Richard Marks (1943): montage.
Er zijn 20 films gevonden.

How Do You Know

2010 | Romantische komedie

Verenigde Staten 2010. Romantische komedie van James L. Brooks. Met o.a. Reese Witherspoon, Paul Rudd, Owen Wilson en Jack Nicholson.

Professioneel softbalspeelster Lisa (Witherspoon) zit aan het eind van haar sportcarrière, en heeft een zelfingenomen vriendje (Wilson). George (Rudd) hangt een rechtzaak boven het hoofd, en heeft een dominante vader (Nicholson). Romantische komedie heeft weinig meer te bieden dan prima acteurs (Wilson is altijd leuk als leeghoofdige narcist), die allemaal binnen hun comfort zone blijven. Regisseur Brooks maakte met Nicholson eerder Terms of Endearment en As Good as It Gets, films die meer te bieden hadden dan dit gezellige niemendalletje.

Julie & Julia

2009 | Komedie, Romantiek, Drama, Biografie

Verenigde Staten 2009. Komedie van Nora Ephron. Met o.a. Meryl Streep, Amy Adams, Stanley Tucci, Chris Messina en Helen Carey.

Om haar succesvolle vriendinnen te imponeren besluit callcenter-medewerkster Julie Powell (Adams) een ambitieus project uit te voeren: ze wil in een jaar alle 524 recepten bereiden uit het beroemde kookboek van Julia Childs, en haar ervaringen publiceren op een blog. Een enorme klus, maar niet zo enorm als de opdracht die Childs (Streep) zich stelde: leren koken als een Franse chef. Van de twee verhalen die in de film worden verteld is dat van Julia het leukst, Streep speelt haar als een innemende kookheldin, en kreeg er een Oscarnominatie voor. Op ware gebeurtenissen gebaseerd.

Made of Honor

2008 | Romantische komedie

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 2008. Romantische komedie van Paul Weiland. Met o.a. Patrick Dempsey, Michelle Monaghan, Kevin McKidd, Kadeem Hardison en Chris Messina.

Opmerkelijke transformatie: in tienerkomedies uit de jaren tachtig speelt Patrick Dempsey steevast de sul die geen meisjes kan krijgen, maar sinds zijn rol in tv-serie Grey's Anatomy is hij de leading man waar alle vrouwen voor smelten. Hier speelt hij playboy Tom, die voor de bruiloft van platonische vriendin Hannah (Monaghan) wordt gevraagd als 'bruidsmeisje'. Grappen variëren van oma's die seksspeeltjes aanzien voor sieraden tot het terugkerende misverstand dat Tom homo zou zijn. Met de romantiek is het nog treuriger gesteld.

Spanglish

2004 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 2004. Drama van James L. Brooks. Met o.a. Adam Sandler, Téa Leoni, Paz Vega en Cloris Leachman.

De mooie Flor Moreno (Vega) verhuist met haar dochter vanuit Mexico naar de VS. Ze woont er al een aantal jaar, maar spreekt nog nauwelijks Engels, als ze als au pair in dienst treedt bij het gezin van de succesvolle, maar timide sterrenkok John (Sandler), zijn neurotische vrouw Deborah (Leoni), haar alcoholische moeder en de al even disfunctionele kinderen. Ze brengt nogal wat teweeg. De culturele en taalkundige barrières leveren een aantal aardige momenten op, maar regisseur Brooks maakte eerder films als Terms of Endearment (1983), en hier haalt hij dat niveau bepaald niet.

Timeline

2003 | Sciencefiction, Avonturenfilm, Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten 2003. Sciencefiction van Richard Donner. Met o.a. Paul Walker, Frances O'Connor, Gerard Butler, Billy Connolly en David Thewlis.

Na de indrukwekkende verfilmingen van Coma en Jurassic Park, leek het schrijver Michael Crichton niet meer te kunnen schelen of zijn verhalen een beetje filmisch of begrijpelijk op het witte doek werden geplempt. Timeline lijkt zelfs meer geschreven als opzet voor een computergame, die inderdaad ook werd gemaakt. Net als in Jurassic Park is er een rijkaard die iets uit het verleden wil bemachtigen. Archeologieprofessor Johnston komt hierachter, staat erop diens tijdmachine te testen en raakt gevangen in het jaar 1357. Twee studenten tijdreizen naar de professor toe om hem te redden; een simpele opzet voor zwaardvechterij en vuurballen.

Riding in Cars with Boys

2001 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 2001. Drama van Penny Marshall. Met o.a. Drew Barrymore, Brittany Murphy, Adam Garcia, Steve Zahn en Maggie Gyllenhaal.

