Gregory Peck (1916-2003): cast en productie.
Er zijn 63 films gevonden.

A Conversation with Gregory Peck

2000 | Documentaire

Verenigde Staten 2000. Documentaire van Barbara Kopple. Met o.a. Gregory Peck, Lauren Bacall, Cecilia Peck, Martin Scorsese en Mary Badham.

Moby Dick

1998 | Avonturenfilm, Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Australië​/​​Verenigde Staten 1998. Avonturenfilm van Franc Roddam. Met o.a. Patrick Stewart, Henry Thomas, Ted Levine, Gregory Peck en Piripi Waretini.

Een getrouwe bewerking voor de kabel-tv van het meesterwerk van Herman Melville uit 1851, die meestal als een tweedelige miniserie wordt uitgezonden. De kijker beleeft dit geweldige avontuur mee door de ogen van de jonge zeeman Ishmael (Thomas), die de belevenissen vertelt. De obsessie van kapitein Ahab (Stewart) om Moby Dick, de witte walvis die zijn been afhapte, te achtervolgen is heel levendig gedaan. In Deel één maken we kennis met de personages die we zien groeien en proeven we de sfeer van het zoute water. Ishmael strijkt neer in Nantucket, sluit vriendschap met de getatoeëerde polynesiër Queequeg (Warentini), die zijn beschermer wordt en samen monsteren zij aan op de Pequod. In Deel twee stelt de geobsedeerde Ahab met zijn houten been zijn bemanning in toenemende mate bloot aan de gevaren om de witte walvis te harpoeneren.

Wild Bill - Hollywood Maverick

1995 | Documentaire, Biografie

Verenigde Staten 1995. Documentaire van Todd Robinson. Met o.a. Mike Connors, Clint Eastwood, James Garner, Darryl Hickman en Arthur Hiller.

Een portret van William Wellman, een erg onafhankelijke regisseur die autoriteit verafschuwde. Hij werd geboren in Brookline, Massachussets op 29 februari 1896 als William Augustus Wellman. Was als piloot tijdens WO I verbonden aan het legendarische Lafayette Escadrille. Hij werd neergeschoten en brak zijn rug op twee plaatsen. Nadien werd hij vlieginstructuur en huwde actrice Helen Chadwick. Zo kwam hij in contact met Douglas Fairbanks, die hem een rol gaf in een van zijn films. Als acteur was hij geen succes en toen hij ontdekte dat de regisseur veel meer verdiende, besloot hij regisseur te worden. Hij debuteerde in 1923 met THE MAN WHO WON. Na een reeks B-filmpjes kreeg hij de kans om, dank zij zijn ervaring, voor Paramount de big budget-film WINGS (1929) te draaien. Het succes van deze film maakte niet enkel van hem een topregisseur, maar ook van de onbekende Gary Cooper een superster. Het merendeel van zijn 76 films is al lang vergeten, maar een handvol ervan werden toch klassiekers, denken we maar aan BEAU GESTE (1939), THE OX-BOW INCIDENT (1943), BUFFALO BILL (1944), BATTLEGROUND (1949) en THE HIGH AND THE MIGHTY (1953). Na een ruzie met de producenten rond zijn film LAFAYETTE ESCADRILLE (1958), een eerbetoon aan zijn vroegere legereenheid, trok hij zich terug uit de filmwereld. Hij stierf in 1975. Een uitstekende biografie met getuigenissen van een resem acteurs en regisseurs die met hem gewerkt hebben. Robinson schreef het scenario. Alec Baldwin sprak de commentaar in. Montage is van Leslie Jones. Voor de fotografie tekenden Christian Sebaldt en Theodor Angell. Dolby Stereo THX.

The Portrait

1993 | Familiefilm, Komedie, Drama

Verenigde Staten 1993. Familiefilm van Arthur Penn. Met o.a. Gregory Peck, Lauren Bacall, Cecilia Peck, Paul McCrane en Donna Mitchell.

Cecilia Peck staat op het punt door te breken als kunstenares. Ze krijgt de kans te exposeren in een belangrijke galerie in New York en ze zou ervoor graag een schilderij voltooien van haar ouders, de bekende dichter Peck en Bacall. Alles verloopt anders dan voorzien, want haar ouders blijken geen voorbeeldige modellen en plagen haar doorlopend. Bovendien bemerkt ze opkomende dementie bij haar vader. Schitterend geacteerd melodrama van Penn, die nogmaals bewijst een onvervalste acteursregisseur te zijn. Vader en dochter Peck spelen uiterst geloofwaardig en Bacall is fijnzinnig als altijd. Een juweeltje waarbij je alles vergeet. Geschreven door Lynn Roth, naar het bekroonde toneelstuk voor drie spelers Painting Churches van Tina Howe. In beeld gebracht door Dick Quinlan.

Other People's Money

1991 | Komedie

Verenigde Staten 1991. Komedie van Norman Jewison. Met o.a. Danny DeVito, Gregory Peck, Penelope Ann Miller, Piper Laurie en Dean Jones.

Kapitalist Garfield (DeVito) houdt van slechts één iets meer dan van geld: andermans geld. Hij probeert het bedrijf van Jorgenson (Peck) vijandig over te nemen, maar Jorgenson wordt goed verdedigd door diens heldere advocate Kate (Miller). Hoewel Garfield advocaten haat, raakt hij reddeloos verslingerd aan Kate. Een van de zeer prettige kanten van deze film is dat Garfield consequent hebberig blijft en geen Scrooge-achtige ontwikkeling doormaakt. Zelfs een indrukwekkende toespraak over ethiek van Jorgenson brengt Garfield niet van zijn stuk. Integendeel, hij antwoordt met een even overtuigend pleidooi voor hebzucht.

Cape Fear

1991 | Thriller, Horror, Actiefilm, Experimenteel

Verenigde Staten 1991. Thriller van Martin Scorsese. Met o.a. Robert De Niro, Nick Nolte, Jessica Lange, Juliette Lewis en Joe Don Baker.

In deze briljant gestileerde remake van de gelijknamige thriller uit 1962 is De Niro een angstaanjagende, sadistische ex-gevangene die wraak neemt op de advocaat (Nolte) die hem zijns inziens onterecht achter slot en grendel deed belanden. Scorsese liet de originele score van Bernard Herrmann (de vaste componist van Hitchcock) reorkestreren door filmcomponist Elmer Bernstein. Mitchum en Peck - in 1962 respectievelijk ex-gevangene en diens advocaat - zijn nu te zien in fraaie bijrollen. De fotografie (in Panavision) was in handen van meester Freddie Francis. Thelma Schoonmaker deed de montage.

