Jean-Louis Livi (1941): cast en productie.
Er zijn 34 films gevonden.

Boléro

2024 | Muziek, Drama

Frankrijk 2024. Muziek van Anne Fontaine. Met o.a. Raphaël Personnaz, Doria Tillier, Jeanne Balibar, Emmanuelle Devos en Vincent Perez.

Keer op keer wordt de Franse componist Maurice Ravel (Personnaz) door het Parijse conservatorium afgewezen omdat zijn muziek te emotieloos is. En eerlijk is eerlijk, ze hebben een punt. Ravel zelf is namelijk zo gereserveerd en ingehouden, dat je hem makkelijk voor emotieloos kan aanzien. Het is aan de flamboyante choreograaf Ida Rubenstein (Balibar) te danken dat Ravel gedwongen wordt uit zijn schulp te kruipen. Die gaf hem de opdracht de muziek voor een van haar balletten te componeren, met als resultaat – na veel uitstel en twijfel – het bijzonder broeierige muziekstuk Boléro. Helaas filmde regisseur Fontaine deze muziekhistorische mijlpaal zo gereserveerd en ingehouden, dat het de kijker inmiddels volledig koud laat. Wel veel fraai pianospel van acteur Personnaz, die daarvoor maanden in training was.

Les cinq diables

2022 | Drama

Frankrijk 2022. Drama van Léa Mysius. Met o.a. Adèle Exarchopoulos, Moustapha Mbengue, Sally Dramé, Swala Emati en Daphne Patakia.

Water en vuur zijn belangrijke metaforen in deze arthouseversie van de multiverse, die op elegante wijze filosofeert over een leven dat er wel of niet was geweest als de dingen anders waren gelopen. Het leven waar het om gaat is dat van de achtjarige Vicky, die met haar moeder (badjuf) en vader (brandweerman) in een Frans provinciestadje woont. Het gezin wordt opgeschud door een bezoek van Vicky’s tante – ‘een lesbische pyromaan’ – die een pijnlijk verleden laat herleven. Letterlijk, want Vicky’s buitengewoon scherpe neus blijkt een toegangspoort tot haar moeders geschiedenis: geuren kunnen immers herinneringen oproepen.

The Father

2020 | Drama

Verenigd Koninkrijk 2020. Drama van Florian Zeller. Met o.a. Anthony Hopkins, Olivia Colman, Mark Gatiss, Rufus Sewell en Olivia Williams.

Fransman Zeller bewerkte zijn succesvolle toneelstuk Le père tot dit Engelstalige drama, waarin Hopkins de dementerende Anthony speelt, die de grip op zijn leven verliest in een Londens appartement. Qua setting, thematiek en compromisloze toon heeft The Father veel weg van Michael Hanekes Amour (2012), met als grootste verschil dat hier gaandeweg alle logica wordt losgelaten, zodat de kijker wordt meegenomen in Anthony’s verwarring. Dat heeft een beklemmend effect, maar maakt de film ook diffuus en wat afstandelijk. Hopkins’ met een Oscar bekroonde acteren is evenwel groots, en hij krijgt mooi tegenspel van Colman en de anderen.

Police

2020 | Misdaad, Drama

Frankrijk​/​​België​/​​China 2020. Misdaad van Anne Fontaine. Met o.a. Virginie Efira, Omar Sy, Grégory Gadebois, Peyman Maadi en Elisa Lasowski.

Een dag uit het leven van drie Parijse politieagenten, die na hun dienst samen nog een uit te zetten asielzoeker naar het vliegveld brengen. Alledrie de dienders blijken met privéproblemen te kampen, waardoor ze het naar huis gaan liever uitstellen. De opgekropte emoties geven de film een flinke, ingehouden spanning, maar het heeft iets decadents dat de makers zich niet voor het perspectief van de te deporteren Tadzjiek interesseren. Ondanks de sterke bezetting een wat ongelijkmatige slice of life, die zich schuldig maakt aan eurocentrisme.

Ava

2017 | Drama

Frankrijk 2017. Drama van Léa Mysius. Met o.a. Noée Abita, Laure Calamy, Juan Cano en Tamara Cano.

