitieuze poging om literaire helden bijeen te brengen in een scenario-in-versen struikelt over het gebrek aan financiële middelen zodat de film nooit echt spectaculair wordt. De rolbezetting - typisch coproductie ratjetoe - helpt ook onvoldoende. Treurig stemmende laatste film van pionier Gance, die ook het scenario schreef.

Les Lâches vivent de l'espoir

1961 | Drama

Frankrijk 1961. Drama van Claude Bernard-Aubert. Met o.a. Françoise Giret, Gordon Heath, Aram Stephan, Mag-Avril en Hervé Watkine.

Een Franse studente wordt verliefd op een neger en krijgt te maken met latent racisme in haar milieu. Dit leidt tot dramatische conflicten wanneer ze zwanger wordt. Pas na de geboorte van de baby verzoent ze zich met haar geliefde. Dit simpele, maar zinnige thema gaat bijna verloren in de modieus- pretentieuze vormgeving, de literaire dialoog en de gezochte cameravoering die stijlloos uitpakt. Onderwerp en spel breken af en toe toch door alle franje heen.

Les Livreurs

1961 | Komedie

Frankrijk 1961. Komedie van Jean Girault. Met o.a. Darry Cowl, Francis Blanche, Claire Maurier, Patricia Karim en Robert Berri.

De bezorgers van een Parijs warenhuis komen door hun werk in steeds wisselende identiteitsverwarringen en proberen die rollen ook te spelen, met evenveel flair als catastrofaal resultaat. Deze ouderwetse gooi- en smijtklucht mist een onderlinge samenhang tussen de diverse, afgetrapte grappen en is zonder vaart gefilmd. Dit is een van de oorzaken waarom het duo Cowl-Blanche, ondanks hun eigen kwaliteiten, nooit echt is doorgebroken.

Les Filles sèment le vent

1960 | Drama

Italië​/​​Frankrijk 1960. Drama van Louis Soulanes. Met o.a. Scilla Gabel, Françoise Saint-Laurent, Philippe Leroy, Eva Damien en Michel Lemoine.

Drie fruitpluksters in het Rhône-dal worden rivales in de liefde, maar tenslotte cijfert de uitdagende aanvoerster zich weg voor het meest timide meisje dat de na veel ellende verkregen held mag hebben. Een zoveelste en erg late kopie van RISO AMARO zonder de sociale context van het origineel maar wel met alle clichés. De regie maakt er niets van en de acteurs zijn kansloos, behalve in het etaleren van eventuele aantrekkelijkheid.

Les Pique-assiettes

1959 | Komedie

Frankrijk 1959. Komedie van Jean Girault. Met o.a. Darry Cowl, Francis Blanche, Béatrice Altariba, Rolande Ségur en Gérard Séty.

Een vriendenpaar gaat door een reeks uiteenlopende beroepen heen, van beursspeculanten tot hotelbedienden of vari[KA1]et[KA1]e-artiesten; ze zijn afwisselend schatrijk en straatarm. De mooie zuster van [KA1]e[KA1]en van hen zorgt met haar talrijke aanbidders voor extra complicaties; ten slotte zijn ze weer berooid maar tevreden. Kennelijk waren er eerst wat (afgetrapte) losse sketches en gags, die door een uiterst mager verhaal in onderling verband zijn gerangschikt. Het duo heeft kwaliteiten, maar de lamlendige regie maakt hen kansloos.

Détournement des mineures

1959 | Drama, Misdaad

Frankrijk 1959. Drama van Walter Kapps. Met o.a. Frank Villard, Hélène Chancel, Nathalie Nattier, Louis Seigner en Michel Roux.

Een aankomend danseresje werkt als fotomodel om haar balletlessen te betalen. Een zogenaamd danscontract in Tanger, waarin een fotograaf bemiddelt, doet haar in een bordeel belanden. Interpol weet haar nog tijdig te redden. Deze zogenaamde waarschuwingsfilm heeft een onwaarschijnlijk scenario en - behalve een vlot tempo - ook geen andere kwaliteiten.