Peter Bull: regie, cast en productie.
Er zijn 20 films gevonden.

De jas

1989 |

1989. Nico Verhoeve. Met o.a. Peter Bull, Jo Janssen, Bertha Paulissen en Sjef Nijsten.

Steve Lacy: Lift The Bandstand

1985 | Documentaire, Biografie, Muziek

Verenigde Staten 1985. Documentaire van Peter Bull.

De revolutionaire jazz-musicus Steve Lacy vertelt het verhaal van zijn leven en carri[KA2]ere. Hij werd geboren te New York in 1934 uit Russische immigranten. Als kind reeds was hij in muziek ge[KA3]interesseerd en begon met pianolessen, maar kon enkel vaststellen dat dit niet vlotte. Toen hij als zestienjarige Sidney Bechet hoorde spelen wist hij dat de soprano sax zijn instrument was. Hij kreeg zijn eerste lessen van Cecil Scott, die hem in zijn band opnam. Hij begeleidde alle legendarische jazz- musici uit de jaren 1940-50. Cecil Taylor introduceerde hem in de avant-garde muziek. Midden jaren 1950 werd hij lid van het orkest van Bill Evans. Een ontmoeting met Thelonious Monk veranderde zijn leven. Monk leerde hem om zijn eigen muziek te maken, zijn eigen stijl te zoeken. Hij begon te componeren en in 1960 richtte hij zijn eigen sextet op. Hun experimentele muziek sloeg niet onmiddellijk aan, maar stilaan groeide toch hun faam in de nachtclubs van Amerika. Het verhaal van Lacy wordt ge[KA3]illustreerd met oude filmfragmenten waarop we heel wat bekende namen horen en zien musiceren. De film is opgebouwd rond een concert in de New Jazz At The Public in New York, gefilmd op 29 oktober 1983 met het Steve Lacy Sextet, bestaande uit Lacy (soprano sax), Irene Aebi (zang en viool), Steve Potts (saxofoon), Bobby Few (piano), Jean-Jacques Avenel (bas) en Oliver Johnson (drums). Montage is van Ken Levis en Peter Bull. Voor de fotografie tekende Herbert Forsberg. Speciaal voor de liefhebbers.

The Tempest

1980 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1980. Drama van Derek Jarman. Met o.a. Heathcore Williams, Karl Johnson, Toyah Willcox, Jack Birkett en Peter Bull.

Een bijna perfecte Shakespeare-verfilming, op locatie in de Stoneleigh-abdij van Warwickshire opgenomen, met een discrete en nauwgezette montage van de Shakespearetekst. De eigenaardige rolbezetting bevat enige verrassingen: Williams als Prospero, Willcox als het ongeremde tienermeisje Miranda en vooral Birkett schitterend als Caliban. Jarman herdacht in filmtermen één van de meest mysterieuze en verbeeldingrijke Shakespeare-stukken, maar respecteerde ook de geest van het origineel.

Joseph Andrews

1977 | Avonturenfilm, Komedie, Actiefilm

Verenigd Koninkrijk 1977. Avonturenfilm van Tony Richardson. Met o.a. Ann-Margret, Peter Firth, Michael Hordern, Beryl Reid en Jim Dale.

De schelmse avonturen van de 18e eeuwse Joseph Andrews (Firth), een zoon van arme ouders die ondergebracht wordt bij een rijke familie. Alle dienstmeisjes proberen hem te versieren, maar zijn hart hoort toe aan Fanny (Ogle). Het gezinshoofd sterft, en hij valt ten prooi aan de avances van diens veel jongere echtgenote Lady Booby (Ann-Margret). Hij moet niets van haar hebben. Woedend over deze afwijzing jaagt ze hem het huis uit, waarna zijn avontuurlijk leven begint. Poging van Richardson om het succes van TOM JONES te herhalen, maar deze film mist de speelsheid en vooral de originaliteit van voornoemde. Allan Scott en Chris Bryant bewerkten de roman van Henry Fielding, maar hun schets van het Victoriaanse Engeland is minder cynisch. Ook de mooi ogende fotografie van David Watkin en de zwierige score van John Addison krijgen de film niet boven de middelmaat uitgetild.

Great Expectations

1974 | Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1974. Drama van Joseph Hardy. Met o.a. Michael York, Sarah Miles, James Mason, Margaret Leighton en Robert Morley.

Aardige herverfilming van Dickens' klassieker; oorspronkelijk geproduceerd als een musical, maar de liedjes zijn geschrapt. Hoe dan ook, OLIVER! is het niet.

Up the Front

1972 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1972. Komedie van Bob Kellett. Met o.a. Frankie Howerd, Zsa Zsa Gabor, Bill Fraser, Bob Hoskins en William Mervyn.

In de jaren 70 werd geprobeerd de noodlijdende Britse filmindustrie aan te jagen met gewaagde filmversies van gezapige televisieseries. Up the Front was na Up Pompeii en Up the Chastity Belt de derde duit in het zakje van tv-acteur Howerd, de steevast stamelende komiek die met zijn guitige grollen garant stond voor blosjes op de jaren 70 dameswangen. In de aartsflauwe komedie gaat hij onvervaard - want onder hypnose - de Eerste Wereldoorlog in waar hij onder meer Mata Hari ontmoet (glansrol Zsa Zsa Gabor) en op de staftafel belandt vanwege een tatoeage van de Duitse invasie, op zijn achterwerk.