Verfilming van Beverly Donofrio's gelijknamige autobiografie, een meeslepend relaas over een vrouw die haar aspiraties zag verwelken vanwege tienerzwangerschap en de bijbehorende shotgun wedding. Eeuwig jeugdige Drew Barrymore treedt in Donofrio's voetsporen als de (ongehuwde) moeder die het begeerde schrijverschap voorlopig wel kan vergeten. Haar verhaal wordt verteld in terugblikken naar de jaren vijftig, zestig en zeventig, gekaderd - zoals de titel aangeeft - in een uiteindelijk veelzeggende autorit met een dito jongeman. Komisch en wrang.

What Planet Are You From?

2000 | Sciencefiction, Komedie, Romantiek

Verenigde Staten 2000. Sciencefiction van Mike Nichols. Met o.a. Garry Shandling, Annette Bening, John Goodman, Ben Kingsley en Greg Kinnear.

'Deze heren regelen vervoer en meten u een penis aan,' aldus de leider (Kingsley) van een verre mannenplaneet tegen uitverkorene Harold (Shandling, The Larry Sanders Show) in Mike Nichols' (The Graduate) lichtvoetige sciencefictionkomedie. De emotieloze buitenaardse heren hebben een nakomeling nodig en daarom wordt Harold klaargestoomd om een aardse vrouw te bevruchten. De keus valt op een labiel exemplaar (Bening) en vanaf dat moment is What Planet Are You From? een zachtaardige verkenning van tweedracht tussen een stereotiepe man (een gevoelloze afstandbediener) en een dito vrouw (een aanhalige prater). Bovengemiddeld sterk vanwege het speelse samenspel van de getalenteerde bezetting.

You've Got Mail

1998 | Romantische komedie

Verenigde Staten 1998. Romantische komedie van Nora Ephron. Met o.a. Tom Hanks, Meg Ryan, Greg Kinnear, Parker Posey en Jean Stapleton.

Remake van de romantische komedie The Shop Around the Corner (1940) van Ernst Lubitsch waarin twee tegenpolen in het dagelijks leven elkaar ontdekken middels een anonieme briefwisseling (in de remake is het, een beetje moderner, per e-mail). De eerste ontmoeting, na een lang uur waarin de typetjes worden gedefinieerd, is zowaar een genoeglijke aangelegenheid gelardeerd met een trefzeker spervuur van beledigingen. Al met al een pretentieloze klucht over virtueel kennismaken en grootstedelijke beslommeringen. Belangrijk pluspunt is de natuurlijke charme van Meg Ryan. Ze kreeg een Golden Globe-nominatie voor haar spel.

Things to Do in Denver When You're Dead

1995 | Misdaad, Drama, Thriller

Verenigde Staten 1995. Misdaad van Gary Fleder. Met o.a. Andy Garcia, Christopher Walken, Gabrielle Anwar, William Forsythe en Fairuza Balk.

Deze misdaadfilm werd afgedaan als tweederangs na-aperij van Pulp Fiction. Hoewel beide films gaan over een sympathieke gangster wiens misdaad vreselijk misloopt, is de kritiek niet terecht. Things to Do in Denver When You're Dead staat op zichzelf, met een cast om van te watertanden. Andy Garcia heeft een van zijn beste rollen als Jimmy the Saint, die tegenspartelend een criminele opdracht van The Man With The Plan (Christopher Walken) aanneemt. De klus voelt als gedoemd om te mislukken. De manier waarop dat gebeurt is verrassend en de manier waarop Jimmy wanhopig het beste voor eenieder probeert te regelen is aandoenlijk.

Assassins

1995 | Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten​/​​Frankrijk 1995. Thriller van Richard Donner. Met o.a. Sylvester Stallone, Antonio Banderas, Julianne Moore, Anatoly Davydov en Muse Watson.

Stallone speelt de ervaren huurmoordenaar Robert Rath die tijdens een opdracht een concurrerende hitman, Miguel Bain (Banderas) in zijn vaarwater ontdekt. Electra (Moore) moet beider volgende slachtoffer worden, maar Robert wordt verliefd op haar. Nu is het een zaak van leven of dood tussen Robert en Miguel. Het scenario van de Wachowski's (The Matrix) en Brian Helgeland (L.A. Confidential) is verbazend genoeg een wat saaie gatenkaas. Opmerkelijk detail is dat de drie Nederlandse schurken in deze film Duits spreken.

One Good Cop

1991 | Drama, Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1991. Drama van Heywood Gould. Met o.a. Michael Keaton, Rene Russo, Anthony LaPaglia, Kevin Conway en Rachel Ticotin.

