Hansjörg Weißbrich (1967): montage.
Er zijn 28 films gevonden.

She Said

2022 | Drama

Verenigde Staten 2022. Drama van Maria Schrader. Met o.a. Carey Mulligan, Zoe Kazan, Patricia Clarkson, Andre Braugher en Jennifer Ehle.

Drama over de totstandkoming van het artikel van Jodi Kantor en Megan Twohey in de New York Times in 2017, dat zowel de val van filmproducent en seksueel roofdier Harvey Weinstein als de opkomst van #MeToo inluidde. Jammer genoeg vindt regisseur Schrader de thuissituatie van de Kantor en Twohey – de een is moeder, de ander zwanger – vaak belangrijker dan hun journalistieke speurwerk. Weinstein zelf zien we ook nog even, op de redactie van de NYT. Maar wel alleen van achteren gefilmd, wat nogal ten koste gaat van het drama. Ook jammer, want deze film had wel wat meer drama kunnen gebruiken.

Plus que jamais

2022 | Drama

Frankrijk​/​​Duitsland​/​​Noorwegen​/​​Luxemburg 2022. Drama van Emily Atef. Met o.a. Vicky Krieps, Gaspard Ulliel, Bjørn Floberg, Sophie Langevin en Valérie Bodson.

De jonge Hélène (Krieps) weet dat ze gaat sterven, maar kan niet terecht bij haar vriendje Matthieu (Ulliel), die nog wanhopig vasthoudt aan haar leven. Online ontmoet Hélène Bent (Floberg), een stoïcijnse blogger uit Noorwegen die zelf de dood in ogen heeft gekeken. Hij begrijpt haar veel beter, zodat Hélène haar bullen pakt en besluit hem te bezoeken. Fraai liefdesdrama met zwart randje, dat wel emotioneert maar nooit sentimenteel wordt. Uitstekend gespeeld door Krieps, en strak geregisseerd door de Duitse Emily Atef.

Exil

2020 | Drama

Duitsland​/​​België 2020. Drama van Visar Morina. Met o.a. Misel Maticevic, Sandra Hüller, Rainer Bock en Thomas Mraz.

‘Misschien is het wel geen racisme. Misschien vinden ze je gewoon een klootzak.’ Dat krijgt Balkan-immigrant Xhafer (Misel Maticevic) naar het hoofd geslingerd. Bij monde van z'n eigen vrouw nog wel. Ze wonen en werken in Duitsland – zij is Duits – en Xhafer wordt duidelijk getreiterd op het werk. Met als dieptepunt geregeld een dode rat op zijn pad. Het is een behoorlijk geniale opzet voor een psychologische kruinenkrabber van jewelste, maar regisseur en schrijver Visar Morina koos voor ietwat traag en zachtzinnig. Ook in orde.

Ich bin dein Mensch

2021 | Komedie, Drama

Duitsland 2021. Komedie van Maria Schrader. Met o.a. Maren Eggert, Dan Stevens, Sandra Hüller, Jürgen Tarrach en Karolin Oesterling.

Alma, een wetenschappelijk onderzoekster van oude geschriften, zal als testpersoon drie weken doorbrengen met haar ideale man Tom. Tom is namelijk een nieuw model robot die op grond van zeventien miljoen in kaart gebrachte menselijke voorkeuren aan al haar wensen kan voldoen. In theorie dan, want de alleenstaande veertigplusser Alma is een buitenbeentje dat niet uit is op een relatie, laat staan op voorspelbaar geluk. En dus hebben Toms gladde uiterlijk en reclameteksten averechts effect. Wat een aardige (anti-)romcom oplevert, die de genreclichés op de hak neemt, mijmert over menselijkheid en liefde, en over de waarde van geluk.

Das Vorspiel

2019 | Drama

Duitsland 2019. Drama van Ina Weisse. Met o.a. Nina Hoss, Simon Abkarian, Jens Albinus, Ilja Monti en Serafin Mishiev.

