Christine Pireaux

Producer

Christine Pireaux is producer.
Er zijn 4 films gevonden.

Congo River

2005 | Documentaire

België/Frankrijk/Finland 2005. Documentaire van Thierry Michel.

Tweeluik van Thierry Michel waarin we aan de hand van de rivier de Congo een portret krijgen van Afrika, zijn economie, natuur, cultuur en geschiedenis.

Les enfants du Borinage

1999 | Documentaire, Drama

België 1999. Documentaire van Patric Jean.

In de vorm van een brief aan regisseur Henri Storck, die in 1933 samen met Joris Ivens de klassieke documentaire BORINAGE draaide, brengt regisseur/scenarist Jean een afwisseling van beelden van de ellende in 1933 in vergelijking met het leven in dezelfde streek bijna zeventig jaar later. Analfabetisme is er nog steeds een alledaags verschijnsel. Jean bewijst dat armoede, evenals rijkdom, erfelijk is. Mensen worden op straat gezet omdat ze de huur van een armzalig krot niet kunnen betalen. De politiekers beloven veel, maar ondernemen niets om de levensomstandigheden van de mensen te verbeteren. Een pakkend document dat niemand onberoerd kan laten en zeker even diepgaand is als het illustere voorbeeld. Het is de laatste film waaraan Storck nog heeft meegewerkt als raadgever, kort voor zijn dood in 1999. Nathalie Delvoye stond in voor de montage. Jean leest zelf de tekst die opgevat is als een brief. Fotografie is van Guy Maezelle. De film werd bekroond met een Zilveren Wolf op het International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA) 1999.

La violence de leurs rêves

1997 | Documentaire

België/Duitsland 1997. Documentaire van Loredana Bianconi. Met o.a. Barbara Balzerami, Adriana Faranda, Nadia Mantovani en Susanna Ranconi.

Vier vrouwen praten onomwonden over hun verleden. Ze hebben niets gemeen, enkel dat ze in de jaren 1970 lid waren van de terroristische groepering Brigado Rosso. Ze waren gekant tegen de gevestigde orde. Ze droomden van een meer rechtvaardige wereld, waarin corruptie en kapitalisme niet meer bestonden. Ze werden alle vier gearresteerd en veroordeeld: Barbara Balzerami, in 1985 tot levenslang veroordeeld; Adriana Faranda, in 1979 tot levenslang veroordeeld; Nadia Mantovani, in 1976 veroordeeld tot 67 jaar gevangenisstraf; Susanna Ranconi, in 1980 tot levenslang veroordeeld. Voor de camera van Bianconi praten ze over hun motieven, de acties waaraan ze deelnamen, de reden waarom ze lid werden van een groep terroristen. Zo schetst de regisseur/scenariste een niet bepaald vleiend beeld van de jaren 1970. Er zit weinig beweging in de film, want alles beperkt zich tot ellenlange monologen van de vier vrouwen. Vandaar dat de film vooral mensen zal aanspreken die onderlegd zijn in de internationale politiek van die periode. Toch blijf je geboeid kijken en vooral luisteren naar een relaas uit eerste hand van mensen die actief waren tijdens een bijzonder woelige en bloedige periode van onze moderne geschiedenis. De camera werd gehanteerd door Alain Marcoen.

Gigi, Monica... et Bianca

1996 | Familiefilm, Drama, Documentaire

Frankrijk/België 1996. Familiefilm van Yasmina Abdellaoui, Benoît Dervaux en Jean-Pierre Dardenne.

Boekarest 1994. Na de val van het communisme heerst er chaos in Roemeni[KA3]e. Veel ouders hebben hun kinderen in de steek gelaten, die heel snel opgroeiden tot gezagsloze jongeren zonder eerbied voor de wet. Ze hangen o.a. rondom het station, Boekarest-Noord. Ze doden de tijd met zuipen, roken, stelen en verkrachten. De makers volgen een stelletje, Gigi die zeventien is en Monica die vijftien is. Ze verwacht een baby. De makers observeren en laten de betrokkenen aan het woord. Na de geboorte van hun baby Bianca, zijn ze vastbesloten toch iets van het leven te maken. Een schrijnend verslag dat de kijker naar de keel grijpt door het realisme. De kinderlijke Monica vormt een schril contrast met de levenservaring (of wat ervoor moet doorgaan) van haar vriendje Gigi. Abdellaoui en Dervaux schreven het scenario dat een pijnlijk beeld geeft van Roemenië in die periode dat ze film draaiden. De montage is van Marie-Hélène Dozo. Het camerawerk is van co-regisseur Dervaux. Geschikt als discussie-onderwerp op school.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Christine Pireaux op televisie komt.

Reageer