David Gill

Regisseur, Producer

David Gill is regisseur en producer.
Er zijn 2 films gevonden.

Cinema Europe: The other Hollywood

1995 | Documentaire, Historische film

Frankrijk/Verenigd Koninkrijk/Duitsland 1995. Documentaire van Michael Winterbottom, Dan Carter, David Gill en Kevin Brownlow.

Documentaire over de beginjaren van de Europese film, van de gebroeders Lumiere tot aan het vertrek van Victor Sjöstrom naar Hollywood. Co-regisseurs Kevin Brownlow en David Gill zijn autoriteiten op het gebied van vroege cinema. Kenneth Branagh en Jean-Louis Trintignant doen de Engelse en Franse commentaarstemmen.

D.W. Griffith: Father of Film

1993 | Documentaire, Biografie

Verenigd Koninkrijk 1993. Documentaire van Kevin Brownlow en David Gill.

Diepgaande, chronologische analyse van het leven en werk van de legendarische filmer David Wark Griffith (1875-1948), vanaf zijn jeugd in Louisville, Kentucky, zijn acteerdebuut in RESCUED FROM AN EAGLE`S NEST (1908), kort daarop gevolgd door zijn regiedebuut met THE ADVENTURES OF DOLLY (1908). In de vijf daarop volgende jaren draaide hij 450 films voor de Newyorkse studio Biograph. In 1915 bracht hij in de jonge filmwereld een vernieuwing met zijn epos over de Amerikaanse burgeroorlog THE BIRTH OF A NATION, waarin hij de diverse, inmiddels bekende filmtechnieken structureerde tot beeldtaal met een eigen grammatica. In deze film werd een negatief beeld geschilderd van de zwarte Amerikanen, terwijl de Klu Klux Klan er positief vanaf kwam. Brownlow en Gill geven een gedetailleerd verslag van de racistische onlusten die hierna uitbraken. Griffith was onthutst door de reacties - ongetwijfeld was INTOLERANCE (1916) hierop zijn antwoord. Stuk voor stuk brengen de makers van deze documentaire biopic het ontstaansproces in beeld van Griffiths meesterwerken van HEARTS OF THE WORLD (1918), BROKEN BLOSSOMS (1919), WAY DOWN EAST (1920) tot ORPHANS OF THE STORM (1922). Dan onderzoeken ze waarom zijn volgende films zoals AMERICA (1924), ISN`T LIFE WONDERFUL (1924) en THE SORROWS OF SATAN (1926) flopten, waardoor zijn carri[KA2]ere stagneerde en na twee geluidsfilms ABRAHAM LINCOLN (1930) en THE STRUGGLE (1931) tot stilstand kwam. De rolprent is rijkelijk voorzien van fragmenten uit Griffiths oeuvre, zeldzame priv[KA1]e-filmpjes, journaalopamen en getuigenissen van mensen die hem gekend hebben, w.o. Lillian Gish, Frank Capra, Blanche Sweet, Karl Brown, Adela Rodgers St. Johns, Anita Loos, Andrew L. Stone, Neil Hamilton, Stanley Cortez, Russell Merritt, Evelyn Baldwin (zijn tweede vrouw), Zita Johann, Samuel Marx en William Bakewell. Deze schitterende beschouwing is ingedeeld in drie hoofdstukken: 1. vanaf het begin van zijn carrière tot BIRTH OF A NATION. 2. van INTOLERANCE tot WAY DOWN EAST. 3. van ORPHANS OF THE STORM tot aan zijn dood. Het geheel werd van commentaar voorzien door Lindsay Anderson. Het camerawerk van het originele materiaal is van Denny Furey, John Hanlon, Ken Lowe, John Slagle, Steve Elkin en David Rabinovitz.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer David Gill op televisie komt.

Reageer