One Good Cop heeft een happy end. Het is echter moeilijk het als zodanig te herkennen omdat het zo typisch Amerikaans reactionair is, in de trant van 'het doel heiligt alle middelen'. Het doel in dit geval is dat politieman Artie (Keaton) en zijn vrouw (Russo) drie schattige kinderen adopteren die wees zijn geworden omdat hun pa Stevie, partner van Artie, tijdens dienst overleed. De middelen zijn: geld stelen van een drugsbaron en criminelen in het voorbijgaan doodschieten. In een Pulp Fiction-achtige film zou het kunnen werken. Maar scenarist/regisseur Gould wil ons helaas werkelijk doen geloven dat Artie's misdaden hem worden vergeven, ook door God zelve.

Dick Tracy

1990 | Actiefilm, Thriller

Verenigde Staten 1990. Actiefilm van Warren Beatty. Met o.a. Warren Beatty, Al Pacino, Madonna, Dustin Hoffman en Charlie Korsmo.

In een Amerikaanse stad, halverwege de jaren 30 is maffiabaas Big Boy Caprice (Pacino) hardhandig onderweg de capo di tutti capi te worden. Gelukkig probeert de dappere rechercheur Dick Tracy (Beatty) daar een stokje voor te steken. Interessante stripverfilming waarin vooral de bijzondere vormgeving opvalt. De kleuren zijn rechtstreeks overgenomen uit de comics van Chester Gould die vanaf de jaren 30 razend populair waren in de VS. Ook de personages van de gangsters lijken zo van de pagina's van de pulpstrips gestapt, mede dankzij de Oscarwinnende make-up.

Say Anything...

1989 | Komedie, Familiefilm, Drama

Verenigde Staten 1989. Komedie van Cameron Crowe. Met o.a. John Cusack, Ione Skye, John Mahoney, Lili Taylor en Amy Brooks.

De ontluikende romance tussen Cusack en Skye staakt, omdat de vader van het meisje na de echtscheiding een goede relatie met haar heeft opgebouwd. Als vader financiële problemen krijgt, stort het wereldje van zijn dochter in elkaar. Ze groeit dan meer en meer naar naar haar vriendje toe, maar ze weigert zich toch definitief te binden. Sympathieke debuutfilm van Crowe, die ook het scenario schreef. Het is duidelijk dat hij de wereld en de problemen van jongeren door en door kent, maar het scenario lijdt aan een oppervlakkige karaktertekening en is nogal ongeloofwaardig. De jonge acteurs passen goed bij hun rollen en zetten hun personages geloofwaardig neer. Fotografie was in handen van Laszlo Kovacs. Cusack bewees zijn talent.

Broadcast News

1987 | Komedie

Verenigde Staten 1987. Komedie van James L. Brooks. Met o.a. Holly Hunter, William Hurt, Albert Brooks, Robert Prosky en Jack Nicholson.

Werken tegen een deadline is een kick. De adrenaline gaat stromen, je overstijgt jezelf en als ie gehaald wordt voel je je geweldig. Een Amerikaanse journaliste (Hunter) is eraan verslaafd, zij en haar collega's léven voor het vak. Heel vervelend dus, dat de baan van anchorman naar een knappe maar onbenullige sportverslaggever (Hurt) gaat. Broadcast News geeft een leuk inkijkje in de snelle wereld van het Amerikaanse tv-nieuws, met een snufje seks, een beetje vriendschap, wat afgunst en vooral veel lekkere deadlinestress.

Pretty in Pink

1986 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1986. Drama van Howard Deutch. Met o.a. Molly Ringwald, Andrew McCarthy, Jon Cryer, Annie Potts en Harry Dean Stanton.

Tiener Andie (Ringwald) komt uit een arm gezin, raakt op school verliefd op een jongen uit een welgestelde familie, maar heeft ook nog een leuke jeugdvriend. Wat klinkt als een doorsnee bakvissendrama is toch maar mooi een jaren tachtig-klassieker geworden. Film zette destijds, samen met tijdgenoot The Breakfast Club (1985), de toon op modegebied, heeft een prima cast, en is bovenal de moeite nog altijd waard vanwege de soundtrack: fraaie nummers van New Order, Orchestral Manoeuvres in the Dark, Suzanne Vega en The Smiths.

St. Elmo's Fire

1985 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1985. Drama van Joel Schumacher. Met o.a. Emilio Estevez, Rob Lowe, Demi Moore, Andrew McCarthy en Judd Nelson.

