Jean Cosmos (1923-2014): regie, cast en scenario.
Er zijn 11 films gevonden.

La Princesse de Montpensier

2010 | Drama

Frankrijk​/​​Duitsland 2010. Drama van Bertrand Tavernier. Met o.a. Mélanie Thierry, Lambert Wilson, Grégoire Leprince-Ringuet, Gaspard Ulliel en Raphaël Personnaz.

Frankrijk 1562. Tijdens de godsdienstoorlogen vertolkt Marie de Mézières een even ongewilde als tragische rol in het machtsspel tussen aristocratische katholieken onderling. Met zijn adaptatie van Madame de la Fayettes novelle uit 1662 stijgt de filmtovenaar van Lyon eens te meer tot olympische hoogten. Literair-levendige Jean Cosmos-dialogen, briljante Bruno de Keyzer-widescreenfotografie, vol vuur spelende acteurs en Taverniers virtuoze mise-en-scène met dat onmiskenbare gevoel voor drama, waarachtigheid en periodedetail – dit meeslepende kostuumepos staat fier naast de Franse topstukken La reine Margot en Le hussard sur le toit. Grootse cinema.

Le grand Meaulnes

2006 | Drama

Frankrijk 2006. Drama van Jean-Daniel Verhaeghe. Met o.a. Nicolas Duvauchelle, Jean-Baptiste Maunier en Clémence Poésy.

Frankrijk, 1910. In Saint-Agathe in de Sologne sluit scholier Augustin Meaulnes, nieuwe kostganger bij dorpsleraar Seurel en diens echtgenote, vriendschap met hun zoon François. Een groot avontuur begint. In deze tweede filmadaptatie van de enige roman van Alain-Fournier (1886-1914), wondermooie vertelling over de magie en het einde van de kinderjaren, maakt Verhaeghe de onvergeeflijke fout om de tijdloosheid en het poëtische mysterie van het boek door perioderealisme te vervangen. Onbegrijpelijkerwijs voegde scenarist Jean Cosmos, toch niet de minste, ook nog een literair-biografische metalaag toe. De uitgelezen cast is kansloos.

Agents Secrets

2004 | Misdaad, Actiefilm, Thriller

Frankrijk​/​​Italië​/​​Spanje 2004. Misdaad van Frédéric Schoendoerffer. Met o.a. Vincent Cassel, Monica Bellucci, André Dussollier en Charles Berling.

Vier geheim agenten moeten een boot tot zinken brengen dat illegale wapens transporteert naar Angola, waar een burgeroorlog woedt. Als de agenten hun klus met succes klaren, wordt één van hen vermoord en de ander opgepakt met heroïne op zak. De leider ontdekt dat ze het slachtoffer zijn van een groot complot. Hij gaat op zoek naar de daders van de moord op zijn collega, probeert de gevangene te bevrijden en belandt zo in een web van intriges.

Fanfan la Tulipe

2003 | Avonturenfilm, Komedie, Romantiek

Frankrijk 2003. Avonturenfilm van Gérard Krawczyk. Met o.a. Vincent Perez, Penélope Cruz, Didier Bourdon, Hélène de Fougerolles en Michel Muller.

Vierde verfilming van een in Frankrijk populair verhaal over de zelfingenomen schelm Fanfan, met Penélope Cruz en Vincent Perez in de hoofdrollen, is een oubollige, pompeuze, strip-achtige klucht vol kinderlijke grappen en ongeloofwaardige stunts.

Le bossu

1997 | Historische film, Avonturenfilm

Frankrijk​/​​Italië​/​​Duitsland 1997. Historische film van Philippe de Broca. Met o.a. Daniel Auteuil, Fabrice Luchini, Vincent Perez, Marie Gillain en Yann Collette.

Heerlijke Franse swashbuckler, of cape & degen-film, speelt zich begin achttiende eeuw af en vertelt een niet al te stevig verhaal over rivaliserende graven en hertogen. Het plezier zit 'm in fraai geënsceneerde degengevechten, intriges, zwijmelromantiek en mooie locaties. Auteuil, in strakke broek en wijde blouson, is bijzonder charmant als de held die zich ontfermt over een erfgename, een vrolijke baby die uitgroeit tot mooie jongedame. In eigen land genomineerd voor negen Césars, alleen die voor de kostuums van Christian Gasc werd verzilverd.

Capitaine Conan

1996 | Oorlogsfilm, Experimenteel

Frankrijk 1996. Oorlogsfilm van Bertrand Tavernier. Met o.a. Philippe Torreton, Samuel Le Bihan, Bernard Le Coq, Catherine Rich en Yves Roan.

Na La vie et rien d'autre Taverniers tweede meesterwerk over '14-'18. In de chaosnadagen van De Grote Oorlog opereren op de Balkan kapitein Conan en zijn vijftig soldaten van de Armée des Orients. Als ouderwetse Sioux-krijgers doden ze de vijand met het mes. Wanneer een aantal van het peloton, het merendeel ex-bajesklanten, van plundering en moord wordt beschuldigd, verdedigt de bikkelharde doch bloedsbroederloyale Conan hen. In deze adaptatie van Roger Vercels roman uit 1934, door dialoogsmid par excellence Jean Cosmos, is Torreton groots als tragische barbaar. Briljante 'Scope-fotografie van Alain Choquart. Onder de vele onderscheidingen: Césars voor regisseur en hoofdrolspeler.

