Ab van Ieperen: regie, cast en scenario.
Er zijn 4 films gevonden.

De nietsnut

1994 | Drama

Nederland 1994. Drama van Ab van Ieperen. Met o.a. Pierre Bokma, Willem Nijholt, Marjon Brandsma, Ramses Shaffy en Jacques Bonaffé.

Na een leegte van dertien jaar (ACHTER GLAS uit 1981 en ook al geen meesterwerk) maakte de regisseur deze rolprent gebaseerd op het gelijknamige verhaal van Frans Kellendonk. Samen met van Ieperen schreef hij voor zijn dood in 1990 het scenario voor de film die IDENTIKIT zou gaan heten. Het gaat over een man (Bokma), die nooit van zijn vader (Nijholt in flashbacks) heeft gehouden en hem maar een lul vond. Als zijn vader door een moord in België om het leven komt, besluit hij een kijkje te gaan nemen op de plaats des onheils. Onderweg neemt hij een jonge lifter mee en realiseert zich dat ook zijn leven zonder hoogtepunten, roemloos aan het voorbij trekken is. Hij dist een verhaal op aan de jongen, waaruit zou moeten blijken dat zijn vader een held was. Van Ieperen, die bekend staat om zijn breedvoerige, weinig oorspronkelijke, slaapverwekkende stijl, distantiëerde zich van de film nadat de producent de prent op aanvaardbare lengte sneed. Door de inkorting valt er echter aardig wat weg van de oorspronkelijke opzet: personages op zoek naar een verhaal. Nijholt speelt uitstekend als de vader, Bokma's ingehouden woede is overtuigend, Shaffy is leuk als een rijke oom. Brandsma als de moeder, geeft een sterke monoloog weg. De sleutelrol van de Belgische hoteleigenaar Bonnaffé, die zijn lodderoog laat vallen voor zowel de moeder als de zoon, is duister. We zullen het dan allemaal maar aan de bizarre montage en de weggeknipte start en finale wijten. Geproduceerd met de NOS.

Achter glas

1981 | Drama

Nederland 1981. Drama van Ab van Ieperen. Met o.a. Rudolf Lucieer, Elias van Zanden, Marjon Brandsma, Bram Vermeulen en Petra Laseur.

Een radioreporter heeft een verhouding met een glazenwasser. Jammer, dat de soms zwakke acteursregie, met een té traditioneel opgezet scenario, er niet in slaagde het drama van de verhouding van twee mannen uit verschillende milieus dramatisch los te maken van het incidentele en soms té anekdotische. Overigens een boeiende poging tot het maken van een 'normale' homo-film.

Paranoia

1967 | Horror, Thriller, Drama

Nederland 1967. Horror van Adriaan Ditvoorst. Met o.a. Kees van Eyck, Pamela Koevoets, Pamela Koevoets (Rose), Rudolf Lucieer en Joseph Guilty.

Willem Frederik Hermans' novelle over een man die zich inbeeldt een gezochte oorlogsmisdadiger te zijn en die na twee moorden zelfmoord pleegt, werd door Ditvoorst uiterst indringend verfilmd. Er is een fraaie rol van Koevoets als het schuchtere meisje Anna en er is een soms angstaanjagende sfeer, waardoor de regisseur toont over veel talent en ambitie te beschikken. Jan de Bont deed het camerawerk.

De minder gelukkige terugkeer van Joszef Katús naar het land van Rembrandt

1966 | Drama

Nederland 1966. Drama van Wim Verstappen. Met o.a. Rudolf Lucieer, Shireen Strooker, Etha Coster, Nouchka van Brakel en Roelof Kiers.

Het boeiende debuut van Pim & Wim. Een man keert na een lange reis terug naar Amsterdam, maakt er Provo, Koninginnedag, een kermis en de Dodenherdenking mee en wordt vervolgens dood aangetroffen. Het enthousiasme straalt eraf. Vlot camerawerk van Wim van der Linden. Geproduceerd door Pim de la Parra.