Rudolf Prack (1905-1981): cast.
Er zijn 66 films gevonden.

Karl May

1974 | Biografie

Duitsland 1974. Biografie van Hans Jürgen Syberberg. Met o.a. Helmut Käutner, Kristina Söderbaum, Käthe Gold, Attila Hörbiger en Willy Trenk-Trebitsch.

Een van de meest ingetogen Syberberg-filmopera's met Helmut Käutner als de schrijver van de beroemde Indianenboeken. Een overtuigend epos in het heimwee naar burgerlijke zuiverheid en een verrassende blik op de schrijver May. Scenario van regisseur Syberberg. Camerawerk van Dietrich Lohmann.

Wenn jeder Tag ein Sonntag wär

1973 | Komedie, Muziek

Duitsland 1973. Komedie van Harald Vock. Met o.a. Chris Roberts, Peter Weck, Lotte Ledl, Georg Thomalla en Heinz Reincke.

De eigenaar van een reisbureau gaat onder vermomming op vakantie in zijn eigen hotel. De hotelmanager krijgt daar lucht van, maar maakt de noodlottige vergissing een ander voor zijn baas aan te zien. Door schlagers omlijst is het allemaal nog minder te pruimen. Scenario van Sven Freiheit. Camerawerk van Heinz Hölscher.

Frau Wirtin bläst auch gern Trompete

1970 | Erotiek, Komedie

Duitsland​/​​Hongarije​/​​Italië​/​​Oostenrijk 1970. Erotiek van Franz Antel. Met o.a. Terry Torday, Harald Leipnitz, Glenn Saxson, Jacques Herlin en Paul Löwinger.

Oostenrijks-Hongaars sekssymbool Torday wordt als Frau Wirtin door de Napoleontische oorlogen gedwongen in Hongarije onder te duiken. Zij krijgt daar echter aardig wat kansen om haar vrouwelijke attributen aan te wenden in deze derde en voorlaatste onbenulfilm uit de FRAU WIRTIN-reeks.

Ein Dreifach Hoch dem Sanitätsgefreiten Neumann

1969 | Erotiek

Duitsland 1969. Erotiek van Franz Marischka. Met o.a. Siegfried Rauch, Alexandra Marischka, Christiane Rücker, Rudolf Prack en Hubert von Meyerinck.

Een hospik wordt ten tijde van Keizer Franz Joseph voor straf verplaatst naar het slaperige garnizoensplaatsje Krems aan de Donau, waar hij zich te buiten gaat aan erotische escapades met de willige dames uit de gegoede burgerij. Ex-operette-regisseur Marischka, de kampioen der smakeloze Duits-Oostenrijkse soft- porno-filmmakers, is op zijn hoogtepunt met een komische kostuumfilm in de beste traditie van het 'Tiroler-genre' en de kijker is op zijn dieptepunt.

Ruf der Wälder

1965 | Drama

Oostenrijk 1965. Drama van Franz Antel. Met o.a. Terence Hill, Hans-Jürgen Bäumler, Gerhard Riedmann, Ellen Farner en Johanna Matz.

Simpel, goedbedoeld melodrama met Hill als een Italiaanse gastarbeider die zich door z'n ongewoon zachtaardig karakter de minachting van zijn Oostenrijkse collega's op de hals haalt. Hill doet zichtbaar z'n best in een voor hem ongebruikelijke rol, maar de platte regie van de doorgaans in Tirolerkluchten gespecialiseerde Antel laat helaas weinig ruimte voor subtiliteiten.

Schwejks Flegeljahre

1964 | Muziek, Drama

Duitsland 1964. Muziek van Wolfgang Liebeneiner. Met o.a. Peter Alexander, Rudolf Prack, Gunther Philipp, Lotte Ledl en Hannelore Auer.

Ster-vehikel voor de toen 38-jarige, razend populaire Schlagerzanger Peter Alexander als slagerszoon Josef Schwejk die opgeroepen wordt voor de eerste oefening in het leger. Het resultaat is een slappe, episodische dienstkomedie. Als achtergrond voor het verhaal heeft men het werk van Jaroslav Hašek de schepper van de Brave Soldaat Schwejk genomen. Het heeft daarmee echter weinig van doen, behalve dat de personages ervan geleend zijn en buitengewoon vrij verwerkt zijn in een scenario van Karel Kubala en Heinz Pauck. Het camerawerk van deze lachwekkende klucht is van Friedl Behn-Grund. Zie ook: Schlagerfilms.

Holiday in St. Tropez

1964 | Muziek

Oostenrijk 1964. Muziek van Ernst Hofbauer. Met o.a. Vivi Bach, Ann Smyrner en Rudolf Prack.

Tweede speelfilm van de bekende Duitse regisseur Hofbauer die in datzelfde jaar (1964) debuteerde met TIM FRAZER JAGT DEN GEHEIMNISVOLLEN MR. X. Dit is een prul van een schlagerfilm, mede geproduceerd door de Duitse grammofoonplatenmaatschappij Music- House die haar schlageridooltjes hiermee wat extra publiciteit gaf.

Happy-End am Wörthersee

1964 | Komedie, Drama

Oostenrijk 1964. Komedie van Hans Hollmann. Met o.a. Gunther Philipp, Rudolf Prack, Waltraud Haas, Paul Hörbirger en Peter Kraus.

Twee Berlijnse kinderen raken op weg naar vakantiegastgezinnen in Oostenrijk met elkaar bevriend, maar komen in verschillende gezinnen terecht. Als het jongetje wegloopt om zijn nieuwe vriendinnetje op te zoeken heeft dat verstrekkende gevolgen voor een aantal mensen.