De neurotische vioollerares Anna (Hoss) stort zich vol overgave op haar nieuwe student Alexander, die ze moet klaarstomen voor een belangrijke auditie. Maar ondertussen vergeet ze haar eigen zoon en vervreemdt ze zich steeds meer van haar man. Hoss, een van de belangrijkste Duitse actrices van het moment, slaagt erin van Anna een interessant en gelaagd personage te maken. Maar ze moet wel opboksen tegen een plot vol gaten en de zoekende regie van Weisse.

The Cleaners

2018 | Documentaire

Duitsland​/​​Brazilië 2018. Documentaire van Hans Block en Moritz Riesewieck.

Indrukwekkend en soms ronduit grappig documentairedebuut van twee jonge Duitse theaterregisseurs die dankzij vasthoudend speurwerk de jonge, christelijke 'content moderatoren' traceerden die op de Filipijnen dagelijks schokkende beelden van onze social media verwijderen. Ook wanneer die volgens Westerse normen prima door de beugel kunnen. Een intrigerend portret van de duistere kant van het internet - met prachtige nachtelijke shots van miljoenenstad Manilla - dat nieuw licht werpt op hoe de grote Amerikaanse techbedrijven onze democratische samenleving ondermijnen. Sinds het Cambridge Analytica-schandaal urgenter dan ooit.

Die göttliche Ordnung

2017 | Drama

Zwitserland 2017. Drama van Petra Biondina Volpe. Met o.a. Marie Leuenberger, Maximilian Simonischek, Rachel Braunschweig en Sibylle Brunner.

In 1971 mogen er elders in de wereld sociale omwentelingen plaatsvinden en rockfestivals de sfeer bepalen, niet op het platteland van Zwitserland. Nora, een jonge moeder, wordt zich meer en meer bewust van de achtergestelde positie van vrouwen en begint een campagne voor iets waar haar land flink in achterloopt: de invoering van algemeen kiesrecht voor vrouwen. Dat valt de mannelijke gemeenschap zwaar. Hartverwarmend drama dankzij hoofdrolspeelster Leuenberger die verandert van een stille huisvrouw met hoofddoek in een wereldser type in jeans en lekker wapperend haar.

Francofonia

2015 | Documentaire, Drama

Frankrijk​/​​Duitsland​/​​Nederland 2015. Documentaire van Aleksandr Sokurov. Met o.a. Louis-Do de Lencquesaing, Benjamin Utzerath, Vincent Nemeth en Johanna Korthals Altes.

Prikkelende mix van archiefbeelden, nagespeelde scènes en bespiegelingen van Sokurov zelf over de zinloosheid van oorlog, de waarde van kunst en de noodzaak van musea. Zonder musea, zegt Sokurov, raakt een volk niet alleen zijn verleden, maar ook zijn toekomst kwijt. Centraal in de film staan de (nagespeelde) ontmoetingen tussen de Franse directeur van het Louvre in oorlogstijd Jacques Jaujard (De Lencquesaing) en de Duitse nazi-officier Franziskus Wolff-Metternich (Utzerath). Onder leiding van Jaujard zijn de belangrijkste kunstwerken uit het Louvre weggehaald en verstopt in kastelen.

Vor der Morgenröte

2016 | Biografie, Drama, Historische film

Duitsland​/​​Oostenrijk​/​​Frankrijk 2016. Biografie van Maria Schrader. Met o.a. Josef Hader, Barbara Sukowa, Aenne Schwarz, Matthias Brandt en Charly Hübner.

Wanneer de nazi's ook in Oostenrijk tegenstanders de duimschroeven aandraaien ontvlucht de gevierde Weense literator Stefan Zweig zijn vaderland. Na allerlei omzwervingen belandt hij met zijn geliefde en secretaresse Charlotte 'Lotte' Altmann uiteindelijk in het Braziliaanse Petrópolis. Schrader beoogt geen sluitend portret van de Joodse pacifist; haar elegante en subtiele Zweig-film is een ballingschapskroniek in zes aktes, beginnend in 1936 op een PEN-congres in Buenos Aires. Hader speelt de ontwortelde schrijver van Die Welt von gestern met een melancholie die effectief contrasteert met de bedrieglijk paradijselijke coulisse. Meervoudig bekroond.