Grégory Peck

1990 | Biografie, Documentaire

België 1990. Biografie van Sélim Sasson. Met o.a. Gregory Peck, Jane Fonda, Audrey Hepburn en Lauren Bacall.

Het American Film Institute zette in maart 1989 Gregory Peck in het zonnetje. Met die gebeurtenis en een aantal filmfragmenten als uitgangspunt, reconstrueerde regisseur Sasson Peck's carrière. Daar is hij aardig in geslaagd, hoewel niet alle stukjes even relevant zijn. De montage is helaas belabberd. Dat is de schuld van het hoogdravende, overweldigende en vaak overbodige commentaar dat de film uiteindelijk niet het portret is geworden dat je van een acteur van dit kaliber zou mogen verwachten.

Old Gringo

1989 | Avonturenfilm, Western, Drama

Verenigde Staten 1989. Avonturenfilm van Luis Puenzo. Met o.a. Jane Fonda, Gregory Peck, Jimmy Smits, Patricio Contreras en Jenny Gago.

In 1913 woont het brave burgervrouwtje Fonda een lezing bij van de oude verbitterde schrijver Ambrose Bierce (Peck). Ze raakt onder de indruk van de woorden van de anarchist en ze besluit met haar routineuze leven te breken en naar Mexico te vertrekken. Ze vindt een job als priv[KA1]elerares bij een rijke familie en maakt kennis met een generaal van de opstandige Pancho Villa (Smits). Ook Peck duikt hier op, als lid van het rebellenleger. Traag verlopende, maar fascinerend vertelde, fantasie over de verdwijning van Bierce. Het scenario van Puenzo en Aida Bortnik is gebaseerd op de roman Gringo Viejo van Carlos Fuentes. Het sublieme spel van de hoofdrollen maakt de film tot een boeiende ervaring. Gevoelige fotografie, met oog voor detail, van Felix Monti.

Amazing Grace and Chuck

1987 |

Verenigde Staten 1987. Mike Newell. Met o.a. Jamie Lee Curtis, Alex English, Gregory Peck, Joshua Zuehlke en Dennis Lipscomb.

Een slim spelertje van twaalf uit de juniorenploeg besluit het honkballen eraan te geven tot de grootmachten instemmen met een volledige atoom-ontwapening. Sportmensen over de hele wereld volgen zijn voorbeeld om zijn protest kracht bij te zetten. Deze wensdroom in Capra-stijl van schrijver/producent David Field is blijven steken in de goede bedoelingen.

The Scarlet and the Black

1983 | Thriller, Oorlogsfilm

Verenigde Staten​/​​Italië​/​​Verenigd Koninkrijk 1983. Thriller van Jerry London. Met o.a. Gregory Peck, Christopher Plummer, John Gielgud, Raf Vallone en Barbara Bouchet.

Peck (in zijn eerste hoofdrol in een televisieproduktie) en Plummer spelen heel overtuigend een kat-en-muisspelletje als, respectievelijk een Vaticaan-functionaris, die gedurende de tijd dat Rome bezet is door de Duitsers, clandestien onderdak biedt aan ontsnapte geallieerde krijgsgevangenen, en de nazi-officier die probeert hem op heterdaad te betrappen. Gielgud is Paus Pius XII in deze thriller van klasse, waarvoor David Butler het script schreef naar The Scarlet Pimpernel of the Vatican, een boek van J.P. Gallagher.

The Blue and the Gray

1982 | Historische film, Western, Drama

Verenigde Staten 1982. Historische film van Andrew V. McLaglen. Met o.a. Stacy Keach, John Hammond, Diane Baker, Kathleen Beller en Paul Benedict.

Mini-serie in drie delen. Monumentale verfilming van de Amerikaanse burgeroorlog, met groots opgezette, realistisch gefilmde actiescènes. Keach en Hammond zijn de beide personen rond wie het drama zich afspeelt. Het tv-debuut van Peck, als President Lincoln, en de laatste rol van Oates die vlak na de opnamen stierf. Goede gastrol van Hayden als John Brown, de man die gehangen wordt; Bridges is de fanatieke negerhater. Al Francis leverde prachtig camerawerk af, Bruce Broughton zorgde voor een perfecte muzikale achtergrond, kortom de liefhebbers van het genre komen aan hun trekken.

The Sea Wolves

1980 | Avonturenfilm, Oorlogsfilm, Actiefilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten​/​​Zwitserland 1980. Avonturenfilm van Andrew V. McLaglen. Met o.a. Gregory Peck, Roger Moore, David Niven, Trevor Howard en Barbara Kellerman.

De Britten moeten in het Indië van 1943 zien af te rekenen met aanvallen van Duitse U-boten, de zogenaamde Zeewolven. Ze lijken steeds goed te weten waar en wanneer ze moeten toeslaan. De oorlog herleid tot een jongensboek, waarin de personages zich reuze amuseren. Wanneer je de onlogische verhaalsprongen erbij neemt, is ontspanning gegarandeerd. Voorwaarde is dat er niet wordt nagedacht.

The Boys from Brazil

1978 | Thriller, Horror, Drama

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1978. Thriller van Franklin J. Schaffner. Met o.a. Gregory Peck, Laurence Olivier, James Mason, Lilli Palmer en Uta Hagen.

Nazi-jager Ezra Lieberman (Olivier) komt tot de ontdekking dat nazibeul Mengele (verrassende rol van Peck) vanuit Zuid-Amerika opdracht heeft gegeven voor de moord op tientallen ambtenaren. Voor wie het spannende verhaal niet kent volstaat te melden dat de moorden deel uitmaken van een wereldwijd complot met als doel de geboorte van het Vierde Rijk. Het boek van Ira Levin (oa Rosemary's Baby) waarop de film is gebaseerd viel bij verschijnen in 1976 in de categorie science fiction à la Frankenstein maar won gestaag aan realiteitszin gezien de huidige medische ontwikkelingen.

MacArthur

1977 | Oorlogsfilm, Biografie, Drama

Verenigde Staten 1977. Oorlogsfilm van Joseph Sargent. Met o.a. Gregory Peck, Ed Flanders, Dan O'Herlihy, Marj Dusay en Sandy Kenyon.