Happy-End am Wörther See

1964 |

Oostenrijk 1964. Hans Hollmann. Met o.a. Waltraud Haas, Rudolf Prack en Gunther Philipp.

Twee Berlijnse kinderen raken op weg naar vakantiegastgezinnen in Oostenrijk met elkaar bevriend, maar komen in verschillende gezinnen terecht. Als het jongetje wegloopt om zijn nieuwe vriendinnetje op te zoeken heeft dat verstrekkende gevolgen voor een aantal mensen.

Mariandls Heimkehr

1962 | Muziek, Drama

Oostenrijk 1962. Muziek van Werner Jacobs. Met o.a. Hans Moser, Rudolf Prack, Waltraut Haas, Waltraud Haas en Cornelia Froboess.

Zie: Schlagerfilms.

Vertauschtes Leben

1961 | Drama

Duitsland 1961. Drama van Helmut Weiss. Met o.a. Karin Baal, Barbara Frey, Rudolph Prack, Carola Höhn en Camilla Spira.

Tijdens een bombardement in WO II worden twee babies abuisievelijk verwisseld. Brigitte (Baal) groeit op als de onmuzikale dochter van van welgestelde, begenadigd musicus Alexander Bertram (Prack) en Katharina Lindner (Frey) als de talentvolle muzikale dochter van eenvoudige weduwe Luise Lindner (Spira) met een garen-en-band winkeltje.

Mariandl

1961 | Muziek, Drama

Oostenrijk​/​​Duitsland 1961. Muziek van Werner Jacobs. Met o.a. Waltraut Haas, Rudolf Prack, Waltraud Haas en Cornelia Froboess.

Zie: Schlagerfilms.

Frau Irene Besser

1961 | Drama

Duitsland 1961. Drama van John Olden. Met o.a. Luise Ullrich, Rudolf Prack, Ellen Schwiers, Albert Lieven en Peer Schmidt.

Na dertien jaar Russische krijgsgevangenschap (als gevolg van WO II) keert Martin Besser (Prack) terug naar huis. Het is dan 1958. Duitsland aan het begin van het Wirtschaftswunder. Irene (Ullrich) verrast haar man Martin niet alleen met een blakende welstand - ze bezit een groot warenhuis, een villa, er zijn hun twee schitterende kinderen (Lotte, zeventien, die zich haar vader niet herinneren kan; Peter, dertien die zijn vader voor het eerst ziet) en... er is een huisvriend, Martins rivaal van vroeger, jurist Dr. Heinz Werther (Lieven). Er staat teveel in de weg om beide echtlieden weer te herenigen en Martin ontmoet de charmante Franziska von Stein (Schwiers), die het opkomende, modieuze beroep van stewardess uitoefent. Een scheiding lijkt de enige uitweg, maar er is toch nog iets wat die twee verbindt: Petertje... Oubolligheid troef en sentimenten die bij het uitkomen van de films al zo vals waren als de zee diep is. Verder is het luid en lawaaierig gespeeld. Het klungelige scenario van Jochen Huth werd geschreven naar het gelijknamige boek van Hans Habe. Het camerawerk van deze film is van Erich Claunigk.

Die Junge Sünderin

1960 | Drama, Komedie

Duitsland 1960. Drama van Rudolf Jugert. Met o.a. Karin Baal, Rudolf Prack, Paul Hubschmid, Vera Tschechowa en Grethe Weiser.

Een burgermeisje raakt, dankzij een vriendin in het mondaine milieu verzeild. Wanneer de vader van die vriendin haar oneerbare voorstellen doet, besluit ze dat ze liever terugkeert naar haar eigen omgeving dan dat ze toegeeft. Gelukkig is er een happy-end voorzien. Scenario van Maria von der Osten-Sacken en Peter Berneis. Camerawerk van Ekkehard Kyrath en Werner M. Lenz.

Was eine Frau im Frühling träumt

1959 | Romantische komedie

Duitsland 1959. Romantische komedie van Erik Ode en Arthur Maria Rabenalt. Met o.a. Winnie Markus, Rudolf Prack, Chariklia Baxevanos, Claus Biederstaedt en Ivan Desny.

Dweperige, onwerkelijke film over de 'verwaarloosde' vrouw van een hardwerkende ondernemer, die tijdens zijn afwezigheid een hernieuwde romance beleeft met een jeugdliefde. Het volledig achterhaalde scenario is van Curth Flatow en Eckhart Hachfield. De schone kleuren en de bloeiende bomen in het landschap werden gefotografeerd door Karl Löb.

Du bist wunderbar

1959 | Musical, Romantische komedie

Duitsland 1959. Musical van Paul Martin. Met o.a. Caterina Valente, Rudolf Prack, Dietmar Schönherr, Rudolf Vogel en Helen Vita.

Kleermakersassistente Caterina verovert met haar charme en zang- en danstalent het hart van kapitein Behrens.

Aus dem Tagebuch eines Frauenarztes

1959 |

Duitsland 1959. Werner Klingler. Met o.a. Rudolf Prack, Marianne Hold en Ellen Schwiere.

Dr. Brückner wordt onterecht beschuldigd van verkrachting van een vroegere patiënte. Het recht zal echter glansrijk zegevieren. Een film waar niemand op zit te wachten: valse sentimenten, matige acteurs, magere regie en algehele truttigheid.

Eine Reise ins Glück

1958 | Komedie, Romantiek

Duitsland 1958. Komedie van Wolfgang Schleif. Met o.a. Rudolf Prack, Waltraud Haas, Theo Lingen, Teddy Reno en Oskar Sima.

