Robert H. Planck (1902-1971): camera.
Er zijn 26 films gevonden.

Diane

1956 | Drama

Verenigde Staten 1956. Drama van David Miller. Met o.a. Roger Moore, Lana Turner, Pedro Armendáriz, Marisa Pavan en Cedric Hardwicke.

Intriges en amoureuze verwikkelingen aan de hofhouding van Henry II (Moore) in het 16de-eeuwse Frankrijk. De aandacht gaat vooral uit naar de relaties met zijn vrouw en zijn raadgeefster en minnares Diane de Poitiers (Turner). Goed geacteerde nonsens, die niets te maken heeft met de geschiedenis, maar die het Frankrijk van die periode volgens Hollywood-normen herconstrueert. Het is wel amusant, maar zo doorzichtig als glas. De laatste film van Turner voor MGM. Er werd bijzonder veel aandacht besteed aan de luxueuze kostuums en de weelderige decors. Christopher Isherwood baseerde zich op de roman van John Erskine. Voor het prachtige camerawerk tekende Robert Planck. Gedraaid in Cinemascope.

The King's Thief

1955 | Avonturenfilm, Drama

Verenigde Staten 1955. Avonturenfilm van Robert Z. Leonard. Met o.a. David Niven, Ann Blyth, George Sanders, Edmund Purdom en Roger Moore.

Aan het hof van King Charles II wordt een complot gesmeed om hem van de troon te stoten ten gunste van de gemene Hertog van Brampton, maar een dief die een dagboek steelt van voornoemde schurk, laat de boze opzet mislopen. Het is onbegrijpelijk dat MGM, de studio die bijna alle betere cape- en degenfilms tussen 1950 en 1960 produceerde, zo'n zwakke prent heeft voortgebracht. De film mist alle vaart en stijl en is slechts sporadisch boeiend. Gelukkig zijn er enkele uitstekende acteurs aan het werk, vooral Niven en Sanders en het is altijd een plezier die te zien spelen. Als de film echt gaat vervelen, kan je nog altijd eventjes de ogen sluiten en genieten van de prachtige muzikale score van Miklós Rósza. Gesitueerd in Engeland in de 17e eeuw. Het scenario is van Christopher Knopf. Het camerawerk is van Robert Planck. Gedraaid in CinemaScope.

Moonfleet

1955 | Avonturenfilm, Historische film, Familiefilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1955. Avonturenfilm van Fritz Lang. Met o.a. Stewart Granger, Jon Whiteley, George Sanders, Viveca Lindfors en Joan Greenwood.

Het graafschap Dorset is omstreeks 1770 een paradijs voor smokkelaars, die genadeloos achterna worden gezeten door soldaten. De rijke en eerbiedwaardige Granger neemt de jonge wees Whiteley in bescherming, en Whiteley ontdekt al vlug dat Granger de aanvoerder van de smokkelaars is. Voor beiden begint een avontuurlijk gevecht om uit de handen van de achtervolgers te blijven. Knappe mantel- en degenfilm van Lang, die erin slaagt een schitterende gotische sfeer te creëren. Hij wordt echter in de steek gelaten door het scenario, dat Margaret Fitts en Jan Lustig haalden uit de roman van J. Meade Falkner en waarin de spanning niet goed naar de explosieve climax leidt. Dankzij het daverende ritme en de huiveringwekkende personages, is de film als avontuurlijke jeugdfilm echter niet te versmaden. Robert Planck stond achter de camera en Miklós Rózsa voorzag de film van muziek. Gefilmd in CinemaScope.

Rhapsody

1954 | Drama, Romantiek, Musical

Verenigde Staten 1954. Drama van Charles Vidor. Met o.a. Elizabeth Taylor, Vittorio Gassman, John Ericson, Louis Calhern en Michael Chekhov.

Een driehoek-romance tussen de rijke Louise Durant (Taylor), violist Paul Bronte (Gassman) en pianist James Guest (Ericson): het muzikaal tussenspel dikt het melodrama aan. Fay en Michael Kanin bewerkten de roman Maurice Guest van Henry Handel Richardson tot scenario. Camerawerk van Robert Planck.