De epische oorlogsbiografie MacArthur heeft naast vele goede punten - zoals het krachtige spel van Peck als de slimme, maar arrogante generaal MacArthur en veel realistisch wapengekletter - ook een essentieel gebrek. Het script van Barwood en Robbins (The Sugarland Express) bestrijkt de periode 1942-1951. Deze negen jaren van oorlog (ook Korea), tactiek, politiek en zware militaire strijd op allerlei fronten, laat zich niet in 130 minuten vertalen. Een gevolg is dat de zoveelste tactische vondst van MacArthur tegen de Japanners of Noord-Koreanen afgeraffeld op het doek verschijnt, zodat de enorme impact van zo'n actie op al die betrokken mensen gebagatelliseerd wordt. En de kijkers onaangedaan achterblijven.

The Omen

1976 | Horror, Thriller

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1976. Horror van Richard Donner. Met o.a. Gregory Peck, Lee Remick, Billie Whitelaw, David Warner en Harvey Stephens.

Deze horrorfilm over de komst van de antichrist is bijna even spannend maar - een paar gruwelscènes daargelaten - minder bloederig dan het fameuze voorbeeld The Exorcist. Toch zijn er ook deze keer diverse sterfgevallen te betreuren, waaronder een zelfmoord tijdens een kinderfeestje. De veroorzaker van al dat naars is de Duivel zelf die de gedaante heeft aangenomen van het stiefzoontje van de Amerikaanse ambassadeur Robert Thorn (Peck), een complicatie die het knap lastig maakt om het Kwaad met wortel en tak uit te roeien. De rechtgeaarde horrorfan komt niets tekort, maar moet wel een hoop christelijk-apocalyptische rimram voor lief nemen. Oscar-winnende muziek van Jerry Goldsmith, met oa het genomineerde lied 'Ave Satani'.

Billy Two Hats

1974 | Avonturenfilm, Western

Verenigde Staten 1974. Avonturenfilm van Ted Kotcheff. Met o.a. Gregory Peck, Desi Arnaz Jr., Jack Warden, Sian Barbara Allen en David Huddleston.

Dean (Peck) is een oudere Schot, wiens pad kruist met dat van een jonge halfbloed die de politie op z'n hielen heeft, vanwege een bankroof. Er ontstaat tussen hen een ongewone vriendschap als ze allebei het hazepad moeten kiezen. Pecks spel is de moeite waard. Deze avontuurlijke western werd opgenomen in Israel. Scenario van Alan Sharp. Camerawerk van Brian West. Later hertiteld: THE LADY AND THE OUTLAW.

Shootout

1971 | Western

Verenigde Staten 1971. Western van Henry Hathaway. Met o.a. Gregory Peck, Robert F. Lyons, Jeff Corey, James Gregory en Rita Gam.

Dezelfde combinatie van producent, regisseur en scenarioschrijver als van True Grit nu in een western over een cowboy en een jong meisje, maar het voldoet niet. Ondanks de titel is er veel geklets en weinig actie. Scenario van Marguerite Roberts naar de roman The Lone Cowboy van Will James. Het camerawerk is van Earl Rath.

I Walk the Line

1970 | Drama, Thriller, Western

Verenigde Staten 1970. Drama van John Frankenheimer. Met o.a. Gregory Peck, Tuesday Weld, Estelle Parsons, Ralph Meeker en Lonny Chapman.

Plattelandssheriff Peck valt op de dochter van een illegale drankstoker (Weld) en vernielt daarmee zijn carrière en zijn privé-leven.Een apart, maar doelloos drama, geholpen door de excellente rol van Weld. Johnny Cash zingt vijf liedjes.

The Stalking Moon

1969 | Western

Verenigde Staten 1969. Western van Robert Mulligan. Met o.a. Gregory Peck, Eva Marie Saint, Robert Forster, Noland Clay en Russell Thorson.

Arizona 1881. De ouder wordende leger-verkenner Peck begeleidt een peloton soldaten op een routinetocht wanneer deze enkele Indianen gevangen nemen. Onder hen bevindt zich een blanke vrouw met haar halfbloedzoontje. Saint werd destijds ontvoerd en nu smeekt ze om naar haar vroegere woonplaats gebracht te worden. Peck vergezelt haar. Onderweg worden ze belaagd door Apaches die zich niet vertonen. Niet bepaald originele, maar boeiend gerbrachte western waarin de onzichtbare dreiging het belangrijkste element is. De acteurs leveren uitstekende prestaties met een middelmatig scenario van Alvin Sargent en Wendell Mayes, naar een roman van Theodore V. Olsen. Knappe fotografie van Charles Lang. Gefilmd in Panavision.

The Most Dangerous Man in the World

1969 | Sciencefiction

Verenigd Koninkrijk 1969. Sciencefiction van J.Lee Thompson. Met o.a. Gregory Peck, Anne Heywood, Arthur Hill, Alan Dobie en Conrad Yama.

Veel geklets maar weinig actie in een verhaal over een Amerikaanse geleerde die op een ultra-geheime spionagemissie naar communistisch China wordt gestuurd. Ook bekend als THE CHAIRMAN.

Marooned

1969 | Sciencefiction, Thriller

Verenigde Staten 1969. Sciencefiction van John Sturges. Met o.a. Gregory Peck, Richard Crenna, James Franciscus, David Janssen en Gene Hackman.

Drie astronauten moeten gedurende zeven maanden in een ruimtelab werken. Na vijf maanden vertonen zij zorgwekkende vermoeidheidsverschijnselen. Men wil hen terughalen naar de aarde, maar door een technische storing komt de ruimtecapsule niet in de goede baan terecht. NASA-vluchtleider Peck heeft 55 uur de tijd om het probleem op te lossen, zoveel zuurstof is er. Spektakelfilm met meer aandacht voor techniek dan voor de acteurs. Vakkundig gemaakt, maar het oppervlakkige scenario van Mayo Simon, naar de roman van Martin Caidin, schiet zijn doel voorbij. Het documentaire gedeelte is het interessantst, maar het meeste komt niet tot zijn recht op het kleine tv-scherm. De vele uitstekende acteurs lopen er wat verloren bij. Verdiende Oscar voor de speciale effecten. Fotografie van Daniel Fapp. Gedraaid in Panavision 70.

Mackenna's Gold

1969 | Western

Verenigde Staten 1969. Western van J. Lee Thompson. Met o.a. Gregory Peck, Omar Sharif, Telly Savalas, Camilla Sparv en Keenan Wynn.

Wetsdienaar Mackenna (Peck) heeft de kaart waarop de locatie van een rijke goudader staat aangegeven vernietigd: het goud bevindt zich in voor Indianen heilig gebied, bovendien twijfelt hij aan het bestaan van de schat. Maar bandiet Colorado (Sharif) heeft zijn zinnen gezet op het edelmetaal en kidnapt Mackenna, die hem de weg zal moeten wijzen. Veel grote sterren werkten mee aan deze western, maar echt goed is hij niet: het verhaal is voorspelbaar en hij is aan de lange kant.