Een vrolijke en onderhoudende komedie over het bezit van een verlopen wijngaard en de voorraad chianti in Italië die geërfd worden door een Duitse caféhoudster zonder centen. Een corrupte zaakvoerder en een uitgekookte wijnhandelaar menen de naïeve dirndl uit het Noorden gemakkelijk in het ootje te kunnen nemen, maar de dochter van de zaakvoerder gooit roet in het eten. Mooie landsschapsfotografie. Het scenario is van J.A. Hübler-Kahla en Franz Gribitz. Het camerawerk is van Willi Sohm.

Die Landärztin vom Tegernsee

1958 | Komedie, Drama

Duitsland 1958. Komedie van Paul May. Met o.a. Marianne Koch, Rudolf Prack, Friedrich Domin, Thomas Reiner en Maria Perschy.

Dokter Petra Jensen neemt in een Beiers dorpje een praktijk over omdat haar voorganger gestorven is. De bekrompen, seksistische dorpelingen met de burgemeester voorop hadden een mannelijke arts verwacht. Vermakelijke heimatfilm, die een doktersverhaal combineert met kleingeestigheid en vooroordeel.

Der Priester und das Mädchen

1958 | Drama

Duitsland 1958. Drama van Gustav Ucicky. Met o.a. Rudolf Prack, Willy Birgel, Marianne Hold, Rudolf Lenz en Hans Thimig.

De dochter van een hereboer wordt verliefd op de dominee, maar de dochter was al eens verlamd door een ongelukkige liefde. Hoe verzonnen ze het.

Heimweh... dort, wo die Blumen blühn

1957 | Drama

Oostenrijk 1957. Drama van Franz Antel. Met o.a. Paul Hörbiger, Rudolf Prack en Sabine Bethmann.

Na een teleurstelling in de liefde springt Rebate in de Donau om een eind aan haar leven te maken. Ze wordt echter gered door pater Benedikt en komt in het klooster terecht. De abt gaat op zoek naar de man die het verdriet van Renate op zijn geweten heeft.

Heimweh, dort wo die Blumen blühn

1957 | Drama

Oostenrijk 1957. Drama van Franz Antel. Met o.a. Sabine Bethmann, Rudolf Prack, Paul Hörbiger, Hans Holt en Erik Frey.

Voor de zakdoekenbrigades en al diegenen die dwepen met de Wiener Sängerknaben: een jonge vrouw, die zich vanwege liefdesverdriet van een brug over de Donau heeft gestort, wordt van haar mislukte zelfmoordpoging gered door de pater die met zijn zingende knaapjes in een bus op toernee is en toevallig langs kwam. Ze verplegen haar en knappen haar op zodat zij weer zin in het leven krijgt. Stichtelijke pulp.

Das einfache Mädchen

1957 | Muziek, Komedie

Duitsland 1957. Muziek van Werner Jacobs. Met o.a. Caterina Valente, Ruth Stephan, Rudolf Prack, Hans Olden en Helen Vita.

Toneelspeelster zonder werk Valente houdt zich in leven met gymnastieklessen voor heren met buikjes. Als ze proefopnames mag maken voor de filmcamera, wordt er gestaakt. In de studio ziet ze de van huis uit gefortuneerde scenarioschrijver Prack (want dat is geen beroep waar je geld mee kunt verdienen); hij woont op een groot kasteel, waar Valente dienstmeisje wordt. Ze legt het met hem aan, want hij is bezig het script voor een schlager-film te schrijven. Curiosum over de film van toen en voer voor Valente-fans.

Kronprinz Rudolfs letzte Liebe

1956 | Biografie, Drama, Historische film

Oostenrijk​/​​Duitsland 1956. Biografie van Rudolf Jugert. Met o.a. Rudolf Prack, Christiane Hörbiger, Winnie Markus, Lil Dagover en Erik Frey.

Wenen. 1888. De gevoelige Oostenrijkse kroonprins Rudolf lijdt onder een ongelukkig huwelijk met de Belgische Stephanie. Hij vindt echter een zielsverwant in de jonge barones Mary Vetsera en ze beginnen een heimelijke liefdesaffaire. Als hij echter ontdekt dat niet hij, maar zijn neef Franz Ferdinand troonopvolger wordt, komt hij, samen met Mary, tot een wanhoopsdaad in slot Mayerling.

Kaiserball

1956 | Romantiek

Oostenrijk 1956. Romantiek van Franz Antel. Met o.a. Sonja Ziemann, Rudolf Prack, Hannelore Bollmann, Bully Buhlan en Hans Moser.

De moeder van prinses Christine vindt dat haar dochter met Georg moet trouwen, maar de prinses denkt daar heel anders over. Een operetteverhaal met de bekende romantische, sentimentele en grappige elementen. Ook Hans Moser ontbreekt niet als een zich van zijn waardigheid bewuste hotelportier. Het scenario is van Karl Leiter en Jutta Bornemann. Het camerawerk is van Hans Heinz Theyer.

Dany, bitte schreiben Sie...

1956 | Komedie, Romantiek

Duitsland 1956. Komedie van Eduard von Borsody. Met o.a. Sonja Ziemann, Rudolf Prack, Hubert von Meyerinck, Fita Benkhoff en Anneliese Uhlig.

