Efthymis Filippou

Scenarist

Efthymis Filippou is scenarist.
Er zijn 7 films gevonden.

Pity

2018 | Drama

Griekenland/Polen 2018. Drama van Babis Makridis. Met o.a. Evdoxia Androulidaki, Yannis Drakopoulos, Georgina Chryskioti, Makis Papadimitriou en Evi Saoulidou.

Knuffels, cake en korting: die oogst een stijve strafadvocaat omdat zijn vrouw in coma ligt. Het medelijden brengt zijn saaie bestaan zo prettig tot leven, dat de man verslaafd raakt aan het verdriet, om puur egocentrische redenen. Gortdroge, gitzwarte komedie uit de ‘Greek Weird Wave’ (coscenarist is Efthymis Filippou, de vaste schrijfpartner van Yorgos Lanthimos) die de behoefte aan het uitmelken van andermans drama, waarin hedendaagse media voorzien, genadeloos te kijk zet. Toepasselijk spartaans vormgegeven om de kijker niet enkel emotioneel maar vooral intellectueel te raken.

The Killing of a Sacred Deer

2017 | Drama, Thriller, Horror

Verenigd Koninkrijk/Ierland/Verenigde Staten 2017. Drama van Yorgos Lanthimos. Met o.a. Barry Keoghan, Nicole Kidman, Colin Farrell, Raffey Cassidy en Alicia Silverstone.

Wanneer de vader van tiener Martin (een zeer creepy Keoghan) overlijdt op de operatietafel houdt hij de dienstdoende chirurg Steven (Farrell met volle baard) verantwoordelijk. Martin wil wraak, maar Martin is geen gewone jongen, en zijn wraak zal dat ook niet zijn. Tweede Engelstalige film (na The Lobster) van de Griekse regisseur Lanthimos is curieuze mix van absurdisme, arthouse en horror die geen moment verveelt en naar het einde toe echt spannend wordt. In Cannes bekroond met de prijs voor beste scenario (voor Lanthimos en co-schrijver Efthymis Filippou).

The Lobster

2015 | Sciencefiction, Thriller, Romantiek

Verenigd Koninkrijk/Griekenland/Frankrijk/Ierland/Nederland/Verenigde Staten 2015. Sciencefiction van Yorgos Lanthimos. Met o.a. Colin Farrell, Rachel Weisz, Léa Seydoux, Ben Whishaw en John C. Reilly.

Hardcore Yorgos Lanthimos-fans zullen misschien de bizarre uitwassen missen van Dogtooth en Alps, maar in The Lobster is de naar Groot-Brittannië verhuisde Griek in topvorm door van deze komische kritiek op de stelletjesmaatschappij ook een ontroerend liefdesverhaal te maken. In een vaag-nabije toekomst worden singles bij wet gedwongen in 45 dagen een geliefde te vinden, anders veranderen ze in een dier. Voor Colin Farrells personage betekent dat: een kreeft. Zoals elke film van Lanthimos is ook deze weer een reflectie op geconstrueerde gemeenschappen en de vreemde sociale regels die we er op nahouden.

Chevalier

2015 | Komedie

Griekenland 2015. Komedie van Athina Rachel Tsangari. Met o.a. Giannis Drakopoulos, Kostas Filippoglou en Yiorgos Kendros.

Het is midden in de winter en zes mannen zitten op een boot voor een vistocht. Wanneer ze een technisch mankement aan de boot ontdekken, moet dat onderzocht en opgelost worden. Om de tijd te doden spelen ze 'Chevalier', een spel waarbij wordt gestreden om de eer wie 'het beste is in het algemeen'. Een film over mannelijke competitie ten top. Ze beoordelen alles van elkaar, hoe ze slapen, hoe ze sporten, hoe ze eten, wie de grootste heeft - natuurlijk, en ook een wedstrijd wie het snelste een boekenkast in elkaar kan schroeven. Dat de maker een vrouw is, geeft deze film een extra lading.

Alps

2011 | Drama

Griekenland 2011. Drama van Yorgos Lanthimos. Met o.a. Aris Servetalis, Ariane Labed, Johnny Vekris en Aggeliki Papoulia.

Een club van vier mensen, luisterend naar de naam ‘de Alpen’, laat zich inhuren als vervangers voor overleden familieleden van anderen. Centraal staat een verpleegster (Papoulia) die een potje maakt van het Alpen-protocol, dat emotionele betrokkenheid bij cliënten verbiedt. Veelbelovende Griekse regisseur Lanthimos (Dogtooth) maakt gezagsverhoudingen en omgangsvormen belachelijk door bedrijfscodes op familiesituaties toe te passen. Het is knap hoe raak de klappen zijn die de Griek uitdeelt. Jammer is dat Alps wat te volgepakt zit met absurde situaties en dito teksten.

L

2012 | Komedie, Drama

Griekenland 2012. Komedie van Babis Makridis. Met o.a. Aris Servetalis, Efthymis Papadimitriou en Lefteris Matthaiou.

Droogkomische film over een man die in zijn auto woont en honing naar een narcoleptische man moet vervoeren. Tiger-kandidaat op het IFFR.

Dogtooth

2009 | Drama

Griekenland 2009. Drama van Yorgos Lanthimos. Met o.a. Christos Stergioglou, Michelle Valley, Aggeliki Papoulia en Anna Kalaitzidou.

'Een snelweg betekent: een heel sterke wind,' klinkt het uit een cassetterecorder in de openingsscène van Dogtooth. De statische camera registreert drie tieners die onbewogen luisteren naar nieuwe betekenissen voor bestaande woorden, in een film die rap schakelt van ongemakkelijk naar misselijkmakend. De drie, twee zussen en hun broer, worden onderworpen aan volledige isolatie van de buitenwereld door hun maniakale vader, die bizarre normen en waarden heeft. De film lijkt het midden te houden tussen Pasolini's Salò o le 120 giornate di Sodoma en Shyamalans The Village.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Efthymis Filippou op televisie komt.

Reageer