Nico Papatakis (1918-2010): regie, scenario en productie.
Er zijn 4 films gevonden.

Une page d'amour

1980 | Drama

Frankrijk 1980. Drama van Élie Chouraqui. Met o.a. Anouk Aimée, Bruno Cremer, Frédérique Alexandre, Nelly Borgeaud en Jean-Pierre Castaldi.

Gloria Mundi

1975 | Drama, Misdaad

Frankrijk 1975. Drama van Nico Papatakis. Met o.a. Olga Karlatos, Roland Bertin, Philippe Adrien, Alain Halle en Mehmet Ulusoy.

Een regisseur begint aan een film over de martelingen in Algerije maar moet stoppen wanneer het geld op is. Als geëngageerd politiek extremist komt hij vervolgens zelf om bij de deelname aan een terroristische actie. Papatakis had op zijn 25e al vier speelfilms gemaakt. Hij is een buitengewoon en geniaal maar tevens veeleisend regisseur, die zijn thema's op overdrachtelijke en plastische wijze benadert. Zijn gruwelijk realistische en ongehoord gewelddadige scènes sparen de kijker bepaald niet. GLORIA MUNDI is daarom eigenlijk veel griezeliger dan wat normaalgesproken voor een griezelfilm doorgaat. Een nihilistisch verweerschrift dat het niveau van het werk van een markies de Sade bereikt. In 1976, werd de film bekort tot 117m. Ook bekend als ACTE en STROPIATS.

Les abysses

1963 | Drama

Frankrijk 1963. Drama van Nico Papatakis. Met o.a. Francine Bergé, Colette Bergé, Pascale de Boysson, Colette Regis en Paul Bonifas.

De in Frankrijk werkende Griek Papatakis inspireerde zich op het lugubere Les Bonnes van Jean Genet, gebaseerd op in 1934 echt gebeurde feiten. De Bergé-zusjes zijn twee hysterische en lesbische dienstmeisjes die zich wreken op hun verloederde werkgevers-wijnboeren. Goede fotografie van Jean- Michel Boussaguet, een handige montage en een meer dan behoorlijke vertolking van de Bergé-zussen.

Shadows

1960 | Drama, Experimenteel

Verenigde Staten 1960. Drama van John Cassavetes. Met o.a. Hugh Hurd, Lelia Goldoni, Ben Carruthers, Anthony Ray en Rupert Crosse.

In zijn debuut als regisseur toont Cassavetes ons New York, de stad van de neon-reclames. Bruisend hart van de stad is Manhattan. In dat kader bewegen zich zijn drie helden, de 'schaduwen', die zich mengen onder een volk dat leeft in een ondraaglijk ritme. De schaduwen zijn Lelia, Hugh en Ben. Ze wonen samen en helpen elkaar. Ze voelen voor elkaar die reine primitieve tederheid en die uitbundigheid eigen aan volkeren uit zonnige landen. Ze beseffen dat ze nooit 'echte' Amerikanen zullen worden, dat de maatschappij hen nooit uit de schaduw zal laten treden. Een geïmproviseerde film, gemaakt met een minimum aan scenario en financiële middelen. De acteurs spelen zichzelf en worden geregistreerd door een schokkende handcamera. Er wordt geen gemakkelijke oplossing gegeven voor de toeschouwer. Eén van de belangrijkste Amerikaanse debuutfilms sinds Orson Welles' CITIZEN KANE. Cassavetes schreef zelf het scenario en Erich Kollmar verfilmde het. Knappe jazz- score van Charles Mingus en Shafi Hadi.