Een draak van een film waarin een jonge secretaresse verliefd wordt op haar baas, een succesvol mode-ontwerper. Die ziet haar eerst niet staan, maar zal uiteindelijk in Venetië voor haar charmes zwichten. Het filmisch equivalent van de Boeket-reeks, dat Venetië zó laat wegzinken. Scenario van Franz Geiger, Inge Rösener en regisseur Von Borsody. Door de lens keek Heinz Hölscher.

Bitte Schreiben Sie Dany

1956 | Komedie, Romantiek

Duitsland 1956. Komedie van Eduard von Borsody. Met o.a. Sonja Ziemann, Rudolf Prack en Hubert von Meyerinck.

Een draak van een film waarin een jonge secretaresse verliefd wordt op haar baas, een succesvol mode-ontwerper. Die ziet haar eerst niet staan, maar zal uiteindelijk in Venetië voor haar charmes zwichten. Het filmisch equivalent van de Boeket-reeks, dat Venetië zó laat wegzinken. Scenario van Franz Geiger, Inge Rösener en regisseur Von Borsody. Door de lens keek Heinz Hölscher.

Heimatland

1955 | Drama

Oostenrijk 1955. Drama van Franz Antel. Met o.a. Rudolf Prack, Marianne Hold, Adrian Hoven, Oskar Sima en Annie Rosar.

Een jager en een zwerver dingen naar Helga Sonnleitners (Hold) hand. Dat moet mis gaan. Uiteraard komt de zwerver aan een voortijdig einde. Een walgelijk soort Heimatfilm vol valse dramatiek. Het scenario is van Josef Friedrich Perkonig, Hans Holt en Kurt Nachmann naar de novelle van Marie Ebner-Eschenbach Krambambuli. Het camerawerk is van Hans Heinz Theyer en Ernst Ritter von Theumer.

Der Kongresz Tanzt

1955 | Muziek

Oostenrijk 1955. Muziek van Franz Antel. Met o.a. Rudolf Prack, Johanna Matz, Oskar Sima, Hans Moser en Karl Schönböck.

Deze nieuwe versie in Technicolor van Eric Charells klassieke schlager-operette werd met Prack en Matz een bleke afschaduwing. Zelfs het onverwoestbare 'Das muB ein Stück vom Himmel sein' riekt te veel naar het Oostenrijkse lonken naar Westduitse Wirtschaftsmarken.

Ball im Savoy

1955 | Muziek

Duitsland 1955. Muziek van Paul Martin. Met o.a. Rudolf Prack, Eva-Ingeborg Scholz, Hubert von Meyerinck, Nadja Tiller en Rudolf Platte.

Tijdens de huwelijksreis van een stel dreigt een jeugdvriendin van de man roet in het eten te gooien. Middelmatige verfilming van Paul Abrahams gelijknamige operette.

Kaisermanöver

1954 | Drama, Romantiek, Komedie

Oostenrijk 1954. Drama van Franz Antel. Met o.a. Rudolf Prack, Winnie Markus, Hans Moser, Hannelore Bollmann en Walter Müller.

Een generaalsdochter wil met een kapitein trouwen, maar haar vader heeft een majoor op het oog. Keizer Franz Joseph zorgt er persoonlijk voor dat alles op z'n pootjes terecht komt.

Große Starparade

1954 | Musical

Duitsland 1954. Musical van Paul Martin. Met o.a. Adrian Hoven, Renate Holm, Aribert Wäscher, Gunther Philipp en Michael Jary.

Een jong muzikaal stel, dat door een piratenzender grote populariteit heeft verworven, mag tenslotte tóch trouwen nadat de rijke vader van het meisje lang tegengestribbeld heeft. Dun verhaaltje, maar een bonte opeenvolging van shownummers.

Wenn am Sonntagabend die Dorfmusik spielt

1953 | Drama

Duitsland 1953. Drama van Rudolf Schündler. Met o.a. Rudolf Prack, Walter Müller, O.E. Hasse en Erwin Biegel.

Kati is de dochter van herenboer en paardenfokker Ertl, die in diepe financiële problemen zit. Om haar vader te helpen besluit Kati te trouwen met de rijke houtzager Bruckner, hoewel ze eigenlijk verliefd is op Martin. Voordat het zover is hoopt haar vader er bovenop te komen door te winnen bij de paardenrennen in Baden-Baden. Wanneer zijn hengst Bosco daadwerkelijk wint is de vreugde dan ook groot, totdat blijkt dat het paard gedrogeerd was. Voor Kati zit er niets anders op dan Bruckners vrouw te worden, denkt ze.

Komm zurück!

1953 |

Duitsland 1953. Alfred Braun. Met o.a. Hans Stüwe, Rudolf Prack en Winnie Markus.

Kati is de dochter van herenboer en paardenfokker Ertl, die in diepe financiële problemen zit. Om haar vader te helpen besluit Kati te trouwen met de rijke houtzager Bruckner, hoewel ze eigenlijk verliefd is op Martin. Voordat het zover is hoopt haar vader er bovenop te komen door te winnen bij de paardenrennen in Baden-Baden. Wanneer zijn hengst Bosco daadwerkelijk wint is de vreugde dan ook groot, totdat blijkt dat het paard gedrogeerd was. Voor Kati zit er niets anders op dan Bruckners vrouw te worden, denkt ze.

Komm zurück

1953 | Drama

Duitsland 1953. Drama van Alfred Braun. Met o.a. Winnie Markus, Rudolf Prack, Hans Stüwe, Rasma Ducat en Joachim Rake.