The chairman

1968 | Thriller

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1968. Thriller van J. Lee Thompson. Met o.a. Arthur Hill, Anne Heywood en Gregory Peck.

Wetsdienaar Mackenna (Peck) heeft de kaart waarop de locatie van een rijke goudader staat aangegeven vernietigd: het goud bevindt zich in voor Indianen heilig gebied, bovendien twijfelt hij aan het bestaan van de schat. Maar bandiet Colorado (Sharif) heeft zijn zinnen gezet op het edelmetaal en kidnapt Mackenna, die hem de weg zal moeten wijzen. Veel grote sterren werkten mee aan deze western, maar echt goed is hij niet: het verhaal is voorspelbaar en hij is aan de lange kant.

Arabesque

1966 | Thriller, Komedie

Verenigde Staten 1966. Thriller van Stanley Donen. Met o.a. Gregory Peck, Sophia Loren, Alan Badel, Kieron Moore en Carl Duering.

Peck speelt Egyptoloog professor Pollock die betrokken raakt bij een complot tegen een staatshoofd in het Midden-Oosten. In zijn pogingen de aanslag te voorkomen wordt hij bijgestaan door een exotische schone (Loren). Maar staat ze wel aan zijn kant? Vlotte spionagethriller naar de roman van Gordon Cotler heeft geestige dialogen, een vrolijke muziekscore van Henry Mancini en fraai camerawerk van Christopher Challis. Pollock: 'Volg die auto!' Taxichauffeur: 'Mijn hele leven heb ik gewacht op iemand die dat zou zeggen.' Peck en Loren zijn prachtig. Arabesque kreeg de BAFTA voor beste Britse film.

Mirage

1965 | Thriller, Drama

Verenigde Staten 1965. Thriller van Edward Dmytryk. Met o.a. Gregory Peck, Diane Baker, Walter Matthau, Kevin McCarthy en Jack Weston.

Een gave Hitchcock-achtige thriller over de aan geheugenverlies lijdende Peck, omringd door belagers. Matthau steelt de show als eigenzinnige detective. Interessant locatiewerk in New York. Peter Stone bewerkte de roman Fallen Angel van Walter Ericson tot scenario. Camerawerk van Joseph MacDonald. Opnieuw verfilmd als JIGSAW in 1968.

Behold a Pale Horse

1964 | Actiefilm, Drama

Verenigde Staten 1964. Actiefilm van Fred Zinnemann. Met o.a. Gregory Peck, Anthony Quinn, Omar Sharif, Mildred Dunnock en Christian Marquand.

Peck en Quinn gaan een ideologische strijd aan in dit verhaal dat zich afspeelt in het Spanje van na de Burgeroorlog en dat draait om politiek en geweld, waarbij het logisch verband echter steeds verder te zoeken is, zodat het een verward, zwetserig geheel wordt. Wel leuk geprobeerd van alle betrokkenen.

Captain Newman, M.D.

1963 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1963. Komedie van David Miller. Met o.a. Jane Withers, James Gregory, Bethel Leslie, Dick Sargant en Dick Sargent.

Hoewel deze film over een legerpsychiater best onderhoudend is, is de vermenging van komedie en drama niet altijd geslaagd. Darin wekt nogal wat verwondering met zijn melodramatische rol, maar de gehele rolbezetting is goed. Scenario van Richard L. Breen, Phoebe en Harry Ephron.

To Kill a Mockingbird

1962 | Drama, Misdaad, Mysterie

Verenigde Staten 1962. Drama van Robert Mulligan. Met o.a. Gregory Peck, Brock Peters, Mary Badham, Philip Alford en John Megna.

Gregory Peck schetste in deze knap opgebouwde klassieker de contouren van de moderne man: rechtvaardig, stoer, stiekem gevoelig, en liefdevol voor kinderen. Hij won een Oscar voor zijn rol als gebrilde plattelandsadvocaat Atticus Finch, die een van verkrachting beschuldigde zwarte man verdedigt, zeer tegen de zin van zijn racistische dorpsgenoten. Het verhaal wordt verteld vanuit het gezichtspunt van zijn dochtertje Scout, die een kinderlijke angst koestert voor de griezelige buurman Boo Radley (Duvall). Naar de Pulitzerprijswinnende roman van Harper Lee.

How the West Was Won

1962 | Western, Historische film, Romantiek

Verenigde Staten 1962. Western van John Ford, Henry Hathaway, George Marshall, Richard Thorpe en Kevin Ford. Met o.a. James Stewart, John Wayne, Gregory Peck, Carroll Baker en Lee J. Cobb.

Epische, maar niet zo vreselijk spannende western vertelt de geschiedenis van het Wilde Westen. Het verhaal is verdeeld over enkele episodes, zoals de Burgeroorlog, de Gold Rush en de aanleg van het spoorwegnet. Prima rollen van Stewart als pelsjager en van Wayne als ijzervreter. De wat gezwollen voice-over is van Spencer Tracy: 'De plaatsen in dit land hebben de namen gekregen die nu op kaarten staan. Maar die plaatsen moesten allemaal veroverd worden, veroverd op de natuur en op de primitieve mens.' Scenarioschrijver James R. Webb kreeg een Oscar voor zijn script.

Cape Fear

1962 | Thriller, Misdaad, Drama

Verenigde Staten 1962. Thriller van J. Lee Thompson. Met o.a. Gregory Peck, Robert Mitchum, Polly Bergen, Lori Martin en Martin Balsam.

Op een dag wordt Sam Bowden (Peck), succesvol advocaat, gelukkig getrouwd, vader van een leuke dochter, aangesproken door Max Cady (Mitchum), een zojuist vrijgekomen crimineel die Bowden verantwoordelijk houdt voor zijn veroordeling. Cady wil wraak. Hij vergiftigt Bowdens hond en insinueert dat hij onaangename dingen zal doen met Bowdens vrouw en dochter. De politie staat machteloos. Klassieke thriller, vooral dankzij Mitchum, die een memorabele psychopaat neerzet. In 1991 speelde Robert De Niro de rol van Cady in Scorsese's gelijknamige remake.

The Guns of Navarone

1961 | Oorlogsfilm, Actiefilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1961. Oorlogsfilm van J. Lee Thompson. Met o.a. Gregory Peck, David Niven, Stanley Baker, Anthony Quayle en James Darren.