Torch Song

1953 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1953. Drama van Charles Walters. Met o.a. Joan Crawford, Michael Wilding, Marjorie Rambeau, Gig Young en Henry Morgan.

Op Wilding`s slecht gespeelde rol als blinde pianist na is dit een strak verhaal over een Broadway-zangeres (Crawford) die alles in het werk stelt om aan de top te blijven. Schitterend spel van Rambeau als Joans pittige moeder. Scenario van John Michael Hayes en Jan Lustig die een verhaal IAR Wyllie bewerkten. Camerawerk van Robert Planck.

Scandal at Scourie

1953 | Drama

Verenigde Staten 1953. Drama van Jean Negulesco. Met o.a. Greer Garson, Walter Pidgeon, Donna Corcoran, Agnes Moorehead en Arthur Shields.

Een lauwe Garson-Pidgeon-productie, spelend in Canada, over een protestants echtpaar dat de gemeente shockeert door een katholiek kind te adopteren. Scenario van Norman Corwin, Leonard Spiegelgass en Karl Tunberg naar een verhaal van Mary McSherry. Camerawerk van Robert Planck.

Remains to be Seen

1953 | Komedie, Muziek, Misdaad

Verenigde Staten 1953. Komedie van Don Weis. Met o.a. Van Johnson, June Allyson, Angela Lansbury, Louis Calhern en Dorothy Dandridge.

Een ontwapenende komedie naar een toneelstuk van Howard Lindsay en Russel Crouse met Allyson als zangeres Jody Revere, en Johnson als huismeester Waldo Williams van een flatgebouw die betrokken raakt bij een moord in de sjieke New Yorkse Eastside-buurt. Scenario van Sidney Sheldon. Camerawerk van Robert Planck.

Lili

1953 | Musical, Romantiek

Verenigde Staten 1953. Musical van Charles Walters. Met o.a. Leslie Caron, Mel Ferrer, Zsa Zsa Gabor, Jean-Pierre Aumont en Amanda Blake.

Het zestienjarige dakloze weesje Lili (Caron) wordt opgenomen door de spelers van een marionettentheatertje dat onder leiding staat van Ferrer. Ze trekken langs kermissen. Caron wordt verliefd op Aumont, die haar niet ongenegen is, maar hij is getrouwd met Gabor. Als Aumont de troep verlaat, bemerkt Ferrer dat Caron smoor is op Aumont, en hij probeert daaraan een eind te maken, met als gevolg dat Caron wegloopt. Middels een poppenvoorstelling maakt hij Caron de realiteit duidelijk. Een vertederende film met prachtige choreografie en uitmuntend spel van Caron. Het liedje 'Hi Lili, Hi Lo' is door de film heel bekend geworden.

Texas Carnival

1951 | Komedie, Musical

Verenigde Staten 1951. Komedie van Charles Walters. Met o.a. Esther Williams, Red Skelton, Ann Miller, Keenan Wynn en Howard Keel.

Skelton laat Williams veelvuldig in een watertank duiken op jaarmarkten en kermissen om het zout in de pap te verdienen. Williams heeft daar genoeg van en midden in de woestijn wil ze hem verlaten. Juist op dat moment worden de badende venus verwisseld met Texaanse miljonair Wynn en zijn zuster Raymond. Deze komische MGM-productie die in de V.S. als bijna-flop beschouwd wordt, sloeg in Europa wel aan. De spelers zijn goed, maar het verhaal is banaal. Camerawerk van Robert Planck. Het scenario is van Dorothy Kingsley en George Wells. De choreografie is van Hermes Pan.

Royal Wedding

1951 | Musical, Romantiek, Komedie

Verenigde Staten 1951. Musical van Stanley Donen. Met o.a. Fred Astaire, Jane Powell, Peter Lawford, Sarah Churchill en Keenan Wynn.