Jonge, ambitieuze organist Martin Larsen (Prack) wordt door zijn muziekuitgever Konrad Frisius (St[KA3]uwe) naar collega Vokrodt (Braun) in Parijs gestuurd. Hij raakt bij een diamantensmokkel betrokken, en duikt onder in het vreemdelingenlegioen om aan zijn arrestatie te ontkomen. Zijn verloofde, gymnastieklerares Sabine Viborg (Markus) laat zich ondertussen verleiden door Konrad, omdat men aanneemt dat Martin omgekomen is. Hoewel Sabine vurig van Martin hield, is zij bereid om met Konrad in het huwelijksbootje te stappen. Jaren later komt Martin weer boven water en hij wil Sabine heroveren. Zal het lukken? Een draak van een drama (scenario van Wolf Neumeister) dat bol staat van de plechtstatige, toneelmatige dialogen en met een aftandse moraal een onwaarachtig verhaal geloofwaardig tracht te maken. Bij het uitkomen al een mislukking en bijna een halve eeuw later nog altijd even onverteerbaar. Het camerawerk is van Bruno Stephan.

Kaiserwalzer

1953 | Romantiek

Oostenrijk 1953. Romantiek van Franz Antel. Met o.a. Maria Holst, Rudolf Prack, Angelika Hauff, Winnie Markus en Gunther Philipp.

Een aartshertog, die incognito op reis is, ontmoet een onderwijzeres. In tegenstelling tot wat meestal in dit genre romantische films in het oude Wenen gebeurt, worden ze ondanks het standsverschil een gelukkig paar. Veel méér opmerkelijks valt er niet te melden. Het scenario is van Antel, Jutta Bornemann, Gunther Philipp en Friedrich Schreyvogel. Het camerawerk is van Hans Theyer.

Die Privatsekretärin

1953 | Komedie

Duitsland 1953. Komedie van Paul Martin. Met o.a. Rudolf Prack, Sonja Ziemann, Paul Hörbiger, Werner Fuetterer en Gerty Godden.

Tamelijk suffe nieuwe versie van het bekende crisisverhaaltje over een meisje dat best een baantje kan krijgen als ze maar wat toegeeflijker is.

Wenn abends die Heide träumt

1952 | Drama

Duitsland 1952. Drama van Paul Martin. Met o.a. Rudolf Prack, Viktor Staal, Beppo Brehm, Margarethe Haagen en Margot Trooger.

Twee voormalige Luftwaffe-piloten verdienen in het na- oorlogse Duitsland de kost met het onschadelijk maken van vliegtuigbommen en landmijnen. Prack wordt verliefd op de verloofde van zijn collega Staal en wil hem niet kwetsen en besluit naar Argentinië te emigreren. Tijdens hun laatste gezamenlijke karwei als de spanning meer dan te snijden is, gebeurt er een ongeluk. Super melodramatische Heimatfilm van het ergste soort dat echter behoorlijk gedaan is; vooral voor liefhebers van het genre.

Tausend rote Rosen blühn

1952 | Muziek, Drama

Duitsland 1952. Muziek van Alfred Braun en Axel Braun. Met o.a. Rudolf Prack, O.W. Fischer, Winnie Markus, Otto Gebühr en Margarete Haagen.

Een vrouw tussen twee mannen. Van de ene heeft zij gehouden, maar hij zit voor zijn werk al drie jaar in Mexico en heeft niets van zich laten horen. Ze weet niet dat haar vader al zijn brieven heeft verbrand. Met de andere is zij op verzoek van haar vader getrouwd, en ze heeft een kind van hem. Als haar jeugdliefde als succesvol ingenieur terugkeert, is zij vastbesloten haar gezin te verlaten. Alleen een ongeluk kan haar daarvan weerhouden... Een film die alle elementen van een publiekstrekker uit de jaren 1950-60 bevat: vaderland, hartepijn, smartlappen en de idolen van het witte doek, Prack en Fischer. Scenario van Werner P. Zibaso. Camerawerk van Bruno Stephan.

Lockende Sterne

1952 | Drama, Muziek

Duitsland 1952. Drama van Hans Müller en Hans Møller. Met o.a. Rudolf Prack, Ilse Steppat, Margot Trooger, Paul Dahlke en Nikolai Kolin.

Een brave machinist bij de Duitse spoorwegen voelt zich plotseling op magische wijze aangetrokken tot het vari[KA1]et[KA1]e. Hij laat baan en vriendin voor wat ze zijn en gaat zich omscholen tot circusartiest. Maar hij merkt al snel dat hij niet geschapen is voor dat ongewisse bestaan en hij gaat terug naar zijn locomotief en zijn geliefde (die natuurlijk op hem heeft gewacht). Prack, indertijd de lieveling van het publiek, doet het als trapezewerker lang niet slecht, maar als acteur kan hij net zo min overtuigen als dit hele melodramatische verhaal.

Ferien vom Ich

1952 | Komedie

Duitsland 1952. Komedie van Hans Deppe. Met o.a. Marianne Hold, Rudolf Prack, Paul Henckels en Willy Fritsch.

Roman van Paul Keller door Deppe achttien jaar na de oorspronkelijke versie opnieuw verfilmd. Redelijk camerawerk van de Oostenrijks-Duitse filmveteraan Willy Winterstein, die sinds 1922 honderden films in beeld zette.

Die Diebin von Bagdad

1952 | Komedie, Muziek, Fantasy

Duitsland 1952. Komedie van Carl Lamac. Met o.a. Sonja Ziemann, Rudolf Prack, Paul Kemp, Theo Lingen en Fita Benkhoff.

Een klerendievegge aan het kaliefhof weet samen met een roofzuchtige sjeik te ontsnappen. Dit onbenullige en genante gedoe is in het milieu van 1001 Nacht gesitueerd en laat de publiekslievelingen Ziemann en Prack voor de verandering eens in een zeer exotische rol zien... Scenario van Gustav Kampendonck.