The Guns of Navarone is zonder twijfel een echte oorlogsfilm, maar dan wel eentje met ongekend briljante stille scènes. Allegaartje van specialisten krijgt bijkans hopeloze opdracht om de reusachtige nazi-kanonnen van het Griekse Navarone onschadelijk te maken. De mannen moeten onderlinge problemen terzijde schuiven om kans te hebben de vernuftige Duitsers te slim af te zijn. Gregory Peck speelt mooie, maar soms wat gemaniëreerde rol van koele kapitein en bergbeklimmer. In 1978 maakte regisseur Guy Hamilton - vooral bekend om James Bond-films als Goldfinger en Diamonds Are Forever - een vervolg onder de titel Force 10 from Navarone.

Pork Chop Hill

1959 | Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1959. Oorlogsfilm van Lewis Milestone. Met o.a. Gregory Peck, Harry Guardino, Rip Torn, George Peppard en James Edwards.

Harde oorlogsfilm uit de Koreaanse tijd met Peck en de zijnen, ruig en geloofwaardig. Scenario van James R. Webb. Camerawerk van Sam Leavitt.

On the Beach

1959 | Drama, Sciencefiction

Verenigde Staten 1959. Drama van Stanley Kramer. Met o.a. Gregory Peck, Ava Gardner, Anthony Perkins, Fred Astaire en Donna Anderson.

Wat zou u doen als bijna de hele wereldbevolking was uitgestorven en de dood ook voor u naderde? Met deze vraag bracht topregisseur Kramer, op het koudste punt van de Koude Oorlog, de atoombom dichtbij. On the Beach was het eerste chique doemdagdrama over een genadeloze nucleaire holocaust. Peck, Gardner en Perkins spelen Australische overlevenden van een atoomoorlog, die ieder verschillend omgaan met de aanstormende fatale radioactieve wolk. Kramer wilde duidelijk wereldwijd indruk maken, en liet zijn film op zeven continenten tegelijk uitgaan. Indruk maakte On the Beach zeker, ondanks enkele zwakke melodramatische momenten en een gammel centraal liefdesverhaal. Naar de roman van Nevil Shute.

Beloved Infidel

1959 | Romantiek

Verenigde Staten 1959. Romantiek van Henry King. Met o.a. Gregory Peck, Deborah Kerr, Eddie Albert, Philip Ober en Herbert Rudley.

De moeilijk te bevatten keuze van Peck voor de rol van F. Scott Fitzgerald maakt de romance die deze in het Hollywood van de late jaren dertig beleeft met columniste Sheilah Graham (Kerr) eerder belachelijk dan realistisch. De fantasievolle opnamen vormen het enige pluspunt in een verder botte kijk op het leven in de hoofdstad van filmland.

The Bravados

1958 | Western

Verenigde Staten 1958. Western van Henry King. Met o.a. Gregory Peck, Joan Collins, Stephen Boyd, Albert Salmi en Henry Silva.

Een onbekende (Peck) arriveert in een stadje de dag voordat een berucht viertal aan de galg zal eindigen na een misdadig leven. Een medeplichtige helpt hen echter te ontsnappen, waarbij de dochter van een plaatselijke winkelier (Collins) wordt gegijzeld. Peck, die vermoedt dat dezelfde bende verantwoordelijk is voor de moord op zijn vrouw enkele maanden eerder, zet de achtervolging in. Goede western, die alle elementen van het genre op een rijtje zet. Geroutineerde acteurs leveren een vakkundige prestatie en de jonge Engelse actrice Collins weet haar mannetje te staan. De beul is inderdaad Joe De Rita, beter bekend als Curly Joe van The Three Stooges. Het scenario is van Philip Yordan en John O'Hara naar een roman van Frank O'Rourke. Mooie beelden van Leon Shamroy.

The Big Country

1958 | Western

Verenigde Staten 1958. Western van William Wyler. Met o.a. Gregory Peck, Charlton Heston, Carroll Baker, Burl Ives en Jean Simmons.

Grootse western rond botsende families, machismo en toegang tot water. Gregory Peck kreeg de hoofdrol van ervaren zeeman zonder geldingsdrang. Aan de wal in het wilde westen verlangt zijn aanstaande vrouw (Carroll Baker) haantjesgedrag op de lokale apenrots. Eerste kandidaat voor een krachtmeting is boerenknecht Steve (Charlton Heston), waarna de confrontaties zich in traag tempo ophopen. Met bijna drie uur speeltijd en bewust magere verhaaltjes belicht The Big Country vooral de mythische Amerikaanse frontier-mentaliteit die de ‘verovering van het continent’ (persmap 1958) mogelijk maakte.

Designing Woman

1957 | Komedie, Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1957. Komedie van Vincente Minnelli. Met o.a. Gregory Peck, Lauren Bacall, Dolores Gray, Sam Levene en Chuck Connors.

De New Yorkse sportjournalist Mike (Peck) heeft gewonnen in de toto. Dit feit viert hij zo intens dat hij zich er de volgende dag niets van herinnert. Ook niet dat hij inmiddels modeontwerpster Marilla (Bacall) heeft ontmoet. Maar kennelijk heeft het geklikt, want binnen een week zijn ze getrouwd. Na een tijdje blijkt echter dat ze weinig gemeenschappelijke interesses hebben. Twee amusante hoofdrolspelers debiteren scherpe, venijnige dialogen, in de beste traditie van de screwball-komedie. Scenarioschrijver George Wells hield een Oscar over aan zijn scenario.

The Man in the Gray Flannel Suit

1956 | Drama

Verenigde Staten 1956. Drama van Nunnally Johnson. Met o.a. Gregory Peck, Jennifer Jones, Fredric March, Marisa Pavan en Lee J. Cobb.

Een handige roman van Sloan Wilson over een zakenman van Madison Avenue die ervoor vecht om vooruit te komen en probeert na te gaan wat zijn leven thuis voor hem betekent. Een aardige bijrol van Harding als de vrouw van March. Scenario van regisseur Johnson.

Moby Dick

1956 | Avonturenfilm, Actiefilm, Drama

Verenigd Koninkrijk 1956. Avonturenfilm van John Huston. Met o.a. Gregory Peck, Richard Basehart, Orson Welles, Leo Genn en James Robertson Justice.