Le colonel Chabert

1994 | Drama, Romantiek, Oorlogsfilm

Frankrijk 1994. Drama van Yves Angelo. Met o.a. Gérard Depardieu, Fanny Ardent, Fabrice Luchini, André Dussollier en Daniel Prévost.

Gesitueerd begin 1800. De titelpersonage komt uit een tehuis voor vondelingen in Parijs, neemt dienst in het leger van de Republiek, huwt met een jonge vrouw, verdient zijn strepen aan het front, wordt kolonel en blijft voor dood liggen tijdens de slag van Eylau. Hij ontwaakt tussen de lijken, is zijn geheugen kwijt, wordt door boeren opgevangen en door een arts verzorgd, en krijgt langzamerhand zijn geheugen terug.

La fille de d'Artagnan

1994 | Avonturenfilm, Actiefilm, Historische film

Frankrijk 1994. Avonturenfilm van Bertrand Tavernier. Met o.a. Sophie Marceau, Sami Frey, Jean-Luc Bideau, Raoul Billerey en Nils Tavernier.

De drie musketiers, de rechtschapen zeventiende-eeuwse helden van auteur Alexandre Dumas, keren terug in deze kleurrijke avonturenfilm. De dochter van de vierde musketier, D'Artagnan (Noiret), is opgegroeid in een klooster maar vindt nu haar roeping aan de zij van de inmiddels wat stramme, maar nog immer goedgemutste heren. De energieke Marceau in de titelrol heeft leuke schermscènes - en een nadrukkelijk uitgelicht decolleté - maar wordt toch een beetje overschaduwd door de veteranen. De muziek van Philippe Sarde werd genomineerd voor een César.

Le coup monté

1991 | Drama

Frankrijk 1991. Drama van Jean Cosmos. Met o.a. Pierre Trabaud, Jean-Marc Bory, Gabriel Cattand en Isabelle de Funès.

Het slappe verhaal van een journalist en tevens schrijver die voor de zoveelste keer zijn uitgever ervan tracht te overtuigen, dat hij een schitterend onderwerp heeft gevonden en dat hij hem in feite een bestseller op een presenteerblaadje aanbiedt. Uiteraard stribbelt de uitgever tegen, want genoemde schrijver beperkt zich over het algemeen tot het opstrijken van het voorschot om vervolgens van het project af te zien. Weinig nieuws onder de zon dus, en ook is het tevergeefs zoeken naar iets van vindingrijkheid. Ook deze tv-regisseur en tevens scenarioschrijver wist er niets van te maken.

La vie et rien d'autre

1989 | Oorlogsfilm, Drama

Frankrijk 1989. Oorlogsfilm van Bertrand Tavernier. Met o.a. Philippe Noiret, Sabine Azéma, Pascale Vignal, Maurice Barrier en François Perrot.

Verdun 1920. De vermoeide majoor Dellaplane is belast met vermisteninventarisatie en het produceren van een soldatenlijk voor het symboolgraf onder de Arc de Triomphe. Hautaine bourgeoise Irène de Courtil speurt de dodenakkers af naar haar echtgenoot. Hun ontmoeting is het hart van deze bespiegeling over het hervinden van het leven. Azéma - in een intense rol, geschreven voor Fanny Ardant - speelt met groot esprit, Noiret is in zijn honderdste filmoptreden simpelweg monumentaal. Fantastische dialogen van Jean Cosmos en Bruno de Keyzers 'Scope-fotografie in monochroom grijs-sepiapalet vervolmaken Taverniers meesterwerk.

Aide-toi

1987 | Komedie

Frankrijk 1987. Komedie van Jean Cosmos. Met o.a. Robert Dhéry, Pierre Mondy, André Falcon en Antoinette Moya.

Een voorbeeldige werknemer bij een bank doet een overval mislukken. De directie bedankt hem... door hem te ontslaan! Reden voor zijn ontslag is de bijbelpropaganda die hij maakt, want zijn (enorme) fout bestaat uit het feit dat hij gratis bijbels uitdeelt. Vanaf dat moment moet hij zich zien te redden om zijn brood te verdienen, maar aangezien het om een komedie gaat, zal alles goed aflopen. Het scenario gaat natuurlijk een beetje te ver: het is bekend dat bankiers tot veel dingen in staat zijn, maar het is nu ook weer niet nodig om zo te overdrijven. Helaas! De scenarioschrijver Cosmos is al geen hoogvlieger, maar hij had bovendien het slechte idee om zich te verbeelden een regisseur te zijn. Resultaat: een produkt waar kraak nog smaak aanzit en de acteurs kunnen er niets aan doen. Na deze snertfilm is Cosmos weer gewoon scenarioschrijver geworden. Wat betreft de titel, die is ge[KA3]inspireerd op het spreekwoord: `Aide-toi, le ciel t`aidera` (Help uzelf en God zal u helpen).