Die Reise mit Vater

2016 | Drama

Duitsland​/​​Roemenië​/​​Hongarije​/​​Zweden 2016. Drama van Anca Miruna Lazarescu. Met o.a. Alexandru Margineanu, Razvan Enciu, Ovidiu Schumacher, Susanne Bormann en Manuel Klein.

Arad, Roemenië, voorjaar 1968. Jonge arts Mihai Reinholtz, met vader William en jongere broer Emil per auto onderweg naar Dresden, stranden tijdens de Praagse Lente. Via de DDR en aristocratenblondine Ulli (Susanne Bormann) belanden ze in een linkse woongroep in München. Fictie? Allerminst: Lazarescu vertelt hier het verhaal van haar vader. De charismatische Margineanu (Mihai) draagt dit klassiek vertelde regiedebuut, waarin sfeerrijke fotografie en periodedetail opwegen tegen soms onhandige regie. IJzersterk: het contrast tussen West-Europese salonsocialisten en de door de Oostblokrealiteit getekende Reinholtzen.

Master of the Universe

2013 | Documentaire

Oostenrijk​/​​Duitsland 2013. Documentaire van Marc Bauder.

Documentaire van Marc Bauder over bankier die terugdenkt aan de tijd waarin de banken voor het eerst op grote schaal met computers gingen werken.

Zwei Leben

2012 | Drama, Thriller

Duitsland​/​​Noorwegen 2012. Drama van Georg Maas. Met o.a. Juliane Köhler, Liv Ullmann en Sven Nordin.

Katrine is het kind van een Noorse vrouw en een Duitse soldaat. Tijdens WO II wordt ze vanwege haar genen naar Duitsland getransporteerd, en na de oorlog net als veel andere 'kinderen van de schaamte' in de DDR in een weeshuis geplaatst. In de hoogtijdagen van de Koude Oorlog vluchtte ze van Oost-Duitsland naar Noorwegen. Na de val van de Muur wordt ze gedwongen haar verleden onder ogen te zien. Nodeloos ingewikkelde combinatie van (spionage)thriller, rechtbankfilm en familiedrama, waar de geschiedenis (oorlog, Stasi) aan de haren wordt bijgesleept om de even onnavolgbare als onwaarschijnlijke draak een vleug van importantie te geven.

Night Train to Lisbon

2013 | Mysterie, Romantiek, Thriller

Duitsland​/​​Zwitserland​/​​Portugal 2013. Mysterie van Bille August. Met o.a. Jeremy Irons, Charlotte Rampling, Jack Huston, August Diehl en Mélanie Laurent.

Raimund Gregorius (Irons) reist in deze verfilming van Pascal Merciers gelijknamige bestseller van Bern naar Lissabon en raakt verzeild in de pijnlijke geschiedenis van een land dat nog maar kort geleden een militaire dictatuur was. Doel van zijn speurtocht is de reconstructie van het leven van Amadeu de Prado, een arts en verzetsstrijder die z'n quasifilosofische gewauwel neerpende in een boek dat Gregorius per ongeluk in handen krijgt. Zoetsappig, kabbelend drama waarin puberwijsheden worden gepresenteerd als diepe, essentiële waarheden tegen het decor van een pittoresk Lissabon.

Traumland

2013 | Drama

2013. Drama van Petra Biondina Volpe. Met o.a. Luna Zimic Mijovic, André Jung, Ursina Lardi en Devid Striesow.

Tegen de achtergrond van besneeuwd, kil ogend Zürich vlecht scenariste-regisseuse Volpe in haar tweede film verschillende levensverhalen door elkaar. Een door zijn vrouw verlaten man, een eenzame Spaanse weduwe die hunkert naar aandacht, een sociaal werkster, een jonge prostituee van Bulgaarse afkomst: allemaal worstelen ze met eigen sores. De opzet van een mozaïekfilm rond Kerstmis werkt wel aardig, maar veel diepgang heeft dit stadsdrama niet te bieden. Prima rol, als de straathoer, van de jonge Bosnische Mijovic die aan een internationale acteercarrière werkt.

Was bleibt

2012 | Drama

Duitsland 2012. Drama van Hans-Christian Schmid. Met o.a. Lars Eidinger, Corinna Harfouch, Ernst Stötzner, Egon Merten en Eva Meckbach.