'Thar she blows!' galmt het uit het kraaiennest als de eigengereide albinowalvis Moby Dick na bijna tachtig minuten draaitijd in beeld komt. Ondertussen heeft kapitein Ahab zijn verstand reeds verloren, in een film die de onevenwichtige opbouw van Herman Melville's bronmateriaal in ere houdt. Gregory Peck speelt Ahab met een theatrale ernst, waarbij zijn resonerende wasbordstem af en toe flink op de lachspieren werkt. Regisseur Huston, acteur Peck en scenarist Ray Bradbury (schrijver van oa Fahrenheit 451) konden niet met elkaar opschieten - Peck verdronk bijna tijdens de losjes geregisseerde slotscènes - maar de nukkige samenwerking resulteerde wel in een klassieker.

The Yearling

1954 | Korte film, Drama

Verenigde Staten 1954. Korte film van Kat Smith.

'Thar she blows!' galmt het uit het kraaiennest als de eigengereide albinowalvis Moby Dick na bijna tachtig minuten draaitijd in beeld komt. Ondertussen heeft kapitein Ahab zijn verstand reeds verloren, in een film die de onevenwichtige opbouw van Herman Melville's bronmateriaal in ere houdt. Gregory Peck speelt Ahab met een theatrale ernst, waarbij zijn resonerende wasbordstem af en toe flink op de lachspieren werkt. Regisseur Huston, acteur Peck en scenarist Ray Bradbury (schrijver van oa Fahrenheit 451) konden niet met elkaar opschieten - Peck verdronk bijna tijdens de losjes geregisseerde slotscènes - maar de nukkige samenwerking resulteerde wel in een klassieker.

The Purple Plain

1954 | Oorlogsfilm, Drama, Avonturenfilm

Verenigd Koninkrijk 1954. Oorlogsfilm van Robert Parrish. Met o.a. Gregory Peck, Win Min Than, Bernard Lee, Maurice Denham en Brenda De Banzie.

Na een bombardement op Londen en de dood van zijn toekomstige vrouw wordt de Canadese piloot Bill Forrester (Peck) naar Birma gestuurd, waar hij opvalt door roekeloosheid. Wanneer zijn vliegtuig neerstort moeten hij en twee maten weer in de beschaafde wereld zien te komen. Boeiend en intigrerend scenario van Eric Ambler, naar de roman van H.E. Bates, werkt niet helemaal, aangezien het gelijktijdig een psychologische studie en een actiefilm wil opleveren. De film werd opgenomen in Sri Lanka. Prachtige fotografie van Geoffrey Unsworth.

The Million Pound Note

1954 | Komedie, Drama

Verenigd Koninkrijk 1954. Komedie van Donald Neame en Ronald Neame. Met o.a. Gregory Peck, Jane Griffith, Ronald Squire, A.E. Matthews en Wilfrid Hyde-White.

Amerikaan Peck ontvangt een bankbiljet van één miljoen pond op voorwaarde dat hij het een maand lang niet mag uitgeven. Zodra het nieuws de ronde doet dat iemand zoveel geld bezit, gaan alle krediet-kranen overal stromen met als gevolg een hoop pech en ellende na die periode. Een veel te brave bewerking van het bekende komische verhaal van Mark Twain. Gesitueerd in Londen. Scenario van Jill Craigie. Camerawerk van Geoffrey Unsworth.

Night People

1954 | Thriller

Verenigde Staten 1954. Thriller van Nunnally Johnson. Met o.a. Gregory Peck, Broderick Crawford, Anita Björk, Rita Gam en Walter Abel.

Een intelligent verteld verhaal over spionage in de Koude Oorlog, gekenmerkt door een aantal in elkaar grijpende plots; gefilmd op locatie in Berlijn. Scenario van Nunnaly Johnson.

Roman Holiday

1953 | Romantische komedie

Verenigde Staten 1953. Romantische komedie van William Wyler. Met o.a. Audrey Hepburn, Gregory Peck, Eddie Albert, Hartley Power en Harcourt Williams.

Deze klassieker maakte van de tot dan onbekende Audrey Hepburn een ster (met een Oscar) en van Rome een van de meest romantische steden. William Wyler draaide geheel op locatie deze zonnige komedie over een prinses die de balen heeft van stijve manieren en saaie diners en in Rome haar eigen weg gaat. Zo ontmoet ze een Amerikaanse journalist met wie ze een onvergetelijke vakantie viert. Peck speelt zo'n luchtige rol waar Cary Grant het patent op leek te hebben, maar alle aandacht gaat naar Hepburn in een parade van uiterst stijlvolle outfits, gecreëerd door Hollywoods topontwerpster Edith Head.

Arena

1953 | Western, Drama

Verenigde Staten 1953. Western van Richard Fleischer. Met o.a. Gig Young, Jean Hagen, Polly Bergen, Harry Morgan en Barbara Lawrence.

Rodeo-western met een vrij zwak verhaal over Young en Hagen die uit elkaar gaan. Young is een befaamd rodeo-ster maar laat zich door Lawrence beïnvloeden. Als hij bij zinnen komt laat ze een stier op hem los. Morgan offert zijn leven om Young te redden. De film werd aanvankelijk in 3-D vertoond. Van Cleef heeft een perfecte rol.

The World in His Arms

1952 | Avonturenfilm, Historische film, Romantiek, Actiefilm

Verenigde Staten 1952. Avonturenfilm van Raoul Walsh. Met o.a. Gregory Peck, Ann Blyth, Anthony Quinn, Andrea King en Carl Esmond.

Peck is een robbenjager in de Noordelijke wateren, die omstreeks 1850 nog in Russisch bezit zijn. Weer terug in San Francisco maakt hij kennis met de Russische gravin Blyth, die haar adellijke afkomst voor hem verzwijgt alsmede het feit dat de tsaar haar beloofd heeft aan prins Esmond middels een verloving. Zodra deze laatste achter hun romance komt, verbant hij haar naar Sitka, ver van de bewoonde wereld. Peck weet niet anders dan zich opnieuw in het avontuur te storten, een zeilrace met Portugees Quinn, die hem zo langs een omweg (natuurlijk) weer naar Blyth voert. Een kleurrijke en onderhoudende, zij het wat onwaarschijnlijke, avonturenfilm. Het scenario was van de toen 75-jarige veteraan Rex Beach, die zich voor een groot geldbedrag naar de schrijfmachine liet lokken, en achter de camera stond vakman Russel Metty.

The Snows of Kilimanjaro

1952 | Avonturenfilm, Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1952. Avonturenfilm van Henry King en Henri King. Met o.a. Gregory Peck, Susan Hayward, Ava Gardner, Hildegard Knef en Leo G. Carroll.

