Helmar Lerski (1871-1956): camera.
Er zijn 3 films gevonden.

Sprengbagger 1010

1929 | Zwijgende film

Duitsland 1929. Zwijgende film van Carl Ludwig Achaz-Duisberg. Met o.a. Ivan Koval-Samborsky, Viola Garden en Heinrich George.

Een ingenieur die een geweldige graafmachine heeft ontworpen, wordt verblind door hoogmoed wanneer in de pastorale omgeving waarin hij is opgegroeid bruinkool wordt aangetroffen. De stomme film Sprengbagger 1010 verweeft op een fraaie manier industriële film en melodrama. In maart 2011 vond in Essen de feestelijke première plaats van de gerestaureerde versie, met daarbij live gespeeld de originele, bewaard gebleven muziek van Walter Gronostay. Het was de eerste filmscore van deze leerling van Schönberg, die later ook muziek voor radiohoorspelen en Leni Riefenstahls Olympia zou componeren.

Der heilige Berg

1926 | Drama

Duitsland 1926. Drama van Arnold Fanck. Met o.a. Leni Riefenstahl, Luis Trenker, Ernst Petersen en Frida Richard.

Vanuit historisch oogpunt is Der heilige Berg bijzonder interessant. Arnold Fanck was de belangrijkste grondlegger van het in Duitsland zeer populaire genre 'bergfilm'. Van Fanck leerde actrice Riefenstahl het vak regisseren, dat ze later inzette ter meerdere glorie van Adolf Hitler. Uit het stomme Der heilige Berg zal Riefenstahl dramaturgisch niet veel geleerd hebben. Het plotje gaat over een bergbeklimmer (Trenker) die met collega Vigo (Petersen) strijdt om de aandacht van een danseres (Riefenstahl) - iets wat op grote hoogte gevaarlijk kan zijn. Het talent van Fanck, zelf alpinist, verraadt zich in deze film door indrukwekkende natuurbeelden, die vaak onder barre omstandigheden tot stand kwamen.

Das Wachsfigurenkabinett

1924 | Horror

Duitsland 1924. Horror van Paul Leni en Leo Birinsky. Met o.a. Emil Jannings, Conrad Veidt, Werner Krauss, Wilhelm Dieterle en Olga Belajeff.

In kunstwerk Het Wassenbeeldenkabinet verhaalt een broodschrijver over drie historische personages: de vrouwen minnende kalief van Bagdad Haroen ar-Rashid; vergifbeul Ivan de Verschrikkelijke en tot slot seriemoordenaar Jack the Ripper. Geen betere afleiding toentertijd, in afgestraft Duitsland, dankzij nog altijd indrukwekkende en desoriënterende decorwisselingen van kunstschilder en decorontwerper Paul Leni. De filmmaker nam al snel de benen naar Amerika, net als hoofdrolspeler Conrad Veidt (Ivan). Acteurs Jannings en Krauss (al-Raschid en The Ripper) werden achtereenvolgens nazi’s, bajesklanten en paria’s.