De dertienjarige Ava is met haar moeder en babyzusje op vakantie aan zee, waar een zwarte herdershond en diens mysterieuze, stoere baasje - een Roma-jongen van zeventien jaar - haar aandacht trekken. Eigenzinnig Frans speelfilmdebuut over ontluikende seksualiteit waarin een luie strandvakantie na enkele nogal brute, surrealistische droomsequenties verandert in een Bonnie and Clyde-achtig avontuur. Bijkomende complicatie in deze impressionistische film is dat Ava haar nachtzicht verliest, om te onderstrepen hoe zij de wereld anders - meer lichamelijk - zal gaan waarnemen.

Marvin ou la belle éducation

2017 | Drama

Frankrijk 2017. Drama van Anne Fontaine. Met o.a. Finnegan Oldfield, Grégory Gadebois, Vincent Macaigne, Catherine Salée en Catherine Mouchet.

Een jonge homoseksuele acteur in opleiding verwerkt zijn sombere jeugd in een arm, homofoob Frans arbeidersgezin tot een toneelstuk. Een coming of age-verhaal over hoe hij zichzelf een eigen identiteit verschafte, inclusief een nieuwe naam. Hoewel geen boekverfilming, heeft Marvin ou la belle éducation verdacht veel weg van het veelbesproken autobiografische romandebuut Weg met Eddy Bellegueule (2014) van de nu als Édouard Louis bekend staande jonge Franse schrijver. Meeslepend in vooral de jeugd-episoden, maar wat vlak door de vele sprongen tussen heden en verleden.

Demain et tous les autres jours

2017 | Drama

Frankrijk 2017. Drama van Noémie Lvovsky. Met o.a. Noémie Lvovsky, Luce Rodriguez, Mathieu Amalric, Anaïs Demoustier en India Hair.

Gedenkwaardig drama, waarin filmmaker Lvovsky met empathie en liefde een psychisch labiele moeder neerzet. De ware hoofdrol is voor actrice Luce Rodriguez als de negenjarige dochter Mathilde. Het meisje compenseert het gemis van moederlijke zorg met een pratend uiltje dat haar vanuit zijn kooi – en soms los – bijstaat tijdens haar vele eenzame momenten. Noémie Lvovsky droeg de film op aan haar overleden moeder, een vrouw die tijdens Lvovskys kindertijd werd opgenomen. 'Geen autobiografisch, maar wel een persoonlijk werk,' aldus de regisseur.

Vous n'avez encore rien vu

2012 | Drama

Frankrijk 2012. Drama van Alain Resnais. Met o.a. Mathieu Amalric, Michel Piccoli, Lambert Wilson, Anne Consigny en Sabine Azéma.

In dit drama van oudgediende Alain Resnais komt een groep acteurs samen in het huis van een overleden toneelregisseur om zijn testament door te nemen en herinneringen op te halen.

La danse de l'albatros

2012 | Komedie

Frankrijk 2012. Komedie van Nathan Miller. Met o.a. Pierre Arditi, Caroline Silhol, Stéphanie Crayencour en Hubert Saint-Macary.

Degelijke komedie over de 55-jarige Thierry (Arditi), als ornitholoog gespecialiseerd in bedreigde diersoorten, die over zijn eigen sterfelijkheid begint te piekeren. Zijn beeldschone nieuwe liefde Judith (Silhol) aanbidt hem en houdt hem jong, maar het leeftijdsverschil tussen de twee - een kleine dertig jaar - zorgt voor verontruste blikken bij familie en vrienden. Gebaseerd op een toneelstuk van Gérald Sibleyras. Hubert Saint-Macary, in de rol van zwager Gilles, werd op het filmfestival van Luchon bekroond met de prijs voor beste acteur.

La bonté des femmes

2011 | Drama

Frankrijk 2011. Drama van Yves Angelo en Marc Dugain. Met o.a. André Dussollier, Caroline Silhol, Annelise Hesme, Amandine Dewasmes en Grégory Gadebois.

Parijse uitgever Paul (Dussolier), een weinig spraakzame zestiger, krijgt via zijn netwerk de waarschuwing dat een gevaarlijke grieppandemie de Franse metropool zal bereiken. Met zijn gezin neemt hij zijn intrek in zijn tweede huis op het platteland. En nodigt daar ook, met een smoes voor echtgenote Hélène (Sihol), zijn maîtresse en haar kindje uit. Romancier Dugain en cameraman Angelo, allebei classicist van nature, co-regisseerden een compact huis clos-drama waarin dialoog en acteurs ouderwetse discretie uitstralen. Al dan niet naderend virusonheil zorgt voor een omineus sfeertje.