Broer en zus Bowen krijgen uitnodiging om hun succesvolle Broadwayshow (over een koning die elke avond opnieuw valt voor zijn geliefde) in Londen op te voeren. Het thema zal de Britten aanspreken want hun kroonprinses Elisabeth staat op punt van trouwen. En met zoveel love in the air zullen ook de Bowentjes ongetwijfeld de ware vinden. Verhaaltje van niks dus, maar de shownummers - waaronder een scène waarin Astaire op de muren en het plafond van zijn hotelkamer danst - maken veel goed.

Rich, Young and Pretty

1951 | Musical

Verenigde Staten 1951. Musical van Norman Taurog. Met o.a. Jane Powell, Danielle Darrieux, Wendell Corey, Vic Damone en Fernando Lamas.

Een buitenissige MGM-musical met Powell die de bezienswaardigheden in Parijs bekijkt, op het liefdespad is en intussen moeder Darrieux ontmoet. Scenario van Dorothy Cooper en Sidney Sheldon. Camerawerk van Robert Planck.

Summer Stock

1950 | Musical

Verenigde Staten 1950. Musical van Charles Walters. Met o.a. Judy Garland, Gene Kelly, Eddie Bracken, Marjorie Main en Gloria DeHaven.

Kelly's theatergroep neemt Judy's boerderij over, waarna zij besmet wordt met het toneelvirus. Een slap verhaal, maar met een bruisende Judy, stormachtige Silvers en kattige DeHaven.

Please Believe Me

1950 | Komedie

Verenigde Staten 1950. Komedie van Norman Taurog. Met o.a. Deborah Kerr, Robert Walker, James Whitmore, Peter Lawford en Mark Stevens.

Aangenaam niemendalletje over Britse Kerr aan boord van een lijnboot naar Amerika, en verschillende op het schip aanwezige vrijgezellen die denken dat ze een erfgename is en haar het hof trachten te maken. Het scenario is van Nathaniel Curtis. Het camerawerk is van Robert Planck.

Madame Bovary

1949 | Drama

Verenigde Staten 1949. Drama van Vincente Minnelli. Met o.a. Jennifer Jones, James Mason, Van Heflin, Louis Jourdan en Gene Lockhart.

Een statische weergave van de 19e-eeuwse roman van Gustave Flaubert over een sensuele Française die iedereen voor haar liefdesgrillen opoffert. Jones is te bezadigd in de hoofdrol. Scenario van Robert Ardrey.

Little Women

1949 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1949. Drama van Mervyn LeRoy. Met o.a. June Allyson, Margaret O'Brien, Elizabeth Taylor, Janet Leigh en Peter Lawford.

Teerhartige verfilming van het gelijknamige wereldbefaamde autobiografische werk van schrijfster Louisa May Alcott (1832-1888), in Nederland uitgebracht onder de titel Onder moeders vleugels. Actrice June Allyson speelt Jo, één van vier zussen die rond 1860 in New England een pover maar opgewekt bestaan leiden met hun moeder terwijl vader vecht in de burgeroorlog. De triomfen en tragedies van de opgroeiende meisjes spelen tegen de achtergrond van prachtige decors (goed voor een Oscar). Little Women is vele malen verfilmd met deze versie en die uit 1933 en 1994 (met respectievelijk Katharine Hepburn en Winona Ryder in de rol van Jo) als positieve uitschieters.

The Three Musketeers

1948 | Avonturenfilm, Historische film

Verenigde Staten 1948. Avonturenfilm van George Sidney. Met o.a. Gene Kelly, Lana Turner, June Allyson, Van Heflin en Angela Lansbury.

Een luxueuze productie van het klassieke verhaal van Alexandre Dumas met Kelly als de loyale D'Artagnan, die de door de verraderlijke kardinaal de Richelieu gestolen diamanten van de Franse koningin probeert te bemachtigen. Hoewel er een aantal fraaie (scherm-)scènes inzitten, verandert de stijl voortdurend en Heflin's slaperige spel vertraagt de vaart. Lana is een oogverblindende Lady DeWinter. Scenario van Robert Ardrey. Camerawerk van Robert Planck.