Journalist en schrijver Peck ligt in Afrika aan de voet van de Kilimanjaro met een ontstoken beenwond op medische hulp te wachten. Ondertussen overdenkt hij, ijlend van koorts, zijn leven en de vrouwen die hij gekend heeft. In die vrouwen herkennen we Hayward, Gardner en Knef. Actie, romantiek en avontuur vormen de hoofdmoot in deze bewerking van een Ernest Hemingway-verhaal, dat destijds een groot succes kende. Voor het hedendaagse publiek zal het allemaal toch te sentimenteel en te naïef overkomen. De vele locaties zorgen voor de nodige afwisseling. Het verhaal werd bewerkt door Casey Robinson en Leon Shamroy was verantwoordelijk voor het adembenemend knappe camerawerk.

Only the Valiant

1951 | Western

Verenigde Staten 1951. Western van Gordon Douglas. Met o.a. Gregory Peck, Barbara Payton, Ward Bond, Gig Young en Neville Brand.

Keiharde cavalerie-officier Peck heeft een stelletje onbetrouwbare manschappen en hij krijgt de opdracht een enge bergpas te bewaken om de doortocht van oorlogszuchtige Apachen te verijdelen. Klinkt erger dan het is.

David and Bathsheba

1951 | Drama

Verenigde Staten 1951. Drama van Henry King. Met o.a. Gregory Peck, Dennis Hoey, Susan Hayward, Raymond Massey en Kieron Moore.

Bijbels epos met goede produktie-kwaliteiten, maar over het algemeen een vervelend scenario; redelijk spel.

Captain Horatio Hornblower R.N.

1951 | Avonturenfilm, Oorlogsfilm, Actiefilm, Drama

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1951. Avonturenfilm van Raoul Walsh. Met o.a. Christopher Lee, Gregory Peck, Virginia Mayo, Robert Beatty en Denis O'Dea.

Terwijl Napoleon op het Europese vasteland met zijn legers van zich liet horen, werd de Britse kapitein Horatio Hornblower op een geheime missie naar Zuid-Amerika gestuurd. Met Gregory Peck een boord, altijd goed in rollen van rechtschapen mannen met een stevige ruggengraat, maakte Raoul Walsh (de man met het ooglapje) een prima oorlogsavonturenfilm over de zeeheld, naar de boeken van C.S. Forester. Tussen de zeeslagen door is er ook tijd voor romantiek: Hornblower moet de veiligheid waarborgen van een hooggeplaatste dame (Virginia Mayo) die onderweg gele koorts krijgt.

The Gunfighter

1950 | Western

Verenigde Staten 1950. Western van Henry King. Met o.a. Gregory Peck, Jean Parker, Helen Westcott, Karl Malden en Millard Mitchell.

Meesterwerkje van King, geschreven door William Bowers en William Sellers naar een verhaal van Bowers en Andre de Toth, zelf regisseur van westerns. Deze western is dreigend in beeld gebracht door cameraman Arthur Miller. Peck speelt een glansrol als Ringo, de revolverheld die op leeftijd komt. Hij zoekt zijn vrouw Westcott en zijn kleine zoontje op, en wil graag met hen weer een normaal gezin vormen. Maar dan komt de fanaat Homeier opdagen, een jochie dat op faam uit is, en de grote meester zowaar neerschiet. Stervend zegt Peck hem dat hij nimmer meer rust zal vinden, want iedereen wil nu sneller zijn dan hij. Een der beste westerns ooit gemaakt, gedomineerd door de magistrale Peck.

Twelve O'Clock High

1949 | Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1949. Oorlogsfilm van Henry King. Met o.a. Gregory Peck, Hugh Marlowe, Gary Merrill, Millard Mitchell en Dean Jagger.

In 1942 wordt een Amerikaans regiment oorlogsvliegers gelegerd in de buurt van Londen. Het lijdt grote verliezen, en het moreel van de soldaten wordt danig aangetast. De legerleiding besluit de bevelhebbende officier te vervangen door generaal Savage (Peck), een man die door zijn ijzeren discipline niet erg geliefd is bij de soldaten. Een sterke oorlogsfilm, die zich vooral concentreert op de teamgeest die moet heersen onder soldaten van hetzelfde kamp. Eensgezindheid en geloof in bevelhebbers kan aanzetten tot moedige daden. Patriottische propaganda, die echter in een boeiende vorm werd gegoten door auteurs Sy Bartlett en Beirne Lay Jr., die zelf hun roman adapteerden. Schitterend spel van Peck en zijn partners. Jagger kreeg een Oscar voor zijn bijrol. Fotografie van Leon Shamroy. In 1964-67 bewerkt tot een populaire tv-serie, met Robert Lansing als generaal Savage.

The Great Sinner

1949 | Drama

Verenigde Staten 1949. Drama van Robert Siodmak. Met o.a. Gregory Peck, Ava Gardner, Melvyn Douglas, Walter Huston en Ethel Barrymore.

1860. Op weg naar Parijs stapt de Russische schrijver Peck uit in Wiesbaden, op uitnodiging van de mysterieuze generaalsdochter Gardner. Hij ontdekt dat zij bezeten is door het spel, evenals haar vader Huston. Hij wil haar genezen maar komt tot de ontdekking dat ze eigenlijk door haar schulden al het eigendom is van casino-baas Douglas. Om haar te kunnen vrijkopen begint ook Peck te spelen, en na aanvankelijke winst blijkt ook hij bezeten door de gokkoorts. Vergezocht en niet overtuigend melodrama, dat wordt gered door het fantastische spel van een aantal schitterende acteurs. Het scenario van Ladislas Fodor en Christopher Isherwood is gebaseerd op een vrije interpretatie door Fodor en René Fülöp-Miller van Dostoievsky's De Speler. Fotografie van George Folsey. De score van Bronislau Kaper werd gedirigeerd door André Previn.

Yellow Sky

1948 | Western

Verenigde Staten 1948. Western van William A. Wellman. Met o.a. Gregory Peck, Anne Baxter, Richard Widmark, Robert Arthur en John Russell.

Deze klassieke western werd geschreven door producent Lamar Trotti naar de roman van W.R. Burnett, en prachtig in beeld gebracht door Joe MacDonald. Een groepje van zeven bankrovers (waarvan er één sterft) verschuilt zich in een spookstad in de zoutvlakten. Daar blijkt Barton te wonen met zijn dochter Baxter. De outlaw-leider Peck wil met Barton delen indien deze het goud verstopt, maar bendelid Widmark wil de man bedriegen en dat brengt Widmark en Peck tegenover elkaar. Van deze goede sfeer-western lag de montage in handen van de latere regisseur Harmon Jones. Herverfilmd als THE JACKALS in 1967, toen verplaatst naar Zuid-Afrika.