Les petits ruisseaux

2010 | Drama

Frankrijk 2010. Drama van Pascal Rabaté. Met o.a. Daniel Prévost, Bulle Ogier, Hélène Vincent, Philippe Nahon en Julie-Marie Parmentier.

Tragikomedie van Pascal Rabaté over oude man die na de dood van zijn flierefluitende vismaatje zichzelf nieuw leven inblaast.

Les herbes folles

2009 | Romantisch drama

Frankrijk​/​​Italië 2009. Romantisch drama van Alain Resnais. Met o.a. Sabine Azéma, André Dussollier, Anne Consigny en Emmanuelle Devos.

De redeloze wispelturigheid van de mens, vervat in 104 minuten jongleren met cinema, dramaturgie en toeschouwersverwachtingen. Wanneer Georges in een parkeergarage de gestolen portefeuille van Marguerite opraapt, zet dat een ketting van absurde gebeurtenissen in gang. Tachtigplusser Resnais ontvoert, uitgaand van l'Incident van literator Christian Gailly, de kijker naar een alledag vol raadsels, toeval en chaos. Dussollier en Azéma zijn geweldige protagonist-plaaggeesten in wie het verlangen en de waanzin woekeren als het onkruid uit de titel. Suggestieve belichting, elegante cameravoering, onheilspellende muziek. Affiche van stripauteur Blutch.

Un homme et son chien

2008 | Drama

Frankrijk​/​​Italië 2008. Drama van Francis Huster. Met o.a. Jean-Paul Belmondo, Hafsia Herzi, Max von Sydow, Julika Jenkins en Francis Huster.

Van de ene op de andere dag heeft de oude Charles niets meer, geen huis, geen vrienden en geen geld. Zijn enige troost is zijn hond en samen met hem probeert Charles het hoofd boven water te houden als zwerver in Parijs.

Je vous trouve très beau

2005 | Romantische komedie

Frankrijk 2005. Romantische komedie van Isabelle Mergault. Met o.a. Michel Blanc, Medeea Marinescu, Wladimir Yordanoff, Eva Darlan en Elisabeth Commelin.

Agrariër Aymé (de altijd fascinerende Michel Blanc) vindt na de dood van zijn echtgenote, het leven op de boerderij maar zwaar. Hij wil een nieuwe vrouw. Luchtig boer zoekt vrouw-drama voert de wat knorrige man via een kundige bemiddelaarster naar Roemenië, waar een serie economisch wanhopige, kortgerokte dames hem opwacht. Allen hebben goed geoefend op de introductiezin 'Je vous trouve très beau', maar kaplaarzen-types zijn het niet. Dan ontmoet hij Elena (Marinescu). Actrice Meurgault kreeg een César voor haar debuut als speelfilmregisseur.

Claude Sautet, ou la magie invisible

2003 | Documentaire, Biografie

Frankrijk​/​​Duitsland 2003. Documentaire van N.T. Binh. Met o.a. Bertrand Tavernier, Philippe Sarde, Jean-Paul Rappenau, José Giovanni en Jean-Louis Livi.

Agrariër Aymé (de altijd fascinerende Michel Blanc) vindt na de dood van zijn echtgenote, het leven op de boerderij maar zwaar. Hij wil een nieuwe vrouw. Luchtig boer zoekt vrouw-drama voert de wat knorrige man via een kundige bemiddelaarster naar Roemenië, waar een serie economisch wanhopige, kortgerokte dames hem opwacht. Allen hebben goed geoefend op de introductiezin 'Je vous trouve très beau', maar kaplaarzen-types zijn het niet. Dan ontmoet hij Elena (Marinescu). Actrice Meurgault kreeg een César voor haar debuut als speelfilmregisseur.

Sur mes lèvres

2001 | Thriller, Misdaad

Frankrijk 2001. Thriller van Jacques Audiard. Met o.a. Emmanuelle Devos, Vincent Cassel, Olivier Gourmet, Olivier Perrier en Olivia Bonamy.

