Dan Pita

Regisseur, Scenarist, Producer

Dan Pita is regisseur, scenarist en producer.
Er zijn 4 films gevonden.

Pepe si Fifi

1994 | Drama

Roemenië 1994. Drama van Dan Pita. Met o.a. Irina Movila, Cristian Iacob, Mihai Calin, Costel Constantin en Charles Maquignon.

Net zoals Nederland lang gezucht heeft onder films over de WO II, zal Roemenië nog lang gebukt gaan onder films over de ontreddering onder of na de dictatuur van Ceaucescu. In deze film is de boodschap echter wel erg duidelijk: het gaat slecht, alleen geld telt nog en de enkele zekerheden die men vroeger had zijn ook al verdwenen. De tragische geschiedenis van broer en zus Pepe en Fifi boeit echter wel, ondanks de wat hoekige montage en de soms wat filmisch té mooie locaties.

Pas in doi

1985 | Komedie

Roemenië 1985. Komedie van Dan Pita. Met o.a. Claudiu Bleont, Pitre Nicolae, Ecaterina Nazare, Anda Onesa en Mircea Constantinescu.

De tribulaties van twee vrienden: brave staalarbeider Nicolae en ondeugende sportminnaar Bleont. Als ze zich op het liefdespad begeven, huwt Nicolae prompt het meisje dat hij verleid heeft; en zo hoorde het onder Ceauȿescu, maar antiheld, en hartedief Bleont kan niet kiezen tussen twee qua karakter zeer verschillende jongedames. En dat gedrag was onsocialistisch; dus kwam de film niet door de censuur, maar op het filmfestival van Berlijn een jaar later vond de jury dat de prent toch een bijzondere vermelding verdiende. Scenario van Beorge Busecan en regisseur Pita. Marian Stanciu stond achter de camera.

Concurs

1982 | Drama

Roemenië 1982. Drama van Dan Pita. Met o.a. Claudiu Bleont, Georghe Dinica, Marin Moraru en Stefan Jordache.

Een groep bedienden wordt door hun werkgever naar een soort oriëntatiekamp gestuurd. Tijdens de verschillende proeven ontpoppen de bedienden zich als egoïstische, bekrompen burgermannetjes die ten koste van hun collega's proberen zich op één of andere manier te onderscheiden. Pita gelooft duidelijk niet in de goedheid van de mens, en illustreert zijn stelling hier op een pakkende en overtuigende wijze. Afgezien van de soms nogal goedkope symboliek is dit een verontrustende en geslaagde film.

Arista Dolari Si Ardeleni

1977 | Komedie, Western

Roemenië 1977. Komedie van Dan Pita. Met o.a. Ilarion Ciobanu, Ovidiu Luliu Moldavan, Mircea Diaconu, Victor Rebengiuc en Vasile Nitulescu.

Een Roemeense boer uit Sibiu, zijn broer en diens verloofde trekken naar het verre Westen van de V.S. op zoek naar fortuin, maar in plaats daarvan krijgen ze te maken met bandieten, die zich voordoen als Indianen. Ondanks een verraderlijke bardame loopt het uiteindelijk goed af met de ontdekking van een goudmijn. Curieuze western-klucht uit het land van Dracula. Ter plekke - in de Karpaten - geschoten.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Dan Pita op televisie komt.

Reageer