The Paradine Case

1947 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1947. Drama van Alfred Hitchcock. Met o.a. Gregory Peck, Ann Todd, Charles Laughton, Charles Coburn en Ethel Barrymore.

Jonge advocaat Peck neemt de verdediging op zich van de van moord op haar man beschuldigde Valli. Hoe meer hij te weten komt over haar zaak, hoe meer hij naar haar toe groeit. Ze worden verliefd op elkaar, een emotie waarvoor geen plaats is in de rechtszaal. Knap in elkaar gezet rechtbankdrama, op de unieke Hitchcock-manier gefilmd, vol levendige, diepgaande dialogen. David O. Selznick schreef met Alma Reville en James Bridie het scenario, zich baserend op de roman van Robert Hichens. Over de hele lijn uitstekend spel, maar vooral Laughton als rechter is grandioos. Cameraman Lee Garmes zorgde voor enkele visueel stijlvolle stukjes film. De muzikale omlijsting werd verzorgd door Franz Waxman. Speelt zich af in Engeland.

The Macomber Affair

1947 | Avonturenfilm

Verenigde Staten 1947. Avonturenfilm van Zoltan Korda. Met o.a. Gregory Peck, Joan Bennett, Robert Preston, Reginald Denny en Carl Harbord.

Een indringende, intelligente verfilming van het Hemingwayverhaal over ontstane conflicten wanneer jager Peck een getrouwd stel (Preston en Bennett) op safari meeneemt. Bruisende rollen maken er een van de levendigste verfilmingen van het werk van Hemingway van.

Gentleman's Agreement

1947 | Drama

Verenigde Staten 1947. Drama van Elia Kazan. Met o.a. Gregory Peck, Dorothy McGuire, John Garfield, Celeste Holm en Anne Revere.

Serieuze filmbewerking van Laura Z. Hobsons roman over een schrijver (Peck) die pretendeert dat hij joods is, en stuit op een tomeloos antisemitisme. Holm won een Oscar als Best Supporting Actress met haar rol van chique maar eenzame moderedactrice en Kazan kreeg er een voor zijn regie. De destijds gedurfde benadering van het onderwerp komt tegenwoordig als vrij mak over.

The Yearling

1946 | Familiefilm, Drama

Verenigde Staten 1946. Familiefilm van Clarence Brown. Met o.a. Gregory Peck, Claude Jarman jr, Jane Wyman, Margaret Wycherly en Chill Wills.

Boer Penny Baxter leidt, samen met zijn vrouw Orry en zijn elfjarig zoontje Jody, een rustig bestaan in Florida, aan de rand van de wildernis. Jody raakt bevriend met een hertje en ze groeien samen op tot het dier schade aan de boerderij begint toe te brengen.

Duel in the Sun

1946 | Western, Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1946. Western van King Vidor. Met o.a. Jennifer Jones, Joseph Cotten, Gregory Peck, Lionel Barrymore en Lillian Gish.

Nadat haar blanke vader werd opgehangen wegens moord op haar Indiaanse moeder, staat een jonge vrouw alleen op de wereld. Ze wordt opgevangen door haar tante, de echtgenote van een grootgrondbezitter, die er geen geheim van maakt dat hij niets met het meisje te maken wil hebben. Ze hebben zelf twee zonen, een zachtmoedige, die gestudeerd heeft en een wildebras, die een bedrieger is. Ze wordt in haar liefde van de een naar de ander gesleurd, tot het tot een dramatische climax komt. Het grootste melodramatisch liefdesfresco sinds Gone with the Wind. Als Selznick het wat minder bombastisch had gemaakt, dan was het ongetwijfeld ook een meesterwerk geworden.

The Valley of Decision

1945 | Drama

Verenigde Staten 1945. Drama van Tay Garnett. Met o.a. Greer Garson, Gregory Peck, Donald Crisp, Lionel Barrymore en Preston Foster.

Pittsburgh, 1873. Mary Rafferty komt als dienstmeisje bij de familie Scott in huis, tot grote ergernis van haar vader Pat, die als mijnwerker voor de Scotts werkte en door een bedrijfsongeval in een rolstoel terecht is gekomen. Mary wint al snel het respect van de Scotts. De oudste zoon van de familie, Paul, wordt verliefd op haar.

Spellbound

1945 | Thriller, Film noir, Drama

Verenigde Staten 1945. Thriller van Alfred Hitchcock. Met o.a. Ingrid Bergman, Gregory Peck, Michael Chekhov, Leo G. Carroll en John Emery.

Niet om de kwaliteit (dit is niet een van de beste van Hitchcock), maar om een paar opvallende visuele experimenten is Spellbound beroemd. De belangrijkste is de schitterend absurdistische droomsequentie, ontsproten aan het brein van kunstenaar Salvador Dalí. Het is een droom van de aan geheugenverlies lijdende John Ballantine. De verliefde psychiatrice Petersen herleidt aan de hand van deze droom traumatische gebeurtenissen, de reden van de amnesie en zelfs de dader van een moord. Dat gaat iets te vlotjes volgens het boekje van Freud, maar het is altijd een genoegen om te mogen kijken naar Hitchcock die puzzelstukjes legt. Een Oscar ging naar de dominante muziek van Miklós Rózsa.

The Keys of the Kingdom

1944 | Drama

Verenigde Staten 1944. Drama van John M. Stahl. Met o.a. Gregory Peck, Thomas Mitchell, Edmund Gwenn, Cedric Hardwicke en Peggy Ann Garner.

Peck als Schot heeft een vriendin, die sterft in het kraambed tijdens de geboorte van haar kind van een onbekende vader. Hij is daarover zo onthutst, dat hij besluit als missionaris naar China te gaan. Hij verkondigt daar het geloof op een onorthodoxe manier en richt een klein ziekenhuis op. Op een goede dag geneest hij de zoon van de plaatselijke mandarijn, die zich uit dankbaarheid wil laten bekeren tot het Christendom. Hoewel deze behoorlijk goede film niet al te veel vaart heeft, speelt Peck zijn rol zeer waardig. Price is Angus Mealy en McDowall is Peck als jongen. Gebaseerd op de dikke roman van A.J. Cronin.

Days of Glory

1944 | Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1944. Oorlogsfilm van Jacques Tourneur. Met o.a. Gregory Peck, Alan Reed, Maria Palmer, Lowell Gilmore en Tamara Toumanova.

Oprechte, maar zich moeizaam voortslepende actiefilm in WO II met de Russen die tegen de vijandelijke nazi's vechten. Peck in zijn debuutrol.