Carla, in de dertig, is een toegewijde kantoormedewerkster. Maar ze heeft een gehoorprobleem en niemand lijkt haar erg serieus te nemen. Wanneer ze een assistent mag aannemen kiest ze voor een ruwe jongeman die net uit de gevangenis is. Samen blijken ze een curieus maar uitstekend team wanneer ze plannen gaan beramen voor een kraak. Fascinerende thriller met uitstekende hoofdrolspelers: Devos werd in eigen land geëerd met een César voor haar rol als de 'grijze muis' met onverwachte talenten. De spannendste scène draait om haar vermogen tot liplezen. Sur mes lèvres werd in Nederland onder andere vertoond op Deaf in the Picture, een festival met films over (vooroordelen ten aanzien van) doven en slechthorenden.

Passionnément

2000 | Drama

Frankrijk 2000. Drama van Bruno Nuytten. Met o.a. Gérard Lanvin, Charlotte Gainsbourg, Eric Ruf, Liliane Rovère en Tania Da Costa.

Carla, in de dertig, is een toegewijde kantoormedewerkster. Maar ze heeft een gehoorprobleem en niemand lijkt haar erg serieus te nemen. Wanneer ze een assistent mag aannemen kiest ze voor een ruwe jongeman die net uit de gevangenis is. Samen blijken ze een curieus maar uitstekend team wanneer ze plannen gaan beramen voor een kraak. Fascinerende thriller met uitstekende hoofdrolspelers: Devos werd in eigen land geëerd met een César voor haar rol als de 'grijze muis' met onverwachte talenten. De spannendste scène draait om haar vermogen tot liplezen. Sur mes lèvres werd in Nederland onder andere vertoond op Deaf in the Picture, een festival met films over (vooroordelen ten aanzien van) doven en slechthorenden.

Le fils du français

2000 | Komedie, Avonturenfilm

Frankrijk 2000. Komedie van Gérard Lauzier. Met o.a. Josiane Balasko, Fanny Ardant, Thierry Frémont, David-Alexandre Parquier en Luca Barbareschi.

Carla, in de dertig, is een toegewijde kantoormedewerkster. Maar ze heeft een gehoorprobleem en niemand lijkt haar erg serieus te nemen. Wanneer ze een assistent mag aannemen kiest ze voor een ruwe jongeman die net uit de gevangenis is. Samen blijken ze een curieus maar uitstekend team wanneer ze plannen gaan beramen voor een kraak. Fascinerende thriller met uitstekende hoofdrolspelers: Devos werd in eigen land geëerd met een César voor haar rol als de 'grijze muis' met onverwachte talenten. De spannendste scène draait om haar vermogen tot liplezen. Sur mes lèvres werd in Nederland onder andere vertoond op Deaf in the Picture, een festival met films over (vooroordelen ten aanzien van) doven en slechthorenden.

Chili con carne

1999 | Komedie

Frankrijk 1999. Komedie van Thomas Gilou. Met o.a. Antoine de Caunes, Valentina Vargas, Gilbert Melki, Jean-Yves Lafesse en Tara Romer.

Carla, in de dertig, is een toegewijde kantoormedewerkster. Maar ze heeft een gehoorprobleem en niemand lijkt haar erg serieus te nemen. Wanneer ze een assistent mag aannemen kiest ze voor een ruwe jongeman die net uit de gevangenis is. Samen blijken ze een curieus maar uitstekend team wanneer ze plannen gaan beramen voor een kraak. Fascinerende thriller met uitstekende hoofdrolspelers: Devos werd in eigen land geëerd met een César voor haar rol als de 'grijze muis' met onverwachte talenten. De spannendste scène draait om haar vermogen tot liplezen. Sur mes lèvres werd in Nederland onder andere vertoond op Deaf in the Picture, een festival met films over (vooroordelen ten aanzien van) doven en slechthorenden.

Voleur de vie

1998 | Drama

Frankrijk 1998. Drama van Yves Angelo. Met o.a. Emmanuelle Béart, Sandrine Bonnaire, André Dussollier, Vahina Giocante en Eric Ruf.