Cass Timberlane

1947 | Drama, Komedie, Romantiek

Verenigde Staten 1947. Drama van George Sidney. Met o.a. Spencer Tracy, Lana Turner, Zachary Scott, Tom Drake en Mary Astor.

Opgeblazen bewerking van het boek van Sinclair Lewis over een rechter, die hoog in aanzien staat en grote moeite heeft zijn dartele, jonge en nieuwe vrouw bij te benen. Niets voor Spencer Tracy. Scenario van Donald Oldgen Stewart en Sonja Levien. Camerawerk van Robert Planck.

Up Goes Maisie

1946 | Romantiek, Komedie, Drama

Verenigde Staten 1946. Romantiek van Harry Beaumont. Met o.a. Ann Sothern, George Murphy, Hillary Brooke, Stephen McNally en Ray Collins.

In het na-oorlogse Amerika voorziet Maisie (Sothern) zichzelf van een nieuw image om bij helikopter-uitvinder Murphy een job als secretaresse te krijgen. Ze ontdekt dat hij wordt bedrogen door zijn financier, die Murphy's uitvinding, waarvoor nog geen patent is aangevraagd, wil stelen. Onderhoudende hoewel erg verouderde plot, die Sothern eindelijk weer eens de kans gaf te bewijzen dat ze betere scenario's verdiende dan die uit de Maisie-serie. Enkele goede grappen en vooral de spectaculaire finale gaven dit scenario van Thelma Robinson iets meer pit. Toch wordt duidelijk dat de producenten op een dood spoor zaten, en de reeks werd dan ook beëindigd met deel tien: UNDERCOVER MAISIE. Robert Planck was verantwoordelijk voor de fotografie. Zie ook: 'Maisie'-serie.

Weekend at the Waldorf

1945 | Drama, Musical

Verenigde Staten 1945. Drama van Robert Z. Leonard. Met o.a. Ginger Rogers, Lana Turner, Walter Pidgeon, Van Johnson en Edward Arnold.

Een chique 'nieuwe' versie van GRAND HOTEL waarin Rogers en Pidgeon ver boven de anderen uitsteken. Heel erg oppervlakkig maar heel erg amusant. Scenario van Sam en Bella Spewack naar de vermaarde roman van Vicky Baum Menschen im Hotel. Camerawerk van Robert Planck.

Anchors Aweigh

1945 | Musical, Komedie, Romantiek

Verenigde Staten 1945. Musical van George Sidney. Met o.a. Frank Sinatra, Gene Kelly, Kathryn Grayson, José Iturbi en Dean Stockwell.

In de amusante MGM-musical van specialist Sidney (Showboat, Annie Get Your Gun) zijn Sinatra en Kelly twee montere matrozen op verlof in Hollywood. Aan de wal hebben ze voornamelijk meisjes, zingen en dansen in de kop. Het leukst is de klassieke scène waarin Kelly danst met Jerry, de muis uit de Tom and Jerry-animaties. Voor zijn partituur bij dit schoolvoorbeeld van escapisme ontving componist George Stoll (1902-1985) een Oscar. In 2001 belandde het beeldje op een veiling, waar acteur Kevin Spacey het voor 150.000 dollar kocht en retourneerde aan de Academy of Motion Picture Arts and Sciences.

The Canterville Ghost

1944 | Horror, Fantasy, Komedie

Verenigde Staten 1944. Horror van Jules Dassin. Met o.a. Charles Laughton, Margaret O'Brien, William Gargan, Rags Ragland en Una O'Connor.

Het verhaal van Oscar Wilde wordt in deze film naar de Tweede Wereldoorlog verplaatst. 300 jaar eerder bleek een Britse aristocraat een lafaard tijdens de oorlog. Bij zijn thuiskomst werd hij door zijn vader leven achter een muur gemetseld als straf voor zijn lafheid. Hij moet als spook ronddwalen, totdat een van zijn nabestaanden een uiterst moedige daad verricht. Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt een groepje Amerikaanse soldaten gelegerd in het kasteel en natuurlijk is een van de mannen een nabestaande van de aristocraat.

