Mamata Shankar

Acteur

Mamata Shankar is acteur.
Er zijn 6 films gevonden.

Gaach

1997 | Documentaire

Verenigd Koninkrijk/Frankrijk 1997. Documentaire van Catherine Berge. Met o.a. Soumitra Chatterjee, Rabi Ghosh, Bijoya Ray, Sharmila Tagore en Madhabi Mukherjee.

Het portret van Soumitra Chatterjee, de fetisj-acteur van de vermaarde Indiase regisseur Satyajit Ray. Hij zat in meer dan 150 films in dertig jaar tijd en speelde talloze rollen op het toneel. Buitenbeelds wordt de film echter overheerst door Ray en dat maakt het portret mager en doet Chatterjee onrecht. Er wordt bijv. niets verteld over zijn afkomst en jeugd of wanneer en waar hij geboren is. Het wachten is op een betere film, want Chatterjee is best een interessante figuur. Het camerawerk is van Ivan Kozelka en de montage was in handen van Catherine Poitevin en Georges-Henry Mauchant.

Agantuk

1991 | Drama

India/Frankrijk 1991. Drama van Satyajit Ray. Met o.a. Dipankar De, Mamata Shankar, Deepankar De, Bikram Bhattacharya en Utpal Dutt.

Anila Bose (Shankar) ontvangt van haar oom Manmohan Mitra (Dutt), die bijna drie jaar ervoor op wereldreis was gegaan, een brief dat hij haar in Calcutta zal bezoeken. Anila's echtgenoot is tegen het bezoek: is Mitra wel haar oom of is het een bedrieger, die komt profiteren? Zwanenzang van de grote meester van het witte doek uit India vol speelse dialogen en een warm pleidooi voor tolerantie en een fel pamflet tegen het vooroordeel. Een mooie rol van Dutt. Ray schreef, regisseerde en overwon! De fotografie is van Barun Raha. Een must voor cinefielen.

Shaka Proshaka

1990 | Drama

Frankrijk/India 1990. Drama van Satyajit Ray. Met o.a. Ajit Bannerjee, Haranda Bannerjee, Soumitra Chatterjee, Deepankar De en Ranjit Mullik.

Vier broers staan aan het ziekbed van hun vader voor wie eerlijkheid de grote deugd is. Twee zoons trekken voordeel uit de mogelijkheden die de moderne maatschappij hen biedt, een wil onkreukbaar blijven, terwijl de ander ondergedompeld is in de onschuld als het gevolg van een auto-ongeluk. De laatste wordt de redder van de oude man. Ray confrontreert de kijker door middel van deze eenvoudige, maar mooie parabel met een kernvraag: kunnen luxe en eerlijkheid in de moderne maatschappij samengaan? De regisseur geeft ons hoop en zegt dat uitzonderingen de regel bevestigen en dat vriendschappen bestaan. Het werk van Ray wordt gekenmerkt door een groot menselijk gevoel. Deze voorlaatste film is wederom een getuigenis van Ray's grootse talent. Camerawerk van Barun Raha.

Ganashatru

1989 | Drama

India 1989. Drama van Satyajit Ray. Met o.a. Soumitra Chatterjee, Dhritiman Chatterjee, Ruma Guhathakurta, Mamata Shankar en Dipankar Dey.

De eerste film die Ray sinds vijf jaar gemaakt heeft, is een moderne bewerking van een toneelstuk van Ibsen dat hij gesitueerd heeft in Bengalen. De boodschap die gebracht wordt, over het risico van hebzucht, religieus fanatisme en milieuverontreiniging, mag dan actueel zijn, de film is te statisch om een echt schokeffect teweeg te brengen. Er zitten echter genoeg briljante staaltjes van Ray in deze film om hem de moeite waarde te maken. De regisseur schreef tevens het scenario. Camerawerk van Barun Raha.

Kharij

1983 | Drama

India 1983. Drama van Mrinal Sen. Met o.a. Mamata Shankar, Anjan Dutt, Sreela Majumder en Indranil Moitra.

Een echtpaar neemt een 10-jarig kind in huis als klusjesman. Na een koude nacht wordt het jongetje dood aangetroffen in de keuken. Alle betrokken partijen proberen hun gezicht te redden, en niemand blijkt te rouwen om het overleden jongetje. Een subtiele, sober geregisseerde aanklacht tegen menselijke onverschilligheid.

Oka oorie katha

1977 | Drama

India 1977. Drama van Mrinal Sen. Met o.a. Vasudeva Rao, Narayana Rao en Mamata Shankar.

Een vader en een zoon weigeren op een dag nog langer de gemeenschappelijke gronden van het dorp te bewerken en trekken zich terug aan de zelfkant. De zoon leert een meisje uit een naburig dorp kennen en trouwt met haar, ondanks het verzet van zijn vader. Terwijl de twee mannen thuis zitten te luieren bewerkt de vrouw het land, ook al is ze zwanger. Ze sterft op het kraambed en de twee mannen zien zich verplicht te gaan bedelen in de stad om de begrafenis te kunnen betalen. Een aangrijpend sociaal melodrama.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Mamata Shankar op televisie komt.

Reageer