Carla, in de dertig, is een toegewijde kantoormedewerkster. Maar ze heeft een gehoorprobleem en niemand lijkt haar erg serieus te nemen. Wanneer ze een assistent mag aannemen kiest ze voor een ruwe jongeman die net uit de gevangenis is. Samen blijken ze een curieus maar uitstekend team wanneer ze plannen gaan beramen voor een kraak. Fascinerende thriller met uitstekende hoofdrolspelers: Devos werd in eigen land geëerd met een César voor haar rol als de 'grijze muis' met onverwachte talenten. De spannendste scène draait om haar vermogen tot liplezen. Sur mes lèvres werd in Nederland onder andere vertoond op Deaf in the Picture, een festival met films over (vooroordelen ten aanzien van) doven en slechthorenden.

Romy Passions

1998 | Documentaire, Biografie

Frankrijk 1998. Documentaire van Bob Decout. Met o.a. Daniel Biasini, Sarah Biasini, Horst Buchholz, Claudia Cardinale en Jean-Claude Brialy.

Carla, in de dertig, is een toegewijde kantoormedewerkster. Maar ze heeft een gehoorprobleem en niemand lijkt haar erg serieus te nemen. Wanneer ze een assistent mag aannemen kiest ze voor een ruwe jongeman die net uit de gevangenis is. Samen blijken ze een curieus maar uitstekend team wanneer ze plannen gaan beramen voor een kraak. Fascinerende thriller met uitstekende hoofdrolspelers: Devos werd in eigen land geëerd met een César voor haar rol als de 'grijze muis' met onverwachte talenten. De spannendste scène draait om haar vermogen tot liplezen. Sur mes lèvres werd in Nederland onder andere vertoond op Deaf in the Picture, een festival met films over (vooroordelen ten aanzien van) doven en slechthorenden.

Le ciel, les oiseaux et... ta mère

1998 | Komedie, Familiefilm

Frankrijk 1998. Komedie van Djamal Bensalah en Djamel Bensalah. Met o.a. Jamel Debbouze, Stéphane Soo Mongo, Julien Courbey, Olivia Bonamy en Marie Roversi.

Een stel tieners uit de Parijse banlieux wint een geldprijs met een geveinsde anti-drugs video en vertrekt naar Biarritz op zoek naar seks en aanverwante geneugten. Enige kennis van de Franse taal - en dan met name de Parijse straatvariant - is meegenomen want het script van de 22-jarige debuterende regisseur is een ongekend verbaal spervuur (Bensalah zou inmiddels een begeleidend lexicon hebben gepubliceerd!). Snel, onstuimig en licht verteerbaar: de Franse praatfilm is dood; leve de Franse praatfilm!. Engels ondertiteld. (VM/VPRO Gids)

Droit dans le mur

1997 | Romantiek

Frankrijk 1997. Romantiek van Pierre Richard. Met o.a. Pierre Richard, Véronique Genest, Caroline Silhol, Daniel Russo en Daniel Prévost.

Een stel tieners uit de Parijse banlieux wint een geldprijs met een geveinsde anti-drugs video en vertrekt naar Biarritz op zoek naar seks en aanverwante geneugten. Enige kennis van de Franse taal - en dan met name de Parijse straatvariant - is meegenomen want het script van de 22-jarige debuterende regisseur is een ongekend verbaal spervuur (Bensalah zou inmiddels een begeleidend lexicon hebben gepubliceerd!). Snel, onstuimig en licht verteerbaar: de Franse praatfilm is dood; leve de Franse praatfilm!. Engels ondertiteld. (VM/VPRO Gids)

Le nouveau monde

1995 | Muziek, Familiefilm

Frankrijk 1995. Muziek van Alain Corneau. Met o.a. Nicolas Chatel, Sarah Grappin, James Gandolfini, Alicia Silverstone en Guy Marchand.