Maisie Goes to Reno

1944 | Romantiek, Komedie, Drama

Verenigde Staten 1944. Romantiek van Harry Beaumont. Met o.a. Ann Sothern, John Hodiak, Tom Drake, Marta Linden en Paul Cavanagh.

Maisie (Sothern) gebruikt de twee weken vakantie die de vliegtuigfabriek haar heeft gegeven om naar Reno te gaan, waar ze een contract heeft als zangeres. Maar al vlug zit ze weer in de problemen: ze belooft soldaat Drake te gaan praten met zijn vrouw Gardner, die wil scheiden. Ze ontdekt dat de rijke Gardner wordt bedrogen door een zakenman en een maatschappelijk werkster. Een redelijk scenario van Mary C. McCall Jr., Harry Ruby en James O'Hanlon, dat een goede cocktail biedt van emotie, humor en muziek, zodat we kunnen spreken van een betere aflevering in deze reeks. Bovendien zien we Gardner hier in een vroege rol. Sothern zingt 'Panhandle Pete' en 'This Little Bond Went To Battle'. Robert Planck stond achter de camera. Gevolgd door UP GOES MAISIE. Zie ook: 'Maisie'-serie.

Above Suspicion

1943 | Oorlogsfilm, Thriller, Drama, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1943. Oorlogsfilm van Richard Thorpe. Met o.a. Joan Crawford, Fred MacMurray, Conrad Veidt, Basil Rathbone en Reginald Owen.

Crawford en MacMurray moeten op hun huwelijksreis spioneren voor de Britse Geheime dienst in Parijs tijdens WO II. Pure ontspanning, met Joan die de Nazi's de baas is. Het scenario is van Melville Baker, Patricia Coleman en Keith Winter naar een roman van Helen MacInnes. Het camerawerk is van Robert Planck.

We Were Dancing

1942 | Komedie

Verenigde Staten 1942. Komedie van Robert Z. Leonard. Met o.a. Norma Shearer, Melvyn Douglas, Gail Patrick, Marjorie Main en Reginald Owen.

Een kitscherig verhaal over een prinses die er op haar verlovingsfeest met een ander vandoor gaat. Shearer en de haren proberen er nog wat van te maken. Tevergeefs. Ava Gardners eerste film. Het scenario is van Claudine West, Hans Rameau en George Froeschel naar een toneelstuk van Noel Coward. Het camerawerk is van Robert Planck.

Susan and God

1940 | Drama

Verenigde Staten 1940. Drama van George Cukor. Met o.a. Joan Crawford, Fredric March, Ruth Hussey, John Carroll en Rita Hayworth.

Crawford in de rol Gertrude Lawrence op het toneel heeft een milde aandoening van godsdienstwaanzin en hierdoor verwaarloost ze haar huwelijk. March vastbesloten hun echtverbintenis te redden doet een voorstel: ze blijven de zomermaanden bij elkaar, samen met hun dochter. Is hij in die periode geen enkele maal dronken, beginnen ze opnieuw. Ze gaat ermee akkoord. Langdradig melodrama, naar het toneelstuk van Rachel Crothers, met veel te veel dialoog. March is o.k., maar Crawford schmiert verschrikkelijk. Zeer goede bijrollen van Hussey en Hayworth. Enkel in het laatste kwartier lijkt Cukor de touwtjes terug goed in handen te krijgen. Scenario van Anita Loos naar het toneelstuk van Rachel Crothers. Camerawerk van Robert Planck.

The Man in the Iron Mask

1939 | Avonturenfilm, Historische film

Verenigde Staten 1939. Avonturenfilm van James Whale. Met o.a. Louis Hayward, Joan Bennett, Warren William, Joseph Schildkraut en Alan Hale.

Lodewijk de Veertiende regeert Frankrijk met een te vaste hand, waaronder het volk lijdt. Hij heeft een tweelingbroer die gevangen zit en D`Artagnan (William) en de Drie Musketiers gaan hem bevrijden en de tiran verjagen. Heerlijk wapengekletter en snelle paarden in galop. Het scenario is van George Bruce naar het verhaal van Alexandre Dumas. Het camerawerk is van Robert Planck.