Johannes und die 13 Schönheitsköniginnen

1951 | Muziek, Komedie, Musical

Duitsland 1951. Muziek van Alfred Stöger. Met o.a. Sonja Ziemann, Rudolf Prack, Hans Richter, Grethe Weiser en Walter Müller.

Een niemendalletje over hoofdredacteur Prack, die de oplage van 'Weltmagazin' wil stimuleren met miss-verkiezingen in Nice tijdens het carnaval. Als ze met de trein het operettestaatje Candorra doorgaan, koppelt kolonel Breuer de wagon af om de dames het hof te maken. Simonis is Miss Holland en Lingen Miss Spanje, die elkaar de loef proberen af te steken om de gunst van Prack, terwijl hij Ziemans vriendin is. Weinig grappen en veel geleuter. Scenario van B.E. Lüthge. Camerawerk van Kurt Schulz.

Grün ist die Heide

1951 | Drama, Romantiek

Duitsland 1951. Drama van Hans Deppe. Met o.a. Sonja Ziemann, Hans Stüwe, Rudolf Prack, Margarete Haagen en Willy Fritsch.

Vluchteling Lüder Lüdersen is met zijn dochter Helga op een landgoed terechtgekomen, waar hij geplaagd wordt door gevoelens van heimwee. Op een gegeven moment ontdekt Helga dat haar vader aan het stropen is en raakt ze in gewetensnood, omdat ze verliefd is op de boswachter maar ook haar vader niet wil afvallen. En hiermee begon de reusachtige golf van na-oorlogse Heimat-films, alsof onze Oosterburen hun scha en schaamte wilden inhalen, wat met deze film ongegeneerd gebeurde. De failliete baron is nu (koude-oorlogstijd!) een Oost-Duitse onteigende vluchteling, en de lieve Sonja Ziemann is de suikerzoete verloofde. Kleinburgerlijkheid en valse 'Gemütlichkeit' ten top.

Engel im Abendkleid

1951 | Komedie

Duitsland 1951. Komedie van Akos von Ratony. Met o.a. Bruni Löbel, Rudolf Prack, Paul Kemp, Rudolf Platte en Hubert von Meyerinck.

Een jongeman heeft na zijn terugkeer uit Amerika (toentertijd heel magisch) een oogje op een schone dame, die gerechtsdeurwaarder (toen iets heel verschrikkelijks) is, maar zij wil niks van hem weten. Hij weet in het plaatselijke suffertje een berichtje te plaatsen dat zij een kasteel geërfd heeft - dat in werkelijkheid niets meer is dan een onbeheerde ruïne. Allerlei dilettanten dringen zich op en dingen naar haar hand, maar hij weet ten slotte haar hart toch te veroveren. Een komedie die lijkt op de voorstelling van de plaatselijke amateurtoneelvereniging; de waardering is voor de professionele rolbezetting. Scenario van Kurt Bortfeldt en Fritz von Woedtke. Camerawerk van Albert Benitz.

Schwarzwaldmädel

1950 | Muziek, Drama, Komedie

Duitsland 1950. Muziek van Hans Deppe. Met o.a. Sonja Ziemann, Rudolf Prack, Paul Hörbiger, Fritz Kampers en Lucie Englisch.

Nieuwe versie in kleur van de succes operette-film uit 1933, waarin een student verliefd wordt op de dochter van de kapelmeester. Scenario van Bobby E. Lüthge. Camerawerk van Kurt Schulz.

Schicksal in Ketten

1950 | Drama

Oostenrijk 1950. Drama van Eduard Hoesch. Met o.a. Maria Andergast, Rudolf Prack, Hans Holt, Willy Danek en Karl Skraup.

In het gevangenenkamp schept een soldaat op over zijn avontuurtjes met vrouwen, die hij zogenaamd bij een verblijf in Wenen heeft beleefd. Een makker herkent in een van de beschreven vrouwen zijn eigen vrouw, doodt de opschepper en vervloekt zijn vrouw. Pas na een ernstig ongeluk komen ze elkaar weer nader. Sentimenteel melodrama zonder psychologische diepgang.

Mädchen mit Beziehungen

1950 | Komedie, Muziek

Duitsland 1950. Komedie van Akos von Ratony. Met o.a. Rudolf Prack, Bruni Löbel, Rudolf Platte, Ursula Herking en Willy Fritsch.

Een werkloze ingenieur bereikt eindelijk zijn doel: hij krijgt een baan bij een grote onderneming en kan met zijn verloofde trouwen. Maar het toeval wil dat de heer, waarmee hij in de trein woorden krijgt, zijn toekomstige chef blijkt te zijn... Uit dit meer dan zwakke idee ontspint zich een zeldzaam domme komedie met de gebruikelijke schlagers uit die jaren.

Maharadscha wider Willen

1950 | Komedie

Duitsland 1950. Komedie van Akos von Ratony. Met o.a. Olga Tschechowa, Kurt Seifert, Sonja Ziemann, Rudolf Prack en Ivan Petrovich.

Drukte rond een zogenaamde wonderkapper, die kale hoofden weer aan een weelderige haardos zou kunnen helpen. Dan worden twee van zijn klanten, een Maharadja en een fabrikant van haargroeimiddelen met elkaar verwisseld. Het verhaal van de film is er letterlijk met de haren bijgesleept, en een paar schlagers of banale grappen kunnen daar geen verbetering in aanbrengen.