Dertiger Marko (Eidinger) - net gescheiden, schrijver - brengt met zijn zoontje een weekend bij zijn ouders door. Het gezelschap wordt nogal gedomineerd door de manische depressies van moeder Gitte (Harfouch), die aankondigt vanaf nu zonder medicatie verder te willen. De familieleden reageren elk op een eigen manier. Intiem Kammerspiel onthult schoorvoetend dieper liggende pijnen en oude familiefrustraties. Opzienbarend wordt het misschien allemaal niet, maar de cast is prima. In eigen land goed ontvangen drama kreeg onder meer een nominatie voor de Gouden Beer in Berlijn.

Wer wenn nicht wir

2011 | Biografie, Drama

Duitsland 2011. Biografie van Andres Veiel. Met o.a. August Diehl, Lena Lauzemis, Alexander Fehling, Imogen Kogge en Thomas Thieme.

Speelfilmdebuut van documentairemaker Veiel over de heftige liefdesgeschiedenis tussen Bernward Vesper, zoon van een Hitler-trouwe dichter, en Gudrun Ensslin, een van de latere oprichters van de Rote Armee Fraktion. Een politiek liefdesdrama en intelligente karakterstudie ineen, waarbij Veiel zich volledig richt op de voorgeschiedenis van het extreemlinkse terrorisme in Duitsland. Die keuze maakt Wer wenn nicht wir stukken interessanter dan het veel bekendere Der Baader Meinhof Komplex (2008), maar als biografie is het wel wat aan de klassieke kant.

Hotel Lux

2011 | Drama

Duitsland 2011. Drama van Leander Haußmann. Met o.a. Michael Herbig, Jürgen Vogel en Thekla Reuten.

1938. Duits variétéartiest en imitator Hans Zeisig (Herbig) belandt met een Russisch paspoort in het Hotel Lux te Moskou, pleisterplaats voor gevluchte communisten. Aldaar wordt hij herenigd met vakbroeder Siegfried Meyer (Vogel), treft hij de Nederlandse verzetsstrijdster Frieda (Reuten) en wordt door de Sovjets versleten voor Hanussen, Hitlers veronderstelde lijfastroloog. Verwikkelingen te over dus in deze chaotisch-burleske tragikomedie met bittere bijsmaak. In werkelijkheid was het Hotel Lux een fatale valkuil voor zijn marxistisch-idealistische gasten: de NKVD, Stalins Geheime Politie onder commando van de despoot Beria, hield er genadeloos huis.

The Tribunal

2009 | Drama

Duitsland​/​​Denemarken​/​​Nederland​/​​Zweden​/​​Bosnië en Herzegovina 2009. Drama van Hans-Christian Schmid. Met o.a. Kerry Fox, Anamaria Marinca, Stephen Dillane, Rolf Lassgård en Tarik Filipovic.

Rechtbankthriller speelt zich af rond het Internationaal Strafhof in Den Haag, waar een juriste (Fox) een zaak opbouwt tegen een Servische voormalige commandant, verdacht van 'etnische zuiveringen'. Haar doel is simpel: gerechtigheid. Maar in de praktijk is het allesbehalve simpel. Fox heeft een mooie rol als de aanklaagster die zich in de zaak vastbijt maar ook eigen sores heeft. Marinca, die eerder opviel in 4 Months, 3 Weeks & 2 Days, is goed als een even koppige als kwetsbare getuige. Internationale coproductie brengt een zwaar thema ingetogen in beeld.

John Rabe

2009 | Biografie, Drama, Oorlogsfilm, Historische film

Duitsland​/​​Frankrijk​/​​China 2009. Biografie van Florian Gallenberger. Met o.a. Ulrich Tukur, Daniel Brühl, Steve Buscemi, Anne Consigny en Dagmar Manzel.

De Duitse zakenman John Rabe werkte in 1937 in Nanking. Na de inval van de Japanners werden de burgers van de stad het slachtoffer van gruwelijke moordpartijen en verkrachtingen. Rabe kreeg, door gebruik te maken van zijn lidmaatschapskaart van de NSDAP, van de Japanners gedaan dat er een veilige zone werd gecreëerd. Het werd een toevluchtsoord voor de Chinese burgers. Tussen de vijftig en 250 duizend levens werden op deze manier gered. Als biopic min of meer vergelijkbaar met Spielbergs Schindler's List, maar minder goed.

