Jamshed Usmonov

Regisseur, Acteur, Scenarist, Producer, Editor

Jamshed Usmonov is regisseur, acteur, scenarist, producer en editor.
Er zijn 7 films gevonden.

Le roman de ma femme

2011 | Drama

Frankrijk 2011. Drama van Jamshed Usmonov. Met o.a. Léa Seydoux, Olivier Gourmet, Maruf Pulodzoda, Sacha Bourdo en Thibault Vinçon.

Wanneer haar echtgenoot, een zakenman, spoorloos verdwijnt en Ève (Seydoux) achterlaat met verdriet, vraagtekens en een schuldenberg, vindt ze steun bij diens advocaat Chollet (Gourmet). Eerste Franse regie van Tadzjiekse regisseur is een geslaagde, sterk aan Simenon-romans en -verfilmingen herinnerende melange van drama en psychologische thriller. De aanvankelijk ietwat vergezochte toenadering tussen elegante schoonheid Ève en stoffige eenzaat Chollet wordt dankzij het geleidelijke verloop plausibel. Contra alle modes met een zekere ouderwetse kalmte geregisseerd, gespeeld, gefotografeerd én gemonteerd - een verademing.

Bihisht faqat baroi murdagon

2006 | Drama

Rusland/Frankrijk/Tadzjikistan/Duitsland/Zwitserland 2006. Drama van Jamshed Usmonov. Met o.a. Khurshed Golibekov, Dinara Drukarova en Maruf Pulodzoda.

Indringend zorgvuldig geënsceneerd en gemonteerd drama over een negentienjarige plattelandsjongen (Golibekov) in Tadzjikistan die het niet voor elkaar krijgt om zijn prille huwelijk te consummeren. Ten einde raad probeert hij in de stad samen met zijn wereldwijze neef een vrouw te regelen die hem kan ontmaagden, een zoektocht die uitmondt in aanranding en moord. Regisseur/scenarist Usmonov (1965) toont zich een meester in het verbeelden van de neerwaartse spiraal van een naar mannelijkheid smachtende dwaalgast.

Fararishtay kifti rost

2003 | Drama

Italië/Rusland/Zwitserland/Frankrijk/Tadzjikistan 2003. Drama van Jamshed Usmonov. Met o.a. Uktamoi Miyasarova, Maruf Pulodzoda, Kova Tilavpur, Mardonkul Kulbobo en Malohat Maqsumova.

Een islamitische legende vertelt dat op iedere schouder van een mens een engel zit. De linker houdt de slechte daden bij, de rechter de goede. Bij een gestorven ziel wordt de balans opgemaakt voor toegang tot hel of hemel. In het gemankeerde Tadjikistan van Fararishtay kifti rost zijn eigenlijk alle mensen keihard, oneerlijk en manipulatief, maar zij geloven wel in archaïsche wetten over Goed en Kwaad. Filmmaker Usmonov, zelf van oorsprong Tadjiek, observeert het Tadjiekse wel en wee en kan daarbij niet van snelheid worden beticht, maar oog voor mooie beelden en dwarse humor heeft hij zeker.

L'ange de l'épaule droite

2002 |

Zwitserland/Frankrijk/Italië 2002. Jamshed Usmonov. Met o.a. Kova Tilavpur, Maruf Pulodzoda en Uktamoi Miyasarova.

Na het vernemen dat zijn moeder stervende is, besluit Hamro, na een verblijf van tien jaar in Moskou, weer terug te keren naar zijn geboortedorp in het afgelegen Tadzjikistan. In werkelijkheid heeft zij echter een valstrik opgezet

The Road

2001 |

Nederland/Kazachstan/Japan/Frankrijk 2001. Darezjan Omirbajev. Met o.a. Valeria Gouliaeva, Magjane Omirbaev, Alnour Tourgambaeva, Saoule Toktibaeva en Jamshed Usmonov.

Darezjan Omirbajev, die in 1998 veel succes oogstte met het sobere noodlotsdrama Killer, maakte het zich voor de langverwachte opvolger La Route niet al te moeilijk. Het levert luchtige, komische scènes op - steevast prachtig in beeld gebracht - en een aantal fraaie observaties over het lastige bestaan van een filmmaker in Kazachstan. Maar uiteindelijk gaat de film aan ideeënarmoede ten onder.

Parvozi zanbur

1998 |

Tadzjikistan 1998. Min Boung Hun en Jamshed Usmonov. Met o.a. Mardonqul Qulhubo, Fakhriddin Fathiddin, Tagmoimurod Roziq, Mastura Ortiq en Muhammadjon Shodi.

Darezjan Omirbajev, die in 1998 veel succes oogstte met het sobere noodlotsdrama Killer, maakte het zich voor de langverwachte opvolger La Route niet al te moeilijk. Het levert luchtige, komische scènes op - steevast prachtig in beeld gebracht - en een aantal fraaie observaties over het lastige bestaan van een filmmaker in Kazachstan. Maar uiteindelijk gaat de film aan ideeënarmoede ten onder.

Parvaz-e zanbur

1998 | Drama

Zuid-Korea/Rusland 1998. Drama van Jamshed Usmonov en Min Biong Hun. Met o.a. Muhammadjon Shodi, Mastura Ortik, Taghoymurod Rozik, Fakhriddin Fakhriddin en Beknazar Kabirov.

Na de val van het communisme werd de voormalige Sovjetrepubliek Tadzjikistan zelfstandig. Mensen met goede verbindingen uit de dagen van de almachtige partij konden als plunderende roofridders snel rijk worden. Een `na[KA3]ieve` leraar (Shodi) met eerlijke opvattingen uit een veraf gelegen dorpje heeft een buurman (Rozik) die zich zo snel verrijkt heeft, dat hij er een priv[KA1]elegertje op na moet houden om zich de vijanden van het lijf te houden. Hij lonkt ongeg[KA4]eneerd naar de vrouw (Ortik) van de leraar en plaatst bovendien een schijthuis onder het raam van de leraar zodat het van de stank in huis niet meer uit te houden is. De leraar beklaagt zich bij de burgemeester (Kulbobo), maar die speelt onder één hoedje met de buurman. Daarop besluit de vertwijfelde leraar zijn schamele bezittingen te verkopen en koopt de aan het gemeentehuis grenzende grond van zijn grootvader. Hij wil daarop een openbaar toilet laten aanleggen, waarvan de bezoekers van de markt gebruik kunnen maken. Een heftige strijd met onaangename gevolgen wordt tijdig voorkomen als bij de graafwerkzaamheden een bron gevonden wordt, waarop het hele dorp, dat al honderden jaren zonder stromend water zat, aangesloten kan worden. Een gemakkelijk te begrijpen en te volgen parabel over recht en onrecht tegen de achtergrond van de niet te stuiten sociale ontwikkeling. Fraai spel en een scenario van regisseur Usmonov dat net zoals het camerawerk van Min Biong Hun geïnspireerd is op het realisme van de Indiase meesterfilmer Satyajit Ray, wiens muziek gebruikt werd. Meervoudig bekroond.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Jamshed Usmonov op televisie komt.

Reageer