Um eine Nasenlänge

1949 | Sportfilm, Komedie, Romantiek

Duitsland 1949. Sportfilm van E.W. Emo. Met o.a. Theo Lingen, Hans Moser, Sonja Ziemann, Rudolf Prack en Ilse Petri.

Komedie der verwisselingen die zich afspeelt tijdens een zesdaagse race: een krantenjongen doet zich voor als wielrenner om zijn geliefde te imponeren. Wanneer deze onverwachts tijdens de wedstrijd opduikt, ontstaan er pijnlijke situaties. Het duo Moser - Lingen zorgt voor een heerlijke reeks van grappen, verder pretentieloos amusement voor sportfans.

Heimliches Rendezvous

1949 | Komedie, Familiefilm

Duitsland 1949. Komedie van Kurt Hoffmann. Met o.a. Hertha Feiler, Rudolf Prack, Hans Nielsen, Klaus Behrendt en Ellen Schwiers.

In de periode na WO II moet een jong echtpaar, beiden leraar, hun huwelijk geheim houden, om de gewenste vestigingsvergunning te krijgen. De leugens zorgen voor talrijke verwikkelingen. Onschuldige, onbenullige komedie der verwisselingen.

Zyankali

1948 | Mysterie, Drama

Oostenrijk 1948. Mysterie van Harald Röbbeling. Met o.a. Siegfried Breuer, Maria Andergast, Rudolf Prack, Arthur Popp en Klaramaria Skala.

Eerste Oostenrijkse misdaadfilm van na de oorlog. Een fanatiek wetenschapsman beschouwt ieder middel als gerechtvaardigd om zijn doel te bereiken: de ontwikkeling van een geneesmiddel tegen kanker. Hij schrikt zelfs niet voor een moord terug, die hem het benodigde geld voor zijn onderzoek verschaft. Maar zijn beste vriend, een rechercheur, krijgt argwaan. Het verhaal van deze krimi verliest aan spanning door de stuntelige verfilming.

Morgen ist alles besser

1948 | Komedie

Duitsland 1948. Komedie van Arthur Maria Rabenalt. Met o.a. Ellen Schwanneke, Jakob Tiedtke, Paul Klinger, Rudolf Prack en Grethe Weiser.

Een filmbewerking van Annemarie Selinko's roman over een meisje dat na haar schooltijd geld gaat verdienen als radio- omroepster om haar vader naar een kuuroord te kunnen sturen. Melodramatisch optimisme.

Fregola

1948 | Komedie, Mysterie, Muziek

Oostenrijk 1948. Komedie van Harald Röbbeling. Met o.a. Marika Rökk, Siegfried Breuer, Rudolf Prack, Gustav Waldau en Josef Meinrad.

Een revuedanseres die op zoek is naar de moordenaar van haar verloofde, komt in Parijs terecht door een verkeerd spoor te volgen. Zij heeft als detective geen succes, maar vindt wel een echtgenoot. Fantasieloze misdaadfilm, die te veel plaats inruimt voor de dansscènes. Eerste naoorlogse film van Rökk.

Du bist Musik für mich

1947 | Muziek, Komedie

Duitsland 1947. Muziek van Géza von Cziffra. Met o.a. Olly Holzmann, Rudolf Prack, Hans Olden, Georg Lorenz en Paul Kemp.

Een slimme componist met wat verouderde ideeën over zijn vrouwelijke collega's raakt er desondanks van overtuigd, dat het andere geslacht goede muziek kan componeren. Een typisch oppervlakkig na-oorlogs muzikaal blijspel. Camerawerk van Hans Schneeberger. Ook bekend als LIEBE NACH NOTEN.

Glaube an mich

1946 | Drama, Sportfilm

Oostenrijk 1946. Drama van Géza von Cziffra. Met o.a. Marte Harell, Rudolf Prack, Ewald Balser en Erik Walter.

Een al wat oudere professor laat zijn jonge bruid door zijn neef op de proef stellen. Toevallig hoort ze van dit plan en wil wraak nemen door het spel mee te spelen. Aan het einde van de onbelangrijke handeling doet de professor edelmoedig afstand van haar. Oostenrijkse publieksfilm in wintersportomgeving.

Orientexpreß

1944 | Mysterie

Duitsland 1944. Mysterie van Viktor Tourjansky. Met o.a. Siegfried Breuer, Lisa Siebel, Rudolf Prack, Gusti Wolf en Paul Dahlke.

Iemand trekt aan de noodrem van de Orientexpres als deze door een Balkanstaatje rijdt. In de coup[KA1]e naast die van priv[KA1]edetective Holzer wordt de vermoorde jurist Branko gevonden. Baron H[KA3]ubner (Breuer) heeft bloed aan zijn kleding dat door zijn ex-vrouw Dr. Geldern (Siebel), snel wordt verwijderd, behalve op zijn handschoenen. Twee plaatselijk opgetrommelde speurneuzen van de hermandad gaan zich over de zaak buigen.

Reise in die Vergangenheit

1943 | Drama

Duitsland 1943. Drama van Hans H. Zerlett. Met o.a. Olga Tschechowa, Margot Hielscher, Ferdinand Marian, Hilde Hildebrand en Rudolf Prack.

Samen met haar dochter gaat een weduwe op reis om haar vroegere vereerders op te zoeken. Een onderhoudende film met een hele reeks goede typeringen, geïnspireerd op Duviviers UN CARNET DE BAL.

Die Unheimliche Wandlung des Alex Roscher

1943 | Avonturenfilm

Duitsland 1943. Avonturenfilm van Paul May. Met o.a. Annelies Reinhold, Rudolf Prack, Viktoria von Ballasko en Oskar Sima.