Opgroeidrama met zeven studerende twintigers die opboksen tegen platgetreden zaken als liefde, drugs, lanterfanten en de kunst van het samenwonen. Tijdgenoten als The Breakfast Club en The Big Chill worden niet geëvenaard vanwege een erg vlak scenario, maar de energieke sterren van weleer maken een hoop goed. Behalve Rob Lowe dan, die vanwege zijn suikerzoete geschmier werd onteerd met een Raspberry voor slechtste acteur in een bijrol. Het Amerikaanse journaille lanceerde naar aanleiding van de film de inmiddels gevleugelde term 'Hollywood's Brat Pack', de verzamelnaam voor de jonge garde toentertijd.

Terms of Endearment

1983 | Drama

Verenigde Staten 1983. Drama van James L. Brooks. Met o.a. Shirley MacLaine, Debra Winger, Jack Nicholson, Jeff Daniels en John Lithgow.

Jeff Daniels - in de film veelzeggend Flap geheten - speelt de rol van (aanstaande) echtgenoot van Debra Winger. Hij is lomp, ontrouw en hij heeft (in dit geval is dat een minpunt) een bloedhekel aan Shirley MacLaine, zijn schoonmoeder die met dochterlief een gecompliceerde maar warme relatie onderhoudt. Daniels had het niet getroffen met zijn bijrol. Nog jaren later werd zijn gedrag in Terms of Endearment hem nagedragen. De rest van de cast kon rekenen op de sympathie van het kijkerspubliek. Debra Winger is dan ook heerlijk tragisch, MacLaine overtuigend bits en gevoelig tegelijk, en Jack Nicholson is (als de ex-astronaut die MacLaine het hof maakt) minder macho dan gewoonlijk. Veel Oscars. Maar Daniels werd niet eens genomineerd.

The Hand

1981 | Horror, Sciencefiction, Experimenteel

Verenigde Staten 1981. Horror van Oliver Stone. Met o.a. Michael Caine, Andrea Marcovicci, Annie McEnroe, Bruce McGill en Viveca Lindfors.

Bij een auto-ongeval verliest striptekenaar Caine zijn rechterhand. Zijn carri[KA2]ere kan hij vergeten, maar de eens zo beminnelijke echtgenoot en vader raakt ervan overtuigd dat zijn hand nog leeft. Hij verlaat zijn gezin en vestigt zich in Californi[KA3]e, waar hij regelmatig aanvallen van geheugenverlies heeft. Even later blijkt dan iemand die hem in de weg stond vermoord te zijn. Is hij de moordenaar of is de dader toch werkelijk zijn hand? Intrigerende stijloefening van regisseur/scenarioschrijver Stone is niet helemaal gelukt maar heeft toch bijzonder interessante momenten, die vernieuwend werken in een vertrouwd genre. Gebaseerd op de roman [KL]The Lizard`s Tail[KLE] van Mark Brandell (alias Stone). Stone zelf is te zien als een dronken vagebond die slachtoffer wordt van de hand. Fotografie van King Baggot en muziek van James Horner.

The Godfather: Part II

1974 | Misdaad, Drama, Thriller

Verenigde Staten 1974. Misdaad van Francis Ford Coppola. Met o.a. Al Pacino, Robert De Niro, Diane Keaton, Robert Duvall en Talia Shire.

Dit tweede deel van Coppola's epische portret van de duistere zijde van de Amerikaanse Droom is een van de zeer zeldzame voorbeelden van een vervolg dat minstens even sterk is als het origineel. Coppola splitste het verhaal op in twee verhaallijnen. In de ene zien we hoe Michael (Pacino) - de nieuwe Godfather - steeds cynischer, ongevoeliger, en gewelddadiger wordt. In een parallelle montage volgen we Michaels vader Vito (ijzingwekkend gespeeld door De Niro), die aan het begin van de twintigste eeuw probeert zijn van Sicilië naar Amerika geëmigreerde familie te onderhouden.

Serpico

1973 | Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1973. Misdaad van Sidney Lumet. Met o.a. Al Pacino, John Randolph, Jack Kehoe, Biff McGuire en Barbara Eda-Young.

Pacino is verpletterend als Serpico, een New Yorkse undercover-agent die aanvankelijk idealistisch, vervolgens verbeten en tenslotte paranoïde de corruptie binnen het politiekorps aan de kaak probeert te stellen. In realistische stijl schetst Lumet met dit waargebeurde verhaal een indringend portret van een stad die in de jaren zeventig in de greep werd gehouden door criminelen en drugsboeren. Dat Pacino in deze uitmuntende fase van zijn loopbaan (The Godfather en Dog Day Afternoon stammen ook uit deze tijd), geen Oscar heeft gekregen valt nog steeds te betreuren.