The Executioner

1970 | Thriller

Verenigd Koninkrijk 1970. Thriller van Sam Wanamaker. Met o.a. George Peppard, Joan Collins, Judy Geeson, Oskar Homolka en Charles Gray.

Een Britse geheim agent (Peppard) ziet een operatie in Oost-Europa mislukken door verraad aan het thuisfront. Hij verdenkt Michell ervan een dubbelspion te zijn en keert huiswaarts om de zaak tot op de bodem uit te zoeken. Een voorspelbare, maar degelijk gemaakte spionagefilm.

Doctor Dolittle

1967 | Familiefilm, Musical, Fantasy, Komedie

Verenigde Staten 1967. Familiefilm van Richard Fleischer. Met o.a. Rex Harrison, Samantha Eggar, Anthony Newley, Richard Attenborough en Peter Bull.

Robert Surtees' camerawerk is groots en dan hebben we het wel gehad in dit kolossale musicalprul, dat bijna zijn studio ruïneerde. De charme van de verhalen van Hugh Lofting is verdwenen. Eén voordeel: als je lastige kinderen hebt, dan vallen ze tenminste in slaap.

Licensed to Kill

1966 | Actiefilm

Verenigd Koninkrijk 1966. Actiefilm van Lindsay Shonteff. Met o.a. Tom Adams, Peter Bull, Karel Stepanek en John Arnatt.

Een James Bond-achtig verhaal met veel vaart, en het voordeel van een satirische rol van Adams, en goede bijrollen.

Second Best Secret Agent In The Whole W

1965 |

1965. Lindsay Shonteff. Met o.a. Karel Stepanek, Tom Adams, Peter Bull en Veronica Hurst.

Een James Bond-achtig verhaal met veel vaart, en het voordeel van een satirische rol van Adams, en goede bijrollen.

Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb

1964 | Sciencefiction, Komedie

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1964. Sciencefiction van Stanley Kubrick. Met o.a. George C. Scott, Peter Sellers, Sterling Hayden, Jack Creley en Keenan Wynn.

In deze vlijmscherpe politieke satire, alom beschouwd als een van de beste filmkomedies aller tijden, besluit een maffe Amerikaanse generaal op eigen houtje nucleair geschut af te vuren op de Sovjet-Unie. Peter Sellers steelt de show in maar liefst drie rollen: die van de Amerikaanse president, een Britse kapitein en natuurlijk de dubieuze Duitse wetenschapper Dr. Strangelove. Dat Sellers meerdere rollen zou spelen was een eis van producent Columbia Pictures, die zeer gecharmeerd was van zijn veelzijdige optreden in Stanley Kubricks eerdere film Lolita.

Tom Jones

1963 | Avonturenfilm, Romantiek, Actiefilm

Verenigd Koninkrijk 1963. Avonturenfilm van Tony Richardson. Met o.a. Albert Finney, Susannah York, Hugh Griffith, Joyce Redman en Edith Evans.

Finney is onweerstaanbaar in de rol van een innemende vondeling die het tijdens een reeks adembenemende avonturen niet zo nauw neemt met de wetten en de moraal. Deze verfilming van de schelmenroman van de 18e-eeuwse auteur Henry Fielding werd verrassend gemaakt door [KA1]e[KA1]en van de kopstukken van de Britse Free Cinema. De acteurs beleefden duidelijk plezier aan hun werk. Deze prent werd bekroond met een Oscar voor beste film, beste regie (Richardson), beste scenario (John Osborne) en beste score met de sprankelende klavecimbelthema's van John Addison. Cameraman Walter Lassally gaf de beelden de pasteltinten van ouderwetse kleurgravures. In deze film debuteerde Lynn Redgrave.

The Old Dark House

1963 | Horror, Komedie

Verenigd Koninkrijk 1963. Horror van William Castle. Met o.a. Tom Poston, Robert Morley, Peter Bull, Joyce Grenfell en Janette Scott.

Een onevenwichtige melange van komedie en huiverfilm, waarin Poston van streek gebracht wordt in een luguber landhuis. In de bioscoop uitgebracht in zwart-wit.

3 Worlds of Gulliver

1960 | Familiefilm, Fantasy

Verenigd Koninkrijk 1960. Familiefilm van Jack Sher. Met o.a. Kerwin Mathews, Jo Morrow, June Thorburn, Lee Patterson en Grégoire Aslan.