Krabat

2008 | Fantasy, Thriller, Drama

Duitsland 2008. Fantasy van Marco Kreuzpaintner. Met o.a. David Kross, Daniel Brühl, Christian Redl, Robert Stadlober en Paula Kalenberg.

Ergens in de zeventiende eeuw krijgt zwerfjongen Krabat een visioen dat mogelijk zijn leven redt: het wijst hem de weg naar een molen waar hij onderdak en eten krijgt. Maar de molenaar blijkt een zwarte magiër te zijn, die Krabat en elf andere discipelen hardhandig opleidt tot tovenaar. En er zullen offers gebracht moeten worden. Grimmig Duitstalig sprookje, waarin de nadruk iets te veel ligt op de special effects en iets te weinig aan karakterontwikkeling, hoezeer David Kross (The Reader) en Daniel Brühl (Inglourious Basterds) ook hun best doen.

Die Wilden Hühner und die Liebe

2007 | Jeugdfilm, Familiefilm

Duitsland 2007. Jeugdfilm van Vivian Naefe. Met o.a. Michelle von Treuberg, Paula Riemann, Jette Hering, Lucie Hollmann en Zsa Zsa Inci Bürkle.

Vijf Duitse meiden, beginnende pubers, zijn innig bevriend. Met hun 'Wilde Kippenclub' ontmoeten ze elkaar in een aftandse maar gezellige caravan. Sinds kort is het gespreksonderwerp daar dat Nieuwe Grote Avontuur: de Liefde. Dat het daarbij niet altijd rozengeur en maneschijn is blijkt als jaloezie de kop opsteekt, ouders het verkeerde voorbeeld geven met scheidingen en wrok, en vooral als een van de meiden lesbisch blijkt te zijn. Eng! Of niet? Pittige jeugdfilm naar de boeken van de in Duitsland zeer populaire Cornelia Funke (Hart van inkt) trok bij de oosterburen meer dan een miljoen bezoekers.

Requiem

2006 | Drama, Thriller

Duitsland 2006. Drama van Hans-Christian Schmid. Met o.a. Sandra Hüller, Burghart Klaußner, Imogen Kogge, Anna Blomeier en Nicholas Reinke.

In deze veelbekroonde film verruilt de devoot katholieke Michaela (de uitstekende Sandra Hüller) haar puriteinse ouderlijke omgeving voor een studentenleven in de grote stad, halverwege jaren zeventig. Wanneer haar epileptische aanvallen en angsten erger worden, raakt Michaela ervan overtuigd dat ze bezeten is. De oplossing: een duivelsuitdrijving. Zonder over zijn hoofdpersonage te oordelen maakte Hans-Christian Schmid een zorgvuldig drama dat niets van doen heeft met het horrorgenre, anders dan The Exorcism of Emily Rose, die door dezelfde geruchtmakende zaak van Anneliese Michel uit 1976 is geïnspireerd.

Die Wilden Hühner

2006 | Jeugdfilm, Familiefilm, Avonturenfilm

Duitsland 2006. Jeugdfilm van Vivian Naefe. Met o.a. Michelle von Treuberg, Lucie Hollmann, Paula Riemann, Zsa Zsa Inci Bürkle en Doris Schade.

Sprotte en haar vriendinnen vormen samen de Wilde Kippenclub en die komt in actie wanneer Sprotte's oma aankondigt dat ze haar kippen gaat slachten. Die moeten natuurlijk worden gered! De meiden gaan zelfs zo ver dat ze de hulp inroepen van de rivaliserende jongensbende, de Pygmeeën. Enthousiast geacteerd, opgewekt jeugdavontuur, waarin ook uiteenlopende beslommeringen bij de kinderen thuis worden verwerkt, werd gebaseerd op de gelijknamige kinderboekenserie van Cornelia Funke. De film kreeg twee vervolgen waarin de meiden opgroeien tot pubers met weer nieuwe levenskwesties.