Een smokkelbende tracht een uit een museum ontvreemde gouden spiegel, die Helena van Troje heeft toebehoord, het land uit te krijgen. Spanning tot het allerlaatste moment en goede rollen van Prack en Reinhold in deze aantrekkelijke avonturenfilm.

Die Grosse Nummer

1942 | Drama

Duitsland 1942. Drama van Karl Anton. Met o.a. Leny Marenbach, Rudolf Prack, Paul Kemp, Charlotte Daudert en Paul Hoffmann.

De dochter van een in de arena omgekomen paardrijdster moet van haar vader de circuswereld mijden. De eenvoudige intrige biedt Anton gelegenheid voor een levendige schildering van het circusleven.

Die Goldene Stadt

1942 | Drama

Duitsland 1942. Drama van Veit Harlan. Met o.a. Kristina Söderbaum, Eugen Klöpfer, Rudolf Prack, Paul Klinger en Liselotte Schreiner.

Harlans filmische bewerking van Richard Billingers toneelstuk Der Gigant werd in Agfakleuren een walgelijke Duitse 'Blut und Boden'-draak. Een gezond boerenmeisje stort zich in de grote stad in het ongeluk, en verdrinking in het moeras ziet zij, evenals haar moeder vroeger, tenslotte als enige uitkomst.

Krambambuli - Die Geschichte eines Hundes

1940 | Drama

Duitsland 1940. Drama van Karl Köstlin. Met o.a. Viktoria von Ballasko, Paula Pfluger, Rudolf Prack en Sepp Rist.

Een hond wordt de trouwe kameraad van een landloper die tijdens een strooptocht wordt neergeschoten. Diens geliefde trouwt met de houtvester die niets van het dier wil weten. Het verhaal is pakkend verfilmd. De natuuropnamen zijn functioneel en de personages geloofwaardig. Gedraaid in Oostenrijk, dat door de Anschlu[KL29] (1938-1945) Duits geworden was.

Der liebe Augustin

1940 | Muziek, Historische film

Duitsland 1940. Muziek van E.W. Emo. Met o.a. Paul Hörbiger, Michael Bohnen, Auguste Pünkösdy, Richard Romanowsky en Maria Andergast.

De als [KL]Der liebe Augustin[KLE] bekende Weense liedjeszanger uit de zeventiende eeuw is in deze film de stem van het zich tegen Leopold I verzettende volk. Een zorgvuldig gereconstrueerd tijdsbeeld waarbij de regie de beschikking had over een hele stoet uitstekende acteurs met Paul H[KA3]orbiger in de titelrol voorop. Gedraaid in Oostenrijk, dat door de Anschlu[KL29] (1938-1945) Duits geworden was.

Mutterliebe

1939 | Drama

Duitsland 1939. Drama van Gustav Ucicky. Met o.a. Käthe Dorsch, Paul Hörbiger, Wolf Albach-Retty, Hans Hotter en Hans Holt.

Een weduwe, die zich voor haar vier kinderen afbeult, ondervindt pas waardering wanneer ze terwille van de blindgeworden oudste een oog opoffert. Een melodrama op de rand van kitsch, maar door het voortreffelijke spel, vooral van K[KA3]athe Dorsch, blijft men geboeid kijken. De film kwam, als ode aan het moederschap, natuurlijk wel in de kraam van de nazi`s te pas, vandaar dat-ie als `staatspolitisch besonders wertvoll` werd aangemerkt! Gedraaid in Oostenrijk, dat door de Anschlu[KL29] (1938-1945) Duits geworden was.

Prinzessin Sissy

1938 | Muziek

Duitsland​/​​Oostenrijk 1938. Muziek van Fritz Thiery. Met o.a. Traudl Stark, Paul Hörbiger, Gerda Maurus, Hansi Knoteck en Emil Stöhr.

De Romy Schneider-SISSY-films hadden een voorganger met de hartveroverende Traudl Stark als Sissy en met een liedje als `So blau wie du ihn haben willst, so kann der Himmel nicht sein`. Hertog Max helpt een afgebrand circus uit de nood waarna hij en kleine Sissy er ook nog in optreden al heeft koning Ludwig I (1825-1848) zoiets strikt verboden en voelt hij kleine Sissy er later over aan de tand om het naadje van de kous te weten. Het is de leukste, meest ongedwongen van alle Sissy-films. Het scenario is van Friedrich Forster Burggraf en Rudolf Brettschneider. Camerawerk van Georg Bruckbauer. In Oostenrijk v[KA1]o[KA1]or de Anschlu[KL19] (1938-1945) gedraaid en een week erna in première gegaan; dus een Duits-Oostenrijkse film!

Der Optimist

1938 | Komedie

Duitsland 1938. Komedie van E.W. Emo. Met o.a. Viktor de Kowa, Gusti Huber, Henny Porten, Else Elster en Theo Lingen.

Gustl (Kowa) is de optimist, een jonge man die constant van grote rijkdom droomt. Hij staat open voor duizend-en-een grillige idee[KA3]en en brengt zijn moeder (Porten), zuster (Elster) en verloofde (Huber) tot vertwijfeling door zijn onbekwaamheid. Uiteindelijk lukt het hem een fictieve oliebron goedkoop in handen te krijgen en met grote winst weer te verkopen, kort voordat duidelijk wordt dat er geen olie is. Zo heeft Gustl toch zijn fortuin gemaakt. Ondanks de goede acteurs slechts een doorsneefilm.