Na D-Day in 1944 zijn de Amerikanen nog lang in Frankrijk gebleven, omdat ze vreesden dat het land dat door WO II verdeeld was geraakt, door de communisten omvergeworpen zou worden en in de schoot van Stalin zou belanden. Pas rond 1960 verdwenen hun bases uit het landschap. Regisseur Corneau groeide op in Orleans, zo`n 125 km ten Zuiden van Parijs, waar 14.000 GI`s gestationeerd waren. De film is een min of meer autobiografisch verhaal (waarvoor Corneau samen met Pascal Quignard het scenario schreef naar diens roman [KL]L`occupation am[KA1]ericaine[KLE]) dat in 1952 begint. De Amerikanen met hun Coca-Cola cultuur maken indruk op de jonge Patrick Carrion en zijn vriendinnetje Marie-Jos[KA1]e Vire; ze zijn beiden rond de tien en beginnen te dromen van de V.S. Vooral de muziek raakt hen sterk, door de glitter en glans van de rijke soldaten. Tegen 1960 zijn Marie-Jos[KA1]e en Patrick op weg naar de volwassenheid: Patrick interesseert zich te weinig voor zijn studie op school en valt voor een blonde Amerikaanse stoot, Trudy Wadd (Silverstone). Hij sluit vriendschap met een sergeant Will Caberra (Gandolfini) van de US Army, die hem de liefde voor de jazz bijbrengt. Marie-Jos[KA1]e duikt uiteindelijk met Will tussen de lakens. Het camerawerk van Williams Lubtchansky is uiterst doeltreffend: hij werkte met drie camera`s; de muziek is heel goed - gouwe ouwe uit die tijd van Buddy Holly, Bill Haley, Paul Anka, Neil Sedaka, Jimmy Reeves, Bill Monroe, Brenda Lee en Miles Davis zijn op de geluidsband te horen, terwijl er live-optredens te horen (en te zien zijn) van Trotignon, Benny Golson, Thelonius Monk, Charlie Parker, Dizzy Gillespie, Bobby Timons en James Henckis. De rekwisieten die voor de sfeer en het tijdsbeeld moeten zorgen inclusief kostuums, haarstijlen en classic cars, zijn dik voor mekaar. Wie een muzikale jazz-show op het witte doek wil zien krijgt waar voor zijn geld en neemt het soms buiten Frankrijk moeilijk te bevatten verhaaltje, dat stijf staat van de clichés op de koop toe. De cast laat te wensen over en dat komt omdat ze meer ervaring hebben met het spelen op muziekinstrumenten dan het afleveren van drama voor de camera. De 52-jarige regisseur Corneau, die een behoorlijk oeuvre op zijn naam heeft staan, heeft sterkere films afgeleverd.

L'amour conjugal

1995 | Romantiek, Historische film, Drama

Frankrijk 1995. Romantiek van Benoît Barbier. Met o.a. Sami Frey, Caroline Silhol, Pierre Richard, Mathieu Carrière en François Marthouret.

In 1629 raakt ridder Nathan Le Cerf (Frey) vrouw en kinderen kwijt door de builenpest. In de buurt van Toulouse sluit hij zich aan bij graaf Anchire (Carri[KA2]ere) om aan diens zijde tegen Italiaanse rijkjes en steden te vechten. Anchire is verslingerd aan het kaartspel, maar een slechte verliezer. Als hij een geringe som kwijtraakt, geeft hij Nathan opdracht zijn overwinnaar uit te dagen voor een duel en hem te doden, terwijl hij donders goed weet dat de Franse koning Lodewijk de Dertiende duelleren verboden heeft en wie er zich schuldig aan maakt, laat onthoofden. Nathan doet zijn werk (maar laat zijn slachtoffer met een verwonding echter lopen) en de verraderlijke edelman Anchire geeft hem aan, maar Nathan ontsnapt. Op zijn omzwervingen verbergt hij zich eerst bij een jeugdvriend (Richard) en leert daarna de op zwart zaad zittende jonkvrouwe Marthe De Lairac (Sihol) kennen. Tussen hen beiden ontwikkelt zich een hartstochtelijke liefdesrelatie. Nathan trouwt haar en bereidt zich voor op een zoete wraak (die hij ook neemt) op de adderachtige Anchire. Het regiedebuut van ex-cameraman en setfotograaf Barbier is geslaagd dankzij het uitstekend spel van de hoofdrollen (inclusief een verrassende Richard, die nu niet eens de nar uithangt), de fraaie opnamen van Eduardo Serra en de passende muziek van Sonia Wieder Atherton, waardoor je het trage tempo van de film op de koop toe neemt. Het scenario is van Pascal Quignard, die zijn eigen novelle Tous les matins du monde bewerkte. Gefilmd in Aveyron en Parijs.

My Father, The Hero

1994 | Komedie, Drama, Romantiek

Verenigde Staten​/​​Frankrijk 1994. Komedie van Steve Miner. Met o.a. Gérard Depardieu, Katherine Heigl, Dalton James, Lauren Hutton en Faith Prince.