Shadows of Time

2004 | Romantisch drama

Duitsland 2004. Romantisch drama van Florian Gallenberger. Met o.a. Prashant Narayanan, Tannishtha Chatterjee, Irfan Khan, Tumpa Das en Sikandar Agarwal.

Begin jaren veertig werkt het jongetje Ravi als slaaf in een tapijtfabriek in Calcutta. Dan wordt het meisje Masha door haar vader verkocht aan de eigenaar van de fabriek, die haar wil doorverkopen aan iemand met kwestieuze bedoelingen. Ravi helpt Masha ontsnappen, met de belofte dat ze elkaar bij volle maan zullen zoeken in de tempel van Shiva in Calcutta. Mooi melodrama, op het sentimentele af, maar door goed spel en de exotische setting behoorlijk meeslepend. Regisseur Gallenberger kreeg in 2001 een Oscar voor zijn korte film Quiero ser.

Gate to Heaven

2003 | Romantische komedie

Duitsland 2003. Romantische komedie van Veit Helmer. Met o.a. Masumi Makhija, Valeri Nikolayev, Anthony Okungbowa, Udo Kier en Miki Manojlovic.

De hausse aan multi-culti komedies is ook onze oosterburen niet voorbijgegaan. Multi-Kulti heet het in Duitsland. Nisha (Makhija) werkt als schoonmaakster op een internationale luchthaven. Ze heeft twee dromen: stewardess worden en haar zoontje uit India over laten komen. Nisha is slim en hübsch, en de aardige Rus Alexej (Nikolayev) helpt haar, maar toch komen haar dromen niet een-twee-drie uit. Regisseur Helmer (Tuvalu) schreef samen met Gordan Mihic (Black Cat, White Cat) een vrij simpele romantische film, die opleeft bij licht bizarre trekjes en mooie Bollywood-achtige intermezzo's.

Bibi Blocksberg

2002 | Jeugdfilm, Fantasy, Avonturenfilm, Familiefilm

Duitsland 2002. Jeugdfilm van Hermine Huntgeburth. Met o.a. Sidonie von Krosigk, Katja Riemann, Corinna Harfouch, Monica Bleibtreu en Ulrich Noethen.

In een Duitse stad wonen heksenmoeder Barbara (Riemann) en haar eveneens toverende dochter Bibi (Von Krosigk). Op een dag redt Bibi twee kinderen uit een brandend huis. Voor haar heldhaftige daad krijgt ze van de heksengemeenschap een onderscheiding, een kristallen bol. Uit kinnesinne probeert boze heks Rabia (Harfouch) de huldiging te dwarsbomen. Deze, tikje brave, toverfilm werd gebaseerd op een in Duitsland razend populaire hoorspelserie uit de jaren tachtig. Meest succesvolle Duitse kinderfilm van 2002 kreeg twee jaar later een vervolg: Bibi Blocksberg en het geheim van de blauwe uilen.

Workaholic

1996 | Romantiek, Komedie

Duitsland 1996. Romantiek van Sharon von Wietersheim. Met o.a. Christiane Paul, Tobias Moretti, Ralf Bauer, Nadeshda Brennicke en Juraj Kukura.

Max heeft een drukke baan, waar hij bijna al zijn tijd in steekt. Hierdoor verwaarloosd hij zijn relatie met Rhoda. Zij besluit zelf een carrière op te bouwen om minder afhankelijk van hem te zijn.

Nach fünf im Urwald

1995 | Komedie, Drama

Duitsland 1995. Komedie van Hans-Christian Schmid. Met o.a. Franka Potente, Alex Milberg, Dagmar Manzel, Farina Brock en Sibylle Canonica.

Na haar uit de hand gelopen zeventiende verjaardag vertrekt Anna (Potente) met vriendje en gitaar naar München. Terwijl zij er de eerste stappen naar volwassenheid zet, lijken haar ouders, die Anna gaan zoeken, in de grote stad juist hun jeugd te hervinden. Luchtige coming of age-komedie verteld vanuit het perspectief van een jonger zusje, is het bioscoopdebuut van Potente (1974) die op het filmfestival van Beieren werd onderscheiden als aanstormend talent. Later zou ze met Lola rennt internationaal doorbreken, wat haar bijvoorbeeld rollen in de Bourne-reeks opleverde.