Pernille Bech Christensen: montage.
Er zijn 10 films en 1 serie gevonden.

The Kingdom

2022 | Komedie, Drama, Fantasy, Horror, Mysterie

Denemarken​/​​Italië​/​​Duitsland​/​​Frankrijk​/​​Noorwegen​/​​Zweden​/​​Nederland 2022. Komedie van Lars von Trier, Tómas Gislason en Niels Vørsel. Met o.a. Mikael Persbrandt, Peter Mygind, Lars Mikkelsen, Nikolaj Lie Kaas en Søren Pilmark.

Lars von Triers hilarisch-enge cultserie The Kingdom – een soort van ER meets Twin Peaks – heeft 25 jaar nadat seizoen twee werd uitgezonden een slot gekregen. De bedoeling was dat dat slotseizoen al rond 2000 zou worden gemaakt, maar door de vroegtijdige dood van een handvol hoofdrolspelers ging dat toen niet door. Exodus zit vol nieuwe gezichten (onder wie Lars Mikkelsen en Nikolaj Lie Kaas), maar heeft nog dezelfde anarchistische, puberale humor (‘Danish Scum!’) uit de eerste twee seizoenen. Misschien iets minder eng dan de eerdere delen, maar een waardig slot van een onvergetelijke serie.

The Salvation

2014 | Western, Drama

Denemarken​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Zuid-Afrika 2014. Western van Kristian Levring. Met o.a. Mads Mikkelsen, Eva Green, Jeffrey Dean Morgan en Eric Cantona.

In deze Deense western is Mads Mikkelsen boer Jon, die na jaren ploegen in Amerika eindelijk zijn vrouw en zoon kan laten overkomen. Maar al in de koets richting boerderij gaat het mis. In een prachtige, van spanning druipende scène vergrijpt een boef zich aan Jons vrouw. Wanneer oud-soldaat Jon vervolgens wraak neemt, krijgt hij de broer van de boef, een nog veel grotere schurk, achter zich aan. Met liefde voor het genre gemaakte ode aan de western voegt zelf niets toe. Op het prachtige, granieten gezicht van Mikkelsen na.

Serena

2014 | Drama

Verenigde Staten​/​​Frankrijk​/​​Tsjechië 2014. Drama van Susanne Bier. Met o.a. Jennifer Lawrence, Bradley Cooper, Sean Harris, Rhys Ifans en Toby Jones.

Tussen hun bejubelde collaboraties in Silver Linings Playbook en American Hustle speelden Lawrence en Cooper samen in dit armetierige melodrama van de Deense Oscarwinnares Bier, dat in Amerika niet eens in de bioscoop verscheen. Begrijpelijk, want de vertelling over een echtpaar dat ten tijde van de Grote Depressie worstelt om hun houthandel in North Carolina boven water te houden stelt op vrijwel alle vlakken teleur. Enkel het krachtige spel van Lawrence, die voor Silver Linings Playbook een Oscar won, redt Serena van een totale implosie.

Love Is All You Need

2012 | Romantische komedie

Denemarken​/​​Zweden​/​​Italië​/​​Frankrijk​/​​Duitsland 2012. Romantische komedie van Susanne Bier. Met o.a. Trine Dyrholm, Pierce Brosnan, Kim Bodnia, Paprika Steen en Sebastian Jessen.

Filmmaakster Bier (Oscar voor In a Better World) staat bekend om haar interessante studies van complexe onderwerpen als rouw, schuld en verraad. Met deze conventionele romcom over een weduwnaar en een bedrogen kankerpatiënte zet ze echter een ferme stap in een andere richting. Er zijn spaarzame momentjes die gloeien van oprechte emotie, vooral dankzij actrice Dyrholm, maar de perikelen schipperen verder onscherp tussen drama en klucht, terwijl doelloze verhaallijnen en bijfiguren de film nodeloos vertroebelen en verlengen. Film won de European Film Award voor beste komedie.

In a Better World

2010 | Drama

Denemarken​/​​Zweden 2010. Drama van Susanne Bier. Met o.a. Markus Rygaard, William Jøhnk Nielsen, Mikael Persbrandt, Trine Dyrholm en Ulrich Thomsen.

Elias wordt op school gepest. Van zijn vader, een arts die regelmatig naar een vluchtelingenkamp in Afrika gaat en daar geconfronteerd wordt met de slachtoffers van een gestoorde bendeleider, krijgt hij het advies vooral rustig te blijven. Zijn nieuwe vriendje Christian, boos omdat zijn moeder net aan kanker is overleden, heeft een heel andere aanpak: terugslaan! Volwassen film van Bier (Brothers, After the Wedding) over echte mensen, met echte problemen. Zonder oplossingen, maar met intelligente, intrigerende uitgangspunten. Oscar voor beste niet-Engelstalige film.

Things We Lost in the Fire

2007 | Drama

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 2007. Drama van Susanne Bier. Met o.a. Halle Berry, Benicio Del Toro, David Duchovny, Alexis Llewellyn en Alison Lohman.