De veertien-jarige Heigl heeft er weinig trek in om twee weken met haar vader, Depardieu, door te brengen op een tropisch eiland. Eenmaal daar aangekomen ontmoet ze echter James, een aantrekkelijke jongeman die haar hartje in vuur en vlam zet. Vastbesloten indruk op hem te maken, doet ze net alsof ze een mondain leven leidt en beweert ze dat haar vader niet alleen haar minnaar is, maar ook een internationale spion. Nutteloze remake van de Franse film MON PÈRE, CE HÉROS uit 1991, met een Depardieu die pijnlijk veel moeite heeft met het Engels. Het spirituele van de originele film is hier totaal afwezig. Wat resteert is de frisheid van Heigl en de charme van Hutton als haar moeder. Het scenario werd veramerikaniseerd door Francis Veber en Charlie Peters. Fotografie van Daryn Okada.

Le colonel Chabert

1994 | Drama, Romantiek, Oorlogsfilm

Frankrijk 1994. Drama van Yves Angelo. Met o.a. Gérard Depardieu, Fanny Ardent, Fabrice Luchini, André Dussollier en Daniel Prévost.

Gesitueerd begin 1800. De titelpersonage komt uit een tehuis voor vondelingen in Parijs, neemt dienst in het leger van de Republiek, huwt met een jonge vrouw, verdient zijn strepen aan het front, wordt kolonel en blijft voor dood liggen tijdens de slag van Eylau. Hij ontwaakt tussen de lijken, is zijn geheugen kwijt, wordt door boeren opgevangen en door een arts verzorgd, en krijgt langzamerhand zijn geheugen terug.

La nage indienne

1994 | Drama

Frankrijk 1994. Drama van Xavier Durringer. Met o.a. Karin Viard, Gerald Laroche, Antoine Chappey, Eric Savin en Sherif Scouri.

Twee kameraden, Max (laroche) en Lockeed (Chappey) gaan met de aantrekkelijke Clara (Viard) van de hoofdstad naar de Alpen in het Z.O., waar een vriend in een botenhuis aan het meer van Annecy werkt, om hun geluk te beproeven. Clara is een stripper die in een peepshow werkte, Max is een stabiele persoonlijkheid en Lockeed is opvliegend van aard. Regisseur Durringer is van huis uit theaterregisseur en de schrijver van toneelstukken, die voor deze film zelf zijn scenario schreef naar zijn eigen roman. Het is een toneelmatige karakterstudie over een ménage à trois, waarin veel gepraat wordt. De spelpresaties zijn heel behoorlijk. Het camerawerk is van Laurent Macheul. De titel slaat op een zwemslag, maar ook op het gebruiken van je koppie om iets te bereiken. Pieker er maar eens over of u de film wilt gaan bekijken...

Un coeur en hiver

1992 | Romantisch drama

Frankrijk 1992. Romantisch drama van Claude Sautet. Met o.a. Daniel Auteuil, Emmanuelle Béart, André Dussollier en Myriam Boyer.

Meester-vioolbouwer Stéphane (Auteuil) kan niet met mensen omgaan, zijn compagnon Maxime (Dussolier) is sociaal veel vaardiger. Dan verschijnt op een dag de getalenteerde en beeldschone violiste Camille (Béart) in hun winkel. Ze krijgt eerst een relatie met Maxime, wordt dan verliefd op de vioolbouwer. Maar het is winter in Stéphanes hart. Sautet legt in zijn prachtige film nauwkeurig de onuitgesproken, verwarde gevoelens van zijn opmerkelijke acteurs vast. Auteuil kreeg de European Film Award, Dussolier en Sautet kregen allebei een César.

L'accompagnatrice

1992 | Drama, Oorlogsfilm

Frankrijk 1992. Drama van Claude Miller. Met o.a. Romane Bohringer, Richard Bohringer, Elena Safonova, Claude Rich en Samuel Labarthe.