Onderhoudende, avontuurlijke verfilming van de klassieker Gulliver's Travels van Jonathan Swift, bewerkt door Sher en Arthur Ross. Matthews gaat als jonge dokter naar zee in de hoop fortuin te maken. Zijn verloofde Thorburn gaat mee als verstekeling en na haar ontdekking valt hij, tijdens een ruzie, overboord. Hij spoelt aan in Lilliput, waar hij getuige is van een nutteloze oorlog, gevoed door egoïsme en hoogmoed. Hij ontsnapt om terecht te komen in Brobbingnag, het land der reuzen, waar hij ook Thorburn terugvindt. Het reuzenvolk behandelt hen goed, maar door hun afkeer voor alles wat nieuw is, komt hun leven opnieuw in gevaar. Een leuke, amusante fantasie, die zowel kinderen als hun ouders zal vermaken, mede dank zij de knappe speciale effecten van Ray Harryhausen en de kleurrijke fotografie van Wilkie Cooper. Prachtige score van Bernard Herrmann, terwijl George Duning en Ned Washington voor twee plezierige songs zorgden.

The Scapegoat

1959 | Thriller, Drama, Horror, Fantasy

Verenigd Koninkrijk 1959. Thriller van Robert Hamer. Met o.a. Alec Guinness, Bette Davis, Nicole Maurey, Irene Worth en Peter Bull.

Tijdens een reisje in Frankrijk wordt de Britse toerist Guinness benaderd door een aristocraat die als twee druppels water op hem lijkt (inderdaad eveneens een rol van Guinness). Deze stelt hem voor van identiteit te verwisselen, waarin de naïeve Brit stapt, niet vermoedend dat zijn dubbelganger van plan is een moord te plegen. Middelmatige bewerking door Gore Vidal en regisseur Hamer van de uitstekende roman van Daphne du Maurier. Het is gewoonweg ondenkbaar dat Guinness kan doorgaan voor een Franse edelman en nog erger is het gesteld met Davis als diens moeder, een Franse gravin. De film heeft duidelijk ook veel te lijden van diverse hermontages. Fotografie is van Paul Beeson.

The African Queen

1951 | Avonturenfilm, Romantiek, Oorlogsfilm, Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1951. Avonturenfilm van John Huston. Met o.a. Humphrey Bogart, Katharine Hepburn, Robert Morley, Peter Bull en Theodore Bikel.

Bogart kreeg een Oscar voor zijn rol als drankzuchtige kapitein op een rivierboot in Afrika, die ten tijde van WO I de taak op zich neemt een zendelinge naar de bewoonde wereld terug te brengen. Alsof de fysieke ontberingen en gevaren niet moeilijk genoeg zijn, kunnen ze het aanvankelijk absoluut niet met elkaar vinden. Het script dat James Agee en Huston baseerden op de roman van C.S. Forester geeft de hoofdrolspelers alle ruimte voor geestige confrontaties en onvergetelijke situaties. Hepburn, net als haar tegenspeler in topvorm, is geweldig als de pinnige tante die zich ontpopt als avonturierster.

Saraband for Dead Lovers

1948 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1948. Drama van Basil Dearden. Met o.a. Steward Granger, Joan Greenwood, Flora Robson, Peter Bull en Anthony Quayle.

Overdadige romantiek met tranen. Greenwood wordt verscheurd tussen koninklijk plichtsbesef en liefde voor een jonge schelm.

Contraband

1940 | Thriller, Avonturenfilm, Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk 1940. Thriller van Michael Powell. Met o.a. Conrad Veidt, Valerie Hobson, Hay Petrie, Joss Ambler en Raymond Lovell.

Deense koopvaardij-kapitein Veidt en passagier Hobson raken in Londen aan het begin van WO II betrokken bij een spionagezaak. Met de hulp van een Deense restaurateur en zijn kellners lukt het hen een bende die een bioscoop als hoofdkwartier heeft, op te rollen. Een plezierig vertelde suspense film, waarbij Hitchock nooit ver weg lijkt. Vooral de sfeer van Londen tijdens de 'blackout' wordt uitstekend weergegeven. Veidt en Hobson die reeds een koppel vormden in Powells THE SPY IN BLACK, spelen hun rollen goed. Powell schreef samen met Emeric Pressburger en Brock Williams het scenario dat door F.A. Young in beeld gezet werd. In Amerika uitgebracht als BLACKOUT.

The Ware Case

1938 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1938. Komedie van Robert Stevenson. Met o.a. Clive Brook, Jane Baxter, Barry K. Barnes, C.V. France en Francis L. Sullivan.

De film handelt over een stijlvolle baron die slecht is in het beheren van zijn vermogen. Maar het snobisme van de man - gespeeld door Brook - wordt zo ver doorgevoerd dat er niet veel te genieten valt voor de kijker.

Marie Antoinette

1938 | Historische film, Drama, Biografie

Verenigde Staten 1938. Historische film van W.S. Van Dyke. Met o.a. Norma Shearer, Tyrone Power, John Barrymore, Robert Morley en Gladys George.

Deze kostbare MGM-produktie over de 18e eeuwse Franse vorstin mist vaart, maar laat goed acteerwerk zien, met een prachtige rol van Morley als Lodewijk XVI. Shearer treft de essentie van de titelrol - van Oostenrijkse prinses tot verguisde vorstin over een afbrokkelend rijk - zoals verteld door haar kleedster. Scenario van Claudine West, Donald Ogden Stewart en Ernest Vajda naar een verhaal van Stefan Zweig. Camerawerk van William Daniels.