Acteursdrama over Audrey (Berry), moeder van twee jonge kinderen, die haar man Brian (Duchovny ) verliest na zinloos geweld. In het rouwproces zoekt ze steun bij Jerry (Del Toro), de beste vriend van Brian. Ze mocht hem nooit vanwege zijn drugsverslaving, maar hij ontpopt zich nu tot grote steun. De eerste Amerikaanse film van Bier, regisseur van onder meer de Dogma-film Open Hearts en het Oscargenomineerde After the Wedding. Ook nu weer slaagt ze erin heftige emoties levensecht over te laten komen. En haar voorliefde voor extreme close-ups bleef gelukkig behouden.

Monastery-Mr Vig & The Nun, The

2006 | Documentaire

Denemarken 2006. Documentaire van Pernille Rose Grønkjær.

De Deense Pernille Rose Grønkjær volgde gedurende vijf jaar de even excentrieke als krasse tachtiger Jørgen Laursen Vig. Hij wil zijn vervallen kasteel omtoveren in een orthodox klooster. Tijdens de verbouwing groeit er een bijzondere band tussen de Deense oud-priester en een Russische non, hoewel ze elkaars taal nauwelijks spreken en beiden zo koppig zijn als wat. Intieme, indringende film over de kracht van de liefde.

After the Wedding

2006 | Drama

Denemarken​/​​Zweden 2006. Drama van Susanne Bier. Met o.a. Mads Mikkelsen, Stine Fischer Christensen, Sidse Babett Knudsen, Rolf Lassgård en Christian Tafdrup.

Jacob Pederson (Mikkelsen) leidt een noodlijdend kindertehuis in Bombay. Met tegenzin reist hij af naar Kopenhagen om te praten met een potentiële geldschieter, de steenrijke zakenman Jorgen. Daar aangekomen wordt hem gevraagd om aanwezig te zijn op de bruiloft van de dochter (Christensen) van de zakenman en ontdekt hij een groot familiegeheim. Regisseur Bier (Brothers, Open Hearts) stapelt de ene dramatische gebeurtenis op de andere - gebeurtenissen die niet zouden misstaan in een melodrama of soapserie. Maar het effectieve camerawerk uit de losse pols, de ingetogen muziek en de voortreffelijke acteurs - vooral Mikkelsen en Christensen, maken dat de film ook ontroert.

Brothers

2004 | Drama

Denemarken 2004. Drama van Susanne Bier. Met o.a. Connie Nielsen, Ulrich Thomsen, Nikolaj Lie Kaas en Bent Mejding.

Tijdens een militaire missie in Afghanistan verdwijnt Michael (Thomsen) spoorloos en wordt dood verklaard. Zijn broer, losbol Jannik (Kaas), zoekt daarop steeds vaker Michaels vrouw (Nielsen) en kindertjes op. Hij ontpopt zich tot een superpapa en blijkt eveneens uiterst bedreven in het vertimmeren van de keuken. En natuurlijk: de twee worden verliefd. Dan blijkt dat Michael nog in leven is. Schematisch opgebouwde film, meeslepend en ontroerend, juist door de sobere vorm. Publieksfavoriet op Sundance en Rotterdam. In 2009 werd een, iets gladdere, Amerikaanse remake uitgebracht.

Open Hearts

2002 | Romantisch drama

Denemarken 2002. Romantisch drama van Susanne Bier. Met o.a. Nikolaj Lie Kaas, Sonja Richter, Mads Mikkelsen, Paprika Steen en Stine Bjerregaard.

Joachim (Kaas), net verloofd, raakt verlamd bij een auto-ongeluk. In het ziekenhuis reageert hij zijn verdriet en frustratie af op zijn vriendin, Caecilie (Richter), die daardoor in de armen van de behandelend arts (Mikkelsen) wordt gedreven. Die toevallig de echtgenoot is van de vrouw (Steen) die het ongeluk veroorzaakte. Gefilmd volgens de Dogma-regels: op locatie, zonder rekwisieten, met origineel geluid, zonder uitgebreide belichting en uit de hand geschoten. In die context kunnen verhaallijnen die in een soap niet zouden misstaan plotseling weer ontroeren.

Freud flyttar hemifrån

1991 | Drama

Zweden 1991. Drama van Susanne Bier. Met o.a. Gunilla Röör, Palle Granditsky, Ghita Nørby, Philip Zandén en Jessica Zandén.

Kroniek van een joodse familie in Zweden. Iedereen maakt zich op voor een feest ter ere van moeder N[KL23]rby, een homofiele zoon komt op bezoek uit Miami, een dochter uit Isra[KA3]el en de 25-jarige, thuisgebleven dochter R[KA3]o[KA3]or (Freud), die alles observeert, wil het huis uit. Net voor het feest krijgt moeder een tumor, zij is stervende, maar voor het eigenlijke feest lapt men haar toch nog op, zodat het kan doorgaan, om toch nog vrij rustig, ondanks de concentratiekampsyndromen die haar na een kwart eeuw blijven achtervolgen, te kunnen sterven. Realistisch in beeld gebracht, met een spottend ondertoontje. Scenario van Marianne Goldman.