Miller heeft de gebeurtenissen in de roman van Nina Berberova verplaatst naar het bezette Parijs van 1942. Centraal staat de aantrekkingskracht die een mooie, jonge zangeres op een adolescente uit een bescheiden milieu uitoefent. Als talentvol pianiste wordt zij de begeleidster van eerstgenoemde. Hoewel Miller laat merken niet wezenlijk geraakt te zijn door het onderwerp, herkent de kijker zijn muziek en vakmanschap, als het gaat om het vastleggen van een blik, een traan of een gebaar, niet onder woorden te brengen gevoelens en de ingehouden confrontaties tussen de personages. De uitstekende acteursregie dwingt bewondering af. Een opmerkzame vertolking van Richard Bohringer en Safonova. Romane Bohringer is een ware ontdekking. Scenario van Miller en Luc Beraud. Camerawerk van Yves Angelo.

Tous les matins du monde

1991 | Biografie, Drama, Romantiek

Frankrijk 1991. Biografie van Alain Corneau. Met o.a. Gérard Depardieu, Jean-Pierre Marielle, Anne Brochet, Guillaume Depardieu en Caroline Silhol.

Drama naar de gelijknamige roman van Pascal Quignard, met in de hoofdrol Gérard Depardieu als basse de viole Marin Marais, die aan het hof van Lodewijk XIV als hofmuzikant op Versailles werkt. In flashbacks vertelt een vergrijsde Depardieu over zijn jeugdjaren en zijn rivaliteiten. De jonge Marais wordt gespeeld door Depardieu's zoon Guillaume. Dit juweeltje over barokke muziek is indrukwekkend in beeld gebracht met een spel van licht en schaduw in de stijl van de toenmalige schilder Georges de la Tour. De beeldvoering, de taal en de muziek zorgen voor een meeslepend melancholische sfeer. Genomineerd voor maar liefst elf Césars, waarvan er drie werden verzilverd (Beste Film, Beste Regisseur en Beste Acteur). 

Mon père, ce héros

1991 | Komedie, Drama

Frankrijk 1991. Komedie van Gérard Lauzier. Met o.a. Gérard Depardieu, Marie Gillain, Catherine Jacob, Patrick Mille en Charlotte de Turckheim.

De gescheiden André (Depardieu) brengt de vakantie door met zijn dochter Véro (Gillain) op het eiland Mauritius, waar ze ieder jaar rust en ontspanning zoeken. Dit keer verloopt het echter anders dan andere jaren: Véro staat met haar vijftien jaar in de belangstelling bij de jongens en wordt verliefd op de leuke Benjamin. Om de jongen jaloers te maken zegt ze dat André haar minnaar is, zodat haar vader al gauw bekend staat als een liefhebber van jonge meisjes. De jonge acteurs zijn goed, Depardieu draait op routine.

Merci la vie

1991 | Drama

Frankrijk 1991. Drama van Bertrand Blier. Met o.a. Charlotte Gainsbourg, Anouk Grinberg, Gérard Depardieu, Michel Blanc en Jean Carmet.

'Ik kan niet over de film praten, want ik heb het verhaal nog niet begrepen.' Dixit Blier over zijn absurdistische hutspot van drama, zwarte komedie, tijdsbeeld en farce. Waarin braaf schoolmeisje Camille (Gainsbourg) de vers gehuwde en fris gemaltraiteerde Joëlle (Grinberg) ontmoet en zich samen met haar nieuwe hartsvriendin in het volle chaosleven stort. Cine-anarchist Blier doet z'n klassieker Les valseuses dunnetjes over met twee actrices zonder vangnet, maar ergens tussen AIDS-epidemie en WO II-scènes raakt hij het spoor bijster. Bijrollend: Michel Blanc, Gérard Depardieu, Jean-Louis Trintignant.

La petite voleuse

1988 | Drama, Romantiek

Frankrijk 1988. Drama van Claude Miller. Met o.a. Charlotte Gainsbourg, Didier Bezace, Raoul Billerey, Chantal Banlier en Nathalie Cardone.

François Truffaut bedacht ooit een tweede, vrouwelijke hoofdpersoon voor zijn Les 400 coups, maar liet haar toch maar weg omdat de film dan te vol zou worden. Na zijn dood maakte regisseur Miller als ode aan zijn gestorven makker een film over haar. De zestienjarige Janine Castang (Gainsbourg) is een wilde meid die na schooltijd haar dagen vult met het jatten van kleding en sigaretten. Ze ontmoet een echtpaar dat haar opneemt, maar de relatie loopt spaak. Millers portret van een angry young woman haalt het niet bij Truffaut, maar Gainsbourg speelt wel een heel sterke rol.